Úterý 12. listopadu 1991

Poslanec SL J. Kakačka: Vážený pán predsedajúci, vážené poslankyne a poslanci, vážení hostia. Komisia poslancov Federálneho zhromaždenia, ktorú Snemovňa ľudu zvolila pre tajnú voľbu kandidátov na funkciu sudcov Ústavného súdu ČSFR oznamuje, že poslancom Snemovne ľudu bolo v treťom kole odovzdaných 106 hlasovacích lístkov. Po skončení hlasovania komisia zistila: hlasovania sa zúčastnilo 100 poslancov, hlasovania sa zdržalo 6 poslancov, odovzdaných bolo celkom platných hlasovacích lístkov 97, neplatné hlasovacie lístky boli 3. Teraz ako dostali jednotliví kandidáti hlasy.

Dr. František Houška 44 hlasov, dr. Václav Pavlíček dostal 53 hlasov. Volebná komisia zistila, že nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných poslancov nezískal ani jeden z týchto kandidátov. Nastala taká situácia a podobne tomu tak bolo aj v Snemovni národov. Teraz komisia zo Snemovne národov povie tento stav a na záver ešte budeme hľadať, ako riešiť túto situáciu.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Pán poslanec Šedovič, prosím, zoznámte nás so situáciou v Snemovni národov.

Poslanec SN J. Šedovič: Vážené Federálne zhromaždenie, komisia poslancov FZ, ktorú Snemovňa národov zvolila pre tajnú voľbu kandidátov na funkciu sudcov Ústavného súdu ČSFR oznamuje, že poslancami Snemovne národov bolo v treťom kole odovzdaných 115 hlasovacích lístkov. Po skončení hlasovania komisia zistila, že hlasovania sa zúčastnilo 110 poslancov, hlasovania sa zdržalo 5 poslancov, odovzdaných bolo celkom 110 platných hlasovacích lístkov, neplatný nebol ani jeden hlasovací lístok. Doktor František Houška dostal 48 hlasov a doc. dr. Václav Pavlíček 57 volebných hlasov. Volebná komisia zistila, že nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných poslancov nezískal ani jeden z kandidátov.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem pánu poslancov Šedovičovi. Vznikla situácia, ktorú predvída bod 8 v tlači 1000, t.j. volebný poriadok pre voľbu sudcov ústavného súdu. Odcitoval by som tento § 8: "Keď nie sú všetci kandidáti zvolení ani po treťom kole, je potreba opakovať voľby na nezvolené miesta s novými kandidátmi. Postupuje sa podľa tohto volebného poriadku." Pýtam sa, či niekto má nejaké iné riešenie vzniklej situácie k dispozícii? Pán poslanec Benda sa hlási.

Poslanec SL V. Benda: Pane předsedající, kolegyně a kolegové, tady skutečně se nabízí toto řešení, které předsedající právě předčítal a které předpokládal volební řád. Hlásím se k tomu proto, protože jsem autorem té definitivní verze volebního řádu, že totiž otevřeme znovu navrhování kandidátů. Toto řešení má jednu drobnou nevýhodu, že se tím ustavení ústavního soudu, což nikdo z nás nechce, oddálí o několik týdnů nebo možná měsíců.

Domnívám se však, že způsob, jakým jsme interpretovali ustanovení volebního řádu, nebyl zcela v pořádku, neodpovídal ani duchu, ve kterém volební řád byl psán, ani řádným pravidlům pro volby. Zatímco při každých jiných volbách se tedy bere počet přítomných aktuálně v sále v okamžiku volby, tak tady se tyto okamžiky jaksi oddělily od sebe, za účastníky volby se brali všichni, jimž byly nějakou dobu před volbami rozdány hlasovací lístky; a to ještě, aniž bych chtěl vrhat jakékoliv nepěkné světlo na personál, který se o nás stará, protože rozdávání hlasovacích lístků neproběhlo proti podpisu, proběhlo bez jakéhokoli dokladu, tak teoreticky vzato by tam mohly být nejrůznější švindle, protože nikdo nemá kontrolu, kolik lístků bylo opravdu rozdáno. (Předsedající předseda SN M. Šútovec: Povězme nedopatření, ne švindle.) Ještě k tomu chci podotknout, že třetí volba probíhala v pozdních večerních hodinách a je bohužel velmi pravděpodobné, že těch šest a pět poslanců, kteří nehodili žádný volební lístek do urny, tedy ani hlas pro, ani hlas proti, ani lístek neplatný, tak neučinilo z toho důvodu, že už nevyčkali volby, že se tedy odebrali pryč za zasedání.

Přicházely by v úvahu dvě varianty, jedna je, abychom skutečně brali počet přítomných jako počet těch, kdo fyzicky prošli za plentou a okolo urny. Bylo by to logické. V takovém případě by tedy byl dr. Pavlíček zvolen, protože nadpoloviční většinu odevzdaných hlasů dostal v obou sněmovnách.

Druhá varianta, já tedy tuto variantu podávám jako svůj procedurální návrh, o kterém prosím, aby bylo hlasováno, je ta, protože skutečně předtím se postupovalo jinak, volební komise v předchozích kolech užívala celkového součtu hlasů, tak aby se po tomto vysvětlení, které jsem se snažil podat ve stručnosti, aby se sněmovny rozhodly, že tedy zopakují třetí kolo voleb s těmi kandidáty, kteří do něj postoupili a to, aby nám nevznikl znovu eventuální zmatečný výsledek, tentokrát podle pravidla, o kterém jsem hovořil, tzn. započítávají se jen ty lístky, které byly vhozeny do urny, ať už jako platné, nebo ne. Prostě kdo se zdržel hlasování, odevzdá neplatný hlasovací lístek, což je projevem, že se zdržel hlasování.

Jinak neexistuje možnost zjištění přesného časového okamžiku volby - bylo by to velmi nepohodlné, muselo by to být proti podpisu - možnost zjišťování všech, kdo skutečně byli přítomni a hlasovací lístky obdrželi. (Předsedající předseda SN M. Šútovec: Áno, teda ide o prítomnosť priamo pri urne.) Ano, přítomnost u urny rozhoduje o tom, kdo byl přítomen ve volbách.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Áno, porozumeli sme týmto dvom variantom, domnievam sa, v podstate je treba rozhodnúť medzi prvou a druhou možnosťou. Mne osobne sa tá prvá možnosť nezdá ako čistá, pretože navodzuje celkom iné podmienky, ako boli preponované a podľa ktorých sa volilo v predchádzajúcich kolách. Pán predseda komisie zo Snemovne ľudu pán poslanec Kakačka, nech sa vyjadrí, a potom poprosíme pána poslanca Šedoviča.

Poslanec SL J. Kakačka: Je to situácia skutočne taká, že my sme si zvolili systém len pre túto voľbu sudcov. Tento systém už ďalej nemôže poskytnúť to, že vyberieme ďalších kandidátov, ktorí dostali najviac hlasov a títo by sa odstavili. Alebo potom všetko anulovať a vrátiť sa úplne od začiatku a navrhnúť úplne nových kandidátov. Je na snemovniach, to je môj názor ako predsedu volebnej komisie, je na Snemovni ľudu, tak aj na Snemovni národov, aby skutočne, keď prešiel o jeden v Snemovni národov a v Snemovni ľudu zo skutočne vložených hlasovacích lístkov do urny, to je ten prvý variant, ktorý by bol na rozhodnutí snemovní, alebo potom druhý, že by sa voľby zopakovali. Prikláňam sa k prvému variantu.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: A k čomu sa prikláňa pán poslanec Šedovič?

Poslanec SN J. Šedovič: Volebná komisia v Snemovni národov postupovala presne v súlade so schválenou smernicou, ktorú si plénum schválilo. Prebehli tri kolá volieb a zdá sa mi neseriózne, aby sme teraz menili pravidlá volieb. (Potlesk.)

Súhlasím len s tým, ako sa snemovne rozhodnú, aby sa opakovala voľba za predpokladu, že sa snemovne rozhodnú hlasovaním, súhlasím preto, že sa mohli objaviť také technické problémy, že tí, ktorí chceli hlasovať, sa proste hlasovania nezúčastnili a to z dôvodu časových, pretože to bolo odsunuté na dobu odchodu.

Z principiálneho hľadiska tam žiadna chyba nebola. Aj voľby do iných orgánov prebiehajú tak, že je zoznam voličov a v podstate sa vyjadrujú tí, ktorí chcú. Tu sme zvolili ten systém, že za prítomných sme považovali tých, ktorí prevzali hlasovacie lístky. To je naprosto v poriadku a je to v súlade so smernicou, ktorá bola hlasovaním schválená.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Vy sa neprikláňate ani k jednej z tých možností, ktoré navrhol pán poslanec Benda? Čo by ste navrhli?

Poslanec SN J. Šedovič: Pokiaľ sa snemovňa rozhodne opakovať hlasovanie, nemám proti tomu nič.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ale s podmienkami, ktoré boli doteraz platné. Nemáte nič proti tomu, aby sa okruh kandidátov zopakoval? To nie je dosť dobre možné. Buď je treba zmeniť okruh kandidátov alebo modifikovať podmienky.

Poslanec SN J. Šedovič: Pokiaľ snemovňa z technických príčin chce voľbu tretieho kola a chce hlasovanie v treťom kole opakovať, tak nič nenamietam. Ale je treba rozhodnúť hlasovaním.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Teraz sa hlásia s faktickými poznámkami poslanci Magyar, Kučera a Pospíšil.

Poslanec SL F. Magyar: Vážený pán predseda, v tomto zhromaždení strácame veľa času tým, že mlátime prázdnu slamu. Jasne sme dopredu prijali pravidlá hry. Sám ste prečítal bod č. 8, ktorý predpokladal aj túto okolnosť, ktorá nastala. Nemáme o čom diskutovať. Na stranu kolegu Bendu uvediem, že nebolo správne, že spochybňoval počet rozdaných lístkov. Minulý týždeň sme neprijali návrh podpredsedu Sokola a jeho spoluautorov. Aj tam sa vychádza z počtu volených a tu sa zas vychádza z počtu rozdaných lístkov. Kto prevzal, je prítomný. Nemôžeme spochybňovať česť zamestnankýň parlamentu, ktoré hneď na zasadacom poriadku zaznamenávajú kvórum. Tak ako tí, ktorí tu sedia, nezúčastní sa každý a ani nepovie, zdržal som sa, alebo ignorujem hlasovanie, tak aj ich počty sa musia zrátať. Myslím, že ďalšia diskusia je mlátenie prázdnej slamy, pretože máme schválený poriadok a pokiaľ tu budeme prešívať stále mieru, akú má potom vážnosť takéto zhromaždenie, ktoré prijíma pravidlá len preto, aby malo čo pozmeňovať. Ďakujem.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Pán poslanec Kučera.

Poslanec SL P. Kučera: Pane předsedající, nechci zpochybňovat počet rozdaných lístků, nicméně okolnost, že sto poslanců odevzdalo svůj hlas ve Sněmovně lidu a 110 ve Sněmovně národů, bych bral jako východisko, jako základ. Mezi nimi byly hlasy platné a neplatné. Každý poslanec má možnost se k tomu vyslovit s tím, že jeden z kandidátů získá nadpoloviční počet všech hlasů, které byly odevzdány. Procedura je sama o sobě velice zranitelná a napadnutelná.

Chtěl bych se zeptat předsedů komisí, jestli porovnávali výsledky dozadu, jestli v případě předchozích kol by došlo k tomu, že by některý z kandidátů byl zvolen s tím, že překročil poloviční počet hlasů potřebný z odevzdaných a nebyl zvolen jenom kvůli tomu, že se bral za základ počet lístků, které byly rozdány, potom bychom asi nemohli uvažovat o variantě I, o které mluvil poslanec Benda, ale ani varianta II, to znamená opakovaná volba, by v tom případě nepřipadala v úvahu. Skutečně bychom museli navrhnout nové kandidáty. Chtěl bych odpovědět na otázku, zda došlo v případě předchozích kol k možnému porušení procedury.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Pán poslanec Kakačka.

Poslanec SL J. Kakačka: Nedošlo. Toto sme porovnávali presne, pretože všetci tí, ktorí získali znovu najvyšší počet hlasov, postupovali do druhého kola. Z druhého kola znovu najvyšší počet rozdaných hlasov v obidvoch snemovniach sa zrátal a znovu by postupovali do tretieho kola. Matematická postupnosť súčtu hlasov im dávala mandát ako na kandidáta postupu do ďalšieho kola. Viem, že sme si tu zvolili nejaký systém, ale v tomto kole ide skutočne o parlament, o vás, o Snemovňu národov a Snemovňu ľudu, ako sa rozhodne. To je návrh predsedov volebných komisií, že to skutočne dávame zo skutočne vložených volebných lístkov do urny. Tu získal každý jeden nadpolovičnú väčšinu. Teraz ide o to, či to prijmeme alebo nie a keď to neprijmeme, tak ideme do ďalšieho kola, ale s novými kandidátmi, tzn. že títo kandidáti tam už nemôžu figurovať.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: To je zhruba to, čo požadoval pán poslanec Benda. S faktickou poznámkou sa hlásil ešte poslanec Pospíšil, po ňom poslanec Kučera a Zelenay. Potom ešte požiadam pána podpredsedu Valka, aby sa k tomu vyslovil, pretože on tejto voľbe patronoval.

Poslanec SL J. Pospíšil: Připadá mi absurdní měnit pravidla po provedené volbě. Kola, která proběhla, proběhla tak, jak proběhla. Víme o tom, že je možné volby ignorovat. Člověk přítomný si vezme lístek a nezúčastní se voleb. V tomto případě jsem to neudělal, ale v některém jiném případě jsem to už udělal, i u tajné volby, že jsem volby ignoroval. Věděl jsem proč. Byl jsem přítomen a nevolil jsem.

Tato možnost v parlamentě je a zatím byla při všech tajných volbách, které jsme prováděli, brána jako možnost. Pokud změníme pravidla, musí to být pro další následující volby. Proti tomu nic nemám. Pokud se na tom parlament usnese a dá si jiná pravidla, ale musí to být pouze pro volby, které přijdou.

Měl bych další poznámku. Domnívám se, že bychom měli brát nově navržené kandidáty, ale to ještě neznamená, že by to nemohli být lidé, kteří byli navrženi předtím. Do nových voleb by mohla být znovu sestavena kandidátka, ne úplně noví a jiní lidé.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Tí ľudia však už raz vo voľbe prepadli, tak je otázka, či to budeme považovať za novú voľbu alebo za štvrté kolo. Pán poslanec Kučera.

Poslanec SL P. Kučera: Mám stejný názor. Kandidáti, kteří neuspěli v prvních kolech, by se najednou objevili v dalších. To je věc opravdu svízelná. Mám poznámku na pana předsedu volební komise. Myslel jsem, jestli v předchozích kolech nedošlo k situaci, kdy by některý z kandidátů postoupil jako zvolený nebo byl zvolen, jestliže bychom počítali pouze odevzdané hlasy. Jestli mi rozumíte. To znamená, že by nedošlo k porušení procedury. Jestli se tak nestalo, že žádný z kandidátů neměl tuto šanci, potom můžeme vycházet z toho, že počet odevzdaných hlasů je ten, který se počítá jako kvórum, ze kterého se vychází pro zvolení.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Pán poslanec Šedovič.

Poslanec SN J. Šedovič: Zopakujem to, čo zrejme povedal poslanec Benda. Všetci kandidáti, ktorí boli zvolení, získali nadpolovičnú väčšinu prítomných. Prítomní boli braní podľa toho, koľko ich prevzalo volebné lístky. Čiže prítomný bol ten, kto prevzal volebný lístok.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: To sú v podstate dve interpretácie. Jedna je v sále a druhá v miestnosti hlasovania.

Hlási sa poslanec Benda.

Poslanec SL V. Benda: K otázce, která zde padla, chci upozornit, zda kandidáti, kteří už kandidovali, nemohou kandidovat znovu. Samozřejmě mohou. Nikde v zákoně se nepraví, že by členství v Ústavním soudu bylo neslučitelné s neúspěšnou kandidaturou v předchozím kole. Kdybychom se řídili podle volebního řádu a uzavřeli tato tři kola voleb, tak musíme znovu otevřít určitou dobu na podávání kandidatur a musí to všechno proběhnout regulérně.

Také kandidáti, kteří již propadli, se mohou přihlásit a mohou být přihlášeni, ale musí mít možnost se uplatnit i jiní kandidáti. Tam musí být bezpodmínečně určena doba, do kolika měsíců musí být kandidáti znovu projednáni ve výborech atd. proto znovu apeluji na sněmovny - já osobně jsem hlasoval pro kandidáta, který dostal méně hlasů - není to nějaký politický záměr, ale skutečně přihlédněte k tomu, že jsme volby pořádali opravdu v pozdní noční hodině, ve velikém spěchu, abychom je už měli za sebou, protože ústavní soud potřebujeme, a že se tedy nedopouštíme žádné nekorektnosti. A znovu opakuji kolegovi Kučerovi, nikdo nebyl - kdybychom postupovali podle pravidel, které jsem navrhl, tj. podle počtu přítomných u urny - poškozen při předchozích volbách. Odhlasujme si tedy opakování třetího kola, nebo závěrečného kola voleb s tímto novým pravidlem, které dává záruku, že jeden z kandidátů bude zvolen, pokud nebude větší počet lidí, kteří by hlasovali proti oběma.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Teraz má slovo pán poslanec Kostya, pripraví sa pán poslanec Mečl.

Poslanec SN L. Kostya: Pane předsedající, dámy a pánové. Přesto, že mám pochopení pro tyto konstrukce, které mají za cíl neutěšený stav nějak vyřešit nejjednodušším způsobem, musím mít zásadní námitku. Protože my můžeme sice plakat nad tím, že jsme si schválili ne dost promyšlený volební řád, ale v otázkách, které pokládá pan poslanec Benda si musíme položit zásadní otázku - jestli proběhly volby podle schváleného volebního řádu? Předsedové obou komisí nás ujistili, že ano. Takže může se nám to nelíbit, můžeme mít k tomu výhrady, ale s tím nelze nic změnit. Já si osobně myslím, že ani nelze třetí kolo opakovat, dokonce ani není možné ho opakovat podle nějakého nově zvoleného ad hoc volebního řádu, protože všech 8 poslanců, resp. kandidátů na ústavního soudce musí mít stejná pravidla, a jestliže jich 7 bylo zvoleno podle stávajícího volebního řádu, nevím, proč bychom měli pro osmého vymýšlet nový volební řád. Toto může být pro nás pouze poučením pro budoucnost, když schvalujeme volební řád, abychom byli důslednější, ale nyní je jediná možnost, provést další kolo s výběrem nových kandidátů, ať se nám to líbí nebo nelíbí a podle nového volebního řádu.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Pán poslanec Mečl sa vzdáva faktickej poznámky. Má ešte niekto faktickú poznámku?

Poslanec SL O. Világy: Ja si myslím, že to, čo povedal pán poslanec, je správne, ale problém spočíva v tom, že tento náš volebný poriadok nijak nedefinuje, čo je to prítomný poslanec. Hovorí o prítomných poslancoch, ale nijak to nedefinuje. My sme vychádzali z toho, že prítomný je ten, ktorému bol odovzdaný hlasovací lístok, samozrejme pre to, že takúto podporu to má aj v hlasovacom poriadku. Ale v tomto volebnom poriadku to nie je napísané a ja si myslím, že preto je možné to druhé riešenie, pretože musíme prijať hlasovaním buď interpretáciu tohto ustanovenia a nejedná sa o nový Rokovací poriadok. Jedná sa o interpretáciu tohto Rokovacieho poriadku, ktorý sme prijali. Pojem "prítomný poslanec" tam nie je uvedený a nie je tam ani uvedený pojem "rozdaných hlasovacích lístkov." To znamená, že tento náš Rokovací poriadok je v určitom slova zmysle chybný.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: A nedôkladný. Má to ešte tú dimenziu, že volebné lístky neboli rozdané poslancom do vlastných rúk, ale boli im položené na lavicu. (Hlasy z pléna: To není pravda.) Mne osobne bol položený na lavicu. Pokiaľ bol daný do vlastných rúk, tak tam musel byť daný len poslancovi v sále prítomnému. Ja nad tým nemám kontrolu, ja len viem, že môj hlasovací lístok bol položený na moju lavicu a nebol mi daný do ruky.

Hlási sa pán poslanec Mandler.

Poslanec SL E. Mandler: Já jsem chtěl říci, že my samozřejmě budeme jednat čím dále hůře a pomaleji, pokud budeme problematizovat to, co se jednou přijalo z hlediska účelovosti, i když je ta účelovost dobře myšlena. Já nevím, ale problém přítomného poslance si myslím, že není problém. A jestli je, tak je ho možno definovat, ale pro příští volby. Přítomný poslanec je pro mě ten, kdo zde je a dostal lístek.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Áno, v každom prípade som dal otázku, či má niekto nejaké iné riešenie, ako je obsiahnuté v bode 8 tohto Rokovacieho poriadku. Iné riešenie ako vlastne novelizáciu tohto volebného poriadku predniesol teraz poslanec Benda. Vypočuli sme si argumenty pre a proti. Ja mám však pocit, že argumenty proti sú silnejšie, ale môže to byť môj osobný pocit.

Ešte sa hlási pán poslanec Jégl.

Poslanec SL P. Jégl: Já bych zde chtěl již po třetí položit otázku, která zde již byla položena dvakrát a nikdy na ni nebylo odpovězeno. A to - kdybychom počítali výsledky prvních dvou kol z počtu vhozených lístků, nikoliv z počtu lístků rozdaných, změnily by se výsledky těchto prvních dvou kol? To znamená, změnily by se výsledky, co se týče zvolených kandidátů?

Dovolte mi ještě jednu poznámku k vlastní proceduře - zda počítat hlasy z těch, které jsou vhozeny do urny nebo z těch rozdaných. Pokud bychom připustili interpretaci počítat počty lístků rozdaných, tak potom uvedu záměrně přehnaný případ, ke kterému by došlo v situaci, že poslanec by dostal lístek a mezi tím, než by ho stačil hodit do urny by, dejme tomu, zemřel. Potom tento poslanec by byl vlastně počítán do výsledků hlasování. Bylo by to bráno jako jeho stanovisko. Říkám, je to záměrně přehnaný případ, ale myslím, že to implikuje jisté roviny výkladu tohoto volebního řádu.

Poslanec SL J. Kakačka: Ja s vami súhlasím. My sme to prešli, teraz som to dal ešte skontrolovať, aby mi verili, že to bolo skutočne regulérne od samého začiatku. Ide len o to, že v jednej snemovni aj v druhej snemovni na počet odovzdaných lístkov dostal tento Pavlíček nadpolovičnú väčšinu , takže prešiel normálne voľbami. Pokiaľ by sme brali do úvahy lístky, čo boli vo volebnej urne.

Poslanec SL P. Jégl: Pardon, mě se nejednalo o tohoto konkrétního kandidáta, mě se jednalo o výsledky prvních dvou kol, zda by se touto interpretací výsledky nějak změnily.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP