Úterý 12. listopadu 1991

Poslanec SL M. Borguľa: Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, vzhľadom na to - ešte raz zopakujem - že sa domnievam, že v zásade väčšina z nás nespochybňuje užitočnosť tohto príspevku, ale máme vnútorné otázky pre to, či štátny rozpočet momentálne na to má. Odporúčam, aby rokovanie bolo prerušené a aby nám podal k dopadom na štátny rozpočet a k jeho skutočnému stavu vysvetlenie pán minister Klaus.

Opieram sa aj o to, že nemôžem vziať, bohužiaľ, kolegovo vysvetlenie. Prečo tieto veci už včera nepovedali, že rozpočet ide do schodku? Prosil by som, aby sme sa k tomu vyjadrili hlasovaním.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ešte sa hlási poslanec Ransdorf, potom nechám hlasovať.

Poslanec SN M. Ransdorf: Já se domnívám, že takto postavená otázka, i když plně chápu důvody, by byla zpochybněním předchozího hlasování o správě...

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Prepáčte, ale o týchto návrhoch sa nevedie diskusia. Pokiaľ mienite k tomu diskutovať, nemôžem to pripustiť.

Poslanec SN M. Ransdorf: Dobře, chci jen říci, že by rozprava o stavu československého rozpočtu musela být navržena jako zvláštní bod našeho jednání.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: To je váš názor. Ale tu bola požiadavka na prerušenie tohto bodu programu a o tom nechám hlasovať. To je bez diskusie, pán poslanec Kováč, prepáčte. Ale pokiaľ sa to toho netýka, tak ráčte s technickou poznámkou.

Poslanec SN Michal Kováč: Ja by som procedurálne žiadal, aby sme toto stanovisko podporili, ale aby bolo vysvetlenie podané ešte na tejto schôdzi.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Tak to bolo pochopené, ale neopýtali sme sa pána ministra Klausa, či tu dnes alebo zajtra je, to je dosť veľký problém.

Dávam hlasovať o procedurálnom návrhu pána poslanca Borguľu, ktorý žiada, aby sme rokovanie k tomuto bodu prerušili a vypočuli si k tomu výklad ministra financií o rozpočtových možnostiach hradenia tohto príspevku.

(15.13 hodin)

Kto súhlasí s prerušením tohto bodu programu, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(SN 43, SL 33) Ďakujem.

Kto je proti? (SN 12, SL 12) Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (SN 36, SL 34) Ďakujem Snemovňa národov 43 za, 12 proti, 36 sa zdržalo,

Snemovňa ľudu 33 za, 12 proti, 34 sa zdržalo. Ani jedna snemovňa neprijala požiadavku pána poslanca Borguľu, takže pokračujeme v rokovaní.

Ako ďalší vystúpi pán poslanec Malina. (Vzdává se.) Technická poznámka, pán poslanec Mandler.

Poslanec SL E. Mandler: Já jsem se, pane předsedající, neodvážil předtím zasáhnout do té procedurální debaty, ale teď chci říct to, co vědí snad všichni členové sociálních a kulturních výborů, že pan ministr Klaus těsně předtím, než jsme projednávali tento návrh zákona, se vyjádřil zcela jednoznačně v tom smyslu, že státní rozpočet by tento příspěvek výrazně poškodil.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem, to bola faktická poznámka. Prosím, pán poslanec Kováč, ďalšia faktická poznámka. Pán poslanec Magyar sa pripraví so svojim diskusným príspevkom.

Poslanec SN Michal Kováč: Pán predsedajúci, reagoval som na vašu poznámku, že som sa neopýtal pána ministra, či má vôbec čas. Ja si myslím, že toto je zákonodarný zbor. Keď si pozve člena vlády, tak ten je povinný sem prísť.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ale pokiaľ je náhodou v Kanade, tak to jednoducho nemôže urobiť. Nechcel som od vás, aby ste sa vy pýtali. My by sme to museli zistiť. Je tu teraz predseda španielskej vlády atď., majme trochu porozumenia pre to, že ministri majú aj trochu iné povinnosti. Ale pochopiteľne svoju technickú poznámku ste predniesli, je to, myslím, v poriadku.

Pán poslanec Čičmanec má ešte jednu technickú poznámku, potom vystúpi pán poslanec Magyar s diskusným príspevkom.

Poslanec SL P. Čičmanec: Chcel by som spresniť to, čo hovoril poslanec Mandler.

Minister Klaus v sociálnych a kultúrnych výboroch povedal: "Momentálne sú štátne rozpočty SR a ČR mínusové, federálny je plusový a momentálne tam bolo 7 miliárd Kčs." Tento štátny rozpočet, to už dodávam ja, sa rozpúšťa vplyvom zníženia daní, na konci mája bolo 18 miliárd plusových, teraz je 7. Šahko si vypočítame, že sa rozpúšťa rýchlosťou asi 2 miliardy Kčs mesačne, tzn., na konci decembra zvýšia z tých 7 milárd necelé 3 miliardy. A pritom do toho ešte pristupujú vplyvy zníženia výkonnosti ekonomiky, takže ja očakávam, že to bude plus pod 1 miliardu Kčs.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Pán poslanec Magyar, ako sa zdá, sa nedostane k diskusnému príspevku. Ešte pán poslanec Šamalík chce zareagovať na to, čo tu odznelo.

Poslanec SN F. Šamalík: Vím, že ty dvě věci spolu nesouvisí, ale když jsme projednávali restituce, pan ministr Klaus tady prohlásil: "Nechť to stojí, co stojí, je to vaše věc, zda to odhlasujete.". Nevím, proč by v této otázce, i když svým způsobem je také velmi podstatná, mělo být podstatné toto stanovisko - jaké je poškození rozpočtu. Já si to skutečně nedovedu představit. Přirozeně velká čísla jsou vždycky pěkná, zmenšení těch čísel potom může být považováno jako zhoršení. Ale rozpočet tady není přece to, co má být krásné. Krásné má být rozhodnutí tohoto parlamentu. /Potlesk./

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Áno, vaše stanovisko si osvojila nadpolovičná väčšina prítomných, ktorá odhlasovala, že tu ministra financií nepotrebujeme na výklad.

Prosím, pán poslanec Magyar, regulárny diskusný príspevok.

Poslanec SL F. Magyar: Vážený pán predsedajúci, vážené dámy a páni, v ústavnoprávnych výboroch som počul (aby pán kolega Senjuk vedel, odkiaľ to mám), že federálny rozpočet má prebytok 6,3 mld. Sme na konci roka, takže už nemusíme robiť veľké rezervy - ide o vyplácanie v decembri (Vianoce sú v decembri, síce ruské Vianoce sú tiež, ale my väčšinou oslavujeme tie nie ruské).

Som schopný pochopiť aj to, že niekto je iného názoru a tvrdí, že máme menej prostriedkov a že môžeme rozdeľovať len to, čo máme. Preto som ochotný hlasovať aj za také riešenie, ktoré nie je za plošné, ale za diferencované rozdeľovanie. V tomto smere som zatiaľ počul len návrh pána ministerského poslanca Millera, iný som nepočul. Bol by som rád, keby niekto podal ešte iný návrh. Totiž pán minister - poslanec to veľmi zúžil, pokiaľ som správne počul - zo 4,5 mld na 200 miliónov, tzn., že menej ako dvadsatina deti by dostala podporu. Neviem, či máme viac ako dvadsaťnásobok tých najvyšších a len jednu dvadsatinu tých najnižších, počul som teda nejaké opačné názory. Preto by som bol rád, keby bol aj iný návrh, nielen návrh pána kolegu Millera.

Ale k jeho návrhu by som mal ešte jeden pozmeňujúci návrh - termín stanoviť nie na koniec decembra, ale na 15., aby sme nestihli ruské Vianoce, ale naše Vianoce. Ďakujem.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Takže termín realizácie 15. 12. Uvidíme, kedy zákon vôbec nadobudne účinnosť, pokiaľ bude prijatý. Obávam sa, že účinnosť zákona by bolo možné dosiahnuť pred 15. Hlásila sa s faktickou poznámkou pani poslankyňa Nemcová. (Hlási sa poslanec Magyar.) Ešte sa chcete aj vy doplniť technickou poznámkou, prosím.

Poslanec SL F. Magyar: K tej činnosti. My sme zákon o termínoch prijali preto, že zákony, ktoré sa majú rozširovať po republike, neprejdú cez tlač atď., ale preto je zákon, ktorý sa vykonáva centrálne, takže si myslím, že si tu termíny môžeme skrátiť. Ďakujem.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Pani poslankyňa Nemcová.

Poslankyně SL D. Němcová: Chtěla jsem jen reagovat na to, že už dvakrát tady zaznělo, že na restituce je miliard nepočítaně. Domnívám se, že nejsou vypláceny ze státního rozpočtu a v hotovosti, že se jedná úplně o jiné položky, které by byly jiným způsobem zúčtovatelné. Vůbec celkově mám dojem, že tento eminentně sociální návrh zákona je poměrně asociální vůči nám, poslancům, protože se nás snaží postavit do tohoto světla. My nemůžeme rozdávat z něčeho, co nemáme. A říkám to jako třeba babička, kde v rodinách je po třech dětech a jeden živitel. A vím, že ty rodiny na tom nejsou dobře a že by jim třeba tisícovka pomohla. Ale kde není, ani čert nebere. (Potlesk.)

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Faktická poznámka, pán poslanec Žáček.

Poslanec SL L. Žáček: K panu poslanci Magyarovi - ten diferencovaný návrh tady přece byl podán - odst. 2 písm. a, b, c.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Áno, ešte som mal pocit, že sa hlási ktosi s technickou poznámkou.

Poslanec SN B. Tichý: Vážené Federální shromáždění, mám za to, že si všichni rádi poslechnete čísla z faxu SBČS č. 239 121 47. Tento fax nám říká, že ve státním rozpočtu federace je k 31. 10. 1991 16 miliard 686 miliónů 286 tisíc korun přebytku. Pokud zohledníme ztrátu rozpočtu České republiky ve výši 3 miliardy 838 miliónů, resp. ztrátu rozpočtu Slovenské republiky ve výši 4 miliardy 275 miliónů, dostáváme přebytek za celou federaci 8 miliard 578 miliónů. Dodávám však, že o těchto číslech platí to, co jsem řekl již dříve o statistických ukazatelích, tj. že je nemůžeme brát v úvahu jen tehdy, pokud jsou kladná a zapomínat na to, když jsou záporná. Jsou značně relativizovatelná a domnívám se, že bychom nerozhodovali dobře kdybychom je nyní vzali v potaz. Děkuji.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Faktických a technických poznámok je také množstvo, že to vo mne vzbudzuje dojem, že všetci máme v podvedomí strach, že by sme za chvíľu mali pristúpiť k prerokúvaniu bodu, ktorý sa volá referendum, a preto usilujeme natiahnuť čas tak dlho, ako sa dá rôznymi technickými a faktickými poznámkami. Neberiem to ako vedome, ale cítim v tom tento podvedomý strach z toho, čo nás čaká. Prepáčte mi tento čisto osobný komentár. Ešte...

Poslanec SL J. Kakačka: Protestujem proti predsedajúcemu, pretože toto je parlament, ktorý rieši závažné otázky tohto štátu, tejto krajiny, týchto národov. Keď niekto povie, že nemáme, pýtam sa, prečo nemáme? Prečo tak neskoro došlo k systému prerokúvania oddĺženosti podnikov? Prečo sa neriešili určité otázky, aj colný, koľko sa tu šraubovou technikou dostalo elektrotechniky, fabriky neodvádzajú dane alebo nevyrábajú. Na toto keby miá vláda vedela odpovedať! Ďakujem. (Potlesk.)

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Prosím, pán poslanec Wágner.

Poslanec SL J. Wágner: Pane předsedající, já se především omlouvám vám, že budu reagovat na váš způsob řízení této schůze a komentování. Ale nezlobte se, už je potřeba na to reagovat. Jednací řád praví jednoznačně - pokud chce předsedající mluvit, předá řízení schůze. Já bych vás prosil, abyste tak činil. Děkuji.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Uznávam, že som urobil chybu, ďakujem za upozornenie. Prosím, hlási sa ešte niekto s technickou poznámkou? Pán poslanec Tichý.

Poslanec SN B. Tichý: Pane předsedající, já jsem pouze oznámil konkrétní čísla a domnívám se, že prospěla všem. Děkuji.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Hlási sa ešte niekto s technickou poznámkou? Do diskusie je pripravený pán poslanec Miloš Zeman, dávam mu slovo, môže sa ešte pripraviť pán poslanec Ransdorf, po ňom pán poslanec Peter, pán poslanec Miller a potom ďalší.

Poslanec SN M. Zeman: Velcí lidé mají smůlu, že si musí neustále rovnat mikrofony a malí lidé mají tutéž smůlu v opačném směru. Tady vidíte, drazí kolegové, jak výhodné je být průměrným. Teď bych se dostal k tématu, když jsem poslouchal své předřečníky a napadlo mě, že tato diskuse by se krásně dala popsat rovnicemi matematické teorie chaosu. Dovolte mi, abych k tomu rovněž přispěl. Začal bych historkou, kterou s oblibou a veřejně vypráví významný vládní činitel, který dnes není mezi námi a mimochodem, abyste mě nepodezírali, není to ani federální ministr financí. Historka se týká toho, že jeho dcera nakupovala v samoobsluze. V té samoobsluze byla matka se dvěma malými dětmi. Jedno dítě chtělo jogurt, matka mu říkala: "Na to nemáme, vrať to zpátky." Druhé dítě chtělo lízátko. Matka mu říkala: "Na to nemáme, vrať to zpátky." Dcera onoho vysoce postaveného činitele šla, koupila plato jogurtů a věnovala je oněm dětem. Jsem ochoten přiznat, když to zmíněný činitel vypráví, že má dobře vychovanou dceru. Kladu si pouze otázku, zda tato dcera je schopna obejít řádově deset tisíc samoobsluh v této zemi a zda je schopna to dělat permanentně. Pokud ne, nahrazujeme systematickou sociální politiku charitativní činností. Proč uvádím tento příklad? Říká se, že navrhované opatření, tedy finanční příspěvek, je nesystémové. Ano, naprosto souhlasím. Ještě jsem se nesetkal s jediným systémovým opatřením v oblasti hospodářské politiky a nevidím tedy důvod, proč by toto opatření zrovna mělo být výjimkou. (Potlesk.) Jestliže zde např. bez vědomí parlamentu 50 miliard korun má být určeno na oddlužení podniků a rekapitalizaci bank, pak případné 4 miliardy a nebo v jiné verzi 200 miliard korun je věc (šum v plénu) - zaplať pán Bůh 200 milionů - děkuji za opravu - je věc, kterou projednává parlament přesně v souladu s Parkinsonovými zákony. Až nám jednou někdo předloží položku za třináct padesát, budeme o ní jednat 14 dní. Z toho vyplývá, že bych doporučoval odstranit zde jakousi schizofrénii.

Na jedné straně se nám tvrdí, že státní rozpočet - a to je otázka, kterou zde rovněž musíme posuzovat - na to prostředky nemá. Výborně, může to být pravda. Ale proč, když před půl rokem předsedové rozpočtových výborů - a ještě v září - upozorňovali na reálná rizika deficitního státního rozpočtu jako výsledku, nikoliv jako předpokladu, význační činitelé ministerstva financí suverénně prohlašovali tyto prognózy za katastrofické a neoprávněné. Není tady jistý rozpor mezi jejich tvrzením v jedné a druhé záležitosti? Domnívám se, vážení kolegové, že údaj, který zde uvedl kolega Tichý, tedy údaj o oněch někdy šestnácti a někdy dvaceti miliardách přebytku ve federálním rozpočtu - ono to samozřejmě s pochopitelných důvodů kolísá - není ekonomicky relevantní. A nechci vás zdržovat výkladem, proč tomu tak není. Konec konců čeká nás bod analýza rozpočtu za třetí čtvrtletí. Avšak jestliže s podobnou logikou, jako někteří poslanci sloužící svým ministrům odmítnou jakékoliv, zdůrazňuji jakékoliv vyjádření parlamentu k hospodářské situaci a nyní odmítnou, aby nám tento evidentní, každému laikovi jasný rozpor ministr financí nebo jeho zástupce vysvětlil, pak bych chtěl skončit závěrečnou úvahou, která možná někomu z vás bude připomínat science fiction.

Je technicky možné nahradit poslance hlasovacími automaty, které by blikáním případně pípáním dávaly najevo, jak který poslanec hlasuje a které by byly dálkově ovládány z jediného řídicího centra. Takové řešení by mělo veliké výhody, poslanci by mohli pracovat 24 hodin denně, nebrali by poslanecké platy a byli by naprosto imunní vůči jakýmkoli opačným názorům, protože by neměli receptory, které by jim umožnily je akceptovat. Jsem přesvědčen, že v tomto parlamentě není jediný poslanec, který by splňoval první dvě kritéria, ale kladu si otázku, zda se mezi námi nevyskytují hlasovací automaty, které perfektně splňují kritérium třetí. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk.)

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem pánu poslancovi Zemanovi, pán poslanec Ransdorf je prihlásený ako ďalší v poradí. Poslanec Novosád a poslanec Világi sa hlásia s faktickou poznámkou.

Poslanec SL K. Novosád: Mě nesmírně zaujal příběh pana poslance Zemana, chtěl bych se jen zeptat, s kým by v tom centru ještě seděl? (Potlesk, hluk v sále, hlasy z pléna: To už je obsazeno.)

Předsedající předseda SN M. Šútovec: To bola rečnícka otázka. Pán poslanec Világi.

Poslanec SL O. Világi: Prosím vás, z vystúpenia pána poslanca Zemana som pochopil jednu vec, že pán poslanec Zeman nevie akceptovať vôľu alebo rozhodnutie väčšiny tohto parlamentu.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Prosím, pán poslanec Ransdorf.

Poslanec SN M. Ransdorf: Dámy a pánové, předložený návrh je nepochybně velmi významný a jako takový jej jistě tento parlament posuzuje.

Ekonomičtí ministři tu při projednávání zprávy o stavu našeho hospodářství, o průběhu ekonomické reformy tvrdili, že naše ekonomická reforma je O.K. (Hlas z pléna: Je to naše reforma a ne vaše.) Naše ekonomická reforma, doufám, že mě stále pokládáte, pane kolego, za občana tohoto státu, takže se mě, když dovolíte, také trochu týká. Ale obávám se, že ekonomická reforma a ekonomika není totéž. Pan ministr financí se ale vyslovil, že všechno jde lépe než jsme čekali a tak ho tedy beru za slovo a předložený návrh podporuji.

Je pravda, že sice se objevily zprávy, také z vládních zdrojů, že průběžné pokladní plnění u souhrnu rozpočtů už bylo před nedávnem v mínusu, konkrétně před 14 dny, že v současné době je průběžné pokladní plnění 980 miliónů, ale slyšíme mnohem optimističtější údaje, zvláště, když je vyslovuje osoba natolik povolaná, jako je federální ministr financí. Nechápu proto, proč kolegové z pravicových stran usilují o to, aby se u oné sumy 4,5 miliardy korun umazaly nuly, většina nul aby tedy zmizela. Nacházím pro to jediné vysvětlení, že nesouhlasí s názorem, který razil můj oblíbený osvícenský filozof Lichtenberg, že nuly, aby získaly na hodnotě, musí stát vpravo. (Smích v sále, potlesk.) Ale bylo tady ostatně řečeno, když se projednávaly velké restituce, že velké restituce nejsou záležitostí peněz, že jsou záležitostí morálky. Nuže, tato věc je také záležitostí morálky, a proto si myslím, že tento parlament by se měl na sociálně potřebné ohlížet.

Ale je tu ještě jeden dobrý důvod, proč podporuji tento návrh, který byl parlamentu předložen, totiž že může výrazně napomoci léčení odbytové krize. Tam bych se ovšem obával jedné záležitosti a sice toho, že se spotřebitelské preference přesunuly k dováženým výrobkům. To se týká i potravin. Proto bych s vaším dovolením předložil pozměňovací návrh k onomu návrhu a to u § 4, kde bych navrhoval nový odst. 5 "příspěvek lze použít výlučně na nákup zboží tuzemského původu." (Smích v sále.)

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Napadol ma tiež jeden citát z Lichtenberga, ale nemôžem to tu povedať. Pán poslanec Senjuk sa hlási s technickou poznámkou.

Poslanec SN R. Senjuk: Je to faktická poznámka a ne technická poznámka. Kolega Ransdorf citoval známého filozofa a já bych si dovolil dodat, že tento známý filozof netušil, že vlevo od těch nul stojí pěkná čísla, což jsme měli možnost zjistit za 42 let. (Potlesk.)

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Prosím ďalší diskusný príspevok prednesie pán poslanec Peter, po ňom tu má prihlášku pán poslanec Miller, pán poslanec Soboňa, pán poslanec Šebek a pani poslankyňa Sándorová. Také je poradie.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP