Čtvrtek 30. ledna 1992

Společný zpravodaj výborů SN M. Roubal: Ďalší pozmeňujúci návrh je návrh poslanca Kincla k § 15. Tam by som upresnil, vzhľadom na legislatívne úpravy, nejedná sa o vypustenie nového odseku 5, ale nového § 15 a), pretože to už bolo schválené. Po akceptovaní tohto, prijímam odporúčanie pána poslanca Zemana. Ako spravodajcovia neodporúčame.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Budeme hlasovat.

(11.38 hodin)

Kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko! (SN ČR 4, SN SR 10, SL 15) Děkuji.

Kdo je proti? (SN ČR 17, SN SR 11, SL 35) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (SN ČR 28, SN SR 26, SL 45) Děkuji.

V české části Sněmovny národů čtyři pro, sedmnáct proti, dvacet osm se zdrželo, ve slovenské části deset pro, jedenáct proti, dvacet šest se zdrželo, ve Sněmovně lidu patnáct pro, třicet pět proti, čtyřicet pět se zdrželo.

Sněmovny návrh nepřijaly.

Prosím další návrh.

Společný zpravodaj výborů SL L. Kudláček: Další návrh je k § 25. Poslanec Vrchovský navrhuje doplnit nový odst. 3, který zní: "Podmínky pro hospodaření obchodních společností založených k účelu podnikání s investičními kupony určí zákony Federálního shromáždění."

Poprosil bych zde, jestli by plénum mohlo souhlasit s několika větami komentáře - i pan poslanec Zeman - jinak bychom museli říci, že nedoporučujeme zařazení.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Myslím, že plénum vám tento souhlas dává.

Společný zpravodaj výborů SL L. Kudláček: Při debatě s parlamentní legislativou jsme dospěli k názoru, že ačkoli význam tohoto ustanovení nepřesahuje příliš deklarativní polohu, určitý smysl má v tom, že by zavázalo vládu k tomu, aby takový zákon rychle zpracovala.

Nicméně přesto jsme dospěli k určité zpřesňující úpravě, která by ten účel podle našeho názoru splňovala lépe. Dovolím si ji přečíst. "Zvláštní zákon FS stanoví zejména právní postavení obchodních společností založených podle § 25 odst. 1 písm.b)." Je to trochu jiné znění, ale jistě chápete, že má stejný smysl jako návrh pana poslance Vrchovského.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Poslanec Vrchovský souhlasí s modifikací svého návrhu? (Ano.)

Společný zpravodaj výborů SL L. Kudláček: V tom případě jako zpravodajové doporučujeme ve znění, jak jsem je přečetl.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Takže budeme hlasovat. Návrh jste slyšeli. Zpravodajové doporučují.

Kdo z poslanců je pro přijetí tohoto pozměňovacího návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se.) Děkuji. (SN ČR 48, SN SR 44,SL 80)

Kdo je proti? (0)

Kdo se zdržel hlasování? (SN ČR 3, SN SR 8, SL 16)

Ve Sněmovně národů, česká část čtyřicet osm, nula, tři, ve slovenské části čtyřicet čtyři, nula, osm, ve Sněmovně lidu osmdesát, nula, šestnáct.

Obě sněmovny tento návrh přijaly.

Prosím o další pozměňovací návrh.

Společný zpravodaj výborů SL L. Kudláček: Pozměňovací návrh pana poslance Zemana k § 25 má dvě části. Jednak do odst. 1 písm. b) doplnit za slova "obchodních společnostech" slova "(investičních privatizačních fondech)".

Druhý návrh, § 25 odst. 1, doplnit písm. c), které zní: "Obchodní společnosti uvedené pod písm. b) mohou být založeny výlučně československými právnickými osobami. Zakladatelé těchto společností jsou povinni prokázat, že kapitál používaný investičními privatizačními fondy nepochází ze zahraničních zdrojů."

Mám za to, že se jedná o dva různé návrhy. Čili k tomu prvnímu, doplnit slova "investičních privatizačních fondech" za slovy "obchodních společnostech". Nedoporučujeme.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Budeme hlasovat o tomto prvním návrhu. Poslanec Rynda.

Poslanec SL I. Rynda: Omlouvám se, pane předsedající, ale tady byl vytvořen určitý precedens. Domnívám se, že výbory včera projednávaly pozměňovací návrhy a v případě projednávání jiných návrhů zákonů zpravodajové pak tlumočili názor těchto výborů. Já jsem do této chvíle neprotestoval a názor zpravodajů, tedy jejich osobní názor, ctím, ale přesto prosím, abych byl informován i o stanovisku výborů, jejichž povinností bylo včera se sejít a pozměňovací návrhy posoudit.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Prosím stanoviska zpravodajů.

Společný zpravodaj výborů SN M. Roubal: Povedal by som, že včera došlo k určitým technickým problémom. Bolo odporúčané výborom, aby sa stretli. Nazvem to odporúčaním. Výbory sa vyjadrili k legislatívnym pripomienkam, ktoré zazneli, pretože je nezvyčajné, aby sa výbory vyjadrovali po odznení pozmeňujúcich návrhov v pléne, kedy sa už nemôžu rozhodnúť ani žiadnym uznesením, ani záväzným dokumentom. Takže výbory prerokovali legislatívne úpravy, tie schválili, prerokovali niektoré pozmeňujúce návrhy, ale nechceli prerokovať všetky, pretože na to, bola krátka časová etapa. Takže bol použitý zvyčajný postup, že sa stretli spravodajcovia, boli tam predsedovia výborov a niektorí navrhovatelia.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Poslanec Rynda.

Poslanec SL. I. Rynda: Pak bych jen prosil, abychom byli informováni v těch případech, kdy pozměňovací návrh byl výbory projednáván.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Takže teď budeme hlasovat o prvním pozměňovacím návrhu poslance Zemana.

Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko! Děkuji. (SN ČR 15, SN SR 19, SL 46)

Kdo je proti? (SN ČR 15, SN SR 3, SL 10)

Kdo se zdržel hlasování? (SN ČR 16, SN SR 27, SL 41)

Děkuji. Ve Sněmovně národů české části patnáct, patnáct, šestnáct, ve slovenské devatenáct, tři, dvacet sedm, ve Sněmovně lidu čtyřicet šest, deset, čtyřicet jedna.

Sněmovny návrh nepřijaly.

Prosím uvést druhý pozměňovací návrh.

Společný zpravodaj výborů SL L. Kudláček: Druhý pozměňovací návrh pana poslance Zemana doplnit do § 25 odst. 1 nové písmeno c), které zní: "Obchodní společnosti uvedené pod písm. b) mohou být založeny výlučně československými právnickými osobami. Zakladatelé těchto společností jsou povinni prokázat, že kapitál používaný investičními privatizačními fondy nepochází ze zahraničních zdrojů." Zpravodajové nepodporují tento návrh.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Budeme hlasovat. Kdo z poslanců je pro tento pozměňovací návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko! Děkuji. (SN ČR 11, SN SR 23, SL 32)

Kdo je proti? (SN ČR 17, SN SR 7, SL 10)

Kdo se zdržel hlasování? (SN ČR 20, SN SR 22, SL 55)

Děkuji. Ve Sněmovně národů české části jedenáct, sedmnáct, dvacet, ve slovenské dvacet tři, sedm, dvacet dva, ve Sněmovně lidu třicet dva, deset, padesát pět.

Návrh přijat nebyl.

Prosím další návrh.

Společný zpravodaj výborů SN M. Roubal: Ďalší pozmeňujúci návrh je opäť návrh poslanca Zemana k § 25 ods. 3. K tomu by som povedal, že tento návrh je do určitej miery zameraný proti akcionárom a na druhej strane by som chcel povedať, že burza, medzinárodná burza, pracuje na inom základe a to na tom základe, že komodity, tie akcie a cenné papiere, ktoré uzná za vhodné, do svojej burzy zahrňuje. Burza nepracuje na tom, že sa tam do určitej miery predáva všetko, hlavne čo sa týka búrz na vyššej úrovni, a tu obmedzujeme našich akcionárov. (Hlasy ze sálu: Není rozprava!) Súhlasím. Z uvedených dôvodov neodporúčam.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Budeme hlasovat. Ještě poslanec Zeman.

Poslanec SN M. Zeman: Opravdu nechci polemizovat, jen bych chtěl upozornit, že tato formulace byla dohodnuta s americkým odborníkem na burzovní právo, ale chápu, že kolega Roubal je kvalifikovanější. (Potlesk.)

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Ano, budeme hlasovat. Ještě poslanec Kudláček.

Společný zpravodaj výborů SL L. Kudláček: Chtěl bych jen upozornit, že toto není stanovisko pouze poslance Roubala. (Potlesk.) (Hlasy ze sálu: Koho ještě tedy?)

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: To si vysvětlete po ukončení jednání. Ptám se, kdo je pro tento pozměňovací návrh z poslanců a poslankyň, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko! Děkuji. (SN ČR 12, SN SR 21, SL 35)

Kdo je proti? (SN ČR 22, SN SR 17, SL 40)

Kdo se zdržel hlasování? (SN ČR 14, SN SR 15, SL 29)

Děkuji. Ve Sněmovně národů česká část dvanáct, dvacet dva, čtrnáct, ve slovenské části dvacet jedna, sedmnáct, patnáct, ve Sněmovně lidu třicet pět, čtyřicet, dvacet devět.

Návrh přijat nebyl.

Společný zpravodaj výborů SN M. Roubal: K pozmeňujúcemu návrhu pána poslanca Jurečku k § 26 by sa mohlo jednoznačne povedať, že odporúčame. Nechcem to vysvetľovať, ale vzhľadom na to, že to, čo je písané v § 26, je v definícii novoprijatého Obchodného a Občianskeho zákonníka, tak by som povedal, že do určitej miery to nerieši problém, ale odporúčame to vypustiť.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Budeme hlasovat. Kdo je pro tento pozměňující návrh spočívající ve vypuštění § 26, nechť zvedne ruku a stlačí tlačítko!

(11.50 hodin)

(SN ČR 28, SN SR 34, SL 56)

Kdo je proti? (SN ČR 3, SN SR 2, SL 6)

Kdo se zdržel hlasování? (SN ČR 17, SN SR 16, SL 38)

Ve Sněmovně národů v české části hlasovalo 28 pro, 3 proti, 17 se hlasování zdrželo, ve slovenské části bylo 34 pro, 2 proti, 16 se hlasování zdrželo. Ve Sněmovně lidu hlasovalo 56 pro, 6 bylo proti, 38 se hlasování zdrželo.

Sněmovny návrh nepřijaly.

Prosím o další návrh.

Společný zpravodaj výborů SL L. Kudláček: Další pozměňovací návrh je k § 57, který podal pan poslanec Kincl. Navrhuje v něm vypustit nový odstavec 4, který je uveden v tisku 1066. Nedoporučujeme.

Poslanec SL J. Kincl: Jaké je stanovisko vlády?

Společný zpravodaj výborů SL L. Kudláček: Vláda ČSFR souhlasí se zařazením odstavce 4, § 47, jak je uveden v tisku 1066. Nesouhlasí pochopitelně s pozměňovacím návrhem, ovšem neměla možnost přímo se k němu vyjádřit.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Budeme hlasovat. Kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť zveden ruku a stlačí tlačítko!

(11.53 hodin)

(SN ČR 4, SN SR 12, SL 18)

Kdo je proti? (SN ČR 23, SN SR 19, SL 45)

Kdo se zdržel hlasování? (SN ČR 19, SN SR 21, SL 41)

Ve Sněmovně národů v české části hlasovali 4 pro, 23 proti a 19 se hlasování zdrželo, ve slovenské části hlasovalo pro 12, proti 19 a 21 se hlasování zdrželo, ve Sněmovně lidu bylo 18 pro, 45 proti a 41 se hlasování zdrželo.

Sněmovny návrh nepřijaly.

Prosím další návrh.

Společný zpravodaj výborů SN M. Roubal: Ďalší návrh je trochu zložitejší. Ide o pozmeňujúci návrh pána poslanca Stomeho k § 47 ods. 1. Vzhľadom na to, že návrh bol podaný až včera, bolo ho treba dopracovať. Po dohode s pánom poslancom Stomem navrhujeme nasledujúce znenie:

§ 47, odsek 1 doplniť tak, že bodka sa nahradí čiarkou a ďalší text bude "o schválenom rozsahu a spôsobe vysporiadania je orgán príslušný k schváleniu privatizačného projektu povinný bez zbytočného odkladu o schválenom privatizačnom projektu vyrozumieť oprávnenú osobu, ktorá riadne svoj nárok uplatnila". Ostávajúcu časť vypustiť.

§ 47, odsek 3 - myslím, že o tom môžeme hlasovať súčasne, tam je treba doplniť text: "Keď oprávnená osoba nesúhlasí s rozsahom a vysporiadaním nároku v schválenom privatizačnom projekte, môže uplatniť svoje nároky pri súde v lehote 15 dní odo dňa, kedy bola o vysporiadaní svojho nároku vyrozumená." Zostávajúca časť sa vypustí.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Souhlasí poslanec Stome s touto úpravou?

Poslanec SN K. Stome: Ano, souhlasím, protože jinak bychom museli dávat datum v tom prvním případě, co se stane s těmi již schválenými privatizačními projekty a v druhém případě bychom zaváděli přezkum správního řízení, což je těžkopádnější. Souhlasím.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Návrh je jasný, budeme hlasovat. Kdo z poslanců je pro tento pozměňovací návrh, nechť zvedne ruku a stlačí tlačítko!

(11.55 hodin)

(SN ČR 46, SN SR 36, SL 87)

Kdo je proti? (SN ČR 0, SN SR 0, SL 1)

Kdo se zdržel hlasování? (SN ČR 2, SN SR 12, SL 13)

Ve Sněmovně národů v české části bylo 46 pro, nikdo proti, 2 se hlasování zdrželi, ve slovenské části bylo 36 pro, nikdo proti, 12 se hlasování zdrželo, ve Sněmovně lidu bylo 87 pro, 1 proti a 13 se hlasování zdrželo.

Návrh nebyl přijat.

Společný zpravodaj výborů SL L. Kudláček: Další pozměňovací návrh podal poslanec Kincl. Navrhuje vypustit nový § 47 a). Tento paragraf vláda projednávala, s určitými výhradami doporučila a my jsme jej spolu s § 47 b) po zvážení stanoviska vlády a spolu s experty též upravili a nedoporučujeme proto pozměňovací návrh pana poslance Kincla.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Budeme hlasovat. Kdo souhlasí s uvedeným pozměňovacím návrhem, nechť zvedne ruku a stlačí tlačítko! (11.57 hodin)

(SN ČR 2, SN SR 10, SL 21)

Kdo je proti? (SN ČR 16, SN SR 13, SL 23)

Kdo se zdržel hlasování? (SN ČR 27, SN SR 21, SL 58)

Ve Sněmovně národů v české části byli 2 pro, 16 proti, 27 se hlasování zdrželo, ve slovenské části 10 pro, 13 proti, 21 se hlasování zdrželo, ve Sněmovně lidu 21 pro, 23 proti, 58 se hlasování zdrželo.

Sněmovny návrh nepřijaly.

Společný zpravodaj výborů SL L. Kudláček: Totéž platí pro další pozměňovací návrh pana poslance Kincla - vypustit § 47 b) s výjimkou poslední věty. Tento pozměňovací návrh je zároveň posledním v celé sérii.

Poslanec SL J. Kincl: Protestuji proti této interpretaci. Navrhoval jsem, aby zůstal § 47 kromě poslední věty. Je to podle protokolu a dostal jste to písemně.

Společný zpravodaj výborů SL L. Kudláček: Mám v souboru pozměňovacích návrhů uvedeno: § 47 b) vypustit s výjimkou poslední věty, což je podle mě věcně stejné jako "kromě".

Poslanec SL J. Kincl: Cituji "vypustit bod 9 kromě § 47 b) s výjimkou poslední věty."

Společný zpravodaj výborů SL L. Kudláček: My jsme v každém případě jako zpravodajové proti tomu, aby byla prováděna změna § 47.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Prosím, kdyby pan poslanec Kincl formuloval svůj pozměňovací návrh.

Poslanec SL J. Kincl: Vyjmout z § 47 b) poslední větu.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Rozumím-li tedy tomu, pak by v § 47 zůstala jen první věta.

Společný zpravodaj výborů SL L. Kudláček: Prosil bych přece jen o upřesnění. Podle našeho návrhu na legislativní změnu došlo k rozšíření § 47 b) o druhý odstavec. Prosil bych tedy vědět, zda se jedná o poslední větu v prvním odstavci.

Poslance SL J. Kincl: Jde o tisk 1066 a já to ocituji:

Paragraf 47 by zněl takto: "Při likvidaci organizací uvedených v § 1 zpeněží likvidátor majetek prodejem věcí ve veřejné dražbě". To je všechno. Poslední větu vypustit. Tak jsem to včera navrhoval.

Poslanec SL L. Kudláček: Nedoporučujeme.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Ano, protože teď je tu připojen ještě odstavec 2.

Poslanec SL L. Kudláček: To na věci nic nemění. Nedoporučujeme vypuštění této věci.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP