Čtvrtek 30. ledna 1992

Společný zpravodaj výborů SL M. Pohanka: Mám návrh na zjednodušení dalšího postupu, abychom mohli hlasovat o celém návrhu an bloc o všech bodech najednou. To by chtělo - podle toho, co říká pan místopředseda vlády - pokud s tím budou souhlasit navrhovatelé, drobné změny. Podle toho, co jsme od něho slyšeli, nejsou schopni do 13. března v bodě e) připravit návrh zákona, ale pouze návrh zásad. Kdybyste s tím souhlasili, doplnili bychom v bodě e), že předloží vláda do konce volebního období návrhy zásad zákonů dále zmíněných.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Navrhovatelé souhlasí s touto změnou?

Společný zpravodaj výborů SL M. Pohanka: To se týká i textu na druhé straně nahoře. Jinak si myslím, že není třeba, pane místopředsedo, nějaké změny dělat, že je to pro vás přijatelné. My jsme to spolu probírali předtím.

Společný zpravodaj výborů SN M. Horský: Ďalším navrhnutým upresnením v tomto materiáli je písm. f) zmena textu v treťom riadku, ktorý znie: "za úlohy televízie a rozsahu a konkrétne predstavy zapojenia sa do dekády výchovy k ľudským právam."

Tam sa navrhuje táto zmena: Navrhuje sa stála komisia pre ľudské práva. To je prvá zmena.

Ešte jedna zmena - za písm. m) zaradiť písmeno n), v ktorom sa uvádza: "urýchlene pristúpila na vypracovanie vykonávacích predpisov k jednotlivým ustanoveniam Listiny základných práv a slobôd."

Předsedající předseda SL R. Battěk: To je všechno, pane zpravodaji? (Ano.) Čili jde o tyto tři změny, dám o nich hlasovat. S technickou poznámkou se hlásí pan poslanec Šamalík.

Poslanec SN F. Šamalík: Minule jsem zde namítal proti návrhu poslance Motyčky, že nelze zcela od sebe oddělit problém antisemitismu a problém religiozity. V tomto návrhu se to znovu opakuje.

Protože jsem protestoval, protestoval bych i zde. Odvolal jsem se - abych to prokázal - na text papeže Jana XXIII. Vím, že už diskuse není, ale je to osm řádek, které bych chtěl přečíst z textu Jana XXIII na podporu tohoto stanoviska.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Lituji, pane poslanče. Jestli máte konkrétní návrh k textu...

Poslanec SN F. Šamalík: Mám konkrétní návrh ten, aby toto ustanovení z výborů branných a bezpečnostních, které tam je, zmizelo.

Předsedající předseda SL R. Battěk: To je mimo, takže, pane zpravodaji, prosím.

Společný zpravodaj výborů SL M. Pohanka: Myslím, že jde o nedorozumění. Návrh pana Motyčky na poslední straně dvojlistu - to jsou jednotlivé pozměňovací návrhy. O těch nyní nediskutujeme. To budeme brát jako pozměňující návrhy k základu. Nyní budeme hlasovat o usnesení stálé komise pro lidská práva a klubu poslanců Občanského hnutí.

Předsedající předseda SL R. Battěk: První návrh se týkal předkládání zásad nebo návrhu zákona. Takže řekněte, o čem budeme hlasovat.

Společný zpravodaj výborů SL M. Pohanka: V usnesení není obsažen návrh pana Kvasničky.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Ještě má slovo paní poslankyně Šormová.

Poslankyně SL R. Šormová: Omlouvám se, že už jsem zde dvakrát vystupovala s procedurálním návrhem. Ale já tomu trochu přestávám rozumět. Hlasovali jsme o protinávrhu a to je text, který je označen číslem 00076. Ten jsme schválili. Nechápu, proč po uzavření rozpravy se mohou podávat další pozměňovací návrhy k tomuto textu.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Text jsme, paní kolegyně, schválili jako základ, ze kterého vycházíme, s tím, že se bude hlasovat o pozměňovacích návrzích k tomuto textu.

Poslankyně SL R. Šormová: Ale snad o pozměňovacích návrzích, které byly podány v rozpravě? (Předsedající předseda SL R. Battěk: To jsou ty 4 pozměňovací návrhy.) Ano, právě proto se ptám, jak je možné, že jsou nyní podávány další.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Ne, ty nebereme.

Přistupme k pozměňovacím návrhům, které byly řádně podány a které by měly změnit text, o kterém máme hlasovat.

Společný zpravodaj výborů SL M. Pohanka: Jestli jsem postřehl, paní doktorka Nováková vzala zpět, pan poslanec dr.Kvasnička též. Musíme se zeptat pana poslance Motyčky, ale on tu není, takže o tom bychom měli hlasovat. Já už jsem zde doporučil, abychom nepřijali jeho návrh na usnesení.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Pane zpravodaji, byly předneseny 3 návrhy k textu, o kterém jsme měli hlasovat. Jeden se týkal toho, že navrhovatelé nesouhlasí s tím, aby šlo pouze o předložení zásad zákonů. Takže o tom budeme hlasovat - buď to akceptujeme, nebo ne.

Ještě se hlásí o slovo pan místopředseda vlády.

Místopředseda vlády ČSFR J. Mikloško: Vážení priatelia, o aké zákony ide? Na prvej strane písm. e) - miesto zákony tlačové o nadáciách a o... doplniť zásady týchto zákonov. Na strane 2 namiesto slova "zákona o výbere kandidátov" dať slová "zásady o výbere kandidátov." Neviem o takom zákone, že by sa vôbec pripravoval, že by existoval, ktorý by hovoril o výbere kandidátov za členov Medzinárodného súdu. Aby sme nedali takú úlohu, ktorá je nereálna a neexistuje zákon o výbore kandidátov. Neexistuje žiadna komisia, žiadna príprava, nič. Čiže navrhujem, "zásady o výbere kandidátov."

Předsedající předseda SL R. Battěk: Je to srozumitelné, pane místopředsedo. Slovo má pan poslanec Mynář. Zachovejte prosím klid, abychom dokázali tento bod uzavřít.

Poslanec SL I. Mynář: Už to zde bylo mnohokrát řečeno. Pan místopředseda Mikloško samozřejmě může mít důvody k tomu, že tyto zákony nemůže předložit, že může předložit pouze zásady, ale to je v podstatě věc, kterou nám může sdělit jindy a my ji můžeme, ale nemusíme akceptovat.

Tímto schváleným usnesením jsme ho ale zavázali, že tu zákony budou a nikdo nepodal žádný návrh, kterým by se usnesení měnilo. Pan místopředseda Mikloško není poslanec a rozprava skončila.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Takže tento návrh nebereme jako pozměňovací návrh.

Společný zpravodaj výborů SL M. Pohanka: Jestli tomu dobře rozumím, nesouhlasí navrhovatelé, abychom požadavek na předložení zákonů změnili na předložení zásad zákonů. Rozumím dobře? V tom případě podávám jako poslanec pozměňovací návrh... (Ruch v sále.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Pane zpravodaji, vzrušujete obě sněmovny. To takto nejde. Slovo má pan zpravodaj Horský.

Společný zpravodaj výborů SN M. Horský: Prosím, aby som to mohol spresniť. Teraz hlasujeme o celej definitívnej predlohe s tým, že na strane 3 odporúčame podpredsedovi vlády dr. Jozefovi Mikloškovi, aby doplnil rokovania atď., ako je text. Tam je koniec uznesenia. S návrhmi na ďalšej strane, o ktorých sa tu hovorilo, nemá nič do činenia.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Dobře.Ještě jednou má slovo paní poslankyně Šormová.

Poslankyně SL R. Šormová: Návrh byl schválen. Už to říkám asi po třetí. Pokud to tak není, opravte mne. Hlasovali jsme o protinávrhu, který prošel nadpoloviční většinou hlasů v obou sněmovnách. Kromě toho zde byly podány 4 konkrétní pozměňovací návrhy. První byl stažen, o dalším návrhu poslance Kvasničky, Motyčky a Batty máme hlasovat.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Předneste, prosím, pozměňovací návrh, o kterém budeme hlasovat.

Společný zpravodaj výborů SN M. Horský: Myslím, že pán Kvasnička návrh tiež stiahol. Pán poslanec Motyčka stále nie je.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Předneste návrh, aby poslanci věděli, o čem budeme hlasovat.

Společný zpravodaj výborů SN M. Horský: Nesúhlasí s nepriamym obvinením veriacich z prejavov antisemitizmu vyplývajúcich zo správy vlády ČSFR o dodržiavaní ľudských práv. Domnievam sa, že tento návrh nepatrí do kontextu. Čiže spravodajcovia neodporúčajú.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Pane zpravodaji, nedal jsem vám slovo. Pan poslanec Šebej má slovo.

Poslanec SN F. Šebej: Vážený pán predsedajúci, vážení kolegovia, domnievam sa, že nemôžeme hlasovať o tom, či pán kolega Motyčka s niečím súhlasí alebo nie. To nemôže byť predmetom hlasovania, nie je to pozmeňujúci návrh. To vôbec neprichádza do úvahy.

Společný zpravodaj výborů SL M. Pohanka: Už jsem jednou vysvětlil, že pan kolega Motyčka chce, abychom my všichni jako Federální shromáždění nesouhlasili. To má být naše usnesení. FS nesouhlasí s nepřímým obviněním věřících.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Já vám děkuji, ale bylo řečeno, že o tom návrhu budeme hlasovat. Zpravodajové s tím nesouhlasí, prosím, já se tážu poslanců, kdo s uvedeným návrhem souhasí? Děkuji. (SN 9, SL 6)

Kdo je proti? (SN 20, SL 15)

Kdo se zdržel hlasování? (SN 38, SL 55)

Děkuji. Prosím pana zpravodaje Horského, aby předložil další pozměňovací návrh.

Společný zpravodaj výborů SN M. Horský: Pán poslanec Batta žiada vládu...

Předsedající předseda SL R. Battěk: Pardon, přednášíte pozměňovací návrh, nikdo nic nežádá. Žádám obě sněmovny, aby zachovaly klid.

Společný zpravodaj výborů SN M. Horský: Pán poslanec Batta žiada, aby vláda ČSFR predložila ďalšiu správu, prípadne zásady politiky vlády k národnostným a etnickým menšinám spoločne s návrhom na preskúmanie niektorých zákonov z hľadiska ich súladu s Listinou základných ľudských práv. Tento návrh sa v rôznych verziách opakuje a je obsiahnutý v navrhnutom uznesení. Neodporúčame.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Ano, já vám děkuji. Přistoupíme k hlasování. Vyslechli jste návrh, táži se poslanců, kdo je pro tento návrh? (Hlasuje se.) Děkuji. (SN 15, SL 8)

Kdo je proti? (SN 17, SL 12)

Kdo se zdržel hlasování? (SN 48, SL 59) Děkuji. Také tento návrh nebyl schválen.

Prosím, abyste přednesl ještě třetí návrh, pane zpravodaji.(Hlasy z pléna: Není!) Pokud není, tak je to jednoduché.

Společný zpravodaj výborů SN M. Horský: Ďalší návrh nie je a ostáva len hlasovať o celom uznesení.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Vážené poslankyně, vážení poslanci, já vás žádám, abyste ještě chvíli věnovali pozornost našemu jednání. Budeme teď hlasovat o návrhu jako celku. Hlasujeme tedy o návrhu, který zde přednesla poslankyně Šormová. Obě sněmovny jsou usnášeníschopné.

(17.54 hodin)

Táži se poslanců obou sněmoven, kdo je pro tento návrh usnesení, ať hlasuje! (Hlasuje se.) Děkuji. (SN 80, SL 68)

Kdo je proti? (SN 0, SL 1)

Kdo se zdržel hlasování? (SN 12, SL 13)

Děkuji. Uvedený návrh usnesení byl schválen oběma sněmovnami. Sněmovna národů osmdesát, nula, dvanáct, Sněmovna lidu šedesát osm, jedna, třináct. Děkuji zpravodajům, děkuji panu místopředsedovi vlády a končím tento bod jednání.

(Poznámka redakce: usnesení FS č.272, SN č.443, SL č.418)

Současně žádám členy předsednictva FS, aby se dostavili ihned do místnosti č. 214. Současně prosím, musíme se dohodnout, do jaké doby přerušíme jednání, abychom se sešli na večerní schůzi. Je 17.55 hodin, takže v 19.00 hodin zahájíme večerní jednání. Prosím, dostavte se včas.

(Jednání přerušeno v 17.55 hodin)

(Jednání znovu zahájeno v 19.18 hodin)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Paní a pánové, vážení poslanci, vážené Federální shromáždění, vážení hosté, zahajuji večerní zasedání sněmoven Federálního shromáždění.

Dnešní program je vymezen bodem

14

závěrečná zpráva vyšetřovací komise Federálního shromáždění pro objasnění událostí 17. listopadu 1989 - tisk 1236 - a návrh usnesení Sněmovny lidu a Sněmovny národů - tisk 1250

Než přistoupíme k vlastnímu projednání, ještě uděluji slovo na jeho požádání poslanci Michalu Malému.

Poslanec SL M. Malý: Dámy a pánové, omlouvám se, že vás zdržím, protože očekáváte zřejmě netrpělivě zprávu Jiřího Rumla. Chci vás ale seznámit s něčím, co část z vás možná zná.

Dnešního dne zadrželo válečné loďstvo Spolkové republiky Německo loď, která vezla 16 tanků čs. výroby do Sýrie. Je to část zásilky 250 tanků. Já z tohoto místa žádám, - zvlášť po té, co řekl pan prezident v neděli v Hovorech z Lán, jak rezolutně zasáhne v otázce vývozu zbraní - předsedu federální vlády, aby se zítra dostavil do parlamentu a tuto záležitost, zejména stanovisko vlády k vývozu zbraní tomuto parlamentu vysvětlil. To je vše, děkuji.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji poslanci Michalu Malému. Beru jeho sdělení na vědomí. K této věci podle potřeby sněmovny budou moci zaujmout své stanovisko na zítřejší schůzi.

Žádám, aby závěrečnou zprávu vyšetřovací komise a její odůvodnění přednesl za komisi její předseda pan poslanec Ruml.

S technickou poznámkou se hlásí pan poslanec Zelenay.

Poslanec SN R. Zelenay: Prepáčte, pán predsedajúci, ospravedlňujem sa vám, ale chcem sa opýtať: Nemalo by sa najskôr hovoriť o prípade, o ktorom hovoril pán poslanec Ruml ráno?

Předsedající předseda SL R. Battěk: Hovořit se bude o tom, o čem pan poslanec Ruml bude nyní chtít hovořit. Uděluji mu slovo.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP