Úterý 12. listopadu 1991

Znovu upozorňuji, že těmito dílčími kroky budeme postupovat v příštím roce a v r. 1993, než bude platit nové daňové opatření, anebo, jestliže se podaří realizovat návrh, jak byl předložen, že se velmi významně posílí úřady sociálního zabezpečení. Proto, prosím, je to takto.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem za toto vysvetlenie. Ako dvadsiaty v poradí je prihlásený pán poslanec Roubal.

Poslanec SN M. Roubal: Vážený pán predsedajúci, vážené Federálne zhromaždenie... (Předsedající předseda SN M. Šútovec: Prepáčte, pán poslanec, prosím skupinu poslancov pri dverách, aby sa odobrali debatovať mimo sálu.) Poslanecký klub Občiansko demokratickej únie - VPN sa zásadne stavia proti pôvodnému komunistickému návrhu, ktorý bol koncepčne neprispôsobilý a politicky zneužíval sviatky Vianoc a symbol deti plošným prerozdelením štátnych prostriedkov. Vzhľadom na to, že v správe zaznel kompromisný návrh pána poslanca Millera, ktorý rešpektuje naše námietky, ktoré sme vzniesli proti iniciatívnemu návrhu, žiadame, aby po skončení rozpravy boli zvolané poslanecké kluby, ktoré by sa k tomuto návrhu vyjadrili, zároveň žiadame, aby tento návrh bol písomne rozdaný do lavíc. Ďakujem.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Slovo má pán poslanec Dostál.

Poslanec SN P. Dostál: Žádám pana poslance jménem nekomunistických poslanců, kteří jsou v zákoně podepsáni, to jsou členové strany lidové, členové sociální demokracie, aby se omluvil ve sněmovně za zařazení nás (šum v sále) - ne, já mám na to právo. V této sněmovně se dějí zázraky, přátelé. Zde se dějí zázraky, že lidé jsou nálepkováni, paušalizováni, nic se neděje. Já žádám omluvu pana poslance jménem nekomunistických poslanců, kteří jsou pod tím zákonem podepsáni.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Prosím pána poslanca Roubala, aby svoju poznámku uviedol na správnu mieru. Prosím, technická poznámka.

(Hlas z pléna: Já pana poslance nežádám o omluvu, protože teprve teď chápu pana Zemana. Asi do pípacího zařízení nebyla dána informace, kdo z kterých poslanců patří do které politické strany.)

Poslanec SN M. Roubal: Pretože som bol požiadaný, mal by som sa ospravedlniť. Slovo "komunistický" by som si dovolil zmeniť na "populistická ľavica." Ďakujem.

Poslankyně SL G. Rothmayerová: Moja otázka už teraz stratila trochu význam, ale ja som sa chcela opýtať pána poslanca Roubala, ktorých komunistov má na mysli - minulých, predminulých, budúcich alebo súčasných? Ďakujem.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Pani poslankyňa, chcete odpoveď alebo to dávate ako rečnícku otázku? Pán poslanec Dostál, považujete to, čo povedal pán poslanec Roubal za dostatočné?

Poslanec SN P. Dostál: Ano, děkuji, jen bych chtěl říci, že v této sněmovně je několik bývalých komunistů, kteří zde vystupují jako pravicoví poslanci, takže já se v tom už nevyznám. (Potlesk.)

Předsedající předseda SN M. Šútovec: A vice versa.

Týmto sú vyčerpané všetky písomne podané prihlášky. Hlási sa ešte pán poslanec Novosád ako 21. do rozpravy.

Poslanec SL K. Novosád: Vážení kolegové, pravděpodobně jsem posledním z vystupujících. Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, dalo by se říci, že při projednávání tohoto zákona nevznikly jen konflikty kolem výše dávek, kolem způsobu jejich umístění atd., ale i jeden nebezpečný precedens, o kterém jsem si myslel, že někdo z vás ho pozvedne a bude o něm hovořit. Nechtěl jsem s tím vystupovat.

Jedná se o to, že ministr federální vlády jako poslanec předkládá kontraverzní návrh k rozhodnutí vlády. To se ještě v tomto parlamentu neudálo, je to nóvum. To, co mi chybělo ve vystoupení kolegy poslance Millera a ministra Millera, byla nakonec i demise vystoupení z vlády, protože s jejím rozhodnutím nesouhlasí.

Další věc - nesouhlasím se zákonem i proto, že je to hrubý zásah do kompetencí obou republik. Domnívám se, že federace jako taková může rozhodnout o tom, že posílí jejich sociální fondy. To je možné, ale způsob rozdělení, způsob, jakým tyto peníze republiky využijí k sociální podpoře slabých, bychom měli nechat na nich.

Navíc hovoříme o zodpovědnosti občanů a o zodpovědnosti organizací nebo institucí našeho státu. Domnívám se, že nejlépe tyto peníze rozdělí ti, kteří s občany přímo pracují, to znamená až konce, větve sociálních úřadů, které jsou s nimi v denním styku. Ty by měly mít posíleny sociální fondy a podle určitých kritérií, která si stanoví, si rozhodnout, jakým způsobem v případě přidělení těchto dávek se to rozdělí.

Konečná poznámka - trochu k tomu, co se děje. Je možné, že nám přijde z Papierniček signál a dostaneme rozkaz od našich národních rad, kterým budeme tyto peníze napřiště přidělovat. Doufám, že se to nestane, ale i to je jedna z možností. Děkuji vám za vyslechnutí.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Áno, dám prednosť pánu poslancovi Millerovi, pretože on bol v tejto chvíli oslovený, potom dostane slovo poslanec Dostál pre faktickú poznámku.

Ministr práce a sociálních věcí ČSFR P. Miller: Pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, chtěl bych upozornit pana poslance Novosáda, že je mi s podivem, že může být poslancem a nezná některé ústavní pravomoci, které mu vyplývají. Listina základních práv a svobod stanoví jednotu práv a svobod všech občanů ČSFR, tedy jednotu práv sociálních, proto musí být dávky sociálního zabezpečení upraveny federálním předpisem, jak stanoví ústava. Pane poslanče, to je alfa i omega všeho.

Druhá věc: de facto tím posílíme úřady sociálního zabezpečení a posílíme rozpočty. Budou si to řešit republiky. My nenařizujeme, komu to mají vyplatit. To si budou řešit samy. V předpisu je řečeno - podrobnosti stanoví předpisy obou republik.

Jestliže jsem nesouhlasil se stanoviskem vlády, myslím si, že to je normální. Jsem poslanec a jsem také člen federální vlády. Jako člen federální vlády jsem předložil všechna stanoviska federální vládě. Povinnosti ministra práce a sociálních věcí: tou hlavní je za prvé sledovat životní úroveň lidí v tomto státě, za druhé upozorňovat vládu na různé negativní dopady, které mohou na toto obyvatelstvo dopadnout. Jako poslanec mám také své povinnosti z hlediska svého poslaneckého mandátu. Ty jsem dnes využil, nic více, nic méně. Děkuji. (Potlesk.)

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Slovo má pán poslanec Dostál.

Poslanec SN P. Dostál: Pane předsedající, omlouvám se, nerad bych z toho dělal svůj recitál, ale pan dr. Novosád zde řekl jednu nepravdu. Nedivím se tomu, že v tomto parlamentě lidé ztrácejí historickou paměť. Ale divím se tomu, že ztrácejí 14denní paměť. V tomto parlamentě pan premiér vlády a pan ministr Langoš hlasovali vlastně proti vládnímu návrhu lustračního zákona. Situace zde není vůbec žádná nová. Děkuji vám.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Slovo má pán poslanec Magyar na faktickú poznámku.

Poslanec SL F. Magyar: Z predposledného vystúpenia pána ministra som nadobudol dojem, že vianočnú podporu by mali dostať len rodiny, ktoré až doteraz poberali sociálnu podporu a tie rodiny, ktoré doteraz živorili, ale nežiadali, aby z toho boli vylúčené. Taký som mal dojem. Prosím, budem rád, pán minister, keď to vysvetlíte.

Zároveň vás prosím, aby ste sa vyjadrili k návrhu, ktorý predložil kolega Žáček. Tam boli rodiny a, b,c. Ďakujem.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Slovo má spravodajca Maštalka.

Společný zpravodaj výborů SN J. Maštálka: Sám mám dotaz v souvislosti s tím, co řekl pan kolega Magyar, ale z opačné strany. Zajímá mne, nakolik je určitelná situace těchto rodin, to znamená, zda mezi těmi, kteří již dostávají sociální dávky, jak to navrhujete - rád bych se s tím ztotožnil - mohou být ti, kteří např. daňovými úniky si mohou zašvindlovat, a přesto, že mají dostatečné příjmy, dostat tuto sociální dávku. Mám pocit, že taková pojistka není, že zde není provázanost mezi berními úřady a mezi sociálními úřady - toto je asi jediná mezera vašeho návrhu.

Body, které dal pan poslanec Žáček a u kterých byl na vás dotaz, se týkaly dětí v péči dětských domovů a jim na roveň postavených, dále dětí v rodinách, kde matka je samoživitelka nebo otec je samoživitel, dětí v rodinách, kde průměrný měsíční příjem nepřesáhne 2 000,- Kčs na hlavu. Čili opět jsme u průchozí příjmové situace rodiny.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Pán minister Miller odpovie.

Ministr práce a sociálních věcí ČSFR P. Miller: Pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, v současné době, dokud neexistuje daňové přiznání, tak skutečně tato situace může nastat. Pokud se týká konkrétních případů, které se mohou vyskytnout, pak to závisí na úřadech sociálního zabezpečení, které by měly o konkrétním případě rozhodnout. My můžeme vydat sebelepší předpis. Pokud existují nějaké další cestičky - myslím si, že kvůli několika případům, které takto možná někde prokážeme, přece neodmítneme příspěvek pro všechny ostatní děti. Já s vámi souhlasím, samozřejmě čisté to naprosto není, ale myslím si, že v současné době není v našich silách, abychom to vyřešili.

Pokud se týká samoživitelek nebo samoživitelů v rodinách. Samoživitelem může být také podnikatel, člověk, který má vysoký příjem. Samoživitelství není ještě situace, která nám říká, že člověk je v sociální potřebnosti.

Pokud se týká sociální potřebnosti. Do současné doby jednotlivé případy nebyly řešeny podle zákona o životním minimu, tzn., že tam neplatí částky, jak jsme před nedávnem schválili, ale platí zvýšené částky ze zák. č.100/1988, tzn. částky nižší, např. ll50 Kčs a o 50 Kčs nižší. Podle této situace byly tyto rodiny ohodnoceny úřady sociálního zabezpečení, tj. republikovými orgány na základě jejich vlastních předpisů. Těmto lidem by se to mělo vyplatit, nikomu jinému.

Na otázku, že jsou osoby, které se nepřihlásily do této skupiny - je tady pojistka, která říká do 30. listopadu. Do tohoto data ještě ty rodiny, které se z jakýchkoli důvodů nepřihlásily, mohou tak učinit, nicméně jejich případ bude posuzován diferencovaně pracovníky úřadu sociálního zabezpečení. To je záklopka.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Praje si ešte niekto vystúpiť v diskusii? Pán poslanec Voleník.

Poslanec SL L. Voleník: Jen bych měl dotaz k panu ministrovi Millerovi jako představiteli vlády, jaké je jeho stanovisko (já se domnívám, že záporné) jako ministra Millera k návrhu poslance Millera?

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Myslím, že by sme pána ministra do takýchto situácií nemali uvádzať. Trváte na odpovedi, pán poslanec?

Poslanec Sl L. Voleník: Rozhodně by toto stanovisko tady mělo zaznít.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Pán minister, musíte odpovedať.

Ministr práce a sociálních věcí ČSFR P. Miller: Pane poslanče, slyšel jste tady situaci, která byla s lustračním zákonem, kdy federální vláda se jednoznačně stavěla za federální zákon a při hlasování se předseda vlády a ministr Langoš svým hlasováním přiklonil proti vládnímu názoru. Nic jsme z toho nevyvozovali. Když jsme tuto otázku řešili na vládě, protože jsme chtěli znát odpověď, bylo nám řečeno, že oba poslanci hlasovali v souvislosti s usnesením svých poslaneckých klubů.

Já jsem tento názor tlumočil také jako názor poslaneckého klubu Občanské hnutí, což jsem zapomněl předeslat, omlouvám se. Jestliže jsem přednesl názor vlády předtím, než jsem řekl svůj poslanecký návrh, tak jsem řekl, že federální vláda s tímto návrhem, jak ho předkládá paní poslankyně Rothmayerová, nesouhlasí. A když jsem řekl federální vláda, myslel jsem tím i sebe. Vzápětí jsem řekl, že jsem vládu informoval o všech stanoviscích a že si tedy dovolím předložit návrh poslanecký. Nic víc, nic míň.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Bol to teda návrh koncipovaný ako návrh Občianskeho hnutia, tak to chápeme. Prosím, pán poslanec Voleník.

Poslanec SL L. Voleník: Toto v žádném případě nezpochybňuji. Mě jen zajímalo vaše stanovisko jako vládního činitele k vašemu poslaneckému návrhu, resp. stanovisko vlády.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Osobne pokladám vec za vyriešenú, pán minister povedal, že zastupoval aj Občianske hnutie. Hlásil sa ešte pán poslanec Borguľa, registrujem aj pána poslanca Buriana.

Poslanec SL M. Borguľa: Pán minister, ja by som prosil vysvetliť to, čo ste naposledy povedali, pretože ako som informovaný, boli ste jediným ministrom, ktorý návrh v poslaneckej skupine aj vo vláde presadzoval. A teraz ste niečo opačné. To po prvé. A po druhé, ako si mám vysvetliť, že rovnaký návrh, len s rozdielnym časovým odstupom (situovaný niekedy na marec) vaše ministerstvo malo pripravené, dokonca bol pripravený v slovenskej vláde na vyjadrenie.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Žiadate, aby pán minister vyvrátil vaše informácie. Prosím, pán minister.

Ministr práce a sociálních věcí ČSFR P. Miller: Vážené poslankyně, vážení poslanci, samozřejmě, že ve federální vládě, protože to je kolektiv, existuje řada názorů, které se prezentují. Každý člen vlády může mít na řešení problematiky jiný názor. Samozřejmě, že jsem zastával jako ministr práce a sociálních věcí názor, že je potřeba posílit příjmovou situaci občanů. Tento názor jako kolektivu federální vlády nezněl příliš přesvědčivě, nebyl přijat, tzn., respektoval jsem usnesení vlády, tudíž jsem také tak přednesl usnesení vlády, že vláda federální s tím nesouhlasí. Já jsem nepolemizoval ani jsem nezdůvodňoval své stanovisko ve federální vládě. Na celou řadu zákonných návrhů a některých opatření reagují ministři různě. Já jsem návrh potom upřesnil jako poslanec, nemám, co bych k tomu dodal.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Pán poslanec Burian.

Poslanec SN P. Burian: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, bude to spíše poznámka. Velmi mě zaujal příspěvek kolegy Zemana, který byl jako obvykle velice vtipný a, což nebývá tak často zde, chytrý. Zvláště mě zaujala pasáž "o pípacím zařízení". Já si myslím, že to bylo myšleno jako sci-fi, a v tomto jediném případě nesouhlasím s kolegou Zemanem, protože si myslím, že toto "pípací zařízení" se stalo, nejen v tomto parlamentu, již dávno realitou. A protože jsem nikdy - již dávno před listopadem - v tomto smyslu "nepípal", nebudu "pípat" ani dnes! Tudíž jsem pro původní návrh zákona iniciativní skupiny poslanců, event. pro pozměňovací návrh poslance Millera. Děkuji vám.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Pán poslanec Jiří Černý s faktickou poznámkou.

Poslanec SL J. Černý: Pane předsedající, dámy a pánové, navrhoval bych, aby od zítřka od všech, kdo vstupují do této jednací síně, bylo vybíráno vstupné jako vstupné do kabaretu. Z vybraných peněz by se potom mohla o vánocích vařit třeba rybí polévka tady u parlamentu, a to navrhuji jako náhradní řešení pro případ, že parlament se odmítne zabývat sociální otázkou rodin s dětmi. Děkuji.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Môžeme si myslieť o sebe čokoľvek, ale odmietam, aby sa tu explicitne o parlamente hovorilo ako o kabarete, pán poslanec. Hlási sa ešte niekto, prosím, do rozpravy? Nikto sa už nehlási do rozpravy, považujem ju už za skončenú. Áno. Ešte sa hlásite do rozpravy - pani poslankyňa Drešerová.

Poslankyně SL D. Drešerová: Jestli dovolíte, zůstanu tady u mikrofonu. Jsem jednou z navrhovatelek tohoto zákona, a proto bych chtěla objasnit některé věci. Příspěvek tisíc korun, tzv. vánoční, představuje valorizaci dětských přídavků 80 korun měsíčně, plošně pro všechny děti. Vyplácet to teď ke konci roku, vychází z toho, že my - nebo já se alespoň pokádám za matku s dětmi - my ženy víme, že náklady na dětské ošacení jsou nejvyšší v zimě, nikoliv např. na jaře nebo v letních měsících. Je to tedy i z tohoto důvodu sociální dávka. Zaznělo tady z úst pana poslance Stomeho, že některé občany může tento příspěvek urazit, že je to pro ně almužna. Pokud je pro někoho almužnou tisíc korun, může se jí samozřejmě vzdát a nikde není napsáno, že lidé, kteří mají vysoké příjmy musí tento příspěvek přijmout. Ale pochybuji o tom, že by se toho někdo vzdával, protože plošně brané dětské příspěvky berou všichni občané a neznám žádný příklad, kdy by se někdo dětského příspěvku vzdal, byť by si vydělával dvacet nebo třicet tisíc měsíčně a nikoho neuráží každý měsíc tento příspěvek brát. Takže pokládám a předpokládám, že tato argumentace není zcela správná. Děkuji.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Pozerám sa a nevidím nikoho, kto by sa ešte hlásil do rozpravy, takže definitívne ju pokladám za uzavretú. Prosím teraz zástupkyňu navrhovateľov a navrhovateliek pani poslankyňu Rothmayerovú, aby zo svojho stanoviska zhrnula rozpravu.

Poslankyně SL G. Rothmayerová: Pán predsedajúci upozornil niektorého pána kolegu, aby rešpektoval žáner. Pokusím sa zobrať si jeho návrh k srdcu a preto nebudem hovoriť o návrhoch rôznych uznesení, ktoré chceli riešiť boľavé problémy zdravotníctva, školstva atď. Chcela by som sa venovať skutočne len predloženému návrhu zákona. Mám pocit, že sme sa v úvode celkom dobre nepočúvali. Pretože pokiaľ by sme sa dobre počúvali, neviem prečo by som mala opakovať, prečo vôbec k týmto návrhom dochádzame, prečo prichádzame s návrhom nediferencovaným podľa veku dieťaťa a nediferencovaným podľa príjmov. Prečo chceme, aby sa to vyplácalo pred Vianocami, a nie pred voľbami. Mohla by som tu opakovať alebo spomínať pánov poslancov, ktorí nás obvinili, že to nie je príspevok pre deti, ale pre voličov. Ja odmietam takéto obvinenie, myslím si, že to tak nie je a dosť sa ma to dotýka ako človeka, ktorý možno, že mal trochu zložitejšiu situáciu ako mnohí iní. Boli proste niekde inde ako ja. Rovnako tak by som mohla opakovať, že hneď v úvode som povedala, kde chceme, aby sa na tento príspevok vzalo. V celej rozprave tu zaznievalo, či na to peniaze sú, alebo nie sú. Pán poslanec Tichý hovoril o 16 miliardách, o faxe, ktorý má k dispozícii. Pán podpredseda a poslanec Klaus u nás vo výboroch hovoril o 7 miliardách prebytku. Opierala som sa stále o tieto údaje, ktoré sú explicitné, to nikto nemôže povedať, že nezazneli.

Ešte by som zopakovala, že v júli - ja som to už v úvode hovorila, ale predsa len to zopakujem - v júli patrilo do skupiny chudobných domácností, prosím podľa parlamentného inštitútu, 45 % rodín. Medzi priemerne konzervatívne 35 %, medzi priemerne ambiciózne 13 % a len 7 % domácností sa radilo do skupiny bohatých. Keby sme, prosím, vzali tento fakt do úvahy a ďalší fakt, že v ČSFR je stále ešte priemerná mzda len 3.600 Kčs. K pozmeňovacím návrhom, ktoré tu zazneli - najzávažnejší je návrh pána poslanca Millera. Pokiaľ je to možné, navrhovala by som, aby sme najskôr prerokovali náš návrh zákona, pretože návrhy, s ktorými prichádza pán poslanec Miller, celkom koncepčne menia návrh, s ktorým prichádza skupina poslancov.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Bohužiaľ, prednosť majú pozmeňujúce návrhy.

Poslankyně SL G. Rothmayerová: V tom prípade je veľmi zložité rozhodovať a ja nechám na vás, aby ste usúdili, či týmto spôsobom skutočne budeme riešiť 45 % chudobných rodín. Ďakujem.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: To bola pani poslankyňa Rothmayerová so skupinou predkladateľov. Teraz prosím spravodajcov, aby nám navrhli ďalší postup.

Poslanec SN J. Maštálka: S kolegou Tomsou požadujeme, abychom se mohli poradit s představitelkou legislativy a abychom mohli pozměňovací návrhy, které byly podány, konzultovat. Chceme požádat o přestávku.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ja sa prikláňam k vašej požiadavke. Myslím, že je oprávnená a že tak či onak musíte usporiadať pozmeňujúce návrhy. preto vás žiadam, aby ste tak učinili. Pán poslanec Roubal mal procedurálny návrh, aby sa mohli zísť kluby. Ja si myslím, že kluby by sa mohli zísť až potom, keď budú oboznámené s pozmeňujúcimi návrhmi a vašimi príslušnými odporúčaniami. V tejto chvíli prerušujem rokovanie o tomto probléme. Spravodajcovia sa odoberú usporiadať materiál a ja by som poprosil aj pána ministra Millera, aby sa k nim pridal, pretože jeho pozmeňujúci návrh bol substanciálny a je treba, aby pri tom bol.

Ako ďalší bod programu zaraďujeme toto:

Oboznámenie výsledkov tretieho kola hlasovania o kandidátoch na funkciu sudcov ústavného súdu.

Prosím obidvoch predsedov komisií, boli to páni poslanci Kakačka za Snemovňu ľudu a pán poslanec Šedovič za Snemovňu národov, aby nás informovali o priebehu a výsledkoch tajného hlasovania v treťom kole volieb sudcov Ústavného súdu. Pán poslanec Kakačka má slovo.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP