Úterý 10. prosince 1991

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Děkuji za zprávu panu poslanci Křížovi. Ve smyslu této zprávy bude zaslán dopis panu premiérovi.

Ještě jednou se ptám poslanců, zda si někdo přeje vystoupit v rozpravě k tomuto vládnímu návrhu zákona. (Nikdo se nehlásil.)

Pokud tomu tak není, prohlašuji rozpravu za ukončenou. Nyní dostane slovo pan místopředseda federální vlády Pavel Hoffmann.

Kolegové, prosím, zaujměte svá místa. Jde o vážnou věc. V tomto případě nebudeme pozměňovací návrhy dávat písemně. Je jich jenom několik. Myslím, že to můžeme udělat ústním způsobem. Prosím ale o klid.

Místopředseda vlády ČSFR P. Hoffmann: Vážený pán predsedajúci, vážené Federálne zhromaždenie, išlo v podstate o jednu obecne koncepčnú pripomienku a o dve pripomienky konkrétne, teda návrhy na zmeny.

Pokiaľ sa jedná o všeobecnú pripomienku pána poslanca Prokopa, nemôžem s ním v plnom rozsahu súhlasiť. Myslím, že zákon je v otázke liberalizácie mzdovej oblasti nie polovičný, ale relatívne dôsledný. Samozrejme odráža naše súčasné podmienky, súčasnú fázu prechodného procesu, ale fakt je, že ruší priame štátne zasahovanie do tejto oblasti. Vlastne štát tu vystupuje len ako určitý ovplyvňovateľ tejto sféry tým, že stanoví minimálne mzdové tarify, ktoré je treba dodržiavať v prípade, že v kolektívnej dohode nedôjde ku konsenzu oboch partnerov a naviac tam, kde to vyplýva z medzinárodných dohôd.

Pokiaľ ide o jeho zaťaženosť časťami iných právnych noriem, nepovažujem sa za dostatočného odborníka v právnej oblasti, aby som mohol posúdiť, či je to nad reálnu potrebu, ktorú vyžaduje tento zákon, ale zjavne tí, ktorí zákon tvorili predpokladali, že takto je to potrebné sformulovať.

Pokiaľ sa jedná o dva konkrétne pozmeňujúce návrhy, ktoré sa týkajú jednak otázky možnosti platiť zamestnancov v cudzej mene, jednak otázky možnosti stanoviť minimálnu mzdu vyššiu, než ju určuje vládne nariadenie.

Pokiaľ sa jedná o pozmeňujúci návrh pána poslanca Prokopa k § 20, jeho podstata spočíva v tom, že chce taxatívne vymenúvavať to, čo je obsiahnuté v devízovom zákone, teda v zásade prípady, keď je

možné platiť našich zamestnancov v zahraničnej mene.

Prvý prípad je situácia, keď zahraničná osoba pôsobiaca na území ČSFR zamestnáva československého občana, druhý, keď devízový zákon umožňuje vyplácať mzdy v cudzej mene, keď československá právnická osoba zamestnáva devízového cudzozemca. A tretí prípad je ten, keď na základe novely devízového zákona sa vytvára možnosť pre československé právnické osoby a podnikateľov nakupovať devízové prostriedky pre prevádzku svojej organizačnej zložky v zahraničí.

Dávam do úvahy, či v § 20 majú byť všetky tieto prípady taxatívne vymenované. Osobne sa domnievam, že pokiaľ k takémuto taxatívnemu vymenovaniu dôjde, nič podstatného sa nestane, budú upresnené priamo v zákone prípady, kedy to možné je. Len pripomínam pánu poslancovi Prokopovi, že tým vlastne preberajú ďalší iný zákon do tohto zákona, teda postupuje do istej miery proti tej zásade, ktorú doteraz proklamoval.

Pokiaľ sa jedná o minimálnu mzdu, tam vychádza návrh z toho - to je stanovisko pána poslanca Prokopa - že je možná len jedna minimálna mzda, že podnik nemôže stanoviť inú minimálnu mzdu, než akú stanovilo vládne nariadenie. Pán poslanec Világi vyjadril určitú obavu, že keď odbory donútia podnik zvýšiť svoju minimálnu mzdu, že sa môže stať, že ekonomická situácia vlastne potom donúti podnik od tohto rozhodnutia odstúpiť, alebo že sa môže dostať do ekonomických ťažkostí.

Osobne sa domnievam, že v praxi to bude tak, že ako jediná oficiálna minimálna mzda bude vystupovať minimálna mzda stanovená vládnym nariadením, zatiaľ čo v kolektívnych zmluvách kľudne môže dôjsť k tomu, že dolná hranica vyplácaných miezd bude dohodnutá medzi podnikom a odbormi na inej úrovni, pretože existuje u nás celý rad podnikov, ktoré túto najnižšiu skupinu v mzdovej štruktúre minimálnej mzde vôbec nemajú.

Teda otázka podľa mňa sa redukuje skoro na sémantickú stránku veci, to znamená, že to, čo dohodnú odbory s podnikmi v kolektívnej zmluve, nebude nazývané minimálnou mzdou, ale dolnou hranicou, odmeny za prácu v danom podniku. Nebude to mať kvalitu kategórie minimálnej mzdy, ktorú určuje rozhodnutie vlády.

Osobne sa domnievam, že je možné prijať návrh, ktorý predniesol pán poslanec Prokop, aby sa posledná časť jednoducho vypustila, pretože verzia, ktorá to zakazuje, je podľa môjho názoru z hľadiska podnikovej praxe, pravdepodobne nereálna.

Pokiaľ sa rozhodne Federálne zhromaždenie, že prijme tento návrh, tak potom by som akceptoval návrh pána poslanca Prokopa vypustiť poslednú vetu § 4, ale v žiadnom prípade neprijímať tézu, že máme zakazovať podniku, aby takúto dohodu v kolektívnej zmluve urobil. Ďakujem.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Děkuji panu místopředsedovi vlády. Nyní prosím zpravodaje, aby zaujali stanoviska k předneseným pozměňovacím návrhům.

Společný zpravodaj výborů SL J. Sedlák: Dámy a pánové, vezmu § 4, dva pozměňovací návrhy, které na naší společné schůzi zazněly.

Slyšeli jste stanovisko navrhovatele. Já bych za oba navrhovatele obou výborů sociálních a kulturních chtěl ještě poznamenat to, co jsme vlastně v úvodních slovech vyslovili, a to, že garanční výbory neschválily tento doplňující návrh, a proto schválení tohoto doplňujícího návrhu pana poslance Prokopa, která ještě přečtu, sněmovnám nedoporučujeme.

Pro upamatování pozměňovací návrh § 4 pana poslance Prokopa zní: "Z § 4 odst.4 vypustit poslední větu."

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Prosím poslance, kteří jsou mimo jednací síň, aby se vrátili do jednací síně. Žádám zejména kolegy ze slovenské části Sněmovny národů, aby zaujali svá místa v jednací síni. Jde o zákon, kde platí zákaz majorizace.

Ještě jednou žádám poslance, pokud nejsou v jednací síni, aby se do ní vrátili, budeme hlasovat o pozměňujících návrzích.

Vážení kolegové, než přistoupíme k hlasování ještě jednu technickou poznámku. Pozměňujících návrhů bylo minimum, takže myslím, že je možné, abychom hlasovali, aniž je písemně budeme dávat poslancům do lavic. Podle mého soudu jako o pozměňujících návrzích budeme muset hlasovat o těch bodech zpravodajské zprávy, s nimiž pan místopředseda vlády vyslovil nesouhlas s odůvodněním, že je to v rozporu s mezinárodními úmluvami, čili je třeba, aby zpravodajové takto jednotlivě postupovali, přečetli vždycky jednotlivé pozměňovací návrhy a budeme o nich hlasovat.

Prosím tedy paní a pána zpravodaje, aby si rozdělili role, kdo z nich začne, nechť přistoupí k mikrofonu! Opakujte to prosím, abychom přesně věděli, o čem budeme hlasovat.

Společný zpravodaj výborů SL J. Sedlák: Opakuji znění pozměňovacího návrhu pana poslance Prokopa, v § 4 odst. 4 vypustit poslední větu. Opakuji také, že oba garanční výbory nesouhlasili při projednávání v garančních výborech a vyjádřili to svým hlasováním. Proto nedoporučujeme přijetí tohoto poslaneckého návrhu.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Jaké je stanovisko vlády?

Společný zpravodaj výborů SL J. Sedlák: Stanovisko vlády, tak jak zaznělo ve vystoupení pana místopředsedy Hoffmanna je neutrální, v podstatě souhlasí, pan místopředseda Hoffmann řekl, že s tímto návrhem může vláda souhlasit.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Konstatuji, že ve Sněmovně národů je v České republice přítomno 53 poslanců ve Sněmovně národů ve slovenské části 46 poslanců, ve Sněmovně lidu je 97 poslanců, obě sněmovny jsou usnášení schopné. V tomto případě, pokud jsem tomu dobře rozuměl, výbory nedoporučují, vláda měla stanovisko takové, že jí nevadí, pokud by sněmovny pozměňující návrh přijaly. Takže můžeme hlasovat.

(17.44 hodin)

Prosím, kdo souhlasí s uvedeným pozměňujícím návrhem, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko!

(SN-ČR 27, SN-SR 28, SL 45) Děkuji.

Kdo je proti? (SN-ČR 6, SN-SR 4, SL 9) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (SN-ČR 20, SN-SR 13, SL 44) Děkuji.

Sněmovna národů česká část 27 pro, 6 proti, 20 poslanců se zdrželo, ve slovenské části 28 pro, 4 proti, 13 se zdrželo, ve Sněmovně lidu 45 pro, 9 proti, 44 se zdrželo, návrh neprošel ani v jedné ze sněmoven. Prosím o další pozměňující návrh.

Společný zpravodaj výborů SL J. Sedlák: Další pozměňovací návrh k témuž § 4, pod pořadovým číslem 2 přednesl pan poslanec Világy, prosím pana poslance, aby posoudil, jestli formulace, kterou zde přednesu, bude totožná s jeho.

§ 4 doplnit novým odstavcem 5 ve znění: "V kolektivní smlouvě nemůže být stanovena vyšší minimální mzda, než jaká je určena vládním nařízením podle odstavce 4." Moje kolegyně zpravodajka mě upozorňuje, že součástí vašeho návrhu, pane poslanče, bylo vypustit poslední větu odstavce 4, čili vypustit poslední větu odstavce 4, tak jak je ve vládním návrhu, dále doplnit novým odstavcem 5:

"V kolektivní smlouvě nemůže být stanovena vyšší minimální mzda, než jak je určena vládním nařízením podle odstavce 4."

Dosavadní odstavec 5 by se potom označil jako odstavec 6. Zpravodajové s předloženým pozměňovacím návrhem opět vzhledem k závěrům garančních výborů nesouhlasí, vláda rovněž nesouhlasí.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Myslím, že budeme hlasovat, je to jednodušší než komplikovat jednání projednáváním procedurálního problému, jestli může být součástí pozměňovacího návrhu to, o čem se sněmovna svým způsobem již rozhodla, ale nebudu to komplikovat.

(17.47 hodin)

Dávám hlasovat o pozměňovacím návrhu, jak jej nyní pan poslanec přečetl. Prosím, kdo je pro tento pozměňující návrh pana poslance Világiho, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko!

(SN-ČR 22, SN-SR 20, SL 37). Děkuji.

Kdo je proti? (SN-ČR 12, SN-SR 11, SL 36)

Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (SN-ČR 18, SN-SR 14, SL 28) Děkuji.

Ve Sněmovně národů v České republice hlasovalo 22 poslanců pro, 12 proti, 18 se zdrželo, ve slovenské části 20 pro, 11 proti, 14 se zdrželo, ve Sněmovně lidu 37 pro, 36 proti, 28 se zdrželo, návrh nebyl přijat. Prosím o další pozměňovací návrh.

Společná zpravodajka výborů SN I. Šimečková: Nyní bych obrátila vaši pozornost na tisk 1088 bod 5 a bod 12, které spolu souvisí, takže o nich můžeme hlasovat najednou. Jsou to návrhy pana poslance Prokopa, které přicházejí do rozporu s devizovým zákonem a mezinárodním úmluvami. I když je garanční výbory do tohoto zařadily, protože je odsouhlasily, po vysvětlení pana ministra se zpravodajové přiklonili k tomu, aby sám navrhovatel zjistil, že předchozí pozměňující návrhy nejsou dokonalé a že by se dostaly opravdu do rozporu s devizovým zákonem.

Budeme hlasovat o bodu 5 a bodu 12, jestli zůstanou součástí usnesení garančních výborů. Vláda nedoporučuje, zpravodajové po vysvětlení také nedoporučují. Jde o bod 5 a 12.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Jestli pan místopředseda vlády chce vyjádřit své stanovisko?

Místopředseda vlády P. Hoffmann: Chcem len krátko pripomenúť, že skutočne o týchto dvoch paragrafoch sa musí hlasovať spoločne, pretože, keď prijmeme variant § 20 taxatívne sa vymenujú prípady, keď môže byť zamestnanec platený v cudzej mene, tak nemôžeme vynechať poslednú vetu v § 11. To je vzájomne spojené, tak je treba, aby sme si to uvedomili.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Budeme hlasovat, kdo je pro uvedený pozměňující návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko! Prosím, aby zpravodaj znovu přesně formuloval pozměňující návrh, který vznesl pan poslanec Prokop.

Společná zpravodajka výborů SN I. Šimečková: Body 5 a 12 nepřijala vláda do svého návrhu, takže my musíme hlasovat o jejich zařazení do vládního návrhu.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Po vysvětlení je to jasné. Můžeme hlasovat.

(17.50 hodin)

Kdo je pro tento pozměňovací návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko!

(Hlasuje se.)

Děkuji. (SN-ČR 2, SN-SR 1, SL 17)

Kdo je proti? (SN-ČR 9, SN-SR 13, SL 22)

Kdo se zdržel hlasování? (SN-ČR 37, SN-SR 29, SL 60)

V české části SN 2 poslanci pro, 9 proti, 37 se zdrželo, ve slovenské části SN 1 pro, 13 proti, 29 se zdrželo, ve Sněmovně lidu 17 pro, 22 proti, 60 se zdrželo. 11 poslanců nehlasovalo. Návrh přijat nebyl.

Společná zpravodajka výborů SN I. Šimečková: Posledním pozměňujícím návrhem je návrh poslance Prokopa. § 20 první věta zní: "Zaměstnancům s místem výkonu práce podle pracovní smlouvy v cizině, dále zaměstnancům, které zaměstnává zahraniční osoba působící na území ČSFR nebo zaměstnancům, kteří jsou devizovými cizozemci a zaměstnává je československá právnická osoba, lze s jejich souhlasem poskytovat mzdu v jiné než československé měně." Ostatní znění zůstává.

Vláda se nevyjadřuje, nechává to na sněmovnách.

Zpravodajové také, protože - jak už bylo řečeno - jde vlastně o opis devizového zákona, takže to nechávají na sněmovnách.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Můžeme hlasovat.

(17.52 hodin)

Kdo z poslanců je pro uvedený návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko!

(Hlasuje se.)

Děkuji. (SN-ČR 38, SN-SR 30, SL 67) Kdo je proti? (SN-ČR 0, SN-SR 3, SL 1)

Kdo se zdržel hlasování? (SN-ČR 15, SN-SR 13, SL 32)

Ve Sněmovně národů ČR 38 pro, nikdo proti, 15 se zdrželo, ve slovenské části Sněmovny národů 30 pro, 3 proti, 13 se zdrželo, ve Sněmovně lidu 67 pro, 1 proti, 32 se zdrželo. 1 poslanec nehlasoval. Návrh nebyl přijat.

Tím jsou vyčerpány všechny pozměňovací návrhy. Budeme hlasovat o návrhu zákona jako celku.

(17.53 hodin)

Ptám se poslanců, kdo souhlasí s návrhem zákona, jak je uveden v tisku 1011 a 1088 ve znění pozměňovacích návrhů podle doporučení zpravodajů, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko!

(Hlasuje se.)

Děkuji. (SN-ČR 53, SN-SR 45, SL 102)

Kdo je proti? (0)

Kdo se zdržel hlasování? (SN-ČR 1, SN-SR 1, SL (0)

V české části SN 53 pro, nikdo proti, 1 se zdržel, ve slovenské části SN 45 pro, nikdo proti,1 se zdržel, ve Sněmovně lidu všech 102 přítomných poslanců hlasovalo pro návrh zákona. Souhlasným usnesením obou sněmoven byl vládní návrh schválen. Děkuji místopředsedovi vlády P. Hoffmannovi i oběma zpravodajům.

Kolegyně a kolegové, nerozcházejte se, zjistíme, zda můžeme hlasovat o návrzích trestních novelizací. Prosím pracovníky KFS o zjištění stavu.

Zpravodajové i navrhovatel v nejbližších minutách přijdou, takže budeme moci pokračovat v hlasování.

(Po chvíli čekání byla schůze v 18.00 hodin na 10 minut přerušena.)

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Vážení kolegové, budeme pokračovat v projednávání vládního návrhu zákona, kterým se mění a doplňuje trestní zákon - tisk 1002 a návrh usnesení Sněmovny lidu a Sněmovny národů - tisk 1064, k čemuž jste dostali další tisk pod názvem "Pozměňovací návrhy k vládnímu návrhu zákona", kterým se mění a doplňuje trestní zákon ve znění návrhu ústavně právních výborů na usnesení Sněmovny lidu a Sněmovny národů - tisk 1064. Pokud jde o pozměňující návrhy k trestnímu řádu, dostanete je během jednání.

Rozprava byla ukončena, nyní má závěrečné slovo navrhovatel místopředseda vlády pan Rychetský.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP