Čtvrtek 5. prosince 1991

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji, takže opět přistoupíme k hlasování!

(16.31 hodin)

Táži se poslanců obou sněmoven, kdo je pro uvedený pozměňující návrh, nechť hlasuje!

(Hlasuje se.)

(SN - 36, SL - 19)

Děkuji. Kdo je proti? (SN - 17, SL - 22)

Kdo se zdržel hlasování? (SN - 40, SL - 71)

V obou sněmovnách hlasování ignorovali 2 poslanci.

Pozměňovací návrh nebyl přijat.

Společná zpravodajkyně výborů SL E. Sahligerová: Tým boli vyčerpané všetky pozmeňovacie návrhy a prichádza na rad návrh na uznesenie, ktoré znie: "Federálne zhromaždenie ČSFR berie na vedomie správu o zahraničnej politike Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky za rok 1991 predloženú podpredsedom vlády ČSFR a ministrom zahraničných vecí pánom Dienstbierom."

Odporúčam prijať toto uznesenie a rovnaké stanovisko má aj vláda.

Společný zpravodaj výboru SN A. Blažek: Já se, jakožto zpravodaj Sněmovny národů, k tomuto doporučení připojuji.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Přistoupíme k hlasování. Než však budeme hlasovat, rád bych vás, paní poslankyně a páni poslanci, poprosil, že budeme hned pokračovat ve druhém bodu našeho programu. Půjde o návrh zákona o životním prostředí. Víte, že máme rovněž začít hlasovat o pozměňujících návrzích. Prosím, zůstaňte zde.

Prosím, nyní hlasujeme o uvedeném usnesení.

(16.32 hodin)

Táži se poslanců obou sněmoven, kdo je pro uvedený návrh usnesení, nechť hlasuje!

(Hlasuje se.)

(SN - 81, SL - 96)

Kdo je proti? (SN - 1, SL - 1)

Kdo se zdržel hlasování? (SN - 12, SL - 17)

Ve Sněmovně lidu hlasování ignoroval 1 poslanec, ve Sněmovně národů také 1 poslanec.

Konstatuji, že návrh usnesení Sněmovny lidu a Sněmovny národů souhlasí s usnesením ke zprávě o československé zahraniční politice. Usnesení bylo schváleno. Děkuji. (Potlesk.)

(Poznámka redakce: usnesení FS č. 233)

Dovolte mi, abych předal řízení schůze dalšího programu místopředsedovi Stankovi.

(Vedení schůze převzal místopředseda FS J. Stank.)

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Vážené Federálne zhromaždenie, budeme pokračovať.

Skôr ako budeme pokračovať zákonom o životnom prostredí, o slovo sa prihlásil s faktickou poznámkou pán poslanec Tichý.

Poslanec SN B. Tichý: Vážený pane předsedající, vážené Federální shromáždění. Dnes jsme dostali do našich lavic tisk 1098, který obsahuje návrh výbor pro plán a rozpočet SN na úpravu účinnosti zákona č. 455/91 Sb., tj. živnostenského zákona. Zmíněný zákon má platit od 1. 1. 1992. Tento zákon předpokládal ovšem dvě důležité okolnosti - totiž, že Česká národní rada a Slovenská národní rada zřídí svými zákony živnostenské úřady a dále, že budou zřízeny i jejich odvolací orgány. V České republice má být odvolacím orgánem ministerstvo obchodu a cestovního ruchu a ve Slovenské republice pak vybrané okresní úřady.

Národní rady však doposud, bohužel, zmíněné zákony nevydaly a po 1.1.1992 hrozí tedy situace, že náš zákon bude platit, ale jeho funkčnost nebude zajištěna. Řešení je možné posunem účinnosti živnostenského zákona. Žádají to jak různé orgány státní správy, tak i různé svazy, jako Svaz podnikatelů a jiné instituce. Poukazují také na obtíže s adaptací a s jinými interpretačními okolnostmi tohoto zákona.

Výbor pro plán a rozpočet Sněmovny národů žádá proto sněmovny, aby do programu tohoto společného zasedání byl zařazen ještě i tento krátký bod.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. My sme síce o programe hlasovali už včera, ale vzhľadom na túto mimoriadnu situáciu, ktorú tu opísal poslanec Tichý, ide o odporúčanie celého výboru pre plán a rozpočet, nechám o tomto návrhu hlasovať.

Pred tým sa ešte hlási pán poslanec Roubal s faktickou poznámkou.

Poslanec SN M. Roubal: Vážený pán predsedajúci, vážení poslanci, nechcem rozoberať faktickú a praktickú stránku tejto náležitosti, chcem vás len informovať, že Slovenská národná rada prijme tento zákon, myslím, 17. alebo 18. decembra t.r. Do určitej miery by som povedal, že je to pripravené, ale mal by som záujem o technické zdôvodnenie, ako môže Federálne zhromaždenie znovelizovať zákon, ktorý nenadobudol platnosť.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Vy sa k tomu chcete vyjadriť, pán poslanec Tichý?

Poslanec SN B. Tichý: Já se domnívám, že v jednacím řádu není žádná okolnost, která by toto usnesení znemožnila.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Teraz ide o to, vážení kolegovia, či to zaradíme do programu alebo nie. Nemalo by sa stávať, že v priebehu spoločnej schôdze budeme upravovať program, ale je tu takýto návrh a je to návrh orgánu FZ, teda výboru pre plán a rozpočet a myslím si, že tým to má takúto váhu, aby sme o tom hlasovali. Hlási sa pán kolega Doležal.

Poslanec SL J. Pobežal: Já bych chtěl jenom upřesnit, že se jedná pouze o výbor pro plán a rozpočet Sněmovny národů. To za prvé.

A za druhé - pan kolega poslanec Tichý zde říkal, že to doporučují některé organizace. Pokud vím, byla to jedna jediná organizace, a to, myslím, že se jmenuje Svaz podnikatelů. Není mi znám kdokoliv jiný.

Poslanec SN B. Tichý: Není tomu tak. Doporučuje to i Svaz obcí a měst.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Hlási sa pán kolega Benda.

Poslanec SL V. Benda: Toto už je meritorní rozprava. Kdykoliv v průběhu jednání může být podán procedurální návrh na doplnění programu a je lhostejné, zda ho podává výbor nebo kdokoliv jiný. Má být o něm bez rozpravy hlasováno.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno, ja vychádzam z toho, že keď máme na začiatku schôdze schváliť rozpravu o programe, že tieto veci by sa mali vybaviť v rámci tohto bodu.

Keď Federálne zhromaždenie schváli program, malo by sa podľa neho postupovať. Bol tu prednesený návrh na doplnenie programu.

Vyzývam poslancov Snemovne národov, aby sa dostavili do sály. Ide hlavne o poslancov zvolených v Slovenskej republike, ktorých tu nie je nadpolovičná väčšina. Ďalší bod nášho programu je len hlasovanie o pozmeňovacích návrhoch, takže bez chýbajúcich poslancov nemôžme otvoriť rokovanie o ďalšom bode.

(Předseda opětovně vyzývá poslance Sněmovny národů zvolené ve Slovenské republice k návrhu do sálu.)

S faktickou poznámkou sa hlási poslanec Stome.

Poslanec SN K. Stome: Pane předsedající, dávám ke zvážení, jestli bychom neměli udělat pauzu do 17. hodin.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Bojím sa, že by sme potom začali až o pol šiestej.

V tejto chvíli už môžeme hlasovať. Bol tu prednesený procedurálny návrh poslanca Tichého zaradiť do programu 19. spoločnej schôdze novelu živnostenského zákona, ktorá spočíva v posunutí účinnosti o niekoľko mesiacov. Myslím, že sa navrhuje pol roka, ale to nie je podstatné. Máme to v tlači, ktorú ste dnes dostali.

(16.47 hodin)

Budeme o tomto návrhu hlasovať. Kto z prítomných poslancov súhlasí so zaradením tohto bodu na program 19. spoločnej schôdze, nech zdvihne ruku a stisne tlačidlo! (Hlasuje se.) (SN 59, SL 52)

Kto je proti? (SN 5, SL 18)

Kto sa zdržal hlasovania? (SN 21, SL 22)

V Snemovni národov bolo 59 poslancov za, 5 proti, 21 sa zdržalo hlasovania. V Snemovni ľudu bolo 52 poslancov za, 18 proti, 22 sa zdržalo hlasovania, 2 poslanci nehlasovali. Návrh bol prijatý a bude zaradený na program 19. spoločnej schôdze.

(Poznámka redakce: usnesení SN č. 398, SL č. 337)

Vážené Federálne zhromaždenie, môžeme pristúpiť k ďalšiemu bodu programu, ktorým je

3

návrh zákona o životnom prostredí (tlač 921) a návrh uznesenia Snemovne ľudu a Snemovne národov (tlač 1062).

V utorok 3. 12., ako je vám známe, sme prerušili rokovanie na podnet navrhovateľa a jedného spravodajcu s tým, že dnes dokončíme tento bod hlasovaním o pozmeňovacích a doplňovacích návrhoch. Medzitým sa zišli výbory, ktoré boli poverené zhrnutím jednotlivých stanovísk, to znamená výbory pre životné prostredie a prerokovali pozmeňovacie návrhy, ktoré sme včera dostali. K týmto pozmeňovacím návrhom sme dnes dostali doplnok. Prosím, aby ste si zobrali predovšetkým tlač 1062 - pozmeňovacie návrhy a doplnok k pozmeňovacím návrhom.

Spravodajcovia už zaujali svoje miesta za predsedníckym stolom. Sú tu aj zástupcovia navrhovateľa. Vítam medzi nami tiež pána ministra Vavrouška. Môžme teda rokovať o pozmeňovacích návrhoch. Záverečné slová už boli prednesené, takže teraz sa budeme zaoberať len pozmeňovacími návrhmi. Informáciu o výsledkoch rokovania výborov pre životné prostredie prednesú spravodajcovia, najskôr za Snemovňu ľudu poslanec Rynda. Prosím, aby sa ujal slova.

Společný zpravodaj výborů SL I. Rynda: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové! Výbory pro životní prostředí projednaly včera za účasti odborníků 22 pozměňovacích návrhů, přičemž některé jsou jednotlivé, některé jsou komplexní povahy.

Navrhuji, až na výjimky, které zdůvodním pořadím pozměňovacích návrhů a souvislostmi postupovat po paragrafovém znění v podobě pomocného tisku, který jste obdrželi, tedy souboru pozměňovacích návrhů k zákonu o životním prostředí k tisku č. 1062.

Než k tomuto tisku přistoupíme, prosím vás, abyste si opravili některé tiskové chyby a abyste omluvili jejich vznik spěchem, ve kterém příslušný pomocný tisk vznikal. Mluvím o tisku Pozměňovací návrhy k zákonu o životním prostředí, který jste včera nebo dnes ráno obdrželi, k tisku č. 1062.

Na straně 2 dole jsou poslední slova této stránky "dalšího vývoje". Zůstala tam z počítačového textu nedopatřením. Prosím, škrtněte si je.

Na následující straně 3 nahoře - pořadové číslo pozměňovacího návrhu kolegy Mornára není 3, ale 6.

Strana 3 - tady trochu předbíhám naše jednání - nejedná se o překlep v tomto pomocném tisku, ale o překlep v tisku 1062 plynoucí z předchozí verze tisku 921, kde byla jiná formulace. Poslanec Blažek navrhuje v poslední řádce vypustit předložku "o". To je zcela korektní návrh, ta předložka tam zůstala omylem, myslím, že o tom nemusíme později ani hlasovat. Kolega Blažek, jak vidím, souhlasí.

Na straně 4 je poněkud komplikovaná změna, kterou jsme dostali od poslance Blažka trochu nezřetelně popsanou. Škrtněte, prosím, u § 13 slovo "hrozí" a ve slově "slovo" nahraďte koncové "a" písmenem "o".

Zvláště upozorňuji, že je tady ještě jeden věcný omyl. Až dorazíme k hlasování o tomto bodu, zdůvodním jej, protože se o něm při včerejším jednání výboru nejednalo, já sám jsem na tento omyl přišel až dodatečně a pokládám proto za nejvhodnější poprosit kolegu Blažka, aby nám řekl, zda s tím, jak jsem pozměňovací návrh pochopil, souhlasí.

Konečně máme k dispozici materiál s nadpisem Doplněk k pozměňovacím návrhům k návrhu zákona o životním prostředí, kde je drobný věcný omyl ve druhém odstavci. Slova "Sněmovny lidu" ve druhém odstavci náleží pochopitelně zařadit za slova "výbor pro životní prostředí". Poslanec Gandalovič jako předkladatel je poslancem Sněmovny národů.

Děkuji vám za shovívavost. Tím máme veškeré tiskové opravy vyčerpány.

Společný zpravodaj výborů SN J. Zlocha: Mám jednu pripomienku. Nesúhlasím s tým, aby sa používal pri našom rokovaní doplnok k pozmeňovacím návrhom návrhu zákona o životnom prostredí. Sú tam urobené oproti pôvodným pozmeňovacím návrhom aj oproti textu, ktorý sme včera prerokúvali, výraznejšie zmeny, ktoré ďaleko presahujú legislatívnu úpravu. Odporúčam, aby sa tento doplnok pri ďalšom rokovaní nepoužíval.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: O čo opierate takéto odporúčanie, pán kolega?

Společný zpravodaj výborů SN J. Zlocha: Napríklad v § 19 ods. 2: pôvodne predložený návrh znie: "Zásady posudzovania vplyvu činnosti a ich dôsledkov na životné prostredie sú primerane uplatňované aj pri príprave..." V doplnku je uvedené: "Zásady ochrany životného prostredia a posudzovania vplyvu činnosti a jej dôsledkov..." - to je trochu iný význam.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Včera výbory pre životné prostredie odsúhlasili, až na jeden návrh, že ide o legislatívnotechnické zmeny. Takže je to osobné odporúčanie?

Společný zpravodaj výborů SN J. Zlocha: Je to nielen osobné odporúčanie, včera sme sa jednoznačne nedohodli, že sú to len legislatívne zmeny. Ako som sa dozvedel, dr. Pospíšil dnes vyjadril stanovisko, že sa jedná o viac ako legislatívne zmeny.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Výbory zaujali také stanovisko, ktoré tu uvádzam. To znamená, prijali tento doplnok ako legislatívnotechnické zmeny.

Poslanec SN P. Gandalovič: V původním pozměňovacím návrhu kolegy poslance Soukupa se objevoval odstavec, byl to odst. č. 2 v § 19, který už v tisku 921, tak jak jste ho měli předložený k projednání, byl. V trochu jiné slovní podobě, ale v podstatě tam byl. Přijetím návrhu poslance Soukupa by se stalo, že v zákonu by byl uveden jeden odstavec určitého paragrafu dvakrát.

Ta změna na stránce doplňku dole znamená, že se jeden z odstavců, který by tam byl dvakrát, vypustí a to, co se překrývá, ten průnik množin, jsou slova "ochrany životního prostředí". Proto jsem považoval skutečně za legislativně technickou úpravu, místo toho, aby tam byly dva různé odstavce, aby tam byl odstavec jeden, který by v podstatě obsahoval to, co měly obsahovat ty dva.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Prosím, aby ste to chápali tak, že doplnok k pozmeňovacím návrhom je návrh výborov pre životné prostredie na legislatívno-technické zmeny, okrem toho posledného, ktorý je tam uvedený. Všetky ostatné posúdili výbory tak, že ide o legislatívno-technické zmeny, úpravy, návrhu pána poslanca Soukupa.

Poslanec SL M. Soldát: Chtěl bych k tomu říci něco jako navrhovatel. S kolegou Humlem máme stejné stanovisko. Poslanec Soukup navrhoval vypustit v § 16 odst. 2 a 3, dát nový § 19, kdežto v té navrhované redakci § 16, odst. 2 zůstává a dokonce se dává v nově navrženém § 19, pozměněném nevím kým, záměry... činností uvedených v § 16, odst. 2 a 3. Poslanec Soukup to navrhuje vypustit, nyní se na to odvoláváme. Domnívám se, že takovouto ekvilibristiku nemůžeme s pozměňovacími návrhy provádět.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno, vyjadrí sa k tom poslanec Rynda.

Společný zpravodaj výborů SL I. Rynda: Rád bych legislativně technické úpravy zdůvodnil, vysvětlení může být na vaše přání i velmi podrobné, ale myslím, že by bylo účinnější k návrhům a k jejich zdůvodnění přistoupit až v okamžiku, kdy k nim dojdeme při hlasování.

Obecně se dá říci, že jak navrhovatel zákona, tak navrhovatel pozměňovacích návrhů se sešli, alespoň v osobě poslance Gandaloviče, probrali text jak původního zákona, tak pozměňovacích návrhů a dohodli se na takových úpravách, které byly výbory pro životní prostředí posouzeny jednak jako legislativně technické, jednak zákonu jako celku prospěšné. Snaží se skloubit oba podklady, pozměňovací návrh i návrh zákona v jednolitější, celistvější, právně čistší celek, což se pokusím, až k pozměňovacím návrhům a jejich legislativně technickým úpravám dorazíme, doložit.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Takže sa k tomu vrátime, keď budeme hlasovať konkrétne o § 16 a o pozmeňovacích návrhoch, ktoré z toho vyplývajú. Pán poslanec Zelenay.

Poslanec SN R. Zelenay: Vážený pán predsedajúci, zdá sa, že tu dochádza k určitému nedorozumeniu. Ja som tu pred chvíľou počul vysvetlenie, že v podstate ide o to isté. Slová "v podstate o to isté" a "ísť o to isté", to sú základné veci. Legislatívna úprava nemá právo upravovať akúkoľvek zmenu obsahu. Môže upraviť len slovosled, môže použiť správnejší terminus technicus, ale nemá právo robiť ani kompilát, nemá právo ani rozdeľovať, môže len vynechať. To sú základné pripomienky a ja predpokladám, že toto chcel povedať kolega Zlocha.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ja s vami súhlasím. Vrátime sa k tomu, znovu opakujem, keď budeme pri príslušnom paragrafe. Hovorím vám, že návrhy, ktoré tu máte, boli posúdené vo výboroch ako legislatívno-technické zmeny okrem posledného návrhu. Takže ja vás informujem len o stanovisku výboru.

Teraz pristúpime k hlasovaniu o jednotlivých pozmeňovacích návrhoch. Vezmite si, prosím, tlač pozmeňovacie návrhy, pred seba.

Slovo má poslanec Rynda. Odôvodní prvý pozmeňovací návrh, je to návrh pána poslanca Blažka.

Ospravedlňte ma, prosím, má ešte niekto pripomienku k návrhu, ktorý tu predniesol spravodajca Rynda, aby sme postupovali podľa paragrafu? (Nikdo se nehlásil.)

Nevidím žiadnu námietku, chápem to ako váš súhlas v tomto prípade.

Budeme teda postupovať podľa paragrafov a nie podľa toho, ako boli návrhy predložené. Pristúpime k prvému návrhu podľa uvedenej tlače. Prosím, pán poslanec Rynda.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP