Úterý 10. prosince 1991

Společný zpravodaj SL M. Čič: Ďalší návrh sa týka tej istej problematiky - podpora a propagácia hnutia smerujúceho k potlačovaniu ľudských práv a slobôd. Je to návrh pána poslanca Doležala.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Ano, nyní budeme hlasovat o pozměňujícím návrhu pana poslance Doležala.

(19.38 hodin)

Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko!

(Hlasuje se.) (SN 67, SL 55)

Kdo je proti? (SN 1, SL 1)

Kdo se zdržel hlasování? (SN 23, SL 27)

Návrh sněmovny přijaly.

Společný zpravodaj SL M. Čič: Teraz pristupujeme k návrhu pána poslanca Hubálka k § 61, ktorý sa doplňuje o sympatie ku komunizmu. Tento návrh neodporúčame prijať.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Budeme o tomto návrhu hlasovat.

(19.40 hodin)

Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko!

(Hlasuje se.) (SN 50, SL 42)

Kdo je proti? (SN 15, SL 8)

Kdo se zdržel hlasování? (SN 35, SL 45)

Návrh přijat nebyl.

Společný zpravodaj výborů SL M. Čič: Je to návrh pána poslanca Doležala v znení, ktoré máte k dispozícii. Neodporúčame prijať.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský:

Budeme hlasovat. Kdo je pro tento pozměňovací návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko!

(Hlasuje se.)

Děkuji. (SN 60, SL 50)

Je někdo proti? (SN 6, SL 10)

Kdo se zdržel hlasování? (SN 27, SL 33)

Děkuji. Ve Sněmovně národů 60 pro, 6 proti, 27 se zdrželo, ve Sněmovně lidu 50 pro, 10 proti, 33 se zdrželo. Návrh přijat nebyl.

Společný zpravodaj výborů SL M. Čič: Posledný je návrh pána poslanca Šamalíka, vypustiť § 261. Odporúčame.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Budeme hlasovat. Kdo je pro tento pozměňovací návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko!

(Hlasuje se.)

Kdo je proti? (SN 26, SL 33)

Kdo se zdržel hlasování? (SN 42, SL 30)

Děkuji. Ve Sněmovně národů 35 pro, 26 proti, 42 se zdrželo. Ve Sněmovně lidu 38 pro, 33 proti, 30 poslanců se zdrželo. Návrh přijat nebyl.

Nemýlím-li se, tím jsou vyčerpány všechny pozměňovací návrhy. Pan poslanec Stome má technickou poznámku.

Poslanec SN K. Stome: Pane předsedající, pane předsedo, dámy a pánové poslanci, domnívám se, že vysvětlení k § 203, které podal pan místopředseda vlády, nebylo zcela jednoznačné a není zcela jednoznačné. § 203 je týrání zvířat. Jsme dlužni hlasovat o návrhu pana poslance Tomsy a poslanců Blažka a Šebeje. Argumentace, že trestní zákon hovoří o újmě, nedopadá na tento případ: trestní zákon v § 89 hovoří o újmě tak, že se jedná o vážnou poruchu na zdraví, kterou blíže necharakterizuje. Navrhovatelé v § 203 - myslím návrh pana poslance Tomsy - hovoří o vážném poškození zdraví zvířete. Čili uvádí téměř stejnou terminologií, zákonem blíž neurčenou, co je to vážná porucha, protože co (za předpokladu vážné poruchy) se těžkou újmou rozumí se a nechává na zákonodárci Co to je vážná porucha, je na vykladateli, aby to určil. V tomto případě vážné poškození zdraví zvířete je také otevřený pojem, který určí interpret tohoto zákona.

Domnívám se, že tvrdit, že by potom nebylo postižitelné toto jednání, je jen jeden z možných výkladů, ale ne výklad jediný a konečný. Protože vážné poškození je obsaženo i v návrhu poslanců Blažka a Šebeje, domnívám se, že musíme o těchto návrzích hlasovat vzdor návrhu poslance Gandaloviče, neboť se nevylučují.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Osobně myslím, že tyto návrhy nemohou být v trestním zákoníku vedle sebe, ale prosím zpravodaje, aby se vyjádřil.

Společný zpravodaj výborů SL M. Čič: Jednak si myslím, že zákonodarca, keď riešil otázky interpretačné, mal na mysli § 289 zdravie či ujmu na zdraví atď. u človeka.

Po druhé, pokiaľ sa jedná o to, že kto sa dopustí týrania zvieraťa, ktorým spôsobí smrť alebo vážne poškodenie jeho zdravia, tak je to jednoznačná otázka. Môže ho týrať a týra ho až tak, že mu poškodí zdravie a môže to byť otázka ťažkej ujmy na zdraví alebo ublíženie na zdraví. Ale tu sa jedná o to, že môže dôjsť k týraniu, aj keď taký následok vôbec nastal. Nenastane žiadne poškodenie, aj keď k týraniu došlo, to môže byť u koni, dobytka, prípadne u iných zvierat. Myslím, že tým by sa práve zredukoval trestný postih a podmienky trestného postihu.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Myslím, že jsme o této věci skutečně hlasovali, ale jestliže si přejete, budeme o těchto návrzích ještě hlasovat. Osobně mám za to, že by se tam překrývaly skutkové podstaty, které v této věci v trestním zákoně by měly být obsaženy.

Poslanec SL P. Šebej: Ja sa síce neprikláňam celkom k vysvetleniu podstaty veci, ako povedal pán spravodajca, ale mám taký pocit, že snemovne už jednoznačne prijali znenie § 203. Nie je preto možné k tomu znova hlasovať. Procedurálne sa tak domnievam.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Pan poslanec Blažek si ještě přeje slovo.

Poslanec SN A. Blažek: Kolegyně a kolegové, myslím, že aspoň pro dějiny bychom měli slyšet, podle jakého řádu, jak bude kvalifikován přestupek týrání zvířat podle odst. 1 § 203. Já to chci slyšet, jak bude postižen ten, kdo poprvé týrá zvíře. Děkuji za pozornost.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Na to je ustanovení přestupkového zákona.

Místopředseda vlády ČSFR P. Rychetský: Nebudu zdržovat vaše jednání, ale především pan poslanec Stome zřejmě vůbec nepochopil, co jsem zde říkal, protože já jsem říkal jediné: Rozdíl mezi návrhem pana poslance Gandaloviče a ostatními je v tom, že všichni ostatní zakládají trestnost pouze u takového týrání zvířete, se kterým je spojeno buď usmrcení anebo zvlášť závažná újma zdravotní. Zatímco návrh pana poslance Gandaloviče postihuje jako trestné každé týrání zvířete a nevyžaduje tento nárok. To je nepochybné.

Pokud se týče toho, o čem hovoří pan poslanec Blažek, je to věc, která není v kompetenci, není v zákonodárné působnosti FS. Zákon na ochranu zvířat, proti týrání, to je přestupkový zákon, nikoliv trestní zákon, mohou přijmout pouze národní rady, nikoliv FS. Podle mých informací v ČNR takový zákon je už předložen, o SNR nemám informace, jak daleko zákonná úprava je připravena, jestli bude též v tomto roce nebo později, to nevím.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Vážení kolegové, projednali jsme pozměňovací návrhy. Pan poslanec Kováč, upozorňuji, projednali jsme všechny pozměňovací návrhy a budeme hlasovat o návrhu zákona jako celku.

Poslanec SN Michal Kováč: Pán predsedajúci, na rozdiel od vás si nemyslím, že sme prejednali všetky pozmeňujúce návrhy, ani nesúhlasím s pánom Šebejom s z technického hľadiska, že sme zákon prijali a je vylúčené hlasovať o ňom znova. (Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský:: Ještě jsme ho nepřijali.) Tento stav už použili pri lustračnom zákone, keď sa dvakrát hlasovalo o rovnakej vete, keď si dobre spomínate. Preto žiadam, aby sa znova hlasovalo o návrhu pána Šamalíka, pretože má právo, aby sa o jeho protinávrhu hlasovalo. Tak to parlament odôvodnil už minule a žiadam, aby sa to dodržalo aj teraz.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Ještě pan poslanec Blažek.

Poslanec SN A. Blažek: Prohlašuji, že jsem nedostal odpověď na svoji otázku. S dovolením se obrátím na pana předsedu Nejvyššího soudu dr. Motejla, který mi v kuloárech na moji konkrétně položenou otázku odpověděl takto: (Doufám, že cituji správně.) Otázka zněla: Co to znamená obdobný přestupek? Pan předseda mě ujistil, že je to porušování zásad socialistického soužití. Vysvětluji si to tak, že první týrání zvířete je porušování zásad socialistického soužití. S tím nemohu souhlasit, proto jsem navrhoval, abychom postupovali tak, aby zde bylo zakotveno něco úplně jiného. (Potlesk)

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Hovoří poslanec Šebej.

Poslance SN F. Šebej: Mám technickú poznámku ku kolegovi, pánu Kováčovi. Hovoril som o § 203 a nie o § 260, tak nechápem, prečo ste sa ma mňa obracali...

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Vážení kolegové, všechny pozměňovací návrhy byly projednány a sněmovnou posouzeny. Některé přijaty, některé odmítnuty. Nezbývá tedy, než přistoupit... Pan poslanec Olej.

Společný zpravodaj výborů SN J. Olej: Ako spoločný spravodajca by som chcel toto plénum upozorniť, keď sme prijali ustanovenie § 260, v znení ako sme ho prijali, potom je nevyhnuteľné dať do derogačnej klauzule, že sa zakazuje činnosť KSČM, pretože nie je možné, aby tu existovala legálna politická strana a súčasne aby jej členovia za činnosť a podporu tejto strany boli postihnutí. (Šum v sále.)

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Hlásí se poslanec Mečl.

Poslanec SN J. Mečl: Nemyslím si, že se na KSČM vztahuje interpretace v ustanovení § 260, který jste před chvílí schválili. Ale, pane předsedající, prosím, aby vzhledem k tomu, že se blíží závěrečné hlasování o návrhu jako celku, aby nám bylo poskytnuto 20 - 30 minut na schůzku klubu.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Vážení kolegové, vzhledem k tomu, že v osm hodin přijde pan prezident, přece jen bych doporučoval... Pan poslanec Bratinka si přeje slovo.

Poslanec SN P. Bratinka: Poznámka v závorce v ustanovení, které jsme přijali o komunismu, fašismu, se týká třídní nenávisti nebo hlásání něčeho, co potlačuje lidská práva. To neznamená, že strana, která má toto jméno, automaticky bez jakéhokoliv dalšího zkoumání bude postavena mimo zákon.

Poslanec SN J. Lux: Kolegyně, kolegové, už jsem chtěl věřit, že komunistická strana se vzdala třídní záště a vzdala se potlačování práv, a proto, když jsem upřímný, nerozumím vystoupení kolegy Oleje. (Potlesk.)

Poslanec SL F. Magyar: Vážený pán predsedajúci, dovoľte, aby som vám vytkol, že pripúšťate rozpravu po hlasovaní. (Přesedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Ano. Pan poslanec Olej.)

Společný zpravodaj výborů SN J. Olej: Musím reagovať na predchádzajúcich rečníkov. Totiž vysvetľovanie pojmu komunizmus si budú musieť vysvetliť sudcovia a prokurátori, vyšetrovatelia, ktorí budú tieto veci vyšetrovať a riešiť. Prosím vás, do toho komunizmu kľudne môže ísť aj socializmus. Z tohto dôvodu chcem upozorniť na túto skutočnosť, aby sme potom nemiatli prax pri vysvetľovaní si pojmov.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Vážení kolegové, byla zde praxe, že předsedající, jestliže byla žádost klubů na přerušení, této žádosti vyhovoval. Ptám se poslanců, jejichž jménem vystoupil pan poslanec Mečl, zda na tomto návrhu trvají, protože jinak bychom hlasování celkově přerušovat neměli. Myslím, že by vám k tomu mělo stačit deset minut, a pak bychom mohli přistoupit ke konečnému hlasování. (Poslanec SN J. Lux: Pane předsedající, domnívám se, že každý klub má právo na přestávku, tak bych ji neupíral.) Já jsem to řekl, pane poslanče, to jste mě nemusel přijít korigovat. Ptám se pánů poslanců z klubu KSČM, zda jim stačí deset minut? (Souhlas.) Dobře, čili přerušuji dnešní schůzi. Celkové hlasování o zákonu jako celku zítra ráno v 9.00 hodin. Ještě zde mám žádost předsedy ústavně právního výboru, abych sdělil, že se tyto výbory sejdou zítra v 8.30 hodin v místnosti 274.

Tím dnešní jednání končím. Zítra pokračujeme v 9.00 hodin.

(Jednání přerušeno v 19.57 hodin.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP