Čtvrtek 30. ledna 1992

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Podívejte se, teď budeme jednat o dovolené vojáků. Až bude zařazen bod Zpráva komise 17. listopadu, potom každý může navrhnout, abychom o tom jednali na uzavřené schůzi, nebo aby se pozvala televize, aby to snímala. Nepředjímejme to, co patří ke konkrétnímu bodu programu. Hlásí se poslanec Doležal.

Poslanec SN B. Doležal: Celé toto jednání a celé složité utajování a tajnůstkářství kolem věci agentů způsobuje, že dnes nemají problémy agenti StB, ale ti, kteří se pokoušejí je odhalit.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Ano, váš návrh na to, že si přejete plošné zveřejnění, už jste tu několikrát formuloval. Hlásí se poslanec Benda.

Poslanec SL V. Benda: Pane předsedající, upřesňuji svůj návrh a musím trvat na tom, aby se o něm hlasovalo. Navrhuji, aby se sněmovny usnesly, že při projednávání bodu zpráva komise 17. listopadu plus aktuální případy, které byly dnes vzneseny, nebude nikdo z poslanců pohnán k disciplinární odpovědnosti, toliko za to, že některé skutečnosti, které bude uvádět, podléhají tomu či onomu omezení.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Pane kolego, uplatněte tento návrh, až bude na řadě tento bod programu. Je zbytečné, abychom o tom hlasovali dopředu. Páni poslanci mají čas uvážit, zda námitky, které proti tomu byly vzneseny, jsou či nejsou namístě. Tento bod teď na programu nemáme.

Poslanec SL V. Benda: Pane předsedající, hlasovali jsme o několika věcech souvisejících s tímto bodem.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Hlasovali jsme pouze o tom, zda tento bod zařadíme nebo nezařadíme na program.

Poslanec SL V. Benda: Domnívám se, že je potřeba, abychom o tom hlasovali teď, a to proto, že uvedení nebo neuvedení těchto skutečností není věcí slovní improvizace, ale členové komise musí být připraveni na to, jestli tuto možnost mají nebo nemají.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Možnost, kterou mají podle zákona, jim nikdo vzít nemůže. Stejně jako nemůže Federálnímu shromáždění nikdo vzít možnost, aby podle zákona rozhodovalo. O slovo se hlásí poslanec Fišera.

Poslanec SN I. Fišera: Pane předsedající, podal jsem návrh, trval jsem na něm, řekl jsem ho jasně a zřetelně, pan poslanec Ruml ještě večer řekne své stanovisko. Zítra pokračuje jednání.

Na základě toho, co řekne pan poslanec Ruml, se budou moci poslanci rozhodovat. Žádám, aby se o mém procedurálním návrhu hlasovalo bez rozpravy. Rozprava je o něčem jiném, ne o tom, jaký má být další postup jednání tohoto parlamentu. (Potlesk.)

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Je tu pozměňující návrh poslance Fišery, aby zpráva komise 17. listopadu a problematika s ní spojená včetně vystoupení poslance Rumla se projednávala na schůzi Federálního shromáždění dnes večer. (Projevy nesouhlasu z pléna.)

Poslanec SN I. Fišera: Znovu to formuluji: dnes sdělí pan poslanec Ruml večer to, co chtěl sdělit teď ráno a zítra ráno začne jednání k 17. listopadu plus k tomu, co chce sdělit poslanec Ruml.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Dobře, návrh jste slyšeli, budeme o něm hlasovat.

(10.18 hodin)

Kdo je pro tento pozměňovací návrh poslance Fišery, ať zvedne ruku! (Hlasuje se.) (SN 86, SL 49)

Kdo je proti? (SN 0, SL 5)

Kdo se zdržel hlasování? (SN 7, SL 34)

Návrh přijat nebyl.

Hlásí se poslanec Suchánek.

Poslanec SL J. Suchánek: Pane předsedající, já rovněž upřesňuji svůj návrh. Žádám, aby můj návrh usnesení byl dán na program dnes večer, aby o něm bylo hlasováno dnes večer a do té doby aby předsednictvo připravilo argumenty, o kterých jste hovořil.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Ano, prosím, abyste svůj návrh dal písemně, abychom jej znali a mohli k němu vyžádat stanovisko.

Myslím, že nyní nic nebrání, abychom pokračovali v našem programu. Na programu máme Iniciativní návrh poslanců Alojze Rajniče a Jana Šolce. Návrh odůvodní... Hlásí se pan poslanec Senjuk.

Poslanec SN R. Senjuk: Vážený pane předsedající, omlouvám se, že zdržuji procedurální připomínkou. Ale ani pan kolega Fišera, ani já, ani kdokoli další, o jejichž dalších pozměňovacích nebo procedurálních návrzích bylo hlasováno, tyto návrhy nepodávali písemně. Pan kolega, který zde hovořil přede mnou, podal procedurální návrh, aby se dnes večer hlasovalo o odtajnění. Pokud můžete žádat písemné materiály, tak pouze znění usnesení, které by mělo přijmout Federální shromáždění a o kterém bychom měli večer jednat.

Nicméně zařazení tohoto bodu programu je potřeba schválit jako procedurální záležitost. Domnívám se, že Federální shromáždění provedlo flagrantní chybu, když vás nechalo vést tuto schůzi.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Federální shromáždění o vašem návrhu už rozhodlo. Takovýchto chyb se už stalo v naší činnosti více, je to věc posouzení, co se považuje za chybu a co naopak za postup dobrý.

Žádal jsem pana poslance Suchánka, aby dal svůj návrh písemně, protože ten se týká nejen procedurální záležitosti, to je záležitost meritorní.

Poslanec SL J. Suchánek: Dávám procedurální návrh, aby se o mém návrhu usnesení hlasovalo dnes večer, do té doby připravím písemný podklad.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Ano, to je v pořádku, proti tomu nikdo nic nenamítal. Já jsem také řekl, že politické grémium se bude touto problematikou zabývat a zaujme k tomu stanovisko, které přijme jako doporučení. Pokud jsem vás žádal, abyste dal svůj návrh písemně, týkalo se to toho, co má být odtajněno. A to není procedurální záležitost. O tom - myslím - ani pan poslanec Senjuk nepochybuje.

Přeje si ještě někdo nějaké vystoupení k procedurálním problémům? (Nikdo se nehlásil.) Není tomu tak.

Prosím tedy pana poslance Šolce, aby odůvodnil návrh zákona o prodloužené dovolené vojáků v činné službě.

Poslanec SL L. Voleník: Pane předsedající, omlouvám se, ale pan poslanec Suchánek dal procedurální návrh, o kterém bychom nyní měli hlasovat. Dejte o něm hlasovat v tom smyslu, že souhlasíme s tím, aby se večer na pořad na konci jednání zařadil jeho návrh, aby se o něm jednalo. Potom budeme pokračovat.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Dobře, omlouvám se. Prosím zaujměte svá místa, kolegové.

Hlasujeme o procedurálním návrhu pana poslance Suchánka, aby večer po schůzi se rozhodlo o tom - pane kolego, prosím, formulujte svůj návrh, abych jej nezkreslil.

Poslanec SL J. Suchánek: Aby po ukončení programu dnešní schůze byl zařazen další bod programu - návrh usnesení Federálního shromáždění na zbavení komise 17. listopadu mlčenlivosti a odtajnění archivu komise.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Poslanec Suchánek připraví návrh. Slovo má poslanec Gürtler.

Poslanec SL Š. Gürtler: Nerad vystupuji. Prosím vás, zprávy z komise 17. listopadu se objevily dávno v různých tiskovinách, sdělovacích prostředcích, dokonce i v zahraničí. Kdo odtajnil před tím tyto zprávy, když se nyní dodatečně žádá, aby je odtajnilo Federální shromáždění? Před tím to odtajnila komise 17. listopadu nebo její jednotliví členové, bez dovolení. Nyní ale máme schválit to, co už je dávno ve veřejnosti známo! Není to při nejmírnějším výrazu neslušné?

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Návrh byl podán. Pan poslanec Suchánek jej formuloval. Myslím, že víte, o čem budeme hlasovat.

(10.26 hodin)

Kdo je pro návrh, jak jej poslanec Suchánek formuloval, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko! (SN 70, SL 52) Děkuji.

Kdo je proti? (SN 0, SL 1) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (SN 29, SL 40) Děkuji.

Kolegové, prosím vás, klid. Ve Sněmovně národů sedmdesát pro, nikdo proti, dvacet devět se zdrželo, ve Sněmovně lidu padesát dva pro, jeden proti, čtyřicet se zdrželo.

Návrh přijal nebyl.

Přistoupíme nyní k programu, který máme na dnešní schůzi. Prosím poslance Šolce, aby zaujal své místo.

Iniciativní návrh poslanců o prodloužené dovolené vojáků v činné službě - tisk 1114 - odůvodní pan poslanec Rajnič. Prosím, má slovo.

Společný zpravodaj výborů SL A. Rajnič: Vážený pán predsedajúci, vážení kolegovia, kolegyne, vážení hostia, dovoľte, aby som vám predniesol odôvodnenie návrhu novely zákona - tlač 1195, ktorou sa predlžuje dovolenka vojakom v činnej službe a pracovníkom Federálnej bezpečnostnej informačnej služby.

V roku 1991 bola predĺžená dovolenka na zotavenie pracovníkom v pracovnom pomere o jeden týždeň, a to aj v organizáciách, ktoré nevykonávajú podnikateľskú činnosť. V Českej republike sa to stalo nariadením vlády č. 343/1991 Zb. (Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Vážení kolegové, prosím klid. Pokud si potřebujete určité věci projednat mezi sebou, učiňte tak mimo jednací síň.) V Slovenskej republike nariadením vlády Slovenskej republiky č. 352/1991 Zb. a federálna vláda svojím nariadením zo dňa 19.9.1991. Ďalej zákonom č. 334/1991 Zb., o služobnom pomere policajtov zaradených vo Federálnom policajnom zbore a v Zbore hradnej polície bol policajtom tiež predĺžený základný výmer dovolenky.

Podobne bola predĺžená dovolenka policajtom polície Českej republiky a policajtom Slovenskej republiky. Z toho dôvodu predkladáme novelu zákona, pri ktorej prosíme, aby ste ju podporili, aby vykryla ostávajúce časti, ktoré ešte neboli pokryté, to znamená armádu a Federálnu bezpečnostnú informačnú službu.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Děkuji. Návrh byl přikázán výborům branně bezpečnostním a výborům sociálním a kulturním obou sněmoven. První jmenované výbory připravily písemný návrh usnesení sněmoven, je to tisk 1195, a pověřili poslance Jiřího Dienstbiera ml.a poslance Libora Kostyu přednesením zpravodajských zpráv. Prosím zpravodaje výborů SL pana poslance J.Dientsbiera ml., aby přednesl zpravodajskou zprávu. (Zpravodajové se dohodli na opačném pořadí.) Dobře, jako první vystoupí společný zpravodaj výborů SN pan poslanec Kostya.

Společný zpravodaj výborů SN L. Kostya: Pane předsedající, dámy a pánové, v prvé řadě bych chtěl vám všem poděkovat, že jste včera vyjádřili svoje pochopení tím, že jste dodatečně zařadili tento bod na program našeho jednání přes napjatost jednání, kterou máme. Chci pouze potvrdit slova, která přednesl přede mnou jako navrhovatel poslanec Rajnič. Jedná se skutečně pouze o nezbytné dokončení toho, co nemohlo být provedeno automaticky, protože prodloužení dovolené, tak jak rozhodly citovaným nařízením vláda České republiky, Slovenské republiky i federální vláda, nemohlo být provedeno automaticky v resortu ministerstva obrany i u příslušníků FBIS, protože nemohlo být touto nižší právní normou automaticky obejito znění v případě armády zákona č. 76/59 Sb. ve znění pozdějších předpisů, v případě FBIS zákona č. 100/70 Sb. ve znění pozdějších předpisů. Čili jsme jako zákonodárný sbor nuceni, chceme-li, aby tato nařízení vlád byla realizována i v těchto dvou resortech, provést v podstatě krátkou novelu těchto dvou zmíněných zákonů.

Ten zákon je velmi jednoduchý, jedná se v podstatě o promítnutí prodloužené dovolené o jeden týden, čili o 7 dní, a v článku 3 konstatování, že se tato dovolená udělí jak vojákům v činné službě, to znamená vojákům jak základní služby, tak vojákům z povolání a příslušníkům FBIS i za rok 1991.

Vzhledem k bezproblémovému projednání krátké novely tohoto zákona jak ve výborech sociálních a kulturních FS, tak v branně bezpečnostních, které byly garančními, vám jako společný zpravodaj výborů SN doporučuji tento zákon schválit. Děkuji.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Děkuji panu zpravodajovi Kostyovi. Prosím druhého zpravodaje, aby se ujal slova.

Společný zpravodaj výborů SL J. Dienstbier ml.: Plně se připojuji ke zprávě pana poslance Kostyi a jen krátce shrnu připomínky výborů národních rad a Federálního shromáždění.

V SNR tento návrh zákona projednal výbor branně bezpečnostní. Doporučil, aby zákon byl koncipován jako novela stávajících právních předpisů, a nikoliv jako samostatný zákon.

V ČNR návrh zákona projednal výbor ústavně právní a výbor petiční, pro právní ochranu a bezpečnost. Výbory vyslovily souhlas s návrhem zákona a upozornily na to, že pokud by došlo k prodloužení dovolené zpětně i na rok 1991, zvýšily by se rozpočtové náklady.

Ve FS návrh zákona projednaly výbory sociální a kulturní a výbory branně bezpečnostní coby výbory garanční. Oba výbory se přiklonily k názoru SNR a projednaly tento zákon jako novelu stávajících právních předpisů a zapracovaly i všechny další připomínky včetně rozšíření této problematiky i na příslušníky FBIS. Odstranily i námitku ČNR, která se týkala zvýšení rozpočtových nákladů a to tak, že umožnily vybrat dovolenou za minulý rok až do konce tohoto roku. To je vše, doporučuji návrh zákona k přijetí.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Děkuji. Ptám se poslanců, kdo si přeje vystoupit k předloženému návrhu zákona, případně ke zpravodajským zprávám? (Nikdo.) Pokud tomu tak není, rozprava se nekoná a přistoupíme k hlasování. Žádám poslankyně a poslance, aby se vrátili do jednací síně, budeme hlasovat.

Kolegové, prosím, zaujměte svá místa. Upozorňuji, že při hlasování o tomto zákoně platí zákaz majorizace.

Konstatuji, že ve Sněmovně národů v české části je přítomno 50 poslanců, ve Sněmovně národů ve slovenské části 44 poslanců, ve Sněmovně lidu 94 poslanců - obě sněmovny jsou usnášení schopné.

Ptám se poslanců obou sněmoven, kdo souhlasí s návrhem zákona jak je uveden v parlamentním tisku 1114 v usnesení 1195 podle doporučení sněmovního zpravodaje, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko! (10.41 hodin)

(SN ČR 53, SN SR 45, SL 94)

Kdo je proti? (SN ČR 0, SN SR 0, SL 0)

Kdo se zdržel hlasování? (SN ČR 1, SN SR 1, SL 2)

Ve sněmovně národů v české části bylo 53 pro, nikdo proti, 1 se hlasování zdržel, ve Sněmovně národů ve slovenské části 45 pro, nikdo proti, 1 se hlasování zdržel, ve Sněmovně lidu 94 pro, nikdo proti, 2 poslanci se hlasování zdržel.

Shodným usnesením sněmoven byl tento návrh zákona schválen. Děkuji navrhovatelům i zpravodajům.

(Poznámka redakce: usnesení FS č.270, SN č. 440, SL č.415)

12

Budeme pokračovat v bodě, který jsme včera přerušili, a to v projednání návrhu zákona, kterým se doplňuje zákon č. 92/1991 Sb., o podmínkách převodu majetku státu na jiné osoby - tisk 925 - a návrh usnesení Sněmovny lidu a Sněmovny národů - tisk 1066. Prosím zpravodaje, aby zaujali svá místa.

Rozprava k tomuto bodu byla ukončena, včera se ještě sešly hospodářské výbory, aby projednaly pozměňující návrhy a zaujaly k nim případně svá stanoviska. Můžeme tedy přistoupit k závěrečnému slovu navrhovatele a zpravodajů. Za navrhovatele prosím poslance Kroupu, aby se ujal slova.

Poslanec SL D. Kroupa: Pane předsedající, milé dámy, vážení pánové, myslím, že nemusím revidovat nic z toho, čím jsem uváděl tento návrh novely zákona. V rozpravě odezněla řada připomínek, zazněla zde kritika koncepce celého zákona, zazněly zde i některé konstruktivní pozměňovací návrhy.

Na adresu kritiků toho, že podáváme novelu, bych chtěl poznamenat, že jsem již zdůraznil, že transformační zákony jsou vlastně organizační pravidla privatizace, a že je proto velmi účelné vycházet ze zkušeností jednotlivých institucí, které se na privatizaci podílejí a tyto zkušenosti využít. Nikdo nemůže předvídat konkrétní chování jednotlivých subjektů předem a proto je rozumné zkušenosti skumulovat a přistoupit k novele. Tím spíš, že tato novela nereviduje nic na podstatě, ale naopak doplňuje zákon o potřebné úpravy.

K jednotlivým pozměnovacím návrhům se vesměs vyjádřím během projednávání, ale už v úvodu bych chtěl poznamenat, že jako navrhovatel neakceptuji v tisku 1066, který je zprávou hospodářských výborů, pozměňovací návrh - bod číslo 1 týkající se § 3 - a proto prosím, aby se o něm jednalo jako o pozměňovacím návrhu vůči tisku 925, nebo aby se o něm hlasovalo zvlášť.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Prosím nyní zpravodaje pana dr. Kudláčka.

Společný zpravodaj výborů SL L. Kudláček: Já bych pro pořádek opakoval, že navrhovatel se vyjádřil záporně ke třem bodům tisku 1066, k prvním dvěma ve své úvodní řeči, k tomu třetímu nyní - čili o těchto návrzích by se mělo hlasovat jako o návrzích pozměňovacích. Prosím, abyste vzali na vědomí záporné stanovisko navrhovatele. Doporučuji nyní, abychom hlasovali o těchto návrzích nedoporučených navrhovatelem v pořadí tak, jak jsou číslovány v tisku 1066.

Jako o prvním pozměňovacím návrhu bychom měli hlasovat o zařazení bodu číslo 1 - tisk 1066, tedy nového znění § 3. Stanovisko navrhovatele jste slyšeli, vzhledem k tomuto stanovisku jako zpravodajové rovněž nedoporučujeme zařazení do návrhu novely.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Děkuji. S technickou poznámkou se hlásí pan poslanec Fišera. Prosím kolegy, kteří jsou mimo jednací síni, aby se vrátili, protože při schvalování platí zákaz majorizace a proto je třeba vaší účasti v jednací síni.

Poslanec SN I. Fišera: Mám pouze otázku - překvapuje mě, že ve vládní lavici nikdo není při projednávání tohoto významného zákona.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP