Sobota 21. prosince 1991

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Jako další zpravodaj vystoupí paní poslankyně Šimečková.

Společná zpravodajka výboru SN I. Šimečková: Já bych jenom řekla krátkou technickou poznámku. K vystoupení kolegy zpravodaje Borguľi k některým sociálním zákonům o nichž hovořil - on sám řekl, že je to vystoupení osobní. Při projednávání tohoto zákona zastupuji garanční výbory v této oblasti já a prosila bych sněmovny, aby se řídily stanoviskem, které jim v této oblasti doporučí zpravodaj gesčního výboru. Děkuji.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Ptám se vás, paní zpravodajko, budete chtít své návrhy odůvodnit teď? (Ne.) Ptám se ostatních zpravodajů, zda si ještě přejí vystoupit?

Začneme hlasováním o jednotlivých pozměňujících návrzích. Prosím, věnujte tomu pozornost proto, že vedle tisku, který je nazván Pozměňovací návrhy k vládnímu návrhu zákona rozpočtu federace - to jsou pozměňovací návrhy, které začínají tím velkým názvem obecně, potom část první a je třeba ještě vzít tisk 1153, tj. návrh výboru pro plán a rozpočet na usnesení Sněmovny lidu a Sněmovny národů, protože tam jsou některé návrhy, s nimiž ministr financí, jako zástupce vlády, nesouhlasí, čili jsou tam uvedeny určité pozměňující návrhy, o kterých se musí hlasovat. Musíme dát pozor, abychom na něco nezapomněli a abychom přesně sledovali postup hlasování o jednotlivých pozměňujících návrzích tak, jak jsou v pořadí, jehož se týkají. Prosím zpravodaje, aby uvedl první pozměňující návrh.

Společný zpravodaj SL M. Borguľa: Kolegyne a kolegovia, začneme obecnou časťou. Ako prvý pozmeňujúci návrh je pozmeňujúci návrh číslo 5 poslanca Kincla, ktorý navrhuje prijať uznesenie, ktoré, domnievam sa, ide mimo prerokúvaný rámec. Domnievam sa, že takýmto spôsobom to neide riešiť. Návrh neodporúčam.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Vážené kolegyně a kolegové, ještě jednu poznámku, která se bude týkat mého chování. Byly zde požadavky, které nebyly vysloveny přímo, ale ozývaly se hlasy, že je zbytečné, aby předsedající uváděl počty hlasů, ale já to za zbytečné nepovažuji, protože pro stenogram musí být tyto počty konstatovány. Není prostě možné, aby si to stenografové přečetli na světelné tabuli. Já jsem povinen to konstatovat. Budu se snažit to zkracovat, čili budu říkat Sněmovna národů a čísla budu uvádět nejprve pokud se týkají české části, potom slovenské části, potom Sněmovnu lidu, aniž to budu uvádět, abych to zbytečně slovním doprovodem nekomentoval dlouho, ale jsem povinen to pro zápis říci. Já myslím, že to nelze vynechat.

Budeme hlasovat o prvním návrhu. Návrh jste slyšeli, myslím, že je jasné, o čem budeme hlasovat. Samozřejmě, že platí zákaz majorizace.

(10.05 hodin) (Hlasuje se.)

Kdo je pro pozměňovací návrh? (SN - ČR 4, SR 4, SL 4)

Kdo je proti? (SN ČR 53, SR 42, SL 79)

Zdržel se někdo hlasování? (SN ČR 4, SR 7, SL 30)

Sněmovny návrh nepřijaly.

Prosím další návrh.

Společný zpravodaj SL M. Borguľa: Druhý pozmeňujúci návrh je návrh poslanca Čiča k zmene zákona. Pokiaľ sa jedná o zmenu názvu zákona, tá je zakotvená v uznesení výboru pre plán a rozpočet, čiastočne korešponduje s návrhom kolegu Čiča a z toho dôvodu návrh neodporúčame.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský:

(10.07 hodin) (Hlasuje se.)

Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku a stlačí tlačítko? (SN ČR 8, SR 12, SL 17)

Kdo je proti? (SN ČR 35, SR 25, SL 53)

Zdržel se někdo hlasování? (SN ČR 15, SR 18, SL 43)

Sněmovny návrh nepřijaly.

Společný zpravodaj výborů SN M. Zeman: Další pozměňující návrhy se týkají části první. První v pořadí přednesl poslanec Niedoba. Jak vidíte z textu, jeho navrhovaná finanční položka nebyla specifikována, třebaže jsem na to pana poslance dodatečně upozornil. Už z tohoto věcného důvodu je prakticky nemožné o tom hlasovat, protože rozpočet by se stal imaginární veličinou. Přesto hlasování doporučuji, protože si myslím, že to bude nejrychlejší řešení, nepřeje-li si ovšem pan poslanec svůj návrh stáhnout.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Prosím poslance Niedobu.

Poslanec SL V. Niedoba: Svůj návrh nestahuji a po dohodě s panem místopředsedou vlády Mikloškem bude ta suma 20 miliónů korun. Prosil bych, aby se o každém bodě hlasovalo zvlášť.

Společný zpravodaj výborů SN M. Zeman: Chtěl bych upozornit pana poslance, že je v parlamentu již dostatečně dlouho, aby znal naše jednací pravidla a tedy i lhůtu pro podávání pozměňovacích návrhů. Tato lhůta již uplynula, nicméně beru na vědomí, že nám byl vámi předložen pozměňovací návrh, aby do písm. c) odst. 4 § 1 byla zařazena finanční položka pro potřeby národních menšin, v nespecifikované výši. Mne samotného by zajímalo, jak se k tomu parlament vyjádří, a proto navrhuji hlasování.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Budeme o návrhu hlasovat.

(10.09 hodin) (Hlasuje se.)

Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku a stlačí tlačítko? (SN ČR 6, SR 5, SL 5)

Kdo je proti? (SN ČR 24, SR 12, SL 29)

Zdržel se někdo hlasování? (SN ČR 20, SR 34, SL 77)

Sněmovny návrh nepřijaly.

Společný zpravodaj výborů SN M. Zeman: Dalším pozměňovacím návrhem je návrh poslance Košnára, vztahující se rovněž k § 1 odst. 4 písm. e). Myslím, že to nemusím číst, když to máte před sebou. Nedoporučujeme, především proto, že odporuje základní koncepci federálního programu strukturálních změn. Jako okrajový argument bych uvedl, že - pokud je mi známo - tento návrh nebyl ani projednáván na gesčním výboru pro plán a rozpočet, jehož je pan poslanec členem. Zapomněl jsem ještě legislativní námitku. Na české ani slovenské úrovni nejsou fondy tohoto typu zřízeny, takže by nebylo kam je převést, avšak ve srovnání s prvními dvěma argumenty tuto námitku pokládám za méně důležitou.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Budeme hlasovat.

(10.10 hodin)

Kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se.) Děkuji. (SN ČR 7, SR 6, SL 12)

Kdo je proti? (SN ČR 47, SR 24, SL 72)

Kdo se zdržel hlasování? (SN ČR 5, SR 20, SL 39)

Návrh nebyl přijat.

Společný zpravodaj výborů SL M. Borguľa: Je tu návrh poslanca Zemana k § 1. Odporúča čiastku 4,2 mld., ktorá je navrhovaná na financovanie našich vybraných integračných akcií v bývalom Sovietskom zväze odsúhlasiť a previesť do výdajov kapitoly všeobecnej pokladničnej správy. Ako spravodaj odporúčam, vláda neodporúča.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Budeme hlasovat.

(10.11 hodin)

Kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť zdvihne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se.) Děkuji. (SN ČR 13, SR 14, SL 40)

Kdo je proti? (SN ČR 28, SR 18, SL 44)

Kdo se zdržel hlasování? (SN ČR 20, SR 19, SL 41)

Sněmovny návrh nepřijaly. Prosím o další pozměňovací návrh.

Společný zpravodaj výborů SN M. Zeman: Dalším návrhem je návrh poslance Magyara, který žádá v § 2 doplnit nový odstavec 3, zakazující financování výstavby vodního díla Gabčíkovo. Protože tento návrh nebyl projednáván ve výborech, vyjadřuji stanovisko zpravodaje bez konzultace s těmito výbory. Domnívám se, že by to bylo pod rozlišovací úrovní návrhu zákona, aby u každé investiční akce byl jakýsi blokační paragraf. Sekundárním argumentem je pak to, že kdybychom všechny investice, které si nepřejeme financovat ze státního rozpočtu federace, uváděli v návrhu zákona, byla by z něj tetralogie. Nedoporučujeme.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Budeme hlasovat.

(10.12 hodin)

Kdo je pro tento pozměňovací návrh, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se.) Děkuji. (SN ČR 8, SR 8, SL 12)

Kdo je proti? (SN ČR 18, SR 33, SL 69)

Kdo se zdržel hlasování? (SN ČR 36, SR 11, SL 45)

Návrh nebyl přijat.

Společný zpravodaj výborů SN M. Zeman: Přicházíme k jedné z nejsložitějších právnických problematik, a to k návrhu poslance Tichého. Pan poslanec Tichý - aniž bych jeho návrh četl - v podstatě vychází ze dvou předpokladů:

1. z předpokladu, že existuje rozpor mezi zákonem o rozpočtových pravidlech a tímto zákonem v oblasti dotací z federálního rozpočtu do rozpočtů republik,

2. z toho, že existuje rozpor mezi tímto rozpočtovým zákonem a zákonem o jednacím řádu, který zmocňuje předsednictvo FS, aby svým usnesením schválilo rozpočet Kanceláře FS.

My jsme v gesčním výboru tuto problematiku, zejména její první část, poměrně dlouho probírali.

Gesční výbor dospěl většinou hlasů k názoru, že tento rozpor neexistuje, přičemž si samozřejmě neosobujeme právo zastupovat ústavně právní výbor. Protože jako zpravodaj jsem vázán většinovým stanoviskem gesčního výboru, jsem povinen vám navrhnout, aby pozměňovací návrh poslance Tichého nebyl přijat.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Budeme hlasovat.

(10.14 hodin)

Kdo je pro tento pozměňovací návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se.) (SN ČR 4, SR 0, SL 1)

Kdo je proti? (SN ČR 30, SR 24, SL 59)

Kdo se zdržel hlasování? (SN ČR 27, SR 26, SL 61)

Návrh nebyl přijat.

Společný zpravodaj výborů SN R. Senjuk: Další pozměňovací návrh se týká daňových úprav. Kolega Čič navrhuje velmi rozsáhlý pozměňovací návrh. Chtěl bych jen upozornit, že návrh se týká platby daní i neprávnických subjektů, to znamená organizačních složek a jednotek. Pokud poslanec Čič měl na mysli, aby jednotky s právní subjektivitou platily daně do rozpočtu příslušné republiky, ve které jsou umístěny, toto je řešeno již zákony národních rad. Pokud bychom tento pozměňovací návrh přijali, bylo by potřeba ještě udělat změnu rozpočtového určení.

Já osobně se domnívám spolu s dalším zpravodajem, že nám tato úprava v kompetenci FS nepřísluší. Proto nedoporučujeme.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Budeme hlasovat.

(10.18 hodin)

Návrh tvoří jeden celek. Hlasujeme o něm jako o celku. Kdo z poslanců je pro tento pozměňovací návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se.) Děkuji. (SN ČR 11, SR 17, SL 24)

Kdo je proti? (SN ČR 40, SR 15, SL 56)

Kdo se zdržel hlasování? (SN ČR 12, SR 22, SL 42)

Návrh nebyl přijat. Prosím o další návrhy.

Společná zpravodajka výborů SN I. Šimečková: V části tři, v zákoně o sociálním zabezpečení, je jako první návrh poslance Senjuka - vrátit se k původnímu znění § 98, jak je předložila vláda. Tento návrh jako zpravodajka garančního výboru nedoporučuji. Ani vláda ho nedoporučuje a nevrací se k němu. Spíše se kloní k našemu názoru, tj. řešit souběh důchodů a příjmů daňovým zhodnocením. Ani vláda ani garanční výbory nedoporučují.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Budeme hlasovat.

(10.19 hodin)

Kdo je pro tento pozměňovací návrh, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se.) Děkuji. (SN ČR 6, SR 17, SL 19)

Kdo je proti? (SN ČR 7, SR 7, SL 18)

Kdo se zdržel hlasování? (SN ČR 51, SR 30, SL 80)

Sněmovny návrh nepřijaly.

Společná zpravodajka výborů SN I. Šimečková: Další návrh je návrh poslance Ambrose, který svým řešením vlastně dává do rovnosti poživatele starobního důchodu s poživateli invalidního důchodu, tzn., že zavádí pro invalidní a částečně invalidní důchodce režim souběhu krácení výdělku při souběhu s důchodem.

My toto nedoporučujeme, vláda to také nedoporučuje proto, že jde naprosto o nepodstatnou skupinu občanů, kteří současně pobírají tento invalidní důchod a dále pracují.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Pan poslanec Ambros svůj návrh stahuje.

Společná zpravodajka výborů SN I. Šimečková: Další návrh je návrh poslankyně Nazari-Buřivalové. Je to naprosto administrativní řešení otázky pracujících důchodců, které ve svých důsledcích znamená absolutní zákaz souběhu důchodu a příjmů. Jeho omezení jdou až nad původní rámec vládního návrhu. Garanční výbory nedoporučují, vláda také nedoporučuje.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Paní poslankyně trvá na hlasování? (Ano.) Ano.

Budeme hlasovat. (10.22 hodin)

Kdo je pro tento pozměňovací návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se.)

SN ČR - 3 pro, 34 proti, 28 se zdrželo. SN SR - 14 pro, 12 proti, 28 se zdrželo. SL - 13 pro, 44 proti, 60 se zdrželo. 3, 34, 28, 14, 12, 28, 13, 44, 60.

Sněmovny návrh nepřijaly.

Společná zpravodajka výborů SN I. Šimečková: Dalším návrhem je návrh poslance Romana. Je to návrh, který v podstatě jde úplně nad rámec tohoto § 98. § 98 řeší souběh důchodu a výdělku. Jeho návrh zavádí nový režim, a sice souběh invalidního důchodu s předmětem podnikání. Garanční výbory nedoporučují, vláda nedoporučuje.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Poslanec Roman.

Poslanec SN L. Roman: Vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne a kolegovia, myslím, že to tak celkom nie je. Ide tiež o súbeh, mnohí to zneužívajú.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Pane kolego, není čas na argumentaci. Trváte na hlasování o svém návrhu? (Poslanec SN L. Roman: Trvám.) Děkuji.

Budeme hlasovat. (10.24 hodin)

Kdo je pro pozměňovací návrh poslance Romana, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se.)

SN ČR - 12 pro, 37 proti, 14 se zdrželo. SN SR - 13 pro, 19 proti, 16 se zdrželo. SL - 26 pro, 30 proti, 60 se zdrželo. 12, 37, 14, 13, 19, 16, 26, 30, 60. Návrh přijat nebyl.

Společná zpravodajka výborů SN I. Šimečková: Dalším pozměňovacím návrhem je návrh poslance Millera. Jde o úpravu, která v podstatě zakazuje poživatelům přiznaného mimořádného důchodu jakýkoliv další výdělek. Mohou pracovat, ale nebude jim vyplácen důchod. Jde o administrativní řešení, které jsme v našem návrhu odmítli, vláda s ním souhlasí, garanční výbory ho odmítly. Je to rozporné stanovisko. Necháváme na sněmovně.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Budeme hlasovat.

(10.25 hodin)

Kdo je pro tento pozměňovací návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se.)

SN ČR - 37 pro, 9 proti, 18 se zdrželo. SN SR - 41 pro, 4 proti, 10 se zdrželo. SL - 74 pro, 8 proti, 35 se zdrželo. 37, 9, 18, 41, 4, 10, 74, 8, 35.

Návrh přijat nebyl vzhledem k tomu, že nebylo shodné usnesení Sněmovny národů.

Kolegové, prosím o klid. Máte slovo, paní poslankyně.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP