Sobota 21. prosince 1991

Předsedající předseda SL R. Battěk: To stačí, děkuji vám. Prosím, zachovejte klid. Rozhodli jsme, že budeme hlasovat o tomto znění společné zprávy. Hlásí se ještě poslanec Šamalík.

Poslanec SN F. Šamalík: Nerad do toho mluvím, ale skutečně bychom se měli v této fázi rozhodnout, že zrušíme platnost jednacího řádu, protože to, co tady děláme, je nade vší kritiku. V momentu, kdy vláda dávala výhrady, nikdo neměl představu, že poslanec Fišera vystoupí s nějakým návrhem. V této fázi najednou musíme dělat takové kombinace, abychom došli k těmto koncům. To podle mého názoru skutečně není možné. Jestliže budeme takovýmto způsobem postupovat do budoucna, tak dáváme každému naprostou volnost, aby si upravoval věci tak, jak to vyhovuje jeho záměrům.

Předsedající předseda SL R. Battěk: O slovo se přihlásil ministr Dlouhý.

Ministr hospodářství ČSFR V. Dlouhý: Paní a pánové, zatím se hlasuje pouze o těch bodech, se kterými vláda nesouhlasila. To je snad jasné. Slyšel jsem, že tu byly dotazy, jaké je to pořadové číslo pozměňovacího návrhu. Zatím se vychází z tisku 1144. Zatím se hlasovalo pouze o § 12a jako o prvním pozměňovacím návrhu, nyní se hlasuje o druhém pozměňovacím návrhu, protože to je obsah společné zprávy, se kterou vláda nesouhlasila. Jde o stranu 7, § 6 odst. 5, písm. g). O tom je třeba nyní hlasovat. (Potlesk.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Ještě má slovo poslanec Lux.

Poslanec SN J. Lux: Vážené kolegyně a kolegové, mám jen technickou poznámku k § 6 písm. g). Domnívám se, že mezi body 1, 2 a 3 musí být vždy slovo "nebo".My sice víme, že to jsou alternativy, ale z textu to nevyplývá.

Předsedající předseda SL R. Battěk: To je legislativní detail. Posoudit ho musí z právního hlediska ti, kdo tento návrh připravili. Já se domnívám, že nic nebrání tomu, abychom přistoupili k hlasování. Vyslechli jste bod, o kterém budeme hlasovat.

(15.05 hodin)

Ptám se poslanců obou sněmoven, kdo je pro uvedený návrh. (Hlasuje se.) Děkuji. (SN ČR 35, 1 ignoroval, SR 41, SL 65)

Kdo je proti? (SN ČR 14, SR 13, SL 25)

Kdo se zdržel hlasování? (SN ČR 15, SR 0, SL 25, 2 ignorovali)

Návrh nebyl přijat v české části Sněmovny národů.

Budeme pokračovat.

Zpravodaj výborů SL M. Tyl: Další návrh je k § 5, odst. 2, písm. a) - poslední tučně vytištěná část věty zní "k této částce se připočte další částka ve výši 10 % čistého jmění". Tady jde o to, zda rozhodneme, zda tato částka má být nechána pro rezervu na restituci a na různé jiné věci nebo zda tato částka tam být nemá. Protože jsme v předešlém již definovali všechny restituce, tak tato částka tam být nemusí. Souhlasíme se stanoviskem vlády, aby tato část věty byla vypuštěna. Výbory i zpravodajové souhlasí.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Přečtěte jasně tu část, o které budeme hlasovat.

Společný zpravodaj výborů SL M. Tyl: Hlasujeme o vypuštění zbytku poslední věty za středníkem v písmenu a), to znamená vypustit "k této částce se připočte další částka ve výši 10 % čistého jmění". Jde o § 5 odst. 2 písm. a) tisku 1144.

Poslanec SL F. Magyar: Hlasujeme o ponechaní, pretože je to pozmeňovací návrh. Keď to vypustíme, stotožníme sa vlastne s vládou. Hlasujeme o tom, že text tam ostane. Tak treba pozmeňujúci návrh formulovať. (Potlesk.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Je mi líto, zpravodaj formuloval přesný opak toho, co jste řekl. Páni zpravodajové, musíme se dohodnout. (Hluk v sále.) Zachovejte klid, prosím.

Společný zpravodaj výborů SL M. Tyl: Vláda to navrhla vypustit, vláda nesouhlasí s tím, aby to zde bylo. Nesouhlasí s tím, aby to bylo v textu § 5. (Hluk v sále.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Hlasujeme o tom, aby v § 5 písm. a) zůstalo znění tak jak je, kromě poslední věty za středníkem. (Hlasy v sále: Ne!) Žádám vás o zachování klidu. Hlásí se poslanec Vild.

Poslanec SN J. Vild: Já se omlouvám, ale opravdu už nevím, co se tady děje. Vláda přece jasně řekla, s čím souhlasí a co je podkladem pro jednání a s čím nesouhlasí. To znamená, že nyní hlasujeme o tom, jestli do § 5 odst. 2a má být zařazena část za středníkem - "k této částce se připočte další částka ve výši 10 % čistého jmění". To je snad jasné úplně každému!

Předsedající předseda SL R. Battěk: Páni zpravodajové, je vám to jasné? Prosím, nereagujte takto. Buďte tak hodný, formulujte návrh. Hlásí se ještě poslanec Benda.

Poslanec SL V. Benda: Hlásím se už neuvěřitelně dlouho. Kolega Vild má tentokrát stoprocentní pravdu. Hlasujeme o tom, co tam hospodářské výbory daly navíc proti souhlasu vlády, jako o pozměňovacích návrzích, ovšem jelikož zpravodajové konstatovali, že hospodářské výbory a oni sami netrvají na této větě, dá se to interpretovat tak, že není třeba hlasovat.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Ještě pan poslanec Soboňa.

Poslanec SL V. Soboňa: Rád by som sa opýtal pána ministra, či súhlasí s § 5 ods. 2 a) bez vety, ktorá tam bola pridaná hospodárskymi výbormi? Chcel by som, aby sa jasne vyjadril.

Ďalej by som chcel pripomenúť nasledujúce: Neviem, či vo svete je v parlamente taký precedens, aby sa niekto snažil presadiť nejaký paragraf tým, že tam svojvoľne kombinuje nejaké pozmeňujúce návrhy jedného poslanca.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Pan poslanec Tichý.

Poslanec SN B. Tichý: Vážené Federální shromáždění, snad si všichni vzpomeneme na výroky zpravodajů, že návrhy vlády jsou prvními pozměňovacími návrhy k tisku 1144 (Smích v sále.) Tohle jsme si již odsouhlasili. Jestliže jsou to pozměňovací návrhy, musíme tedy o nich hlasovat, zda je přijmeme nebo nikoliv. Lze to přečíst ze záznamu. Pokud se toto snad změnilo, nemohu si vzpomenout, že by zde některý jiný názor zazněl.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Pane poslanče, máte právo se mýlit.

Prosím, poslanec Šlápota.

Poslanec SL J. Šlápota: Pane předsedající, myslím, že po názoru pana dr. Bendy všichni ostatní už mluví zbytečně.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Přistoupíme k hlasování.

Poslanec SL J. Šlápota: Pane předsedající, v tom případě, jestli jste to nepochopil, co říkal pan doktor Benda, musí se v těch řečech pokračovat. Promiňte. (Smích v sále.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Já se domnívám, že bychom neměli pokračovat v těch řečech, nicméně hlásí se poslanec Zlocha a poslanec Tahy.

Poslanec SN J. Zlocha: Vážení kolegovia, mám jeden návrh. Zvážme, či by sme nemali prerušiť toto zasadnutie, program zaradiť na Silvestra a urobiť z neho priamy prenos. Myslím, že národ sa bude dobre baviť. (Potlesk.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Domnívám se, že nemáte pravdu, pane poslanče. Prosím, pan poslanec Tahy.

Poslanec SN M. Tahy: Vážený pán predsedajúci, ods. 2 písm. a) je návrh hospodárskych výborov, s ktorými vláda nesúhlasí. Preto o tejto časti, s ktorou vláda nesúhlasí, musí rozhodnúť parlament hlasovaním, či ho prijme alebo nie. Spravodajcovia nemôžu tvrdiť, že sa hospodárske výbory prikláňajú k stanovisku vlády, pretože nerokovali. Môžu to povedať spravodajcovia, že oni osobne sú ochotní sa k tomu prikloniť, ale reprodukujú stanovisko hospodárskych výborov, že je treba o tomto hlasovať.

Společný zpravodaj výborů SL M. Tyl: Myslím, že pan poslanec Tahy má pravdu. Je to pozdější stanovisko, čili se o tom hlasovat musí.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Prosím, zachovejte klid. Dávám signál, aby se poslanci dostavili do sněmovny. Než začneme hlasovat, znovu stručně a v klidu oznámíme, o čem sněmovny budou hlasovat.

Společný zpravodaj výborů SN J. Štern: Hlasujeme o návrhu na zařazení věty "K této částce se připočte další částka ve výši 10 % čistého jmění." do § 5 odst. 1 písm. a). Jde o návrh hospodářských výborů.

Zpravodajové musí souhlasit věrni stanovisku hospodářských výborů, ale upozorňuji, že došlo k určitým změnám v náhledu na tyto záležitosti.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Budeme hlasovat. Vyslechli jste znění, o kterém hlasujeme.

(15.17 hodin)

Táži se poslanců obou sněmoven, kdo souhlasí s tímto návrhem, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se.)

SN ČR - 2 pro, 10 proti, 49 se zdrželo.

SN SR - 5 pro, 11 proti, 32 se zdrželo.

SL - 6 pro, 62 proti, 49 se zdrželo.

Návrh neprošel v obou sněmovnách. Hlasováno bylo takto: 2, 10, 49, 5, 11, 32, 6, 62, 49.

Prosím, přejděme k dalšímu návrhu.

Kolega Mandler má slovo.

Poslanec SL E. Mandler: Hlásil jsem se už předtím. Musím říci, že v tomto případě jsem byl naprosto desinformován, protože nejprve poslanec Tahy prohlásil, že celý paragraf je návrh hospodářských výborů, se kterým vláda nesouhlasí a musí se o něm hlasovat. Na to prohlásil zpravodaj, že se musí hlasovat jenom o té poslední části za středníkem. Čili jsem se zdržel hlasování, protože se v tom opravdu nevyznám.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Pane kolego, obtíže dnes máme všichni.

Žádám pana zpravodaje, aby pokračoval. Důsledně vás žádám, zachovejte klid a umožněme zpravodajům, aby se soustředili. Úkol není jednoduchý.

Společný zpravodaj výborů SN J. Štern: Celkem je 120 pozměňovacích návrhů. Poslední návrh hospodářských výborů - opět to, co hospodářské výbory schválily jako své usnesení a vláda nesouhlasila - je v § 24 odst. 2 na str. 17 tisk 1144, kde se říká, že majetek, který byl po 1. 12. 1989 bezúplatně převeden rozhodnutím zakladatele ze státních podniků do majetku družstev, se dnem účinnosti tohoto zákona vyčleňuje z majetku družstva a jeho privatizaci zabezpečí původní zakladatel podle zákona č. 92.

Vláda s tím nesouhlasila, proto se to stává pozměňujícím návrhem hospodářských výborů.

Budeme hlasovat o tom, zda zařadíme tento odst. 2 do § 24. I když stanovisko hospodářských výborů je vlastně kladné, musím za sebe říci - a tentokrát poruším etiku zpravodaje - že s tím nesouhlasím. Jedná se o přímé vyvlastnění družstev, odporuje to předpisům.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Pane zpravodaji, držte se své zpravodajské povinnosti.

Společný zpravodaj výborů SL M. Tyl: Za zpravodaje Sněmovny lidu nechávám na sněmovně, zda bude pro zařazení nebo vypuštění § 24 odst. 2.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Hlasujeme o § 24 odst. 2, zda souhlasíme nebo nesouhlasíme se zařazením. Táži se poslanců obou sněmoven, kdo souhlasí se zařazením tohoto odstavce, nechť hlasuje! (Hlasuje se.)

(15.21 hodin)

SN ČR 29, proti 14, 22 se zdrželo hlasování.

SN SR 23, proti 15, 17 se zdrželo hlasování.

SL 38, proti 43, 33 se zdrželo hlasování.

Návrh neprošel v obou sněmovnách. Prosím pana zpravodaje, aby pokračoval.

Společný zpravodaj výborů SL M. Tyl: Nyní bychom měli přikročit k § 1 podle pozměňovacích návrhů. První pozměňovací návrh k § 1 podal poslanec Lux, který doporučuje zařadit druhý odstavec - v podstatě prodlužuje blokaci majetků, které družstvo drží a které se nacházejí ve vlastnictví církví nebo by do jeho vlastnictví mohly být zařazeny podle zvláštního zákona, který bude schválen. Jde tedy o to, aby do čistého jmění družstva nebyl zařazen majetek, na který může být tento nárok vznesen. Takovouto situaci jsme přijali v dalších paragrafech zákona, kde restituční majetek je vyjmut z čistého majetku družstev.

Zpravodajové doporučují, vláda se k tomu již nevyjadřuje, a to nebudeme opakovat u všech dalších pozměňovacích návrhů, protože tam stanovisko vlády, domnívám se, není nutné.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Hlásí se pan Kováč.

Poslanec SL M. Kováč: Dovoľte, aby som ešte sa vrátil k pánu ministrovi Dlouhému, ktorý v minulom vystúpení hovoril k § 5, a síce, že ešte nesúhlasí s ods. 4. O tom by sme teda mali tiež rozhodnúť.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Přejí se vyjádřit zpravodajové k této poznámce? Vyjádří se k tomu pan ministr.

Ministr hospodářství ČSFR V. Dlouhý: Pane poslanče, není to přesné, co jste říkal. Já jsem pouze upozornil na problémy s legislativní čistotou tohoto paragrafu. To potom zajišťují pozměňující návrhy.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Jinak bylo konstatováno, že se vláda bude vyjadřovat ke každému návrhu.

Vyslechli jste znění návrhu o kterém máme hlasovat.

Společný zpravodaj výborů SL M. Tyl: K § 1, odst. 2, vláda nesouhlasí.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Budeme hlasovat. Kdo z poslanců souhlasí s tímto návrhem, nechť hlasuje!

(Hlasuje se.) (15.26 hodin)

SN ČR - 36, proti 10, 13 se zdrželo.

SN SR - 34, 7 proti, 14 se zdrželo.

SL - 66, proti 8, 33 se zdrželo.

Hlasování ve sněmovnách nebylo souhlasné, Sněmovna národů nesouhlasí, návrh nebyl přijat. Prosím o další návrh.

Společný zpravodaj výborů SN J. Štern: Další návrh je k § 2, podaný poslancem Kudláčkem, pořadové číslo 10. V § 2, odst. 2 za slova "oprávněné osoby" doplnit text: "které pro něho hlasovali.". Záměrem toho je, aby osoby, které nehlasovaly pro transformační projekt nebyly vázány a eventuálně nebyly vázány co do svých majetkových podílů. Ale vzhledem k tomu, že tento režim je již zákonem upraven v jiných paragrafech naprosto přesně, je toto ustanovení podle našeho názoru zbytečné. Nesouhlasím a alespoň za Sněmovnu národů nedoporučuji.

Společný zpravodaj výborů SL M. Tyl: Ponechávám na sněmovně.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Vláda nesouhlasí. Přistoupíme k hlasování. Navrhovatel tohoto pozměňovacího návrhu ustupuje od svého návrhu, takže můžeme pokračovat bez hlasování. Prosím pana zpravodaje, aby se ujal slova.

Společný zpravodaj výborů SL M. Tyl: K § 3 poslanec Humpál. V odst. 1 doporučuje nahradit znění textem původního vládního návrhu. Jde o to, že v tom vypořádání se státem by kromě vypořádání vzájemných nároků měl stát vypořádat také všechny ostatní restituční nároky, které družstvo oprávněným osobám dluží. Nesouhlasím s tímto názorem. Druhý zpravodaj také nesouhlasí. Vláda se vyjádří. Není to mimo jiné kryté v rozpočtu.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Druhý zpravodaj se bude vyjadřovat? (Společný zpravodaj výborů SN J. Štern: Nesouhlasím.) Druhý zpravodaj nesouhlasí. Jde o původní vládní návrh. Můžeme hlasovat.

Kdo z poslanců je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť hlasuje!

(Hlasuje se.) (15.28 hodin)

SN ČR - 31, proti 22, 8 se hlasování zdrželo.

SN SR - 26, proti 20, 9 se hlasování zdrželo.

SL - 52, proti 24, 29 se hlasování zdrželo.

Obě sněmovny návrh neodsouhlasily.

Prosím o další návrh.

Společný zpravodaj výborů SN J. Štern: Další návrh je k § 4, podaný poslancem Čičem, pořadové číslo 7. Jeho smyslem je nahradit transformační radu představenstvem družstva u spotřebních a výrobních družstev. Odporuje konstrukci, která je obecně stanovena ve zprávě hospodářských výborů. Nedoporučuji. Druhý zpravodaj také ne.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP