Čtvrtek 30. ledna 1992

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji panu poslanci Tichému. Dalším diskutujícím bude pan poslanec Soukup. Pan poslanec Olej se hlásí s faktickou poznámkou.

Poslanec SN J. Olej: Mám faktickú poznámku k tomu, čo povedal kolega Tichý. Iste, že by tu bola možná diskusia o morálnych a spoločenských princípoch. Ale musíme si uvedomiť, že chceme budovať právny štát a mali by sme dodržiavať zákony. Tu nie je možné dávať na misku váh súmernosť viny iného, ale musíme sa prísne držať zákonov. A preto napríklad aj poslanci, cez to, že sa nezoznámili s týmito zväzkami, podľa rokovacieho poriadku môžem hovoriť v tejto snemovni. Tak hovorí zákon.

A z toho dôvodu, keď už hovoríme o zákone, mám jednu otázku na predkladateľa pána predsedu poslanca Rumla. Na strane 20 je uverejnený Oskar Krejčí, evidovaný ako rezident pod krycím menom a číslom. Z akého titulu bol tu uvedený, keď nie je poslancom, a ďalej je tiež otázkou, či Oskar Krejčí podliehal lustračnému zákonu. Pokiaľ podliehal, tak v tomto prípade zákon bol porušený a pretože o tom, že niekto podliehal lustračnému zákonu, má dostať oznámenie domov a pokiaľ odíde zo zamestnania či funkcie, nikto iný by o tom nemal vedieť. Príkladom dodržiavania právneho poriadku komisiou je aj táto informácia v predloženej správe.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Nyní pan poslanec Uhl.

Poslanec SN P. Uhl: Omlouvám se, že opravím kolegu Tichého, protože tady jenom 50 z nás se bylo podívat nejprve na svazky registru a potom registru svazků. Chtěl bych dalších 250 kolegů ubezpečit, že registry svazků ve Škrétově ulici vystavovány nebyly. Nanejvýš tam byla kopie jednoho řádku z tohoto registru. Byly tam k dispozici spisy, dokumentace, archívní materiály, spisové materiály, ale registry svazků tam opravdu nebyly. Alespoň nebyly přístupné. Kolega Tichý se mýlí. Byl se tam asi opravdu jenom podívat.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Prosím, pan poslanec Tichý.

Poslanec SN B. Tichý: Nevím, kdo, ani jaký počet lidí tam byl. Ale ani vy, pane kolego, jste nedělal nic jiného, než že jste se do těch svazků díval, tedy do těch registrů nebo do těch kopií, do kopií svazku registru. Tj. do materiálu, které tam byly předloženy. To je všechno.

Dovolte mi vyslovit předpoklad, že ten, kdo neměl ani snahu o tom, přesvědčit se, zda tyto údaje jsou nebo nejsou pravdivé, že ten by asi postupoval jednostranně.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Teď konečně pan poslanec Soukup.

Poslanec SL J. Soukup: Pane předsedající, dámy a pánové, při sdělení poslance Jiřího Rumla o usnesení z dubna 1991, zavládlo v některých poslaneckých lavicích jisté nadšení. Rád bych vás zbavil předčasné euforie. Domnívám se, že toto sdělení teprve dodává faktům, které byly zveřejněny ve včerejším televizním zpravodajství a předtím ve sdělovacích prostředcích, patřičnou váhu.

Oč se vlastně jedná? Zmíněné usnesení ve svém článku 3 zavazuje poslance Federálního shromáždění mlčenlivostí ve vztahu k faktům, které se dovědí z materiálů komise 17. listopadu. Ve svém článku 1 sprošťuje mlčenlivosti členy této komise, a to natrvalo a absolutně. V praktickém dopadu zbavilo dotyčné členy komise 17. listopadu event. trestněprávní odpovědnosti, která by zřejmě ve vztahu k institutu poslanecké imunity nebyla naplněna. Nic více a nic méně. Smůla je, že dotyční členové této komise, když poskytovali televiznímu štábu americké televizní společnosti zmíněné údaje, tak o tomto usnesení vůbec nic nevěděli.

Předsednictvo FS tedy zbavilo tyto poslance mlčenlivosti.

Zbývá jediná věc, která jim může zabránit, aby v případě, pokud budou mít takovou vůli, nezveřejnili informace, které se dozvěděli, aby neumožnili event. selektivní použití těchto informací v budoucnosti k různým cílům. Závisí pouze na jejich etice a morálce, aby se takto nezachovali. A bohužel, etika a morálka je v naší společnosti stále ještě vzácným jevem.

Domnívám se, že fakt vypracování takto nedokonalého usnesení svědčí o jediném, a to sice o fušerské a nezodpovědné práci Federálního shromáždění a jeho předsednictva. Budiž nám to do budoucna výrazným varováním a příkladem.

Dalo by se diskutovat ještě o jiných otázkách. Právě ve vztahu k možnému úniku informací, zajištění registru svazků a dalších materiálů, ke způsobu tohoto zajištění, ke způsobu zajištění proti přepisu a kopírování a řada dalších věcí, které nikdy nebudeme schopni prokázat a pevně věřím, že se také nestaly. Nicméně, stát se mohly. Připomínám jeden z argumentů, který zde padl v době projednávání lustračního zákona. Dotyčná osoba se činu dopustila, protože se ho dopustit mohla. Myslím, že by pro nás srovnání těchto dvou argumentací mělo být dostatečně varující.

Nyní krátkou poznámku ke zprávě komise 17. listopadu, kterou jsme si v časové tísni mohli alespoň zběžně přečíst. Velice souhlasím se závěrem této zprávy. De facto konstatuje, že všechny události proběhly náhodnou shodou okolností, nebyly nikým řízeny a předem plánovány. To je opravdu uspokojivý závěr, a jsem rád. Nicméně, vzhledem k objemu materiálů, výslechů a informací, které komise shromáždila a o kterých zde hovořil pan poslanec Jiří Ruml, ta 120stránková zpráva obsahuje žalostně málo konkrétních informací, a v tomto bodu je pro mne poměrně značným zklamáním. Děkuji vám za pozornost.

Předsedající předseda SL R. Battěk: To byl poslanec Jiří Soukup. Další je poslanec Libor Kostya. Připraví se poslanec Pavel Dostál.

Poslanec SN L. Kostya: Pane předsedající, dámy a pánové, nemám ani klasické, etické ani historické ani právní vzdělání, zůstanu u pojmů, které lze pochopit a vyvodit zdravým rozumem. Když komise 17. listopadu splnila svůj úkol a jmenovala 10 z našich kolegů jako osoby, které byly v registru svazků, jistě si pamatujete co nastalo. Nastalo to, co se dalo očekávat, že se tito lidé budou bránit. Vzpomínáte si na velice rozporuplnou diskusi, na základě které Federální shromáždění umožnilo nám všem, tak jak tady jsme, členům Federálního shromáždění, a bylo to už tady citováno, aby se seznámili se svazky na těchto deset lidí. Se všemi dokumenty, které měly podpořit tvrzení komise a měly nás přesvědčit o její pravdivosti. Podtrhuji slovo všechny.

V této souvislosti mě zarazilo velmi dramatické vystoupení pana poslance Rumla z dnešního rána i na základě včerejšího vysílání v televizi. Domáhal se změny programu, že nám konečně řekne ty definitivní důkazy proti kolegovi poslanci Kavanovi. Vyvozuji z toho naprosto jednoznačně, snad logicky závěr, že nám chtěl říci něco, co v těch svazcích, které nám byly nabídnuty k prohlédnutí, není.

Zmiňuji se o tom proto, že se tady v souvislosti s lustracemi několikrát hovořilo o tom, že jejich nutnost je dána zejména tím, aby tito lidé nebyli vydíratelní. Ptám se tedy, jak to, že ještě existují nějaké "další bonbónky" a argumenty, které konečně proti poslanci Kavanovi měly být použity a které ve svazcích, k nimž jsme měli možnost jako Federální shromáždění nahlédnout, nikde nejsou.

Ptám se pana poslance Rumla, zda by je byl ochoten říci, kdyby nebylo včerejšího televizního vystoupení? Jak dlouho by si tyto důkazy, tyto bonbónky nechával pro sebe? A pokud je má na poslance Kavana a chtěl je tady říci, na koho dalšího je má? A kdy by je použil?

Končím tedy otázkou: je to skutečně tak s tím vydíráním a pouze řídící pracovníci a bývalé struktury mají možnost ty lidi zavedené v registrech vydírat v budoucnosti, nebo jsou to dnes i ti, kteří takto dramaticky tady vystoupili? Děkuji vám za pozornost.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Prosím, pan poslanec Ruml se přihlásil o slovo.

Poslanec SL J. Ruml: Jen krátce bych odpověděl panu poslanci Kostyovi. Nesliboval jsem žádné senzace. Senzaci z toho udělal v podstatě pan předsedající prof. Jičínský.

Já jsem pouze chtěl číst z těch spisů, které jste vy měli k dispozici a mohli jste do nich nahlédnout, ale byl jsem pořád přesvědčen o tom, že z nich citovat nesmím, protože jsem vázán mlčenlivostí.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. S technickou poznámkou se hlásí poslanec Kostya.

Poslanec SN L. Kostya: Musím konstatovat, že to není pravda, protože pan poslanec Ruml nám řekl, že nám konečně řekne ty pádné důkazy, které zatím nemohl Federálnímu shromáždění říci. Pokud by byly v materiálech, nevidím důvod, proč by si žádal zvláštní rozpravu a navíc uzavřenou.

Předsedající předseda SL R. Battěk: S technickou poznámkou se hlásí poslanec Kroupa.

Poslanec SL D. Kroupa: Pane předsedající, chtěl bych vás poprosit, abyste definoval předmět rozpravy Federálního shromáždění v této chvíli. Není mi jasné, zda diskuktujeme o zprávě vyšetřovací komise 17. listopadu nebo zda diskutujeme o činnosti této komise nebo zda diskutujeme o případu Kavan. Prosím, abyste to definoval a nepřipouštěl příspěvky, které nejsou k této věci.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Ano, takový výklad je docela možný. Už jsem o tom při poslouchání některých příspěvků uvažoval. Ovšem ta souvislost je příliš zřejmá, pane poslanče. Pokud nevnímáte, nemohu za to. Nicméně prosím rozprava je vedena ke zprávě, která vám jednak byla dána k dispozici v té rozsáhlé formě, jednak ke zprávě přednesení poslancem Rumlem.

Hlas z pléna: Pane předsedající, dámy a pánové, mělo by se zde objasnit, kdo požádal předsednictvo Federálního shromáždění o zbavení mlčenlivosti členů komise a proč písemné podklady z tohoto usnesení nebyly poskytnuty.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Ano, ale myslím, že nejdříve vystoupí poslanec Hubálek.

Poslanec SL B. Hubálek: To, co zde říká poslanec Kostya vrhá světlo na celou komisi. Myslím, že nepochopil význam toho, co předseda komise říkal. A nepochopil souvislosti, že v komisi se bylo podívat padesát poslanců, a my žili v přesvědčení, že zveřejňování je tajné. Pan předseda chtěl tady seznámit ostatní plénum s tím, co těch 250 poslanců nevidělo. Prosím vás nedramatizujte a nešpiňte druhé.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Přihlásil se poslanec Kováč a poslanec Stome.

Poslanec SN M. Kováč: Dovolil by som si tiež jednu otázku. Chcem sa opýtať, akú právnu moc má také uznesenie predsedníctva FZ a keď má skutočne právnu moc, že sa môže jedného dňa dočkať toho, že predsedníctvo zasadne, zakáže nám rozpravy, debatovať - a môžme ísť domov.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Mohlo by to být zajímavé, ale nepředpokládám, že k tomu předsednictvo dojde. Jinak bych rád konstatoval, že já, ač člen předsednictva, jsem byl zaskočen tím, že zde takové usnesení existuje. Samozřejmě budu žádat, aby se to zítra osvětlilo - a my to učiníme - aby se osvětlil celý proces s tímto právním aktem a s jeho nerozšířením. Víc vám zatím k tomu nejsem schopen říci. Prosím poslance Stomeho.

Poslanec SN K. Stome: Domnívám se, vážení přítomní, že bychom měli víc číst a méně psát. Podíváme-li se do protokolů, které předcházely tomuto usnesení, vidíme, že se v tomto plénu hovořilo o postavení členů komise. Podíváme-li se do programu předsednictva, zjistíme například, že tento bod, z něhož vyšlo usnesení 106, byl řádným bodem programu předsednictva FS. Podíváme-li se do jednacího řádu, zjistíme, že každý poslanec má právo účastnit se schůze Federálního shromáždění pokud jde o jeho předsednictvo, takže kdokoli se kdykoli mohl podívat do jakýchkoli materiálů, které jsou součástí archivu. Jsou v knihovně a jsou v mnoha a mnoha výtiscích přístupny nejméně čtyřiceti poslancům plus pěti dalším, protože takový je předpis pro archivování těchto písemností. Takže jsem velmi překvapen, že se někteří lidé tváří, že neví, jak k tomu došlo. Chápu, že bylo mnoho činnosti, ale toto by nám snad nemělo z pozornosti uniknout. Chápu, že vznikl určitý vnitřní problém - na jedné straně vnitřní mlčenlivost komise a na druhé straně odtajnění pro venek. Potud bych tomu rozuměl a potud bych tomu přikládal váhu. Ale informační kolaps z materiálu, jak se tady podává, neplyne.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Slovo má nyní poslanec Jenerál a pak poslanec Špaček.

Poslanec SL J. Jenerál: Pane předsedající, vážení kolegové, pokud si vzpomínám na jednání předsednictva, byly tam dva základní impulsy, které k tomu usnesení vedly. Jednak žádost předsedů národních rad v souvislosti s lustrací a obrácení se soudu, obvodního soudu v Praze 7. Tam byla obsáhlá diskuse, byla ustanovena tříčlenná komise, kolega Valko, Stome atd. a vzniklo toto usnesení.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji, ještě se hlásí poslanec Špaček.

Poslanec SL J. Špaček: Moje poznámka po vystoupení kolegy Jenerála trochu ztrácí na významu, ale přesto si myslím, že by pro ujasnění situace pomohlo, kdybychom zítra dostali informaci o tom usnesení.

Jinak kolega Stome se diví, že my jsme se divili, že došlo k takovému usnesení, ale divil se i předseda komise.

Poslanec SL J. Ruml: Já jsem se nedivil, já jsem na tom předsednictvu nebyl.

Ještě jednu větu k panu Kostyovi: Tady je záznam z toho, co jsem říkal: "Budu žádat, aby další schůze byla uzavřená, protože se chci konečně vyjádřit k případu pana Kavana."

Předsedající předseda SL R. Battěk: Teď se hlásí ještě pan kolega Uhl.

Poslanec SN P. Uhl: K tomu, co říkal kolega Stome: Jistě, že každý má právo zúčastnit se schůze předsednictva. Ale není to naše povinnost. A naše povinnost není chodit někam do archívů. Pokud je takové usnesení, které je pro nás závazně vydáno, má nám být nějakým způsobem publikováno. Je mi jasné, na základě jakého ustanovení jednacího řádu předsednictvo Federálního shromáždění zbavilo členy komise mlčenlivosti. Není mi ale vůbec jasné, jak mohlo nařídit tuto mlčenlivost nám ostatním poslancům v této věci. Žádal bych, aby se nám to vysvětlilo. Dále bych žádal, aby se vysvětlilo, zda toto usnesení skutečně existuje - protože by to mohl být padělek, tady si jeden poslanec na to matně vzpomněl - a jak vzniklo. Jak to, že předsedové sněmoven, kteří mají uloženo usnesením předsednictva nás s tímto usnesením seznámit, tak neučinili.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Příteli poslanče, v tomto se mýlíte. Předsedou předsenictva Federálního shromáždění je jeho předseda a ten má tuto povinnost ze zákona. Takže budeme muset trochu zkoumat utajenost celé věci. Nyní mluví poslanec Mandler a po něm poslanec Suchánek.

Poslanec SL E. Mandler: Malý doplněk k tomu, co říkal poslanec Uhl. Ještě bychom měli zjistit - a to je dost důležité - proč se tímto způsobem tak nešetrně Československá televize do těchto věcí míchá. Protože ona by si přece měla ověřit, co může a co nemůže? (Smích v plénu.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Poslanec Suchánek, pak poslanec Benčík.

Poslanec SL J. Suchánek: Já jsem chtěl ještě doplnit sérii dotazů pana poslance Uhla o dotaz další - proč všechny tyto informace nevyšly na povrch minimálně dnes ráno, kdy pan první místopředseda Jičínský předsedal schůzi a bylo jeho povinností nás o této věci informovat.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Ony vyšly na povrch až odpoledne na zasedání předsednictva. Takže, prosím, pan poslanec Benčík a pak ještě jednou poslanec Uhl.

Poslanec SL M. Benčík: Neviem, či stojí za to, aby sme robili taký veľký problém okolo televízie. Keď chceme mať slobodnú informovanosť, tak nechajme už na redaktoroch, aby informovali o tom, čo považujú za potrebné. Pripadá mi to tak, že je to hlavný problém a nie iný.

K tomu uzneseniu, prosím vás. Pán predsedajúci hovorí, že povinnosť oboznámiť mal niekto iný. Je doslova povedané na záver, citujem: "Odporúča predsedom Snemovne ľudu a Snemovne národov, aby poslancov svojich snemovní oboznámili s povinnosťami vyplývajúcimi z porušenia štátneho tajomstva."

Předsedající předseda SL R. Battěk: Není to tajný spis, co čtete?

Poslanec SL M. Benčík: Nie, nie je tajný spis, je to záver tohto uznesenia, s ktorým mal byť každý poslanec oboznámený. Bolo vám odporúčané, obidvom predsedom, aby ste to urobili. Ináč odporúčam, aby sme skutočne dali každému text uznesenia, aby každý poslanec uznesenie dostal. Vidím, že sa uznesenie nesprávne vykladá. Vraví sa v ňom, že členovia komisie boli zbavení mlčanlivosti voči tým desiatim poslancom, ale prosím vás, v tomto uznesení nie je ani slovo o tom, že spisy sú odtajnené. Odtajnený spis preto, okrem členov komisie a poslancov, nikto nemal a nemohol vidieť. To sú dve rôzne veci. (Potlesk.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji, takže, pan poslanec Uhl, Wagner, Blažek.

Poslanec SN P. Uhl: Jenom jednu větu na dotaz kolegy Suchánka. Mluvil jsem s místopředsedou Jičínským, snad kolem 16. hodiny a on toto pozitivně ještě nevěděl. Nevěděl nic o existenci tohoto usnesení. Kolem 17. hodiny mi jej ukazoval. Zřejmě během té hodiny mu ho někdo obstaral z aparátu nebo nevím kde.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Pouze tři faktické poznámky na každého. Pan kolega Wagner.

Poslanec SL J. Wagner: Pane předsedající, dámy a pánové, stává se nepříjemným zvykem, že zde místo problémů, které sem patří, vnášíme problémy, které sem nepatří, respektive neměly by patřit. Problém, co televize o nás říká, jak nás ukazuje, jak nás představuje veřejnosti - o tom zde být řeč nemá. Byla zde o tom řeč za minulého režimu, který k tomuto účelu měl instituci zvanou UTI, Úřad pro tisk a informace. Mám obavu, po vystoupení pana Mandlera, že si pan Mandler přeje a ne určitě sám, podle toho jak zde mluví, její obnovení. Já děkuji televizi za to, co dělá. Konečně.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Takže, kolega Blažek bude mluvit a pak ještě jednou pan poslanec Kostya. Budeme ale muset ukončit tento seriál faktických poznámek.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP