Středa 13. listopadu 1991

Slovo má pan poslanec Ševčík.

Poslanec SN V. Ševčík: Pane předsedající, z tisku zjišťuji, že je podepsán Františkem Šebejem, předsedou zahraničního výboru Sněmovny národů. Prosím o vysvětlení, jaký je důvod, že ostatní podpisy scházejí.

Poslanec SN F. Šebej: Dôvod je prostý. Profesor Komárek včera poobede pred zasadnutím zahraničných výborov odcestoval do zahraničia, myslím, že do Barcelony. V období, keď sa načisto prepisoval tento text, celý výbor už nebol prítomný s výnimkou mňa.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Výbory se konaly ve večerních hodinách po ukončení včerejší společné schůze sněmoven. Slovo má pan poslanec Hanák.

Poslanec SL S. Hanák: Jako místopředseda zahraničního výboru Sněmovny lidu plně podporuji a potvrzuji, co říkal kolega Šebej.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Myslím, že tento formální nedostatek není toho druhu, abychom o zprávě nemohli hlasovat. Kromě toho - jak jsem již uváděl - je to i společné doporučení politického grémia, které bylo na včerejší schůzi přijato.

Budeme hlasovat o tisku 1028.

(10.04 hodin)

Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko!

(SN 61, SL 69) Děkuji.

Kdo je proti? (SN 6, SL 2) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (SN 20, SL 23) Děkuji. Konstatuji, že ve Sněmovně národů bylo 61 pro, 6 proti, 20 se zdrželo, ve Sněmovně lidu 69 pro, 2 proti, 23 poslanců se zdrželo, řada poslanců nehlasovala. Návrh byl přijat.

(Poznámka redakce: usnesení FS č.227)

Nyní budeme hlasovat o dalším pozměňovacím návrhu

- ne ke zprávě ministra zahraničí, ale k programu této schůze, který dal pan poslanec Lux. Dosud mně nebyl písemně dán. Prosím pana poslance Luxe, aby ještě jednou přečetl pro stenografický zápis a pro to, abychom věděli, o čem budeme přesně hlasovat.

Poslanec SN J. Lux: Navrhl jsem, aby jako zvláštní bod jednání Federálního shromáždění byl zařazen bod "Návrh usnesení Federálního shromáždění k událostem v Jugoslávii". Návrh tohoto textu by měl vzejít z rozpravy k této události. Znamená to otevřít rozpravu k událostem a situaci, která je v Jugoslávii.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Vážení kolegové, doporučuji, abychom postupovali tímto způsobem. Budeme hlasovat o tom, zda máme k tomuto bodu otevřít rozpravu nebo ne. Konstatuji, že tento bod jako speciální nebyl zařazen na program této schůze. Doporučení politického grémia, které odpovídá předchozím jednáním, je to, abychom se snažili dnešní schůzi ukončit večer, protože kdybychom ji prodloužili do zítřka, není jisto, zda budeme usnášení schopni. Slovo má poslanec Benda.

Poslanec SL V. Benda: Konstatuji, že klub KDS-LDS se připojuje k tomuto podanému návrhu.

Poslanec SN J. Lux: Dovolil bych si to odůvodnit. Myslím si, že bychom tomu měli věnovat čas, samozřejmě po otázce k referendu - buď dnes večer nebo zítra. Domnívám se, že jednat o této otázce za měsíc, může být pozdě.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Než budeme o této věci hlasovat, měl by se k této věci přece jen stručně vyjádřit ministr zahraničních věcí, který tu jinak nemůže celou dobu být.

Ministr zahraničních věcí ČSFR J. Dienstbier: Vážení kolegové, jsem připraven k jakékoli rozpravě, třeba celý den, o zahraniční politice. Vy jste se ale usnesli, že dnes nebude k zahraniční politice rozprava vzhledem k jiným úkolům.

To, co říká pan poslanec Lux - domnívám se - není to otázka času. To je otázka operativního rozhodování, co činit. Já mám k Jugoslávii velice zvláštní osobní vztah, takže to, co se tam děje, mne velice trápí. Velice pochybuji, že na základě jakékoli dnešní rozpravy můžeme dospět k něčemu, co pomůže vyřešit situaci v Jugoslávii. Poslední pokusy, které se činí na diplomatické úrovni, nejrůznějších jednáních, ukazují, jak jsem již říkal - v jedné chvíli je to nadějnější, ve chvíli je to zase horší. Až tyto pokusy neuspějí, pak bude potřeba operativně rozhodovat. Nevím ale, co bychom dnes na situaci v Jugoslávii vydiskutovali.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský:

Slovo má poslanec Mandler.

Poslanec SL E. Mandler: Pan ministr k této otázce mluvil dnes již podruhé. Myslím, že vždy dokáže brilantně zdůvodnit, že právě teď je velice nevhodné, abychom přijímali usnesení v tom smyslu, že uznáváme suverenitu Chorvatska a Slovinska.

Chtěl bych připomenout, že je skutečně otázka, zda tím něco v Jugoslávii změníme. Můžeme ale něco dosti podstatného změnit tady - lhostejnost k tomu, jak bojují ostatní národy za svou národní existenci.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Kolegové, doporučuji, abychom nyní nemluvili k meritu věci, ale abychom se soustředili na procedurální problematiku. Dávám ještě slovo předsedovi zahraničního výboru.

Poslanec SN F. Šebej: Vážený pán predseda, vážený pán predsedajúci, dámy a páni, chcel by som vás informovať o tom, že situácia v Juhoslávii, konkrétne vo Vojvodine, bola včera posledným bodom rokovania zahraničných výborov.

Kolega Batta referoval o správe, ktorú dostal od našich slovenských, českých a zároveň maďarských krajanov, ktorí vo Vojvodine žijú a prisľúbil vypracovať akési uznesenie, kde zahraničné výbory zaujímajú stanovisko, samozrejme veľmi negatívne k tomu, čo sa v Chorvátsku deje. Poslanci zahraničných výborov sa k tomu budú môcť vyjadriť podpisom. Toľko pre vašu informáciu, že zahraničné výbory sa stihli včera zaoberať touto otázkou.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Vážení kolegové, usnesli jsme se, že o zahraniční politice budeme diskutovat na příští schůzi. Přesto je zde pozměňující návrh v tom smyslu, že tento speciální bod zahraniční politiky by měl být učiněn předmětem jednání na této schůzi. Návrh byl podán, jsem povinen nechat o něm hlasovat.

Obě sněmovny jsou usnášení schopné. Ve Sněmovně národů je přítomných 93 poslanců, ve Sněmovně lidu 96 poslanců. Nic nebrání tomu, abychom k hlasování přistoupili.

Návrh pana poslance Luxe jste slyšeli. Je na vás, abyste rozhodli. Kdo je pro uvedený pozměňovací návrh poslance Luxe, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko!

(Hlasuje se.)

SN - pro 32, proti 8, zdrželo se 48

SL - pro 21, proti 10, zdrželo se 63

Ve Sněmovně národů hlasovalo pro 32 poslanců, proti 8, 48 poslanců se zdrželo, ve Sněmovně lidu hlasovalo pro 21 poslanců, 10 proti a 63 se zdrželo. Návrh přijat nebyl.

Tím jsme tento bod z hlediska schváleného programu schůze na dnešní schůzi vyčerpali.

Přistoupíme ke druhému bodu, kterým je pokračování jednání o bodu, který zkráceně nazvu "vánoční příspěvek". Rozprava byla ukončena, nyní je třeba o těchto návrzích, které tu byly podány, hlasovat. Prosím poslance, aby neodcházeli. Budeme hlasovat.

S technickou poznámkou se hlásí poslanec Prokop.

Poslanec SN M. Prokop: Pane předsedající, chtěl jsem jenom upozornit, že jsem ve svém včerejším vystoupení, kde se jednalo o protinávrhu poslance Millera k příspěvku, žádal o vyjádření vlády k tomuto návrhu vzhledem k rozpočtovým dopadům. Chtěl jsem se zeptat pana ministra Millera, zdali jeho vyjádření, které zde včera řekl, mohu považovat za oficiální stanovisko vlády.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Žádám pana poslance Millera, aby se dostavil do jednací síně.

Hlásí se poslanec Žáček.

Poslanec SL L. Žáček: Dostali jsme na minimum zredukované pozměňující návrhy ministra Millera k návrhu zákona o jednorázovém vánočním příspěvku a pozměňovací návrhy jiných poslanců jsme nedostali. Co si o tom máme myslet? Čekám kvalifikované vysvětlení od obou zpravodajů.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Jistě. Prosím zpravodaje, aby se dostavili na svá místa. Zpravodaji byli poslanci Tomsa a Maštálka. Prosím, aby zaujali svá místa u předsednického pultu. Dále prosím zástupce navrhovatele.

Prosím poslance Tomsu - předpokládám, že je v budově - aby se dostavil, abychom mohli pokračovat v jednání.

Vážení kolegové, prosím, abyste se vrátili do jednací síně, protože nás čeká hlasování.

Vážení kolegové, budeme pokračovat v přerušeném jednání o návrhu na vydání zákona o jednorázovém vánočním příspěvku na nezaopatřené děti (tisk 967), a o návrhu usnesení Sněmovny lidu a Sněmovny národů (tisk 1007).

Prosím zejména kolegy v české části Sněmovny národů, aby nebránili v jednání, protože nejsme bez jejich účasti usnášení schopní. Zároveň žádám skupinu poslanců u vchodu, aby zaujala svá místa, abychom mohli v jednání pokračovat.

Prosím kolegu Prokopa, aby znovu opakoval svůj požadavek.

Poslanec SN M. Prokop: Děkuji. Chtěl jsem jenom připomenout, že ve svém včerejším vystoupení v souvislosti s pozměňujícím návrhem poslance Millera jsem požádal o stanovisko vlády k rozpočtovým dopadům na tento pozměňovací návrh.

Chtěl bych se zeptat pana ministra Millera, zdali jeho vyjádření, které tady včera řekl, že na to máme, mohu považovat za oficiální stanovisko vlády nebo ne.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Pan ministr má slovo.

Ministr práce a sociálních věcí ČSFR P. Miller: Vážený pane předsedo, vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, znovu budu citovat závěr stanoviska vlády ČSFR tak, jak jsem jej zde přednesl včera.

Vláda konstatuje, že návrh zákona vychází v zásadě z návrhu zákona o jednorázovém příspěvku na nezaopatřené děti, který byl v souladu se schválenou sociální sítí předložen ministerstvem práce a sociálních věcí a který předpokládá diferenciaci přídavku v závislosti na věku dítěte. Vzhledem k možnosti zdrojů potřebných pro finanční krytí nákladů této dávky, je účinnost tohoto navrhovaného zákona předpokládána až na rok 1992.

Vláda chápe důvody navrhovaného opatření, hodnotí je však jako opatření nahodilé, které je mimo její koncepci sociální oblasti, a proto nedoporučuje přijetí zákona o jednorázovém vánočním příspěvku na nezaopatřené děti.

Pokud se týká části, která zde byla uvedena, počítalo se s částkou přes 4 miliardy korun. V této souvislosti vláda v rámci svých rozpočtových možností tyto prostředky nemá.

Ale je to asi tři neděle, kdy vláda schválila valorizaci platů v dopravě, kde se poskytla částka 10 miliónů korun na úpravu těchto platů. Nevidím důvodu, proč by taková částka, jakou je 200 miliónů korun nebyla v prostředcích federace.

Dalším mým argumentem bude to, že o tomto návrhu se jednalo do pozdních večerních hodin, vláda k tomu nemohla zaujmout žádné stanovisko, protože se prostě ještě nesešla. Zasedání vlády je až zítra. Ale jestliže náš rozpočet má končit určitým přebytkem, podotýkám 200 miliónů korun by nemělo být pro federální vládu problémem. Samozřejmě, že to není stanovisko federální vlády, je to stanovisko mé.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Děkuji, přeje si slovo pan poslanec Prokop.

Poslanec SN M. Prokop: Pane předsedající, já se ovšem přece jen domnívám, že máme-li rozhodnout - uznávám důvody, které pan ministr uvedl - ale jednáme-li o opatřeních, která mají rozpočtové dopady, měli bychom stanovisko vlády alespoň znát.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Musíme brát situaci takovou jaká je. Je zde poslanecký návrh, o kterém budeme jednat. Připomínám poslancům, že svého času, když jsme projednávali jednací řád, rozhodnutím těchto sněmoven tam bylo dáno ustanovení, že není třeba, aby k poslaneckému návrh byl podáván přesný výklad zdrojů na úhradu případných řešení. To je jenom na připomínku našeho jednání v souvislosti s jednacím řádem.

Prosím nyní zpravodaje, aby uváděli jednotlivé pozměňovací návrhy.

Společný zpravodaj výborů SN J. Maštálka: Kolegyně a kolegové, jako první bod bych reagoval na pozměňující návrh kolegy Žáčka. Včera při projednávání pozměňujících návrhů jsme projednali jako první pozměňující návrh pana poslance Millera, který byl přednesen, tuším, jménem Občanského hnutí. Šlo o komplexní návrh, ke kterému se vyjadřovala i navrhovatelka původního tisku 967. Vzhledem k tomu, že šlo o návrh komplexní a rozsáhlý, považovali jsme za nezbytné a účelné, nechat ho vytisknout. Všechny ostatní pozměňovací návrhy byly kratší a týkaly se menších změn a považovali jsme za možné přednést je pouze ústně a nedávat je v písemné podobě. Byl jsem požádán panem poslancem Žáčkem, aby i ostatní pozměňovací návrhy byly předány v písemné podobě a to z toho důvodu, že by nevytištění těchto pozměňovacích návrhů bylo chápáno jako určitá forma nátlaku nebo diskriminace ostatních poslanců, kteří pozměňovací návrhy dávali. Vyšli jsme tomuto přání pana poslance Žáčka vstříc. Soupis pozměňovacích návrhů je momentálně v tisku. Může být během poměrně krátké doby rozdán do lavic.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Nejprve musíme hlasovat o prvním pozměňujícím návrhu. To je návrh, který máte před sebou. V závislosti na našem rozhodnutí bude potom odviset další průběh jednání o tomto bodu.

Společný zpravodaj výborů SN J. Maštálka: Takže přejdeme k prvnímu pozměňujícímu návrhu pana poslance Millera. Dostali jste do lavic kompletní znění tohoto zákona. Vzhledem k tomu, že jsme ještě ve večerních hodinách na tomto návrhu pracovali, bylo třeba provést některé legislativně technické úpravy, chtěl bych vás seznámit s těmito drobnými úpravami a přečíst text již upravený. Vezměte si prosím k ruce pozměňovací návrh pana ministra Millera - v § 1 bude tento text: "Jednorázový příspěvek na nezaopatřené děti (dále jen příspěvek) poskytuje stát ze státního rozpočtu České a Slovenské Federativní Republiky jako státní dávku ke krytí zvýšených životních nákladů na nezaopatřené děti v sociálně potřebných rodinách." Je tam současně odkaz na § 1 vyhlášky ministerstva práce a sociálních věcí Slovenské republiky č. 378/91 Sb.

Další změna - upřesněné znění § 2 bude následující: "Příspěvek se poskytuje na nezaopatřené děti žijící v domácnosti, které v období od 1. června do 30. listopadu 1991 byly uznány sociálně potřebnými pro účely vyplácení jednorázových nebo opakujících se peněžních dávek rodičům nezaopatřených dětí a nezaopatřeným dětem."

A poslední změna - § 4 odst. 1 bude znít: "Příspěvek se poskytuje bez žádosti."

Chtěl bych upozornit, že v případě přijetí tohoto pozměňovacího návrhu se stávájí bezpředmětnými všechny ostatní pozměňovací návrhy kromě pozměňovacího návrhu pana poslance Magyara, který byl směrován jako doplněk k návrhu pana poslance Millera.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský:

Hlásí se poslanec Žáček.

Poslanec SN L. Žáček: Za této okolnosti poslanci nemohou posoudit zbývající pozměňovací návrhy, čili je to jednostranné a je to opravdu určitá forma nátlaku a diskriminace.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský:

Pane kolego, je zvykem, že se vždy hlasuje k pozměňovacímu návrhu, který byl podán jako první. Čili myslím, že nic nebrání tomu, abychom postupovali ve stanoveném programu schůze.

Poslanec SN. L. Žáček: Pane předsedající, ale každý má možnost se s jinými pozměňovacími návrhy seznámit předem. My tu možnost nemáme, protože pozměňovací návrhy nemáme.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský:

Slovo má poslanec Magyar.

Poslanec SL F. Magyar: Pán predsedajúci, niekoľkokrát sme už mali vytlačené pozmeňujúce návrhy a ani v tom vytlačenom návrhu sme nezachovali poradie. Hlasovali sme v takom poradí, aby to bolo účelné, aby zákon bol čo najlepší. V tomto prípade je potrebné zaujať stanovisko k návrhu poslanca Žáčka z toho dôvodu som si preštudoval dnes ráno (preto ste tu mohli urobiť poznámku, že som tu nebol prítomný, keď ste nás zoznamovali so stanoviskom grémia) hore v knižnici, vyhlášku 378/1991 Zb. Tam je stanovená ako sociálna potreba len hladina životného minima, ktorú sme my prijali. Tým by boli na Slovensku rodiny veľmi postihnuté. Myslím si, že tá hranica, ktorú tu kolega Žáček navrhuje, aby sa vyplácala v rodinách, kde príjem nepresahuje 2 000 Kčs, že by to bolo omnoho spravodlivejšie.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Vážení kolegové, k tomu, co říkal poslanec Magyar - my jsme ve shodě s jednacím řádem v různých případech návrhů zákona postupovali tak, že jsme brali pozměňovací návrhy k jednotlivým paragrafům. V tomto případě jde ovšem o problém jiný. Zde je pozměňovací návrh, který se týká celého komplexu. Čili není důvodu, proč bychom o tomto pozměňujícím návrhu, který byl podán jako první, nehlasovali jako o prvním.

Hlásí se poslanec Világi.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP