Středa 29. ledna 1992

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán poslanec Konečný.

Společný zpravodaj výborů SL P. Konečný: Já také ne.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Za skupinu navrhovateľov sa vyjadrí pán poslanec Benda.

Poslanec SL V. Benda: Navrhovatelé se na poradě dohodli přenechat rozhodnutí sněmovnám - zaujímají neutrální postoj k tomuto návrhu.

Já si však dovolím upozornit - toto jsem si, bohužel, uvědomil před půl hodinou a nemohl jsem to již konzultovat s ostatními navrhovateli -, že je třeba si uvědomit, že nebude-li přijat tento pozměňovací návrh, zůstane-li vyloučeno aktivní volební právo ve výkonu trestu, tak zákon zatím odvozuje pasivní volební právo z práva aktivního. To vyvolá určité nejasnosti, protože pokud jde o aktivní volební právo, tak je jasně výkon trestu vztažen ke dni voleb. Pokud jde o pasivní volební právo, zůstane asi nejasné a nevysvětlitelné v zákoně, zda-li se to dotýká dne registrace kandidátních listin nebo období volební kampaně nebo dne voleb. Upozorňuji, že tedy z toho plyne také tento důsledek pro § 3.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno, je to teda vaše rozhodnutie, pretože stanoviská neboli jednotné.

Budeme hlasovať o návrhu pána poslanca Uhla na úpravu § 2, event. § 7.

(Hlasuje se.)

(14.38 hodin)

Kto je pre tento návrh pána poslanca Uhla, nech zdvihne ruku a stisne tlačidlo! (SN 50, SL 37)

Kto je proti? (SN 0, SL 1)

Kto sa zdržal hlasovania? (SN 56, SL 59) Traja zo Snemovne národov a dvaja zo Snemovne ľudu nehlasovali.

Návrh nebol prijatý.

Společný zpravodaj výborů SL P. Konečný: Jde o pozměňovací návrh paní poslankyně Samkové k § 8 a k jiným paragrafům, převzít z tisku 1074 takzvanou korespondenční variantu. Paní poslankyně Samková to navrhla v bodech, které zde četla, přičemž určitým způsobem nezařadila do tohoto pozměňujícího návrhu všechna ostatní ustanovení, která by bylo třeba změnit, aby tato korespondenční varianta byla reálná. Oba dva zpravodajové nedoporučují tento pozměňující návrh. Navrhovatelé tento návrh také nedoporučují.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno, budeme o tomto návrhu hlasovať. Je to návrh pani poslankyne Samkovej na úpravu § 8.

(13.53 hodin)

Kto je pre tento návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (SN 25, SL 17) Snemovňa národov 25, Snemovňa ľudu 17.

Kto je proti? (SN 24, SL 27) Snemovňa národov 24, Snemovňa ľudu 27.

Kto sa zdržal hlasovania? (SN 58, SL 54) Snemovňa národov 58, Snemovňa ľudu 54.

Dvaja poslanci Snemovne národov a traja poslanci Snemovne ľudu nehlasovali. Poslanci FZ návrh neprijali.

Prosím ďalší návrh.

Společný zpravodaj výborů SN M. Horský: Pod poradovým číslom 3 § 10, ods. 2, poslanec Lédl žiada ponechať text zákona alebo aspoň jeho prvú vetu. Ide o to, že najneskôr 30 dní pred dňom volieb sa vyložia zoznamy voličov. Je to vecné hľadisko niektorých poslancov. Navrhovatelia sa domnievajú, že nie je treba zotrvať na tomto stanovisku. Ja to ponechávam na voľné uváženie snemovne, spravodajca Konečný návrh neodporúča. Navrhovatelia návrh neodporúčajú.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Budeme teraz hlasovať o prvej časti návrhu alebo to musíme rozdeliť na dve časti? Hlási sa poslanec Lédl.

Poslanec SN L. Lédl: Já jsem zde navrhoval, aby druhý odstavec zůstal celý tak jak byl po úpravách, aby tedy nebyl národní výbor, ale zastupitelstvo, ale pokud by to neprošlo, tak souhlasím s tím, pokud by se hlasovalo, že zůstane jenom ta první věta: "V obcích, v nichž je více než 5 000 osob zapsaných do seznamu voličů, zařídí obecní zastupitelstva, aby byl v každém domě vyložen seznam voličů, kteří v domě bydlí". To je všechno, děkuji.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno. Takže ide o dve hlasovania. Prvé bude o ponechaní celého odseku. Budeme hlasovať o tomto návrhu pána poslanca Lédla.

(13.56 hodin)

Kto súhlasí s týmto návrhom, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (Hlasuje se.) (SN 58, SL 50) Snemovňa národov 58, Snemovňa ľudu 50.

Kto je proti? (SN 0, SL 2)

Kto sa zdržal hlasovania? (SN 32, SL 28)

26 a 25 poslancov nehlasovalo.

Návrh nebol prijatý.

Teraz budeme hlasovať o ponechaní len prvej vety, ktorá by znela - pán poslanec Horský, prosím, prečítajte ju.

Společný zpravodaj výborů SN M. Horský: Veta by znela: "V obciach, v ktorých je viac ako 5 000 osôb zapísaných do zoznamu voličov, zariadi miestny úrad, aby bol v každom dome vyložený zoznam voličov, ktorí v dome bývajú." Ide o ponechanie tejto vety. Navrhujem, samozrejme, miesto miestneho úradu "obecný úrad."

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno. Takže ide o to, s touto úpravou ponechať prvú vetu. Navrhovateľ súhlasí, spravodajca Horský ponecháva na snemovni a spravodajca Konečný nesúhlasí.

Budeme o tomto návrhu pána poslanca Lédla hlasovať.

(13.59 hodin)

Kto je pre tento návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (Hlasuje se.) (SN 77, SL 58) Snemovňa národov 77, Snemovňa ľudu 58.

Kto je proti? (SN 1, SL 1)

Kto sa zdržal hlasovania? (SN 16, SL 22) 26 a 27 poslancov nehlasovalo. Návrh obidve snemovne prijali.

Prosím ďalší návrh.

Společný zpravodaj SL P. Konečný: Další návrh je pozměňovací návrh pana poslance Bendy k § 17, v němž je stanoveno vypuštění povinnosti delegovat členy okrskové volební komise pro ty politické strany, které jsou zastoupeny v zastupitelstvu. Oba zpravodajové doporučujeme.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Chce sa k tomu vyjadriť ešte pán poslanec Benda?

Poslanec SL V. Benda: Já jenom konstatuji, že to formálně není jenom návrh můj, ale je to společný návrh navrhovatelů. Navrhovatelé samozřejmě tento návrh doporučují.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno, budeme o tomto pozmeňujúcom návrhu hlasovať. Je to návrh k § 17 ods. 1.

(14.00 hodin)

Kto je pre tento návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (Hlasuje se.) (SN 101, SL 80)

Kto je proti? (SN 0, SL 1)

Kto sa zdržal hlasovania? (SN 17, SL 22)

4 poslanci Snemovne národov a 5 poslancov Snemovne ľudu nehlasovalo. Poslanci obidvoch snemovní návrh prijali.

Společný zpravodaj výborů SN M. Horský: Teraz prehodíme poradie, na strane 2 prvý návrh pána poslanca Molnára a potom sa vrátime k návrhu pána poslanca Bendu.

Pán poslanec Molnár v § 18 žiada vypustiť odsek 3 a ostatné odseky prečíslovať. Odsek 3 hovorí o splnení podmienok o 10 tisícoch individuálnych členov strán, ktoré sú zastúpené v parlamente.

Ďalší návrh, návrh pána poslanca Bendu, ho potom spresňuje. Preto najskôr hlasujeme o návrhu pána Molnára. Obidvaja spravodajcovia neodporúčajú tento návrh.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Navrhovatelia, prosím? Tiež neodporúčajú.

(14.02 hodin)

Hlasujeme o návrhu pána poslanca Molnára uvedenom na strane 2. Ide o § 18. Kto je pre takúto úpravu, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (SN 31, SL 4)

Kto je proti? (SN 30, SL 49)

Kto sa zdržal hlasovania? (SN 48, SL 48) 48 v každej snemovni. Ďakujem. 14 a 7 poslancov nehlasovalo.

Návrh nebol prijatý. prosím ďalší.

Společný zpravodaj výborů SL P. Konečný: Jak řekl už pan kolega Horský, návrh navrhovatelů v § 18 je zpřesňující, nahrazuje znění "jsou zastoupeny ve Federálním shromáždění" slovy "byly zastoupeny ve FS 60 dnů před dnem vyhlášení voleb".

Zpravodajové doporučují, navrhovatelé také doporučují, je to zpřesnění.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Hlasujeme o návrhu na úpravu § 18, ako je uvedený na prvej strane dole.

(14.03 hodin)

Kto je pre tento návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (SN 94, SL 102)

Kto je proti? (SN 1, SL 0)

Kto sa zdržal hlasovania? (SN 21, SL 3) Ďakujem. 9 a 4 poslanci nehlasovali.

Návrh bol prijatý v obidvoch snemovniach.

Společný zpravodaj výborů SN M. Horský: Pod poradovým číslom 9 pán poslanec Világi podal návrh, ktorý je vlastne komplexom návrhov o troch častiach, ktorý fakticky zavádza novú systémovú zmenu využitia preferenčných hlasov. Ústavnoprávne výbory túto alternatívu zvažovali, rovnako tak tento bod ako na strane 4 § 29, na strane 7 úpravu § 43. Komplex nárokov neodporúčam. Pýtam sa pána poslanca Világiho, či trvá na návrhu? Trvá. Môžeme o tom hlasovať ako o komplexe.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Takže hlasujeme o všetkých návrhoch, ktoré sa týkajú tejto veci pána poslanca Világiho. Ide teda o poradové číslo 9, § 18, ďalej na strane 4 o § 29 a ďalej pán poslanec?

Společný zpravodaj výborů SN M. Horský: A na strane 7 o § 43. Môžem to celé prečítať. Trváte na tom?

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Netreba to čítať, máme to pred sebou. Ide o tieto tri návrhy, ktoré sa týkajú jednej problematiky podľa návrhu pána poslanca Világiho. Prosím, vyjadrite svoj názor!

Společný zpravodaj výborů SN M. Horský: Ide o systémovú zmenu využitia preferenčných hlasov, ktorá je v rozpore s filozofiou zákona. Neodporúčame. Rovnako tak navrhovatelia.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Navrhovateľ ani spravodajcovia neodporúčajú. Budeme hlasovať. Faktickú poznámku má pán poslanec Šebej.

Poslanec SN F. Šebej: Ďakujem. Potrebujem upresniť: V § 43 sú dve alternatívy. O ktorej hlasujeme?

Společný zpravodaj výborů SN M. Horský: Na strane 7 § 43, kde je alternatíva 1 aj 2. Hlasujeme o tom ako o celku.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Hlasujeme teraz o obidvoch alternatívach. Ide o to, či túto zmenu pchápeme ako komplex. Keby sme ju prijali, potom sa vrátime k § 43 a rozdelíme to na alternatívy a prijmeme len jednu z nich. Súhlasíte, pán poslanec Világi? (Ano.) Pán poslanec Soldát.

Poslanec SL M. Soldát: Upozorňuji, pane předsedající, že k § 43 je několik pozměňovacích návrhů, které byly podány dřív. Proto navrhuji, aby se o § 43 nehlasovalo, protože tam byly podány jiné pozměňovací návrhy, kdybychom to přijali, tak tamty pozměňovací návrhy, které byly podány dřív k § 43, jsou tím pádem podle mého názoru ze hry.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Myslím, že to nie je pravda. Hlasujeme o návrhoch, ktoré podal pán poslanec Világi, ktoré navzájom súvisia a dotýkajú sa § 18, § 29 a § 43. V prípade, že to neprijmeme, o týchto návrhoch už ďalej nebudeme hlasovať, ale o ostatných samozrejme áno, ktoré sa týkajú týchto paragrafov. Je to jasné? Budeme hlasovať.

(14.07 hodin)

Kto je pre návrh pána poslanca Világiho, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (SN 35, SL 19)

Kto je proti tomuto komplexu návrhov? SN 33, SL 31) Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? SN 51, SL 56) Ďakujem. 4 a 2 poslanci nehlasovali.

Konštatujem, že tento súbor návrhov nebol prijatý.

Společný zpravodaj výborů SL P. Konečný: Další pozměňovací návrh na straně 2 je k § 20 a) pořadové číslo 3, poslanec Lédl, kde navrhuje z § 20 a) vypustit odstavec 2 a 3 a celý nově navrhovaný § 21, což v podstatě svým důsledkem znamená, že chce zabránit zrušení registrace kandidátní listiny v případě, že politická strana byla zrušena nebo pozastavena její činnost.

Zpravodajové nedoporučují přijmout tento návrh, navrhovatelé také nedoporučují přijmout tento návrh.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Hlasujeme o návrhu pána poslanca Lédla k § 20 a).

(14.08 dodin)

Kto je pre tento návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (SN 30, SL 18) Ďakujem.

Kto je proti? (SN 27, SL 27) Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (SN 36, SL 36)

36 poslancov v každej snemovni. Ďakujem. 28 poslancov v Snemovni národov a 25 poslancov v Snemovni ľudu nehlasovalo.

Návrh nebol prijatý.

Společný zpravodaj výborů SL P. Konečný: Pokud by s tím sněmovny souhlasily, navrhl bych malou změnu v pořadí hlasování, protože podobný návrh, jako je tento, pan poslanec Lédl podal, na straně 8 k § 49 a), který je určitou variantou tohoto návrhu. Navrhuje zařadit nové ustanovení do znění: jestliže rozhodnutí o pozastavení činnosti politické strany kromě zásad zrušení registrace a při rozdělování mandátů se k této straně nepřihlíželo, bylo k tomu kompetentními orgány prohlášeno za neplatné, musí být předsednictvem vyhlášeny nové volby do určitého časového termínu.

Zpravodajové nedoporučují přijmout.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Aký je dôvod, že by sme teraz mali prikročiť až k poslednému paragrafu?

Poslanec SL V. Benda: To je v podstatě totéž. To je alternativa, kdyby nebyl přijat ten silnější návrh, tak je to de facto sankce proti volbám ve prospěch té strany, která by to vyhrála.

Navrhovatelé nedoporučují přijmout většinou hlasů. Rozhodnutí nebylo jednoznačné.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán poslanec Lédl.

Poslanec SN L. Lédl: Já jen chci upozornit, že to se týká čistě toho, že strana je nikoli zrušená, ale pozastavená v období od registrace do voleb. To znamená, že by došlo k nějaké manipulaci a potom rozhodnutí bude zrušeno příslušným orgánem. Aby nebyly tyto SONY - promiňte triky používány v předvolební kampani, tak by tady byla určitá sankce, pokud by k tomu došlo. Děkuji.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Budeme hlasovať o § 49 a), ktorý je uvedený na strane 8 dole. Text, podľa návrhu pána poslanca Lédla, pod poradovým číslom 3.

(14.12 hodin)

(Hlasuje se.)

Kto súhlasí s takýmto znením alebo s takou úpravou § 49 a), nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! Ďakujem. (SN 32, SL 24)

Kto je proti? Ďakujem. (SN 10, SL 18)

Kto sa zdržal hlasovania? Ďakujem. (SN 49, SL 43)

29 poslancov v Snemovni národov a 22 v Snemovni ľudu nehlasovalo.

Návrh nebol prijatý v ani jednej snemovni.

Společný zpravodaj výborů SL P. Konečný: Další pozměňovací návrh na straně 2, pozměňovací návrh pana poslance Oleje k § 22, to znamená první odstavečky k § 22 navrhuje vypustit slova "všem voličům nejpozději tři dny přede dnem voleb". Znamená to, že by se volební lístky neroznášely domů voličům.

K tomu patří změna v § 29, odst. 2, místo třetí věty uvést text: "Volič upravuje volební lístek ve volební místnosti." To spolu souvisí.

Co se týče zpravodajů, zaujali odmítavé stanovisko. V tomto případě navrhovatelé také nedoporučují.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Hlasujeme o prvej časti návrhu pána poslanca Oleja, teda prvá časť toho, čo je uvedené pod § 22 na strane 2.

(14.13 hodin)

(Hlasuje se.)

Kto je pre prijatie tohto návrhu, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! Ďakujem. (SN 20, SL 18)

Kto je proti? Ďakujem. (SN 23, SL 29)

Kto sa zdržal hlasovania? Ďakujem. (SN 66, SL 54)

9 poslancov v Snemovni národov a 7 poslancov v Semovni ľudu nehlasovalo.

Návrh nebol prijatý.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP