Středa 13. listopadu 1991

Poslanec SN O. Világi: Vážené Federálne zhromaždenie, vzhľadom k námietkam zo strany poslanca Žáčka navrhujem, aby sme hlasovanie o tomto bode odložili a začali rozpravu k referendu. Nie sú k dispozícii materiály, nemôžeme o tom hlasovať. Navrhujem, aby sme pokračovali ďalej. (Potlesk.)

Poslanec SL F. Magyar: K námietke pána predsedajúceho mám toľko, že môžeme premietnuť návrh kolegu Žáčka do návrhu poslanca Millera a potom hlasovať o upravenom návrhu. Či už prejde návrh Žáčka alebo nie, musí to závisieť na kolektíve, nemôžeme ho už teraz vylúčiť z rozhodovania. Skúsiť ho premietnuť, a keď sa to podarí, prijmeme návrh poslanca Millera už i s tým premietnutím. Keď nie, tak nie, ale pokúsiť sa musíme. To je môj názor.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Myslím, že je to velmi komplikované, ale žádám zpravodaje, aby se vyslovili k těmto věcem, kolik bylo pozměňovacích návrhů, aby připomněli jejich postup, jejich povahu, abychom věděli, jestli o tom můžeme jednat teď nebo jestli budeme žádat, abychom měli

všechny pozměňovací návrhy písemně podány. Nyní poslankyně Záležáková, potom zpravodajové podají vysvětlení.

Poslankyně SL E. Záležáková: Dámy a páni, návrh poslanca Millera mení celú filozofiu a zmysel tohto zákona. Na to chcem upozorniť.

Společný zpravodaj výborů SN J. Maštálka: Pozměňovacích návrhů bylo 5, z toho jako první byl podán pozměňovací návrh pana poslance Millera, k němu byl podán pozměňovací návrh pana poslance Magyara. To je komplexní návrh zákona nebo je to možná pozměňovací návrh, ale de facto jde o komplexní návrh, který máte v lavicích.

Pozměňovací návrhy pana poslance Valtra, Žáčka, Kakačky a Ransdorfa se vztahují pouze k původnímu tisku 967, tedy k původnímu znění, jak ho předložila iniciativní skupina poslanců. Bylo by tedy možné hlasovat rozděleně o těch čtyřech vztahujících se k tisku 967 a potom o těch dvou, resp. o tom jednom, s doplňkem.

Poslanec SL O. Világi: Žiadam, aby sme o mojom návrhu hlasovali ako o procedurálnom návrhu a potom aby ste sa vyjadrili k otázkam, ako navrhoval teraz spravodajca. Navrhujem, aby sme začali hlasovať o tom, že prerušujeme hlasovanie o tomto bode programu a budeme sa k tomu vracať, až skončíme rozpravu o referende.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Nemám nic proti tomu, abychom hlasovali o této změně, jen na okraj návrhu pana poslance Világiho upozorňuji, že druhým bodem bude hlasování o pozměňovacích návrzích k návrhu pana poslance Hubálka, nikoliv referendum. To je z hlediska stanoveného programu jako další bod. Pan poslanec Tomsa má ještě nějaké stanovisko.

Společný zpravodaj výborů SL J. Tomsa: Souhlasím s návrhem, který podal kolega poslanec Világi také z toho důvodu, že by mohly být dotištěny připomínky a další návrhy, které tady vzešly a které byste mohli dostat do lavic. Je na to skutečně velmi málo času, včera jsme na tom dělali ještě večer a z časových důvodů se to nestačilo. Promiňte nám to zpoždění. Víte, že pan předsedající mě teď sháněl po chodbách rozhlasem, protože jsme ještě byli u paní dr. Batíkové v té věci.

Připojuji se k návrhu přerušit schůzi... (Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Ne, víme oč jde, přerušit jednání o tomto bodu.) Ano, přerušit jednání. Omlouvám se.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Takže návrh je jasný, pro pořádek o tom nechám hlasovat. Budeme tedy hlasovat o tom, že jednání o tomto bodu přerušíme a budeme pokračovat v přerušeném bodu jednání o návrhu pana poslance Hubálka a k tomuto se vrátíme, jakmile budou všechny písemné návrhy dány poslancům k dispozici do lavic.

(10.35 hodin)


Kdo je pro tento postup, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko! Omlouvám se, nebyla dobrá koordinace mezi řídícími schůze. Prosím tedy o hlasování.

(SN 78, SL 77) Děkuji.

Kdo je proti? (SN 8, SL 2)

Kdo se zdržel hlasování? (SN 18, SL 17)

Děkuji. Ve Sněmovně národů 78 pro, 8 proti, 18 se zdrželo, ve Sněmovně lidu 77 pro, 2 proti, 17 se zdrželo. Návrh byl přijat.

Pokračujeme v jednání o bodu, který jsem oznámil. Řízení schůze přejímá pan místopředseda Viktorín.

(Řízení schůze převzal místopředseda FS K. Viktorín.)

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Vážené poslankyne, vážení poslanci, prajem vám dobrý deň a budeme pokračovať v prerušenom rokovaní zo včerajška. Dostali ste do lavíc spracované pozmeňujúce návrhy k návrhu zákona o dobe neslobody (tlač 517A), ako alternatívy. Prosím teraz spravodajcov, či majú nejaké komentáre? Pán poslanec Kurťák.

Společný zpravodaj výborů SN M. Kurťák: Chcel by som vás požiadať, aby ste si vzali pozmeňujúce návrhy k tejto tlači. Vznikla tam nepresnosť. Pri pozmeňujúcom návrhu pána Vilda, to je prvý odstavec, namiesto "porušil" má byť "porušoval". Týmto spôsobom to pán Vild predkladal na spoločnej schôdzi snemovní.

Na to nadväzuje aj návrh poslanca Hubálka, kde tiež slovo "porušil" sa mení na "porušoval". To je len technické nedopatrenie, ktoré vzniklo pri prepisovaní návrhu.

Pán poslanec Vild tu dal ucelený návrh k § 1

a 2 a požiadal nás, aby sa o tom mohlo hlasovať spoločne. Myslím, že by sme mu mali vyjsť v ústrety. Navrhovateľ pán Hubálek sa k tomu vyjadruje, že preferuje svoj návrh, ale vecné pripomienky k návrhu pána Vilda nemá a žiada od snemovní, aby sa vyjadrili hlasovaním, ktorý návrh prijmú. Ústavnoprávny výbor sa týmto návrhom úplne nezaoberal, k pôvodnému návrhu prijal negatívne stanovisko, tj., aby sa o tomto návrhu nejednalo. Môj osobný názor je ten, že s týmto návrhom poslanca Vilda by sme mohli súhlasiť. Spravodajca Snemovne ľudu tento návrh podporuje. Pardon, necháva na zváženie snemovniam.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ďakujem poslancovi Kurťákovi, upozorňujem, že pri hlasovaní pri tomto návrhu, a teda aj o pozmeňujúcich návrhoch, neplatí zákaz majorizácie. To znamená, že Snemovňa národov hlasuje spolu.

Pristúpime k hlasovaniu o pozmeňujúcich návrhoch. Zisťujem, že je prítomných 408 poslancov Snemovne národov zvolených v Českej republike a 401 poslancov Snemovne národov zvolených v Slovenskej republike a 89 poslancov Snemovne ľudu. Sme uznášaniaschopní. Kto súhlasí s pozmeňujúcim návrhom, ktorý bol prečítaný pánom poslancom Kurťákom, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasuje se.)

(SN 55, SL 48) Snemovňa národov päťdesiatpäť, Snemovňa ľudu štyridsaťosem.

Kto je proti? (SN 2, SL 1) Snemovňa národov dva, Snemovňa ľudu jeden.

Kto sa zdržal hlasovania? (SN 29, SL 33) Snemovňa národov dvadsaťdeväť, Snemovňa ľudu tridsaťtri.

Pre pozmeňujúci návrh hlasovalo v Snemovni národov 55 poslancov, proti boli dvaja a 29 poslancov sa zdržalo hlasovania. V Snemovni ľudu hlasovalo 48 poslancov pre, proti bol jeden a 33 poslancov sa zdržalo hlasovania. Návrh bol prijatý. Prosím o ďalší pozmeňujúci návrh.

Zpravodaj SL P. Konečný: Budeme nyní hlasovat o pozměňovacím návrhu pana poslance Hubálka k tomuto přijatému návrhu k § 1, kde chce, aby se slova "komunistický režim porušoval" nahradila slovy "komunistická diktatura porušovala".

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Budeme hlasovať o tomto pozmeňujúcom návrhu.

Kto je pre tento návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasuje se.)

(SN 40, SL 52) Snemovňa národov štyridsať, Snemovňa ľudu päťdesiatdva. Ďakujem.

Kto je proti? (SN 4, SL 0) Snemovňa národov štyri, Snemovňa ľudu nikto. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (SN 44, SL 29) Snemovňa národov štyridsaťštyri, Snemovňa ľudu dvadsaťdeväť. Ďakujem.

V Snemovni národov bolo 40 poslancov pre tento návrh, 4 boli proti a 44 sa zdržalo hlasovania. V Snemovni národov bolo 52 poslancov pre tento návrh, nikto nebol proti a 29 sa hlasovania zdržalo. Tento návrh nebol snemovňami prijatý.

Zpravodaj SL P. Konečný: Pokud jde o pozměňovací návrh pana poslance Kobylky, ztrácí smysl o tom hlasovat. Pozměňovací návrh pana poslance Vilda byl přijat, paní poslankyně Petrová chtěla vypustit původní § 2, který tam nyní již není, pan poslanec Hubálek chtěl také pozměňovací návrh k původnímu § 2. Když si otočíte a přejdete na stranu 2, tam jsou 2 pozměňovací návrhy, z nichž jeden bych navrhl, aby se akceptoval, což je stanovisko navrhovatele - je tam stanovena účinnost, takže si myslím, pokud navrhovatel stanovil účinnost tímto způsobem, že bychom o tom nemuseli hlasovat a přijmout to. Dále je tam provedení legislativně technických úprav, pokud se týče tisku 517 a alternativa, že by se přidala hlavička. Podle mne jsme tedy všechny pozměňovací návrhy vyčerpali a následovalo by celkové hlasování o návrhu zákona.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ďakujem. S technickou poznámkou sa hlási pán poslanec Kobylka.

Poslanec SN J. Kobylka: Mám dojem, že by se mohlo hlasovat i o mém návrhu, protože předchozí varianta není totéž. Byl bych tedy rád, aby se o tom hlasovalo.

Poslankyně SN E. Sándorová: Pán predsedajúci, prepáčte, ale k § 2 pán spravodajca Konečný text návrhu pána poslanca Vilda neprečítal. (Projevy nesouhlasu). Prepáčte teda.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Môžeme nechať hlasovať o návrhu pána poslanca Kobylku, keď je už obsiahnutý v tom, čo sme už odhlasovali?

(Hlas z pléna: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, samozřejmě, že návrh pana poslance Kobylky není obsažen v návrhu pana kolegy Vilda. Může tedy být o něm hlasováno.)

Poslanec SN J. Vild: Když už jsme § 1 nahradili jedním textem, jak ho nyní můžeme nahradit jiným textem?

Poslanec SN M. Zeman: Pane předsedající, chtěl bych jen upozornit vás a své kolegy, že kdybychom postupovali navrhovaným způsobem již včera, tak bychom po přijetí návrhu kolegy Zahrádky o 1 hlas mohli klidně se stejnou logikou projednávat další pozměňovací návrhy. Domnívám se, že naši kolegové by se rovněž měli naučit prohrávat (Potlesk).

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ďakujem. Ďalej sa hlási pani poslankyňa Sándorová.

Poslankyně SN E. Sándorová: Myslím, že kolega Zeman nemá pravdu. Včera to bola úplne iná situácia. Hlasovali sme o vypustení paragrafu, teraz sme prijali nejaké znenie, ku ktorému je ďalší pozmeňujúci návrh.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Už sme raz odsúhlasili. Neviem, či je to možné, aby sme znovu o tomto paragrafe hlasovali.

Poslanec SN J. Kobylka: Domnívám se, že můj návrh by mohl po vypuštění slov " období roku 1948 až 1989" znít: "komunistická strana svou diktaturou, bezprávím a zločiny zhanobila československý lid a československý stát" jako pokračování toho, co navrhl kolega Vild.

Zpravodaj SL P. Konečný: Vyzval bych Federální shromáždění, aby se určitým způsobem uklidnilo. Procedurální návrhy, pokud jde o schvalování pozměňovacích návrhů jsou, co se týče jednacího řádu nejasné, ale dovolil bych si vyzvat pana poslance Kobylku, jestli by svůj návrh nestáhl, že by tím zjednodušil jednání Federálního shromáždění, aniž by se nějak podstatně návrh zákona změnil.

(Hlas z pléna: Chtěl bych ještě jednou připomenout o čem jsme hlasovali. Hlasovali jsme o návrhu poslance Vilda, který navrhl jiný text k § 1 i k § 2. Obě sněmovny to schválily. Kdybychom schválili návrh poslance Kobylky, měli bychom potom dva texty k § 1.)

Poslanec SL F. Magyar: Vážený pán predsedajúci, rozprava bola ukončená a nový Rokovací poriadok Federálneho zhromaždenia nepripúšťa znovu otvárať rozpravu. Žiadam vás, aby ste toto dodržali a rozpravu nepripúšťali.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ďakujem za upozornenie. Ako ste počuli od spravodajcu, máme schválené pozmeňujúce návrhy. Teraz budeme hlasovať o zákone ako o celku.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP