Čtvrtek 12. prosince 1991

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ja by som predtým ešte prosil pána spravodajcu, keby ste prečítal návrhy legislatívno-technické, ktoré ste predkladal, aby sme ich mali jednak v zápise a aby snemovne vedeli, v prípade, že si budú priať, aby sme mohli o nich hlasovať.

Společný zpravodaj výborů SL J. Wagner: Pane předsedající, já se omlouvám. Měl jsem za to, že návrhy zmíním u každého paragrafu, až k němu přijdeme, abychom postupovali ve stejné logice pozměňovacích návrhů, jestli je to přijatelné.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: I tak sa zdá, len na to nesmieme zabudnúť. Pán poslanec Vild.

Poslanec SN J. Vild: K společnému hlasování. Odst. 3, můj odst. 4 a odst. 5, to se všechno váže k témuž, tzn., že můžeme o tom všem hlasovat dohromady, jestli s tím bude souhlas zpravodajů.

Společný zpravodaj výborů SL J. Wagner: Já se domnívám, že odst. 3 nemusí být předmětem hlasování, protože tam je pouze jediná změna, že se z odst. 2 stává odst. 3, je ve stejném znění v obou návrzích, čili je součástí vládního návrhu.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán poslanec Kudláček.

Poslanec SL L. Kudláček: Je tam, pane zpravodaji, ještě jedna gramatická chyba. V § 1 návrhu poslance Vilda odst. 2 pod písm. h) č. 2 "v oblasti termínovaných obchodů a obcí" - tam má být "p" místo "b". Samozřejmě nejde o obec, ale o opci.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Vy navrhujete, aby sme hlasovali o oboch návrhoch naraz. Pán poslanec Vild súhlasí, prosím ešte vaše stanovisko.

Společný zpravodaj výborů SL J. Wagner: Stanovisko navrhovatele je záporné, zpravodajové ponechávají na rozhodnutí sněmoven.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Budeme hlasovať o § 1 ods. 1 a 2 podľa návrhu pána poslanca Vilda.

Kto súhlasí s týmito návrhmi, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasování započato v 16.48 hodin.)

(SN-ČR - 25, SN-SR - 7, SL - 30) Snemovňa národov Česká republika dvadsaťpäť, Snemovňa národov Slovenská republika sedem, Snemovňa ľudu tridsať. Ďakujem.

Kto je proti? (SN-ČR - 5, SN-SR - 2, SL - 11) Snemovňa národov Česká republika päť, Snemovňa národov Slovenská republika dva, Snemovňa ľudu jedenásť. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (SN-ČR - 15, SN-SR - 30, SL - 45) Snemovňa národov Česká republika pätnásť, Snemovňa národov Slovenská republika tridsať, Snemovňa ľudu štyridsaťpäť. Ďakujem.

Jeden poslanec zvolený v Českej republike, štyria v Slovenskej republike zo Snemovne národov a štyria zo Snemovne ľudu nehlasovali.

Návrhy neboli prijaté ani jednou snemovňou.

Společný zpravodaj výborů SN M. Ransdorf: Dalším návrhem je návrh pana poslance Šimka k § 1, pořadové číslo 4. Pan poslanec Šimko navrhuje v § 1 odst. 3 písm. j) za slova "směnárenskou činnost" zařadit "nákup a prodej devizových prostředků".

Stanovisko navrhovatele je záporné, zpravodajové nechávají na rozhodnutí sněmoven.

Poslanec SN J. Vild: Já se omlouvám, že do toho vstupuji, ale jestliže jdeme podle společné zprávy výborů, tak písm. j) je "finanční makléřství", jestli se nemýlím. Takže by se to muselo upravit a vložit případně někam jinam.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Spravodajcovia, vyjadrite sa, prosím, k tejto námietke. Znenie spravodajskej správy je posledným znením.

Poslanec SL E. Šimko: Podľa spravodajskej správy je pod písmenom o) zmenárenská činnosť, nákup devízových prostriedkov.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Opravte si v pozmeňujúcich návrhoch písmeno j) na písmeno o). Budeme hlasovať o tomto návrhu poslanca Šimka E.

Kto je pre uvedený návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasuje se.)

(16.51 hodin)

(SN-ČR - 19, SN-SR - 20, SL - 25) Snemovňa národov Česká republika devätnásť, Snemovňa národov Slovenská republika dvadsať, Snemovňa ľudu dvadsaťpäť. Ďakujem.

Kto je proti? (SN-ČR - 5, SN-SR - 2, SL - 3) Snemovňa národov Česká republika päť, Snemovňa národov Slovenská republika dva, Snemovňa ľudu tri. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (SN-ČR - 22, SN-SR - 18, SL - 56) Snemovňa národov Česká republika dvadsaťdva, Snemovňa národov Slovenská republika osemnásť, Snemovňa ľudu päťdesiatšesť. Ďakujem.

V Snemovni národov Česká republika devätnásť pre, päť proti, dvadsaťdva sa zdržalo, traja nehlasovali. V Snemovni národov Slovenská republika dvadsať pre, dva proti, osemnásť sa zdržalo, traja nehlasovali. V Snemovni ľudu dvadsaťpäť pre, tri proti, päťdesiatšesť sa zdržalo, sedem nehlasovalo. Návrh nebol Federálnym zhromaždením prijatý. Prosím o ďalší návrh.

Společný zpravodaj výborů SL J. Wagner: Další je návrh poslance Vilda k § 1 odst. 4. (Poslanec Vild svůj návrh stahuje.)

Dále je tu návrh poslance Vilda k § 1 odst. 5.

(Poslanec Vild svůj návrh stahuje.)

Poslanec SN J. Vild: Byly to pouze legislativní změny v souvislosti s tím, kdyby se přijal odst. 1 a 2.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Z toho dôvodu nemá význam hlasovať.

Společný zpravodaj výborů SL J. Wagner: V § 1 poslanec Kudláček navrhuje doplnit odst. 5 v tomto znění: "Bankovní činnosti uvedené v odst. 3

- (alternativa I) písm. a) a f)

- (alternativa II) písm. f)

nemůže banka vykonávat s využitím finančních prostředků z vkladů a úroků z vkladů fyzických a právnických osob, není-li zvláštním zákonem stanoveno jinak."

Navrhovatel nedoporučuje, zpravodajové ponechávají na uvážení sněmoven.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Musím sa priznať, že nerozumiem tomu, o akej alternatíve hlasujeme.

Společný zpravodaj výborů SL J. Wagner: Budeme hlasovat nejdříve o první alternativě a v případě, že neprojde, o alternativě druhé.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Hlasujeme o prvej alternatíve návrhu poslanca Kudláčka na úpravu § 1.

Kto je pre návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasování započato v 16.55 hodin.)

(SN-ČR - 10, SN-SR - 3, SL - 18) Snemovňa národov Česká republika desať, Snemovňa národov Slovenská republika tri, Snemovňa ľudu osemnásť. Ďakujem.

Kto je proti? (SN-ČR - 1, SN-SR -2, SL - 2) Snemovňa národov Česká republika jeden, Snemovňa národov Slovenská republika dva, Snemovňa ľudu dva. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (SN-ČR - 31, SN-SR - 37, SL - 66) Snemovňa národov Česká republika tridsaťjeden, Snemovňa národov Slovenská republika tridsaťsedem, Snemovňa ľudu šesťdesiatšesť. Ďakujem.

V Snemovni národov Českej republiky desať pre, jeden proti, tridsaťjeden sa zdržalo, traja nehlasovali. V Snemovni národov Slovenskej republiky tri pre, dva proti, tridsaťsedem sa zdržalo, dvaja nehlasovali. V Snemovni ľudu osemnásť pre, dvaja proti, šesťdesiatšesť sa zdržalo, päť nehlasovalo. Návrh nebol prijatý.

Společný zpravodaj výborů SN M. Ransdorf: Další alternativa je hlasovat o písmenu f). Stanovisko navrhovatele je záporné.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Budeme hlasovať o tejto druhej alternatíve poslanca Kudláčka. Kto je pre tento návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasování započato v 16.56 hodin.)

(SN-ČR - 9, SN-SR 17, SL - 15) Snemovňa národov Česká republika deväť, Snemovňa národov Slovenská republika sedemnásť, Snemovňa ľudu pätnásť. Ďakujem.

Kto je proti? (SN-ČR - 1, SN-SR - 2, SL - 5) Snemovňa národov Česká republika jeden, Snemovňa národov Slovenská republika dva, Snemovňa ľudu päť. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (SN-ČR - 32, SN-SR - 24, SL - 67) Snemovňa národov Česká republika tridsaťdva, Snemovňa národov Slovenská republika dvadsaťštyri, Snemovňa ľudu šesťdesiatsedem. Ďakujem.

V Snemovni národov Českej republiky deväť pre, jeden proti, tridsaťdva sa zdržalo, päť nehlasovalo, v Snemovni národov Slovenskej republiky sedemnásť pre, dva proti, dvadsaťštyri sa zdržalo, v Snemovni ľudu pätnásť pre, päť proti, šesťdesiatsedem sa zdržalo, štyria nehlasovali. Návrh nebol prijatý.

Společný zpravodaj výborů SN M. Ransdorf: Následující v pořadí je pozměňovací návrh poslance Maliny - do § 1 doplnit odstavec 5, který by zněl: "Banky hospodařící s vklady vkladatelů nemohou do doby nabytí účinnosti právní úpravy pojištění vkladů a úroků z vkladů fyzických osob vykonávat činnosti uvedené v odst. 3 písm. a) a f). Toto omezení se netýká subjektů uvedených v § 44 odst. 1 a 3."

Součástí tohoto návrhu je přečíslování dalších odstavců. Stanovisko navrhovatele je záporné. Zpravodajové nechávají na rozhodnutí sněmoven.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Trvá pán poslanec Malina na svojom návrhu? (Trvá.) Budeme o ňom hlasovať.

Kto je pre návrh poslanca Malinu, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasování započato v 16.57 hodin.)

(SN-ČR - 3, SN-SR - 4, SL - 20) Snemovňa národov Česká republika tri, Snemovňa národov Slovenská republika štyri, Snemovňa ľudu dvadsať. Ďakujem.

Kto je proti? (SN-ČR - 11, SN-SR - 4, SL - 7) Snemovňa národov Česká republika jedenásť, Snemovňa národov Slovenská republika štyri, Snemovňa ľudu sedem. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (SN-ČR - 31, SN-SR - 34, SL - 58) Snemovňa národov Česká republika tridsaťjeden, Snemovňa národov Slovenská republika tridsaťštyri, Snemovňa ľudu päťdesiatosem. Ďakujem.

V Snemovni národov traja poslanci pre, jedenásť proti, tridsaťjeden sa zdržal, dvaja nehlasovali, v Snemovni národov Slovenskej republike štyria pre, štyria proti, tridsaťštyri sa zdržalo, dvaja nehlasovali, v Snemovni ľudu dvadsať pre, sedem proti, päťdesiatosem sa zdržalo, šesť nehlasovalo. Návrh nebol prijatý.

Společný zpravodaj výborů SL J. Wagner: Další je návrh poslance Šimka k § 5. Návrh zní takto: "Ten, kdo chce působit jako banka, je povinen požádat ministerstvo financí příslušné republiky o povolení působit jako banka." Navrhovatel nedoporučuje, zpravodajové také ne.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Hlasujeme o návrhu poslanca Šimka. Kto súhlasí s týmto návrhom, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasování započato v 16.58 hodin.)

(SN-ČR - 1, SN-SR - 13, SL - 19) Snemovňa národov česká časť jeden, Snemovňa národov slovenská časť trinásť, Snemovňa ľudu devätnásť. Ďakujem.

Kto je proti? (SN-ČR - 12, SN-SR - 13, SL - 21) Snemovňa národov Česká republika dvanásť, Snemovňa národov Slovenská republika trinásť, Snemovňa ľudu dvadsaťjeden. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (SN-ČR - 33, SN-SR - 14, SL - 43) Snemovňa národov Česká republika tridsaťtri, Snemovňa národov Slovenská republika štrnásť, Snemovňa ľudu štyridsaťtri. Ďakujem.

V Snemovni národov Českej republiky jeden pre, dvanásť proti, tridsaťtri sa zdržalo, dvaja nehlasovali, v Snemovni národov Slovenská republika trinásť pre, trinásť proti, štrnásť sa zdržalo, dvaja nehlasovali. V Snemovni ľudu devätnásť pre, dvadsaťjeden proti, štyridsaťtri sa zdržalo, šesť nehlasovalo. Návrh nebol prijatý. Nezískal potrebný počet hlasov ani v jednej snemovni.

Společný zpravodaj výborů SN M. Ransdorf: Následující návrh opět předložil poslanec Šimko, a to k § 5 odst. 2: "O udělení povolení působit jako banka rozhoduje ministerstvo financí té republiky, na jejímž území bude mít banka sídlo, a to po dohodě s SBČS." Navrhovatel nedoporučuje, zpravodajové rovněž ne.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Hlasujeme o ďalšom návrhu poslanca Šimka. Kto je pre prijatie tohto návrhu, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasování započato v 16.59 hodin.)

(SN-ČR - 3, SN-SR - 26, SL - 18) Snemovňa národov Česká republika tri, Snemovňa národov Slovenská republika dvadsaťšesť, Snemovňa ľudu osemnásť. Ďakujem.

Kto je proti? (SN-ČR - 19, SN-SR - 6, SL - 31) Snemovňa národov Česká republika devätnásť, Snemovňa národov Slovenská republika šesť, Snemovňa ľudu tridsaťjeden. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (SN-ČR - 25, SN-SR - 9, SL - 38) Snemovňa národov Česká republika dvadsaťpäť, Snemovňa národov Slovenská republika deväť, Snemovňa ľudu tridsaťosem. Ďakujem.

V Snemovni národov Českej republiky tri pre, devätnásť proti, dvadsaťpäť sa zdržalo, traja poslanci nehlasovali. V Snemovni národov Slovenskej republiky dvadsaťšesť pre, šesť proti, deväť sa zdržalo, dvaja nehlasovali, v Snemovni ľudu osemnásť pre, tridsaťjeden proti, tridsaťosem sa zdržalo. Návrh Federálne zhromaždenie neprijalo.

Společný zpravodaj výborů SN M. Ransdorf: Dalším návrhem v pořadí je pozměňovací návrh předložený poslancem Wagnerem a týká se § 5 pořadového čísla 6. Jako kompromis pro § 5 odst. 2 a § 6 odstavec 2 navrhuje doplnit "rozhodnutí o udělení povolení působit jako banka uděluje guvernér Státní banky Československé a viceguvernér pověřený řízením Ústřední státní banky československé pro příslušnou republiku". Stanovisko navrhovatelů je kladné, stanovisko zpravodajů rovněž.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Budeme hlasovať o návrhu pána poslanca Wagnera na doplnenie §5. Kto je pre tento návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasování započato v 17.01 hodin.)

(SN-ČR - 42, SN-SR - 40, SL - 66) Snemovňa národov Česká republika štyridsaťdva, Snemovňa národov Slovenská republika štyridsať, Snemovňa ľudu šesťdesiatšesť. Ďakujem.

Kto je proti? (SN-ČR - 0, SN-SR - 0, SL - 2) Snemovňa národov Česká republika nikto, Snemovňa národov Slovenská republika nikto, Snemovňa ľudu dva. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (SN-ČR - 4, SN-SR - 3, SL - 16) Snemovňa národov Česká republika štyri, Snemovňa národov Slovenská republika tri, Snemovňa ľudu šestnásť. Ďakujem.

Traja poslanci zvolení v Českej republike Snemovne národov a traja poslanci Snemovne ľudu nehlasovali. Tento návrh poslanci Federálneho zhromaždenia v oboch snemovniach prijali. Prosím ďalší návrh.

Společný zpravodaj výborů SL J. Wagner: Další je návrh pana poslance Gandaloviče. Bohužel až nyní jsme zjistili, že se nejedná o písm. c), ale o písm. e). Prosím, opravte si to ve svých tiscích. Vypouští se tedy písm. e). Navrhovatel nedoporučuje, zpravodajové ponechají na rozhodnutí sněmovnám.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno, tento návrh je totožný s návrhom pána poslanca Vilda. Pán minister Klaus sa hlási.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP