Středa 13. listopadu 1991

Společný zpravodaj výborů SN M. Kurťák: Tu sú nejaké pripomienky, že k § 2, k návrhu poslanca Vilda, sme nehlasovali. Na začiatku som uviedol, že poslanec Vild podal návrh k § 1 a k § 2 že požiadal, aby sme o tom hlasovali spoločne. Ja ako spravodajca nemám námietok, preto tak navrhujem. Môžete si prečítať stenografický záznam.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Z toho je vidieť, že sme hlasovali o všetkom, čo bolo v pozmeňujúcich návrhoch. Ešte prosím, pán poslanec Senjuk.

Poslanec SN R. Senjuk: Promiňte, pane předsedající, dámy a pánové, domnívám se, že zavedená praxe v tomto parlamentě je, že pokud trvá poslanec na hlasování o svém pozměňovacím návrhu, zpravodajové nabídnou takové znění, které by vyhovovalo proceduře. V tomto případě se jedná o dva - vážení soudruzi v "horní sněmovně", prosím, abyste mě nechali domluvit. Děkuji (Potlesk.)

Já se domnívám, že oba dva návrhy jsou meritorně naprosto odlišné a že je možné přijmout řešení, které navrhoval pan poslanec Kobylka. To znamená, žádám zpravodaje, aby navrhli panu poslanci modifikaci jeho pozměňovacího návrhu tak, jak je v tomto parlamentě zvykem.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ďakujem, ja by som vás prosil, kolegyne a kolegovia, aby sme boli tolerantnejší voči sebe a keď niekto má nejaké konkrétne návrhy, aby ich dal písomne, aby nebolo nejaké zmätkové hlasovanie.

Ešte sú technické poznámky. Pán poslanec Kováč.

Poslanec SN Michal Kováč: Pán predsedajúci, protestujem proti výroku pána Senjuka, že nás nazval, že sme komunisti. Ja som v živote komunistom nebol a žiadam, aby sa ospravedlnil, pretože to je pre mňa urážka. (Potlesk.)

Návrh pána Kobylku nás hádže všetkých do jedného vreca ako národy, a tieto národy ukázali velikánsku silu, že sa pokoriť tejto totalite nedali.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Už mi bolo vytknuté, že umožňujem rozpravu. Rozprava bola uzatvorená. Prosím pán poslanec Zelenay má ešte procedurálnu pripomienku.

Poslanec SN R. Zelenay: Vážený pán predsedajúci, vážený pán predseda, vážené kolegyne a kolegovia, ja trochu doplním pána poslanca Kováča. Osobne si vyprosujem termín súdruh, ktorý použil pán Senjuk, možno on bol súdruhom, ale ja som ním nebol. Žiadam verejné ospravedlnenie aj menom mojím aj menom mojich kolegov, aj v mene mojich rodičov, ktorí v tej strane nikdy neboli a boli prenasledovaní. (Smích.) Kolegovia sa smejú, ale toto sú principiálne veci, vážené dámy a páni. Takže by som prosil, aby sa tu používali správne termíny. Na to je Rokovací poriadok a ten musí platiť pre všetkých poslancov. Tento parlament sa musí chovať ako parlament, ale nech sa radšej rozpustí. Predsa nie je možné, aby ste sa tu dehonestovali niektorí ľudia za to, že sú v opozícii. (Hluk.)

Včera sme hovorili o zásadných otázkach hlasovania. Pán poslanec Zeman povedal, aby sme sa naučili prehrávať. Nie je možné hlasovať o niečom, odhlasovať a potom to zase meniť. Buď používame jeden princíp vždy alebo ho nepoužívame vôbec. Prosil by som, aby sme sa skutočne toho držali. Ďakujem.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Prosím, pani poslankyňa.

(Hlas z pléna: Ohrazuji se vůči stupidní invektivě, že jsem soudružka. V roce 1988 mě tak nazvala jedna moje inspektorka a stálo mě to místo, když jsem jí řekla, aby mně neurážela, soudružko. Tak prosím, aby soudruh Senjuk mě neurážel. Děkuji.) (Hluk.)

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Prosím ešte raz o kľud v sále, aby sme mohli skutočne rokovať. Ešte pán poslanec Kanis.

Poslanec SN P. Kanis: Bola to veľmi zaujímavá diskusia, kto je súdruh a kto je súdružka. Ja som sa pozeral - keď sme sedeli ešte v tých laviciach (zrejme aby sme neboli často v televízii) boli sme presadení hore, zľava doprava a zprava doľava, koľko tu sedí súdruhov, súdruhov zväzákov alebo súdruhov komunistov bývalých atď. a odborárov. Chcel by som vám povedať, aby ste na oslovenie súdruhovia a súdružky nereagovali tak podráždene, pretože takto sa oslovovali v 19. storočí aj štúrovci. (Potlesk, hluk.)

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Prosím o kľud v sále.

Společný zpravodaj SL P. Konečný: Já bych odvedl vaši pozornost od těchto zajímavějších věcí možná zpět k textu. Pokusili jsme se kompilovat návrh pana poslance Kobylky k tomu již přijatému § 1, a to tím způsobem, že k textu pana poslance Vilda by byla přidána druhá část návrhu pana poslance Kobylky. To znamená za text pana poslance Vilda by se použila část "a svou diktaturou, bezprávím a zločiny zhanobil československý lid a československý stát".

Přečtu celý ten paragraf, který by obsahoval i § 1 pana poslance Vilda i návrh pana poslance Kobylky. Takže § 1 by potom zněl:

"§ 1. V letech 1948 - 1989 komunistický režim porušoval lidská práva i své vlastní zákony a svou diktaturou, bezprávím a zločiny zhanobil československý lid a československý stát."

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ešte technickú poznámku má pán poslanec Stank.

Poslanec SN J. Stank: Vážené Federálne zhromaždenie, ja sa domnievam, že táto záležitosť je procedurálne naprosto jasná. Bol pôvodný návrh a tento návrh nahradili dvaja poslanci, ktorí navrhli iným textom. Nahradil textom pán poslanec Vild a pán poslanec Kobylka iným textom. Možno, že spravodajcovia urobili chybu v tom, že nepovedali, že keď sa odhlasuje jeden z týchto textov, tak ostatné dva sú zamietnuté. V danom prípade sme odhlasovali jeden text § 1 a ten platí a keď budeme hlasovať o texte pána poslanca Kobylku, hlasujeme o tej istej veci po druhýkrát a dopustíme sa chyby. Takže ja si myslím, že tu nemôže ísť o žiadny kompilát, alebo o nejaké dodatočne prispôsobovanie týchto dvoch textov. To boli tri samostatné návrhy a zvolili sme si jeden a ten, myslím, že platí.

Společný zpravodaj výborů SL P. Konečný: Souhlasím s panem místopředsedou Stankem a se vším, co tady bylo řečeno, ale myslím si, že tento procedurální lapsus se dá rozřešit jedině hlasováním, protože nemáme nikoho, kdo by rozhodoval za nás. Doporučoval bych o tom hlasovat.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ešte technická poznámka pán poslanec Horník.

Poslanec SN J. Horník: Vážení kolegovia, vážené kolegyne, keď sa bude hlasovať o texte pána poslanca Kobylku, tak potom je treba zmeniť štylizáciu a poslednú vetu "zhanobil český a slovenský ľud" a potom ďalej môže text pokračovať.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ďaku- jem, pán poslanec Špaček.

Poslanec SL J. Špaček: Pane předsedající, chci jenom upozornit vážené kolegy a kolegyně a konec konců i vás jako předsedajícího schůze, že kolega Kobylka nepodal pozměňovací návrh k pozměňovacímu návrhu kolegy Vilda, nýbrž k návrhu kolegy Hubálka. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ďakujem, pán poslanec Magyar.

Poslanec SL F. Magyar: K návrhu poslanca Horníka musím poznamenať, že je neprijateľný, pretože v Československu žijú nielen Česi a Slováci, ale aj príslušníci iných národov. Ale štylizácia, ktorá je, že ľud Československa sa vzťahuje na všetkých, by tu mala byť akceptovateľná pre každého. (Potlesk.)

Poslanec SL K. Novosád: Pokud bychom akceptovali návrh pana kolegy Horníka, tak doporučuji, aby to znělo: "Zhanobila český a slovenský lid a český a slovenský stát."

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Myslím si, že už tu bolo o tom dosť diskusií. Paragraf 1 sme odhlasovali, teraz môžeme hlasovať len o celku. Ešte pán poslanec Vosček.

Poslanec SN J. Vosček: Vážené Federálne zhromaždenie, ja si myslím, že pozmeňujúce návrhy skončili, skončili sme hlasovanie o nich - predsa po hlasovaní nie je možné spájať dva pozmeňujúce návrhy. To jednoducho nejde. K tomu by sme museli mať aj súhlas autora už prijatého pozmeňujúceho návrhu. Hlasovanie bolo skončené, je treba hlasovať o zákone ako celku.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ďakujem, ešte pán poslanec Stome - technická poznámka.

Poslanec SN K. Stome: Dámy a pánové, já se domnívám, že především každý poslanec má právo na to, aby se hlasovalo o jeho návrhu. To je bod číslo l.

Bod číslo 2 je, zda provedeným hlasováním bylo rozhodnuto o návrhu pana poslance Kobylky. Já se domnívám, že tomu tak není, protože jsme tady slyšeli minimálně dva názory. Jeden názor byl, že to byl doplňující text k původnímu textu navrhovatele pana poslance Hubálka, druhý názor říká, že se to týkalo textu proti návrhu pana poslance Vilda. Z toho nám vyplývá jen jeden jediný závěr, že pan poslanec Kobylka chtěl původní text tohoto doplnit. A my bychom redakčně měli zpracovat hlasování o tomto návrhu jako doplněk, protože to není konzumováno žádným z návrhů. Tzn. že návětí v tom období je konzumováno v obojím, samozřejmě, ale ten konec už nikoliv. Tak se o tom má hlasovat jako o doplňku. To je jediné, co by jednací řád připouštěl. Děkuji.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Pán poslanec Šebej, potom pán poslanec Vild.

Poslanec SN F. Šebej: Vážení kolegovia, mne sa tiež páči text kolegu Kobylky viac, ale musím vám s ľútosťou povedať, že jediné, čo nás zaväzuje v tomto okamžiku, je Rokovací poriadok. Pokiaľ existuje nejaký návrh a potom k nemu existujú pozmeňujúce návrhy, tak tieto pozmeňujúce návrhy sú pozmeňujúce k pôvodnému návrhu. Prvý pozmeňujúci návrh, ktorý sa týka ktoréhokoľvek miesta pôvodného návrhu, pokiaľ prejde hlasovaním pozitívne, tak platí, a ostatné návrhy k tomu samému bodu sú irelevantné. Nie je o čom hlasovať. Prosím, aby sme pristúpili k hlasovaniu o celom zákone.(Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ešte pán poslanec Kobylka.

Poslanec SN J. Kobylka: Domnívám se, že referendum je daleko důležitější, stahuji to. Děkuji.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ďakujem, konečne sme sa dohodli. Budeme hlasovať spoločne o schválení celkového návrhu. Obe snemovne sú uznášaniaschopné - v Snemovni národov je 95 poslancov, v Snemovni ľudu je 95 poslancov, môžeme pristúpiť k hlasovaniu.

(v 11.05 hodin)

Pýtam sa, kto súhlasí s návrhom zákona tlače 517A v znení pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhov, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo.

(SN 77, SL 73) Snemovňa národov sedemdesiatsedem, Snemovňa ľudu sedemdesiattri. Ďakujem.


Kto je proti? (SN 8, SL 0) Snemovňa národov osem, Snemovňa ľudu nikto. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (SN 6, SL 15) Snemovňa národov šesť, Snemovňa ľudu pätnásť. Ďakujem.

V Snemovni národov hlasovalo pre 77 poslancov, proti 8 poslancov, 6 poslancov sa zdržalo hlasovania. V Snemovni ľudu pre hlasovali 73 poslanci, proti nebol nikto, zdržalo sa 15 poslancov. Ďakujem. Poslanci oboch snemovní zákon schválili.

Po hlasovaní oboch snemovní konštatujem, že Federálne zhromaždenie ČSFR schválilo zákon o dobe neslobody. Ďakujem za hlasovanie.

(Poznámka redakce: usnesení FS č. 228)

Pretože k vianočnému príspevku neboli ešte spracované a rozdané príspevky, urobili by sme polhodinovú prestávku. Technická poznámka.

Poslanec SL M. Malý: Pane předsedající, domnívám se, že se toto plénum vyjádřilo, že o příspěvcích budeme hlasovat až po bodu, který máme nyní projednávat, a to je referendum. Nevím, jak vy a mí kolegové, ale tady se nám rozpadá stát a my si tu pořád na něco budeme hrát a někdo si tady bude hrát na politické lobby. (Potlesk.) Tady nejde vůbec o děti, ale o politické lobby. Venku se nám rozpadá stát a o tom bychom měli teď jednat bez jakékoli přestávky. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Pán poslanec Világi.

Poslanec SL O. Világi: Samozrejme, my sme o tom už hlasovali, ale pokiaľ má niekto z prítomných pocit, že sme o tom nehlasovali, tak môžeme o tom hlasovať znovu. Ja žiadam, aby sme hlasovali o tom, že začíname rozpravu o referende.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ďakujem. Prosím pána predsedu Snemovne ľudu, aby ma vystriedal v riadení.

(Řízení schůze převzal předseda SL R. Battěk.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Dámy a pánové, budeme pokračovat v dalším bodu našeho programu. Žádám poslance, aby se dostavili do jednacího sálu a zaujali svá místa.

Máme projednat návrh skupiny poslanců na usnesení Federálního shromáždění ČSFR o návrhu na vyhlášení referenda (tisk 860) a tisky další, které se k tomuto bodu vážou. Jsme si všichni vědomi, že projednání tohoto bodu si vyžádá nejen soustředěnost, ale i trpělivost nás všech. Prosím, abychom se zbavili zbytečných emotivních postojů a projevů a soustředili se na meritum projednávaného návrhu.

Dovolte, abych navrhnul tento procedurální postup. Je to záležitost, která nemá žádný precedens, a musíme se tedy dohodnout na postupu, který bude odpovídat základním přijatým postupům jednacího řádu.

V programu jsou uvedeny tisky 860, 893 - ten první byl návrh politického klubu Občanského hnutí, druhý návrh politického klubu Občanské demokratické aliance. Abychom mohli trochu konstruktivně postupovat i vůči ostatním návrhům, budeme další návrhy, týkající se znění otázky pro referendum, považovat za pozměňovací návrhy.

Měli bychom tedy před vystoupením zástupců obou navrhovatelů, kteří by se měli ujmout slova, vyslechnout ještě předsedu našeho petičního výboru dr. Stomeho.

Mám pocit, že zde není přítomen, byl bych vděčen, kdyby doktor Stome se dostavil do jednací síně. Jeho vystoupení, ale by mohlo konečně zaznít až po vystoupení zástupců navrhovatelů. Prosil bych navrhovatele tisku 860, aby se ujal slova. Je to kolega poslanec Sokol. Prosím, tady ještě technická poznámka.

(Hlas z pléna: Velmi nerad ruším, ale zjišťuji, že je nás zde velmi málo. Došlo k určitému nedorozumění s tím, že byla vyhlášena přestávka. Pane předsedající, mohl byste prosím svolat další poslance, aby se dostavili, je to důležitá záležitost.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Ano, jistě já se divím, že ostatní poslanci odešli, ale zřejmě byli vyčerpáni předchozím jednáním. Znovu tedy vyzývám poslankyně a poslance, aby se dostavili do jednací síně a prosím režii o technický signál. Jestliže chcete kolego ještě chvíli počkat - můžeme vyčkat.

Prosím pana poslance Rumla.

Poslanec SL J. Ruml: Kolegyně a kolegové, nevíme proč jsme si včera vyžádali přímý přenos televize. Snad jen proto, abychom ukázali divákům, jaký vztah má parlament k referendu. Na mě to dělá takový dojem, a to nejen dneska, ale i v minulých dnech, že bychom měli o referendu rozhodovat v přestupný den 29. února. (Předsedající předseda SL R. Battěk: S tím nesouhlasím.) Je to totiž tak, jsou tu takové hlasy, jakoby ještě nebyly vyčerpány všechny možnosti. Přitom si stěžujeme, že federální orgány byly od státoprávního uspořádání jaksi oddáleny. Chceme se snad chovat tak, že tonoucímu hodíme záchranný pás, až se utopí?

Předsedající předseda SL R. Battěk: To byl pan poslanec Ruml, myslím, že můžeme začít projednávání tohoto bodu. Slovo má pan poslanec Sokol, prosím.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP