Pátek 20. prosince 1991

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Děkuji druhému sněmovnímu zpravodaji poslanci Zemanovi. Nyní, jak bylo řečeno, vystoupí zpravodajové výborů sociálních a kulturních, nejprve poslanec Čičmanec, pak poslankyně Šimečková.

Poslanec SL P. Čičmanec: Vážený pán predsedajúci, vážené Federálne zhromaždenie, so spravodajkyňou dr. Šimečkovou sme si rozdelili úlohu tak, že ja prednesiem úvodnú správu a dr. Šimečková sa bude venovať viac legislatívnej časti.

Tvoríme štátny rozpočet federácie na rok 1992, v ktorom predpokladáme ďalší hospodársky pokles približne o 3 až 6 % a infláciu v rozmedzí 10 až 15 %. Ďalej sa zvýši počet nezamestnaných ľudí, odkázaných na sociálne dávky a predčasne penzionovaných. Vzhľadom k tomu, že príslušné dávky finančného zabezpečenia sa hradia z rozpočtu federácie, vyvolá to zvýšené požiadavky na tento rozpočet. Tieto dávky sa na budúci rok zvyšujú oproti roku 1991, ako je to plánované, o 11,1 %, ale vzhľadom k zvýšenému počtu osôb odkázaných na ne, nebude to stačiť na pokrytie nárokov v tej výške ako v roku 1991.

Vzhľadom k tomu, že na strane príjmov nemôže dôjsť k výraznému zvýšeniu štátneho rozpočtu bez zvýšenia daní, vyrovnaného štátneho rozpočtu môžeme dosiahnuť len prostredníctvom úspor, a to aj z veľkej časti v sociálnej oblasti. Musíme pritom vychádzať zo základných premís sociálnej politiky, totiž z toho, aby štát pomáhal len tým, ktorí jeho pomoc skutočne potrebujú. Je žiadúce, aby im pomáhal v takej miere, aby mohli - i keď skromne, ale dôstojne prežiť ťažké obdobie, napríklad u nezamestnaných, než budú schopní sa sami o seba a svoju rodinu postarať.

Predložené novely troch zákonov smerujú do oblasti, kde je možné dosiahnuť závažných úspor z výdajov štátu, hoci by to radikálne postihlo sociálne najslabších, teda invalidov, dôchodcov, deti a rodiny s nezaopatrenými deťmi.

Vrstva obyvateľov s príjmom tesne nad životným minimom v prípade, že nie sú z uvedených skupín obyvateľstva, však už bude postihnutá citeľne odobraním štátneho vyrovnávacieho príspevku. V návrhu sa počíta aj so skrátením dávok pre nezamestnaných, a to pokiaľ sa jedná o ich výšku, obmedzením zhora u absolventom škôl, ktorí ešte neboli zamestnaní, ale aj pokiaľ sa jedná o dobu vyplácania. Pre realizáciu týchto zámerov je treba novelizovať tri zákony:

Prvý zákon č. 100/88 Zb., o sociálnom zabezpečení v znení neskorších predpisov.

Druhé zákonné opatrenie predsedníctva Federálneho zhromaždenia ČSFR č. 206/90 Zb., o štátnom vyrovnávacom príspevku v znení zákona č. 245/91 Zb.

Tretí zákon č. 1/91 Zb., o zamestnanosti v znení zákona č. 305/91 Zb.

Predpokladaná úspora výdajov zo štátneho rozpočtu federácie pri zákone 100, v ktorom sa jedná v podstate o súbeh dávok starobného dôchodku a mzdy u pracujúcich dôchodcov, je približne pol miliardy Kčs v prípade vládneho návrhu novely. V prípade zachovania súbehu mzdy a dôchodku, ako sa predpokladá v pozmeňujúcom návrhu výborov sociálnych a kultúrnych, ktorý možno bude prijatý ako základný, sa prínos odhaduje na 1 miliardu Kčs, ale pôjde do rozpočtu republík. Nie že by sme pracujúcim dôchodcom nedopriali ich zárobky, ale ide o konkurenciu s mladšími nezamestnanými, o pracovné miesta. Daňové podmienky pre súbeh dôchodku a mzdy musia byť primerane tvrdé, aby sa nám nestalo, že dôchodci budú pracovať a o čo viac bude pracujúcich dôchodcov, o to viac bude mladých nezamestnaných.

Keď si uvedomíme, že z technických dôvodov nie je možné zamestnaným dôchodcom odobrať štátny vyrovnávací príspevok, pretože neexistuje ich evidencia, tak zvýšenie dane zo mzdy pri súbehu mzdy a dôchodku o 100 % nie je ani dosť demotivačné. Až po čistú mzdu cca 3 000 Kčs len vyrovná štátny vyrovnávací príspevok. Podotýkam, že pre krátkodobé práce asi do dvoch mesiacov za rok, resp. do 800 Kčs mesačne, by bolo vhodné štátny vyrovnávací príspevok týmto krátkodobo pracujúcim dôchodcom ponechať.

Hrozí ďalej, že veľmi vážnym problémom sa v roku 1992 stane prudký nárast predčasných dôchodkov. Teraz ich je okolo 50 000. Z ČSD bude uvoľnených až 80 000 ľudí a nevieme, koľko z nich do mimoriadneho starobného dôchodku. V poľnohospodárstve je možné ich očakávať niekoľko desiatok tisíc a 10 až 50 tisíc z textilného priemyslu. Aby sme tomuto nárastu aspoň čiastočne čelili, je treba vypustiť z časti tretej článok III, čím sa podstatne zmenší záujem o mimoriadne dôchodky.

Predpokladaná úspora výdajov z rozpočtov federácie v dôsledku navrhnutej zmeny zákonného opatrenia predsedníctva Federálneho zhromaždenia 206/90 Zb. sa odhaduje na 11 až 12,5 miliardy Kčs. Ide o výraznú redukciu počtu občanov, ktorí poberajú štátny vyrovnávací príspevok. Majú ho poberať podľa návrhu len deti, dôchodcovia a osoby, ktoré poberajú prídavky na deti alebo výchovné, alebo rodičovský príspevok. Ostatní by štátny vyrovnávací príspevok nedostávali. Výška štátneho vyrovnávacieho príspevku 140 Kčs mesačne činí zhruba 5 % čistej priemernej mzdy u ľudí s nižšími príjmami, t.j. v rozsahu 2 000 až 3 000 Kčs mesačne a táto strata bude pre nich citeľná. Jeho ponechanie pre túto platovú skupinu by však spôsobilo okrem príslušných požiadavkov na uhradenie tejto čiastky, ktoré sa v každom prípade pohybujú radovo niekoľko miliárd korún, veľké ťažkosti pri zamedzení obchádzania zákona. Je prijateľnejšie stanovisko Zväzu podnikateľov, že namiesto toho, aby tieto peniaze platili v daniach, radšej nech ich získajú títo zamestnanci zvýšeným tlakom na rast miezd. Je to zároveň ekonomická operácia znižovania dotácií.

Novela zákona č. 1/1991 Zb., o zamestnanosti upravuje niekoľko paragrafov tohto zákona. Navrhnuté je zrušiť súbeh odstupného a podporu v nezamestnanosti, prakticky zavádza stropy pre výšku tejto podpory, a to v § 17 článok 4 na 3 000 Kčs, resp. 3 600, - Kčs mesačne pre absolventov škôl, ktorí ešte neboli zamestnaní a ako predpoklad pre vyplácanie podpory sa vyžaduje, aby uchádzač o podporu tri roky predtým pracoval aspoň 12 mesiacov. Ostatní nezamestnaní nebudú dostávať podporu v nezamestnanosti, ale sociálne dávky, ktoré sú nižšie a zohľadňuje sa pri nich situácia celej rodiny, nielen situácia žiadateľa. Výrazne sa podporuje rekvalifikácia pracovníkov. V tejto novele ide o úsporu zhruba 1 miliardy Kčs v závislosti na tom, v akom znení bude novela schválená.

Celkovo v sociálnej oblasti ide o úsporu asi 14 miliárd Kčs, čo je zhruba 3 % z celkového rozpočtu Českej republiky, Slovenskej republiky a ČSFR, ale zároveň zhruba 12 % rozpočtu federácie. Pokladám za nepravdepodobné, že by bolo možné dosiahnuť úspory v porovnateľnej veľkosti v iných oblastiach a preto stojíme pred alternatívou, buď docielime úspory výdajov v sociálnej oblasti, alebo bude rozpočet deficitný. Výsledky našich rozhodnutí o predložených novelách sa ihneď premietnu do rozpočtu.

Na záver chcem zdôrazniť, že predložené novely zákonov s výnimkou redukcie v oblasti štátneho vyrovnávacieho príspevku by bolo potrebné prijať aj tak, aby sme napravili situáciu v týchto sociálnych oblastiach. Novelizácia zákonného opatrenia o štátnom vyrovnávacom príspevku sa robí prevažne z rozpočtových dôvodov, ale tiež z dôvodov, že tí občania, ktorí sú finančne dobre situovaní, túto dotáciu nepotrebujú. Sociálna politika nespočíva v tom, že štát bude podporovať všetkých, ale že bude podporovať len tých, ktorí pomoc skutočne potrebujú. Ďakujem za pozornosť.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Děkuji poslanci Čičmancovi. Nyní prosím poslankyni Šimečkovou, aby přednesla svoji zprávu. Zároveň žádám poslance Wagnera a Senjuka, aby se dostavili do sněmovny.

Poslankyně SN I. Šimečková: Pane předsedající, milé kolegyně a kolegové, dovolila bych si obrátit vaši pozornost na konkrétní změnu, a sice vezměte si tisk 1153 na str. 3. Tam začíná část třetí, ve které je zahrnuta změna zákona č. 100 z roku 1988 Sb. ve znění pozdějších předpisů. Je to komplexní návrh novely zákona, jak ho předkládají garanční výbory a ve kterém jsou pro přehlednost zapracovány pozměňovací návrhy, které výbory přijaly. Součástí této třetí části jsou i novely daňových zákonů, které mají bezprostřední návaznost na tuto novelu. Jen pro přehlednost je ponecháváme v této třetí části, jinak samozřejmě při konečném zpracování zákona přijdou zapracovat do příslušných částí daňových novel.

Navrhovaná úprava zákona o změnách v sociálním zabezpečení, jak ji přijaly prakticky všechny výbory Federálního shromáždění, realizuje novým způsobem právní úpravu souběhu starobního důchodu ze sociálního zabezpečení s příjmy z výdělečné činnosti. Na rozdíl od dosavadního pojetí přenáší však tato omezení ze sféry sociálního zabezpečení do sféry daňových předpisů.

Podstatnou restrikcí realizovaných daňových oblastí je zvýšení daňové zátěže z titulu souběhu dávky ze sociálního zabezpečení ze starobního důchodu s příjmem z výdělečné činnosti. Příslušnému omezení je podle navrhované předlohy přitom podřízena většina subjektů, u nichž přichází v úvahu střed obou požitků. Úprava totiž dopadá na všechny příjmy podřízené dani ze mzdy a dále na většinu příjmů, které podléhají dani z příjmu obyvatelstva a dani z příjmu literární a umělecké činnosti.

Konkrétní výše daňové zátěže je stanovena s přihlédnutím k funkci těchto daní i specifické charakteristice příjmů jim podřízených. Nezasahuje do konstrukce těchto daní.

Jednoznačnou výhodou předkládané úpravy v § 98 je skutečnost, že je důsledným promítnutím zásady rovnosti občanů před zákonem. Na rozdíl od všech dosud realizovaných systémů i současných alternativních návrhů dopadla bez rozdílu na všechny druhy zaměstnání a zcela nově řeší i situace, kdy dochází k souběhu dávky z důchodového zabezpečení s příjmem podřízené jiné formě daně než dani ze mzdy. Jako jediná z dosud navržených řešení způsobila postihnout téměř všechny příjmy občana, realizované prostřednictvím aktuálně vykonávané výdělečné činnosti, tedy včetně příjmu daně samostatně výdělečně činných. Je schopna eliminovat nežádoucí obcházení zákona a finanční úniky. Z hlediska administrativního se vyznačuje nepochybně nižší náročností provádění než dosavadní systémy. U všech forem daní je snadno realizovatelná. U daně ze mzdy provedením srážky prostřednictvím plátce, u ostatních forem daní růstem daňového přiznání. Obcházení zákona je fakticky nemožné a finanční úniky jsou značně ztíženy. Dodržování hmotně právní úpravy je snadno kontrolovatelné, neboť je založené na jednoduché procesní normě o ohlašovací povinnosti, která na rozdíl od dosavadní úpravy zahrnuje pouze oznámení a samotnou existenci požitku starobního důchodu.

Úprava je jednotná a srozumitelná, není založena na administrativním zákazu, ale ryze ekonomických instrumentech svého působení. Občanu je dána možnost zvážit, zda a resp. v jakém rozsahu se při současném požitku starobního důchodu zúčastní na výdělečné činnosti. Zejména z důvodů dokonalého zvládnutí osobního i věcného rozsahu a z toho vyplývající existence počtu subjektů, na které dopadly, přinese nová úprava rovněž nezanedbatelné finanční prostředky do státního rozpočtu.

Teď konkrétně k jednotlivým bodům. Na str. 3 část třetí článek jedna. Bod 1 - úprava § 11 bod b). Jde o úpravu, při které se zvyšuje minimální výše pojistného ze 400 a 2 000 Kčs u našich občanů pracujících v cizině. Tato úprava je v návaznosti na úpravu v § 145 b, kde se rovněž vyměřovací základ zvyšuje na stejnou částku. Jde o úpravu v § 11, která se jen v důsledku přehlédnutí nedostala do vládního návrhu.

V bodě b) § 48 odst. 3 stanoví, že vdovy, které jsou současně poživatelky starobního důchodu, nebudou mít vdovský důchod krácen, ale restrikce na ně dopadne z titulu souběhu starobního důchodu a příjmu v podobě daně z tohoto příjmu. Čili opět jednotná úprava.

Bod 3 § 98. Stanoví se v něm podmínky, za kterých je možný souběh poživatelů starobního důchodu s příjmem z výdělečné činnosti. Je stanovena doba sjednání zaměstnání vždy na dobu určitou, nejvýše na jeden rok. Je určeno, že příjem ze zaměstnání podléhá zvýšené dani podle příslušných daňových předpisů. Jedná se o zákon o dani ze mzdy u osob, které jsou v pracovním poměru, zákon o dani z příjmu obyvatelstva u osob samostatně výdělečně činných a zákon o dani z literární a umělecké činnosti. Tento paragraf také zapracovává definici zaměstnání a tím určuje okruh lidí, na které se tento zákon vztahuje.

Na str. 5 bod 4 § 106 upravuje povinnost občana prokázat při zpětně přiznaném důchodu výši daně, která by byla stržena navíc při souběhu pro zúčtování doplatku důchodu. To znamená, že i když se důchod zpětně vyplácí, doplatek podléhá zvýšené dani.

Bod 5 a 6, tj. § 145 b) odst. 1 a 2 jsou převzaty z vládního návrhu beze změny pro přehlednost.

V bodě 7 vypuštění § 145 znamená, že se ruší ustanovení, které umožňovalo osobám samostatně výdělečně činným souběh starobního důchodu a příjmu bez omezení.

Článek 2 mění vyhlášku federálního ministerstva práce a sociálních věcí č. 149 z r. 1988 ve znění pozdějších předpisů, kterou se provádí zákon o sociálním zabezpečení a v § 153 odst. 2 tak, že zužuje ohlašovací povinnost organizace, která zaměstnává poživatele starobního důchodu, jen na dvě kategorie starobních důchodů.

Článek 3 na straně 6 mění nařízení vlády 118/1988, ve znění pozdějších předpisů o mimořádném poskytování starobního důchodu. Vypuštěním odst. 1 - 4, jak je uvedeno v návrhu, se ruší restrikční omezení výšky výdělku u těchto osob a klade je na roveň ostatních poživatelů starobního důchodu. Zavádí u nich jednotný obecně platný režim pro všechny pracující poživatele starobního důchodu.

Článek 4 doplňuje nařízení vlády ČSFR č. 557/90 Sb., o mimořádném poskytování starobního důchodu některým horníkům v tom smyslu, že doplňuje definici zaměstnání o osoby samostatně výdělečně činné, bez ohledu na to, zda jsou účastny sociálního zabezpečení či nikoli.

Od čl. 5 začínají novely daňových zákonů.

V čl. 5 se zákon č. 76/52 Sb., o dani ze mzdy ve znění pozdějších předpisů doplňuje novým § 10 - tj. bod l, který stanoví, že daň ze mzdy se u poživatelů starobního důchodu zvyšuje o 100 % a o 220 Kčs měsíčně, nejvýš však 2 720 Kčs. Částka 220 Kčs se rovná částce státního vyrovnávacího příspěvku, který důchodce dostává, ale o kterém garanční výbory rozhodly, že poživatel starobního důchodu, který pracuje, nepřísluší. Už z důvodu rovnosti všech výdělečně činných obyvatel. Při rozhodování o tom, jakým způsobem toto rozhodnutí, že částka 220 Kčs - vyrovnávací příspěvek - důchodcům nepřísluší, garančním výborům se tato možnost jevila jako nejlepší a nejsnáze proveditelná.

V bodu 2 se § 18 a) ukládá ohlašovací povinnost těchto poplatníků, že je uživatelem starobního důchodu. Bod 3 je změna nevýznamná, ale navazující na celkovou koncepci zákona, tj. odst. 13, bod 12 stanovuje případy, kdy lze určit paušální dávku, ovšem i v tomto je doplněna věta - zde zajišťuje daňové snížení při souběhu tohoto výdělku s důchodem.

Čl. 6 upřesňuje vyhlášku č. 161/76 Sb., kterou se provádí zákon o dani ze mzdy ve znění pozdějších předpisů v závislosti na změnách provedených v zákoně o dani ze mzdy.

Čl. 7 na str. 8 v bodě 1 - jde o doplnění zákona č. 398/90 Sb., o dani z příjmu obyvatelstva a ustanovení se této skupině osob samostatně výdělečně činných zvyšuje daň o 108 % ročně a o 2 640 Kčs, nejvýše však o 32 640 Kčs. I zde je v částce 2 640 Kčs zapracována roční výše státního vyrovnávacího příspěvku.

Bod 2 § 13 odst. 3 - zde je opět stanovena daň paušálem. I v těchto případech se uplatňuje zvýšení daně při souběhu starobního důchodu s výdělkem. Bod 17 opět stanoví ohlašovací povinnost těchto osob.

Čl. 8 doplňuje zákon č. 36/65 Sb., ve znění pozdějších předpisů o dani z literární a umělecké činnosti tak, že u této kategorie zvyšuje daň u poživatelů starobního důchodu o 84 % a o 2 640 Kčs, nejvýše však o 32 640 Kčs. I zde je zapracována roční výše státního vyrovnávacího příspěvku.

V části 4 je změna zákonného opatření P FS č. 206/90 Sb., o státním vyrovnávacím příspěvku ve znění zákona č. 245/91 Sb. Garanční výbory neměly připomínky k této novele kromě drobné věcné úpravy v § 3 b).

Jsme u části 5 - změny zákona č. 1/91 Sb., o zaměstnanosti ve znění zákona č. 305/91 Sb. V bodu 1 se vládní návrh doplňuje novým odstavcem § 1. Tato úprava není součástí vládní předlohy, ale uvažovalo se o ní v připravované rozsáhlejší novele zákona o zaměstnanosti. Garanční výbory považovaly za nutné však tuto změnu provést již v novelizaci z důvodů úzké návaznosti na státní rozpočet. Touto úpravou se zamezí, aby zaměstnavatel zaměstnával další zaměstnance, ale docílí se právního stavu, kdy jeden zaměstnavatel zaměstnává pouze zaměstnance, a nemůže tudíž docházet k obcházení daňových předpisů.

V bodu 2 jde o změny v § 16 odst. 2. VPR jako garanční výbory nepřijaly navrhovanou úpravu VSK. VPR navrhly úpravu, která je v bodu 2 tak, že poskytování hmotného zabezpečení při rekvalifikaci je bez časového omezení. Jako zpravodaj VSK potom podám pozměňující návrh těchto výborů, které rozhodly jinak. Pokud jde o bod 3 - nové znění odst. 2 § 17 uvádí jen do souladu znění tohoto paragrafu se zněním § 14 odst. 1 f). V bodu 4 je změna provedena v § 22 odst. 2, kde se ukládá povinnost územním orgánům práce přispívat nejen na zřizování, ale též na provoz chráněných dílen a pracovišť.

Chýlíme se ke konci. Část 6. Změny v bodu 1 a 2 zahrnují ohlašovací povinnost organizací, vyplývající z nového § 58.

Část 7 - zrušovací ustanovení. Bod 1 je jen legislativní úprava. Bod 2 - vypuštění z § 13 bod 7 - výbory doporučují tento bod ponechat, současně ponechat úlevy pojistného umělců do konce roku 1992. Děkuji za pozornost.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Děkuji paní poslankyni Šimečkové. Součástí zákona jsou změny zákona o odvodech do státního rozpočtu, novely některých daňových zákonů. K této části rozpočtového zákona vystoupí členové VPR. Poslanec J. Wagner za výbor SL a poslanec Senjuk za výbor SN.

Prosím nyní poslance Wagnera, aby se jako první ujal slova.

Společný zpravodaj výborů SL J. Wagner: Pane předsedající, dámy a pánové, kolegové zpravodajové - pan poslanec Zeman a pan poslanec Borguľa - i zpravodajové výborů kulturních a sociálních uvedli v podstatě i tu část, která přísluší podle usnesení výborů pro plán a rozpočet uvádět nám dvěma s kolegou Senjukem. Domnívám se proto, že není na místě, abych příliš zdržoval jednání sněmoven. Chci pouze konstatovat, že všechny navržené úpravy v odvodech a daních jsou úpravami, které směřují k zajištění jednak daňové spravedlnosti a účelnosti všech ostatních navazujících nově upravovaných novelizovaných právních norem, včetně právního legislativního zajištění návrhu rozpočtu na rok 1992.

Za důležité považuji ovšem zmínit to, co se nepovedlo vyřešit zcela nebo to, co není řešeno vůbec a bylo zmíněno v rozpravě ve výborech. Ve výborech se hovořilo především o tom, že pokus, který je učiněn ve snaze odstranit obcházení zákona o dani ze mzdy tím, že brání do jisté míry používání podnikatelských služeb v těch případech, kdy vlastně jen nahrazují zaměstnanecký vztah a obcházejí zákon, to, co je navrženo, je řešením jen částečným. Podle jednání, jehož se zúčastnili zástupci příslušných vládních úřadů, jsme zjistili, že se na tomto úkolu pracovalo a že se ho nepovedlo prozatím technicky zcela vyřešit. Zůstává otevřeným problémem právě tak, jako zůstává otevřeným problémem i to, aby byly pro všechny podnikatelské subjekty vytvořeny stejné daňové podmínky. To samozřejmě je záležitostí až jednorázové daňové reformy, která - jak víme - měla by být provedena k 1. 1. 1993. Přesto se domnívám, že by bylo na místě pokusit se o úpravu věcí, o nichž jsem hovořil dříve.

Právě tak by bylo na místě přijmout příslušnou novelu daňového zákona ve Federálním shromáždění, která by umožnila národním radám vydat příslušné další zákony, zejména zákon o silniční dani.

O tom všem jsme hovořili a mohlo by podle mínění výborů řešení těchto věcí prospět k zajištění rozpočtových potřeb zejména republik, ale v některých případech i federace.

Považuji za vhodné říci, že výbory se velmi vážně zabývaly touto problematikou. Máme zaznamenánu řadu návrhů z výborů a očekáváme, že podobné návrhy budou vysloveny i ve sněmovně. Za předpokladu, že se tak stane, považuji za nadbytečné, s ohledem na kvalifikovaná vyjádření svých předřečníků, dále jednání sněmoven zdržovat. Děkuji za pozornost.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP