Čtvrtek 12. prosince 1991

Místopředsedy vlády a ministr financí ČSFR V. Klaus: Prosím vás, to bylo zmatení kolem toho písmena c) a e), ale já bych poprosil poslance, jestli mohu, aby to ještě jednou zvážili. Doufám, že to neposlouchají zahraniční zpravodajové. Opravdu bod e) z hlediska ekonomického, že kdybychom měli mít pocit, že to je ekonomická potřeba umožnit bankám a centrální bance, aby rozhodovala o tom, jestli má být další banka - to by bylo velmi špatné. Jako navrhovatelé jsme tam přesně řekli, že tento bod má být vypuštěn a obecně s tím souhlasím. Jenom vám chci říci, pro co to byla záklopka. Byla to záklopka pro to, aby nemuselo být absolutně jakékoliv omezení vstupu nekonečného množství zahraničních bank. Má to spíše tuto stránku. Nemá to v žádném případě stránku toho vnitřního omezení, že by se chtěl omezit nějaký ekonomický subjekt tuzemský, aby otvíral banku. To myslíme, že nám nehrozí. Tady jde jedině o to, abyste věděli, že hlasujete o tom, jestli i tento argument můžeme použít pro případné odmítnutí.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Hlási sa poslanec Vild.

Poslanec SN J. Vild: Já bych měl jenom poznámku k tomu, co zde řekl pan ministr Klaus. Netýká se to spíše § 6 odstavce 3 a vypuštění písmena e)? V § 5 se jedná o zřízení našich bank.

Místopředseda vlády a ministr financí ČSFR V. Klaus: My právě potřebujeme symetrii, proto chceme, aby to bylo i u domácích bank. Ale je to na vašem zvážení.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Budeme hlasovať o vypustení písmena e) z odseku 3 § 5. Kto je pre tento návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasování započato v 17.05 hodin.)

(SN-ČR - 24, SN-SR - 10, SL - 21) Snemovňa národov Česká republika dvadsaťštyri, Snemovňa národov Slovenská republika desať, Snemovňa ľudu dvadsaťjeden. Ďakujem.

Kto je proti? (SN-ČR - 3, SN-SR - 4, SL - 6) Snemovňa národov Česká republika tri, Snemovňa národov Slovenská republika štyri, Snemovňa ľudu šesť. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (SN-ČR - 19, SN-SR - 27, SL - 57) Snemovňa národov Česká republika devätnásť, Snemovňa národov Slovenská republika dvadsaťsedem, Snemovňa ľudu päťdesiatsedem. Ďakujem.

Päť poslancov zvolených v Českej republike a traja poslanci zvolení v Slovenskej republike Snemovne národov a štyria poslanci Snemovne ľudu nehlasovali.

Návrh Federálne zhromaždenie neprijalo. Prosím ďalší návrh.

Společný zpravodaj výborů SN M. Ransdorf: Další návrh je návrh poslance Kudláčka - § 5 pořadové číslo 3. Navrhuje z § 5 odstavce 3 vypustit písmena d) a e). Stanovisko navrhovatelů je záporné, stanovisko zpravodajů je takové, že to ponechávají na vůli sněmoven.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Hlási sa poslanec Magyar.

Poslanec SL F. Magyar: Písmeno e) sme práve teraz rozhodli. Môžeme rozhodovať už len o písmene d).

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno, ďakujeme za poznámku. Budeme teraz hlasovať o vypustení písmena d). Kto žiada vypustenie tohto písmena nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasování započato v 17.07 hodin.)

(SN-ČR - 9, SN-SR - 1, SL - 1) Snemovňa národov Česká republika deväť, Snemovňa národov Slovenská republika jeden, Snemovňa ľudu jeden. Ďakujem.

Kto je proti? (SN-ČR - 9, SN-SR - 14, SL - 10) Snemovňa národov deväť, Snemovňa národov Slovenská republika štrnásť, Snemovňa ľudu desať. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (SN-ČR - 28, SN-SR - 27, SL - 66) Snemovňa národov Česká republika dvadsaťosem, Snemovňa národov Slovenská republika dvadsaťsedem, Snemovňa ľudu šesťdesiatšesť. Ďakujem.

Traja poslanci z každej časti Snemovne národov a šesť poslancov Snemovne ľudu nehlasovalo. Federálne zhromaždenie návrh neprijalo.

Prosím ďalší návrh.

Společný zpravodaj výborů SL J. Wagner: Další návrh je návrh pana poslance Šimka a týká se § 6 odstavce 2. zní takto: "O udělení povolení podle odstavce prvního rozhoduje příslušné ministerstvo financí republiky, na jehož území bude mít pobočka zahraniční banky sídlo".

Navrhovatel nedoporučuje, zpravodajové rovněž nedoporučují.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Budeme hlasovať o tomto návrhu pána poslanca Šimka. Kto je pre uvedený návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasování započato v 17.08 hodin.)

(SN-ČR - 3, SN-SR - 20, SL - ?) Snemovňa národov Česká republika tri, Snemovňa národov Slovenská republika dvadsať, Snemovňa ľudu? Ďakujem.

Kto je proti? (SN-ČR - 10, SN-SR - 4, SL - 25) Snemovňa národov Česká republika desať, Snemovňa národov Slovenská republika štyri, Snemovňa ľudu dvadsaťpäť. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (SN-ČR - 33, SN-SR - 20, SL - 45) Snemovňa národov Česká republika tridsaťtri, Snemovňa národov Slovenská republika dvadsať, Snemovňa ľudu štyridsaťpäť. Ďakujem.

Traja poslanci zvolení v Českej republike, jeden poslanec zvolený v Slovenskej republike Snemovne národov a štyria poslanci Snemovne ľudu nehlasovali.

Návrh nebol prijatý. Hlási sa pán poslanec Vild.

Poslanec SN J. Vild: Mám technickou poznámku. Vzhledem k tomu, že neprošel tento pozměňovací návrh, stahuji i svůj pozměňovací návrh. Jde o stejnou materii.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujeme.

Prosím ďalší návrh.

Společný zpravodaj výborů SN M. Ransdorf: Další návrh je pana poslance Kudláčka k § 6, pořadové číslo 3.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán poslanec Kudláček sa hlási. Chcete stiahnuť tento svoj návrh? (Poslanec Kudláček: Ano.) Pán poslanec Kudláček svoj návrh sťahuje.

Společný zpravodaj výborů SN M. Ransdorf: Následujícím návrhem je pořadové číslo 2 pozměňující návrh poslance Gandaloviče. V § 9 odst. 2 za slovo "zaměstnancem" vložit slovo "téže". Jedná se o stylistickou úpravu. Jak navrhovatel, tak zpravodajové doporučují.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Teda je to legislatívno-technická úprava. Keď je to takýto charakter návrhu, nebudeme o ňom, pokiaľ nie sú námietky, hlasovať. Námietky nikto nemá. Môžeme pokračovať ďalej. Návrh sa prijíma.

Společný zpravodaj výborů SL J. Wagner: Domnívám se, že návrh poslance Vilda k § 10 - zaměnit slovo "zejména" slovem "také" - má obdobný charakter.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Nie sú námietky, aby sme to prijali bez hlasovania? (Námitky nebyly.) Námietky nie sú. Pokračujeme ďalej.

Společný zpravodaj výborů SL J. Wagner: Paragraf 12 - návrh poslance Kudláčka: "Banky a pobočky zahraničních bank jsou povinny informovat ve svých provozních prostorách písemnou formou v českém nebo slovenském jazyce o podmínkách pro přijímání vkladů, poskytování úvěrů a dalších bankovních obchodů a služeb. Ustanovení § 273 odst. 1 obchodního zákoníku tím není dotčeno."

Stanovisko navrhovatelů je příznivé s tím, že podle jejich názoru je poslední věta nadbytečná. Stanovisko zpravodajů je shodné s tím, že tato poslední věta nepřekáží.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Spravodajcovia odporúčajú v plnom rozsahu tento návrh prijať. Budeme o ňom hlasovať. Kto je pre takéto znenie § 12, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasování započato v 17.12 hodin.)

(SN-ČR - 45, SN-SR - 43, SL - 75) Snemovňa národov Česká republika štyridsaťpäť, Snemovňa národov Slovenská republika štyridsaťtri, Snemovňa ľudu sedemdesiatpäť. Ďakujem.

Kto je proti? (SN-ČR - 0, SN-SR - 0, SL - 0) Snemovňa národov Česká republika nikto, Snemovňa národov Slovenská republika nikto, Snemovňa ľudu nikto. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (SN-ČR - 5, SN-SR - 2, SL - 3) Snemovňa národov Česká republika päť, Snemovňa národov Slovenská republika dva, Snemovňa ľudu tri. Ďakujem.

Osem poslancov Snemovne ľudu nehlasovalo. Návrh bol prijatý poslancami oboch snemovní Federálneho zhromaždenia. Prosím ďalší návrh, zrejme § 14.

Společný zpravodaj výborů SN M. Ransdorf: To je paragraf, který byl v textu, jenž vám byl rozdán, opominut - to je § 14, písmeno v): slova "z celkového rozsahu úvěrů poskytnutých bankou (§ 16)" nahradit slovy "z celkového objemu kapitálu a rezerv banky". Stanovisko navrhovatelů i zpravodajů je kladné. Podotýkám, že se jedná o návrh České národní rady, který si osvojil a přednesl zde poslanec Wagner.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno, ide o návrh pána poslanca Wagnera. Návrh nemáte písomne. Je to doplnenie pozmeňujúcich návrhov. Úvodom pán poslanec Wagner povedal, že to nedopatrením nebolo zahrnuté. Teraz to vysvetlil pán poslanec Ransdorf. Chcete to zopakovať? (Ano.) Zopakujte to prosím, pán poslanec Ransdorf.

Společný zpravodaj výborů SN M. Ransdorf: Paragraf 14 písmeno v) - slova "z celkového rozsahu úvěrů poskytnutých bankou - § 16" nahradit slovy "z celkového objemu kapitálu a rezerv banky".

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Stanovisko všetkých je kladné. Navrhovateľa aj oboch spravodajcov. Budeme hlasovať. Kto je pre prijatie uvedeného návrhu, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasování započato v 17.14 hodin.)

(SN-ČR - 48, SN-SR - 39, SL - 68) Snemovňa národov Česká republika štyridsaťosem, Snemovňa národov Slovenská republika tridsaťdeväť, Snemovňa ľudu šesťdesiatosem. Ďakujem.

Kto je proti? (SN-ČR - 0, SN-SR - 0, SL - 0) Snemovňa národov Česká republika nikto, Snemovňa národov Slovenská republika nikto, Snemovňa ľudu nikto. Ďakujem.

Zdržal sa niekto hlasovania? (SN-ČR - 2, SN-SR - 6, SL - 16) Snemovňa národov Česká republika dva, Snemovňa národov Slovenská republika šesť, Snemovňa ľudu šestnásť. Ďakujem.

Dvaja poslanci zvolení v českej časti Snemovne národov a traja poslanci Snemovne ľudu nehlasovali. Návrh bol aj tak prijatý poslancami oboch snemovní. Prosím ďalší návrh.

Společný zpravodaj výborů SL J. Wagner: Poslanec Vild navrhuje v § 18 nahradit výraz "deset procent" výrazem "padesát procent". Navrhovatel nedoporučuje, zpravodajové ponechávají na uvážení sněmoven.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Budeme hlasovať. Kto je pre uvedený návrh poslanca Vilda, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasování započato v 17.15 hodin.)

(SN-ČR - 16, SN-SR - 1, SL - 21) Snemovňa národov Česká republika šestnásť, Snemovňa národov Slovenská republika jeden, Snemovňa ľudu dvadsaťjeden. Ďakujem.

Kto je proti? (SN-ČR - 9, SN-SR - 18, SL - 11) Snemovňa národov Česká republika deväť, Snemovňa národov Slovenská republika osemnásť, Snemovňa ľudu jedenásť. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (SN-ČR - 25, SN-SR - 24, SL - 51) Snemovňa národov Česká republika dvadsaťpäť, Snemovňa národov Slovenská republika dvadsaťštyri, Snemovňa ľudu päťdesiatjeden. Ďakujem.

Štyria poslanci zvolení v českej časti a traja v slovenskej časti Snemovne národov a päť poslancov Snemovne ľudu nehlasovalo. Návrh nebol prijatý ani v jednej snemovni.

Společný zpravodaj výborů SN M. Ransdorf: Dalším návrhem je pozměňovací návrh, který předložil poslanec Kudláček - k § 18, pořadové číslo tři. V § 18 odst. 2 písmeno b) nahradit tečku na konci věty středníkem a doplnit slova: "v tomto případě je banka povinna odprodat akcie do devadesáti dnů". Podle vyjádření navrhovatele nejde o akceptabilní návrh. Stanovisko zpravodajů je stejné.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Prajete si hlasovať o tomto návrhu, pán poslanec Kudláček? (Ano.) Prajete si hlasovať, budeme hlasovať. Kto je pre uvedený návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasování započato v 17.17 hodin.)

(SN-ČR - 3, SN-SR - 1, SL - 7) Snemovňa národov Česká republika sedem, Snemovňa národov Slovenská republika jeden, Snemovňa ľudu sedem. Ďakujem.

Kto je proti? (SN-ČR - 11, SN-SR - 17, SL - 22) Snemovňa národov Česká republika jedenásť, Snemovňa národov Slovenská republika sedemnásť, Snemovňa ľudu dvadsaťdva. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (SN-ČR - 36, SN-SR -27, SL - 56) Snemovňa národov Česká republika tridsaťšesť, Snemovňa národov Slovenská republika dvadsaťsedem, Snemovňa ľudu päťdesiatšesť. Ďakujem.

Štyria poslanci zvolení v Českej republike, jeden v Slovenskej republike a štyria zo Snemovne ľudu nehlasovali. Návrh nebol prijatý ani v jednej snemovni. Ďalší návrh pána poslanca Wagnera.

Společný zpravodaj výborů SL J. Wagner: Předložím svůj návrh, což asi zpravodaj nemá. "Žádná banka nesmí mít při poskytování komerčních úvěrů, spotřebních úvěrů a při sběru úsporných vkladů vyšší podíl na relevantním trhu více než 30 %. V případě, že jde o vzájemně propojenou skupinu bank, vztahuje se toto ustanovení na celou řadu skupin". Domnívám se, že tento návrh má smysl jen tehdy, když bude spojen s dalším ustanovením § 18 odst. 4 - ustanovení odst. 3 jsou povinny splnit banky nejpozději do tří let od účinnosti tohoto zákona. Za předpokladu, že bude hlasováno společně, navrhovatel i zpravodajové doporučují.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno, vy to navrhujete, nič nebráni tomu, aby sa hlasovalo spoločne o týchto dvoch návrhoch. Je tu kladné stanovisko všetkých účastníkov. Kto je pre uvedené návrhy poslanca Wagnera, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasování započato v 17.19 hodin.)

(SN-ČR - 47, SN-SR - 42, SL - 74) Snemovňa národov Česká republika štyridsaťsedem, Snemovňa národov Slovenská republika štyridsaťdva, Snemovňa ľudu sedemdesiatštyri. Ďakujem.

Kto je proti? (SN-ČR - 0, SN-SR - 0, SL - 0) Snemovňa národov Česká republika nikto, Snemovňa národov Slovenská republika nikto, Snemovňa ľudu nikto. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (SN-ČR - 4, SN-SR - 3, SL - 15) Snemovňa národov Česká republika štyri, Snemovňa národov Slovenská republika tri, Snemovňa ľudu pätnásť. Ďakujem.

Štyria poslanci zvolení v Českej republike a jeden poslanec v Snemovni ľudu nehlasovali. Návrh prijali poslanci oboch snemovní. Prosím ďalší návrh.

Pán poslanec Vild sa k tomu chce vyjadriť.

Poslanec SN J. Vild: Vzhledem k tomu, že neprošla změna § 18 a) a zůstalo tam těch 10 %, tak už by nebylo správné přijmout tyto mé návrhy.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP