Čtvrtek 30. ledna 1992

Poslanec SL J. Ruml: Pak mám ještě jednu poznámku. Vystačím s ní na dvě minuty - aby se zjistilo, jakým způsobem se závěrečná zpráva komise 17. listopadu dostala dříve do sdělovacích prostředků než k poslancům. (Potlesk.)

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Já jsem včera vysvětlení podával. Ta zpráva není důvěrná, nemohu ručit za to, co se s ní stane, když se dá do rozmnožovny. Bude-li si ale Federální shromáždění přát, vytvoří další vyšetřovací komisi, může se na tom usnést. (Potlesk.)

Poslanec Fišera, jinak pokračujeme, máme na programu návrh zákona. Prosím.

Poslanec SN I. Fišera: Pane předsedající, já se vám omlouvám, vy jste tu větu pronesl tak, že vy svůj návrh stahujete, že nevíte, jaké bude moje stanovisko. Proto asi se někteří poslanci ozvali, chtěli, abych svoje stanovisko sdělil. Já bych viděl řešení takovéto - aby pan poslanec Ruml ve večerních hodinách sdělil to, co nám chtěl sdělit a ráno bychom pokračovali v projednávání celého tohoto problému na základě zprávy 17. listopadu, informace pana poslance Rumla. Měli bychom v podstatě možnost se přes noc v klidu na tuto věc připravit. To je tedy změna toho, co jsem vlastně měl na mysli a co jste zřejmě měl na mysli i vy. Ne maratón nočního jednání, to už jsme tu jednou zažili, ale tu možnost, aby večer pan poslanec Ruml sdělil to, co sdělit chtěl a byla možnost se připravit a v pátek v klidu a seriózně jednat. Děkuji.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Poslanec Magyar má slovo.

Poslanec SL F. Magyar: Podľa písomne rozdaného programu sme záverečnú správu mali na programe dnes. Ďakujem.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Pane poslanče, vy jste tu nebyl včera. Včera jsme schvalovali denní program na dnešek.

Poslanec Senjuk, poslankyně Petrová.

Poslanec SN R. Senjuk: Vážený pane předsedající, byl bych ochoten tolerovat, pokud byste zapomněl pouze na jeden z dalších pozměňujících návrhů. Vy jste ale zapomněl na tři, čili...

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Já jsem říkal, že se záměrně pokusím ty pozměňující návrhy...

Poslanec SN R. Senjuk: Ale o pozměňovacích návrzích jste podle jednacího řádu povinen nechat hlasovat. Podle mého názoru jste porušil jednací řád. Mám procedurální návrhy. Vyměnit předsedajícího této schůze - to za prvé - a za druhé nechat hlasovat o zbývajících třech pozměňujících návrzích - kolegy Hladíka a dalších dvou kolegů, které tady odezněly, včetně kolegy Buriana.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Ano, nechám nejdříve hlasovat o vašem prvním pozměňujícím návrhu. Je to návrh, aby předsedající schůze byl vyměněn.

(9.49 hodin)

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko!

SN - 42 pro, 42 proti, 18 se zdrželo.

SL - 38 pro, 55 proti, 15 se zdrželo.

Děkuji. Ve Sněmovně národů 42 pro, 42 proti, 18 se zdrželo, prosím klid, kolegové, ve Sněmovně lidu 38 pro, 55 proti, 15 se zdrželo.

Návrh nebyl přijat.

Těch pozměňujících procedurálních návrhů bylo příliš mnoho a mám dojem, že se daly shrnout do těch dvou základních, které jsem zde formuloval. Měli bychom s naším časem, který je skutečně dosti napjatý, zacházet racionálně. Slovo má poslankyně Petrová.

Poslankyně SN J. Petrová: Pane předsedající, já bych chtěla požádat, aby před zítřejším projednáváním zprávy komise 17. listopadu bylo svoláno jednání předsednictva Federálního shromáždění, které by v souladu se zákonem a v souladu s jednacím řádem zbavilo členy komise mlčenlivosti, aby toto zítřejší jednání bylo vyhlášeno jako veřejné. (Potlesk.)

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Slovo má poslanec Mornár.

Poslanec SL P. Mornár: Ja mám viac-menej takú prosbu, aby, až sa budú prerokúvať veci okolo 17. novembra vrátane tejto správy, aby bolo možné zhliadnuť ešte záznamy televíznych programov, ktoré boli odvysielané a ktoré sa týkajú inkriminovanej veci. Veľmi vás prosím, pán predsedajúci, dajte hlasovať o tom, či aj ostatní kolegovia žiadajú, aby si mohli pozrieť to, čo bolo včera v televízii, tu priamo v snemovni.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Vážení kolegové, doporučoval bych, abychom se o dalším postupu pokusili dohodnout na poradě politického grémia, která je svolána na dnes na dvanáctou hodinu, abychom skutečně neztráceli čas diskusemi o procedurálních jemnostech. Mám za to, že nejsou tak významné, jak se teď jeví. Slovo si přeje pan poslanec Dostál.

Poslanec SN P. Dostál: Já bych paní poslankyni Petrovou podpořil v jejím návrhu, měli bychom o něm hlasovat, ale v tom případě by měly býti dány poslancům k dispozici ony čtyři dodatky zprávy, které jsou utajeny a které nemáme k dispozici. (Potlesk.)

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Vážení kolegové, ty dodatky jsou k dispozici u předsedy. Některé z nich jsou tajné jenom proto, že nebyly odtajněny. I kdybychom bývali chtěli, abyste je dostali do lavic, tak to nebylo možné fyzicky stihnout, protože to jsou další desítky stránek materiálů, které v podstatě žádný velký význam nemají. Jsou to prostě staré směrnice StB. Máte možnost se u předsedů obou sněmoven na ně podívat a pročíst si je. Tam nebyl žádný záměr je nedat k dispozici. Komise dala svou zprávu v úterý v jedenáct hodin. Ta zpráva má 120 stránek a obsahuje ještě další tři přílohy, což jsou další desítky stránek. Kromě toho je tam ta zábrana, o které jsem hovořil, že na některých materiálech je stále přísně tajné a odtajněny nebyly. My nejsme oprávněni odtajnění provést. To může udělat ten orgán, který za to odpovídá, což je federální ministerstvo vnitra. V této souvislosti nebylo fyzicky možné tyto věci dát jako součást zprávy, protože byste je ještě dnes neměli na stole. V dohodě s předsedou a tajemníkem komise bylo dohodnuto opatření, že tam jako poslední stránka zprávy je uvedeno, které přílohy ke zprávě patří a jsou v sekretariátech předsednictev sněmoven k dispozici. Hlásí se pan poslanec Batta.

Poslanec SN I. Batta: Já bych se rád dozvěděl, kdo má vlastně právo odtajnění zrušit, když ne Federální shromáždění?

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Vážení kolegové, tato otázka může působit přesvědčivě, ale odpověď na ni je opravdu jednodušší. I pokud jde o tento režim, jsou na to jisté právní předpisy. Federální shromáždění samo je také vázáno předpisy. To není tak, že my se tady nyní můžeme usnést, na čem chceme. Slovo si přeje ještě poslanec Wagner.

Poslanec SL J. Wagner: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, nepochopil jsem z logiky věci samé ani z vyjádření kolegů, proč informace číslo 6 o situaci v tzv. Obrodě o jednání prof. Mencla na ÚV KSČ patří k utajovaným přílohám. Snad bych mohl pochopit, proč bod pátý - Plán agenturně operativního zpracování akce Obroda 88 - by tam měl patřit, za předpokladu, že je to dokument z minulé doby a nebylo to odtajněno. Domnívám se ovšem, že by bylo namístě, aby tyto dva dokumenty speciálně byly odtajněny a prosím předsednictvo Federálního shromáždění, aby k tomu podniklo patřičné kroky.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Pane kolego, ne všechny přílohy, které jsou tam uvedeny jsou "přísně tajné". Já jsem řekl, že některé z nich mají označení přísně tajné, ale že po poradě s předsedou a tajemníkem komise vzhledem k tomu, kdy Federální shromáždění tuto zprávu dostalo, nebylo možné to všechno včas rozmnožit a že jsme se zde dohodli, že poslanci dostanou do ruky zprávu komise a přílohy, že budou poslancům k dispozici v sekretariátech předsednictev sněmoven s tím, že u některých příloh ta doložka "přísně tajné" existuje. Slovo má poslanec Suchánek.

Poslanec SL J. Suchánek: Pane předsedající, pan poslanec Uhl potřebuje čas na studium materiálů a na to, aby si mohl připravit řeč. Domnívám se, že stejný čas má právo vyžadovat komise a k tomu musí vědět na čem je - zda nadále trvá její mlčenlivost nebo zda je mlčenlivosti zbavena. Proto dávám návrh, aby se nyní hlasovalo o tomto návrhu usnesení: "Plenární zasedání Federálního shromáždění ukládá předsednictvu Federálního shromáždění, aby neprodleně zbavilo komisi 17. listopadu mlčenlivosti a aby odtajnilo archiv této komise".

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Pane kolego, o tom v této podobě nemůžeme hlasovat. Tu věc musíme skutečně posoudit. Podle mého soudu nelze odtajnit veškerý archiv této komise. Tak jednoduché to skutečně není. Já trvám na svém návrhu, který byl předtím akceptován, že politické grémium se poradí o dalším průběhu schůze, včetně toho, zda bude svoláno předsednictvo, pokud jde o eventuální zbavení mlčenlivosti. (Rozruch v sále.) Vážení kolegové, otázka mlčenlivosti není skutečně tak jednoduchá, abychom bez dalšího posouzení zde o ní mohli rozhodnout. Hlásí se poslanec Šlápota.

Poslanec SL J. Šlápota: Pane předsedající, dámy a pánové, prosím vás, vy co si myslíte, že za takovýmto šetřením je určité tajemno, to myšlení odstraňte a máte přece nabídnuto, že k těmto informacím přístup máte. Nebo budeme mít 17 knih o práci této komise v krátkém období po volbách. Myslím si, že by to opravdu nebylo dobře. Vím, že není jednoduché být mlčenlivým a nosit v sobě určité informace, které člověk podepíše.

Vím to a možná, že mnoho členů komise, když poskytlo možnost poznat tajné informace, se už tolik neusmívá, jako v době, než do této práce vstoupili. Nezbavujeme je mlčenlivosti, protože to je úděl, který si asi budou muset nést navždy.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Děkuji. Poslanec Suchánek.

Poslanec SL J. Suchánek: Domnívám se, že právem Federálního shromáždění je o tomto rozhodnout. Podal jsem procedurální návrh. Žádám vás, pane předsedající, abyste o něm podle jednacího řádu dal hlasovat.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Vážení kolegové, toto není jen procedurální návrh! Tady je třeba, aby členové Federálního shromáždění věděli, jaké jsou předpisy, pokud jde o režim státního tajemství, o zacházení s utajovanými skutečnostmi atd. Nemůžeme o takových věcech rozhodovat bez elementárních znalostí.

Hlásí se poslanec Soukup.

Poslanec SL J. Soukup: Vážení kolegové, již podruhé jsem nucen souhlasit s panem poslancem Rumlem, že se opravdu chováme jako před 10, 15, 20 lety. Včera ČST otevřela problém a zpravodajka opakovaně zdůraznila, že jde o způsob a o to, jak je možné, aby utajované informace se dostaly na televizní záznam, navíc zahraniční televizní společnosti.

V současné situaci, namísto toho, abychom se soustředili na tento problém, pokud ho chceme projednávat, tak někteří naši kolegové se snaží otázku zastřít požadavkem odtajnění, požadavkem zbavení mlčenlivosti, projednáváním kauzy Kavan a řady dalších věcí. To jsou dva problémy, které spolu ale vůbec nesouvisí.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Poslanci Uhl, Toman, Zeman, Benda.

Poslanec SN P. Uhl: Já bych tě chtěl vyzvat, vážený pane předsedající, abys v žádném případě nedával... (Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Prosím, abyste mi vykal, pane poslanče.) Promiň, v normálním životě si tykáme... (Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Ano. Teď není normální situace.) (Smích.)

Řeknu to tedy po polsku, přes třetí osobu. Žádám tedy předsedajícího této schůze, aby nedával hlasovat o návrhu na povšechné odtajnění všech skutečností, kterými disponuje ústně nebo písemně komise 17. listopadu. Není možné, aby se o tom hlasovalo. Kdybychom to totiž schválili, tak je to v přímém rozporu s Listinou základních práv a svobod, protože tyto archívy obsahují celou řadu skutečností ze soukromého života lidí. Jsem pro odtajnění skutečností, které veřejnost má právo znát. Nicméně, musí se najít způsob, jak přefiltrovat tyto informace tak, aby nebyli poškozeni žijící lidé pravdivými nebo polopravdivými informacemi, které v těchto archívech jsou.

Nemáme právo rozhodnout o čemkoli. Nemáme právo odsoudit člověka do vězení. Nemáme právo vyměnit náčelníka generálního štábu. Naše pravomoce jsou omezeny. Musíme jednat podle zákona. V daném případě podle Listiny základních práv a svobod, která zaručuje ochranu osobnosti před osočováním a před neoprávněným zasahováním do soukromého života. Děkuji.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Poslanec Toman.

Poslanec SN P. Toman: Vážení kolegové, měli jsme usnesením uloženo zjistit, kdo byl registrován jako spolupracovník. To jsme udělali. To jsme v březnu řekli. Od té doby byla proti komisi rozjeta kampaň nejen v našich sdělovacích prostředcích, ale prostřednictvím pana poslance Kavana, především v zahraničních sdělovacích prostředcích. Jsem názoru, že tímto způsobem bylo ublíženo Československu.

Do poslední chvíle jsme se k ničemu jinému nevyjadřovali, než k tomu, že jsme neustále opakovali, že na svých závěrech trváme a že pan poslanec Kavan a další byli registrováni tak, jak jsme to řekli. V prosinci došlo k situaci, která byla ukázána včera v ČST. To je záležitost, která bude muset být řádně vyšetřena a řádně řešena.

Jsem názoru, že už by nám konečně měl být dán prostor, abychom veřejně mohli obhájit závěry své práce. Závěry, které jsme přednesli a abychom nebyli vystaveni všem možným útokům na naši komisi bez jakékoli možnosti říci, proč jsme k takovým závěrům došli, z jakých materiálů jsme vycházeli, z jakých dokumentů jsme vycházeli a proč si myslíme to, co jsme tenkrát v březnu řekli. Upozorňuji na jednu věc, kdy např. kolega Devátý neměl za celých minulých let před listopadem na krku tolik žalob jako má v současné době a jako máme na krku my, členové komise. Za jedinou věc - že jsme splnili usnesení Federálního shromáždění a že se v současné době říká, že to není pravda.

Znovu opakuji, že je pravda co jsme řekli. Chceme vám k tomu předložit veškeré materiály a říci, proč jsme tak řekli. Proto žádám, abychom v těchto věcech byli zbaveni mlčenlivosti. (Potlesk.)

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Poslanec Zeman.

Poslanec SN M. Zeman: Pane předsedající, vážení kolegové, budu podstatně stručnější než můj předřečník. Prosím, abyste pohlédli na hodiny a uvědomili si, že jsme zde ztratili přibližně jednu hodinu času v důsledku toho, že ČST včera zcela výjimečně odvedla kus profesionální práce (šum v sále), za což jí blahopřeji. A že jeden z našich kolegů, místo aby klidně řekl reportérovi, že je jako předseda komise vázán mlčenlivostí, před tímto reportérem utekl. (Potlesk.)

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Poslanec Benda.

Poslanec SL V. Benda: Domnívám se, že celá rozprava je do jisté míry právně zmatečná, protože je pravda, že existuje spleť služebních předpisů a zákonů namnoze zděděných z minulosti o utajování různých skutečností. Existuje ale norma vyšší právní síly - tj. Ústava ČSFR, jmenovitě článek 51, který dovoluje kterémukoli poslanci vyslovit v kterémkoli orgánu tohoto shromáždění cokoli, aniž by za to podléhal jakékoli odpovědnosti a aniž by za to mohl být jakkoli stíhán, kromě disciplinární odpovědnosti vůči své sněmovně.

Bez ohledu na to, zda podepisovali nebo nepodepisovali slib mlčenlivosti, zda materiály budou nebo nebudou odtajněny, kterýkoli člen komise má plné právo při jednání sněmovny vyřknout všechno to, co pokládá za vhodné.

Doporučoval bych tedy, abychom členy komise ujistili souhlasem sněmoven, abychom přijali usnesení, že sněmovny nebudou - podotýkám, že sněmovny nemohou vydat poslance ke stíhání podle tohoto článku ústavy. Mohou je stíhat disciplinárně, tj. uložit jim důtku. To zase není tak strašná věc. Mohli bychom přijmout usnesení že sněmovny nepovedou poslance k disciplinární odpovědnosti, pokud v diskusi k této problematice vysloví skutečnosti, které event. podléhají utajení. Prosím, aby se o tomto hlasovalo jako o procedurálním návrhu.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Poslanec Sokup.

Poslanec SL J. Soukup: V naší zmatečné diskusi, která je především vedena o něčem úplně jiném než o problému, o kterém byla započata, došlo k vystoupení člena komise 17. listopadu poslance Tomana. Musím konstatovat, že problém, o němž mluvil, bývá běžným údělem podobných komisí, které jsou ustavovány. Kdekoli ve světě. Jedinou obranou proti takovýmto potížím je důvěryhodnost komise a důvěryhodnost jejích členů. I to je důvod proč téma zveřejněné včera v televizi musíme projednat.

Trvám na tom, abychom ho projednali spolu s předložením zprávy komise 17. listopadu. Abychom ho projednali ve stanoveném termínu s dostatečnou dobou na přípravu jak pro poslance Federálního shromáždění, tak pro členy komise 17. listopadu, kterých se včerejší televizní zpravodajství bezprostředně dotýká.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Tento závěr už jsme přijali tím, že jsme nepřijali pozměňovací návrh na změnu programu. Hlásí se poslanec Vrchovský.

Poslanec SL L. Vrchovský: Dámy a pánové, tuto polemiku budeme muset dříve či později ukončit. Chtěl bych zareagovat na pana poslance Bendu, protože jistě neměl na mysli, že poslanec ve sněmovnách nebo v orgánech, které patří pod Federální shromáždění, může klidně sdělovat události nebo skutečnosti, které jsou předmětem utajení. Na to se pravděpodobně právo poslance být chráněn nevztahuje.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Dost dobře nemůžeme vyhovět návrhu poslance Bendy, abychom se předem vzdávali práva rozhodovat o tom, zda poslance vydáme nebo nevydáme k disciplinárnímu stíhání. To záleží na tom, jak by se ten poslanec choval. Nemůžeme to udělat předem. Prosím, abychom byli skromnější v podávání návrhů. O slovo se hlásí poslanec Zlocha.

Poslanec SN J. Zlocha: Na túto komisiu sme čakali dlho. Dlho čakala aj verejnosť. Nič sa nestane, keď počkáme ešte jeden deň. Neuškodí, keď bude čas preštudovať si materiály.

Je fakt, že na komisiu bol vrhnutý tieň tým, že v tlači a v televízii boli uverejnené materiály, boli poskytnuté informácie, dokonca do zahraničia.

Podporujem názor, že by naše zasadnutie malo byť verejné. Nakoniec "spolupracovníkov" sme tu verejne identifikovali. Na výsledok tejto komisie verejnosť netrpezlivo čaká. Skutočne až pri prerokúvaní sa rozhodneme o tom, či je potrebné uzatvoriť zasadnutie alebo niektorú časť. Ale nebolo by dobré, aby sme dnes s rozpálenými hlavami prerokúvali niečo také, ako je táto správa.

Poslanec SL E. Mandler: Myslím, že bychom mohli o návrhu poslance Bendy hlasovat, kdyby byl v té formě, že sněmovny ubezpečují poslance, že pokud v diskusi o zprávě o práci komise 17. listopadu použijí údaje z materiálů, které komise má, nebude proti nim vedeno disciplinární řízení.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: V této věci trvám na tom, co jsem řekl předtím, myslím, že sněmovny se nemohou vzdávat svého práva předem. Hlásí se poslanec Burian.

Poslanec SN P. Burian: Jenom reakce na poznámku poslance Zlochy, že byli identifikováni spolupracovníci Státní bezpečnosti. Tady bylo jen přečteno, kdo byl v evidenci Státní bezpečnosti minulého režimu. Kdo byl, nebo nebyl skutečně agentem, je předmětem soudního jednání, tak prosím, aby vážený pan kolega Zlocha a ostatní respektovali základní, elementární právo, když už ho nerespektovali někteří předtím.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Vážení kolegové, nemohu vám bránit, abyste se hlásili s faktickými poznámkami. Ale návrh na změnu programu přijat nebyl, budeme o tom jednat v rámci zařazení této zprávy na pořad schůze. Čili nemáte-li něco podstatného, prosím, abyste faktické poznámky omezili. Ještě se hlásí poslanci Huml a Doležal.

Poslanec SL O. Huml: Vážený pane předsedající, jen bych připomněl, že z úst poslance Soukupa zazněl návrh, aby zítřejší projednávání zprávy komise i vystoupení poslance Rumla bylo veřejné. Pokud by chtěl poslanec Soukup tento návrh stáhnout, osvojuji si ho já.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP