Čtvrtek 7. listopadu 1991

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji ministru Dlouhému. Předpokládám, že žádné pozměňovací návrhy nezaznějí. Táži se zpravodajů, zda žádají o závěrečné slovo? S technickou připomínkou se hlásí kolega Fišera.

Poslanec SN I. Fišera: Já bych měl otázku na pana ministra. Pane ministře, kdo tenkrát hlasoval proti zákonu o půdě?

Předsedající předseda SL R. Battěk: Nechme tu otázku ve vzduchu. Žádám pana ministra, aby se nenechal zlákat k odpovědi. S další technickou poznámkou se hlásí profesor Šamalík.

Poslanec SN F. Šamalík: Já mám jenom dotaz, zda ta věta "jak dlouho ještě budou zaznívat" se opírá o nějakou normu nebo je to náznak jakýchsi úvah o možnostech cenzury?

Předsedající předseda SL R. Battěk: Protože jsem otázce neporozuměl, budeme pokračovat. Táži se zpravodajů, zda chtějí vystoupit? Nechtějí. S technickou poznámkou se hlásí ještě poslanec Ransdorf.

Poslanec SN M. Ransdorf: Já jsem rád, že pan ministr hospodářství se zde také blýskl znalostmi klasické literatury. Byla to nepochybně narážka na Cicerona, na řeč proti Catilinovi. A tak bych se ho zeptal, zda v duchu této narážky nás pokládá také za spiklence, jako byl Catilina?

Předsedající předseda SL R. Battěk: Prosím, abychom se zřekli všech narážek. Já jsem povinen upozornit sněmovny, že pro přijetí ústavního zákona, o nějž se v tomto případě jedná, se vyžaduje kvalifikovaná většina podle článku 41 ústavního zákona o čs. federaci.

Podle tohoto ustanovení k přijetí ústavního zákona je třeba souhlasu třípětinové většiny všech poslanců SL, jakož i třípětinové většiny všech poslanců SN zvolených v ČR a třípětinové většiny všech poslanců SN zvolených v SR. Konstatuji, že v této chvíli, kdy přistupujeme k hlasování o návrhu tohoto zákona, je přítomno v SL 106 poslanců, což je dostatečný počet, v české části SN je přítomno 60 poslanců, ve slovenské části SN je přítomno 50 poslanců, takže obě sněmovny jsou usnášeníschopné k přijetí ústavního zákona.

(15.22 hodin)

Přistupujeme k hlasování.

Táži se poslanců obou sněmoven, kdo souhlasí s navrženým zákonem, nechť hlasuje! Děkuji. (SN ČR 31, SN SR 37, SL 63)

Kdo je proti, nechť hlasuje! Děkuji. (SN ČR 17, SN SR 13, SL 23)

Kdo se zdržel hlasování, nechť hlasuje! Děkuji.

(SN ČR 16, SN SR 2, SL 24)

Výsledky hlasování jsou následující: v české části Sněmovny národů třicet jedna pro, sedmnáct proti, šestnáct se zdrželo, nikdo neignoroval. Ve slovenské části Sněmovny národů třicet sedm pro, třináct proti, dva se zdrželi, jeden ignoroval. Ve Sněmovně lidu šedesát tři pro, dvacet proti, dvacet čtyři se zdrželo, nikdo neignoroval.

Konstatuji, že návrh zákona nebyl přijat oběma sněmovnami. (Potlesk.)

Prosím, abyste neopouštěli jednací síň, dokončíme jednání o usnesení návrh na odsouzení všech projevů rasismu a zejména antisemitismu (tisk 974) a návrh usnesení SL a SN (tisk 1004).

Žádám zpravodaje, aby se dostavili na svá místa. Měli bychom hlasovat o pozměňovacích návrzích.

Prosím, aby se navrhovatel ujal závěrečného slova. Prosím pana poslance Blažka.

Poslanec SN A. Blažek: Pane předsedo, pane předsedající, dámy a pánové! Dovolte mi, abych ve stručnosti reagoval na některé námitky, postřehy, příp. pozměňovací návrhy, které zde zazněly k předloženým tiskům.

Především zde zazněl návrh kolegy poslance Kanise, ze kterého jsem pro sebe vyvodil, že jde o ztotožnění politické nesnášenlivosti s rasismem. Já se k tomu vyslovovat nebudu, protože se domnívám, že kolegyně Sándorová to už velice výstižně udělala. Děkuji jí za to.

Druhý komplex námitek zazněl od kolegy Kvasničky, který navrhoval, abychom do usnesení pojali i širší projevy nesnášenlivosti; měl konkrétně na mysli hanobení katolických kostelů. Domnívám se, že jde o kvalitativně úplně odlišné věci. Hanobení katolických kostelů je projev vandalismu. Je to sice zvláště zavrženíhodná forma nekulturního chování a je to samozřejmě také projev neúcty k materiálním a duchovním hodnotám, které vyznává někdo jiný než ten, kdo je ničí, ale hanobení hrobů je přece mnohem odpornější činnost. Je odporná tím, že se pachatelé proviňují na mrtvých a v případě židovských hrobů velice často právě na obětech násilí, teroru a zvůle, na mrtvých, kteří se nemohou ani bránit, ani dovolávat spravedlnosti.

O to odpudivější je toto hanobení také tím, že se k němu pravidelně využívá nacistických symbolů a je nejčastěji spojeno s propagací těch stránek nacismu a fašismu, kterými se tato hnutí na lidstvu nejvíce provinila.

Z těch dalších návrhů bych věnoval pozornost projevu, který zde přednesl kolega poslanec Benčík. Pan poslanec nám zde odcitoval Listinu práv a svobod, kde ochrana práv, jejichž porušování zde chceme odsoudit, je už dostatečně pevně zakotvena. Já s ním souhlasím s tím, že to vše v Listině práv a svobod skutečně je.

Dovolte mi však k jeho vystoupení jednu poznámku, ze které snad vyplyne rozdílnost našeho pohledu na tento problém.

Před časem došlo ve Francii k masovým projevům antisemitismu, k hanobení židovských hrobů a židovských památek s použitím nacistických symbolů. Tehdy francouzský prezident necitoval Listinu práv a svobod, přestože tato Listina je ve Francii více doma než u nás. Postavil se v čelo obrovské protestní demonstrace, která na protest proti takovému jednání prošla Paříží! Děkuji vám za pozornost.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji panu navrhovateli. Prosím, ať se ujmou své funkce zpravodajové.

Společná zpravodajka výborů SL R. Šormová: Vážený pane předsedo, pane předsedající, kolegyně a kolegové, čtyři poslanci zde předložili své pozměňovací návrhy, resp. pět, ale pan poslanec Kvasnička se připojil k návrhu pana poslance Kanise.

Některé návrhy se snaží text usnesení zúžit, většina pak rozšířit.

Podle mého názoru však o skutečné rozšíření nejde. Návrh usnesení jasně říká, že odsuzuje všechny projevy nesnášenlivosti, proto podle našeho názoru není nutné ani potřebné taxativně vyjmenovávat jednotlivé typy nesnášenlivosti.

Zároveň pan navrhovatel vysvětlil, proč ve svém návrhu kladl zvláštní důraz na projevy rasismu a zvláště antisemitismu. Já osobně pohnutky, které kolegu Blažka k tomu vedly, plně chápu a jeho snahu sdílím. Podle mého názoru nemá velký smysl, abychom dále uvažovali o tom, zda něco deklarujeme více či méně a toto má smysl. Celá první část návrhu usnesení je deklarativní a já jsem se - stejně jako kolega Blažek - snažila vám na začátku sdělit, proč nepovažuji tuto deklaraci za zbytečnou, zvláště je-li doplněna o odstavec, jak ho navrhl sociální a kulturní výbor a jak je obsažen v tisku 1004.

Podle mého názoru je otázkou pouze to, zda parlament vyjádří svou politickou vůli odsoudit všechny projevy nesnášenlivosti a zároveň jmenovat dva z těchto projevů zvlášť a zdůraznit tak jejich závažnost. Podle mého názoru by tak parlament měl učinit, kdyby pro nic jiného, tak jen pro to, že je to parlament evropský, evropské země a že historie pro nás není jen pramenem poznání, ale také něčím, co nás zavazuje.

A nyní k hlasování. Je zde několik pozměňovacích návrhů, které se vzájemně - musím říci - vylučují. Po diskusi a úvaze s kolegou Prokopem jsme dospěli k přesvědčení, že nelze je seřadit tak, aby to bylo logické, po posloupnosti. Čili navrhujeme přidržet se jednacího řádu a hlasovat o pozměňovacích návrzích v pořadí, v jakém byly podány. Nezbývá mi před hlasováním říci nic jiného, než že osobně nedoporučuji k přijetí ani jeden z pozměňovacícdh návrhů, byť vím, že některé z nich byly podány ve snaze texdt vylepšit. Podle mého názoru je však návrh usnesení, jak je předložen v tisku 1004, kompaktním celkem, což plní svůj účel. Zároveň předjímám následující debatu, která by se zde měla odehrát po té, co zpráva bude předložena. Doporučuji vám, abyste schválili návrh usnesení, jak je navržen v tisku 1004. Děkuji.

Prvním návrhem, který byl přednesen je návrh pana poslance Soldáta. Pan poslanec Soldát navrhuje ve druhém odstavci návrhu usnesení, který začíná slovem "odsuzuje", vypustit slova "zejména rasismu a zvláště pak antisemitismu". Začátek odstavce by tedy zněl: "Federální shromáždění odsuzuje všechny projevy nesnášenlivosti, kterých...".

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Budeme muset počkat, Sněmovna lidu ještě není schopna usnášení. Žádám poslankyně a poslance Sněmovny lidu a Sněmovny národů, aby se dostavili do jednací síně. Budeme hlasovat.

Společný zpravodaj výborů SN M. Prokop: Chtěl bych jen upozornit, kolegové, že jsme s kolegyní Šormovou dospěli k názoru, že všechny pozměňovací návrhy vpodstatě vylučují jeden druhý. Takže, přijmeme-li jakýkoli z nich, nebo lépe řečeno už ten první, věcně se domníváme, že už nemůžeme hlasovat o žádném jiném dalším prostě proto, že znění prvního druhý vylučuje. Z tohoto důvodu ani já nedoporučuji přijmout žádný z pozměňovacích návrhů.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Takže ještě jednou vyzývám poslankyně a poslance, aby se dostavili do jednací síně. V této chvíli jsme usnášeníschopni. Prosím, zaujměte svá místa.

S technickou poznámkou se hlásí poslanec Kanis.

Poslanec SN P. Kanis: Chcel by som povedať len toľko, že touto iniciatívou, ktorá tu bola navrhovaná, tu bola príležitosť vyjadriť sa proti, alebo odsúdiť niektoré znepokojujúce fenomény, či už v oblasti ľudského súžitia, vzťahov politických, nacionálnych aj problémy rasové. Zdá sa mi, že to čo tu povedali spravodajcovia aj navrhovateľ, je proste premrhanie tejto šance. Je možné návrhy posudzovať rozdielne, ale návrhy vyšli z istej dobrej vôle, ale to ako spravodajcovia povedali, je proste veľmi priehľadné a veľká škoda, že i vy zabíjate myšlienku, ktorá sa tu dala realizovať. Je to proste politicky veľmi utilitárne, čo ste tu predviedli.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji panu poslanci Kanisovi.

Považuji počet poslanců za náležitý, budeme tedy hlasovat o prvním návrhu. Bylo by dobré, kdybyste ještě jednou zopakovala, o čem budeme hlasovat.

Společná zpravodajka výborů SL R. Šormová: První návrh je návrh kolegy Soldáta - ve druhém odstavci, který začíná slovem "Odsuzuje", vypustit slova "zejména rasismu a zvláště pak antisemitismu".

Předsedající předseda SL R. Battěk: Slyšeli jste pozměňovací návrh.

(15.36 hodin)

Kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť hlasuje! (SN 34, SL 29) Děkuji.

Kdo je proti? (SN 12, SL 18.) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (SN 47, SL 43) Děkuji. Sněmovna národů 34, 12, 47, 5 poslanců ignorovalo, Sněmovna lidu 29, 18, 43, 4 poslanci ignorovali. Návrh nebyl přijat.

Společná zpravodajka výborů SL R. Šormová: Další návrh přednesl kolega poslanec Doležal. Týká se stejuného odstavce. Kolega Doležal navrhuje změnu formulace: "Federální shromáždění ČSFR odsuzuje všechny projevy národní a národnostní nesnášenlivosti, rasismu a antisemitismu, kterých jsme v poslední době svědky na celém území našeho státu...".

Předsedající předseda SL R. Battěk: Je to srozumitelné, budme hlasovat.

(15.38 hodin)

Kdo z poslanců obou sněmoven je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť hlasuje! (SN 31, SL 25) Děkuji.

Kdo je proti? (SN 5, SL 3) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (SN 61, SL 68) Děkuji. Ve Sněmovně národů 31, 5, 61, 8 poslanců ignorovalo, Sněmovna lidu 25, 3, 68, 2 poslanci nehlasovali. Pozměňující návrh nebyl přijat.

Prosím o další návrh.

Společná zpravodajka výborů SL R. Šormová: Další v pořadí je několik návrhů pana poslance Kanise. Prvním návrhem je, že pan poslanec Kanis navrhuje za slova "všechny projevy" - ve stejném odstavci, o kterém jsme už mluvili - doplnit slova "politické, náboženské, nacionální a rasové nesnášenlivosti..." a dále pokračovat "kterých jsme v našem státě v poslední době svědky".

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Přistoupíme k hlasování.

(15.40 hodin)

Kdo souhlasí s uvedeným pozměňujícím návrhem, nechť hlasuje! (SN 40, SL 35) Děkuji.

Kdo je proti? (SN 5, SL 6) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (SN 60, SL 52) Děkuji.

Sněmovna národů 40, 5, 60, 3 poslanci nehlasovali, Sněmovna lidu 35, 6, 52, 6 poslanců ignorovalo. Pozměňovací návrh nebyl přijat.

Poslankyně SL R. Šormová: Následují čtyři další návrhy poslance Kanise k tomu samému, které se postupně zužují. Je dobré na začátek říci, že s přijetím kteréhokoliv ze čtyř návrhů souvisí to, že by byla vypuštěna slova "rasismu a zejména antisemitismu". Druhý návrh je doplnit za slova "všechny projevy" slova "náboženské, nacionální a rasové." Je to zúžení oproti předchozímu návrhu.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Budeme hlasovat. Táži se poslanců, kdo je pro uvedený pozměňovací návrh? (Hlasuje se.) Děkuji. (SN 35, SL 35)

Kdo je proti? (SN 11, SL 14)

Kdo se zdržel hlasování?(SN 52, SL 51)

Děkuji. Hlasování bylo následující: SN 35 - 11 - 52, 10 ignorovalo. SL 35, 14 - 51, 3 ignorovali. Ani tento pozměňovací návrh nebyl přijat. (Poslanec Kanis: stahuje další návrhy.) Děkuji. Takže tím jsme vyčerpali všechny.

Poslankyně SL R. Šormová: Předpokládám, že ano, protože návrh na změnu preambule, jak ji navrhl poslanec Magyar, byl vázán na schválení prvního návrhu poslance Kanise, který nebyl přijat. Domnívám se, že by změna preambule v této situaci už neměla smysl.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Chce se pan poslanec Magyar vyjádřit?

Poslanec SL F. Magyar: Vzhľadom k tomu, že návrh pána poslanca Kanisa bol zamietnutý, návrh, ktorý by bol súčasťou môjho návrhu, nepokladám za rozumné strácať čas novým hlasovaním.

Poslankyně SL R. Šormová: V tom případě jsou to všechny pozměnovací návrhy a můžeme hlasovat o návrhu usnesení, jak je obsaženo v tisku 1004.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Chcete ho přečíst v konečném znění? Prakticky žádné změny nebyly, usnesení máme k dispozici, přistoupíme tedy k hlasování o usnesení jako celku.

(15.42 hodin)

Táži se poslanců obou sněmoven, zda souhlasí s celkovým návrhem usnesení FS odsuzujícím rasismus a zejména antisemitismus? (Hlasuje se.) Děkuji. (SN 86, SL 61)

Kdo je proti? (SN 0, SL 2)

Kdo se zdržel hlasování? (SN 7, SL 16)

Děkuji. Konstatuji, že usnesení bylo přijato tímto počtem hlasů: SN 86 pro, nikdo proti, 7 se zdrželo, 6 poslanců ignorovalo. SL 61 pro, 2 proti, 16 se zdrželo, 20 poslanců nehlasovalo. Návrh usnesení byl přijat.

(Poznámka redakce: usnesení FS č.218)

Dalším bodem jednání bude druhé kolo hlasování o kandidátech ústavního soudu. Další řízení schůze předávám poslanci Stankovi.

(Řízení schůze převzal místopředseda FS J. Stank.)

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Vážené Federálne zhromaždenie, pristúpime k druhému kolu hlasovania o návrhoch na kandidátov funkcie sudcov Ústavného súdu. Pripomínam, že v prvom kole boli zvolení za Českú republiku Vladimír Čermák a Vlastimil Ševčík, za Slovenskú republiku Marian Posluch, Ján Vosček a Peter Kresák.

V súlade s ustanovením článku šesť schváleného volebného poriadku postupujú do ďalšieho kola títo kandidáti: Ernest Valko, Dušan Nykodím za Slovenskú republiku, za Českú republiku Zdeněk Kessler, František Houška, Václav Pavlíček a Josef Mečl.

Schválené komisie už organizačne zabezpečili hlasovanie, dostali ste všetci hlasovacie lístky. Na hlasovacom lístku Snemovne národov je názov Kandidátna listina, toho si nevšímajte, je to hlasovací lístok. Upozorňujem, že hlasovacie lístky budú považované za neplatné, keď bude na lístku zatrhnutých viac ako jedno meno u občana Slovenskej republiky a viac ako dve mená u kandidátov občanov Českej republiky. Ihneď po ukončení hlasovania budeme ďalej pokračovať v 18. spoločnej schôdzi.

(Jednání bylo v 15.45 hodin přerušeno k volbám.)

(Jednání opět zahájeno v 16.10 hodin.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP