Čtvrtek 5. prosince 1991

Předsedající předseda SL R. Battěk: Já jsem v duchu očekával váš vstřícný přístup. Děkuji. Bylo by velmi krásné, kdyby řada dalších vás následovala. Nyní je na řadě pan poslanec Karol Gémesi. Dalším přihlášeným je poslanec Karel Adámek. Kolega Suchánek je zde, takže mu dám při nejbližší příležitosti slovo.

Poslanec SN K. Gémesi: Vážený pán predsedajúci, vážené Federálne zhromaždenie, náš návrat tam, kde sme v tomto storočí, už sme nejakú dobu pobudli, bol uľahčený všeobecnými sympatiami celého vyspelého sveta. Výnimočná to príležitosť pre dobre fungujúce Ministerstvo zahraničných vecí a schopného ministra.

Dovoľujem si konštatovať, že naše ministerstvo túto šancu využilo dobre. Samozrejme sa im môže vyčítať všeličo - ako sme toho boli svedkami aj tu - ale nie je možné poprieť to, čo za dva roky dokázali.

V správe sa síce menujú aj ďalší zaslúžilí, medzi inými aj my, poslanci, treba si však priznať to, že vo väčšine prípadov sme hrali len rolu štatistov. Úloha poslancov pri odchode sovietskych vojsk z nášho územia je asi tou výnimkou, ktorá potvrdzuje pravidlo.

Motorom tohto diania bolo nepochybne federálne ministerstvo zahraničných vecí navzdory značnému úbytku ľudí a pomerne vysokému percentu nových pracovníkov. Súčinnosť s príslušnými republikovými orgánmi sa určite hodne a konštruktívne rozvíjajú tak, ako tvrdí správa. Sú však skúsenosti, ktoré naznačujú opak. Dobrým príkladom je posledná konferencia KBSE v Moskve o ľudskej dimenzii, kde sa veru nie vždy dalo hovoriť o jednotnom vystupovaní a spoločnej koncepcii česko-slovenskej delegácie. Je treba však priznať, že aj to, že na tom máme zásluhu aj my, resp. nami schválené rozdelenie kompetencií.

A keď sme zasa pri Federálnom zhromaždení, je treba povedať, že podľa môjho názoru náš podiel na tvorbe medzinárodnej politiky nášho štátu je slabý. Je to možno aj naša chyba, veď len teraz vlastne hľadáme pravidlá hry a hľadáme svoje miesto v tejto oblasti po polstoročnom zimnom spánku. Nejaký podiel však na tom má aj Federálne ministerstvo zahraničných vecí, ktoré nám občas, možno zo zotrvačnosti, vedome alebo nevedome, prenechávalo len rolu štatistov, a to napríklad aj v začiatkoch pentagonály. V záujme objektivity je však potrebné uviesť aj iný pozitívny príklad z KBSE, kde sa síce z našej iniciatívy, ale za účinnej spolupráce Federálneho ministerstva zahraničných vecí podarilo zapojiť aj zástupcov všetkých troch zákonodarných zborov do aktívnej činnosti vrátane prípravy a tvorby česko-slovenských stanovísk prezentovaných na takých medzinárodných fórach, kde boli poslanci, teda parlamentná dimenzia, ešte vzácnosťou. Úzku spoluprácu a vzájomné rešpektovanie nepovažujem za životne dôležité len preto, aby sme na medzinárodných fórach nezastávali diametrálne odlišné stanoviská. Je tu aj iný dôvod. Dianie vo svete naznačuje, že sa množí počet oblastí, kde výlučné postavenie vládnych orgánov sa oslabuje a pripúšťajú sa, síce zatiaľ dosť ťažkopádne nielen zákonodarné orgány, ale aj nevládne organizácie. A to ešte nie sme pri konci. Najnovšie pri ochrane životného prostredia a ľudských práv v celoeurópskom, resp. v celosvetovom meradle sa zavádza pojem "quadrilogue", čo znamená, že k uvedeným trom, sa teda k vládnym, parlamentným a nevládnym organizáciám pripájajú ako štvrtí, predstavitelia lokálnych a regionálnych samospráv. Myslím si, že by bolo dobré, keby sme si to včas uvedomili a nečakali na to, až nás niekto začne postrkovať.

Veľkým úspechom je určite asociačná dohoda s Európskymi spoločenstvami a naše členstvo v Rade Európy. Je treba však potvrdiť aj to, že by bol najvyšší čas, aby sme Európsku dohodu o ochrane ľudských práv a slobôd ratifikovali v tomto ctenom zhromaždení a nečakali na to, aby nás musel niekto napomínať. A samozrejme vzniká aj ďalšia otázka, čo s tým úctyhodným množstvom ďalších dohôd zo zmluvného systému Rady Európy? Veľká časť predloženej správy pána ministra je venovaná našim bilaterálnym vzťahom, v ktorých hrá určite najdôležitejšiu úlohu Spolková republika Nemecko. Vzniká však otázka, či nie sú opodstatnené obavy z príliš veľkej závislosti na jednom preferovanom partnerovi a či nepodceňujeme dôležitosť ďalších partnerov ako zdravej protiváhy. Je to síce už viac otázka ekonomických aspektov, ktoré súvisia so zahraničnými vecami a správa jej aj venuje samostatnú kapitolu, ale patrí zatiaľ do kompetencie samostatného rezortu. Bolo by určite zaujímavé vypočuť si niečo aj o kvalite súčinnosti rezortov Federálneho ministerstva zahraničných vecí a Federálneho ministerstva zahraničného obchodu, ako i o perspektívach tejto spolupráce.

Na záver, rátajúc klady aj zápory, dovoľujem si podporiť prijatie správy a návrhu na uznesenie. Ďakujem.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji panu poslanci Gémesimu. Poprosím nyní pana poslance Adámka, aby se ujal slova, připraví se poslanec Suchánek.

Poslanec SL J. Adámek: Vážený pane předsedající, vážené Federální shromáždění. Podíváme-li se blíže na zprávu o československé zahraniční politice, zjistíme, že největší pozornost je věnována vztahům se Spolkovou republikou Německo, Sovětským svazem a Spojenými státy americkými. Zejména vztahy se Spolkovou republikou Německo mají dominantní postavení, tak dominantní, že nelze vyloučit do budoucna, že budou ovlivňovat, a to velmi výrazně politickou a hospodářskou orientaci našeho státu, pakliže ji neovlivňují výrazně už teď. Viz více než problematická československo-německá smlouva. Domnívám se, že pro větší vyváženost by se měla ČSFR zaměřit na zintenzívnění styků s dalšími vyspělými evropskými státy. Je možné, že tomu tak je, ale pak by se to mělo projevit i ve zprávě v konkrétnější podobě a ne pouze ve formě všeobecného konstatování.

Ve zprávě je dále konstatováno, že pokud jde o přímou hospodářskou a finanční pomoc zůstává Spolková republika Německo zdrženlivá. Jestliže zůstává zdrženlivá Spolková republika Německo, tím více jsou patrně zdrženlivé ostatní vyspělé státy, což ovšem může ohrozit transformaci naší republiky závislé na finanční pomoci ze zahraničí.

Zvláštní kapitolou jsou vztahy s Rakouskem. Rakousko je druhá kapitalistická země, s níž sousedíme a z našich sousedů by měla být po SRN coby partneru, ve vzájemných stycích nejvýznamnější. Domnívám se, že stykům s Rakouskem mohla být věnována větší a hlavně konkrétnější pozornost. Rakousko sousedí s Čechy, Moravou a Slovenskem a nabízí se zde tedy kromě vztahů v celostátním měřítku i možnost forem spolupráce pohraničních oblastí jižních Čech s Horním Rakouskem, Moravy a Slovenska s Dolním Rakouskem s bezprostředním napojením na Vídeň. Byla by to spolupráce na úrovni dnes velmi propagovaných euroregionů.

Jedna kapitola zprávy má název "Lidská dimenze zahraniční politiky". Tuto dimenzi jsme mohli velmi konkrétně prokázat přijetím rezolucí předložených ve Federálním shromáždění na podporu ukončení bojů v Jugoslávii, které stály tisíce životů. Bohužel jsme tak neučinili. Takže situace je taková, že dodnes svádí nerovnocenný boj chorvatská domobrana s pravidelnou armádou. Řada států se chystá, že uzná Chorvatsko a Slovinsko za samostatné státy.

Věřím, že při uznávání nebudeme mezi posledními. Neustálým zdrojem napětí byl Blízký východ. Jednání o vyřešení palestinské otázky vstoupilo do dalšího pokročilejšího stadia. V jisté fázi dřívějšího vývoje se zdálo, že ČSFR vstoupí do jednání jako vítaný prostředník a získá tím na mezinárodní vážnosti, ale podaná zpráva ničemu takovému nenasvědčuje, spíše se ukazuje, že jsme se stáhli do pozadí.

Na závěr bych si dovolil vznést dotaz, který je sice velmi čerstvý, ale přesto si myslím, že je tak závažný, že by k němu pan ministr, když ne hned, tak později, měl zaujmout stanovisko. V Lidové demokracii ze 4. prosince je v článku Zatím nemáme šanci citována část přednášky kancléře Kohla na Vysoké obchodní škole v Paříži, v níž prohlásil, že Evropské společenství nemůže v současné, ani v dohledné budoucnosti, mezi sebe přijmout ostatní země kontinentu, protože by to narušilo jejich finanční a institucionální strukturu a mohly by se stát pouhou "zónou svobodného obchodu". Vyslovil také názor, že členy ES by se do poloviny devadesátých let mohly stát snad jen Rakousko a Švédsko, případně ještě nějaký další stát ESVO, nejspíše Finsko. Kohl tak reagoval na obavy Francie, že Německo hodlá usilovat o urychlené rozšíření ES o země Východní Evropy především Polsko, ČSFR a Maďarsko.

Naopak nepřímo kritizoval Velkou Británii, když řekl, že někteří v Evropě si možná podobný postup při sjednocování kontinentu tajně přejí, Německo a Francie však nikoliv. Tolik citát. Pokud by se toto prohlášení realizovalo, tak by se Československo dostalo do Evropského společenství ne v 90. letech, ale až někdy po roce 2000, se všemi z toho vyplývajícími hospodářskými důsledky.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Nyní bude hovořit poslanec Suchánek.

Poslanec SL J. Suchánek: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, není pochyb o tom, že rok 1991 byl pro československou zahraniční politiku opravdu výjimečný. Na rozdíl od jiných oblastí a zejména v kontrastu s naší tristní vnitropolitickou situací jsme dosáhli v zahraničně politické oblasti řady úspěchů, z nichž některé jsou tak významné, že je na místě si je znovu uvést.

Byly zrušeny dva hlavní pilíře východoevropské velmocenské politiky - Varšavský pakt a Rada vzájemné hospodářské pomoci. Z území ČSFR byla stažena okupační vojska. ČSFR se začlenila do Rady Evropy a učinila rozhodující krok, aby se stala přidruženým členem Evropských společenství. Byli jsme přijati za přidruženého člena Severoatlantického shromáždění.

V předložené zprávě se správně konstatuje, že tyto úspěchy nejsou pouze dílem federálního ministerstva zahraničních věcí, ale též souhrnem činností všech našich reprezentantů při styku se zahraničím, tedy toho, čemu se říká lidová diplomacie. Právě proto, že československá zahraniční politika a jmenovitě FMZV se mají v tomto roce čím chlubit, je velmi překvapující, jak cudně se ve zprávě zachází s nedostatky a neúspěchy, které se zákonitě dostavily rovněž a jejichž potlačení způsobuje, že zpráva působí poněkud jednostranně a nevyváženě.

Dovolte mi nyní na některé tyto nedostatky poukázat. Na straně 8 a 9 je rozebírán náš vztah k NATO a ZEU. Zatímco k naší politice ve vztahu k Západoevropské unii nelze mít závažnější výhrady, náš přístup k NATO je poněkud problematičtější. Zejména zarážející jsou formulace na straně 9. Cituji z původní zprávy (tisk 973): "K otázce přidružení ČSFR k NATO jako jedné z forem členství v Alianci je nutno říci toto: Žádost v tomto smyslu jsme nepředkládali a předkládat nehodláme. Důvody k tomu jsou zcela zřejmé, a není třeba je znovu podrobně rozebírat. "

V novelizované zprávě, tj. modrý tisk ze 13.11.1991, si už zřejmě autoři uvědomili neudržitelnost takovéhoto tvrzení a výrok pozměnili.

Pokračuji v citaci: "Přidružení jako jedna z forem členství není tedy na programu dne. To vše nevylučuje, že v případě akutního vojenského ohrožení bychom se k členským zemím NATO obrátili se žádostí o pomoc. Máme všechny důvody se domnívat, že by naše žádost nezůstala nevyslyšena."

Rozeberme si tyto výroky ve zpětném pořadí. Přes velmi optimistickou poslední větu československá historie v posledních 53 letech jednoznačně dokazuje, jak se železnou pravidelností dopadají naše žádosti o pomoc a nemůžeme si v tomto směru dělat nejmenší iluze ani do budoucna. Je pravda, že nám žádné akutní nebezpečí nehrozí. Nikdo však nemůže vyloučit možnost dalšího puče v Moskvě a i když ani pak bychom nebyli zřejmě okamžitě ohroženi díky vysoké pravděpodobnosti vzniku občanské války na území bývalého SSSR - katastrofický scénář použití jaderných zbraní raději ponechávám stranou - naše dlouhodobější perspektiva by byla velmi nejistá. I malé dítě musí cítit rozdíl mezi voláním o pomoc osamělé země mezi dvěma mohutnými vojenskými silami a výhodami, které by skýtalo přidružené členství k Severoatlantické alianci či alespoň úkryt pod jejím ochranným deštníkem. Je pravda, že NATO prozatím institut přidruženého členství nezná a zatím nediskutovalo ani o ochranném deštníku. Maximum v tomto smyslu poskytlo prohlášení ministrů zahraničních věcí zemí NATO z Kodaně v červnu t.r., které však bylo ještě příliš poplatné snaze nepodráždit "velkého medvěda", což v podstatě potvrdil i generál Galvin při své návštěvě ve Federálním shromáždění. Od té doby se však situace podstatně změnila a na místě je otázka: "Proč československá diplomacie nedá najevo svůj jednoznačný zájem v tom smyslu, jako to učinil maďarský ministr zahraničních věcí na zasedání Severoatlantického shromáždění, tedy parlamentu NATO, v Madridu 21. října t.r.?" Bojíme se snad stále varovně zdviženého prstu Moskvy? Vždyť i sám náčelník sovětského generálního štábu Lobov prohlásil, že naše země jsou plně suverénní stát a svobodně se v těchto záležitostech rozhodují.

Rozhodněme se tedy konečně, že chceme mít poprvé od vzniku našeho státu jednoznačné bezpečnostní záruky a dejme podnět pro zahrnutí tohoto bodu do agendy NATO. Argumentace, že naše eventuální přidružené členství v NATO není na programu dne, mi nápadně připomíná tatáž slova Egona Krenze o sjednocení Německa.

Z kapitoly "Bilaterální vztahy ČSFR", strana 12, resp. 11 nové zprávy, bych se chtěl zmínit o smlouvě se Sovětským svazem. Je až zarážející, jak nenápadně její vypracování i parafování probíhalo. Zatímco o průběhu jednání se SRN byly zahraniční výbory pravidelně informovány a text smlouvy dostaly dokonce ještě před jejím parafováním (čehož bohužel někteří méně ukáznění poslanci okamžitě politicky zneužili), jednání se Sovětským svazem bylo podstatně skrytější a text smlouvy nemají zahraniční výbory, a tím méně parlament, k dispozici dokonce ještě ani dnes. Naštěstí toto - jak věřím - neúmyslné opomenutí velmi rychle ztrácí na aktuálnosti a vše nasvědčuje tomu, že místo této smlouvy bude zapotřebí vypracovat několik nových bilaterálních smluv.

Velký dluh máme v oblasti zahraniční politiky vůči rozvojovým zemím a původní zpráva to svým způsobem potvrdila. Do mnohých z nich investoval komunistický režim značné objemy financí, mnohým jsme pomáhali například v oblasti techniky, školství, zdravotnictví a kultury a slovo "Československo" tam má stále vynikající zvuk. Vzhledem k tomu, že tyto země jsou často surovinově velmi bohaté, jindy produkují takové komodity, které jsou velmi žádané pro náš zpracovatelský průmysl, je velkou chybou nerozvíjet s nimi další vztahy na vzájemně výhodné komerční bázi. Svým nezájmem u nich postupně ztrácíme své pozice ve prospěch západního kapitálu, přestože jim mnohé služby, například geologický průzkum nebo těžbu surovin, můžeme nabídnout levněji a ve srovnatelné kvalitě. V neposlední řadě tím přispějeme k řešení našeho vnitřního problému nezaměstnanosti a umožníme našim pracovníkům vycestování a výdělky ve tvrdé měně.

Naše vztahy k vyspělým zámořským zemím (USA a Kanadě) jsou sice na dobré úrovni, mohly by však být ještě lepší. V důsledku volebního a zvláště pak restitučního zákona v té podobě, v níž byl přijat, vzniklo mezi našimi krajany v těchto zemích a jejich starou vlastí značné napětí. Musíme uvážit, že mnozí z nich jsou významnými podnikateli či vlivnými politickými osobnostmi, takže například v USA došlo dokonce ke vzniku protičeskoslovenské lobby v Kongresu. Primární vinu na tom má samozřejmě vláda a parlament, který naše krajany prakticky vyloučil z restituce, mnoho však mohly zachránit naše ambasády v těchto zemích, kdyby vyvinuly intenzívní vysvětlovací kampaň a hlavně - kdyby byly obsazeny bezproblémovými lidmi, budícími důvěru všech krajanů. Protože však minulost těchto našich velvyslanců je všeobecně známa, mnoho našich exulantů jim nedůvěřuje a logickým důsledkem pak je, že se dívají s velkým podezřením i na dění v naší vlasti.

Tím jsme se dostali k největší slabině naší zahraniční diplomacie, kterou je personální politika. Kdo si trochu všímal změn na federálním ministerstvu zahraničních věcí a konec konců i na zahraničním odboru našeho parlamentu, nemohl nevidět, jakou práci si dala StB právě v oblasti zahraniční politiky. Je pochopitelné, že není možné najednou vyměnit celý diplomatický sbor.

Méně pochopitelné však je, že jeden agent StB je vystřídán druhým, že velvyslancem je jmenován člen ÚV Komunistické strany , že do funkcí jsou jmenováni někdy zcela neschopní "osmašedesátníci".

Je zajímavé, že výhrady jsou nejčastěji vůči našim zástupcům v nejvýznamnějších anglosaských zemích (Velké Británii, Kanadě, USA). Podle toho, čeho jsme byli nedávno svědky na zahraničních výborech při představování velvyslankyně Moserové, brzy nepochybně přibudou i protesty z Austrálie.

Na str. 23, resp. 24 zprávy se hovoří o kontaktech mezi federálním ministerstvem zahraničních věcí a zahraničními výbory Federálního shromáždění. Operativní styk je díky dr. Šímovi, resp. dr. Valentovi na slušné úrovni, žádoucí by však byla častější účast ministra na zasedání výborů. Za zcela nevyhovující lze označit představování nově jmenovaných velvyslanců na zahraničních výborech. Mnozí z nich nejsou výborům představeni vůbec, ostatní pak jen formálně, když už je o jejich nastoupení do funkce stejně rozhodnuto. Zda dotyčný velvyslanec svým představením uspokojil či nikoliv, je lhostejné. V této oblasti by bylo namístě zavést hearingy po vzoru USA, kdy na výboru jsou představeni všichni velvyslanci a výbor má právo veta.

S tím souvisí i postesknutí na str. 3 modré zprávy, kde se vyžaduje koordinace závažných politických aktivit. Plně souhlasím. Pro začátek by ze strany FMHZ stačilo konzultovat tyto aktivity předem s parlamentem či alespoň se zahraničními výbory. Někdy by dokonce stačila jen včasná informace.

Novou výzvu pro naši zahraniční politiku představuje dramaticky se měnící scéna východně od někdejší železné opony. Je třeba říci, že tváří v tvář nové situaci je naše diplomacie (bohužel, stejně jako diplomacie mezinárodních společenství) velmi často bezradná. Značný politický kapitál jsme promrhali svou neochotou uznat pobaltské země přesto, že náš parlament k tomu ve vhodnou dobu vyzýval. Nejméně deset tisíc lidských životů muselo být zmařeno v Jugoslávii, než se začaly objevovat náznaky ochoty některých zemí uznat Slovinsko a Chorvatsko. Kupodivu, tato ochota je podstatně větší v případě Ukrajiny, ač jinak se jedná o přesně stejný případ. Vyplývá z toho snad, že veliké země (zejména disponující jaderným potenciálem) jsme ochotni respektovat, zatímco malé a bezbranné automaticky házíme přes palubu?

Uvědomme si, že možná není daleko doba, kdy sami budeme opět potřebovat solidaritu a zcela konkrétní pomoc a málo nás uspokojí nic neřešící fráze opatrných politiků. Vzhledem k historickým zkušenostem i geopolitickému umístění naší země máme důvod se domnívat, že je to něco více než pouhá sci-fi představa.

Ještě bych si dovolil trochu polemizovat s finančními úvahami, jež nám zde pan ministr předestřel ve své úvodní řeči. Není sporu o tom, že v porovnání s diplomaty ostatních zemí, jsou naši zástupci v cizině placeni bídně. Jsou však spojeni pupeční šňůrou se zemí, která je do míst jejich působení vyslala a od její hořké reality není možno odhlédnout. Vždyť ve stejné pozici se ocitá každý náš turista v zahraničí, každý náš pracovník na služební cestě a ve stejný neprospěch dopadne i srovnání platů pana ministra samotného a pana prezidenta s jejich zahraničními kolegy.

Pan ministr apeloval na nás, poslance, abychom (zřejmě při debatě o rozpočtu) na finanční zajištění diplomatického sboru mysleli. Měl jsem možnost navštívit řadu ambasád a mohu potvrdit, že většina z nich by vydatnou finanční injekci potřebovala. Právě my, poslanci, však musíme mít na paměti, že není možné libovolně přesouvat prostředky, nota bene velmi omezené, stejně tak, jako není možné prodávat marky za tři padesát prostě proto, že na to nemáme. Mimochodem např. italští poslanci mají plat 10 500 amerických dolarů nehledě na možnosti bezplatného cestování po světě, němečtí poslanci si nedávno odhlasovali zvýšení platů na 10 000 marek zdaněných plus 5 800 marek nezdaněných. Raději se nepokoušejme počítat poměr našich platů a jejich, který u diplomatů je neporovnatelně výhodnější.

Hovoříme-li o financích, neodpustím si jednu otázku. Není v dnešní době zbytečným přepychem Ústav mezinárodních vztahů? Jsou-li jeho služby skutečně nepostradatelné, bylo by zajisté možné za ně platit na základě hospodářských smluv. Osobně jsem přesvědčen, že takovýto tržní přístup by velmi rychle vedl ne-li k jeho zániku, tedy jistě k žádoucímu podstatnému zeštíhlení.

Vážený pane předsedající, dámy a pánové, omlouvám se, že jsem vaši pozornost unavoval uváděním některých stinných stránek naší zahraniční politiky, ale těch světlých je vyjmenováno dostatečné množství v předložené zprávě, kterou doporučuji s uvedenými výhradami vzít na vědomí.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. To byl pan poslanec Suchánek. Teď má slovo pan poslanec František Šebej. Hlásí se ještě poslanec Pavel Dostál.

Poslanec SN P. Dostál: Měl bych faktický dotaz na předřečníka kolegu Suchánka. Vznesl zde vážné obvinění na adresu ministerstva zahraničí, že jeden agent byl vystřídán agentem druhým. Byl bych rád, kdyby nám oznámil zdroj svých informací.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Pan Suchánek to zváží a agenturní zprávy podá mimo zasedání parlamentu. Není jeho povinností odpovídat na otázku.

Poslanec SN P. Dostál: Pane předsedající, promiňte, byl bych velice nerad, kdybyste zlehčoval tuto připomínku. Pokud jde o únik informací, měli bychom být o tom informováni. Děkuji.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Ano. Přejete si rozpravu k tomuto bodu? Já bych ji musel zamítnout.

Prosím o klid ve sněmovnách. Rozhoduji jako předsedající. Slovo má pan poslanec Šebej.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP