Čtvrtek 30. ledna 1992

Poslanec SN A. Blažek: Protože tady několik poznámek zaznělo na vrub televize a jejího činu, její včerejší aktivity a dnešního pokračování, rád bych do jisté míry oponoval kolegovi Wagnerovi, i když to bude vypadat, že s ním vlastně souhlasím.

Myslím si, že to, že tady mluvíme o televizi v této souvislosti, je v pořádku. Pokusím se říci několika slovy, na která mám v rámci faktické poznámky právo, proč. Vzpomínám si, jako divák amerického filmu - nemýlím-li, jmenoval se Všichni prezidentovi muži - o aféře Watergate - jestli se ten film jmenoval jinak, tak mě opravte - na sílu slova, kterou oslavoval. Sílu slova, které mohlo donutit prezidenta velmoci k demisi. Vykládali jsme si to v kruhu mých přátel jako takový důkaz síly svobody tisku, zásady svobody tisku, a jejího významu pro demokracii. Pokládali jsme to tehdy pro sebe v tomto prostředí, ve kterém jsme žili a ještě dlouho potom jsme v něm žili, za vzor nedosažitelný. Dnes a včera se stalo, že jsme byli postaveni před skutečnost, že něco takového je možné už i u nás.

Nám se nemusí líbit způsob, jakým televize o této záležitosti své zpravodajství podala. Ale prostě televize jako každý sdělovací prostředek, zřejmě vycítila, že jde zde o problém. Můžeme tento problém nazvat aférou. Až zde budou působit soukromé televizní společnosti, po kterých většina z nás právem volá, budeme často stavěni před podobné skutečnosti, které se budou dotýkat třeba i našeho soukromého života. Přijměme tuto skutečnost a zkušenost jako takový trénink na budoucí časy. Děkuji vám. (Potlesk.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Doufám, že televize to, co natáčí, nebude používat jako usvědčující materiál. Děkuji. Prosím - pan poslanec Kostya.

Poslanec SN L Kostya: Vážené dámy a pánové, před chvilkou citoval pan poslanec Ruml něco, co není pravda. V souvislosti s tím, co jsem řekl. Byl jsem teď v kanceláři a opsal jsem si závěr jeho vystoupení. To je k té kauze Kavan, ke které jsem vystupoval v řádném příspěvku. Jeho poslední věta zní: "Proto žádám, aby bylo toto jednání na uzavřeném plénu." A já bych rád seznámil plénum s dodatky kauze Kavan. Čili, já, jestliže jsem mluvil o tom, že nás chtěl seznámit s něčím, co poslanci nevědí a doposud to tedy neřekl, tak jsem měl pravdu, protože dodatky ku kauze Kavan mohou být jenom ty, které nejsou ve spisech a se kterými jsme neměli možnost se seznámit. Proto dál tvrdím, že poslanec Ruml a možná další členové komise mají některé údaje, které ostatní nevědí a mohou je kdykoli ve vhodnou chvíli použít jakýmkoli způsobem.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Ano, předpokládám, že je to vaše hypotéza, pane poslanče. Nicméně já, nemohu k tomu nic konstatovat, než požádat, aby byl konec faktických poznámek, protože jsme se dohodli, že skončíme ve 22 hodin. Nemohu brát slovo, ale byl bych vám vděčen, kolegyně a kolegové, kdybyste umožnili další pokračování příspěvků, které zde jsou, je zde ještě přihlášen pan poslanec Dostál, pan poslanec Stome, poslanec Suchánek a kolegyně Petrová. Takže, pokud je možno, rád bych dal slovo poslanci Dostálovi.

Poslanec SN P. Dostál: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, milí hosté, vážený pane předsedo Rumle, dovolte, abych svůj velice krátký příspěvek zahájil reakcí na pana poslance Mandlera, na jeho technickou poznámku.

Domnívám se, že po jeho názoru bychom se mohli domluvit, že by naše Československá televize, která je veřejně právním prostředkem měla podléhat opět jenom jedné straně. Jde o to dohodnout se, které. (Potlesk.)

Pokud se týče vlastní zprávy komise 17. listopadu, domnívám se, že se ta diskuse rozbíhá nežádoucím směrem. Na mne ta záležitost udělala - teď mluvím přesně jenom k tomu problému, který jsme dostali na stůl v těch 120 stránkách - dojem až po přečtení té poslední stránky, kde se konfrontují výsledky komise současné s komisí minulou, s jejími výsledky.

Při této příležitosti jsem si vzpomněl na onen starý krásný židovský vtip, kdy umírá velice moudrý rabín a všichni se ho ptají na to, co je moudrost světa. On říká: Všechno je jinak.

Ze zprávy se opravdu dovídám, že všechno je jinak. Já to komisi nevyčítám. Ono asi opravdu všechno je jinak. Zřejmě se nikdy se už nemůžeme dovědět, jak. My se prostě musíme smířit s tím, že Miloš Jakeš za nic nemůže, my se musíme smířit s tím, že Vasil Biľak za nic nemůže. Je to zrůdné, ale je to asi v intencích právního státu, protože nejsou důkazy, a my se s tím musíme smířit. (Hlas z pléna: Kdo to říká?) To říká ta zpráva.

Takto ke zprávě přistupuji, že komise zřejmě vyčerpala všechny své možnosti a nedává nám další šance, další naděje, že někdo bude trestně stíhán. Možná, že morálně, ale trestně bohužel ne. Bohužel. To je první část mého vystoupení.

Druhá část mého vystoupení se týká oné kauzy, tj. causa poslanec Stanislav Devátý a poslanec Pospíšil, včerejší převzatý televizní šot americké televize. Když jsem před několika měsíci vystoupil v parlamentu s causou "smíchovský tank" a říkal jsem, že konec právního státu je tam, kde poslanec pohrdá právem, tak jste se mi někteří smáli. Poslanci tehdy pohrdli zákonem a vzali zákon do svých rukou. Uplynulo několik měsíců a Československo má aféru wattergate - v přeneseném slova smyslu. Zákonodárci si dělají co chtějí, pane kolego. Poslanci pohrdají právem, poslanci pohrdají zákony, poslanci pohrdají paragrafem 102 o zachování mlčenlivosti, aniž by věděli, že této mlčenlivosti - jak pan předseda Ruml jaksi potvrdil tuto záležitost, pohrdají tímto zákonem a říkají, že jsou postaveni nad zákon.

V historii tohoto státu, pane kolego, pokud se smějete, zákonem pohrdali od založení tohoto státu vědomě a veřejně pouze komunističtí funkcionáři. Po 17. listopadu jimi pohrdají i někteří poslanci Federálního shromáždění. To je fakt. Může se vám líbit nebo nelíbit, ale je to pravda.

Nechci tím vůbec zpochybňovat celou komisi. Chci zpochybnit ty poslance, kteří pohrdli zákonem a kteří poskytli americké televizi tajné materiály. To vůbec nemá zlehčovat práci celé komise. Tam nebyla celá komise, tam byli dva nebo tři poslanci.

Myslím, že je zarážející, že tam byl také tehdy kandidát na ředitele Federální bezpečnostní informační služby. To je pro mne také zarážející, pane kolego.

Pokud někdo říká, že neexistoval informační kanál z komise 17. listopadu na únik informací, myslím si, že to není pravda. Myslím si, že bychom měli pověřit pana předsedu Rumla, aby prověřil, kdo poskytoval informace, které se dostaly nejen do různých pokoutních rukou, do rukou, kdy prostě diskžokej předevčírem vydírá v článku v Českém deníku ředitele Československé televize trvzením, kdo agent je a kdo agent není, žádá ho, jestli neudělá to a to, jestli nepožádá o neveřejnou lustraci, že bude atd. Odkud se tyto informaci ven dostaly?

Mám před sebou, pane předsedo komise 17.listopadu dopis, televizní anglické společnosti, který se týká úniku materiálu z komise 17. listopadu. Předem říkám, že dopis je v neprospěch pana Kavana. Mně ale nejde o causu Kavan, zda je vinen, čí nevinen - to nerozhodnete ani vy, ani já, to v právním státě má rozhodnout soud. Pokud to nepochopíme, tak tady nemáme co dělat. Mně jde o to, že ředitel společnosti, který obviňuje Jana Kavana, píše, že má v rukou a k dispozici spis Kato číslo 11707307 atd. Odkud měl tento ředitel televize kanál, že dostal celý spis Jana Kavana?

Pokud mi někdo řeknete, že existují temné estébácké síly, které daly celý spis ven, dovoluji si vás upozornit, že ten spis je spis poslanecký, protože jsou v něm opravy pro poslance. Patřím totiž k těm 50 poslancům, kteří se byli dívat ve Škrétově ulici. Víme, že údaje o třetích osobách na základě zákona o ochraně osobnosti byly vyškrtány. S těmito škrty je tento spis venku.

Kde je ten kanál, že se tento spis dostal ven? Je to opět někdo z komise. Nemůžeme obviňovat celou komisi. Prostě tam fungují síly, a já se obávám, že jsou to politické síly, které chtějí využít causu Jan Kavan, nebo kohokoli jiného v předvolebním boji k nějakému vydírání a pod. To přece není možné! To prostě nemůžeme dopustit. My jsme zde od toho, abychom tomu zabránili.

Jestliže se budeme k tomu blahosklonně tvářit, nevím, jak to československá veřejnost vezme.

Dobře, pane poslanče, já vám něco řeknu. Tento parlament má u československé veřejnosti velice špatnou pověst, podíváte-li se na průzkum veřejného mínění, Myslím si, že to, co se stalo, nám jako parlamentu neprospělo. Vůbec nám jako parlamentu neprospělo - a v tomto případě uznávám, že je chybou - že jsme předevčírem nepřijali zákon pana prezidenta na rozpuštění tohoto parlamentu - v těchto souvislostech.

Pane poslanče Gandaloviči, už končím. Končil bych konkrétním návrhem. Obávám se, že Státní bezpečnost nebo lidé ze státních služeb by mohli zneužívat materiálů, které mají k dispozici na základě různých registrů, různých spisů. Vůbec už nejde jen o agenty. Přátelé, v tomto parlamentě - jak jsem se dočetl - je třetina lidí, o kterých byl veden svazek Státní bezpečností. Buď jako na nepřátelskou osobu, nebo jako na prověřovanou osobu - objektovaný svazek se to jmenovalo, pane předsedo, že? Na spoustu občanů v tomto státě byly vedeny Státní bezpečností záznamy.

Pan předseda ve své řeči řekl: zrůdná, pečlivá evidence Státní bezpečnosti. Opakuji - zrůdná, pečlivá evidence Státní bezpečnosti. Já nechápu jeden logický důvod demokrata, aby tyto spisy byly tajné, aby o těchto spisech jsme nemohli jako občané - ne jako poslanci - vědět.

Aby tyto spisy nemohly být použity v předvolebním boji, jestli je někdo alkoholik, jestli má někdo milenku, jestli je někdo z vás homosexuál. Nezlobte se na mne, to vše se v těchto spisech vedlo.

To mě vede k návrhu usnesení ke zprávě komise 17.listopadu, a tím končím svůj příspěvek."FS ČSFR ukládá vládě ČSFR vypracovat návrh zákona, na jehož základě by bylo umožněno každému občanu ČSFR seznámit se s dokumentací bývalé StB, týkající se jeho osoby." (Potlesk)

Znovu zdůrazňuji, že jde o vypracování návrhu zákona. Toto musí být pevný legislativní postup. Zde nesmí v tom zákoně hrát roli žádné politické nebo partikulární zájmy. Zde musí být respektován zákon o ochraně osobnosti,pokud se týká třetích osob atd. To je až věc vypracování návrhu zákona, to je věc, kterou ve výborech projednáme, to je věc, o které se budeme určitě bavit ve sněmovně. Ale domnívám se, že je nutno už po vzoru SRN do toho sáhnout a vypracovat legislativní postup, na jehož základě by se každý občan naší republiky mohl vlastně dozvědět, co je o něm vedeno ve spisech StB, protože nevidím žádný důvod, aby demokratická republika musela utajovat spisy zločinecké organizace. Děkuji vám. (Potlesk)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Chtěl bych jen podotknout, že FS nemůže ukládat vládě nic, nicméně formu, jak tento zákon dát do chodu, jistě nalezneme.

Pan Gandalovič, pan Világi, pan Huml a ještě pan poslanec Roček.

Poslanec SN P. Gandalovič: Pane předsedající, dámy a pánové, dovolím si dvě technické poznámky. Nezbývá mi než zírat na to, jak kolega Dostál obrátil svůj politický názor. Když ODS navrhovala přesně takové zákonné zpracování, aby byly odtajněny materiály StB, byla to levice, která tomu zabránila.

A za druhé jestli se pan kolega Dostál ptá, odkud a kam se dostaly materiály kolegy Kavana, vzpomínám si, že v okamžiku, kdy tady byl poprvé projednáván závěr komise a kdy byl poslanec Kavan označen jako spolupracovník, pan poslanec Uhl citoval z těchto materiálů.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Takže pan poslanec Világi nyní.

Poslanec SL O. Világi: Vážené Federálne zhromaždenie, chcem upozorniť ostatných poslancov, že pán poslanec Dostál obvinil členov komisie 17. novembra, tým, že posielal spis pána Kavana do Anglicka. Pán Dostál to jednak musí dokázať a po druhé, myslím, že spis, pokiaľ viem, existuje tu, vedľa, to znamená, že nemôže ísť o ten spis, ale len o opis tohto spisu. Pokiaľ som prečítal správu, je z toho vidieť, že bolo obdobie, kde sa k tomu spisu mohli dostať aj iní ľudia ako z Komisie 17. novembra. Z toho dôvodu žiadam poslanca Dostála, aby tieto dôkazy predložil, a pokiaľ nie, aby sa pred kamerami ospravedlnil poslancom, ktorých obvinil.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Kolegyně a kolegové, poslankyně a poslanci, mám nedobrý pocit, že naše rozprava sklouzává na nesprávnou rovinu. Apeluji na vás, abychom se přece jen vrátili trochu do polohy, která odpovídá aspoň trochu kultivovanému chování nás všech.

Upozorňuji na jednu věc. Ve 22.00 hodin uzavřu dnešní schůzi, pokračovat budeme zítra v 9.00 hodin. Zatím tedy ještě dávám faktické poznámky v tomto pořadí. Poslanec Huml, Roček, Wagner, Šormová, Soukup a tím uzavřeme. Pan poslanec se vzdává, tak prosím pana poslance Ročka.

Poslanec SN M. Roček: Chtěl jsem říci totéž, co uvedl kolega Világi.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Ano, pan poslanec Wagner.

Poslanec SL J. Wagner: Pane předsedající, dámy a pánové, zde bylo řečeno, že zde byl podobný návrh, jaký předložil pan poslanec Dostál, předložen již jednou. Pomíjím zájmy jednotlivých politických subjektů, které byly ve hře. Důležité je rozeznat, jaké návrhy zde byly předloženy. Ten, co zde byl předložen, sledoval, aby bylo vše zveřejněno. Tento sleduje právo každého občana dovědět se, co o něm samém tam bylo. To je rozdíl. Toto je cesta práva, tamtu jinou nevím jak nazvat. (Potlesk.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Kolegyně Šormová, pak ještě poslanec Soukup.

Poslankyně SL R. Šormová: Pane předsedající, ráda bych vás požádala, abyste - dnes už jednání končí - ale pokud jde o zítřejší jednání, abyste zvážil, jestli jste schopen řídit schůzi bez komentářů, které vám jako předsedajícímu nepřísluší včetně omezování debaty, pokud si takové časové omezení toto FS neodhlasovalo. Děkuji (Potlesk.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Potlesk horní sněmovny mě těší. (Smích a potlesk)

Poslanec SN J. Olej: Práve ste dokázali, že skutočne by ste mali zvážiť, či máte viesť schôdzu.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Rád bych dokončil dnešní zasedání za čtyři minuty, pan poslanec Soukup.

Poslanec SL J. Soukup: Měl jsem připravenou faktickou poznámku k závěrečnému návrhu pana poslance Dostála. V této situaci mi nezbývá než se připojit k návrhu kolegyně Šormové. Svoji poznámku přednesu zítra jako řádný příspěvek.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Ještě paní poslankyně Petrová.

Poslankyně SN J. Petrová: Chtěla jsem jen kolegům říci v technické poznámce, že federální stanice Československo vysílá přímý přenos z našeho dnešního jednání a já si myslím, že je to dobře.

Předsedající předseda SL R. Battěk: S technickou poznámkou se hlásí kolega Mandler.

Poslanec SL E. Mandler: Jen proto, že jsem tady byl dvakrát víceméně vyzván. Já jsem se ve svém vystoupení pokusil naznačit, že je velmi obtížné ve veřejnosti i zde v parlamentě mluvit o agentech StB, ale přesvědčil jsem se, že je velmi obtížné mluvit také o televizi. To je asi škoda. (Potlesk.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Kolegyně a kolegové, já skončím dnešní schůzi. Kolega Fišera se tváří na mne zle, prosím, tak ještě kolega Fišera.

Poslanec SN I. Fišera: Netvářím se na vás zle, chtěl jsem jenom říci, že pan poslanec Dostál velmi přesně charakterizoval situaci, tj. že někde v anglické televizi se našel materiál a tento materiál, že nesl patrně nějaké stopy poslaneckého materiálu. Že je tudíž pravděpodobné, že některý z členů toto mohl pustit. Takto to přesně říkal. Pánové, zápis nám patrně něco dotvrdí a já jsem přesvědčen, že jste neposlouchali přesně.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Slovo má paní poslankyně Nazari-Buřivalová.

Poslankyně SL M. Nazari-Buřivalová: Mluvívám v tomto parlamentě velmi málokdy, ale dovolte mi na závěr technickou poznámku. Když pominu to, že pan kolega Dostál si zřejmě spletl prkna, která znamenají svět s parlamentem, tak bych chtěla upozornit jenom na to, že je s podivem, kolik péče se věnuje spisu kolegy Kavana, jehož spis cestoval někam do Anglie. Stálo by za to, abychom se zamysleli, proč právě tento spis vyvolává tolik zájmu, emocí a pozornosti, zda to není právě práce kolegy Kavana. (Potlesk.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Ještě jednou kolega Fišera.

Poslanec SN I. Fišera: Paní kolegyně, paní lékařko. To není případ. To je člověk.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Slovo má kolega Vidím.

Poslanec SL J. Vidím: Pan kolega Dostál se mýlí. Pokud svazek, vedený na osobu Jan Kavan, je někde za hranicemi, nemůže se jednat o fotokopii, která by vzešla z naší komise. Podle známek, které uvedl pan Dostál - protože začerňování konkrétních jmen jsme prováděli zhruba u 10 stránek, které jsme dostali - pouze těchto 10 stránek - z Úřadu pro zahraniční styky a informace, aniž bychom předtím měli svazek jako takový k dispozici. Následně pouze originál svazku a v něm jsme pochopitelně nemohli dělat žádné začerňování, ani k tomu nebyl důvod. Čili kolega Dostál se mýlí. Ten svazek nemohl jít od nás.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Kolegyně a kolegové, dovolte, abych ukončil dnešní schůzi Federálního shromáždění.

Zítra pokračujeme v 9.00 hodin. Dobrou noc.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP