Středa 29. ledna 1992

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ja sa tiež, ako predsedajúci, hlásim k tomu, že som takýmto spôsobom pôsobil aj na pána poslanca Laluhu. Čiže, navrhujem vám, aby sme si nalistovali stranu 7 pozmeňujúcich návrhov. Prečítam úpravy, ktoré sme už vtedy diskutovali.

Po prvé, v prípade, že volebná politická strana - doplniť politická strana - (s tým sa súhlasilo) alebo volebná koalícia - namiesto "vládna" - podá... atď.

Potom sa dostávame k poslednému. Koalícia podá kandidátne listiny v obidvoch republikách. Do skrutínia postupuje len v jednej republike, v ktorej získala 5 % celkového počtu platných hlasov. (Hlasy z pléna: Jen v té republice)

Tu ma literárny vedec Milan Šútovec upozorňuje, že ukazovacie zámeno nie je nutné "v tej " že stačí "v republike," ale dôležitý je pán poslanec Laluha v tomto prípade. Aby to bolo jasné, dávame v tej republike, v ktorej získala 5 % z celkového počtu platných hlasov. Získala predpísaný počet, alebo ako to navrhujete, pán poslanec Benda?

Poslanec SL V. Benda: Já navrhuji Federálnímu shromáždění, aby si uvědomilo problém, ať bude schválen tento návrh nebo nebude, musí tam být Voleníkovo odstupňování promítnuto, aby souhlasilo s tím, že je to legislativně technický důsledek - jako opravíme potom třeba čárky nebo gramatické chyby - o kterém se nemusí hlasovat, který je prostě samozřejmostí a je důsledkem přijetí Voleníkova návrhu. A jestli už se přijme Laluhův návrh nebo ne, je jasné, že tam nebude figurovat 5 %, nýbrž tam bude figurovat 5, 7 a 10 %.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Takže v tomto prípade prijímame pracovne príslušné percento z celkového počtu platných hlasov a odkaz na § 42, ods. 4. Pán poslanec Zelenay sa naliehavo hlási.

Poslanec SN R. Zelenay: Je to presne tak, ale dalo by sa to tak, ako sme navrhovali, kde by ostalo: kto rá politická strana získala 5 % z celkového počtu platných hlasov a volebná koalícia príslušný počet podľa znenia ods. 4.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán poslanec Világi.

Poslanec SL O. Világi: Podľa môjho názoru tam stačí dodať slovo "aspoň", aspoň 5 %. A potom treba tam dodať odvolanie na paragraf, čo navrhuje pán poslanec Voleník, ustanovenie tohto paragrafu platí primerane.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán poslanec Konečný.

Společný zpravodaj výborů SL P. Konečný: Podstatou tohoto pozměňujícího návrhu je to, že nepostoupí ta, která získala 5, to znamená v něčem úplně jiném, než uzavírací klauzule. My samozřejmě s konzultantem toto legislativně technicky upravíme podle přijatého návrhu, takže můžeme hlasovat o podstatě s tím vědomím, že to bude upraveno.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Nie o podstate. Čo navrhujete namiesto 5? Získala 5 %?

Společný zpravodaj výborů SL P. Konečný: Já navrhuji, že konkrétně se teď nebudeme bavit o přesném znění (Hlasy z pléna: Ne.).

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán spravodajca, vy ste okrem iného tiež zodpovedný za to, aby to bolo v súlade. Keď potrebujete na to čas, tak si ho musíte vyžiadať. Dohodli sme sa už na tom, že legislatívno technické úpravy, ktoré vyplývajú z návrhu pána poslanca Voleníka, musia byť prevedené v tomto zákone, áno?

Společný zpravodaj výborů SL P. Konečný: Možná, že by bylo nejlepší kdyby pan poslanec Laluha určitým způsobem třeba řekl, jak chce upravit svůj návrh.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Vy nenavrhujete nič. Pán poslanec Benda má predsa len formuláciu. Prečítajte ju, uveďte ju.

Poslanec SL V. Benda: V obou případech, ať už ve Voleníkově, v originálním nebo Laluhově místo toho, kde stojí těch 5 %, bude stát předepsaný minimální počet hlasů a odkaz na § 29 nebo kolikátý to je, kde se stanoví tento rozpis. (Potlesk.)

Když jste mi, pane předsedající, udělil slovo, já jsem se předtím zastával, aby se o té věci hlasovalo, protože to byl procedurálně oprávněný požadavek. Jinak chci opakovat stanovisko navrhovatelů, že nesouhlasí s návrhem kolegy Laluhy, a musím k němu připojit alespoň stanovisko vlastní, že vzhledem k přijetí návrhu kolegy Voleníka se to stává dokonce problematickým, protože byly by takto výrazným způsobem handicapovány i strany, které budou dvoukoalice, tedy jedna strana z jedné republiky, druhá strana z druhé republiky. Na ně by se kumulovaly požadavky.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem.

Pán poslanec Vosček.

Poslanec SN J. Vosček: Ja by som k tomu chcel podotknúť, že zástupcovia predkladateľa prijímali toto stanovisko s ohľadom na textáciu pozmeňujúceho návrhu, tá tu bola opravená, pretože tá pôvodná - o vládnej koalícii - bola zavádzajúca a znenie nebolo úplné.

Nestotožňujem sa s tým, že predkladatelia toto neodporučili prijať, pretože tam nebola správna formulácia. A pokiaľ sa týka novej formulácie, myslím si, že by bolo presné znenie asi také, keby sme druhú časť vety dali asi v tom zmysle, v ktorom získala politická strana 5 % z celkového počtu platných hlasov a volebná koalícia stanovený počet hlasov.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán poslanec Laluha, pripravte si vystúpenie a prečítajte nám text, ktorý navrhujete.

Společný zpravodaj výborů SN M. Horský: Dámy a páni, nemôžem si pomôcť, preto poznámku: čo nám tu kolega Laluha navrhol, a čo odznelo v tejto snemovni včera, to od štylizácií, ktoré tu sú, má na hony ďaleko. Som ochotný priznať, že nejde o nejakú slepú vášeň voči vládnej koalícii, že ide o lapsus linguae, ako ma presvedčil pán poslanec Zelenay. Teraz sa mi ale skutočne stále viac a viac zdá, že sú to rôzne úmysly.

Preto navrhujem, aby sme prerušili toto zasadnutie, alebo aby pán poslanec Laluha (ak to pripúšťa náš Rokovací poriadok) nám predložil text, aký chce.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Nie,"aký chce," nemôže predložiť.

Společný zpravodaj výborů SN M. Horský: Keď nemôže, tak prosím, aby sme postupovali tak, ako nám prikazuje Rokovací poriadok.

Poslanec SL M. Soldát: Pane předsedající, já se domnívám, že vaše nynější jednání nemá oporu v jednacím řádu. Pozměňovací návrh byl stažen a jednací řád už neumožňuje návrh obnovovat, znova o něm hlasovat. Tady bylo odhlasováno, že legislativa upraví návrhy, které byly přijaty panem Voleníkem tak, aby byly v souladu s dalším zněním paragrafu. Čili naše jednání je naprosto bezpředmětné v této věci. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Nepovažujem to za bezpredmetné. Rozhoduje sa každý z nás na základe informácií. My sme dali poslancovi Laluhovi zlé informácie, a ja sa k tomu hlásim. Rozhodol sa zle. Žiada aj celý poslanecký klub, aby mohol túto chybu napraviť. Či prijme Federálne zhromaždenie tento návrh alebo nie, to rozhodnete hlasovaním.

Prosím, aby ste návrh prečítali, nemôže byť podstatne vecne iný. Môže byť upravené len to, čo vyplýva...

Poslanec SL I. Laluha: Prosím pána poslanca Vosčeka. Osvojujem si jeho dodatok do môjho znenia pozmeňujúceho návrhu.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán poslanec, prečítajte tento návrh.

Poslanec SN J. Vosček: Znenie § 42, ods. 3 podľa tohto pozmeňujúceho návrhu by bolo také: "V prípade, že politická strana alebo volebná koalícia podá kandidátnu listinu v obidvoch republikách, postupuje do prvého skrutínia len v republike, v ktorej získala politická strana 5 % z celkového počtu platných hlasov a volebná koalícia stanovený počet hlasov." (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno, odkazujeme na § 42 ods. 4. Pán poslanec Šebej.

Poslanec SN F. Šebej: Prepáčte kolegovia, i keď nie som právnik, je mi jasné, že text má určitú logiku, ktorá potom bude prenesená do skutočnosti. Keď schválime text v tomto znení, potom tá a len tá politická strana, ktorá získa presne 5 % hlasov, tam môže ísť. Strany, ktoré získajú 4,5 % alebo 5,5 nie.

Je predsa potrebné formulovať presným spôsobom.

Domnievam sa, že toto je jasne neprijateľná formulácia.

Poslanec SL J. Ruml: Nezlobte se na mě, ale rozprava byla skončena. Byl podán pozměňovací návrh. Jestliže jsme udělali chybu a nehlasovali jsme o něm, pak musíme hlasovat o tom znění, v jakém byl podán. A ne, aby se tady dávaly nové pozměňovací návrhy! (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno, pozmeňujúci návrh, ktorý tu bol prednesený pánom poslancom Vosčekom, vyplýva z prijatého návrhu pána poslanca Voleníka. Budeme teda hlasovať.

Páni spravodajcovia, vyjadrite svoje stanovisko ,ale ten pozmeňujúci návrh, o ktorom hovoríte, ten nebol podaný (o ktorom dávate hlasovať.) Nemožno povedať, že z niečoho vyplýva. Nebol podaný. Podaný bol ten pozmeňujúci návrh, ktorý bol potom stiahnutý, ktorý je vytlačený, ktorý je všade uvedený. Takže nemôžme stiahnutý pozmeňujúci návrh dávať v úprave iného pozmeňujúceho návrhu, ktorý odznel niekoľko hodín po pôvodnom. To podľa môjho názoru nie je prípustné.

Poslanec SN M. Kováč: Obdivujem stratu pamäti, pretože pán Horský presne navrhol legislatívnu úpravu tohto pozmeňujúceho návrhu sám osobne, a to je práve návrh, o ktorom sa teraz bavíme.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Vážení kolegovia, dovoľte, aby som vám predložil, myslím, posledný návrh.

Budeme hlasovať o tomto návrhu a s tými úpravami, ktoré tu boli už predtým povedané, to znamená, že politická strana - doplní sa - namiesto vládnej volebná, v jednej sa prečiarkne a dá sa v tej republike získala - bolo navrhnuté 5 % z celkového počtu platných hlasov. S tým, že legislatívno technické úpravy, ktoré vyplývajú z prijatia návrhu pána dr. Voleníka, sa vykonajú v celom zákone.

Takto bol návrh predložený a takto o ňom budeme hlasovať.

(15.44 hodin)

Kto je pre tento návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (SN 66, SL 48) Ďakujem.

Kto je proti? (SN 27, SL 22) Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (SN 25, SL 42)

7 a 9 poslancov nehlasovalo.

Návrh nebol prijatý, pretože nezískal nadpolovičnú väčšinu hlasov v Snemovni ľudu.

Tým boli všetky pozmeňujúce návrhy prerokované.

Je to tak, páni spravodajcovia? (Souhlas obou zpravodajů.)

Společný zpravodaj výborů SN M. Horský: Áno, potvrdzujem, že boli prerokované všetky pozmeňujúce návrhy.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem.

Vážené Federálne zhromaždenie, pristúpime k hlasovaniu o celom zákone.

Snemovne sú uznášaniaschopné - je prítomných 124 poslancov v Snemovni národov, z toho 63 zvolených v Českej republike, 61 zvolených v Slovenskej republike a 123 poslancov v Snemovni ľudu.

(15.45 hodin)

Kto súhlasí s návrhom zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 47/90 Zb., o voľbách do Federálneho zhromaždenia v znení zákonného opatrenia Predsedníctva Federálneho zhromaždenia číslo 208 a v znení návrhu uznesenia Snemovne ľudu a Snemovne národov 1208 a prijatých pozmeňujúcich návrhov podľa odporúčania spravodajcov obidvoch snemovní, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (SN 118, SL 113) (Potlesk.) Ďakujem.

Kto je proti? (SN 2, SL 2) Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (SN 7, SL 8) Ďakujem.

Jeden poslanec Snemovne ľudu nehlasoval.

Môžem konštatovať, že poslanci obidvoch snemovní zákon schválili.

Po súhlasnom uznesení obidvoch snemovní konštatujem, že Federálne zhromaždenie Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky schválilo zákon, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 47/1990 Zb., o voľbách do Federálneho zhromaždenia v znení zákonného opatrenia Predsedníctva Federálneho zhromaždenia číslo 208 z roku 1990.

Ďakujem obidvom spravodajcom, predovšetkým ďakujem iniciatívnej skupine navrhovateľov aj tým všetkým, ktorí ste sa aktívne zúčastnili úpravy a prerokúvania tohto návrhu novely volebného zákona.

(Poznámka redakce: usnesení FS č.273, SN č. 444, SL č.419)

Budeme ďalej pokračovať schváleným programom. Ďalšie vedenie schôdze odovzdávam prvému podpredsedovi Federálneho zhromaždenia poslancovi Jičínskému.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Vážené kolegyně, vážení kolegové, prosím, abyste zaujali svá místa, budeme pokračovat v jednání.

Diskuse o volebním zákoně skončila, zákon byl odhlasován, případné sporné problémy nechte na pozdější dobu, ale jednání v této věci v parlamentě skončilo.

Prosím oba zpravodaje, aby zaujali svá místa u zpravodajských stolů a budeme pokračovat v jednání.

Prosím pracovnice Kanceláře Federálního shromáždění ČSFR, aby daly poslancům k dispozici tisk těch pozměňovacích návrhů, které formuloval poslanec Kudláček - pokud se tak nestalo a už je v lavicích nemáte.

Kolegové, prosím, zaujměte svá místa. Budeme pokračovat v jednání. Ještě k bodu konstatuji, že bod, který jsme měli zařazený na programu, to je volební návrh předložený panem prezidentem, tím, že byl odhlasován Federálním shromážděním, návrh, který jsme přijali, samozřejmě tento zákon, tento druhý zákon, přijat být nemůže, takže tím je tento bod z programu vyřazen.

Pokud jde o tento postup, dovoluji si vám navrhnout tento postup. Prosím, abyste, páni zpravodajové, zaujali svá místa. Pokračovali bychom diskusí, rozpravou k předloženému návrhu, k předloženým zpravodajským zprávám s tím, že bych doporučoval, aby po skončení rozpravy se sešly hospodářské výbory i výbory ústavně právní, aby hospodářské výbory posoudily meritorně problém pozměňujících návrhů a aby ústavně právní výbory posoudily problematiku po legislativně právní stránce. Hlasování o této věci bychom ukončili zítra.

Váš předseda hospodářského výboru tady sám uvedl, že hospodářské výbory se těmito legislativně technickými změnami nezabývají, protože v tomto ohledu se necítí dostatečně kompetentní, aby projednávaly právní otázky. Těch právních problémů je tam více. Někdy to mohou být jenom legislativně technické úpravy, ale nemusí to být jen legislativně technické úpravy. Proto považuji za důležité, aby před hlasováním v plénu se tímto zabývaly výbory ústavně právní. Nemusí to být dlouhá záležitost.

12

Zahajuji rozpravu, jako první se přihlásil za klub Občanského hnutí poslanec Vrchovský. Poslanec Vrchovský je? Má slovo.

Poslanec SL L. Vrchovský: Pane předsedající, dámy a pánové, k tomu, co je obsahem novely zákona, tak jak je obsažena v tisku 1066 a přiložených úpravách, se zde vyjádřím velice stručně. Je to novelizace velmi potřebná a klub Občanského hnutí ji doporučuje přijmout ve znění doporučovaném oběma zpravodaji s přihlédnutím ke stanovisku vlády.

Za klub Občanského hnutí však podávám doplňující návrh k § 25 zákon č. 92/1991 Sb. Tento paragraf hovoří o obchodních společnostech zvláště založených pro podnikání s investičními kupóny, jinými slovy - umožňuje vznik investičních privatizačních fondů. Nechci teď otevírat problematiku investičních privatizačních fondů. Bude dostatek prostoru pro diskusi na toto téma. Bude vytvořen při projednávání zprávy federálního ministra financí o stavu příprav kupónové privatizace, kterou si Federální shromáždění vyžádalo k projednání ještě v průběhu 20. společné schůze. Zde se pak dotkneme všeho, co bylo v průběhu příprav kupónové privatizace poznamenáno nepropracovaností právního základu i překračováním platného právního řádu. Dnes tedy chci podat jediný doplňující návrh. Jeho smyslem je vymezení právního rámce kolem investičních privatizačních fondů.

Navrhuji doplnit § 25 dalším odstavcem 3 ve znění: "Podmínky pro hospodaření obchodních společností založených k účelu podnikání s investičními kupóny určí zákon Federálního shromáždění."

Závěrem bych rád zpravodaje požádal o stanoviska vlády při hlasování o jednotlivých bodech tisku 1066. Děkuji.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Jako druhý je přihlášen poslanec Zeman za klub SDO. Pokud chce někdo z dalších přihlášených mluvit jménem klubů, prosím, aby toto uvedl. Prosím o další přihlášky. Jinak, teď má slovo poslanec Zeman, připraví se poslanec Huml.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP