Čtvrtek 12. prosince 1991

Poslanec SN J. Vild: Vzhledem k tomu, že neprošla změna v § 18 a), nebylo by správné přijímat moje dva další návrhy. Totéž se týká přečíslovaného § 25. (Předsedající místopředseda FS J. Stank: Znamená to, že pán poslanec Vild stiahol obaja svoje návrhy. Ďalej je § 25.)

Společný zpravodaj výborů SL J. Wagner: Jsem povinen připomenout, že v § 22 k části 5 se vztahuje celá řada návrhů, které jsem přednesl ve zpravodajské zprávě a které s tichým souhlasem sněmoven byly označeny za legislativní. Nicméně, považuji za korektní je při hlasování znovu uvést s tím, abychom měli event. příležitost hlasovat, pokud by si někdo přál. (Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ano. Tak jsme se dohodli na začátku.)

Je to poněkud komplikovanější, protože je potřeba vnímat dva texty, protože v části 5 byly provedeny úpravy i usnesení, návrh VPR, a zde jsou další změny. Doporučujeme změnit nadpis celé části 5. z účetnictví, výkaznictví a kontrola na název účetnictví a obchodní dokumentace. (Předsedající místopředseda FS J. Stank: Prosím, paní poslankyně, abyste se nebavily, protože nás rušíte!) Pokud nemá nikdo potřebu o tom hlasovat, přikročil bych k dalšímu.

V § 22 odst. 1 se navrhuje zaměnit slova "podle zvláštních předpisů" "podle zvláštního zákona". Pokud nejsou připomínky, ještě k § 22 se doporučuje vypustit celý odst. 2 jako nadbytečný a samozřejmě zrušit tím číslování odstavců. Tímto se vypouští též bod 12 návrhu výborů pro plán a rozpočet na usnesení sněmoven. (Předsedající místopředseda FS J. Stank: To je tiež legislatívno-technická záležitosť.) Právě proto, že mám ten názor, že není, tak jsem to předložil, aby se zde rozhodlo, co se bude akceptovat jako legislativně technické bezvýhradně, bez hlasování. Domnívám se, že toto není ten případ a že by se mělo tedy hlasovat.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Podľa vašich reakcií keď dovolíte vážené Federálne zhromaždenie, chápem to tak, že prvé dva návrhy sme akceptovali ako legislatívno-technické úpravy - podľa návrhu pána poslanca Wagnera. Nikto k tomu nemal námietky aby boli takto koncipované. Pán poslanec Magyar. (Poslanec SL F. Magyar: Chcel by som vedieť, či podpredseda vlády pokladá tieto veci za legislatívno-technické zmeny, pokiaľ áno, myslím, že v tom prípade s tým môžeme súhlasiť.)

Pán minister, chcete sa k tomu vyjadriť? Pán minister vlády sa k tomu nevyjadruje...

Společný zpravodaj výborů SL J. Wagner: Všechny návrhy byly konzultovány v expertní skupině zástupců ministerstva financí, pracovníků SBČS a zpravodajů a pracovníků legislativy FS. Lze to považovat za společné návrhy.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Nikto nemá námietky, ako vidím, už ani pán poslanec Magyar.

Společný zpravodaj výborů SL J. Wagner: Doporučuje se tedy vypustit odst. 2 § 22, a tím samozřejmě zrušit číslování odstavců. Tímto se samozřejmě vypouští také bod 12 návrhu na usnesení sněmoven. Stanoviska všech jsou shodná. Doporučuji.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno. Hlasujeme o vypustení tohto odstavca z § 22. Kto súhlasí, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo.

(Hlasování započato v 17.23 hodin.)

(SN-ČR - 46, SN-SR - 37, SL - 70) Snemovňa národov Česká republika štyridsaťšesť, Snemovňa národov Slovenská republika tridsaťsedem, Snemovňa ľudu sedemdesiat. Ďakujem.

Kto je proti? (SN-ČR - 0, SN-SR - 0, SL - 0) Snemovňa národov Česká republika nikto, Snemovňa národov Slovenská republika nikto, Snemovňa ľudu nikto. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (SN-ČR - 3, SN-SR - 7, SL - 11) Snemovňa národov Česká republika tri, Snemovňa národov Slovenská republika sedem, Snemovňa ľudu jedenásť. Ďakujem.

Jeden poslanec zvolený v Slovenskej republike a dvaja poslanci v Českej republike zo Snemovne národov, ako aj šesť poslancov Snemovne ľudu nehlasovalo.

Tento návrh nezískal potrebný počet hlasov u poslancov Snemovne národov zvolených v Slovenskej republike, takže musím konštatovať že ho Federálne zhromaždenie neprijalo. Prosím ďalší návrh.

Společný zpravodaj výborů SL J. Wagner: § 23 odst. 1 zní: "Banka je povinna prostřednictvím auditorů zajistit ověření účetní závěrky, ověření hospodaření banky za příslušný rok a vypracování zprávy o ověření účetní závěrky a hospodaření banky." Pokud jde o stanoviska, domnívám se, že je nadbytečné toto opakovat, neboť jsem řekl, jakým způsobem návrhy vznikly, že vznikly dohodou navrhovatele se zpravodaji, s legislativou FS v expertní skupině.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ide o návrh, ktorý nemáme písomne. Bol prednesený predtým v rozprave a pán poslanec Wagner ho charakterizoval ako zmeny prevažne legislatívno-technického charakteru dohodnuté so spravodajcami a zástupcami Ministerstva financií. (Společný zpravodaj výborů SL J. Wagner: Snad by ještě mohla napomoci poznámka, kterou jsem sice řekl ve zpravodajské zprávě, ale domnívám se, že je opět na místě. Text má, resp. úprava má skutečně legislativě technický charakter, a to s ohledem na to, aby odpovídala filozofii zákona o účetnictví.)

Budeme o tomto návrhu hlasovať. Kto je pre prijatie návrhu podľa toho, ako ho predložil pán poslanec Wagner, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasování započato v 17.28 hodin.)

(SN-ČR - 46, SN-SR - 41, SL - 79) Snemovňa národov Česká republika štyridsaťšesť, Snemovňa národov Slovenská republika štyridsaťjeden, Snemovňa ľudu sedemdesiatdeväť. Ďakujem.

Kto je proti? (SN-ČR - 0, SN-SR - 0, SL - 1) Snemovňa národov Česká republika nikto, Snemovňa národov Slovenská republika nikto, Snemovňa ľudu jeden. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (SN-ČR - 3, SN-SR - 5, SL - 5) Snemovňa národov Česká republika tri, Snemovňa národov Slovenská republika päť, Snemovňa ľudu päť. Ďakujem.

Jeden poslanec zvolený v Českej republike v Snemovni národov a dvaja zo Snemovne ľudu nehlasovali. Návrh bol prijatý Federálnym zhromaždením v oboch snemovniach.

Společný zpravodaj výborů SL J. Wagner: Dále se doporučuje nové znění § 24, a to takto: "Banka je povinna zveřejňovat údaje z účetní závěrky ověřené podle § 23 způsobem stanoveným zvláštním předpisem a vydávat za účelem zveřejnění výroční zprávu." Rovněž je to úprava vztahující se k zákonu o účetnictví.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Budeme hlasovať o tomto návrhu. Kto je pre, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasování započato v 17.29 hodin.)

(SN-ČR - 47, SN-SL - 44, SL - 78) Snemovňa národov Česká republika štyridsaťsedem, Snemovňa národov Slovenská republika štyridsaťštyri, Snemovňa ľudu sedemdesiatosem. Ďakujem.

Kto je proti? (SN-ČR - 0, SN-SR - 0, SL - 1) Snemovňa národov Česká republika nikto, Snemovňa národov Slovenská republika nikto, Snemovňa ľudu jeden. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (SN-ČR - 1, SN-SR - 1, SL - 5) Snemovňa národov Česká republika jeden, Snemovňa národov Slovenská republika jeden, Snemovňa ľudu päť. Ďakujem.

Jeden a jeden poslanec v Snemovni národov nehlasovali, traja v Snemovni ľudu nehlasovali. Návrh bol prijatý oboma snemovňami. Prosím ďalší návrh.

Společný zpravodaj výborů SL J. Wagner: Poslední návrh, tím se vracíme k § 14 b), tj. návrh ČNR: "Z celkového rozsahu úvěrů poskytnutých bankou" nahradit slovy "Z celkového kapitálu a rezerv banky". (Hlasy ze sálu: O tom jsme hlasovali!)

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Prosím, aby ste to porovnal s odhlasovaným znením. My sme už § 14 b) schválili.

Společný zpravodaj výborů SN M. Ransdorf: Skutečně jsme o něm už hlasovali. Stalo se nedopatření.

(Společný zpravodaj výborů SL J. Wagner: Omlouvám se.)

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Môžeme pokračovať ďalej, a to § 25 podľa návrhu pána poslanca Šimka. Sme na strane 5 dole v pozmeňujúcich návrhoch.

Společný zpravodaj výborů SN M. Ransdorf: Dámy a pánové, dalším pozměňovacím návrhem je návrh pana poslance Šimku. Je to § 25, č. 4. Paragraf 25 odst. 1 zní: "Banky a pobočky zahraničních bank jsou povinny archivovat doklady o uskutečněných obchodech do 5 let. U obchodů, jejichž hodnota převyšuje 500 000 Kčs, jsou povinny tyto doklady archivovat nejméně 5 let."

Stanovisko navrhovatelů je záporné, zpravodajové to nechávají na vůli sněmoven.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Budeme hlasovať o návrhu pána poslanca Šimka. Kto je pre tento návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasuje se.)

(SN-ČR - 10, SN-SR - 19, SL - 31) Snemovňa národov Česká republika desať, Snemovňa národov Slovenská republika devätnásť, Snemovňa ľudu tridsaťjeden. Ďakujem.

Kto je proti? (SN-ČR - 10, SN-SR - 0, SL - 10) Snemovňa národov Česká republika desať, Snemovňa národov Slovenská republika nikto, Snemovňa ľudu desať. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (SN-ČR - 26, SN-SR - 23, SL - 45) Snemovňa národov Česká republika dvadsaťšesť, Snemovňa národov Slovenská republika dvadsaťtri, Snemovňa ľudu štyridsaťpäť. Ďakujem.

Štyria poslanci zvolení v Českej republike a traja poslanci zvolení v Slovenskej republike Snemovne národov a štyria poslanci v Snemovni ľudu nehlasovali. Návrh prijatý nebol.

Společný zpravodaj výborů SL J. Wagner: V § 26 navrhuje pan poslanec Vild nahradit v písm. b) částku 5 mil. Kčs částkou 50 mil. Kčs. Navrhovatel i zpravodajové doporučují.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Hlasujeme o § 26 odst. 2 b) podľa návrhu pána poslanca Vilda. Kto súhlasí s týmto návrhom, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasuje se.)

(SN-ČR - 49, SN-SR - 34, SL - 71) Snemovňa národov Česká republika štyridsaťdeväť, Snemovňa národov Slovenská republika tridsaťštyri, Snemovňa ľudu sedemdesiatjeden. Ďakujem.

Kto je proti? (SN-ČR - 1, SN-SR - 0, SL - 2) Snemovňa národov Česká republika jeden, Snemovňa národov Slovenská republika nikto, Snemovňa ľudu dva.

Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (SN-ČR - 1, SN-SR - 8, SL - 10) Snemovňa národov Česká republika jeden, Snemovňa národov Slovenská republika osem, Snemovňa ľudu desať. Ďakujem.

Jeden poslanec zvolený v Českej republike, traja v Slovenskej republike zo Snemovne národov a sedem zo Snemovne ľudu nehlasovali. Návrh Federálne zhromaždenie neprijalo, pretože nezískal potrebný počet hlasov u poslancov Snemovne národov zvolených v Slovenskej republike. Prosím ďalší návrh.

Společný zpravodaj výborů SN M. Ransdorf: Následujícím návrhem je opět návrh pana poslance Šimku. Paragraf 26 odst. 2, písm. e) zní v jeho návrhu takto: "e) navrhnout příslušnému ministerstvu financí odnětí povolení působit jako banka podle ustanovení části 8." Stanovisko navrhovatele i zpravodajů je záporné.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Hlasujeme o tomto návrhu pána poslanca Šimka. Prepáčte, nevidel som zrejme pána poslanca Magyara pred hlasovaním.

Poslanec SL F. Magyar: Vzhľadom k tomu, že predchádzajúce dva návrhy kolegu Šimka, kde bol návrh, aby príslušné ministerstvo republiky udeľovalo výnimku, sme zamietli a teraz by sme navrhli, aby ministerstvo financií zrušovalo povolenie, ktoré ono nevydalo, tak to by sme sa dopustili logického kopanca, ktorý by bol hanbou pre Federálne zhromaždenie. Myslím, že o tom nemôžeme hlasovať.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Rovnaký názor má pán poslanec Šimko? (Poslanec SL E. Šimko: Nie, hlasovať.) Žiadate hlasovať, aj keď to odporuje? Ale s logikou, ktorú vzniesol pán poslanec Magyar súhlasíte? (Smích v sále.)

Hlasujeme o návrhu pána poslanca Šimka. Kto je pre návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasuje se.)

(SN-ČR - 0, SN-SR - 6, SL - 0) Snemovňa národov Česká republika nikto, Snemovňa národov Slovenská republika šesť, Snemovňa ľudu nikto. Ďakujem.

Kto je proti? (SN-ČR - 33, SN-SR - 13, SL - 53) Snemovňa národov Česká republika tridsaťtri, Snemovňa národov Slovenská republika trinásť, Snemovňa ľudu päťdesiattri. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (SN-ČR - 8, SN-SR - 12, SL - 21) Snemovňa národov Česká republika osem, Snemovňa národov Slovenská republika dvanásť, Snemovňa ľudu dvadsaťjeden. Ďakujem.

Osem poslancov zvolených v Českej republike, sedemnásť v Slovenskej republike Snemovne národov nehlasovalo a tiež jedenásť poslancov Snemovne ľudu. Návrh nebol prijatý ani v jednej snemovni. Prosím o ďalší návrh.

Společný zpravodaj výborů SL J. Wagner: V § 27 rovněž návrh pana poslance Šimko, doplnit slova "která je státním peněžním ústavem, v ostatních bankách se postupuje podle obchodního zákoníku". Navrhovatel ani zpravodajové nedoporučují.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem, budeme hlasovať o tomto návrhu. Kto je pre uvedený návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasuje se.)

(SN-ČR - 1, SN-SR - 8, SL - 11) Snemovňa národov Česká republika jeden, Snemovňa národov Slovenská republika osem, Snemovňa ľudu jedenásť. Ďakujem.

Kto je proti? (SN-ČR - 22, SN-SR - 18, SL - 28) Snemovňa národov Česká republika dvadsaťdva, Snemovňa národov Slovenská republika osemnásť, Snemovňa ľudu dvadsaťosem. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (SN-ČR - 21, SN-SR - 17, SL - 44) Snemovňa národov Česká republika dvadsaťjeden, Snemovňa národov Slovenská republika sedemnásť, Snemovňa ľudu štyridsaťštyri. Ďakujem.

Šesť poslancov zvolených v ČR, štyria poslanci zvolení v Slovenskej republike zo Snemovne národov a deväť zo Snemovne ľudu nehlasovalo. Návrh nebol prijatý ani v jednej zo snemovní.

Společný zpravodaj výborů SN M. Ransdorf: Přicházíme k § 31, návrh pana poslance Vilda, poř. č.1. V § 31 vypustit slovo "přibližné". Navrhovatel i zpravodajové doporučují.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Tento návrh má tiež legislatívno-technický charakter. Spravodajcovia to hodnotia takto, rovnako ako poslanec Vild. Nemá niekto námietky, aby sa tento návrh prijal bez hlasovania? Ďalší je návrh poslanca Šimka.

Společný zpravodaj výborů SL J. Wagner: Paragraf 34 odst. 1 nahradit tímto zněním: "Při přetrvávání závažných nedostatků v činnosti banky nebo pobočky zahraniční banky Státní banka československá navrhne příslušnému ministerstvu financí republiky, na jejímž území má banka nebo pobočka zahraniční banky sídlo, odejmout povolení působit jako banka. Tomuto opatření nemusí předcházet zavedení nucené správy."

Jak samozřejmě z logiky už přijatých nebo nepřijatých pozměňovacích návrhů vyplývá, navrhovatel ani zpravodajové nedoporučují.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Trváte na hlasovaní, pán kolega? (Ano.) Ďakujem. Budeme hlasovať o tomto návrhu pána poslanca Šimka.

Kto je pre uvedený návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasuje se.)

(SN-ČR - 0, SN-SR - 12, SL - 12) Snemovňa národov Česká republika nikto, Snemovňa národov Slovenská republika dvanásť, Snemovňa ľudu dvanásť. Ďakujem.

Kto je proti? (SN-ČR - 18, SN-SR - 7, SL - 40) Snemovňa národov Česká republika osemnásť, Snemovňa národov Slovenská republika sedem, Snemovňa ľudu štyridsať. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (SN-ČR - 28, SN-SR - 12, SL - 31) Snemovňa národov Česká republika dvadsaťosem, Snemovňa národov Slovenská republika dvanásť, Snemovňa ľudu tridsaťjeden. Ďakujem.

Traja poslanci z Českej republiky, šestnásť zo Slovenskej republiky v Snemovni národov a osem v Snemovni ľudu nehlasovali. Návrh nebol prijatý. Ďalší návrh.

Společný zpravodaj výborů SN M. Ransdorf: Přešli jsme nyní na předposlední sedmou stránku, § 36, poř. č.3 poslanec Kudláček navrhuje, aby v § 36, odst.1 byl upraven začátek věty takto: "Za účelem jiným, než je výhradně nabití zisku, může banku jako státní peněžitý ústav založit..." a pokračuje další text.

Stanovisko navrhovatele i zpravodaje je záporné.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán poslanec Kudláček, trváte na hlasovaní? (Ano.) Kto je pre tento návrh pána poslanca Kudláčka, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasování započato v 17.41 hodin.)

(SN-ČR - 6, SN-SR - 5, SL - 7) Snemovňa národov Česká republika šesť, Snemovňa národov Slovenská republika päť, Snemovňa ľudu sedem. Ďakujem.

Kto je proti? (SN-ČR - 11, SN-SR - 12, SL - 6) Snemovňa národov Česká republika jedenásť, Snemovňa národov Slovenská republika dvanásť, Snemovňa ľudu šesť. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (SN-ČR 32, SN-SL - 30, SL - 66) Snemovňa národov Česká republika tridsaťdva, Snemovňa národov Slovenská republika tridsať, Snemovňa ľudu šesťdesiatšesť. Ďakujem.

Jeden poslanec Snemovne národov zvolený v Českej republike, dvaja v Slovenskej republike a dvanásť v Snemovni ľudu nehlasovali.

Ako vidíte z výsledkov hlasovania, návrh nebol prijatý ani v jednej snemovni.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP