Úterý 12. listopadu 1991

Ministr financí ČSFR V. Klaus: Já bych chtěl ubezpečit všechny poslance, že v tomto případě vláda nestojí na jiné straně barikády či čehokoli jiného, než Federální shromáždění. Já přiznávám, že jsme velmi složitě hledali kandidáty na posty v prezidiu a dozorčí radě Fondu. Ubezpečuji vás, že se nám to prodlužovalo, protože z několika desítek kandidátů jeden za druhým vyjadřovali nemožnost tuto činnost vykonávat, takže spíše jsme kandidáty přemlouvali, aby přijmuli tutu kandidaturu apod. Není v tom žádný jiný zájem vlády. V principu nemám, kromě dalšího prodlužování, opravdu nemám, žádné další výhrady k problému doplnění kandidátu. Jenom jsme určité kritérium ve vládě zvolili, všimli jste si, zvolili jsme, vzhledem k úkolům tohoto fondu, kandidáty podle odbornosti, nikoliv podle kritéria politického. Prosil bych, aby tato otázka nebyla přepolitizována, protože mám strach, že bychom začali vyvažovat navrhované kandidáty podle jednotlivých politických stran a mám pocit, že bychom v této věci moc daleko nedošli. Ale nemám žádné zásadní námitky, kromě ztráty času.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem pánu podpredsedovi vlády a ministrovi financií pánu Klausovi. Myslím, že rozprava k tejto veci vyznela v tomto zmysle, a koniec koncov nebránil sa tomuto výkladu ani pán minister, že bude účelné hlasovať v tejto chvíli len o návrhu uznesenia pod číslom tlače 1008, avšak nevenovať sa procedúre, ktorú by predpokladala tlač 975, tzn. vlastnej voľbe. Nie sú isté veci ujasnené, dostali sme pomerne neskoro osobné charakteristiky a všetci diskutujúci a spravodajcovia odporučili prijať len tlač 1008. Pokúsim sa zvolať kvórum a budeme hlasovať o návrhoch obsiahnutých v tlači 1008. V prípade, že by táto tlač bola kladne prijatá, odsunuli by sa procedúry, ktoré predpokladá tlač 975 na ďalšiu schôdzu.

Žiadam poslancov, ktorí sa nachádzajú v priľahlých kuloároch, aby sa vrátili do snemovne. Budeme hlasovať o tlači 1008.

Môžme otvoriť hlasovaciu procedúru. Teraz prosím spravodajcov obidvoch snemovní, aby zo svojho pohľadu zrekapitulovali priebeh diskusie a navrhli riešenie. Vyskytli sa dva problémy. Jeden je taký, že výbory sa necítia dostatočne oboznámené s údajmi navrhovaných kandidátov. Druhý problém je, že niektorí poslanci alebo niektoré politické strany a hnutia podali svoje vlastné návrhy, čo však v zmysle zákona 92/91 Zb. nie je dosť dobre možné. Tieto návrhy sa majú podávať priamo vláde, a nie prostredníctvom FZ, ale prostredníctvom politickej strany, prípadne individuálne. Vláda ich istotne zoberie do úvahy.

Teraz prosím poslanca Kincla, aby ako spravodajca predniesol svoje poznámky.

Společný zpravodaj výborů SL J. Kincl: Zastávám názor, že pokud jde o individualizaci těchto návrhů, tak jak říkal pan předsedající, odevzdat je příslušné vládě s tím, že pro způsob hlasování k tomuto usnesení doporučuji, aby tento návrh, který tady byl podán poslancem Žáčkem nebyl považován za pozměňovací, ale za součást bodu č. 1/3. Touto cestou by to měl předat vládě.

Jinak tady nepadly kromě pozměňovacího návrhu pana poslancem Tichého žádné pozměňovací návrhy, ani návrh pana poslance Kučery nepovažuji za pozměňovací. Domnívám se, že je obsažen v bodě 2/1, jakkoliv tady tvrdil, že procedura je připravena, domnívám se, že v tomto znění by to mohlo zůstat. Je-li to hotové a je to použitelné, bude to použito na 19. schůzi. To je v podstatě všechno.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Teraz pán spravodajca Tichý ešte zopakuje to, čo povedal ako poslanec Tichý, to je pozmeňujúci návrh.

Společný zpravodaj výborů SN B. Tichý: Pane předsedo, vážené Federální shromáždění, chtěl bych ještě doplnit jednu okolnost, a sice, že klub HZSD jménem Dr. Šinko také navrhl další kandidáty na členy prezidia dozorčí rady a že i pro tento návrh platí to, co zde bylo řečeno o návrhu pana Žáčka, aby kluby poslaly tyto návrhy vládě.

Co se týče mého vlastního návrhu, ten má takové znění: Do bodu 2 zařadit další podbod 2/3, ve kterém bude tento text: "Ukládá předsednictvům sněmoven, aby pověřila výbory pro plán a rozpočet ve spolupráci s výbory hospodářskými a výbory ústavně právními sestavením komise FS pro dohled nad privatizací a současně předložila návrh statutu a složení této komise." Jestli jsem tam předtím něco řekl jinak, tak se omlouvám.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Takže, to je doplňujúci návrh k tlači 1008 pod číslom 2/3, kde sa ukladá predsedníctvam snemovni. Vypočuli ste si ho, dám o ňom hlasovať. Konštatujem, že obidve snemovne sú uznášaniaschopné. Prosím podpredsedu SŠ, aby zaujal svoje miesto.

(12.35 hodin)

Budeme teraz hlasovať o doplňujúcom návrhu pána poslanca Tichého, ktorý je možno stručne zhrnúť do vety, že poslanec Tichý žiada vytvorenie parlamentnej komisie pre dohľad nad privatizáciami. Prosím, kto z prítomných poslancov obidvoch snemovní súhlasí s tým, aby sa o tento bod doplnila tlač 1008, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasuje se.)

Ďakujem. (SN 27, SL 22)

Kto je proti? (SN 39, SL 47)

Kto sa zdržal hlasovania? (SN 32, SL 28)

Ďakujem. Konštatujem, že v Snemovni národov bolo 27 za, 39 proti, 32 sa zdržalo hlasovania, 3 hlasovanie ignorovali. V Snemovni ľudu 22 za, 47 proti, 28 sa zdržalo hlasovania, jeden hlasovanie ignoroval. Konštatujem, že doplňujúci návrh pána poslanca Tichého nebol prijatý.

Teraz navrhujem, aby sme hlasovali o tlači 1008, o návrhu výborov pre plán a rozpočet na uznesení obidvoch snemovní k návrhu na ustanovenie prezídia a dozornej rady Federálneho fondu národného majetku, ako je obsiahnuté v tlači 975. Kto má faktickú poznámku? Poslanec Benda.

Poslanec SL V. Benda: Nevím, co to vlastně je, není to pozměňovací návrh, na který už asi není čas, ale je to spíš revokace návrhu ústavně právních výborů potom v diskusi zopakovaném poslancemHubálkem, abychom také požadovali bližší politickou charakteristiku nebo vyšší charakteristiku politické minulosti navrhovaných kandidátů. Bylo sice řečeno, že bod 1/1 to vyčerpává nebo naplňuje, ale v mezičase byl do lavic rozdán dodatek v podobě základních osobních údajů o kandidátech a ten znovu u většiny kandidátů neobsahuje údaje o jejich politické minulosti. Čili mohu-li si dovolit navrhnout, tak bych bod 1/1 pozměnil o doplnění osobních dat kandidátů, zejména o bližší odbornou a politickou charakteristiku.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Len sa obávam, že táto žiadosť vznesená poslancom Hubálkom a teraz vami by bola pravdepodobne v rozpore s Listinou ľudských práv a slobôd. Nemám to preštudované, ale obávam sa, že by to tak bolo. Môžeme samozrejme, súhlasiť s tým, aby bod I/1 bol interpretovaný aj subspecie týchto žiadostí. Pán poslanec Ransdorf je prvý pri mikrofóne, potom poslanec Hubálek a Benda.

Poslanec SN M. Ransdorf: Pane předsedající, dámy a pánové, využívám tuto příležitost, jestliže se projednává otázka onoho federálního fondu a vůbec celý komplex otázek privatizace a chci připomenout, že tu byl předložen iniciativní návrh 6 poslanců z různých politických seskupení na trestní ochranu národního majetku v procesu privatizace. Obávám se, že se někde tento návrh ztratil. Bylo by velmi žádoucí, aby byl předsednictvem přikázán výborům, aby ho mohly projednat, abychom mohli problém posoudit z dalších hledisek.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: To je trochu od tejto konkrétnej veci. Prosím, poslanec Hubálek, potom pán poslanec Benda.

Poslanec SL B. Hubálek: Pane předsedající, dámy a pánové, Listina lidských práv je jistě velká vymoženost, ale na druhé straně si musíme uvědomit, že jsme v postavení osob veřejného zájmu a že vlastně mimo ty nejintimnější intimnosti máme být lidem předloženi na talíři. Tady se jedná o lidech, kteří budou rozhodovat o 50 miliardách. Proto nechci, aby se věc brala jako kádrování, ale jako normální demokratický proces, kdy občané mají právo vědět, kdo jejich jménem disponuje majetkem i věcmi státu.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Slovo má poslanec Benda.

Poslanec SL V. Benda: Za prvé konstatuji, že ve všech ostatních případech - při volbách soudců, generálního inspektora, kontrolní komise FBIS atd. atd., jsme politickou charakteristiku včetně charakteristiky minulosti pokládali za samozřejmou a nikoho nenapadlo říkat, že je to v rozporu s Listinou lidských práv.

Za druhé - je absurdní, abychom měli někoho volit, o někom rozhodovat, o jeho způsobilosti k té či oné funkci, a bylo nám upíráno právo na základní informace o této osobě. Jestliže si někdo nepřeje vystavit své soukromí veřejnému posouzení a jestliže pokládá svůj politický život za soukromý, nechť nekandiduje do takové rozhodující funkce. Je samozřejmé, že při kandidatuře, stejně jako se zpovídá ze své odborné minulosti, musí se zpovídat...

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Pán poslanec, to je nad rámec faktickej poznámky. Prosím, pán poslanec Zeman.

Poslanec SN M. Zeman: Vážení kolegové, chtěl bych upozornit, že při projednávání ve výborech pro plán a rozpočet byla tato tématika rovněž zmiňována a došli jsme v podstatě k obdobným názorům, které zde vyjádřili kolegové Hubálek a Benda. Jedná se totiž o to, že jsme do těchto výborů dostali podstatné informace obsahující telefonní čísla a adresy kandidátů, což může být chápáno jako výzva ke korupci, ale nedostali jsme téměř žádné údaje další. Takže předpokládáme, že při veřejném slyšení u všech kandidátů dotazy tohoto typu budou kladeny. Předpokládáme, že můžeme dojít i k zajímavým zjištěním a bude jistě vhodné, aby se na to kandidáti připravili.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Pán poslanec Tichý má slovo, potom pán poslanec Zelenay.

Poslanec SN B. Tichý: Měl bych poznámku k panu poslanci Bendovi. Když mluvil pan poslanec Hubálek, chápal to jako svůj doplňovací návrh. Ovšem po vysvětlení předsedajícího jsme měli za to, že tento návrh vzal zpět, s ohledem, že v textu návrhu je uvedeno "zejména odbornou charakteristiku" a že se samozřejmě doplnění politické charakteristiky očekává. Proto jsme to za pozměňovací návrh nevzali, a v tom smyslu bychom o tom ani nemohli hlasovat.

Poslanec SN R. Zelenay: Vážený pán predsedajúci, zdá sa mi, že tentokrát skutočne nejde o narušenie Listiny ľudských práv a slobôd, pretože je úplne normálna vec, že chceme posúdiť kandidátov. Spomeňme určitý precedens, ktorý tu už bol, keď sme hovorili o sudcoch Najvyššieho súdu, kedy sme hovorili o vojenských sudcoch, kedy sme to žiadali. To je jednoducho základná informácia. Nikto ma nemôže podozrievať, že som bol niekedy za lustrácie a pod., ale v tomto prípade si skutočne myslím, že tu nejde o žiadnu perzekúciu, ide o jednoduchý informačný materiál, ktorý musíme mať k dispozícii.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Konštatujem, že písomne nebol podaný žiadny doplňujúci návrh, ktorý by doplňoval bod I/1 v tom zmysle, aby išlo o bližšiu odbornú a politickú charakteristiku. Taký návrh tu písomne podaný nebol. Táto diskusia má ráz technických poznámok, ale nikto v rozprave, ktorá tu viedla, keď bola poloprázdna sála, sa nezdvihol a taký písomný návrh nepodal. Pán poslanec Hubálek a Benda to urobili ústne. Ale zákon o rokovacom poriadku predpisuje niečo iné, keď sa nemýlim. Prosím, slovo má poslanec Benda.

Poslanec SL V. Benda: Já jen konstatuji, že tento návrh byl podán písemně ústavně právními výbory, je obsažen v usnesení ústavně právních výborů. Právě po vysvětlení, které zde bylo podáno - reaguji na pana zpravodaje - pan poslanec Hubálek vzal svůj návrh zpět a my jsme nepokládali za potřebné znovu ho zde přednášet. Jelikož ovšem mezitím byl rozdán dodatek, kde tyto údaje opět nejsou obsaženy, vyvolalo to v nás pochybnosti o interpretaci bodu I/1. Proto bychom ho rádi specifikovali tak, aby to bylo zcela jasné a nepochybné. Ústní vysvětlení, jak je vidět, nestačí, když vzápětí pan předsedající problematizuje věc ve smyslu Listiny lidských práv.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Áno, problematizujem, ale dovoľte na základe rozpravy, ktorá tu prebehla, aby som z postu predsedajúceho, riadiaceho túto schôdzu, si dovolil vo svojom mene dodatočne doplňujúci návrh tým, že bod I/1 by znel: "Doplnenie osobných údajov kandidátov hlavne o bližšiu politickú a odbornú charakteristiku." Vložilo by sa tam slovo politickú. Tým by boli, myslím, vaše požiadavky pokryté. Sú meritórne námietky proti tomu, aby sme toto slovo tam vsunuli? Slovo má pán poslanec Uhl.

Poslanec SN P. Uhl: Paní a pánové, budu opakovat nahlas, co řekl poslanec Dostál. Nemá tam být také barva pleti a rasa? Vždyť je to v naprostém rozporu s Listinou lidských práv. Já pro takové usnesení hlasovat nemohu. Žádám, abyste o tom dal hlasovat jako o pozměňovacím návrhu textu.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Keď som povedal "politickú charakteristiku", nehovoril som o členstve v tej ktorej strane. To je podľa mňa všeobecný výraz, ktorý si môže pán minister a predkladateľ interpretovať tak, ako sa tu dozvedel, že je žiadúce. Keď to tak neurobí, je možné, že jeho kandidáti po vyšetrení na príslušných výboroch neprejdú a my ich eventuálne nezvolíme. Tieto možnosti sú nám poskytnuté. Slovo má poslanec Mandler, potom poslanec Stome.

Poslanec SL E. Mandler: Krátce na otázku pana poslance Uhla - doporučuji, aby tam nebyla barva pleti a rasa.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem vám. Slovo má pán poslanec Stome.

Poslanec SN K. Stome: Mám pocit, dámy a pánové, že bychom měli uvažovat o charakteru této navrhované změny. V podstatě je to opravení redakční chyby. Nevím, o čem je třeba dále diskutovat, a myslím, že návrh ze strany předsedajícího byl korektní.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem vám za podporu, pán poslanec. Slovo má pán poslanec Šamalík.

Poslanec SN F. Šamalík: Řekl bych k tomu ještě jednu věc. Je to státní orgán a v Listině se říká, že stát se neváže k žádné výlučné ideologii ani k náboženství. Jestliže my děláme tuto věc, porušujeme tento článek zcela evidentně.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem vám. Ešte pán poslanec Valko, Zeman a Lux. Zdá sa mi, že technických poznámok je veľa a strácame čas.

Poslanec SL E. Valko: Domnievam sa, že informácia má len charakter, aby sa vedelo, aká je prípadne jeho politická príslušnosť. Avšak na strane druhej si myslím, že len vtedy by to bolo v rozpore s Listinou základných ľudských práv, keby kvôli príslušnosti k určitej politickej strane - nedaj bože farbe pleti - nebol zvolený do tohto orgánu alebo nebol pripustený k voľbám. Buďto je pripustený k voľbám a len sa žiada to, čo je v článku 17 Listiny, teda právo na informáciu, a to je všetko. Podľa môjho názoru z tohto dôvodu poskytnutie takejto informácie nie je v rozpore, keby nebol zvolený a ako dôvod by sa objavilo, že je to politická príslušnosť, to je v rozpore s Listinou ľudských práv. (Potlesk.)

Poslanec SN M. Zeman: Pane předsedající, po předchozím výkladu, který unikal mé inteligenci, jsem se chtěl vzdát slova, ale přece jen bych navrhl kompromisní řešení. Jak víte, v bodu I/2 se říká "osobní představení kandidátů ve výborech pro plán a rozpočet". Nikdo nemůže bránit kterémukoli členu nejen těchto výborů, ale protože zasedání výborů je veřejné, tedy komukoli z dalších výborů, aby se kandidáta na cokoli zeptal. Třeba i na barvu pleti, pokud je barvoslepý. Ale nevidím důvod, aby se to dávalo do usnesení už z toho důvodu, že jedno z mých vyhození z místa bylo zdůvodněno tím, že preferuji odborná kritéria před kritérii politickými. Byl bych nerad, aby se to opakovalo ve svobodném parlamentě.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: V tom prvom bode s vami súhlasím. Hlási sa ešte pán poslanec Lux.

Poslanec SN J. Lux: Pane předsedající, dovoluji si doporučit, abychom slova "politická charakteristika" změnili na "osobní charakteristika". Osobní představení, jak kolega Zeman mínil, myslím, že máme právo požadovat a v rámci tohoto osobního představení i osobní charakteristiku.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Sťahujem teda svoj pozmeňujúci návrh, pretože, myslím, že doplnenie osobných dát kandidátov dostatočne pokrýva záležitosť. Osobné predstavenie kandidátov môže prešetriť aj ich eventuálne politickú bezúhonnosť. Navrhnutie väčšieho počtu kandidátov dokonca rozmnožuje možnosť v tomto smere. Sťahujem teda moju doplňovaciu poznámku.

Iné poznámky neboli. Pozmeňovací návrh pána poslanca Tichého sme zamietli.

Navrhujem teda, aby sme teraz vyslovili alebo nevyslovili súhlas so znením tlače 1008, ako ho máte pred sebou - obsahuje žiadosť vláde a ukladá predsedníctvam snemovní isté veci.

Budeme teda hlasovať. Konštatujem, že obidve snemovne sú uznášaniaschopné.

Kto súhlasí s návrhom výboru pre plán a rozpočet, ako je obsiahnuté v tlači 1008, nech zdvihne ruku a stisne tlačidlo!

(Hlasuje se.)

(SN 72, SL 70)

Kto je proti? (SN 4, SL 0)

Kto sa zdržal hlasovania? (SN 24, SL 33)

Ďakujem. Zisťujem, že Snemovňa národov schválila návrh 72 hlasmi, 4 hlasy boli proti a 24 sa zdržalo hlasovania. Snemovňa ľudu schválila návrh 70 hlasmi, nikto nebol proti a 33 poslancov sa zdržalo hlasovania.

Výsledok nášho rozhodnutia je teda taký, že rozhodnutie o tlači 975 a o obsahu sa presúva na ďalšiu schôdzu, pričom pre ďalšiu schôdzu sa musia pripraviť opatrenia, ako sú obsiahnuté v tlači 1008.

(Poznámka redakce: usnesení FS č.226)

Považujem za vhodné vyhlásiť do 14.00 hodiny prestávku.

Je mi ľúto, že pán minister Miller prerokuje svoju agendu až po obede.

Ešte chcem povedať, že ústavnoprávne výbory sa majú zísť v miestnosti číslo 274. Upozorňujem, že bolo tiež zvolané politické grémium do miestnosti 026.

Prerušujem teraz naše zasadnutie do 14.00 hodiny.

(Schůze přerušena ve 13.55 hodin.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP