Středa 29. ledna 1992

Společný zpravodaj výborů SL P. Konečný: To je důsledek zrušení skrutinia. Takže to je tento pozměňovací návrh. Navrhovatelé nesouhlasí, zpravodajové nedoporučují.

Poslanec SL V. Benda: Rád bych potvrdil velmi intenzívní nesouhlas navrhovatelů, protože jde o zásah do celého systému. My jsme se snažili udržet právě rovnováhu posílením preferencí, udržet rovnováhu pomocí druhého skrutinia, aby systém spravedlivě zobrazoval - zde jde o jednoznačný posun na jednu stranu. Celé naše návrhy na posílení systému preferencí se tím stávají vlastně paradoxními. Čili navrhovatelé se opravdu přimlouvají za to, aby taková jednostranná systémová změna nebyla přijata.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Mám ešte zopakovať, o čom budeme hlasovať? (Ne.) Nie je to nutné. Hlasujeme o tej časti návrhu pána poslanca Voleníka, ktorá sa týka alternatívy 1.

(14.37 hodin)

(Hlasuje se.)

Kto je pre prijatie tohto návrhu, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! Ďakujem.(SN 20, SL 26)

Kto je proti? Ďakujem. (SN 39, SL 49)

Kto sa zdržal hlasovania? Ďakujem. (SN 59, SL 35)

V Snemovni národov 20 poslancov za, 39 proti, 59 sa zdržalo hlasovania, 2 nehlasovali, v Snemovni ľudu 26 za, 49 proti, 35 sa zdržalo hlasovania.

Návrh nebol prijatý v ani jednej snemovni.

Poslanec SL L. Voleník: Tím hlasování o § 42 ve znění této změny nepadá v úvahu, nemá to smysl. Obdobná věc je prezentována v rámci alternativy dvě. V tomto bodě beru návrh zpět.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno, počuli ste, pán poslanec Voleník berie návrh späť, pretože po tomto hlasovaní stratil zmysel. Pokračujeme ďalej - § 42.

Společný zpravodaj výborů SN M. Horský: Ešte zoberme na strane 6 návrh pána poslanca Lédla k § 42 odsek 2. Žiada znížiť tzv. uzatváraciu klauzulu z 5 na 3, poprípade na 4 percentá. Tento návrh bol jednoznačne odmietnutý. Vieme, že päťpercentná klauzula je minimum, dokonca v Slovenskej národnej rade je návrh novely, v ktorom aj tam chcú zaviesť päťpercentnú klauzulu.

I napriek tomu dávam dvakrát hlasovať. Či pán poslanec trvá na svojom návrhu - po prvé, žiada zníženie z 5 na 3 percentá? Ani navrhovatelia, ani spravodajcovia neodporúčajú tento návrh.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán poslanec Lédl sa chce vyjadriť. Sťahuje tento návrh? Nie, zle som rozumel. Prajete si hlasovať? (Ano.) Budeme hlasovať o návrhu pána poslanca Lédla. Najskôr budeme hlasovať na 4, potom na 3, pán poslanec?

Společný zpravodaj výborů SN M. Horský: Nie, najskôr žiada klauzulu z 5 znížiť na 3, poprípade druhý návrh je z 5 na 4. My návrh neodporúčame.

Poslanec SN L. Lédl: Já bych doporučil hlasovat o čtyřech procentech, pokud neprojde, návrh na tři stahuji.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Budeme hlasovať o štyroch a pokiaľ neprejde tento návrh, tak o troch - sťahuje kolega Lédl.

(Hlasuje se.)

Hlasujeme o znížení na 4 %. Kto je pre zníženie uzatváracej klauzuly na 4 %, podľa návrhu pána poslanca Lédla, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! Ďakujem. (SN 25, SL 24)

Kto je proti? (SN 46, SL 38)

Kto sa zdržal hlasovania? (SN 23, SL 24)

Ďakujem. 28 a 24 poslanci nehlasovali.

Návrh nebol prijatý, o druhej časti už hlasovať nebudeme.

Společný zpravodaj výborů SL P. Konečný: Další pozměňovací návrh na straně 6, jak jsou slova "alternativa II", poslanec Voleník: Budeme hlasovat o paragrafu 42. O dalších §§ 44 - 55 žádá pan poslanec hlasovat odděleně, k tomu se dostaneme.

Takže § 42, tam je změna, co se týče uzavírací klauzule pro koalice politických stran. Tam by se samozřejmě potom muselo určitým způsobem vymezit, aby při registraci politických stran bylo jasně určeno, kolik politických stran nebo hnutí v koalici je obsaženo.

Zpravodaj Sněmovny národů nedoporučuje, já také nedoporučuji.

Poslanec SL. V. Benda: Navrhovatelé většinou, leč nikoliv jednomyslně, nedoporučují s upozorněním, že už nebylo možné zasahovat a návrh bohužel není dost komplexní a neřeší problematiku hnutí, resp. zvýhodnění hnutí oproti koalicím, resp. možných čachrů s politickými hnutími v předvolebním období.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno, pán poslanec Voleník.

Poslanec SL L. Voleník: Jen věcnou poznámku. Pan poslanec Benda opomněl věc, o které jsme konec konců již diskutovali, že hnutí, pokud chce fungovat jako politická strana, se musí nechat zaregistrovat za zákonem rigorózně stanovených podmínek, zákonem o politických stranách. Zaregistruje-li se tak, působí prakticky ve stejných dimenzích jako politická strana, takže tato námitka je bezpředmětná. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Prosím, zopakujte ešte raz, pán poslanec Konečný, ako budeme hlasovať.

Společný zpravodaj výborů SL P. Konečný: Budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu k § 42, text dole na straně 6 a zbytek textu na straně 7.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno, ďakujem. Pán poslanec Benda s faktickou poznámkou.

Poslanec SL V. Benda: Cítím se nucen kolegovi Voleníkovi odpovědět. Námitka není bezpředmětná. Toto vaše opatření směřuje proti uzavírání ad hoc politických koalic, které by se ihned po volbách rozpadly a jsou uzavřeny jen kvůli překročení klauzule. Ze stejného důvodu se může před volbami zaregistrovat hnutí, které se okamžitě po volbách rozpadne, protože hnutí sestává z kolektivních členů.

Poslanec SL L. Voleník: Budeme tedy polemizovat. Dovolím si ještě malý argument. Dobře, i to se může stát. Samozřejmě je to politické riziko stran, které se takto konstituovaly v tom hnutí, protože pokud toto udělají, je to podvod na voliči a v dalších volbách by si teoreticky neměly ani škrtnout. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Rozprava skončila, vážení kolegovia, nemôžem dovoliť, pokiaľ máte poznámky k procedúre, môžem pripustiť takú poznámku, ale inak rozprava skončila. Musíme hlasovať. Toto je nad rámec poznámok, ktoré môžu v tejto etape prerokúvania zákona odznieť. Budeme hlasovať o návrhu pána poslanca Voleníka. Prepáčte, nemáme čistú hlasovaciu tabuľu.

(Hlasuje se.)

Hlasujeme o návrhu pána poslanca Voleníka na úpravu § 42. Kto je pre návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! Ďakujem. (SN 65, SL 66)

Kto je proti? (SN 9, SL 4)

Kto sa zdržal hlasovania? (SN 45, SL 32)

Ďakujem. 6 a 9 poslancov nehlasovalo. Návrh kolegu Voleníka bol prijatý poslancami obidvoch snemovní.

Společný zpravodaj výborů SN M. Horský: Ďalší návrh je návrh pána poslanca Molnára, ktorý v § 42 žiada vypustiť odsek 3 a ostatné odseky prečíslovať. § 42, ods. 3, ktorý žiada vypustiť, presne znie: "Keď podá politická strana kandidátnu listinu v Českej republike aj Slovenskej republike, stačí, keď získa 5 % z celkového počtu platných hlasov v jednej z republík."

Ako spravodajca neodporúčam tento návrh. Aj poslanec Konečný a navrhovatelia návrh neodporúčajú.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Hlasujeme o návrhu pána poslanca Molnára, ktorý navrhuje vypustiť ods. 3 z § 42.

(Hlasuje se.)

Kto je pre tento návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! Ďakujem. (SN 27, SL 20)

Kto je proti? (SN 23, SL 43)

Kto sa zdržal hlasovania? (SN 60, SL 44)

Ďakujem. 11 a 4 poslanci nehlasovali. Návrh nebol prijatý.

Společný zpravodaj výborů SN M. Horský: Rovnakého problému sa dotýka aj návrh pána poslanca Laluhu, ktorý žiada vypustiť § 42, ods. 3, a nahradiť ho formuláciou, ktorá v tomto znení, ako je, vyžaduje drobnú legislatívno technickú úpravu, ktorú on aj predložil. Text, ktorý navrhuje, je nasledujúci: V prípade, že strana alebo (nie "vládna", ale) "volebná" koalícia podá kandidátnu listinu v obidvoch republikách, postupuje do prvého skrutínia len (nie "v jednej", ale) "v tej" republike, ...

Myslím, že je možné akceptovať úpravu, to je lapsus lingue, tie dve zmeny "volebnej" a "tej", v týchto dvoch slovách s tým, že odôvodnenie spravodajcov je rovnaké ako v prípade pána poslanca Molnára. Neodporúčame túto úpravu, rovnako tak aj predkladateľ neodporúča túto úpravu.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Faktickú poznámku má poslanec Voleník.

Poslanec Sl L. Voleník: Měl bych faktickou poznámku. Tam by neměla být strana, ale politická strana z hlediska legislativní čistoty. Všude se operuje s "politickými stranami", to je právní pojem pro tento zákon.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán poslanec Laluha súhlasí, takže si doplníme "politická strana" alebo "volebná koalícia" s tým, že v druhom riadku je namiesto "jednej" slovo "tej." Pán poslanec Benda.

Poslanec SL V. Benda: Je to hloupé, že to takto opravujeme, ale pak už není třeba "nebo volební koalice". Politická strana je legislativní zkratka v tomto zákoně za stranu či koalici. Pak stačí politická strana.

Poslanec SL L. Voleník: Je tam otázka pětiprocentní klauzule, která se neváže na volební koalice. Tím pádem by to mělo být celé upraveno.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Prosím, pán poslanec Horský.

Společný zpravodaj výborů SN M. Horský: Chcem sa opýtať pána poslanca Laluhu, či súhlasí s textom, ako bol prednesený. (Ne.)

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Budeme hlasovať o tomto návrhu. Chce ešte reagovať pán poslanec Vosček ako navrhovateľ?

Poslanec SN J. Vosček: Ako navrhovateľ sa prikláňam k tomuto názoru, že sa to dostáva do rozporu s tým znením pána poslanca Voleníka, ktoré sme prijali. Tam sú tie percentá teraz už stanovené inak ako 5. (Předsedající místopředseda FS J. Stank: Trváte, pán poslanec Laluha, po tomto vysvetlení na hlasovaní? Poslanec SL I. Laluha: Sťahujem.)

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán poslanec Benda.

Poslanec SL V. Benda: Problém, na který poukázal pan poslanec Voleník, není ovšem problémem, zda pan poslanec Laluha stáhne nebo nestáhne svůj návrh. Zůstává faktem, že po schválení návrhu poslance Voleníka je nutno změnit text § 42. Je nutno rozdělit minimální procenta podle jednotlivých skupin. Myslím, že o tom není třeba speciálně hlasovat.

Je třeba vyvodit legislativní důsledky z toho, co jsme tady přijali jako pozměňovací návrh a upravit následující paragrafy.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno. Pán poslanec Zelenay.

Poslanec SN R. Zelenay: Vážený pán predsedajúci, aby nedošlo k omylu, bol by som rád, aby sa to vysvetlilo, pretože dochádza k zavádzaniu. Týka sa to aj toho, či sa stiahne návrh alebo nie. Pokiaľ som dobre rozumel, návrh poslanca Voleníka sa týka koalíc, ale netýka sa to, keď kandiduje jedna politická strana. Treba, aby sa to legislatívne vysvetlilo, ako je to potom čisté.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán poslanec Laluha, stiahli ste svoj návrh? Dobre som tomu rozumel? Keď je tento návrh stiahnutý, vezmeme pripomienku, ktorú tu mal pán poslanec Benda, že treba celý zákon legislatívne technicky upraviť vo vzťahu k pozmeňujúcemu návrhu pána poslanca Voleníka. Ten k tomu má zrejme pripomienku.

Poslanec SL L. Voleník: Řekl bych jen tolik, že pokud to bylo přijato tak, jak jsem navrhoval, není třeba dále provádět legislativně technické úpravy. Pokud dojde ke změnám v odst. 3, měl by se odst. 3 týkat pouze politických stran. Nehovořil bych tam už o koalicích. Tím by to bylo úplně čisté a bez problémů. (Společný zpravodaj SN M. Horský: Pán poslanec, tam už nedochádza k nijakým zmenám v tej časti, pretože pán poslanec to stiahol.)

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Prikročíme k ďalšiemu pozmeňujúcemu návrhu. K § 43.

Společný zpravodaj výborů SL P. Konečný: V § 43 je na prvním místě návrh pana poslance Világiho, který jsme řešili hlasováním jako komplex. Znamená to, že ten už je vyřešen.

Další pozměňovací návrh k § 43 přednesl pan poslanec Gandalovič. Tento pozměňovací návrh upravuje určitým způsobem vliv preferenčních hlasů na výsledky voleb. Takže § 43 odst. 4, druhá věta zní: Mandát obdrží nejprve ten z kandidátů, který získal počet preferenčních hlasů, jenž činí nejméně 10 % z celkového počtu platných hlasů odevzdaných pro politickou stranu v rámci volebního kraje. Je tam změna ze 3 na 10 % a určitá změna v celém kontextu druhé věty.

Zpravodajové tento pozměňovací návrh doporučují. Pokud jsem si dobře napsal výsledek navrhovatelů... (Předsedající předseda FS J. Stank: Pán poslanec Benda prednesie stanovisko za navrhovateľa.)

Poslanec SL V. Benda: Raději to řeknu. Navrhovatelé mírnou většinou podporují tento pozměňovací návrh.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Hlasujeme o pozmeňujúcom návrhu pána poslanca Gandaloviča.

(14.55 hodin)

Kto je pre prijatie tohto návrhu, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (SN 79, SL 44)

Kto je proti? (SN 4, SL 12)

Kto sa zdržal hlasovania? (SN 25, SL 45)

Ďakujem. 4 a 11 poslancov nehlasovalo. Návrh nebol prijatý, pretože nezískal nadpolovičnú väčšinu hlasov v Snemovni ľudu.

Společný zpravodaj výborů SN M. Horský: Poslanec Fišera v § 44 ods. 2 pôvodného textu zákona č. 47/1990 Zb., žiada vypustiť slová "príslušnej republiky." Ide o možnosť, aby v druhom skrutíniu bol poprípade mandát z jednej republiky presunutý do druhej republiky. Pokiaľ je to potrebné, môžem prečítať celú pasáž: "Počet kandidátov na týchto listinách nie je obmedzený. Politická strana však na nich môže zaradiť len tých kandidátov, ktorí kandidovali v niektorom volebnom kraji príslušnej republiky (tieto slová vypustiť) a neboli zvolení v prvom skrutíniu."

Neodporúčame tento návrh ako spravodajcovia. Rovnako tak navrhovatelia neodporúčajú návrh pána poslanca Fišeru. (Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán poslanec Fišera návrh sťahuje.)

Ďalším návrhom je návrh poslanca Konečného, ktorý v § 44 v ods. 2 žiada 12 hodín nahradiť slovami 24 hodín. Jedná sa o predloženie kandidátov v druhom skrutíniu, o obdobie, ktoré treba dodržať pri predložení kandidátov druhého skrutínia. Pán poslanec Konečný je autorom tohto návrhu, takže odporúčame. Ja dávam na voľnú úvahu snemovniam.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Pán poslanec Benda.

Poslanec SL V. Benda: Navrhovatelé nedoporučují s odůvodněním, že pokud listiny sestavuje nějaký operativní štáb, 12 hodin je až dost času. 24 hodin by znamenalo prodloužení voleb. Myslím, že to není dost dlouhá doba na nějaký demokratický proces, ve kterém by se mohly například listiny sestavovat ve spolupráci s kraji a mohlo se o tom nějakým způsobem hlasovat v širších grémiích. Rozumná alternativa by byla, dejme tomu 3 dny. To by už umožňovalo demokratické postupy, zase by to však protáhlo volby. Doporučujeme setrvat na 12 hodinách, čili nepřijmout tento návrh.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Hlasujeme o návrhu pána poslanca Konečného na úpravu § 44 ods. 2.

(14.58 hodin)

Kto je pre , nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(SN 31, SL 31)

Kto je proti? (SN 8, SL 12)

Kto sa zdržal hlasovania? (SN 70, SL 64)

Ďakujem. 5 v každej snemovni nehlasovalo. Návrh Federálne zhromaždenie neprijalo.

Společný zpravodaj výborů SL P. Konečný: Další pozměňovací návrh k § 44 přednesl pan poslanec Voleník. Navrhuje, aby se v odst. 2 na konci první věty slova - a vykazuje největší zbytek dělení - nahradila slovy - a které při přikázání mandátu vykáží průměrný počet hlasů na zisk jednoho mandátu v prvním skrutiniu. Při rovnosti průměru rozhoduje los.

Navrhovatelé nedoporučují, oba dva zpravodajové nechávají na zvážení sněmovnám, s legislativně technickou úpravou inkorporování slova "největšího průměru počtu hlasů."

Předsedající místopředseda FS J. Stank: "Najväčší priemerný počet hlasov", áno?

Společný zpravodaj výborů SL P. Konečný: Já jsem navrhoval "největší průměr počtu hlasů".

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán poslanec Voleník odporúča "najväčší priemerný počet hlasov."

Společný zpravodaj výborů SL P. Konečný: Může být i "největší průměrný počet hlasů". Navrhovatel nedoporučuje, zpravodajové nechávají na zvážení sněmovnám.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Hlasujeme o návrhu pána poslanca Voleníka.

(15.02 hodin)

Kto je pre tento návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (SN 17, SL 33)

Kto je proti? (SN 16, SL 12)

Kto sa zdržal hlasovania? (SN 72, SL 66)

Ďakujem. 9 a 4 poslanci nehlasovali. Návrh nebol prijatý.

Společný zpravodaj výborů SN M. Horský: Ako ďalší je návrh pána poslanca Vrchovského. Myslím, že je zvlášť potrebný. V § 64 ods. 3 v poslednom riadku žiada nahradiť číslovku 10 číslovkou 12. Pre tých, ktorí by nevedeli, o čo ide, tak ide o hradenie volebných nákladov.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Táto číslovka je veľmi zaujímavá. Ešte sa chce vyjadriť pán poslanec Benda.

Poslanec SL V. Benda: Ještě nebyla uvedena stanoviska. Navrhovatelé podporují - konstatují, že zdražení příslušných nákladů je několikanásobné, čili padesátiprocentní zvýšení odměny zdaleka nepokrývá schodek, který nastává proti minulým volbám - televizní částky jsou asi desetinásobně dražší než byly před dvěma lety. Zpravodajové podporují, pokud je mi známo.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP