Úterý 12. listopadu 1991

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďalším bodom programu bude

návrh skupiny poslancov Federálneho zhromaždenia na vydanie zákona o jednorazovom vianočnom príspevku na nezaopatrené deti (tlač 967) a návrh príslušného uznesenia snemovní (tlač 1007).

Návrh na prerokovanie tejto záležitosti svojho času podala pani poslankyňa Rothmayerová, teraz nám podá k tomuto iniciatívnemu návrhu výklad. Prosím, pani poslankyňa.

Poslankyně SL G. Rothmayerová: Vážený pán predsedajúci, vážené Federálne zhromaždenie, hladnému rybárovi nepomôžeme vyriešiť problém hladu tým, že mu prinesieme rybu, ale pomôžeme mu, keď ho naučíme chytať ryby. Túto múdrosť ovládame aj my, poslanci, ktorí predkladáme návrh zákona na jednorazový vianočný príspevok pre nezaopatrené deti. Predkladám to, aby sme teda boli načistom.

Aj my vieme, že by bolo lepšie neriešiť zložitú situáciu detí len jednorázovo, že by bolo lepšie valorizovať rodinné prídavky a ešte lepšie - uviesť do života nový daňový systém. Pretože sa to však v tomto roku nestalo, prichádzame s týmto návrhom na mimoriadny príspevok, aby nám, obrazne povedané, rybár neodišiel skôr, než ho ryby chytať naučíme. Zopakujme si základné fakty, ktoré nás viedli k takému riešeniu.

Index životných nákladov stúpol od začiatku roku 1990 zhruba o 60 %, ktorým sa štát zúčastňuje na krytí životných potrieb detí, klesol z 39,5 % na 29 % a sociálna situácia rodín sa úmerne zhoršila. Priemerná mzda v ČSFR je 3 600,- Kčs. Pod hranicou životného minima žije 160 000 rodín a 300 000 detí. Vieme, že si túto zložitú situáciu uvedomuje aj Ministerstvo práce a sociálnych vecí, pretože zamýšľalo vyplatiť diferencovaný jednorazový príspevok vo februári, resp. v marci budúceho roku.

Pokiaľ skupina poslancov prichádza so svojim návrhom pred Vianocami, dôvod je prostý:

1) Neurobiť z tejto záležitosti predvolebné "lízadlo."

2) Pomôcť riešiť tento problém detí už v tomto roku, keď je pokles taký, aký som uviedla, pretože v budúcom roku síce môže priniesť aj zhoršenie, ale nevylučujeme ani zlepšenie - na situáciu bude možno reagovať podľa vývoja.

3) Veľká väčšina rodín s nezaopatrenými deťmi si aspoň čiastočne vyrieši problém so zimným ošatením a obutím.

Dúfam, že nevyvolám úsmev na vašich tvárach, veď údaje z parlamentného inštitútu hovoria, že v júli 1991 patrilo do skupiny chudobných domácností 45 % rodín, medzi priemerné konzervatívne 35 %, priemerné ambiciózne 13 % a len 7 % domácnosti sa radilo do skupiny bohatých. Medzi bohaté sa rátajú tie, ktorých čistý príjem na osobu činí mesačne 2 570,- Kčs, priemerne ambiciózne 1 810,- Kčs, priemerne konzervatívne 1 770,- Kčs a chudobné 1 510,- Kčs.

Logickým protiargumentom by mohlo byť, prečo navrhujeme rovnakú čiastku pre všetky nezaopatrené deti bez rozdielu veku. Dôvody na to sú hneď dva:

1) Administratívne náklady a úradovanie by bolo tak zložité, že by nebolo úmerné efektu, keď diferenciácia v príspevkoch je minimálna. Konzultovali sme tento problém s Českou správou sociálneho zabezpečenia a analogicky so slovenským inštitútom. A už len na okraj - technicky zvládnuť vyplácanie diferencovaného príspevku podľa veku dieťaťa by bolo do Vianoc zrejme nemožné.

2) Pretože sú na menšie deti výdaje relatívne menšie, týkajú sa prevažne mladých rodín, ktorých sociálna situácia je horšia ako u rodín, ktoré už majú eventuálne nejaké úspory.

Inou otázkou je, prečo sa má čiastka vyplácať všetkým deťom, a teda aj tým, ktoré žijú v rodinách s vysokými príjmami. Vzhľadom na to, že rodín s nezaopatrenými deťmi, ktorých príjem je, povedzme, na úrovni poslaneckého platu, je veľmi nízke percento a v tých prípadoch nič nebráni príspevku sa vzdať alebo ho venovať na charitatívne účely, resp. postupovať podobne ako pri štátnom vyrovnávacom príspevku. Vychádzame z celkovej koncepcie vyplácania príspevkov na nezaopatrené deti. Ani pri rodinných prídavkoch, ani pri štátnom vyrovnávacom príspevku sa neprihliada na výšku príjmu rodičov. Nepochybne v budúcnosti sa bude tento prístup koncepčne riešiť, my s tým vrelo súhlasíme a budeme to podporovať. Viacmenej v súčasnosti je stav taký, ako uvádzam. Preto aj náš príspevok zachováva doterajšiu logiku vyplácania.

Ďalšou závažnou otázkou je, z akého zdroja by sa mali čerpať náklady, ktoré tvoria zhruba 4 mld. Kčs. Federálne zhromaždenie prijalo zákon o prebytkovom rozpočte, z ktorého naviac nie je možné hradiť prípadné republikové deficity.

Ministerstvo financií doteraz nepripustilo spochybnenie tohto prebytku, naopak, pán podpredseda vlády Václav Klaus vo výboroch sociálnych a kultúrnych prebytok vo výške asi 7 mld potvrdil. Dodávam, aby som nikoho nezavádzala, že pán podpredseda Klaus varoval pred podobnými myšlienkami, s akou dnes pred vás predstupujem, čo však na veci, že situácia rodín s deťmi je vážna a zložitá, nič nemení. A tak skupina poslancov aj cez varovanie pána podpredsedu vyslovuje názor, že investovať časť prebytkov z rozpočtu na potreby nezaopatrených deti by bolo činom nielen humánnym, ale aj múdrym.

Vážené poslankyne, páni poslanci, tento parlament už niekoľkokrát dokázal, že sa vážne mieni vyrovnať s minulosťou. Mám pocit, že dnes máme príležitosť, aký je náš vzťah k budúcnosti. Máme príležitosť dokázať, že sa zasadzujeme nielen za právo na život všetkých detí, ale že nám záleží aj na práve na ich dôstojný život. Zvažujte, prosím, starostlivo. Ďakujem vám za pozornosť.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem pani poslankyni Rothmayerovej. Návrh bol prikázaný výborom sociálnym a kultúrnym, výborom pre plán a rozpočet, hospodárskym výborom a výborom ústavnoprávnym. Bol pripravený písomný návrh na uznesenie, máte ho v tlači 1007. Prednesením spravodajských správ boli poverení poslanci Josef Tomsa za Snemovňu ľudu a Jiří Maštalka za Snemovňu národov. Prosím teraz pána poslanca Tomsu, aby predniesol spravodajskú správu.

Poslanec SL J. Tomsa: Vážený pane předsedající, dámy a pánové poslanci, za výbor sociální a kulturní Sněmovny lidu dovolte, abych jen krátce pronesl několik málo vět. Poslední úprava rodinných přídavků na nezletilé děti byla provedena v r. 1984 s platností od 1. ledna 1985. Od té doby nebyla úprava dávek dětských přídavků provedena a nebyla provedena ani jejich valorizace. Navrhovaná jednorázová dávka, jak je zde předloženo, je v podstatě jedinou úpravou dávek, které jsou od r. 1984 na stejné úrovni. Navrhovaná jednorázová podpora v době předvánoční je pouze výrazem uznání potřeby řešení v mnoha případech tíživé situace ekonomické, neboť filozofie zohlednění úpravy dávek sociálního zaopatření nezletilých nebyla dosud propracována. U nás byl přijat systém kontinentální, nikoliv evropský, speciálně francouzský, který přihlíží k sociální potřebnosti. Proto navrhovaný jednorázový příspěvek by měl být přijímán jako i do jisté míry valorizace rodinných příspěvků. Soudím, že odmítnutím této investice, kterou vložíme do dětí, i když prozatím řeší jen dílčí problémy, s poukazem na její nenávratnost, by bylo projevem antisociálního myšlení. Každý stát, který investuje do dětí, počítá s návratností, kterou investuje až za několik let, či desetiletí a přesto investuje. A i my musíme investovat do generace, která nás jednou bude živit. V dohledné době bude nutné předložit nový návrh řešení rodinných přídavků na nezletilé děti. Bude nutný především v souvislosti se zavedením nového daňového systému. To ovšem znamená, že dosavadní výše přídavků na děti zůstane nadále ještě minimálně jeden rok beze změny. Vzhledem k tomu, že index životních nákladů stoupl a dotýká se především rodin s dětmi doporučuji návrh zákona, jak je uveden v tisku 967 i v dodatku k němu, přijmout. Děkuji.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem pánu poslancovi Tomsovi, teraz pán poslanec Maštálka.

Poslanec SN J. Maštálka: Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové. Je mou povinností zpravodaje seznámit vás s průběhem projednávání tohoto zákona v jednotlivých výborech. Návrh zákona projednaly výbory FS pro plán a rozpočet, hospodářské, ústavně právní a výbory sociální a kulturní. Návrh zákona byl také projednán výbory národních rad. Pro úplnost informace chci uvést, že ve Slovenské národní radě doporučil návrh zákona přijmout jak výbor ústavně právní, tak i výbor hospodářský a rozpočtový. Posledně jmenovaný výbor doporučil zvýšit příspěvek na 2 000 Kčs a hradit jej z federálního rozpočtu, stejně jako výbory pro sociální politiku, zdravotnictví a sociální vztahy. V České národní radě výbor sociální a zdravotní zákon nedoporučil z důvodů ekonomických. Návrh však byl doporučen výborem církevním a humanitárním, v ústavně právním výboru byl doporučen s podmínkou kladného stanoviska federální vlády.

Předpokládám, že toto stanovisko přednese pan ministr Miller. Ve FS byl zákon projednán ve výše uvedených výborech, a to s následujícím výsledkem: S návrhem vyslovily nesouhlas oba výbory sociální a kulturní, nesouhlas dále vyslovily výbor ústavně právní SL a výbor hospodářský SN a výbor pro plán a rozpočet SN. Ústavně právní výbor SN a výbor hospodářský SL a výbor pro plán a rozpočet SL vyslovily naopak souhlasné stanovisko.

K návrhu zákona nebyl podán žádný pozměňovací návrh, v průběhu projednávání byly upraveny legislativně technické nedostatky.

Nesouhlas s návrhem zákona byl ve výborech vyslovován především z důvodů ekonomických, byl vysloven názor na to, že vláda by měla určit priority, jak naložit s rozpočtovým přebytkem. Myslím, že především FS by mělo vyvinout iniciativu při rozhodování o těchto prioritách. Ve výborech sociálních a kulturních byla snaha přetvořit zákon tak, aby byl orientován adresněji na sociálně potřebné. Po konzultacích se však ukázalo, že takový postup není dnes možný. Výbory sociální a kulturní v této souvislosti přijaly odděleně od tohoto zákona usnesení, ve kterém doporučují federální vládě, aby uvolnila z rozpočtu na rok 1992 jednu miliardu korun na vybudování sítě orgánů sociálního zabezpečení, které budou schopny zjišťovat příjmovou situaci rodin s nezaopotřenými dětmi, ale i dalších skupin obyvatelstva, např. zdravotně postižených tak, aby sociální dávky bylo možno poskytovat adresně. To je však otázka budoucnosti.

Fakta zmíněná kolegou Tomsou a kolegyní Rothmayerovou a také přesvědčení, že investice do dětí je investicí návratnou, i když ve vzdálenějším časovém horizontu, mě vedou k tomu, abych jako zpravodaj SN návrh zákona doporučil k přijetí. Děkuji.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Musím konštatovať, že obidvaja spravodajcovia návrh odporučili, i keď výbory, ktoré ich poverili spravodajskou správou, návrh neodporučili. Ale tým som už istú vec predbehol. Ide o tlač 1007. Keď sa má táto tlač stať predmetom nášho rokovania, musíme najskôr schváliť, či sme ochotní o nej rokovať i napriek tomu, že nebola dodaná do lavíc pred otvorením tejto rozpravy.

Pýtam sa teda, či súhlasíte s takým procedurálnym riešením, pýtam sa, či sú meritorne námietky proti tomu, aby sme rokovali o tejto tlači, ktorá súvisí s tlačou 967? V takom prípade by som nemusel dávať hlasovať a považoval by som vec za vybavenú. Má niekto námietky? Poslanec Novosád.

Poslanec SL K. Novosád: Mám námitky a prosím o hlasování.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Áno, musím dať teda hlasovať. Aby bola vec jasná, dávam hlasovať, či snemovne súhlasia s tým, aby predmetom nášho rokovania bola tlač 1007, tzn. návrh výborov sociálnych a kultúrnych k návrhu zákona o jednorázovom vianočnom príspevku, ktorý sa viaže k tlači 967. Pri tejto tlači nebola splnená podmienka dodania 48 hodín pred otvorením rokovania. Ide o výnimku z § 19 ods. 1 zákona o rokovacom poriadku.

(14.24 hodin)

Pýtam sa poslancov obidvoch snemovní, či súhlasia s tým, aby táto tlač bola zaradená do nášho rokovania, nech zdvihnú ruku a stlačia tlačidlo!

(SN 90, SL 76) Ďakujem.

Kto je proti? (SN 1, SL 3) Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (SN 3, SL 7) Ďakujem.

Snemovňa národov 90 za, 1 proti a 3 sa zdržali. Snemovňa ľudu 76 za, 3 proti, 7 sa zdržalo, návrh, ako som ho prečítal bol prijatý, to znamená, že môžme rokovať o tlači 1007.

Ešte raz opakujem, že spravodajcovia sa vyslovili v rozpore so znením tejto tlače, pretože záver príslušných výborov sociálnych a kultúrnych obidvoch snemovní po prerokovaní výsledkov z iných výborov bol taký, že výbory sociálne a kultúrne neodporúčajú. Týmto korigujem stanovisko obidvoch spravodajcov, ktorí sa vyjadrili za svoje osoby v kladnom zmysle.

Prijímam prihlášky do diskusie. Písomne sa prihlásili pani poslankyňa Záležáková, pán poslanec Valtr, pán poslanec Žáček, Prokop a Hubálek.

Ako prvá môže vystúpiť pani poslankyňa Záležáková. Prosím, máte slovo. Pán poslanec Špaček má faktickú poznámku.

Poslanec SL J. Špaček: Vážený pane předsedající, myslím, že by bylo prospěšné, kdyby své stanovisko před rozpravou řekl pan ministr.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Myslel som, že mu dám slovo na konci rozpravy, keď zváži všetky pre a proti, ktoré odznejú v rozprave.

Pán minister, prosím, prajete si vystúpiť teraz, alebo máte názor, že by bolo prospešnejšie, keby ste vystúpili po ukončení rozpravy. Áno, teraz vystúpite, ako minister a potom ako poslanec. Pani poslankyňa, prosím, prepáčte.

Ministr práce a sociálních věcí ČSFR P. Miller: Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, je mou povinností vám sdělit stanovisko vlády ČSFR, které vám nemohlo být doručeno pro velmi krátký čas.

Předseda FS ČSFR požádal podle § 39 odst. 1 jednacího řádu FS o stanovisko k návrhu zákona o jednorázovém vánočním příspěvku na nezaopatřené děti. Vláda projednala návrh zákona na své schůzi dne 7. listopadu 1991 a zaujala k němu toto stanovisko:

Navrhovaný zákon o jednorázovém vánočním příspěvku na nezaopatřené děti předpokládá zmírnění poklesu podílu státu na krytí životních nákladů rodin a umožnění pokrytí finančně náročnějších potřeb dítěte před vánočními svátky. Vláda konstatuje, že návrh zákona vychází v zásadě z návrhu zákona o jednorázovém příspěvku na nezaopatřené děti, který byl v souladu se schválenou sociální sítí předložen ministrem práce a sociálních věcí a který předpokládá diferenciaci příspěvku v závislosti na věk dítěte. Vzhledem k možnosti zdrojů potřebných pro finanční krytí nákladů této dávky je účinnost tohoto navrhovaného zákona předpokládaná až na r. 1992.

Vláda chápe důvody navrhovaného opatření, hodnotí je však jako opatření nahodilé, které je mimo její koncepci v sociální oblasti, a proto nedoporučuje přijetí zákona o jednorázovém vánočním příspěvku na nezaopatřené děti.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Áno, to bolo stanovisko vlády, potom si ešte vypočujeme stanovisko poslanca Millera. Chcete hneď vystúpiť ako poslanec? Áno. Prosím.

Poslanec SL P. Miller: Samozřejmě, že jako ministr práce a sociálních věcí je pro mne velice těžké nevidět, jak ve velmi obtížné situaci se v naší republice nachází rodiny s dětmi. Nemyslím si, že tato opatření jsou nahodilá a domnívám se, že ještě dlouhou dobu budeme muset tyto věci řešit těmito tzv. nahodilými opatřeními.

Není pravdou, že přijmeme v roce 1993 změny v daňové oblasti, že v roce 1993 tento problém vyřešíme. Budeme znát daňové přiznání až koncem roku 1993 a prakticky posuzovat podle skutečné potřebnosti na základě daňového přiznání budeme moci až od roku 1994. Takže nejen rok, ale dva roky.

V současné době se mi velice líbil návrh zde přítomného poslance, který doporučuje to, o co usiluje již ministerstvo práce a sociálních věcí dlouhou dobu, a to, aby tyto dávky mohly být diferencovány, potřebujeme posílit oblast sociálního zabezpečení, zejména v oblasti zjišťování a dávek. To je nejschůdnější a nejrychlejší cesta.

Jako poslanec se domnívám, že je zde jistá možnost řešení. Vede mě k tomu několik zjištění, která jsem nebyl schopen prosadit jako člen federální vlády. Pokles kupní síly ve třetím čtvrtletí roku 1991 oproti stejnému období loňského roku u domácností celkem je až 26 %. U domácností důchodců 16 %, u domácností s dětmi 25 % a u bezdětných domácností 23 %.

Jestliže si vezmeme příjmové rozdělení domácností s dětmi ve třetím čtvrtletí, kde je příjem na osobu a měsíc v korunách, pak do 2 000 žije v Československu 39,8 % rodin s dětmi. Do 2 000 až 2 500 zde žije 34,9 % rodin. 2 501 až 3 000 - 17,3 %, v příjmové relaci 3 000 - 3 500 na osobu 5,5 % rodin a 3 501 a více jenom 2,4 % rodin.

V této situaci se domnívám, že je velice nutné některé rodiny posílit a bylo by to výrazem určitého pochopení problému. Nedomnívám se však, že by to mělo být tak, jak je to navrženo v návrhu paní poslankyně Rothmayerové a dovolil bych si podat tento pozměňovací návrh.

§ 1 vypustit a místo něj přijmout tento text: "Nezaopatřeným dětem žijícím v domácnostech, ve kterých v obdobích posledních 6 měsíců byl přiznán nárok na vyplacení peněžitých dávek rodičům nezaopatřených dětí a nezaopatřeným dětem, opakující se i jednorázový, kterými se doplňuje příjem sociálně potřebného občana zpravidla na částku, která je stanovena jako hranice sociální potřebnosti."

§ 2 vypustit a § 3: "Výše příspěvku činí 1 000 korun a vyplatí se do konce r. 1991. Podrobnosti stanoví zákon ČNR a SNR."

Smyslem tohoto opatření je posílit příjmy rodin s dětmi s nižšími příjmy. Pokud se jedná o náročnost, pak náročnost by zde byla asi 200 miliónů korun. Znamená to, že by to bylo opatření diferencované, po kterém stále voláme, mělo by to dopadnout pouze na rodiny se skutečně sociální potřebností. Není to opatření plošné, je to opatření finančně málo náročné, ale uvědomuji si, že toto opatření bude řešit problematiku také některých rodin, u kterých bychom předpokládali řešení jiné.

Uvědomuji si, že řada rodin nepřijde a nepožádá o podporu a jsou zde některé rodiny - nechci konkrétně jmenovat které - ale které na těchto podporách mohou žít. I u tohoto bych prosil, abychom chápali a vzali to jako jakýsi výraz velkorysosti. Domnívám se ale, že toto by bylo do určité míry schůdným řešením.

Proč ještě navrhuji v § 3, že podrobnosti stanoví zákony ČNR a SNR. Prostředky sice uvolníme z federálního rozpočtu a doufám, že těch 200 miliónů zde bude - nevidím důvod, proč by zde nemohly být - ale nemůžeme přikázat České národní radě ani Slovenské národní radě ani orgánům, které jsou ve správě republik, že to mají vyplatit. Proto musí být tyto věci řešeny zákonem, a proto je zde odvolávka, že podrobnosti stanoví zákony ČNR a SNR. Děkuji.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Pán minister, mám ešte jednu otázku. Domnievate sa, že národné rady môžu do konca roka stihnúť prijať takýto zákon, ktorý predpokladá váš pozmeňujúci návrh? A či vôbec Federálne zhromaždenie môže navrhnúť národným radám, aby prijali nejaké zákony?

Ministr práce a sociálních věcí ČSFR P. Miller: Vážený pane předsedo, my dáváme prostředky, ale v kompetenci federace není řízení Úřadu sociálního zabezpečení. Bohužel. To znamená, že bychom vlastně nemohli přijmout žádný takový zákon. Jestliže toto přijmeme, tak republiky na sebe vezmou odpovědnost vůči těmto slabším rodinám, zda jim to vyplatí nebo nevyplatí. Myslím, že je to i v jejich zájmu, aby řešení našly. Myslím, že řešení je možné.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem za vysvetlenie. Za klub poslancov Sociálnodemokratickej orientácie sa prihlásil pán poslanec Dostál. Potom vystúpi poslankyňa Záležáková.

Poslanec SN P. Dostál: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, za klub jsem byl pověřen pouze tím, abych sdělil sněmovně, že doporučujeme pozměňovací návrh pana poslance Millera a že budeme tento pozměňovací návrh jako klub podporovat.

Nyní bych jako poslanec chtěl uvést některé věci, které zde byly řečeny, na pravou míru. Rád bych se vyjádřil k tomu, že tady pan ministr Miller tlumočil jako zástupce vlády názor, že jde o akci nahodilou. Přede mnou je návrh zákona o jednorázovém přídavku na nezaopatřené děti. Jde o vládní návrh zákona, který tuto záležitost v podstatě řeší zcela podobně a jak nám již bylo oznámeno, odkládá to na měsíc březen. Já bych opravdu apeloval na to, aby se nezaopatřené děti nestaly objektem předvolebního boje a abychom tuto záležitost vyřídili dnes. Alespoň podle pozměňovacího návrhu pana poslance Millera.

Z vládního návrhu bych vám ocitoval osm řádků, které odporují trochu tomu, co nám vláda prostřednictvím svého ministra sdělila. Cituji: Navrhované řešení sociální situace rodin s dětmi formou jednorázového příspěvku nenaruší ani přechod k novému systému dávek pro rodiny s dětmi, o němž se uvažuje od roku 1993. Uvedené plošné posílení sociálních příjmů všech rodin s nezaopatřenými dětmi není ani v rozporu se schválenou zprávou o sociální politice federální vlády (duben 1991). Vychází z nemožnosti v současné době vytypovat rodiny s vysokými příjmy, které by nebylo nutné tímto způsobem posilovat. Takto bude možné postupovat až v souvislosti s novou daňovou reformou, tj. v roce 1993, resp. po 1. lednu 1994.

Přečetl jsem vám to jenom proto, abych uvedl v pochybnost to, co nám vláda prostřednictvím pana ministra vzkázala ve svém vládním návrhu o příspěvku. Před volbami mluví naprosto jinak. Děkuji za pozornost.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem pánu Dostálovi, teraz bude hovoriť poslankyňa Záležáková.

Poslankyně SL E. Záležáková: Vážené dámy a páni, na dopoludňajšom rokovaní bola väčšinou z vás vzatá na vedomie správa vlády ČSFR k analýze vývoja ekonomiky, inými slovami, bolo potvrdené, že vlastne vykazujeme prebytok. Dokonca nám pán minister Klaus v sociálnom a kultúrnom výbore povedal, že inflácia je nulová. Dúfam, že to nie je hlboké nedorozumenie.

Liberalizácia cien bola od januára 1991. K zvýšeniu štátneho vyrovnávacieho príspevku zo 140 Kčs na 220 pre každé dieťa došlo až v máji 1991. Domnievam sa, že by sa toto medziobdobie malo pokryť aspoň symbolickým kompenzačným príspevkom. Jedným z možných zdrojov na tieto účely by mohla byť aj časť financií z majetku KSČ a SZM. Týmto by sa aspoň z časti vrátil ľudu, tam, kam patrí.

Maximálne podporujem predložený návrh skupiny poslancov v plnom rozsahu.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP