Středa 13. listopadu 1991

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Upozorňuji, že rozprava už skončila a nebudeme už další příspěvky připouštět.

Bohužel, konstatuji, že stále slovenská část Sněmovny národů není usnášení schopná. Nicméně nevím, zda zpravodajové nás chtějí seznámit s tím, jak budeme postupovat při hlasování znění otázky. Prosím pana poslance Horského. Žádám poslance, kteří jsou mimo jednací síň, aby se dostavili do sálu.

Společný zpravodaj výborů SN M. Horský: Vážený pán predseda, pán predsedajúci, dámy a páni, k niekoľkohodinovému maratónu, ktorý sme spolu absolvovali pri posudzovaní otázky referenda, ktorá už celé mesiace zaujíma našu spoločnosť v Čechách aj na Slovensku, môžem povedať, že v rekapitulácii vystúpení, jej obsahovej náplni sme sa dopracovali k výsledkom viac ako skromným. Vystúpilo 15 poslaneckých klubov, z ktorých predovšetkým a hlavne poslanci Občiansko-demokratickej aliancie, poslanci Občianskeho hnutia, Klub poslancov ODÚ-VPN, Klub poslancov ODS a Klub poslancov MNI sa spojili a vytvorili konsenzus pre predložené prvé dva návrhy, ktoré predniesol pán poslanec Hrušínský. Z ostatných poslaneckých klubov prítomných v našom Federálnom zhromaždení len poslanecký klub HZSM II predložil svoj zvláštny návrh a len poslanecký klub Spolužitie predložil vlastný poslanecký návrh. Z ostatných vystúpení len dvaja poslanci si buď osvojili, alebo predložili vlastný návrh. Naše grémium sa teda bude môcť vyjadriť k šiestim návrhom na otázky na vykonanie referenda.

Vo vystúpeniach nezaznel ani jeden doplňujúci alebo pozmeňujúci návrh, ktorý by menil predložené predlohy.

Na koniec by som snáď konštatoval len jedno: Skutočne všetci by sme mali mať na pamäti, že za 73 rokov budovania nášho spoločného štátu predovšetkým šlo našim predchodcom o slobodu, individuálnu aj kolektívnu, národnú aj štátnu nezávislosť a demokraciu. Verím, že sa slobodne rozhodneme v intenciách týchto základných právd. Ďakujem za pozornosť.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Hlásí se kolega Fišera.

Poslanec SN I. Fišera: Došlo asi k technickému omylu. I my jsme se přihlásili k iniciativě těch dvou otázek. Asi to bylo opomenuto.

Společný zpravodaj výborů SN M. Horský: Áno, ospravedlňujem sa klubu Sociálno-demokratickej orientácie. Ďakujem vám.

Společný zpravodaj výborů SL T. Kopřiva: Jen bych trochu opravil kolegu zpravodaje ze Sněmovny národů. Poslanecký klub ODS nestáhl svoji otázku, ale měl pravdu v tom, že se bude hlasovat o šesti pozměňujících návrzích. Poslanec Tomsa totiž navrhuje takovou otázku, která opravdu nemůže být rozhodnuta zde ve Federálním shromáždění, protože jeho formulace otázky přísluší k navrhování buď České nebo Slovenské národní radě, protože se jedná o čl. 1 odst. 2.

Kluby OH a ODA stáhly svůj původní návrh, akceptovaly pozměňující návrhy přednesené panem Hrušínským jménem klubu nezávislých poslanců OF. Tedy tyto návrhy podané panem Hrušínským se touto procedurou staly návrhy základními.

Náš postup by měl vycházet z toho, v jakém pořadí byly návrhy podány. Jako o prvním se bude hlasovat o návrhu, který byl podán poslední, tedy o návrhu pana poslance Bobovnického. Potom budou následovat návrhy předložené v parlamentních tiscích od nejvyšších čísel k nejnižším. Začneme číslem 1001, budeme pokračovat číslem 994, 982, tedy návrhem poslaneckého klubu ODS. Jako poslední dvě otázky budou k hlasování předloženy otázky pana Hrušínského v pořadí 1 a 2. To je návrh zpravodajů na to, jak by se mělo postupovat při hlasování.

Předsedající předseda SL R. Battěk: To znamená, že bychom měli hlasování zahájit. Obě sněmovny jsou usnášení schopné. Sněmovna lidu má 108 přítomných poslanců, v české části Sněmovny národů je 59 poslanců, ve slovenské části 51 poslanců. Jsme usnášení schopni, můžeme začít hlasovat postupně o otázkách.

Ještě se hlásí kolega poslanec Vild.

Poslanec SN J. Vild: Chtěl bych jen zdůraznit, aby nevznikaly zase nějaké dohady. Jakmile přijmeme jednu otázku, je přijata a tím to končí. Nebude se hlasovat o dalších otázkách. (Předsedající předseda)

SL R. Battěk: Samozřejmě.) Jenom abychom se nedohadovali jako dopoledne. (Potlesk.)

Společný zpravodaj výborů SN M. Horský: Ako prvý návrh predkladáme návrh, ktorý si osvojil poslanec Bobovnický. Je to návrh prezidenta Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky Václava Havla, ktorý znie: "Prajete si žiť v spoločnom demokratickom federatívnom štáte dvoch rovnoprávnych republík - Českej republiky a Slovenskej republiky, ktorá zmluvne vyjadrí svoju vôľu považovať Ústavu prijatú Federálnym zhromaždením za základný základ spoločného štátu a zveriť jeho vláde základné právomoci, hlavne v oblasti spoločnej obrany, zahraničnej politiky, meny a federálneho zákonodarstva zaručujúceho jeho funkčnosť?"

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Vyslechli jste otázku, o které máte hlasovat. Prosím, seďte pevně na svých sedadlech. Začíná hlasování.

(18.09 hodin)

Táži se poslanců, kdo je pro navržené znění otázky, nechť hlasuje!

(SN-ČR 29, SNSR 22, SL 71) Děkuji.

Kdo je proti? (SN-ČR 2, SN-SR 6, SL 8) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (SN-ČR 29, SN-SR 23, SL 30) Děkuji.

Výsledek hlasování je následující, budu číst vždy od pro, proti, zdrželi se: v české části Sněmovny národů 29, 2, 29, ve slovenské části Sněmovny národů 22, 6, 23, ve Sněmovně lidu 71, 8, 30. Návrh nebyl schválen.

Společný zpravodaj výborů SL T. Kopřiva: Dalším návrhem, o kterém budeme hlasovat, je návrh poslaneckého klubu HSD-MS II - tisk 1001. Otázka zní: "Jste pro vícečlenný společný stát tvořený nejméně třemi samosprávnými a rovnoprávnými subjekty při respektování historických hranic jednotlivých zemí před jejich zrušením dne 1. ledna 1949 ?"


Předsedající předseda SL R. Battěk: Vyslechli jste znění otázky. Táži se poslanců obou sněmoven, kdo je pro takto navrženou otázku, nechť hlasuje!

SN ČR - pro 11, proti 9, zdrželo se 40

SN SR - pro 1, proti 4, zdrželo se 46

SL - pro 9, proti 19, zdrželo se 68

Hlasování dopadlo takto: česká část Sněmovny národů 11, 9, 40, slovenská část Sněmovny národů 1, 4, 46,

Sněmovna lidu 9, 19, 68. Také tento návrh otázky nebyl schválen.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec M. Horský: Ďalší návrh je návrh poslaneckého klubu Maďarského kresťansko-demokratického hnutia-Coexistentie.


Otázka znie: "Ste pre zachovanie kontinuity Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky ako subjektu medzinárodného práva, v ktorom sa plne rešpektuje právo národov, národných a etnických menšín na sebaurčenie vo forme samosprávnych republík, zemských celkov, územných a kultúrnych autonómií?"

Předsedající předseda SL R. Battěk: Přistoupíme k hlasování. Táži se poslanců obou sněmoven, kdo je pro takto uvedené znění otázky, nechť hlasuje!

SN ČR - pro 38, proti 2, zdrželo se 21

SN SR - pro 20, proti 10, zdrželo se 25

SL - pro 64, proti 12, zdrželo se 40

Hlasováni dopadlo takto: v české části Sněmovny národů 38, 2, 21 - 1 poslanec ignoroval, ve slovenské části Sněmovny národů 20, 10, 25 - nikdo neignoroval, ve Sněmovně lidu 64, 12, 40 - 1 poslanec nehlasoval. Také tento návrh nebyl přijat.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec T. Kopřiva: Dalším návrhem je tisk 982 - návrh poslaneckého klubu ODS. Otázka zní takto: "Jste pro zachování společného státu v současných hranicích, jehož forma bude dána ústavou, kterou přijme zákonodárný sbor zvolený v celostátních přímých volbách?"

Předsedající předseda SL R. Battěk: Táži se poslanců obou sněmoven, kdo je pro takto navržené znění otázky, nechť hlasuje!

SN ČR - pro 41, proti 2, zdrželo se 18

SN SR - pro 22, proti 9, zdrželo se 22

SL - pro 69, proti 14, zdrželo se 32

Česká část Sněmovny národů 41, 2, 18 - 1 poslanec ignoroval, slovenská část Sněmovny národů 22, 9, 22 - 2 poslanci nehlasovali, Sněmovna lidu 69, 14, 32 - 2 poslanci nehlasovali. Také toto znění otázky nebylo schváleno.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec M. Horský: Dovoľte, aby som prečítal prvý z posledných dvoch návrhov, ktoré predniesol pán poslanec Hrušinský.

"Prajete si žiť v spoločnom štáte založenom na vôli oboch republík, ktorý má prezidenta, parlament a vládu s vlastnými kompetenciami?"

Společný zpravodaj výborů SL T. Kopřiva: Chtěl bych upřesnit, že pan poslanec Hrušínský ve svém příspěvku slovo "federativní" neřekl a předal nám písemné znění otázky přesně tak, jak to přečetl od tohoto řečnického pultu poslanec Horský a slovo "federativní" bylo výrazně přeškrtnuté.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Znění je přesně podle návrhu. Táži se poslanců obou sněmoven, kdo je pro takto navržené znění otázky, nechť hlasuje!

SN ČR - pro 41, proti nikdo, zdrželo se 20

SN SR - pro 22, proti 9, zdrželo se 24

SL - pro 74, proti 18, zdrželo se 25


Česká část Sněmovny národů 41, proti 0, 20 - 1 ignoroval, slovenská část Sněmovny národů 22, 9, 24 - nikdo se nezdržel, Sněmovna lidu 74, 18, 25 - nikdo neignoroval. Také toto znění otázky nebylo schválené.

Společný zpravodaj výborů SL T. Kopřiva: Poslední otázka je otázka pana Hrušínského. Opět dochází k rozporu mezi informativním tiskem, který máte k dispozici, a mezi tím, jak tuto otázku přednesl pan poslanec Hrušínský a jak nám ji předal v písemné formě.

Tato otázka zní: "Přejete si rozdělení České a Slovenské Federativní Republiky na dva samostatné státy, český a slovenský?"

Předsedající předseda SL R. Battěk: Vyslechli jste znění otázky. Táži se poslanců obou sněmoven, kdo je pro tuto otázku, nechť hlasuje!

SN ČR - pro 47, proti 3, zdrželo se 11

SN SR - pro 22, proti 13, zdrželo se 20

SL - pro 79, proti 12, zdrželo se 23

Hlasování dopadlo takto: česká část Sněmovny národů 47, 3, 11 - 1 poslanec nehlasoval, slovenská část Sněmovny národů 22, 13, 20 - nikdo se nezdržel, Sněmovna lidu 79, 12, 23 - 2 poslanci ignorovali. Také toto znění otázky nebylo schváleno a další otázka už není žádná.

Musím konstatovat, že sněmovny ani jedno znění navržené otázky neschválily.

Budeme pokračovat v dalším bodu našeho jednání. Myslím, že jsme nedokončili otázku vánočního příspěvku. Předám řízení schůze panu předsedovi Šútovcovi.

(Řízení schůze převzal předseda SN M. Šútovec.)

Předsedající předseda SN M. Šútovec: S technickými poznámkami sa hlásia poslanec Špaček, Wagner a Tichý.

Poslanec SL J. Špaček: Pane předsedo, domnívám se, že v této chvíli ještě před projednáváním návrhu na vánoční příspěvek by bylo správné věnovat se schválení usnesení, které tady jménem iniciativního a petičního výboru předložil kolega Stome. Zdá se mi, že to je aktuálnější o to, že sněmovny se neshodly na schválení referenda.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Beriem vašu pripomienku na vedomie a skutočne sa podľa nej zachováme. Nemám v tejto chvíli vlastný návrh po ruke.

Teraz má slovo poslanec Wagner a po ňom poslanec Tichý.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP