Čtvrtek 30. ledna 1992

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Dnes je schůze federální vlády a vláda dala své stanovisko. Hlásí se pan poslanec Špaček.

Poslanec SL J. Špaček: Pane místopředsedo, prosil bych, kdyby kolega Kudláček nebo druhý zpravodaj znovu vysvětlil hlasování o prvním bodu § 3. A potom bych doporučoval, aby zpravodajové nebo navrhovatel, ale spíš zpravodajové, sdělovali také stanovisko vlády k jednotlivým návrhům, když zde není zástupce vlády.

Poslanec SL J. Kincl: Můj první návrh včera zněl na odmítnutí tisku 1106. A není to vůbec zahrnuto v pozměňovacích návrzích.

Společný zpravodaj výborů SL L. Kudláček: Jestliže to zde není zahrnuto, tak to nebylo podáno písemně, pane poslanče.

Poslanec SL J. Kincl: Vlastnoručně jsem vám to včera předal. Tady je to v protokolu.

Společný zpravodaj výborů SL L. Kudláček: Omlouvám se, vaše pozměňovací návrhy jsem předal ke zpracování legislativě.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Měli bychom o tomto návrhu hlasovat jako o prvním. Prosím pana poslance Kincla, kdyby svůj návrh opakoval, protože ho zde nemáme písemně.

Poslanec SL J. Kincl: Vrátit tisk 1066 k novému zpracování.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Slyšeli jste návrh, který byl jako první. Budeme hlasovat.

Kdo je pro tento návrh pana poslance Kincla, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko!

(10.49 hodin)

(SN ČR 8, SN SR 12, SL 22)

Kdo je proti? Děkuji. (SN ČR 28, SN SR 25, SL 57) Kdo se zdržel hlasování? (SN ČR 18, SN SR 10, SL 19)

Ve Sněmovně národů v české části je 8 pro, 28 proti a 18 se zdrželo hlasování, ve slovenské části 12 pro, 25 proti a 10 se hlasování zdrželo, ve Sněmovně lidu 22 pro, 57 proti a 19 se hlasování zdrželo. Návrh přijat nebyl.

Prosím pana poslance Motyčku, jestli na místě pana poslance Luxe není zatížena sedačka, protože... děkuji.

Prosím zpravodaje, aby... Protože ten tisk, resp. máme několik tisků... Máme původní tisk 1066, potom jsou tu pozměňující zprávy. Čili, abychom vždy přesně věděli, o čem budeme hlasovat. Prosím, aby zpravodajové uvedli i jaké je stanovisko vlády k té věci, abychom se snadněji mohli orientovat.

Poslanec SL L. Kudláček: Protože navrhovatel nesouhlasí se zařazením nového znění § 3 do novely zákona tak, jak je uvedeno v tisku 1066, musíme o tom hlasovat jako o prvním pozměňovacím návrhu - zda tedy toto nové znění bude zařazeno.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Stanovisko zpravodajů i vlády je jaké?

Poslanec SL L. Kudláček: Vláda s určitými připomínkami doporučila, navrhovatel nesouhlasí, zpravodajové ponechávají na rozhodnutí sněmovnám.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Budeme hlasovat. Kdo je pro tento pozměňující návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko! Nebo přejete si, aby návrh byl ještě přesněji formulován? Prosím zpravodaje, aby přesně formuloval, o čem budeme hlasovat.

Poslanec SL L. Kudláček: Budeme hlasovat o zařazení bodu 3, pardon, bodu 1, § 3, v tisku 1066, do novely zákona, protože navrhovatel s tím zařazením nesouhlasí. Výbory hospodářské tento bod zařadily, oproti původnímu textu novely, který podal navrhovatel.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: A ještě se vás ptám, pane zpravodaji, tento § 3 je teď ve znění, které vy jste včera uvedl, tzn. ten tisk 1066 ve znění těch legislativních úprav, které vy jste včera formuloval a které jsou, myslím, někde i písemně podány?

Poslanec SL L. Kudláček: Já jsem se chtěl o tom zmínit na závěr, možná, že by bylo užitečnější zmínit se o tom nyní.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Je třeba se o tom zmínit teď, musíme mít v těchto věcech jasno.

Poslanec SL L. Kudláček: To, co jsme projednali jako legislativně technické úpravy, výbory hospodářské projednaly a se všemi souhlasily, souhlasily s jejich zařazením, včetně legislativně technických úprav tak, jak jsou v tom tisku s pracovním číslem 00071 - ta podtržená znění.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Prosím pana poslance Novosáda, aby zaujal své místo. Pan poslanec Kincl.

Poslanec SL J. Kincl: Já mám opravdu otázku. Hlasujeme tedy o vypuštění § 3 z tisku 1066 označeném jako bod 1 nebo o zařazení § 3, to znamená je to tisk, který se nazývá Návrhy legislativních úprav tisku 1066? Já navrhuji, aby se hlasovalo o vypuštění celého znění § 3 tak, jak je uvedeno v pozměňovacích návrzích tisku 1066. To se mi jeví srozumitelnější než jak to interpretuje pan zpravodaj.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Ale tento návrh jste včera nepodal.

Poslanec SL J. Kincl: Podal. Je tady napsaný.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Tak se omlouvám.

Hlas z pléna: Pán Kincl, musím uznať, že máte pravdu, ale z formálneho hľadiska nemôžme teraz takto postupovať. Vlastne sa jedná o to isté, čo hovoríte vy. Na tom základe, že navrhovateľ nesúhlasí so zaradením bodu 1, t.j. § 3 v znení tlače 1066 s legislatívnymi doplnkami, tak na tom základe musíme hlasovať o zaradení tohto bodu. Keď sa nezíska potrebné kvórum, tak tento bod, samozrejme, vypadne z tlače.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Slyšeli jste návrh. Pan poslanec Kincl.

Poslanec SL J. Kincl: Já bych doporučoval, abyste přečetl naprosto přesně textaci toho, o čem máme hlasovat.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Prosím zpravodaje.

Poslanec SL L. Kudláček: Budeme hlasovat o zařazení bodu č. 1, § 3, ve znění tisku 1066 do novely zákona č. 92. Tím, že navrhovatel s tímto zařazením nesouhlasí, stává se to pozměňovacím návrhem. A aby to mohlo být zařazeno do novely, muselo by s tím Federální shromáždění vyslovit souhlas hlasováním.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: S tím, že toto znění je obsaženo na straně 1 pod bodem 1 - Návrhy na legislativní úpravu tisku 1066, jak vyplynulo ze stanoviska vlády ČSFR a jednání expertních skupin. Je tomu tak, pane zpravodaji, ano? Takže myslím, že se věc vyjasnila. Budeme hlasovat.

(10.57 hodin)

Kdo je pro zařazení tohoto bodu, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko!

SN ČR - nikdo pro, 30 proti, 25 se zdrželo. SN SR - 5 pro, 21 proti, 22 se zdrželo.

SL - 1 pro, 33 proti, 61 se zdrželo.

Děkuji. Ve Sněmovně národů v české části: 0, 30, 25, ve slovenské části: 5, 21, 22, ve Sněmovně lidu: 1, 33, 61.

Návrh přijat nebyl.

Prosím o další pozměňující návrh.

Poslanec SL L. Kudláček: Stejný postup uplatnil navrhovatel u bodu 3 tisku 1066, což je doplnění § 12, odst. 2, písm. a). Nesouhlasí s tímto návrhem a opět o něm musíme hlasovat jako o návrhu pozměňovacím. S tímto bodem nesouhlasí ani federální vláda. Jde o tisk 1066, bod 3, § 12, odst. 2, písm. a). Za slova "obchodní společnosti" se vkládají slova "nebo zemědělská družstva".

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Takže budeme hlasovat.

(10.59 hodin)

Kdo je pro tento pozměňovací návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko!

SN ČR - nikdo pro, 12 proti, 41 se zdrželo.

SN SR - nikdo pro, 10 proti, 38 se zdrželo. SL - 4 pro, 11 proti, 76 se zdrželo.

Děkuji. Ve Sněmovně národů v české části: 0, 12, 41, ve slovenské: 0, 10, 38, ve Sněmovně lidu: 4, 11, 76.

Návrh přijat nebyl.

Prosím další návrh. Kolegové, klid, abychom se mohli soustředit.

Poslanec SL L. Kudláček: Konečně ve třetím případě doporučuje navrhovatel stejný postup. Nesouhlasí tedy se zařazením bodu 5 se změnou § 15, odst. 3. O tom rovněž budeme hlasovat jako o pozměňovacím návrhu. V tomto návrhu se uvádělo, že v § 15, odst. 3 se vypouštějí slova "fond však ručí svým majetkem za splnění závazků nabyvatele privatizovaného majetku". S tímto návrhem tedy navrhovatel nesouhlasí a budeme o něm hlasovat jako o pozměňovacím návrhu. Vláda ČSFR nedoporučuje.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Je to jasné, budeme o návrhu hlasovat.

(11.01 hodin)

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko! (SN ČR 1, SN SR 0, SL 3)

Kdo je proti? (SN ČR 1, SN SR 0, SL 0)

Kdo se zdržel hlasování? (SN ČR 47, SN SR 42, SL 83)

(Hlas z pléna: Je to asi špatně. V tom hlasování proti jsem udělal chybu. To pro je dobře.)

Myslím, že hlasování nemusíme opakovat, protože jestliže jeden je pro, tak bez ohledu na to, kolik je proti a kolik se zdrželo, tak to nemůže ovlivnit výsledek hlasování. Návrh přijat nebyl. Prosím další návrh.

Společný zpravodaj výborů SN M. Roubal: Teraz budeme postupovať podľa tlače 0075, pozmeňujúce návrhy budú k tlači 1066. Prvý pozmeňujúci návrh pána Kincla stratil zmysel, pretože sme o ňom už hlasovali.

Ďalej nasleduje pozmeňujúci návrh poslancov Roubala a Kudláčka. Je to upresnenie v § 6 ods. 1 písm. h). Je tam upravené znenie: "Predaj, jeho spôsob a stanovenie ceny platobných a ďalších podmienok." Do určitej miery sa jedná o legislatívnu úpravu pôvodného znenia, ale nemohlo to byť zaradené medzi legislatívne úpravy vzhľadom na to, že to neobsahovala tá pôvodná tlač. Hospodárske výbory návrh odporúčajú, vláda sa k tomu nevyjadrila, pretože to vzniklo až na základe porady expertnej skupiny.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Takže myslím, že je jasné o co jde. Budeme hlasovat. Jedná se o § 6 odst. 1 písm. h).

(11.03 hodin)

Kdo je pro tento pozměňující návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko! (SN ČR 42, SN SR 35, SL 82)

(Hlasy z pléna: To je špatně, zařízení nefunguje.)

Vážení kolegové, doporučuji, i když to není zvykem, abychom přece jenom v tomto případě hlasování opakovali.

(11.03 hodin)

Kdo je pro tento pozměňující návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko! (SN ČR 42, SN SR 34, SL 83) SN ČR čtyřicet dva, SN SR třicet čtyři, SL osmdesát tři.

Kdo je proti? (SN ČR 0, SN SR 3, SL 3) SN ČR nikdo, SN SR tři, SL tři.

Kdo se zdržel hlasování? (SN ČR 11, SN SR 14, SL 13) SN ČR jedenáct, SN SR čtrnácet, SL třináct.

Návrh přijat nebyl.

Prosím další návrh.

Společný zpravodaj výborů SN M. Roubal: Ďalej nasledujú pozmeňujúce návrhy pána poslanca Ryndu a pána poslanca Humla a poslanca Soldáta. Vzhľadom na to, že návrh poslanca Humla a Soldáta rieši toto komplexnejšie, navrhoval by som, aby sme sa zaoberali najskôr ich spoločným návrhom a tu by som chcel požiadať obidvoch navrhovateľov, aby sa vyjadrili k nasledujúcej úprave § 6 a): "Súčasťou privatizačného projektu predloženého po 22. februári 1992"... Vzhľadom na proces, ktorý je, je toto nerealizovateľné. Ako vidím, navrhovatelia s tým súhlasia. Ďalej by som ich chcel požiadať, aby súhlasili s tým, aby sa o návrhoch hlasovalo oddelene, a síce o odseku 1 a 2. S tým ako spravodajcovia súhlasíme. Čo sa týka odseku 3 a 4, tam si nevieme predstaviť realizáciu.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Hlásí se poslanec Huml.

Poslanec SL O. Huml: Odstavec 3 a 4 stahujeme.

Společný zpravodaj výborů SN M. Roubal: Ďakujem pekne. Takže budeme hlasovať o § 6 a), návrh poslancov Soldáta a Humla a len o odsekoch 1 a 2. Prvá veta by znela: "Súčasťou privatizačného projektu predloženého po 29. februári 1992 musia byť..." nasleduje text.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Budeme o tomto pozměňujícím návrhu hlasovat.

(11.07 hodin)

Kdo je pro tento pozměňující návrh, nechť zvedne ruku a stlačí tlačítko! (SN ČR 41, SN SR 40, SL 62) SN ČR čtyřicet jedna, SN SR čtyřicet, SL šedesát dva.

Kdo je proti? (SN ČR 1, SN SR 0, SL 0) SN ČR jedna, SN SR nikdo, SL nikdo.

Kdo se zdržel hlasování? (SN ČR 11, SN SR 10, SL 32) SN ČR jedenáct, SN SR deset, SL třicet dva.

Děkuji. Obě sněmovny návrh přijaly.

Společný zpravodaj výborů SN M. Roubal: Týmto by som chcel požiadať pána poslanca Ryndu, či by nestiahol svoj návrh.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Pan poslanec Rynda návrh stahuje. Prosím další návrh.

Společný zpravodaj výborů SL L. Kudláček: Další pozměňující návrh podal pan poslanec Kincl k § 7 odst. 5, pořadové číslo 4. Navrhuje upravit § 7 odst. 5 proti návrhu, který vzešel z usnesení hospodářských výborů. Věcně se jedná o ta data potřebná ke zpracování privatizačního projektu, která by byl na základě tohoto ustanovení podnik nucen předat jako informaci zpracovateli alternativních privatizačních projektů. Jde tedy o určité vymezení druhu údajů, které má právo vyžadovat.

Já bych se chtěl zeptat pana poslance Kincla - nemohu poznat z jeho psaného textu, zda skutečně se jedná tak, jak je uvedeno v těch pozměňujících návrzích o písmena a) až c) anebo o písmena a) až e)? Rozdíl mezi písmenem c) a e) není k přečtení. Je to důležité, protože buďto to bylo c) a potom by vypadla dvě písmena d) a e) anebo to bylo e) a byla by tam zahrnuta.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Chvíli strpení, pan poslanec Kincl se orientuje ve svých návrzích.

Společný zpravodaj výborů SL L. Kudláček: Připomenu jenom, kdyby to končilo písmenem c), to znamená, že byste nedoporučoval, aby zpracovatel konkurenčního projektu měl právo vyžadovat údaje pod písmenem d) - což je jeden z nejzákladnějších údajů pro zpracování projektů, tak bychom to museli zásadně odmítnout.

Jestliže to bylo písmeno e, potom se velmi málo váš návrh liší od toho našeho. (Poslanec SL J. Kincl: Abych byl naprosto přesný, je to § 6 odst. h) až j) a odst. 2d) zákona 92.

V tom případě se váš návrh od našeho liší pouze tím, že navrhujete zařadit písm. e a h. Písmeno e je způsob převodu privatizovaného majetku včetně vypořádání majetku oprávněných osob. Písmeno h je při prodeji podniků, jeho forma, stanovení ceny a platebních podmínek. To jsou údaje, které jsou navíc oproti našemu znění, které bylo zpracováno na základě stanoviska vlády. Navrhujete rozšířit okruh údajů, které je podnik povinen vydat na požádání zpracovateli konkurenčního projektu.

Pouze zopakuji. My jsme v podstatě převzali stanovisko vlády, které přesně vymezilo okruh údajů. V tom případě nedoporučujeme váš návrh k přijetí.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Budeme hlasovat. Slyšeli jste návrh, slyšeli jste stanovisko zpravodaje.

(11.11 hodin)

Kdo je pro návrh přednesený poslancem Kinclem, nechť zdvihne ruku a stiskne tlačítko!

(SN ČR 6, SN SR 10, SL 17)

Kdo je proti? (SN ČR 7, SN SR 1, SL 3)

Kdo se zdržel hlasování? (SN ČR 38, SN SR 36, SL 73)

Děkuji. Návrh sněmovny nepřijaly.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP