Úterý 21. ledna 1992

(Jednání opět zahájeno v 19.08 hodin.)

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Vážené Federálne zhromaždenie, poslanecké kluby skončili svoje rozhovory, žiadam vás všetkých, aby ste sa dostavili do svojich lavíc. Vypočujeme si krátke resumé poslaneckých klubov, pokiaž chcú niečo povedať, a potom budeme hlasovať. Prosím, posaďte sa do lavíc.

Pýtam sa vedúcich poslaneckých klubov, či chcú pred hlasovaním informovať o stanovisku svojich klubov?

ODS - nie

ODÚ - nie

OH - nie

KDH - nie KSČM - nie SDŠ - nie HZDS - nie SNS - nie ODA - áno.

Prosím, venujte pozornosť kolegovi, poslancovi Kroupovi.

Poslanec SL D. Kroupa: Při jednání v Kroměříži, které svolal pan prezident Václav Havel, se dohodly české a slovenské politické strany na způsobu přijímání ústavy. Slovenské strany žádaly smlouvu, české strany s tím nesouhlasily, nakonec došlo k dohodě, že smlouva bude mezi národními radami o zákonodárné iniciativě vůči Federálnímu shromáždění. České politické strany přistoupily na to, že ústava bude výměnou přijímána i národními radami, a to jednorázově.

ODA hodlá svůj slib dodržet v přesvědčení, že smlouvy se mají dodržovat, a že i ostatní strany své slovo dodrží. Děkuji. (Potlesk.)

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Pýtam sa KDU, či chce povedať svoje stanovisko - nie, SDO - nie, Koexistencia - nie, HSDMS I - nie, HSDMS II - nie. Ďakujem.

Konštatujem, že obidve snemovne sú uznášania schopné, v Snemovni národov je v tejto chvíli prítomných 58 poslancov zvolených v Českej republike a 61 poslancov zvolených v Slovenskej republike, v Snemovni žudu je prítomných 106 poslancov.

Ešte raz upozorňujem, že na prijatie tohto zákona ako zákona ústavného sa vyžaduje kvalifikovaná trojpätinová väčšina v zmysle čl. 41 príslušného ústavného zákona o československej federácii. Znamená to, že na prijatie je treba 45 kladných hlasov z českej časti Snemovne národov a 45 kladných hlasov v slovenskej časti Snemovne národov a 90 hlasov v Snemovni žudu.

Budeme hlasovať o návrhu ústavného zákona o spôsobe prijatia novej Ústavy Českej a Slovenskej

Federatívnej Republiky - tlač 1054 - a o návrhu ústavnoprávnych výborov Snemovne národov - tlač 1099. Táto tlač bola základom prijímania pozmeňujúcich návrhov, fakticky teda budeme hlasovať o tejto tlači 1099, tj. návrh ústavnoprávneho výboru Snemovne národov. Otváram hlasovanie.

(Hlasuje se.)

(19.16 hodin)

Kto súhlasí s príslušným návrhom ústavného zákona - tlač 1099 - nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! Ďakujem.

Bohužiaž som stlačil tlačidlo nechtiac dvakrát.

Budeme hlasovať o tom, kto sa zdržal. Ďakujem.

O tom, kto je proti, dám hlasovať samostatne.

Zatiaž konštatujem, že poslanci Snemovne národov zvolení v Českej republike hlasovali takto: 48 pre, 8 sa zdržalo, Snemovňa národov Slovenská republika - 42 pre, 12 sa zdržalo. V Snemovni žudu 77 za, 22 sa zdržalo.

Zistím ešte počet hlasov proti. Kto je proti? Ďakujem. Doplňujem predchádzajúci údaj. Snemovňa národov Česká republika proti 2, Snemovňa národov Slovenská republika 5 proti, Snemovňa žudu 3 proti. Návrh nebol prijatý.

Tým sme vyčerpali program dnešného dňa. Mám tu však naliehavú žiadosť poslanca Libora Kudláčka, ktorý sa chce obrátiť s otázkou na generálneho prokurátora. Žiadam vás, aby ste mu umožnili toto krátke vystúpenie. Potom vás ešte oboznámim so zajtrajším programom.

Poslanec SL L. Kudláček: Pane předsedo, pane předsedající, dámy a pánové, děkuji vám za slovo. Věřím, že pochopíte, že mi nečiní žádné zvláštní potěšení vás zde zdržovat. Jedná se asi o tři až čtyři minuty.

Podávám naléhavý dotaz na generálního prokurátora ČSFR v následující záležitosti. Od 25. prosince loňského roku drží v obci Kyjově-Boršově pan Miloslav Mareček hladovku na protest proti postupu Generální prokuratury ČSFR a Generální prokuratury České republiky v řízení ve věci jeho podnětu, který podává od roku 1990 až do současnosti, dle jeho vyjádření bezvýsledně.

Jakkoli můžeme mít různé názory na způsob jeho protestu, vzhledem ke skutečnosti, že hladovka trvá už téměř měsíc a navíc je v pořadí třetí, když ta předposlední trvala 45 dní a byla přerušena 25. října loňského roku, tedy pouhé dva měsíce před zahájením současné, je zdravotní stav pana Marečka beze sporu kritický. Jeho život je bezprostředně ohrožen a odklad rozumného řešení by způsobil tragédii.

Připomenu krátce některé okolnosti, které vedly pana Marečka k jeho činu. Poprvé držel hladovku 11. září roku 1989 na protest proti persekuci jeho osoby z důvodu rozšiřování petice: Několik vět.

Po 36 dnech byl nuceně podroben nitrožilní výživě. V roce 1990 a 1991 proběhla série trestních oznámení a urgencí, přičemž - podle jeho slov - pomalý a bezvýsledný postup prokuratury vedl pana Marečka znovu k této drastické formě protestu.

Uvádím výtah z požadavků, které pan Mareček vznáší. Za prvé, aby Generální prokuratura ČSFR jmenovitě uvedla doposud zjištěné iniciátory a autory protiústavního pendrekového zákona z února 1989 a stanovila opatření, která v tomto případě míní aplikovat.

Za druhé, aby Generální prokuratury přestaly manipulovat s jeho trestním oznámením ze dne 10. srpna 1990, příslušná prokuratura je adekvátně vyřídila či již trestním jednáním hraničící usnesením generálního prokurátora ČR 31. ledna 1991, kdy konsekventní sdělení odboru z 15. října 1991 uvedla do souladu s oznamovanými skutečnostmi, případně, aby mu Generální prokuratury přestaly přisuzovat oznámení, která nikdy nepodal, příslušná prokuratura okolnosti soustavného podsouvání cizího podání prošetřila a vyvodila exemplární důsledky. Trvá na řádném vyrozumění o vyřízení své věci.

Podle mých informací nesouhlasí pan Mareček s vyjádřením Dr. Velety, prvního náměstka generálního prokurátora, neboť nepožaduje, jak sám uvádí, ukončení šetření a ohlášení výsledků, nýbrž pouze uvedení doposud zjištěných poznatků, ke kterým v jeho věci Generální prokuratura ČSFR dospěla.

Opakuji, myslím, že hladovka je extrémní formou protestu. Nicméně fakt ohrožujícího života je alarmující. Proto jsem si dovolil přihlásit se nyní do rozpravy. Nechci soudit předpojatě, požaduji však vysvětlení. Postup Generální prokuratury je nezbytné urychlit, neboť podle všech mně známých skutečností, rozhodně nebyl bezchybný, přes všechny věcné a časové obtíže, které práci tohoto orgánu limitují. Osud demokracie v této zemi závisí i na naší pozornosti k osudům individuálním, jakkoliv můžeme vznášet výhrady k míře užitých prostředků, které jedinec, přesvědčený o správnosti svého konání, volí.

Proto ještě jednou prosím odpovědné orgány generální prokuratury o urychlenou reakci, o neprodlenou objektivní zprávu parlamentu, jak se věci mají, spolu s objasněním dalšího postupu. Děkuji vám, že jste mě vyslechli.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. To bol apel na Generálneho prokurátora, ktorý mu bude doručený.

Hlási sa ešte niekto s technickou poznámkou? Hlási sa poslanec Ransdorf.

Poslanec SN M. Ransdorf: Teď to již, pane předsedající, samozřejmě nemá smysl, ale chtěl jsem jenom upozornit na to, že bývalo obvyklé, že při změně nebo doplnění jednacího programu se o věci dá hlasovat.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Pán poslanec, zobral som na seba riziko tejto kritiky v tomto jedinom prípade.

Dovožte mi, aby som vás oboznámil so zajtrajším programom. Zajtra bude na programe fakticky jediný bod, avšak niekožko tlačí.

Návrh ústavného zákona, ktorým sa mení a dopĺňa ústavný zákon č. 143/68 Zb., o československej federácii v znení neskorších predpisov, ústavný zákon č. 91/91 Zb., o ústavnom súde a ústavný zákon č. 100/60 Zb., - ústava federácie v znení ústavného zákona č. 326/91 Zb. - to je tlač 1071 - a návrh príslušných uznesení snemovne - tlač 1212 - s doplnkom, ktorý ste dnes dostali do lavíc. A ďalej návrh ústavného zákona o zmenách Federálneho zhromaždenia a zriadení Federálnej rady - tlač 1077 - a návrh uznesenia Snemovne národov a Snemovne žudu - tlač 1196.

Všetci viete, o čo ide. Ide o orgány štátu, o štruktúru Federálneho zhromaždenia. Je to návrh zákona pána prezidenta a návrh zákona, ktorý vypracovali poslanci. To bude celý program zajtrajšieho dňa. Je tu vežký predpoklad, že hlasovanie o veci sa presunie až na štvrtok.

Ďakujem vám za účasť na dnešnej schôdzi a prajem vám dobrú noc.

Zajtra začíname o 9.00 hodine.

(Jednání skončeno v 19.26 hodin.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP