Středa 11. prosince 1991

Postupně však jednotlivé státy od tohoto postupu začaly upouštět. Nejprve bylo rozhodování o zařazení do civilní služby odnímáno vojenským odvodním orgánům a svěřeno civilní správě. Pak ve druhé fázi, což bylo zhruba na přelomu 70. a 80. let, došlo k liberalizaci podmínek pro zařazení k civilní službě a ta v podstatě ze dvou důvodů:

Za prvé se změnilo chápání občanského významu vojenské služby, která přestala být v podstatě vnímána jako nejsvětější vlastenecká povinnost. Bylo to způsobeno zvláště dlouhým obdobím mezi válkami, příjmem mravních hodnot nenásilí veřejností a také změnami ve struktuře armády samotné. To vedlo postupně k pojetí civilní služby jakožto plnoprávné alternativy vůči službě v armádě.

Druhým důvodem byla pak samotná problematičnost administrativní a právní procedury prověřování a prokazování důvodů víry či svědomí. Důvody žadatel o civilní službu může jim těžko dokázat a komise zase může jen těžko dokázat jejich nepřítomnost. To nakonec vedlo k celkové liberalizaci kritérií na odepření vojenské služby a akceptování obecného nesouhlasu s vojenskou službou jako důvodu pro její odmítnutí. Známým se stal případ jistého západoněmeckého brance, který jako důvod odepření vojenské služby uvedl, že se odmítá podílet na znečišťování životního prostředí, jehož se armáda dopouští. Komise tehdy tento důvod za relevantní neuznala, ale odvolací soud ano. Termín "důvody svědomí" se prostě ukázal všeobsažným a postupně byl jako takový přijat.

Evropský parlament, jakýsi politický etalon evropské kultury, potom na tuto situaci reagoval v roce 1989 v již zmíněné rezoluci, v níž požaduje, aby individuálně motivované prohlášení bylo dostatečným podkladem statutu odpírače z důvodu svědomí. Zde bych chtěl poněkud opravit názor předkladatele místopředsedy federální vlády pana Mikloška v tom smyslu, že tato rezoluce byla akceptována již mnoha státy, např. Finskem, v současné době jsou projednávány změny - uvedení tohoto zákona do souladu s touto rezolucí - v Rakousku a Itálii.

Jako odrazovací nástroj před volbou civilní služby je tedy namísto zkoumání důvodů svědomí upřednostňována její délka. Ta se pohybuje v zemích Evropského společenství většinou mezi 1,2 až 1,4 násobkem délky povinné vojenské služby a dále je často diferencována podle jisté "atraktivnosti" oblasti, v níž je vykonávána. V Dánsku např. trvá v jednotkách civilní obrany a zdravotnických zařízeních 10 měsíců a v sociálních, kulturních a náboženských organizacích 15 měsíců. Obecně potom platí, že v zemích velmi liberálního posuzování vlastní žádosti o civilní službu, jako je např. Finsko, je její trvání delší. Zde je to 1,7 násobek povinné vojenské služby. Naopak Rakousko a Itálie, kde platí současný zákon a kde je délka civilní služby shodná s délkou služby vojenské, je nutno potom žádost obhajovat před komisí. Od takové praxe, jak už bylo řečeno, většina západoevropských zemí ustupuje, což platí i pro Rakousko a Itálii.

Je však také nutné na druhé straně konstatovat, že tento proces liberalizace podmínek zařazování k civilní službě v západní Evropě probíhal několik desetiletí, takže se mu postupně přizpůsoboval nejen civilní státní sektor vlastním rozšiřováním počtu pracovních míst pro odpírače, ale i samotná armáda. U nás bohužel přijetí zákona o civilní službě, tedy zákona č. 73/90 Sb., zákona relativně liberálního a v podstatě odpovídajícího evropským zkušenostem, časově spadá do období reorganizace státní správy i armády. Pro jednu i druhou oblast takto vznikají značné potíže.

Jsou naprosto pochopitelné také důvody, které vedly vojenské činitele k tomu, aby zabránili faktu, že institut civilní služby ohrožuje početní stavy vojsk. Jimi iniciovaný návrh nového zákona o civilní službě, který předpokládal původně zřízení komisí, před nimiž by každý žadatel musel uvést důvody a důkazy prokazující jeho žádost o zařazení k civilní službě, by však rozhodně nebyl vhodným řešením vzniklé situace. Jednak by tento postup šel proti samotnému vývoji evropské politické a právní kultury nehledě k tomu, že by vyvolal vážné administrativní potíže a také potíže právní. Zavalil by už beztak přetížené soudnictví neřešitelnými odvoláními a posílil averzi veřejnosti, zvláště pak mládeže vůči armádě.

Návrh zákona vychází také z premisy, že je možné nepřipouštět podávání žádosti o civilní službu během výkonu vojenské služby a v určitých intervalech před jejím nástupem, po zařazení do zálohy, aniž by bylo vážněji narušeno právo občanů měnit náboženství či svou víru, které je u nás zaručeno v Listině základních práv a svobod. Proti této derogaci se staví nejen rezoluce Evropského parlamentu z října 1989, ale i Amnesty International, která se již v roce 1980 rozhodla uznat za vězně svědomí ty, jimž je toto právo během výkonu vojenské služby odepřeno a jsou pro jeho výkon vězněni.

Pokud jde o problém deficience vojáků základní služby, jinými slovy o problém ohrožení odvodních stavů, byl by tento zajisté podstatně zmírněn možností vykonávat vojenskou službu beze zbraně. Tato možnost existuje v řadě evropských zemí. Délka této služby se zpravidla pohybuje mezi délkou klasické civilní služby, to je služby v civilním sektoru a klasické vojenské služby, to je služby se zbraní. Je ovšem dobrovolnou - to podtrhuji - dobrovolnou možností (tedy alternativní možností) pro ty, kteří již obdrželi statut odpírače z důvodu svědomí a jsou povinni civilní službou. Jinými slovy je přijatelnou volbou pro občany, jejichž důvody k odepření jsou vázány pouze na výhrady vůči používání zbraní, nikoli na odmítání armády jako samotné instituce. Tato možnost by ale vyžadovala i jisté vstřícné kroky ministerstva obrany, neboť z větší části přesahuje legální rámec zákona o civilní službě.

Dovolte, abych se ještě zmínil o rezoluci Evropského parlamentu z roku 1989, a sice v souvislosti s dopisem synodní rady Českobratrské církve evangelické, která v podstatě obsahuje stejné premisy. V tomto dopise č.j. 911/91 se staví proti zřizování komisí a požaduje, aby právo odepřít vojenskou službu z důvodů svědomí bylo občanům umožněno i během výkonu civilní služby, byť v poněkud rigidnější podobě. V závěru dopisu se uvádí: "Naléhavě žádáme, aby podle našeho názoru přechodné potíže s umisťováním osob vykonávajících civilní službu a případné obavy ze snížení obranyschopnosti nevedly k omezování svobod občanů, jak byly vyjádřeny v zákoně o civilní službě."

Nyní k vlastním pozměňovacím návrhům. Předznamenávám, že tyto návrhy neuvádějí do souladu návrh zákona o civilní službě s rezolucí Evropského parlamentu z roku 1989. Takové návrhy zde přednese poslankyně Šormová a pochopitelně mají i moji podporu. Moje návrhy pouze odstraňují jisté legislativní nesrovnalosti, které plynou ze spontánního a do značné míry i chaotického jednání branně bezpečnostních výborů jako výborů garančních, a řeší některé nedostatky a opomenutí, které vznikly kompilací dvou zcela koncepčně odlišných návrhů.

Návrh první, ten se týká § 1 odst. 1. Civilní služba je službou, kterou je občan podléhající služební povinnosti po propuštění z vojska povinen vykonat podle tohoto zákona, jestliže z důvodu svědomí nebo náboženského vyznání... atd. Zde pak dál pokračuje text stejně s navrhovaným zněním. Liší se návrh pouze o vsuvku "občan podléhající služební povinnosti". Zde je odkaz také na § 20 branného zákona, který tuto služební povinnost vysvětluje. Zjednodušeně se jedná o definování okruhu osob, jichž se tento institut týká.

Pozměňovací návrh č. 2 § 1 odst. 2 zní: "Občan vykonává civilní službu formou pomocných činností v organizacích státu, obcí...", a teď je ta změna: "a u nevýdělečných nestátních právnických osob (dále jen organizace)". Jedná se o rozšíření okruhu pracovních nebo služebních příležitostí mimo státní sektor na neprofitní organizace apod.

Za třetí § 1 odst. 5 zní: "Při výkonu civilní služby nesmí být občan, který ji vykonává, neodůvodněně zvýhodněn nebo znevýhodněn oproti občanům, kteří vykonávají vojenskou základní, náhradní službu nebo vojenské cvičení."

Zde se jedná o vymezení jakéhosi oboustranného rámce, nikoli pouze o stanovení jisté laťky.

Návrh 4 - § 1 odst. 4 - 5 se označují jako 5 a 6, odst. 4 zní: "Občanům, kteří bez vlastní viny do 31. prosince roku, ve kterém dovršili 30 let věku nenastoupili civilní službu, nahrazující vojenskou základní službu, se délka civilní služby zkracuje na dobu rovnající se délce vojenské základní služby." Tento návrh je vlastně konzistentní s branným zákonem a vlastně rozvíjí předchozí tézi, že tedy výkonem civilní služby není občan zvýhodněn ani nezvýhodněn.

Paragraf 29, tj. který se týká určení náhradní služby ze zákona, tj. pětiměsíční. K této náhradní službě ze zákona se určují osoby, které byly bez vlastní viny odvedeny po 31. prosinci roku, v němž dovršily 30 let věku, nebo bez vlastní viny nenastoupily základní službu do 31. prosince roku, v němž dovršily 30 let. Zde se jedná, jak již jsem řekl, o konzistenci, čímž bych chtěl odpovědět panu poslanci Zlochovi, proč jsou taková opatření v tom zákoně, míním tím § 4 odst. 2, který navrhoval pan poslanec Zlocha vypustit.

Dále pozměňovací návrh č. 5, který jsem rozvedl oproti tomu písemnému návrhu do jistých alternativ 5 a) a 5 b). Zní asi takto: V § 2 se odstavce 1 - 5 vypouštějí odst. 6 - 9 se označují jako odstavce 4 - 7 a nový odstavec 1 zní: "Prohlášení o odepření vojenské základní náhradní služby nebo vojenských cvičení z důvodů uvedených ve zvláštním předpise (dále jen prohlášení) podává občan písemně okresní nebo jí na roveň postavené vojenské správě podle místa svého trvalého pobytu (dále jen příslušná vojenská správa). V prohlášení musí být uvedeny důvody odmítnutí podle § 1 odst. 1." Nový odst. 2 zní: "Splňuje-li prohlášení náležitosti uvedené v odst. 1, zbaví příslušná vojenská správa občana do 10 dnů od doručení prohlášení služební povinnosti a současně postoupí prohlášení úřadu, stanovenému obecně závaznými právními předpisy republik (dále jen příslušný úřad)."

Nový odst. 3 zní: "K prohlášení o odepření vojenské základní služby nebo vojenských cvičení se nepřihlíží, podá-li je voják

a) v době od doručení povolávacího příkazu k nástupu vojenské základní náhradní služby nebo vojenského cvičení do nástupu vojenské základní náhradní služby nebo vojenského cvičení,

b) během výkonu vojenské základní náhradní služby nebo vojenského cvičení."

Alternativa 5 a) se liší pouze v odst. 3, který zní: "Prohlášení o odepření vojenské základní služby může podat jen a) odvedenec do 30 dnů od ukončení odvodního řízení," pak je b) a c), které zůstávají stejné, pak je d), které se mění: voják v záloze mimo dobu od doručení povolávacího příkazu k nástupu vojenského cvičení do nástupu vojenského cvičení a během výkonu vojenského cvičení.

To je tedy, jak již jsem řekl alternativní návrh k pozměňovacímu návrhu č. 5, o kterém jsem hovořil předtím. Zde se vlastně jedná o odlišnou specifikaci doby, kdy není možné akceptovat prohlášení odpírače, 5 je liberálnější varianta, 5 a) je alternativní k pozměňovacímu návrhu č. 5, je rigidnější, východisko je takové, že se jedná o výkon ústavního práva, které nelze degradovat mechanismem uvedeným v tisku č. 946 na úroveň dejme tomu placení pojistného, míním tím písm. d) tohoto návrhu.

5 b) § 1 odst. 3 zní: "Civilní služba je o dvě třetiny delší než nevykonaná vojenská základní (náhradní) služba nebo její část a o polovinu delší než nevykonaná vojenská cvičení nebo jejich část." Zde se jedná o stanovení délky civilní služby, na jeden a půl násobek povinné vojenské služby, ten koeficient dvě třetiny provádí přepočet, započítávající implicitně i cvičení, kterým je občan podle branného zákona povinen, byť až po splnění základní povinnosti.

7. Ten původní návrh č. 6 stahuji, protože je vlastně obsažen v návrhu 5 a 5 a). 7. V § 2 odst. 6, to je to původní číslo nebo 4 - 5, pokud se rozhodneme přijmout předcházející návrhy - vynechat poslední větu, dále pak vynechat slovo "své" v první větě. To je tam zcela nadbytečné, jedná se pouze o legislativní záležitost.

8. První věta § 2 odst. 7 zní: "Příslušná vojenská správa vyrozumí do 30 dnů o rozhodnutí o odvolání prohlášení občana a příslušný úřad." Zde se jedná pouze o stanovení časového limitu.

Dále pak se stanoví časový limit v pozměňovacím návrhu č. 9. Tady se stanoví číselný limit do 10 dnů.

9 a) v § 3 odst. 3 slova "propuštění občana z vojska" nahradit slovy "podání prohlášení." Zde se jedná také o úpravu legislativního charakteru. Ta chyba, která je v tisku 946 vznikla, jak již jsem říkal, při kompilaci obou návrhů.

11. § 4 nadpis zní: "Odklad přerušení, zproštění a prominutí výkonu civilní služby a převedení do jiné organizace."

§ 4 odst. 2 - 9, nebo 3 - 10, podle toho jak budou přijaty předchozí návrhy, označit jako odstavce 3 - 10, nebo 4 - 11 a nový odst. 2 zní: "Příslušný úřad může na žádost organizace z důvodů zřetele hodných nástup do civilní služby odložit, její výkon přerušit, případně převést občana k výkonu civilní služby do jiné organizace."

V § 6 vypustit odst. 5 varianty I a II a odst. 6 označit jako odst. 5. To se zase jedná o jistou kompilaci těch variant v odst.5 § 6.

12. V § 7 odst. 1 vynechat poslední větu, která je zde nadbytečná, ustanovení řeší § 13 odst. 1.

Pozměňující návrh č. 13 - § 10 zní: "Občané, kteří před účinností tohoto zákona podali prohlášení o odmítnutí vojenské činné služby podle § 2 odst. 1 zákona č. 73/1990 Sb., o civilní službě a nebyli k nástupu civilní služby povoláni, vykonají civilní službu podle tohoto zákona." Myslím, že to nepotřebuje komentář, zde se jedná vlastně o problematiku výkladu § 1 odst.3 zákona 73/90 Sb. Jde o současné počítání délky civilní služby, která je podle mého názoru stanovována nesprávně, v rozporu s platným zákonem, v rozporu s platným branným zákonem, neboť je občanům, kteří podají prohlášení o odmítnutí vojenské služby během výkonu této základní vojenské služby, nebo náhradní služby, nebo ještě před jejím výkonem, je započítávána i délka rovnající se příslušnému koeficientu vojenských cvičení. Ovšem branný zákon říká, že občan je povinen těmito cvičeními až poté, pokud vykoná základní nebo náhradní vojenskou službu a tu nevykoná, neboť v tomto případě podle § 22 odst.1 písm. e) byl propuštěn z vojska.

13 a) - Nadpis před § 10 a nový § 11 zní: "Ustanovení přechodná." V § 14 nahradit slova "ministerstvo obrany" slovy "ministr obrany" a v § 14 se označuje jako nový § 11 odst. 1 a nový § 11 odst. 2 zní: "Příslušný úřad může vykonání civilní služby prominout osobám, které byly před účinností zákona č. 73/1990 Sb., o civilní službě pravomocně odsouzeny za odmítnutí výkonu základní náhradní služby nebo vojenských cvičení, motivované důvody svědomí nebo náboženského vyznání."

S tím souvisí i přečíslování § 11, 12, 13, které se označují jako § 12, 13, 14. Myslím, že to nepotřebuje žádného komentáře, jde o možnost jisté rehabilitace lidí, kteří mají tuto možnost v pozměňovacím návrhu, který byl přijat při jednání gesčních výborů a mají možnost, pokud nebyli odvedeni, ale pokud byli odvedeni mají tu možnost, která jim je umožněna přes příslušný úřad.

14. § 11 zní: "Za branné pohotovosti státu mohou podávat prohlášení o odepření výkonu vojenské služby pouze odvedenci, a to odvodní komisi při odvodním řízení."

Ustanovení, které bylo přijato při jednání gesčních výborů je podle mého názoru nadměrně rigidní. Původní formulace vládního návrhu je z hlediska obrany státu postačující.

15. pod legislativní zkratkou "příslušný úřad" se rozumí úřad, stanovený nařízením vlády České a Slovenské Federativní Republiky. Obdobně § 7, odst. 1 poslední věta.

§ 13, odst.1 zní: "Podrobnosti výkonu civilní služby stanoví vláda České a Slovenské Federativní Republiky nařízením."

Je to praktická analogie z praxe ve SRN i v dalších zemích. Řekl bych, že naše současná praxe je jistou anomálií, neboť neznám žádnou jinou zemi, kde by bylo toto vykonáváno kompetenčně tak, jak je vykonáváno u nás. Ve všech zemích zemského či spolkového zřízení vycházejí z toho, že civilní služba je alternativní vojenská služba, která je také službou v rámci spolkového státu.

Z toho plyne i tento můj přístup a celý přístup by se měl vyvíjet z rozpočtové politiky, což je největší bolestí v současné době, neboť na to nejsou prostředky. Je to pochopitelné, protože tyto prostředky by měly být vytvářeny na úrovni republik a protože republiky nemají bezprostřední zájem na výkonu vojenské povinnosti, nemohou mít ani bezprostřední zájem na výkonu civilní služby.

Sleduji tím také vytvoření jistého institucionálního zabezpečení civilní služby, mám za to, že by zde podobně jako v jiných státech měl vzniknout Státní federální úřad pro civilní službu s centrální registrací, který by jednak zabezpečil financování, uznávání pracovišť pro civilní službu, posuzování způsobilosti občanů, kteří jsou ve výkonu civilní služby, zajímal by se školeními a mohl by mít pochopitelně i příslušné referáty v jednotlivých regionech případně v jednotlivých republikách. Odvolávám se zároveň na článek 41 Listiny základních práv, který toto kompetenční uspořádání umožňuje.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Slovo má pani poslankyňa Šormová.

Poslankyně SL R. Šormová: Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, je zřejmé a vyplývá to i ze všech předchozích vystoupení, že zákon o civilní službě, přijatý Federálním shromážděním v březnu 1990, není dokonalý a že občané i instituce se při jeho aplikaci setkávají s nejrůznějšími obtížemi.

Československá armáda se potýká se zvyšujícím se počtem odpíračů vojenské služby a s neplánovitým vývojem tohoto jevu. Okresní úřady se na druhé straně střetávají s nutností zaměstnat ve vymezených oblastech poměrně vysoký počet občanů a odpíračům vojenské služby i institucím, v nichž pracují, působí mnohé nesnáze a nejasnosti ve vzájemných vztazích.

Ze všech těchto skutečností zjevně vyplývá potřeba znovu se zákonem o civilní službě zabývat. Zároveň bychom se ovšem měli vyhnout tomu, aby změny, které přijmeme, byly spíše rázu okamžitého opatření, které reaguje na přechodné problémy, na úkor perspektivních trendů.

Dovolte mi zmínit se jen o dvou okruzích problémů, které se zákona o civilní službě týkají:

1. Civilní služba má být jako plnohodnotná alternativa vojenské služby přínosem a ne trpěným zlem. V zákonu chybí legislativní formulace, které by vycházely z pozitivních stránek civilní služby. Společensky prospěšná práce se naopak deklasuje na "pomocnou činnost". Jedině předsudkem, že samotná existence občanů odmítajících vojenskou službu je nežádoucí, lze vysvětlit skutečnost, že zákon neumožňuje efektivních využití jejich schopností a kvalifikace ani tam, kde by jí bylo třeba, čímž vlastně v praxi popírá jejich společenskou odpovědnost.

Z těchto důvodů vychází můj první pozměňovací návrh, a to v § 1, odst.2 - vypustit slova "formou pomocných činností".

2. Podstatnou změnou v zákoně je, že nadále už nemá být umožněno, aby vojenskou službu odmítali ti občané, kteří ji už nastoupili. Jistě má své opodstatnění námitka, že mnozí z těch, kdo se náhle ocitnou v nezvyklém a často velmi obtížném postavení, se rozhodují unáhleně, čímž mohou možnosti odmítnout vojenskou službu z důvodu svědomí de facto zneužívat. Přesto se domnívám, že by i během vojenské služby měla být zachována možnost přihlásit se do služby civilní. Právě ve vojenském prostředí a při výcviku se zbraní mohou u jednotlivce vzniknout zásadní a rozhodné námitky svědomí vůči násilí či armádě a to ne kvůli dočasným potížím, nýbrž z důvodů hlubších.

Odmítám vycházet z premis, které často zaznívají - a zazněly v podstatě i tady - že většina těchto občanů jsou slaboši nebo lháři. Zásadní námitkou proti zavedení laických komisí je skutečnost, že nelze zkoumat svědomí jednotlivce. Nikdo nemůže důvody svědomí objektivně posoudit a rozhodovat o někom na základě subjektivní úvahy, by bylo nemorální. Zavedením komisí by se navíc z práva odepřít vojenskou službu stalo právo požádat o možnost odepření. Domnívám se, že není možné, aby občan žádal o to, co je mu ústavně zaručeno. Navíc nelze vyloučit, že odmítavým výrokem, kterým by komise mohla žádost občana zamítnout, by došlo k porušení ustanovení čl. 15 odst. 3 ústavní Listiny základních práv a svobod.

Pokud tedy připustíme, že svědomí jednotlivce nemůže zkoumat a hodnotit žádná komise, neměl by ho zkoumat a hodnotit ani parlament.

Ještě bych ráda zmínila jeden aspekt: Listina základních práv a svobod, kterou jsme schválili, říká ve svém článku 15, že "Nikdo nemůže být nucen vykonávat vojenskou službu, pokud je to v rozporu s jeho svědomím nebo s jeho náboženským vyznáním. Podrobnosti stanoví zákon."

V jiném článku říká, že "Svoboda myšlení, svědomí a náboženského vyznání je zaručena. Každý má právo změnit své náboženství nebo víru a nebo být bez náboženského vyznání."

Vycházíme-li z předpokladu, že nikdo nemůže být nucen vykonávat vojenskou službu, pokud je to v rozporu s jeho svědomím, že tedy každý má právo odmítnout z důvodu svědomí vojenskou službu, dále že žádná komise či porota nemůže zkoumat a hodnotit svědomí občana a že tedy občan o námitkách svědomí podává prohlášení, které nelze objektivně přezkoumávat, pak z toho pro mne vyplývá jednoznačný závěr, že totiž zákon, má-li být v souladu s Listinou základních práv a svobod, může stanovit podrobnosti pro výkon práva na odmítnutí vojenské služby, ale nemůže skupině občanů toto právo odejmout.

Odtud pramení můj druhý pozměňovací návrh: Bude-li přijat návrh poslance Jégla na nové znění § 2, který jinak podpořím, stejně jako ostatní návrhy kolegy Jégla, navrhuji v tomto novém § 2 nové znění odstavce 3 a zařazení dalšího odstavce 4 s tím, že další odstavce by se přečíslovaly.

Odst. 3 by zněl: "Podá-li občan prohlášení podle odst. 1 a) v době od doručení povolávacího příkazu k nástupu vojenské základní (náhradní) služby, a nebo vojenského cvičení do nástupu vojenské základní (náhradní) služby nebo vojenského cvičení

b) během výkonu vojenské základní (náhradní) služby nebo vojenského cvičení, příslušná vojenská správa zbaví občana povinnosti vykonat vojenskou činnou službu, a to do 90 dnů ode dne doručení prohlášení. Současně toto prohlášení postoupí příslušnému úřadu."

Odst. 4: "Podá-li občan prohlášení podle odst. 3, započítá se do doby nevykonané vojenské základní (náhradní) služby nebo její části a do doby nevykonaných vojenských cvičení nebo jejich části doba rovnající se době vojenské činné služby vykonané ode dne doručení prohlášení do dne, kdy je občan zbaven povinnosti vojenskou činnou službu vykonat."

Odst. 3 by tak umožnil odmítnout vojenskou službu i těm občanům, kteří se pro tento krok rozhodnou, až poté, co obdrží povolávací příkaz k výkonu této služby nebo i během jejího výkonu. Zároveň tento odst. 3 i nový odst. 4 zpřísňuje pro tuto skupinu občanů podmínky odchodu z armády a svým způsobem je tedy znevýhodňuje tím, že civilní služba v jejich případě může být až o devadesát dnů delší než u ostatních občanů. Děkuji vám za pozornost.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP