Středa 13. listopadu 1991

Za tretie - vidím problém a chybu v tom, že ako partneri stále vystupujú len zástupcovia národných rád. Toto už bolo pripomenuté. Respektíve predstavitelia exekutívy jednotlivých republík. V tom vidím prvok istej neústavnosti. Pri všetkej úcte k týmto zákonodarným zborom republík, ako aj ústavným orgánom republík si myslím, že ony nie sú jediní a platní reprezentanti Čiech a Slovenska. A rozhodne by do tohto procesu mali zasiahnuť aj ďalšie inštitúcie, predovšetkým toto Federálne zhromaždenie a federálna vláda. Ústavný postup pri jednaniach o konečnej podobe nášho spoločného štátu by mal byť rozhodne zachovaný a som rád, že k ústavnosti sa hlási aj naše hnutie.

Za štvrté - snáď najdôležitejšou chybou je to, že proces štátoprávneho usporiadania chceme urobiť a dokončiť ihneď, alebo čo najskôr. To je podľa mňa, ale aj iných názorov zásadný omyl. Fungujúce viacnárodné štáty svoju podobu budovali a dotvárali niekoľko desaťročí a v mnohých prípadoch nie je tento proces ešte dokončený. My si snáď myslíme, že sme lepší, schopnejší, že to dokážeme nejakým dialektickým skokom?

Aj tu by teda mal zvíťaziť rozumný postup, v jednaniach by mal prevládnuť duch vzájomnej úcty a porozumenia, a nie ako doteraz vášne, vyvolávané rôznymi extrémistickými politickými zoskupeniami, ktoré poukazujú na odstredivý vývoj vo východnej Európe, na nutnosť presadenia národnej a štátnej suverenity, vyjadrenej v samostatnom štáte, s medzinárodne uznanou právnou subjektivitou, a to len preto, že to právo existuje. I keď dnes nikto nespochybňuje sebaurčovacie právo, myslím si, že takéto pseudorevolučné presadzovanie sebaurčovacieho práva Slovákom a Slovensku viac uškodí, než bude prospievať. (Potlesk.)

Nechcem, aj keď by som mohol a vedel rozobrať všetky konkrétne negatíva takéhoto postupu alebo aspoň väčšinu.

Vážené Federálne zhromaždenie, teraz, keď sa v procese štátoprávneho usporiadania už prakticky vyčerpali doterajšie možnosti - a toto si myslím na rozdiel od väčšiny členov nášho klubu, a toto moje vystúpenie je len za mňa, za seba samého -, keď sa mechanizmus zastupiteľskej demokracie ukázal neúčinným, mal by nastúpiť systém priamej demokracie. Všetci vieme, že je to referendum. Chcem tým vyjadriť aj dôveru svojim voličom, pretože určite to nie sú naivní človiečikovia, ktorí nevedia, ako by sa mali rozhodnúť. Preto bez ohľadu na to, či mi to niekto odporučí, chváli, alebo neschváli, som pre referendum a v tom zmysle podporujem aj prejednávanie tohto zákona a budem hlasovať za rozumnú a konkrétnu a nedvojzmyselnú otázku v referende. Uvedomujem si, že táto je predmetom sporov, ktoré už trvajú dlho a dôkazom toho sú aj návrhy strán a hnutí, ktoré boli tomuto zhromaždeniu predložené. Nestrácam však nádej a som presvedčený, že keby bola na oboch názorových póloch ochota porozumieť si, prijať konštruktívne riešenie, že by sa aj vhodná otázka dala sformulovať.

Som toho názoru, že by mali vypísať referendum republiky, presnejšie Slovenská republika. Tu mi samozrejme neprísluší navrhovať otázku, ale pokiaľ by malo ísť o celoštátne referendum, osvojujem si otázku pána prezidenta Havla a odporúčam ju vašej pozornosti. Je síce trochu širšia, ale myslím, že je vyčerpávajúca a znie takto: "Prajete si žiť v spoločnom demokratickom federatívnom štáte dvoch rovnoprávnych republík Českej republiky a Slovenskej republiky, ktoré zmluvne vyjadria svoju vôľu považovať ústavu prijatú Federálnym zhromaždením za základný zákon spoločného štátu a zveriť jeho vláde základné právomoci hlavne v oblasti spoločnej obrany, zahraničnej politiky, meny a federálneho zákonodarstva, zaručujúce jeho funkčnosť?"

A na koniec, keď bude väčšinová odpoveď kladná v čo pevne dúfam, potom bude skutočne závisieť od serióznosti, rozvážnosti, poctivosti a schopnosti politických reprezentácií, aby sa na takejto forme dohodli a tak sa splnili túžby väčšiny občanov, ktorí žijú na tomto štátnom území. Potom by sme sa skutočne mali začať venovať vážnejším veciam, za čo stále považujem transformáciu našej totalitou rozvrátenej ekonomiky, pretože len úspešné zavŕšenie tohto procesu môže zlepšiť materiálne, a dúfam, aj duchovné postavenie nášho obyvateľstva a nastúpiť cestu prosperity a postupne zapojenie sa do rodiny vyspelých európskych štátov. (Potlesk.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji panu poslanci Bobovnickému. S poznámkou se hlásí pan poslanec Kováč, pak ještě pan poslanec Tomis.

Poslanec SN Michal Kováč: Pán predsedajúci, dovolil by som si malú poznámku. Keď predrečník vravel, že sa prikláňa k ústavnosti, k ústavnej ceste atď., pripomenul nám otázku pána prezidenta. A keď nášho prezidenta spomenul, napadlo ma, že na Hrádečku povedal pán prezident túto vetu: "Kdyby se předešlé politické reprezentace byly striktně držely ústavní cesty, tak by nevzniklo ani Československo."


Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji, je to otázka, která zůstane ve vzduchu. Nevěnujme se jí. Prosím pana poslance Tomise. (Poslanci odcházejí ze sálu.)

Poslanec SN V. Tomis: Já bych jen rád odpověděl panu poslanci Blažkovi z ODS, že chceme všichni právní stát. Nedávno jsme si schválili, respektive pravice schválila lustrační zákon, který říká, že může zveřejňovat údaje o lustrovaném jen s jeho souhlasem. Těžko se dopracujeme právního státu, když ti, kteří přijímají zákony je sami nectí a neuznávají.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Podívejte, co nám děláte pane poslanče, půl sněmovny odchází a zase přichází. Já vás vítám, prosím, sedněte na svá místa. Faktickou poznámku poslanec Kulan.

Poslanec SN P. Kulan: Pán kolega Tomis, mohol by ste konkrétne zdokladovať, (Hlas z pléna: Ne.) kto z poslancov Federálneho zhromaždenia nedodržuje zákony? To je trošku vážne obvinenie, máte taký pocit?

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Teď dávám slovo přihlášenému panu poslanci Vildovi, pak je tu jako poslední přihlášený pan poslanec Tahy. Technická pan poslanec.

(Hlas z pléna: Vážený pán predseda, pán predsedajúci, k pánu poslancovi Kulanovi. Ja neviem, ja som neležal na tanku a nenatieral som ho na ružovo a viem, že to bolo porušenie zákona.)

Poslanec SN P. Kulan: Pán kolega Zelenay, mohli by ste povedať, z ktorého zákona, v ktorom článku a v ktorom bode? Pokiaľ poviete A, musíte povedať aj

B. Ja mám pocit, že toto by ste mali nechať na prokurátorovi alebo si aspoň prečítať § 255 Trestného zákona. Myslím, že to nie je tak obsiahle a nezrozumiteľné, že by ste to nedokázali pochopiť.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Prosím, já žádám, aby nebyly sem zatahovány tanky. Prosím, pane poslanče, ujměte se slova.

Poslanec SN J. Vild: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, nechci zdůrazňovat svoji podporu pro přijetí usnesení na vyhlášení referenda. Chtěl bych vás jen krátce požádat, aby před tím než budete hlasovat o přijetí nebo nepřijetí otázky, kterou má formulovat Federální shromáždění, všichni, kteří budou hlasovat, si vzpomněli na ty občany, kteří jim dali hlas ve volbách, aby si vzpomněli na to, co slibovali, aby nezapomněli na všechny ty občany, kteří podepsali podpisové archy, které leží tady vedle mne. Prosím vás, abyste všichni zapomněli na stranická stanoviska svých politických stran a klubů a hlasovali tak, jak vám bude velet vaše svědomí. To je vše. (Potlesk.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji panu poslanci Vildovi, prosím pan poslanec Tahy.

Poslanec SN M. Tahy: Vážený pán predseda, vážený pán predsedajúci, vážené Federálne zhromaždenie, nechcel som pôvodne vystúpiť v rozprave, ale vzhľadom k vystúpeniu pána Kroupy som povinný zaujať k jeho vystúpeniu stanovisko. V podstate stanovisko nášho klubu povedal pán doktor Vosček na začiatku rozpravy. Vzhľadom k tomu, že som rešpektoval toto stanovisko, považoval som za vhodné vyhovieť pánu predsedajúcemu, aby som našu diskusiu skrátil. Avšak vystúpenie pána poslanca Kroupy bolo príliš tvrdé na to, aby som nereagoval. Pán Kroupa si osobuje právo triediť demokratov a nedemokratov. Môj názor je, že nielen tí sú demokrati, ktorí vyslovujú rovnaký názor, ako má pán poslanec Kroupa.

Z hľadiska nášho hnutia, pokiaľ si dobre všímate celý vývoj, v priebehu našej existencie v parlamente, sa prakticky nemení. Na zakladajúcom zjazde v Nitre náš predseda, ktorý bol znovu potvrdený v tejto funkcii, hlásal to, čo hlása aj dnes. Do koalície vo federálnej vláde pri rokovaní za účasti prezidenta tejto republiky Kresťansko-demokratické hnutie vstúpilo s tou podmienkou, že vo vládnom programe bude existovať možnosť Slovenskej republiky zaujať rovnaké miesto v Európe, ako bude mať Česká republika. Z tohto hľadiska sme toho názoru, že názor predsedu nášho hnutia, aby naše vzťahy boli na úrovni tých kompetencií, ktoré v budúcnosti, pokiaľ budeme prijatí do spoločnej Európy, budeme odovzdávať európskym orgánom, sú racionálne a vytvárajú predpoklady čo k najmenšiemu množstvu trecích plôch.

Hovoríme tu o referende v období, kedy vrcholí snaha republikových parlamentných orgánov dosiahnuť konsensu pre bezproblémové spolužitie našich národov v tejto republike. Osobne sa domnievam, že v tomto období rozhodnúť o referende je pre národné rady demobilizačným momentom, pretože snaha o ďalšie rokovanie bude značne oslabená v prípade vyhlásenia alebo prijatia otázky k referendu.

Tu už niekto spomenul, myslím, že to bol pán poslanec Bobovnický to, ako sa demokracia a federácia vytvára. Spojené štáty budujú federáciu, ktorá nie je ani dnes bezproblémová, 200 rokov, a budovanie tejto federácie začalo občianskou vojnou, čo verím, že nie je ani nebude náš prípad. Ale aj dnes po 200 rokoch je tam hromada, ktorá sa musí riešiť veľmi citlivo a pracne. My po dvoch rokoch, keď sme zatiaľ nedokázali ešte pozostatky 42 rokov odstrániť si sťažujeme a sme netrpezliví, že sme sa ešte nedohodli. Kresťansko-demokratické hnutie nie je pre rozvitie republiky a pre samostatný slovenský štát. V každom prípade je pre taký štát, kde žiadna z republík nebude cítiť, že druhá republika nad ňou má právo určitej hegemónie. Keď som diskutoval s pánom profesorom práva, ktorý nás navštívil nedávno zo Spojených štátov o tejto problematike, ktorý presadzoval silnú federáciu, tak on sám uznal, že silnú federáciu je treba budovať veľmi dlho a najskôr je treba dať viac voľnosti jednotlivým štátom a tá silná federácia sa dá upevňovať až vtedy, až budú úplne jasné demokratické princípy vzájomných vzťahov a keď tá federácia svojou silou už potom dokáže riešiť nielen pozitívne otázky. Ja si myslím, že tento vývoj nás až teraz čaká. Zároveň pán profesor povedal čosi iného. V takejto ťažkej situácii, kde sa jedná, aspoň zatiaľ sa jedná, o dvojčlennej federácii, nedá sa nič robiť, ten väčší musí byť veľkorysejší. Ja by som pánu Kroupovi z tohto hľadiska znovu pripomenul, že pán Peroutka písal veľa o určitých chybách, ktoré sa v predvojnovej republike vyskytli vo vzťahu medzi Čechmi a Slovákmi.


Ja verím, že aj česká reprezentácia si tieto skutočnosti vezme k srdcu a že sa vyvaruje chýb, ku ktorým voči slovenskému národu v tej dobe dochádzalo. Veľa sme tu hovorili o podpisoch. I keby ich bolo ďaleko menej, myslím, že občania, ktorí sa podpísali, by mali právo, aby sme sa tým zaoberali, ale musíme si uvedomiť, že tieto podpisy reprezentujú zhruba 30 poslancov Federálneho zhromaždenia a asi 6 poslancov Slovenskej republiky. Ďaleko viac občanov sa k tejto veci jednoznačne nevyjadrilo.

Na záver by som chcel povedať jednu skutočnosť. Keď sme mali posledný snem Kresťansko-demokratického hnutia, všetci delegáti si so záujmom vypočuli zvukový záznam televízneho vystúpenia predsedu českej vlády Petra Pitharta. Môžem vám povedať, že jeho vystúpenie malo obrovský vplyv na rozhodovanie delegátov nášho snemu, akým spôsobom sa postavia k ďalšiemu jednaniu medzi predsedníctvami národných rád aj k dnešnému jednaniu Slovenskej národnej rady. Aj keď poslanec Kroupa tu tieto prístupy trochu oslabil (nechcem povedať zosmiešnil) svojím postojom, myslím, že takéto prístupy urobia pre naše budúce súžitie ďaleko viac ako také postoje, aké zaujímal poslanec Kroupa. (Potlesk.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Připomínku má ještě poslanec Šilhán. Dávám mu slovo.

Poslanec SL V. Šilhán: Pane předsedající, dámy a pánové, mám jednu nebo dvě poznámky. Není to tak dávno, co jsme se střídali tamhle před tím stolkem a slibovali jsme věrnost federativní republice - České a Slovenské Federativní Republice. To je moje kompetence, můj mandát. Moje kompetence je také jednat o tom, aby tento stát byl smysluplnější, spravedlivější, demokratičtější, aby prosperoval hospodářsky a kulturně. Nikam jinam moje kompetence nesahá. Moje kompetence znamená upevňovat Českou a Slovenskou Federativní Republiku a pracovat přesně v tomto smyslu. Nic více. (Potlesk.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Nyní má slovo poslanec Ransdorf.

Poslanec SN M. Ransdorf: Já si nesmírně vážím vystoupení pana poslance Tahyho, ale přece jen bych se rád ohradil vůči analogii, kterou udělal mezi budováním federace u nás a v USA, z toho prostého důvodu, že Američany k odtržení od Velké Británie dovedl především ministr financí Towushend svými vyděračskými zákony. (Potlesk.)


Předsedající předseda SL R. Battěk: To je nepochybně zajímavá analogie. Sleduji obě sněmovny a při zjištění, že už se nikdo nehlásí do rozpravy, bych rád prohlásil rozpravu za ukončenou. Děkuji. (Potlesk.)

Konstatuji, že v této chvíli nejsme usnášení schopni. Budeme hlasovat s principem tří pětinové většiny. Dávám signál, aby se poslanci dostavili do jednací síně. Než dám slovo zpravodajům, požádal bych navrhovatele o slovo, pokud mají zájem. Hlásí se kolega Sokol. Má slovo.

Poslanec SN J. Sokol: Pane předsedající, pane předsedo, kolegyně a kolegové, budu velmi stručný. Považuji za potřebné vyjádřit se k několika málo z těch nejzávažnějších názorů, které v debatě zazněly. Chtěl jsem původně říci pár slov k názorům kolegy Vrabce, ale jelikož tu není, nemělo by to smysl.

Pan kolega Lux mluvil o tom, že není třeba věci dramatizovat. Plně s ním souhlasím. Jenomže on použil obratu "zbytečně dramatizovat", a tady už si nejsem jist.

Několik kolegů mluvilo o tom, kolik bude referendum stát. Chtěl bych jim připomenout, že současná nejistota je také velmi drahá, a to každým měsícem.

Panu kolegovi Bajnokovi bych chtěl říci, že si velmi cením jeho dobré vůle, ale i on ve snaze podpořit federaci předložil návrh, který - jak jistě ví - je přijatelný jen pro jeho voliče. Je to také místo, kde asi bude třeba pracovat více na tom, abychom viděli zájmy státu jako celku a neřídili se jen zájmy svého nejbližšího okolí. Děkuji vám.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Slovo má kolega Skalický.

Poslanec SN J. Skalický: Já se chci pouze vyjádřit k mnoha připomínkám, které zazněly v rozpravě a které se týkaly toho, zda je nebo není možné položit negativně formulovanou otázku. Já jsem se o tom zmínil ve svém zdůvodnění návrhu poslaneckého klubu ODA a zmínil jsem se o tom, že právě proto, že tento problém může vyvolávat určité spory, že interpretace není jednoznačná, jsme připraveni se přiklonit k takové formulaci otázky, u které již tyto nejednoznačnosti nebudou připadat v úvahu, a to jsme - jak jste si jistě všimli - v průběhu rozpravy učinili.

Otázka, za niž se v této chvíli stavím, zní: Přejete si rozdělení České a Slovenské Federativní Republiky na dva samostatné státy, český a slovenský?

Zásadní změnou, ke které tím dochází, je skutečnost, že zatímco náš původní návrh byl formulován tak, aby vyhovoval odstavci 2 článku I, tak tato otázka je už kladena jako otázka po zásadních formách státoprávního uspořádání, což samozřejmě znamená i zrušení federativního svazku, ovšem takovým způsobem, kterým může být bez jakýchkoliv pochybností položena z úrovně Federálního shromáždění a v takové formě, ve které nenastávají při jejím eventuálním schválení příslušné právní následky. To je vše, co jsem chtěl říci k této otázce.

Co se týče dalších názorů, které zazněly v rozpravě, domnívám se, že jste je všichni sledovali a učiníte si sami úsudek. Rád bych poukázal na velmi konstruktivní postoj Slovenské národní strany, která odmítla podpořit referendum vyhlášené z iniciativy Federálního shromáždění s poukazem na to, že tato strana uznává pouze referendum vyhlášené z iniciativy příslušné národní rady. O několik hodin později její poslanci zablokovali iniciativu, která mohla v SNR vést k eventuálnímu vyhlášení referenda o vystoupení Slovenské republiky z federace. Děkuji. To je všechno.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji poslanci Skalickému. Slovo má poslanec Bajnok.

Poslanec SN I. Bajnok: S jedinou vetou by som sa chcel obrátiť na pána poslanca Sokola. Zrejme je chyba v nás, že sme koncipovali otázku tak, že ani tak vzdelaný človek ako pán poslanec Sokol nepochopil podstatu tejto otázky. Preto ju musím trochu spresniť. V našej otázke sa zdôrazňuje právo národov, teda českého a slovenského národa, národných a etnických menšín na sebaurčenie vo forme samosprávnych republík, zemských celkov, a až potom kultúrnych a územných autonómií. Otázka je podstatne širšie koncipovaná, než ako ju asi pochopil pán poslanec Sokol.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP