Středa 29. ledna 1992

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán poslanec Jurečka sa tentoraz nemôže vyjadriť. Budeme hlasovať o návrhu pána poslanca Vrchovského.

(15.04 hodin)

Kto je pre návrh pána poslanca Vrchovského, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (SN 97, SL 81)

Kto je proti? (SN 14, SL 27)

Kto sa zdržal hlasovania? (SN 5, SL 7) Ďakujem. Dvaja poslanci Snemovne ľudu nehlasovali. Návrh bol Federálnym zhromaždením prijatý v obidvoch snemovniach.

Společný zpravodaj výborů SN M. Horský: Pán poslanec Voleník v § 55, ods. 3, slová "Do skončenia" žiada nahradiť slovami:

- prvý variant: "najneskôr desať dní pred ukonče ním",

- druhý variant: "najneskôr päť dní pred ukončením",

- tretí variant: "najneskôr tri dni pred ukončením".

Ide o termín zverejnenia výsledkov lustrácií.

Spravodajcovia aj navrhovatelia sa prikláňajú k variantu 3, ale keď pán poslanec trvá na tom, môžme hlasovať.

Poslanec SL L. Voleník: Samozřejmě hlasovat postupně. Chtěl bych jenom připomenout, že se ta slova nahrazují, jde o nový úvod věty.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Budeme hlasovať o týchto troch variantoch, ako ich navrhol pán poslanec Voleník. (Společný zpravodaj výborů SN M. Horský: Odporúčame variant 3.)

(15.06 hodin)

Kto súhlasí s variantom 1, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (SN 31, SL 43)

Kto je proti? (SN 11, SL 9)

Kto sa zdržal hlasovania? (SN 55, SN 55) Ďakujem.

22 a 12 poslancov nehlasovalo. Návrh nebol prijatý.

Budeme hlasovať o variante dva "najneskôr päť dní pred ukončením". Neodporúčajú ani spravodajcovia, ani skupina navrhovateľov.

(15.07 hodin)

Kto je pre tento variant, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (SN 59, SL 50)

Kto je proti? (SN 4, SL 9)

Kto sa zdržal hlasovania? (SN 33, SL 50) Ďakujem. 24 a 10 poslancov nehlasovalo.

Hlási sa pán poslanec Voleník.

Poslanec SL L. Voleník: Mám technickou poznámku. Chtěl bych upozornit, že pokud se nepřijme ani varianta tři, tak se dostaneme do určité kolize s návrhem pana poslance Uhla, který jsme přijali.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Variant tri odporúčajú spravodajcovia aj skupina navrhovateľov. Prosím, aby ste hlasovali.

(15.08 hodin)

Kto je pre prijatie tohto variantu, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (SN 92, SL 112)

Kto je proti? (SN 1, SL 1)

Kto sa zdržal hlasovania? (SN 10, SL 5) Ďakujem. 18 a 3 poslanci nehlasovali. Návrh bol Federálnym zhromaždením prijatý v obidvoch snemovniach.

Prosím ďalší návrh.

Společný zpravodaj výborů SL P. Konečný: Další pozměňovací návrh je k § 55 pana poslance Motyčky, který se týká určitých sankcí za nepravdivou informaci v této věci. Navrhuje dokonce ztrátu mandátu za nepravdivou informaci. Rád bych k tomu řekl technickou poznámku. To by muselo být stanoveno ústavním zákonem. Toto ústavní zákon není, tak jsem se chtěl zeptat pana poslance Motyčky, zdali by nechtěl tento pozměňující návrh z tohoto důvodu stáhnout.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: K tomu sa ešte chce vyjadriť pán poslanec Benda.

Poslanec SL V. Benda: Rád bych tlumočil stanovisko navrhovatelů. Podle našeho názoru, jak bylo vysvětleno, že jde o ústavní opatření, není dovoleno o tomto návrhu hlasovat v tomto plénu, o přijetí tohoto zákona a není tedy zajímavé, zdali ho kolega Motyčka stáhne nebo nikoli. Předsedající nesmí připustit, abychom změnili ústavní zákon zákonem prostým.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Beriete to na vedomie, pán poslanec Motyčka? Áno, pán poslanec berie na vedomie. Prosím ďalší návrh.

Společný zpravodaj výborů SL P. Konečný: Dostali jsme se k hlasování o přílohách. Přílohy máte předložené ve dvou variantách, přičemž paní poslankyně Sándorová dala ještě další varianty a jsou ještě nějaké další pozměňovací návrhy k jednotlivým variantám - k variantě číslo dva. Takže bychom navrhovali takový postup, protože navrhovatelé nesouhlasili s usnesením ústavně právních výborů, podle kterých by byly upraveny kraje na poloviční velikost, tak hlasovat o variantě číslo dvě, kterou máte v příloze číslo jedna a v příloze číslo tři, přičemž příloha číslo dva zůstává pro města Prahu a Bratislavu stejná. Jsou to tak zvané menší kraje.

Co se týká stanoviska zpravodajů, já doporučuji přijmout, v souladu s usnesením výborů ústavně právních, kolega za Sněmovnu národů doporučuje také přijmout variantu II. Pan navrhovatel se vyjádří.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno, prosím, pán poslanec Benda.

Poslanec SL V. Benda: Protože by se jinak muselo postupovat v pořadí podle pozměňujících návrhů, nebo podle věcné souvislosti, my navrhujeme hlasování trochu jinak, než ho tady popsal zpravodaj. My se domníváme, že nejprve by mělo být hlasováno o všech pozměňujících návrzích, to jest jestli upustíme od dosavadního systému volebních krajů. V případě, že bude odhlasováno rozhodnutí upustit, je potom třeba rozhodnout o jedné z těch tří konkrétních variant, které jsou navrženy. Myslím, že v prvním kole hlasování by se opravdu mělo hlasovat o tom, jestli se přijme systém dosavadních volebních krajů. Jinak by se tímto hlasováním rozhodlo i o návrzích kolegyně Sándorové bez možnosti je dále projednávat. V každém případě navrhovatelé nedoporučují upustit od stávajících systémů volebních krajů.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: K tomu má rozhodujúce slovo spravodajca.

Společný zpravodaj výborů SL P. Konečný: Já bych si dovolil trvat na svém návrhu, jak jsem ho předložil. Samozřejmě tím rozhodováním, kterou z těchto variant přijmeme, rozhodneme zároveň i o problému, který zde přednesl pan poslanec Benda. Co se týče návrhu paní poslankyně Sándorové, tak její návrhy jsou zpracovány jak v alternativě I, tak v alternativě II a další pozměňující návrh pana poslance Kloknera je jen k variantě II. To znamená hlasováním o variantě II samozřejmě rozhodneme i o tom, co zde přednesl pan doktor Benda. Čili bych si dovolil na tom trvat a doporučil bych takové hlasování sněmovně, ve kterém by rozhodla o přijetí varianty II v příloze 1 a 3 s tím, že příloha 2 zůstává stejná pro obě dvě varianty.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Takže vy navrhujete hlasovať o variantu II. Variant č. II máte uvedený v prílohe č. 1 zákona, resp. spravodajskej správy a v prílohe č. 3.

Pán poslanec Kováč sa hlási s faktickou poznámkou.

Poslanec SN M. Kováč: Pán predsedajúci, myslím si, že toto je veľmi závažné rozhodnutie, ktoré sa chystá tento parlament prijať. Vzhľadom na to, že politická situácia je dosť vážna a voliči by mohli rozdelenie krajov brať ako nejaké umelé tvorenie nových obvodov v republikách, mohlo by to mať zlý politický dopad. Preto si myslím, že by sme sa mali skutočne pozrieť na návrh pána poslanca Bendu a podľa toho rozhodovať.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Rozpravu k tomu viesť nebudeme. Odporúčanie spravodajcov je hlasovať o variantu II. Keď ho prijmeme, budeme hlasovať o pozmeňujúcich návrhoch k tomuto variantu. Keď prijmeme variant I, budeme hlasovať o pozmeňujúcich návrhoch podaných k variantu I. Takže budeme hlasovať o variantu II ako o pozmeňujúcom návrhu.

(15.15 hodin)

Pýtam sa, kto je pre variant II, nech zdvihne ruku a stisne tlačidlo! (SN 23, SL 22)

Kto je proti? (SN 68, SL 64)

Kto sa zdržal hlasovania? (SN 25, SL 36)

5 poslancov a 2 poslanci nehlasovali. Variant II nebol Federálnym zhromaždením prijatý.

Společný zpravodaj výborů SN M. Horský: Takže ostáva pôvodný variant, variant I, tak, ako bol v zákone a k tomuto variantu má poslankyňa Sándorová neúplný pozmeňujúci návrh, pretože navrhuje iné zoskupenie územia Slovenska. Zároveň jej chýba vyčíslenie mandátov a napr. okres Levice sa jej stratil. Trvá pani poslankyňa Sándorová na tom, aby sa hlasovalo? Áno. Ako spravodajca tento návrh neodporúčam, rovnako tak spravodajca Snemovne ľudu návrh neodporúča.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán poslanec Benda.

Poslanec SL V. Benda: Navrhovatelé tento návrh neprojednávali, za svoji osobu ho nemohu doporučit už z administrativních důvodů, které by zvyšovaly obtíže.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pani poslankyňa Sándorová,i napriek tomuo, čo uviedol spravodajca Horský, trvá na hlasovaní. Budeme teda o návrhu hlasovať. Hlási sa pán poslanec Vrchovský.

Poslanec SL L. Vrchovský: V případě, že hlasujeme o pozměňujícím návrhu paní poslankyně Sándorové, tak bych se rád zeptal, z kterého kraje mám škrtnout okres Michalovce, protože je uveden dvakrát.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pani poslankyňa Sándorová odpovie na otázku.

Poslankyně SN E. Sándorová: Čo sa týka týchto chýb, došlo k nim pri prepisovaní. Môj pôvodný návrh je správny a pokiaľ by došlo k odsúhlaseniu, tak by sa, samozrejme, tieto chyby opravili. Samozrejme Michalovce patria do Východoslovenského kraja.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Hlási sa pán poslanec Haško.

Poslanec SN A. Haško: Chcel by som ešte vedieť jednu informáciu, pokiaľ sa týka Levíc. Levice začínajú byť veľmi zaujímavé a my nevieme, kde ich zaradiť - do západného alebo južného Slovenska?

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pani poslankyňa Sándorová hovorí, že Levice sú ten istý prípad. Hlási sa pán poslanec Vosček.

Poslanec SN J. Vosček: Myslím si, že o takto neúplnom štylizovanom pozmeňujúcom návrhu nemôžeme hlasovať.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán poslanec Konečný a pán poslanec Horský navrhujú hlasovať.

Společný zpravodaj výborů SL P. Konečný: Toto dvojité vyskytnutí se okresu Michalovce, tam je pozměňovací návrh poslankyně Sándorové ve dvou variantách, takže to není dvakrát.

Poslanec SL L. Vrchovský: Omlouvám se kolegyni Sándorové, byla to moje vlastní nepozornost. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Pán poslanec Világi.

Poslanec SL O. Világi: Riešením je, že spravodajcovia prečítajú pozmeňujúci návrh, ktorý podala poslankyňa Sándorová. Navrhujem teda, aby spravodajcovia prečítali kompletný návrh, ktorý podala kolegyňa Sándorová.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Spravodajca Konečný prečíta návrh a budeme hlasovať.

Společný zpravodaj výborů SL P. Konečný: Kdybyste si otočili na stranu 9, pomocný tisk, dole varianta č. 1: "Ve Slovenské republice upravit takto:" Začíná to Bratislavou a končí to na straně 10. Je to změna původních krajů, jak známe tři kraje na Slovensku, ovšem s jiným členěním okresů. Myslím, že nemusím číst, jaké okresy to obsahuje. Jsou tam samozřejmě tři kraje, ale naprosto jiné.

Poslanec SN V. Moric: Chcel by som potvrdiť to, čo povedal pán poslanec Világi: Nech spravodajcovia prečítajú to, čo napísala pani Sándorová. Rád by som si vypočul, že Zvolen a Dolný Kubín sú vo Východoslovenskom kraji.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Prosím vás, čo si chcete vypočuť? Máte to napísané, takže si myslím, že by bolo dobre, aby si to prečítal každý sám. Preto máme pozmeňujúce návrhy písomne.

Společný zpravodaj výborů SN M. Horský: Protestujem proti slovám, ktoré tu uviedol pán poslanec Moric. Nejde tu o kraje, toto rozvrstvenie sa nepridržiava územného správneho delenia, ale hovorí sa o Bratislave, južnom Slovensku, západnom Slovensku a východnom Slovensku a nie o krajoch.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Spravodajcovia ani navrhovateľ neodporúčajú prijať tento návrh. Budeme hlasovať.

(15.23 hodin)

Kto je pre návrh pani poslankyne Sándorovej, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (SN 35, SL 30) Ďakujem.

Kto je proti? (SN 42, SL 43) Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (SN 37, SL 47)

6 a 1 poslanec nehlasovali.

Návrh nebol prijatý, teda návrh nového rozdelenia volebných krajov podľa návrhu pani poslankyne Sándo§ rovej. Pán poslanec Konečný.

Společný zpravodaj výborů SL P. Konečný: Tím jsme vyčerpali všechny pozměňovací návrhy k návrhu voleb§ ního zákona. Jenom bych řekl malinkou poznámku, že bychom doporučili, aby následně ve Sbírce zákonů vyšlo úplné znění po vyjití novely tohoto zákona, včetně seznamu ustanovení jednotlivých paragrafů. Jinak nás čeká už jenom celkové hlasování, přičemž zpravodajové doporučují přijmout tento zákon.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán poslanec Zelenay má faktickú poznámku.

Poslanec SN R. Zelenay: Vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne a kolegovia, veľmi sa ospravedlňujem, že som sa prihlásil s touto technickou a procedurálnou otázkou, ale keď som žiadal, aby sa presnejšie vysvetlilo, v čom je kontraindikácia návrhu nášho klubu, ktorý predniesol pán poslanec Laluha s návrhom pána poslanca Voleníka, na základe čoho to pán poslanec Laluha potom stiahol, keď sme si podrobne teraz preštudovali znenie schváleného návrhu poslanca Voleníka a návrhu nášho poslaneckého klubu na zmenu § 42 ods. 3, vôbec nie sú v kontraindikácii, pretože hovorí o celkom niečom inom a preto je nutné trvať na tom.

V našom návrhu sa totiž hovorí o tom, že je potrebné získať určité percento hlasov v každej z republík, aby strana alebo volebná koalícia mohla získať v danej republike poslanecký mandát. Pán poslanec Voleník hovorí o niečom inom, kde len zdvihol percentá pre volebné koalície, aby mohli do toho vstúpiť, ale vôbec sa to nevylučuje. Skôr opačne, len tam treba potom urobiť malú úpravu.

Aj volebná koalícia - to je práve to zavádzajúce, politickým stranám by ostalo päť percent - podľa ods. 4, ktorý schválil. Pretože vy hovoríte vo svojom návrhu o volebných koalíciách. Hovorím v mene klubu. My sme sa poradili a presne táto interpretácia tu odznela, ktorú povedal pán poslanec Voleník. Viem, že to bolo v rámci toho, že sme naraz prijali návrh, ktorý bol dosť neočakávaný, čiže bolo to neúmyselné, ale bolo to zavádzajúce, a preto by som v mene nášho klubu žiadal, aby sme sa k tomu predsa vrátili a aby sme o tom hlasovali, pretože skutočne na základe tejto interpretácie to bolo stiahnuté. Ešte raz sa ospravedlňujem, ale skutočne to tak bolo. Môžeme si na potvrdenie tohto tvrdenia vytiahnuť stenogram.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán poslanec Laluha, prosím, aby ste sa vyjadrili: Zaviedlo ma vyjadrenie pána poslanca Voleníka, čiže z toho dôvodu žiadate, aby sa o vašom návrhu hlasovalo? (Ano.) Pán poslanec Konečný.

Společný zpravodaj výborů SL P. Konečný: Chtěl jsem pouze říci to, že doporučení kolegy zpravodaje se vztahovalo na pozměňovací návrh pana poslance Laluhy z toho důvodu, že je v podstatě obdobou pozměňovacího návrhu pana poslance Molnára, o kterém už se rozhodovalo. Takže z tohoto důvodu jsme mu doporučili stažení tohoto návrhu.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Dávali sme to do súvislosti s pozmeňujúcim návrhom pána poslanca Voleníka. Priznávam sa, že ja sám som to zdôraznil. Prosím, pán poslanec Benda.

Poslanec SL V. Benda: Domnívám se, že bychom měli tentokrát dát panu poslanci Zelenayovi a jeho kolegům plně za pravdu. Zde došlo k omylu. Pokoušel jsem se to vysvětlit už předtím, ale asi jsem se nevyjádřil dost jasně a nebyl jsem pochopen.

Tady došlo k náhodnému průniku - v třetím odstavci - dvou zcela odlišných problémů. Jednoho, zda je potřebí překročit příslušnou klauzuli jenom v jedné z republik, nebo zda to musí být v obou republikách, kandiduje-li strana federální. Tohoto problému se týkal návrh poslance Laluhy.

Druhý problém, který se tam promítl po schválení pozměňovacího návrhu kolegy Voleníka, byl v tom, jestli pro všechny platí pětiprocentní klauzule, nebo jestli různou výši klauzule mají jednotlivé strany a jejich koalice. Podle schváleného návrhu tedy platí různá výše klauzule pro strany a pro koalice. Proto jsem říkal, že odstavec 3 bez ohledu na to, že kolega Laluha stáhl svůj návrh, odstavec 3 stejně bude muset být pozměněn, tam bude muset být vyjádřeno, že získá-li strana, resp. koalice, pět, resp. sedm, resp. deset procent v jedné z republik, stačí to i pro druhou část republiky, aby postupovala do druhého skrutinia. Ta změna tam musí být provedena tak jako tak.

Není důvodu, abychom nehlasovali - podle mého názoru - ještě znovu o návrhu kolegy Laluhy, jestliže vysvětlí, že ho stáhl jenom pod dojmem nepřesné informace zpravodajů. To na věci nic nemění, stejně tam musí být ta odstupňovaná klauzule, jak jsme schválili u kolegy Voleníka a buď bude platit pro jednu republiku nebo pro dvě republiky současně.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP