Pátek 24. ledna 1992

Místopředseda vlády ČSFR J. Mikloško: Poviem to len krátko. Odpoveď dám samozrejme písomne. V správe k Listine o základných ľudských právach je reč asi o dvoch miliardách. Ja som s premiérom nehovoril, táto položka bude prerokovávaná, budete o tom informovaní.

Čo sa týka zásad politiky voči národnostiam, šlo o desať zásad, boli pripomienkované 23. 12. to bolo v programe vlády. Stiahlo sa to z programu, pretože to nebolo prerokované ešte s niektorými národnostnými menšinami. V najbiližšej dobe to bude znova vo vláde. Čo sa týka národnostnej tlači, v minulom roku sa na ňu dalo 28 miliónov vzhľadom k počtu národnostných menšín - 21 miliónov na Slovensko, 7 miliónov do Čiech.

V týchto zásadách je napísané, ako by sa to malo robiť tohto roku. Federálna vláda to musí schváliť. Hovoril som so slovenským ministrom financií, pánom Dančom, povedal mi, že na Slovensku je pamätané na národnostnú tlač. V Českej republike je pamätané na túto tlač len čiastočne. Predpokladám, že po schválení týchto zásad sa rozhodne, kto bude národnostnú tlač financovať. Je jasné, že národnostnú tlač je nutné dotovať. U mňa je teraz veľký fascikel so žiadosťami, jedná sa asi o 15 časopisov, kde všetka národnostná tlač v Čechách a na Slovensku žiada o dotácie.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Interpelovaní členovia vlády odpovedia pani poslankyni do tridsiatich dní. Teraz vystúpi pán poslanec Zlocha, po ňom poslanec Wagner, potom poslanec Vrchovský, poslanec Ježek a nakoniec poslanec Haško.

Teraz prehovorí poslanec Zlocha.

Poslanec SN J. Zlocha: Vážené Federálne zhromaždenie, v rámci interpelácie by som chcel položiť otázky pánu Josefovi Vavrouškovi, ministrovi federálne vlády, predsedov Federálneho výboru pre životné prostredie. Pán minister nie je prítomný, ale predpokladám, že záznam dostane a že sa k nemu vyjadrí.

Vážený pán minister, v súvislosti so snahou vlády Slovenskej republiky ale aj federálnej vlády dospieť ku konečnému rozhodnutiu o riešení osudu Sústavy vodných diel Gabčíkovo-Nagymaros a o dobudovaní aspoň vodného diela Gabčíkovo sa neustále objavujú rôzne dezinformácie, ktoré majú negatívny vplyv na verejnú mienku a prispievajú aj ku zvyšovaniu napätia medzi obyvateľmi, ktorí žijú v predmetnom území. Bohužiaľ, k uvedenj nepriaznivej situácii prispievate aj vy rôznymi výrokmi, ktoré sú potom s obľubou citované v tlači, rozhlase a televízii a následne využívané ako argumenty proti dokončeniu vodného diela rôznymi skupinami.

Príkladov by som mohol uviesť viac, ale obmedzím sa vo svojej interpelácii len na dva, ktoré však považujem za dôležité.

Príklad prvý: Vo svojom prejave na spoločnom zasadnutí výborov pre životné prostredie, hospodárskeho výboru a zahraničného výboru Národného zhromaždenia Maďarskej republiky dňa 11. septembra minulého roku ste uviedli, že pri Gabčíkove v dôsledku výstavby vodného diela je 40 km2 totálne zničenej zeme, ktorá bola vždy najúrodnejšou časťou ČSFR. Rovnaký argument ste použili aj v otvorenom liste predstaviteľom Maďarskej republiky zo dňa 4. decembra 1991, kde píšete nasledujúce.

Citujem: "Stavba vodného diela predovšetkým úplne zničila 40 km2 najúrodnejšieho územia našej krajiny." Koniec citátu.

Podľa údajov, ktoré mám k dispozícii, je situácia podstatne odlišná a preto vás žiadam, aby ste poslancov Federálneho zhromaždenia, ako aj verejnosť informovali o skutočnom trvalom a dočasnom zábore poľnohospodárskej a lesnej pôdy aj o spôsobe nakladania s odstránenou ornou pôdou.

Príklad druhý. Zavádzajúci údaj ste - podľa môjho názoru - použili pri vystúpení pred výbormi Národného zhromaždenia Maďarskej republiky pri konštatovaní, že vodné dielo je stavané v seizmicky najaktívnejšej oblasti ČSFR, a že musí byť veľmi starostlivo

preskúmaná kvalita hrádzí. Žiadam vás, o informáciu na základe akých údajov pochybujete o kvalite vybudovaných objektov a či váš názor, že územie v okolí Gabčíkova je seizmicky najaktívnejšie v ČSFR je v súlade s výsledkami geológov, geofyzikov a seizmológov. Ďakujem za pozornosť.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ďakujem. Ako ďalší je poslanec Wagner. Pripraví sa poslanec Vrchovský, Ježek a Haško.

Poslanec SL J. Wagner: Pane předsedající, kolegyně a kolegové, vzpomeňte si, prosím, jak často se zde oslovujeme připomínajíc sobě či jiným odpovědnost. Jsem nucen frekvenci tohoto pojmu ještě zvýšit.

Před zraky široké veřejnosti probíhají transformační procesy. Naši zahraniční, především západní hosté, si pravděpodobně silněji než my uvědomují hluboký dopad těchto změn. Nikdy neopomenou položit otázku, jak je československá společnost připravena na důsledky změn ve vlastnických vztazích, na vznik velkých sociálních nerovností. Chci tuto otázku převést na problém odpovědnosti. Jak prospíváme svými činy jednak prací zákonodárnou a jednak kontrolou výkonné moci, aby tento velmi citlivý proces nesl alespoň stopy spravedlnosti, aby byl vnímán jako rovnost příležitostí.

Velmi lituji, ale neřešení vstupu nezdaněných peněz - neboli špinavých peněz, jak je trefně, byť nepřesně nazýváme - rovnost příležitostí zrušilo. Malá privatizace ukázala, že šance zbohatlíků z minulého režimu jsou značně vysoké. Je přitom zcela jedno, jestli k majetku přišli jako vládci, či jen sluhové moci, nebo dokonce jako paraziti na neschopném hospodářství. Jedni, druzí i třetí šikanovali a okrádali své spoluobčany. Před jejich zraky se nyní zabydlují v privatizovaných majetcích.

Občan se nutně musí ptát: Je to úmysl, náhoda či neschopnost? Koho? Moci, kolegyně a kolegové, té moci, jíž tvoříme zákonodárný rámec a jíž jsme součástí.

Nyní,ještě než samotný proces velké privatizace byl zahájen, je občan vystavován nemístnému příkoří, alespoň ten, který, jak říkají kompetentní, odložil svou příležitost zbohatnout na poslední chvíli. Pan místopředseda vlády a ministr financí i jeho náměstek mentorují občany a akcentují tak svérázně filozofii, že jen schopný a silný se umí ujmout svých šancí. Ani tento netolerantní přístup nemůže zakrýt vady pravidel kupónové privatizace a jejího provádění. Ať tak či onak, je urážející pro občana, když se mu veřejný činitelé v podstatě vysmívají: nešel jsi včas, tak musíš stát hodinové fronty.

Cítím se povinen za toto ponižování spoluobčanů oslovit ministra financí a jeho náměstka se žádostí o omluvu. Pane ministře, při projednávání privatizačních zákonů jsme mnozí upozorňovali, že návrhy těchto právních norem mají být doprovázeny návrhy nižších právních norem v zájmu co možná největší dokonalosti všeho, čím upravujeme, ulehčujeme či zatěžujeme život člověka. Tehdy jako jindy jste ve svých odpovědích reargumentoval nesouhlas s vyslovenou tezí, nýbrž oznámkoval naše obavy za vyjádření odpůrců reforem. Praxe prokázala, že tyto obavy byly oprávněné. Praxe tím také prokázala, že vaše tvrzení, pane ministře, o velmi hlubokém ideovém podtextu věci - citoval jsem doslovně - jak odpověď na poslanecké obavy mělo pouze zakrýt nedostatečnou propracovanost tehdy navrhované a nyní uskutečňované varianty kupónové privatizace.

Právě tak se ukazuje, že naše varování, aby prostřednictvím špatných privatizačních postupů nedošlo k výprodeji národního bohatství hluboko pod jeho cenu, bylo předvídavé a uvážlivé. Zahraniční kapitál potřebujeme. Ne však za každou cenu a ne každý. Kapitál, který v zemích svého původu nebyl zdaněn, který pochází z nekalých obchodů, nesmí dostat příležitost v žádné slušné zemi. Jinak je to praní špinavých peněz.

Vývoj věcí vzbuzuje obavy, že projevující se komplikace jsou důsledkem postupů plynoucích z premisí vyjádřené panem ministrem financí těmito slovy. Cituji: "Neptejte se mne na to, jak bude vypadat situace po 15. nebo 25. tahu bílého. Zkoušejte mne, zda vím, když protivník zahraje indickou obranu, jak reagovat." Konec citátu.

Tato alegorie byla lichá. To není šachová partie, zde nejde o protivníka. Zde jde o schopnost či neschopnost odpovědných řídit věci dobře či špatně. Je na čase přestat vkládat do úst jiným to, co neřekli, a podkládat jim úmysl, který nemají a nikdy neměli. Jinak to vše vypadá jako pokus vyrobit si nepřítele, aby bylo možné jít do sporu. A to podle prastaré zásady - není-li s kým jít do sporu, nelze dělat politiku.

Vyjádření pana místopředsedy vlády a ministra financí takto nutně přivádí k myšlence, že s důsledností hodnou lepší věci prezentuje sebe, své názory, návrhy jako výraz pravicového myšlení jen a jen v kontrastu s protipólem. Tím je levice.

Ještě za totality jsme publikovali, pane ministře, levicové stanovisko v samizdatu. Ani dnes a ani pravice nemůže mít jiné. Cituji: "Vyžaduje se v prvé řadě vymanit hospodářský systém z područí politiky." Konec citátu. Očekávám, že se o to pokusí i pan místopředseda vlády a ministr financí při odpovědích na otázky, které podle zákona o jednacím řádu Federálního shromáždění si dovoluji právě jemu položit.

1. Hodlá vláda vůbec a když, jak řešit otázku v minulosti nezdaněných peněz domácí provenience a zamezení vstupu obdobných zdrojů z ciziny?

2. Domnívá se vláda, že neustálé změny pravidel postupu v kupónové privatizaci - včetně změn termínů a míst registrace - prospívají důvěryhodnosti metody autorů i vlády? Prosím ovšem o jinou odpověď než o výčet účastníků této formy privatizace.

3. Uvažuje vláda o problému vzniklém jistě dříve, ale výrazně se projevivším po nabídkách investičních fondů, aby prodávali občané pod cenou, ba hluboko pod cenou či nominální hodnotou vlastnictví, které nabyli jistě ještě levněji formou kupónové privatizace? Mnozí mohou tuto nabídku přijmout s tím, že realizují dříve, pravděpodobně méně, ale s jistotou.

A k tomu malá, drobná doplňující otázka. Nemůže to, pane ministře financí, eventuálně zvýšit inflaci? Uvažuje vláda v těchto případech zvláště o možnosti, že se touto cestou dostane značná část národního bohatství země do jiných, než tuzemských rukou, a to pod cenou nebo jako jedna z forem výprodeje národního bohatství.

Závěrem mi dovolte jen několik slov významného muže, kterého uznávala nejen sociálně demokratická levice, ke které patřil "Zákony jsou oprávněny, jestliže jejich provádění uspokojí při obětech co nejmenších co největší množství lidských potřeb". Tak sociální demokrat Harold Laski přesně definoval náš výklad toho, co poslanci obvykle, a všude na světě, jsou povinni podle svého slibu konat.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ďakujem pánovi poslancovi Wagnerovi. Ďalej sa s ďalšou interpeláciou prihásil pán poslanec Ježek.

Poslanec SL K. Ježek: Vážené Federální shromáždění, já a někteří moji kolegové, jsme byli vyzváni organizací "Děti země", její energetickou sekcí, položit několik dotazů panu ministru hospodářství Ing. Dlouhému. Jelikož pan ministr zde není přítomen, podám tyto otázky písemně a chtěl bych vás pouze informovat o tom, že se týkají určitých výhrad k zásadám energetické politiky, které jsou v současné době připravovány.

Měly by být zodpovězeny asi následující dotazy: Proč chybí v nových zásadách energetické politiky kalkulace finanční náročnosti jednotlivých energetických zdrojů, včetně šetření energií?

Za druhé. Kdo byl autorem takovéto kalkulace v minulém dokumentu?

Za třetí. Proč byla cena jaderné elektrárny postavené "na klíč" podle firmy ABC v předchozí verzi nejméně dvakrát až třikrát podhodnocena. Zde poznamenávám, že tento problém byl interpelován ve švýcarském parlamentu, kde má tato firma sídlo a vyvolal tam určitou nepříjemnou situaci.

Za čtvrté. Jsou peníze, které získáváme na podporu naší ekonomiky formou půjček či peněžních darů používány na rozvoj jaderné energetiky? Pokud ano, jaké sumy a proč.

A konečně za páté. Kolik vláda uvolňuje na propagaci čs. jaderného programu?

Jak jsem již řekl, předám tyto dotazy panu ministrovi písemně. Děkuji za pozornost.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Interpelovaný odpovie do 30 dní podľa Rokovacieho poriadku. Ďalším prihláseným je pán poslanec Soukup.

Poslanec SL J. Soukup: Vážený pane předsedající, vážené dámy a pánové. Dovolím si přednést interpelaci podanou poslanci Petrem Kučerou, Ladislavem Vrchovským, Rafaelem Ambrosem, Miroslavem Tahy, Ladislavem Kováčem, Márií Andrianovou, Drahomírou Kovaříkovou, Klárou Samkovou a Jiřím Soukupem. Jedná se o interpelaci místopředsedy federální vlády a financí Václava Klause.

"Vážený pane místopředsedo, využíváme svého ústavního práva a dovolujeme si vás žádat o urychlená a jasná vymezení právního rámce velké privatizace. Domníváme se, že je bezodkladně nutné vytvořit legislativní úpravu privatizačního procesu v souvislosti s investičními privatizačními fondy. Žádáme předložení takové úpravy buď ve formě návrhu paragrafovaného znění zákona nebo jiného adekvátního opatření, které by stanovilo konkrétní podmínky vzniku a fungování investičních privatizačních fondů tak, aby mohl vstoupit v platnost před zahájením předkola první vlny velké privatizace. Tato zákonná úprava by měla upravit hierarchii, strukturu a konkrétní vnitřní uspořádání vedení a aparátu investičních privatizačních fondů. Zároveň by měla jasně specifikovat pravomoci a odpovědnost investičních privatizačních fondů, jak je běžně zvykem v právní praxi vyspělých zemí s tržní ekonomikou.

Závěrem zdůrazňujeme, že jsme proti všem administrativním zásahům do procesu velké privatizace, které by probíhaly v rozporu se zásadami liberální ekonomické politiky. Jelikož se předkolo první vlny velké privatizace může rozběhnout až poté, až budou mít občané kompletní informace, dovolujeme si vás žádat o odpověď na tuto interpelaci ve vaší zprávě o průběhu příprav první vlny privatizace, kterou máte přednést v průběhu 20. společné schůze Federálního shromáždění."

Děkuji vám za pozornost.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ďakujem pekne. Interpelovaného požiadame aby odpovedal ešte v priebehu tejto schôdze. Posledným prihláseným je poslanec Haško.

Poslanec SN A. Haško: Vážený pán predsedajúci, vážené poslankyne, vážení poslanci. Dovoľte mi, aby som ústne interpeloval federálneho ministra obrany, vzhľadom k vzrastajúcemu počtu krádeží zbraní v rezorte armády.

Ako vieme, od 1. mája 1991 bolo odcudzených 6 tankových guľometov, 44 samopalov, 13 škorpiónov, 98 pištolí, 4 pušky, 273 granátov a 40 000 nábojov. Väčšina krádeží doteraz nebola objasnená. Táto skutočnosť potvrdzuje, že Federálne ministerstvo obrany momentálne nie je pod kontrolou parlamentu takým spôsobom, ako sme to pôvodne vyžadovali. Preto sa pýtam, čo je príčinou tohto enormného zvýšenia krádeží zbraní?

V priebehu roku 1991 som sa so skupinou poslancov zúčastnil reatestácií najvyšších funkcionárov ministerstva obrany. Po ich skončení sme uzatvorili ústnu dohodu s ministrom obrany, v ktorej sa poslanci zaviazalli zúčastňovať sa námatkových reatestácií dôstojníkov na nižších stupňoch. Do tejto chvíli nám ministerstvo obrany nepožiadalo o účasť na týchto reatestáciách. Pravdepodobne vás, kolegovia, zaráža a preto o tom hovorím, súvislosť s krádežami zbraní. Je nepopierateľné, že vo väčšine prípadov musia byť zapojení aj funkcionári armády, bez ktorých by bolo veľmi problamtické krádeže realizovať. Presvedčil som sa o tom pri návšteve určitého tankového pluku, v ktorom pri krádeži došlo. Preto sa pýtam pána ministera, aj keď nie je prítomný, či nie je chybou, že armáda si reatestácie vykonáva sama bez možnej kontroly parlamentu, teda civilnými občanmi a aké opatrenie ministerstvo obrany prijalo, aby k ďalším krádežiam už nedošlo? Ďakujem za pozornosť.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP