Čtvrtek 30. ledna 1992

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Budeme hlasovat. Hlasuje se o uvedeném pozměňovacím návrhu poslance Kincla.

(12.01 hodin)

Kdo je pro tento pozměňující návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko!

SN ČR - 6 pro, 27 proti, 14 se zdrželo.

SN SR - 11 pro, 9 proti, 29 se zdrželo.

SL - 17 pro, 29 proti, 54 se zdrželo.

Děkuji. Ve Sněmovně národů v české části: 6, 27,

14, ve slovenské: 11, 9, 29, ve Sněmovně lidu: 17, 29, 54.

Sněmovny návrh nepřijaly.

Tím jsou zřejmě všechny pozměňující návrhy vyčerpány. Je tomu tak, páni zpravodajové?

Poslanec Savčinský.

Poslanec SL V. Savčinský: Pre poslanecký klub ODÚ žiadam pauzu a odporúčam, aby sa hlasovalo až po obedňajšej prestávke.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Dobře. Je to praxe, kterou jsme přijali. Budeme tak postupovat. Je 12.01 hodin. Prosím členy politického grémia, kdyby mohli okamžitě přijít do místnosti číslo 545. Pokračovat budeme ve 13.30 hodin. Přeji vám dobrou chuť.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Vážené kolegyně, vážení kolegové, vraťte se, prosím, do jednací síně, abyste mohli pokračovat v jednání. Vážení kolegové, prosím, zaujměte svá místa. Před hlasováním bych vám chtěl říci několik sdělení z polední schůze politického grémia. Na schůzi politického grémia jsme dospěli k závěru, že je vhodné zprávu o kupónové privatizaci, kterou vláda zítra předloží, projednat na pokračující přerušené schůzi, která je svolána na 17. a 18. Čili, to, co jsem ráno ohlašoval, by se takto změnilo.

Politické grémium doporučuje zítřejší schůzi ukončit kolem jedné hodiny, aby pozvaní členové Federálního shromáždění se mohli zúčastnit slavnostní instalace, jmenování členů Ústavního soudu ČSFR. A teď chci dát jeden návrh, také jménem politického grémia, který bychom měli schválit usnesením, pokud se pro něj vyslovíte - že s ohledem na tyto věci by dnes schůze pokračovala i po večeři a skončila by v deset hodin po projednání zákona o půdě ve smyslu předložení návrhů, zpravodajských zpráv a rozpravy a po schválení zprávy, usnesení ke zprávě místopředsedy Mikloška by byla zahájena diskuse. Poslanec Ruml by uvedl zprávu komise 17. listopadu. Pak by byla zahájena diskuse k této problematice. Konstatuji jenom, že před tímto bodem by v době večerní přestávky se muselo na krátkou poradu sejít předsednictvo, aby projednalo návrh, který připravuje poslanec Suchánek, o kterém jsme dopoledne hovořili.

Takže, dávám tento návrh jménem politického grémia. Prosím, pokud s tím souhlasíte, abyste stisknutím tlačítka a zvednutím ruky s tím vyslovili souhlas!

Pokud to ještě někomu není jasné - aby dnešní schůze nekončila v 18.00 hodin, aby na její program byla zařazena zpráva komise 17. listopadu s tím, že schůze bude pokračovat i po večeři a bude končit v 10.00 hodin. Grémium navrhuje nebo doporučuje, aby schůze byla veřejná.

Můžeme hlasovat, je to jasné. Poslanec Soukup.

Poslanec SL J. Soukup: Jednak jsme o něčem podobném již hlasovali a pokud by byl stanoven takovýto program, tak se ptám, kdy dostane Federální shromáždění čas na prostudování zprávy komise 17. listopadu. Většina poslanců si tento obsáhlý dokument, domnívám se, zatím nestačila ani přečíst.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Politické grémium doporučilo návrh, který předkládám k hlasování.

(13.55 hodin)

Kdo s návrhem tak, jak jsem jej formuloval, souhlasí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko!

SN - 77 pro, 5 proti, 28 se zdrželo.

SL - 68 pro, 7 proti, 28 se zdrželo.

Děkuji. Sněmovna národů: 77, 5, 28, Sněmovna lidu: 68, 7, 28. Návrh byl přijat.

(Poznámka redakce: usnesení FS č.271, SN č.441, SL č.416)

Vážení kolegové, prosím poslance Mlynárika, aby laskavě zaujal své místo, i poslance Romana. Budeme hlasovat o návrhu zákona, k jehož přijetí se uplatňuje zákaz majorizace, je tedy třeba, abychom hlasování věnovali potřebnou pozornost.

Poslední výzva poslancům, kteří se dosud nevrátili do jednací síně, aby tak urychleně učinili.

Přistupujeme k definitivnímu nebo závěrečnému hlasování o novelizaci zákona č. 92. Počkáme ještě, poslanec Fišera je v kuloáru.

Vážené poslankyně, vážení poslanci, ptám se vás, kdo souhlasí s návrhem zákona, jak je uvedeno v parlamentním tisku 925 a v usnesení 1066 a ve znění pozměňujících doplňujících návrhů podle doporučení sněmovního zpravodaje... Protože několik poslanců přišlo teď, opakuji, o čem se bude hlasovat, aby mi někdo nemohl namítat, že jsem někoho uvedl v omyl. Doufám, že to nebude považováno za procedurální prohřešek, že znovu budu opakovat návrh, o kterém budeme hlasovat.

(13.58 hodin)

Ptám se poslanců, kdo souhlasí s návrhem zákona, jak je uvedeno v parlamentním tisku 925 a v usnesení 1066 a ve znění pozměňujících a doplňujících návrhů a podle doporučení sněmovního zpravodaje, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko!

SN ČR - 33 pro, 17 proti, 11 se zdrželo.

SN SR - 25 pro, 16 proti, 17 se zdrželo.

SL - 79 pro, 16 proti, 14 se zdrželo.

Děkuji. Ve Sněmovně národů v české části bylo 33 poslanců pro, 17 proti, 11 se zdrželo, ve slovenské části 25 pro, 16 proti, 17 poslanců se zdrželo, ve Sněmovně lidu 79 pro, 16 proti, 14 se zdrželo. Konstatuji, že Sněmovna lidu zákon přijala, Sněmovna národů nikoli. Zákon nebyl přijat, protože není souhlasné usnesení obou sněmoven.

Tím jsme tento bod ukončili. Budeme pokračovat dalším bodem, který je k projednávání

13

návrhem zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 229/1991 Sb., o úpravě vlastnických vztahů k půdě a jinému zemědělskému majetku, tisk 928.

Pro tuto část řízení schůze předávám předsedovi Sněmovny lidu, poslanci Rudolfu Battěkovi. Prosím, aby zaujal mé místo.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážené Federální shromáždění, jak jsme vyslechli, přistupujeme k projednávání návrhu zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 229/91 Sb. o úpravě vlastnických vztahů k půdě a jinému zemědělskému majetku (tisk 928) a návrh usnesení Sněmovny lidu a Sněmovny národů (tisk 1106). Do tisku 1106 byly zapracovány i změny uvedené v doplňku. Budeme tedy projednávat tisk 1106, který má dole vytištěno výrobní číslo 00072. Návrh odůvodní pan poslanec Miroslav Tyl. Prosím, aby se ujal slova.

Poslanec SL M. Tyl: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, milí kolegové. Návrh tisku 1106, který máte na lavicích se projednává po přerušení minulé společné schůze. Na minulé společné schůzi byl návrh odůvodněn. My pouze pokračujeme v přerušeném jednání a myslím, že jsme v té proceduře skončili tím, že mělo být předneseno stanovisko federální vlády a měla být otevřena diskuse a měly být k tomu dány, pokud budou, další pozměňující návrhy. To je asi v tuto chvíli vše, co mohu k tomuto tisku uvést.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji poslanci Tylovi. Konstatuji, že návrh byl přikázán výborům hospodářským, výborům pro životní prostředí a ústavně právním výborům obou sněmoven. Po projednání ve výborech připravily písemný podklad usnesení sněmoven tisk 1106 výbory hospodářské a pověřily poslance Jiřího Lacinu a Jána Hacaje přednesením zpravodajských zpráv. Prosím nyní zpravodaje Sněmovny lidu pana poslance Lacinu, aby se ujal slova.

Společný zpravodaj výborů SL J. Lacina: Vážené Federální shromáždění, vážení hosté, jak zde již bylo řečeno musíme se vrátit zpět do jednání 20. společné schůze obou sněmoven, kdy tento návrh novely zákona č. 229/91 Sb. byl předložen a byl projednáván. Rád bych upozornil na to, že tisk, který vám byl předložen v té době, to znamená tisk 1106, byl doplněn doplňkem a na základě požadavků obou sněmoven byl zapracován do jednoho tisku, který jste dostali v tom kompilátu, jak zde již pan předsedající řekl, a na jehož základě zde budeme jednat. Sněmovny si vyžádaly, aby tento tisk byl předložen vládě k vyjádření, protože původní vyjádření vlády směřovalo k tisku 928.

Jak jsem již řekl, návrh byl vládě předložen a vláda se vyjádřila k tomuto tisku následovně, jak máte možnost sledovat ve stanovisku vlády, které vám bylo rozdáno. Souhrnně lze říci, že stanovisko vlády není obecně zamítavé ani podporující. Vyjadřuje jasný souhlas s body tisku 1106 č. 2, 4, 23, 24, 26 a s částí bodu č. 3, to jest doplňku do odstavce 4 § 5. Jasně zamítavé stanovisko je k prvé části bodu č. 3, to jest v § 4 odstavec 2 k bodu 6 a 7. K ostatním bodům se vláda nevyjadřuje, nebo je nedoporučuje. Navíc vláda doporučila řešit ustanovení § 11 tak, aby odškodnění za majetek v užívání národních parků a rezervací byl z finančních prostředků státu. Ve snaze zohlednit stanovisko vlády v projednávané novele, předkládají zpravodajové se souhlasem předkladatele i výborů hospodářských, které o této novele jednaly včera, pozměňující návrhy, které jsou vám předloženy v tisku 0074. Některá další doporučení vlády budou sněmovnám předložena v alternativním návrhu a měly by o tom sněmovny rozhodnout hlasováním.

Doporučení vlády k bodu číslo 17 (tisk 1106) je akceptováno v návrhu zpravodajů ve zkrácení lhůty na šest měsíců, nikoli na šedesát dnů. O této lhůtě je možno diskutovat ve vztahu k tomu, že přílišné zkrácení lhůty může mít určité problémy, ovšem nelze příliš tuto lhůtu prodlužovat s ohledem na transformaci zemědělských družstev.

Doporučení vlády k bodu číslo 18 (tisk 1106) nebylo zpravodaji a předkladateli akceptováno s tím, že doba šedesáti dnů na dohodu o způsobu vypořádání je dostačující a její případné prodloužení by bylo překážkou v transformaci zemědělských družstev. Zkrácení lhůty pro vydání náhrady podle odstavce 2 § 20 - je to bod číslo 20 návrhu - je považováno za vyhovující s ohledem na možnosti jiné dohody, kterou toto ustanovení připouští.

Doporučení vlády, jak jsem již uvedl, na úpravu ustanovení § 11 nebylo rovněž akceptováno s tím, že možnost volby oprávněné osoby buď si majetek převzít s břemenem, stanovený zvláštními předpisy platnými pro rezervace a národní parky nebo požádat o náhradu, je výrazem svobodného rozhodnutí o vlastnictví. V souladu s ustanovením vlády navrhujeme řešit některé drobné legislativní úpravy.

Dovolte mi, abych se vrátil ke svému původnímu vystoupení z uvedení této novely před měsícem a znovu zdůraznil, že převážná většina novelizovaných ustanovení zákona č. 229/91 Sb. byla motivována zkušenostmi s jeho aplikací a vedena snahou o jeho zdokonalení. Tímto vás žádám, abyste tuto novelu projednali a vyjádřili s ní svůj souhlas. Děkuji.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji zpravodaji poslanci Lacinovi. Prosím nyní druhého zpravodaje poslance Jána Hacaje, aby se ujal slova.

Společný zpravodaj výborů SN J. Hacaj: Vážený pán predsedajúci, vážené Federálne zhromaždenie, dovoľte, aby som sa v stručnosti vyjadril k tlači pod výrobným číslom 0074, kde sú pozmeňujúce a doplňovacie návrhy spravodajcov. V bode 3 by som vás chcel upozorniť, že tu došlo k určitému preklepu a v bode 3 časť textu "upraveného podľa pôvodného návrhu bodu 12" si vyčiarknite, takže tá uvádzacia veta bude znieť - k bodu 12 ods. 2 § 10 vložiť za pôvodný text vetu tohto znenia. A treba si ešte doplniť bod 6. Je to v súlade so stanoviskom vlády a so súhlasom navrhovateľa. Bod 6, ktorý by znel v bode 19 a 21 sa za slovo "poľnohospodárske" vložia slová "alebo lesnej". Ďakujem za pozornosť.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji panu zpravodaji Jánu Hacajovi. Když dovolíte, zahájím k tomuto bodu rozpravu.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Zatím se do rozpravy přihlásili za klub HZDS J. Veverka, V. Tolar přednese stanovisko klubu levicových poslanců KSČM. Dále je přihlášen M. Šidík se stanoviskem SDL, A. Anderko za klub KDH.

Prosím, aby se poslanec J. Veverka ujal svého příspěvku do rozpravy. Prosím. Připraví se poslanec V. Tolar.

Poslanec SL J. Veverka: Vážený pán predsedajúci, vážené poslankyne, vážení poslanci, vážení hostia, klub poslancov HZDS navrhuje neprerokúvať návrhy novely zákona o úprave vlastníckych vzťahov k pôde a inému poľnohospodárskemu majetku z týchto dôvodov:

1) Schválený zákon o pôde č. 229 z roku 1991 Zb., dôsledne vychádza z princípov, na ktorých je založený celkový proces reštitúcií v našej spoločnosti a podľa ktorých sa odškodňujú len niektoré majetkové krivdy spáchané na našich občanoch v rokoch 1948 až 1989.

2) Skupina poslancov - autorov tlače 928 sa už viackrát pokúsila o novelizáciu predmetného zákona, čo sa vo výboroch nestretlo s pozitívnym ohlasom, a preto svoje návrhy musela stiahnuť.

3) Naposledy podaný návrh na novelizáciu zákona o pôde - tlač 928 - obsahoval len 6 pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhov, z ktorých len jeden bol doplňovací. Ostatné návrhy boli len drobnými legislatívnymi úpravami, ktorým sa hovorí kozmetické úpravy.

4) Naproti tomu návrh hospodárskych výborov ako gestorských výborov podaný vo forme spoločnej správy tomuto plénu obsahuje až 30 pozmeňujúcich a doplňovacích návrhov, ktorými sa sleduje podstatný zásah do pôvodného zmyslu, teda filozofie zákona tým, že sa rozširujú reštitučné nároky a celý proces reštitúcie sa podstatne komplikuje.

5) Takto skonštruovaná spoločná správa nie je v skutočnosti spoločnou správou z rokovania a z prijatých uznesení vo výboroch, ktorým bol pôvodný návrh novely prikázaný, ale je uznesením len hospodárskych výborov.

6) Náš zamietavý postoj sa opiera aj o stanovisko federálnej vlády, ktorá už k pôvodnému návrhu (teda k tlači 928) vyslovila v prevažnej miere s navrhovanými úpravami nesúhlas a toto stanovisko zaujíma aj k upravenému návrhu hospodárskych výborov (teda tlač 1106). Súhlas vyslovuje len s nepodstatnými návrhmi na zmenu niektorých ustanovení.

7) Zmeny a doplnky k niektorým ustanoveniam už platného zákona - ako je napríklad k § 6 ods. 2 - by sme otvárali priestor pre ďalšie reštitučné nároky skupinám občanov, s ktorými pôvodný zákon nerátal. Narušilo by to princíp odškodnenia niektorých majetkových krívd a časové nároky na reštitúciu, ktoré sú v zákone stanovené 25. 2. 1948.

Uvediem konkrétny príklad. Niektorí z nás, poslancov, dostali list od karpatsko-nemeckého spolku na Slovensku, v ktorom sa okrem iného píše, že aj občanom nemeckej národnosti bol majetok skonfiškovaný na základnej téze o kolektívnej vine. Občiansky boli síce rehabilitovaní, ale na rozdiel od občanov maďarskej národnosti nenasledovali pre občanov nemeckej národnosti žiadne majetkovo-právne rehabilitácie.

A preto navrhujem nové znenie § 6 ods. 2 takto: Z konfiškácie sa vynímajú nehnuteľnosti tých občanov, ktorým bolo vrátené československé štátne občianstvo podľa zákona č. 33/45 a 245/48 Zb.

Z uvedených dôvodov teda ešte raz odporúčame uvedenú novelu zákona neprerokúvať. Ďakujem za pozornosť.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. To byl poslanec J. Veverka za HZDS. Dále vystoupí za klub levicových poslanců KSČM V. Tolar. Prosím, aby se ujal slova. Připraví se poslanec M. Šidík.

Poslanec SL V. Tolar: Vážený pane předsedající, vážené dámy a pánové, myšlenka novely zákona č. 229/91 Sb., o úpravě vlastnických vztahů k půdě a jinému zemědělskému majetku se datuje ode dne přijetí tohoto zákona. Jednak byla vedena snahou upřesnit některé technické a legislativní nedostatky např. úpravy § 15 odst. 1 a 2, jednak znovu předložit sněmovnám FS k posouzení ty doplňky zákona, které sněmovny již při přijetí zákona odmítly. Taktéž vyžádané stanovisko vlády ČSFR ze dne 23. 1. t.r. řadu navržených změn nedoporučuje k přijetí.

Některé z těchto sporných záležitostí jsou však již vyřešeny přijetím transformačního zákona v té podobě, v jaké byl schválen. Řada je i nadále sporných.

Navržené pozměňovací návrhy zpravodajů poslanců Hacaje a Laciny, které byly poslancům písemně předloženy, pozitivně reagují na připomínky vlády. Podporujeme zejména ty doplňky, které zákon precizují. Jedná se například o § 5 odst. 2 a 3 anebo o § 6 odst. 1 písm. o).

Na druhé straně musíme zásadně odmítnout myšlenku vypustit odst. 3 z § 6, kde se jedná o omezení rozsahu vrácené půdy. Jde o zrušení zásadního ustanovení pozemkové reformy z r. 1947, jímž se završovaly záměry první pozemkové reformy. Je tady zřejmě snaha likvidovat výsledky obou, přestože vládní program tímto parlamentem schválený výslovně uznává nejen je, ale i druhou pozemkovou reformu z r. 1948.

Odůvodnění, že limitování výměry vydávaných pozemků je omezováním lidských práv, neobstojí. Stejný právní titul pak opravňuje k navrácení i pozemky z první pozemkové reformy. Šlo by patrně o návrat do doby vzniku Československé republiky.

Vláda ČSFR na svém jednání dne 28. listopadu minulého roku vypuštění tohoto bodu nedoporučila. Navrhuji tedy ponechat i nadále v zákoně odst. 3 § 6. Tento pozměňovací návrh písemně předávám zpravodajům. Pokud nebude tento pozměňovací návrh včetně ostatních bodů, které jsou obsaženy ve stanovisku vlády akceptován, nemůže klub levicových poslanců KSČM novelu zákona č. 229/91 Sb., podpořit. Děkuji.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji poslanci V. Tolarovi. Teď má slovo poslanec M. Šidík, který přednese stanovisko klubu SDL.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP