Čtvrtek 31. října 1991

Ako spravodajca ústavnoprávneho výboru trvám v tomto prípade na stanovisku ústavnoprávneho výboru.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Budeme hlasovat. Žádám poslance Sněmovny lidu, aby zaujali svá místa.

(17.10 hodin)

Kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko! (SN ČR 29, SN SR 29, SL 38) Děkuji.

Kdo je proti? (SN ČR 3, SN SR 5, SL 18) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (SN ČR 22, SN SR 10, SL 19) Děkuji. V české části 29 pro, 3 proti, 22 poslanců se zdrželo, ve slovenské části Sněmovny národů 29 pro, 5 proti, 10 poslanců se zdrželo. Ve Sněmovně lidu 38 pro, 18 proti, 19 poslanců se zdrželo. Návrh přijat nebyl. Prosím pana zpravodaje.

Společný spravodaj výborů SL O. Világi: Teraz by sme mali hlasovať o tom, čo navrhujú ústavnoprávne výbory, vláda to neodporúča. Ústavnoprávne výbory navrhli v ods. 2 nové znenie: "Zmluvu o užívaní družstevného bytu možno uzatvoriť za podmienok ukladaných stanovami bytového družstva. Na užívanie družstevného bytu sa použije podobné ustanovenie o nájme bytu."

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Ještě bych dal slovo panu místopředsedovi pro ty poslance, kteří nebyli při jeho výkladu. Stručně, pane místopředsedo.

Místopředseda vlády ČSFR P. Rychetský: Budu vskutku stručný. Tady není rozpor mezi vládou a kýmkoli jiným co do obsahu. Tady jde o to, že ústavně právní výbory navrhují, aby jeden a tentýž institut - nájem bytu - u družstevního bytu měl jiný název. V celém textu termín "nájem", "nájemní smlouva" nahrazují "užívací vztah", "užívací právo", "užívání bytu". Přitom ale obsah je stejný, a proto s tím nesouhlasíme. Kdyby tento druhý odstavec teď nebyl přijat, není třeba hlasovat asi o sedmi, které jsem vyjmenoval v dalším ustanovení, protože všude zůstane stejný obsah, zůstane slovo "nájem".

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Ještě poslanec Špaček má faktickou poznámku.

Poslanec SL J. Špaček: Jde skutečně o faktickou poznámku. Myslím, že pan místopředseda vlády v tomto případě nemá pravdu. Nejde o stejný institut, o stejnou věc. Já jako uživatel družstevního bytu, který v příštím roce bude mít splacenou půjčku státu na výstavbu tohoto družstevního bytu, nevím, proč bych měl na něj uzavírat nájemní smlouvu. Byt už bude můj. (Hlasy z pléna: To není pravda.)

Poslanec SL O. Világi: Ústavnoprávne výbory to navrhujú preto, že rešpektujú ten psychologický moment, ktorý vládne v našej spoločnosti, že tí, ktorí užívajú družstevný byt, majú k nemu iný vzťah, pretože ho nadobudli iným spôsobom ako tí, ktorí užívajú štátny byt. Títo ľudia by sa cítili ukrivdení, dostali by sa do rovnakého postavenia. Ústavnoprávne výbory sa domnievajú, že z hľadiska spravodlivosti v tejto spoločnosti sa musí vyhovieť požiadavkám tých, ktorí užívajú družstevný byt. Tento aspekt nás viedol k tomuto návrhu, dajme hlasovať. Spravodajcovia odporúčajú znenie, ktoré predložili ústavnoprávne výbory.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Věc je, myslím, jasná, můžeme hlasovat.

(17.15 hodin)

Kdo je pro tento pozměňovací návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko! (SN ČR 42, SN SR 35, SL 50) Děkuji.

Kdo je proti? (SN ČR O, SN SR O, SL 4) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (SN ČR 15, SN SR 10, SL 19) Děkuji. V české části Sněmovny národů 42 pro, nikdo proti, 15 se zdrželo, ve slovenské části 35 pro, nikdo proti, 10 poslanců se zdrželo. Ve Sněmovně lidu 50 pro, 4 proti, 19 poslanců se zdrželo. Návrh přijat nebyl. Prosím další pozměňovací návrh. Ještě technická připomínka pan poslanec Černý.

Poslanec SL J. Černý: Toto ustanovení, jak jsme byli informováni, když nebude schváleno, má za následek automatické zrušení x-dalších bodů. Prosil bych o zopakování těchto bodů, jejich čísel.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Pan místopředseda to uvede.

Místopředseda vlády ČSFR P. Rychetský: Máme stále před sebou tisk 966 - společná zpravodajská zpráva ústavně právních výborů. Nemusí se hlasovat a neplatí tyto body: 78, 79, 80, 81, kde ovšem si jsem vědom toho, že je tady ještě poslední řádek o slyšení orgánu družstva, a ten s hlasováním, které proběhlo, nesouvisel. Mělo by se o něm hlasovat zvlášť. Dále zbytek 81 (druhý odstavec). Bod 82 - jsou tam tři pomlčky - poslední pomlčka už jakoby neexistuje. Dále v celém bodu 83, odst. 2 se už nehovoří o užívání, ale o nájmu, ale o poslední větě odst. 2 se bude hlasovat z jiných důvodů zvlášť. Jestli se nemýlím, tak již zbývá jediné ustanovení společné zprávy, které vypadává, tj. § 878 na poslední straně (str. 26).

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Ptám se pánů zpravodajů, zda to je tak správné? Pan poslanec Schneider se hlásí s faktickou poznámkou.

Poslanec SL J. Schneider: Ještě bod 88.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Dobře. Prosím zpravodaje o další pozměňovací návrh.

Poslanec SL O. Világi: Teraz budeme hlasovať o pozmeňujúcom návrhu poslanca Bendu. Poslanec Benda navrhuje § 691 na str. 14 upraviť tak, že v piatom riadku by sa za slovo "nákladov" doplnilo: "najviac však do výšky nájomného za 3 mesiace". Potom má druhú alternatívu - za 6 mesiacov.

Do obeda sme mali možnosť si objasniť stanoviská, pán poslanec Benda súhlasil s alterantívou, že by sme v § 691 za slová "odstrániť nedostatky" doplnili slova "nevyhnutnej miere".

To znamená, že túto alternatívu poslanec Benda považuje za svoju alternatívu "za 3 mesiace", pokiaľ by náš pozmeňovací návrh spoločne s pánom poslancom Bendom neprešiel, pán poslanec Benda trvá na tom, aby sme hlasovali o jeho návrhu, to je alternatíva II "6 mesiacov". Teraz by sme mali hlasovať o § 691, za slová "odstrániť nedostatok" bol doplnený text "v nevyhnutnej miere". Potom by text pokračoval ďalej. Keď návrh neprejde, musíme hlasovať o alternatíve VI s tým, že vláda odporúča, spravodajcovia odporúčajú.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Pokud si vzpomínám vláda návrh poslance Bendy nedoporučuje.

Společný zpravodaj výborů SL O. Világi: Prosím vás, takto. Vláda súhlasila s týmto pozmeňujúcim návrhom, ako som to teraz prečítal, pán podpredseda Rychetský tam nebol, nemám zaznamenané tie zmeny, ale zástupca vlády do obeda s tým súhlasil, s týmto pozmeňujúcim návrhom.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Žádám místopředsedu vlády, protože on je tady pověřen, aby zaujal stanovisko vlády.

Místopředseda vlády ČSFR P. Rychetský: Ukazuje se, že tento text, o kterém se má hlasovat, nikdo nemáte.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Tam jsou doplněna jen dvě slova.

Místopředseda vlády ČSFR P. Rychetský: Je-li tomu tak, jak říká pan zpravodaj, že pan poslanec Benda by svůj návrh stáhl zpět, a místo toho limitu 3 měsíce - 6 měsíců to limituje, že má nárok na úhradu nákladů jenom "v nezbytné míře" pak s tím samozřejmě vláda souhlasí. Je to návrh, který písemně nikdo nemáme.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Vážení kolegové, jsou jisté situace, které jsou komplikované, včera pan poslanec Benda předal své pozměňovací návrhy zpravodajům a expertní komisi, která na návrzích pracovala. Myslím, že můžeme stanovisko zpravodajů v této věci brát jako seriózní návrh, který s poslancem Bendou byl projednán. Pokud nepřijmeme tento první pozměňovací návrh, budeme hlasovat o dvou pozměňovacích návrzích pana poslance Bendy, které jsou v tisku uvedeny, čili pan poslanec Benda jako navrhovatel nebude nikterak ve svých právech zkrácen.

Společný zpravodaj výborů SL O. Világi: Pán poslanec Benda stiahol svoj pozmeňovací návrh, pokiaľ ide o 3 mesiace, stiahol ho preto, aby sme mohli hlasovať o tomto znení, ktoré som pred chvíľou prečítal. Pokiaľ to neprejde, musíme hlasovať o 6 mesiacoch.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Myslím, že věc je jasná a můžeme hlasovat. (17.25 hodin)

Kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko! (SN ČR 46, SN SR 41, SL 64) Děkuji.

Kdo je proti? (SN ČR 0, SN SR 0, SL 2) Děkuji.

Kdo se zdržel? (SN ČR 3, SN SR 5, SL 13) Děkuji.

V české části SN bylo 46 hlasů pro, nikdo proti, 3 se zdrželi, ve slovenské části 41 pro, nikdo proti, 5 se zdrželo, ve Sněmovně lidu 64 pro, 2 proti, 13 se zdrželo, návrh byl přijat.

Tím nemusíme hlasovat o alternativě II. Prosím další návrh.

Společný zpravodaj výborů SN V. Ševčík: K § 693 pan poslanec Bobovnický navrhuje doplnit odstavce... (Pan poslanec návrh stahuje).

§ 696 poslanec Valko navrhuje upravit odstavec 3. Stanovisko vlády a zpravodajů je záporné.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Ano budeme hlasovat, pan poslanec Valko trvá na hlasování. (17.26 hodin)

Kdo je pro tento pozměňovací návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko! (SN ČR 12, SN SR 8, SL 19) Děkuji.

Kdo je proti? (SN ČR 2, SN SR 6, SL 10) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (SN ČR 33, SN SR 27, SL 24) Děkuji.

V české části SN 12 pro, 2 proti, 33 se zdrželo, ve slovenské části 8 pro, 6 proti, 27 se zdrželo, ve Sněmovně lidu 19 pro, 10 proti, 44 se zdrželo. Návrh přijat nebyl. Prosím další návrh.

Společný zpravodaj výborů SN V. Ševčík: Tentýž § 696 návrh pana poslance Bendy, který navrhuje odstavec 1, řádek 4 upravit takto: Za slovo "nájemné" vložit "a změnit další podmínky nájemní smlouvy". Stanovisko vlády i předkladatelů je kladné.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Můžeme hlasovat. (17.28 hodin) Kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko! (SN ČR 45, SN SR 42, SL 75) Děkuji.

Kdo je proti? (SN ČR 0, SN SR 0, SL 0) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (SN ČR 7, SN SR 2, SL 4) Děkuji.

V české části SN 45 pro, nikdo proti, 7 se zdrželo, ve slovenské části 42 pro, nikdo proti, 2 se zdrželi, ve Sněmovně lidu 75 pro, nikdo proti a 4 se zdrželi. Návrh byl přijat. Prosím dále.

Společný zpravodaj výborů SL O. Világi: Musíme hlasovať o alternatíve II v znení, ako ho navrhli ústavnoprávne výbory. Je to § 706, tlač 966, strana 18 bod 82. Ústavnoprávne výbory navrhujú vypustiť slovo "súrodenci" a druhú vetu. Tou vetou by vypadli "družky". Budeme hlasovať s tým, že v tomto prípade spravodajcovia odporúčajú, aby ostalo pôvodné znenie vládneho návrhu s tým, že neodporúčajú prijatie znenia návrhu ústavnoprávnych výborov.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Aby nedošlo k omylu, pan poslanec Ševčík upřesní způsob hlasování v této věci. Prosím pane zpravodaji.

Společný zpravodaj výborů SN V. Ševčík: Domnívám se, že nelze hlasovat najednou, mám za to, že musíme hlasovat nadvakrát, nejdříve o vypuštění sourozenců a potom zvlášť o družkách.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Je to teď jasné? Prosím pana místopředsedu, aby teď nezdržoval zpravodaje. Zpravodaj musí dávat pozor na způsob hlasování o návrzích, protože za to odpovídá.

Budeme hlasovat. Jde o vypuštění slova "sourozenci". Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se.) Děkuji. (SN ČR 39, SN SR 36, SL 42)

Kdo je proti? (SN ČR 4, SN SR 1, SL 7)

Kdo se zdržel hlasování? (SN ČR 5, SN SR 7, SL 22)

Děkuji. V české části SN 29 pro, 4 proti, 5 poslanců se zdrželo. Ve slovenské části 36 pro, jeden proti, 7 poslanců se zdrželo, a ve Sněmovně lidu 42 pro, 7 proti, 22 poslanců se zdrželo. Návrh přijat nebyl.

Společný zpravodaj výborů SN V. Ševčík: Pokud jde o družky, stanovisko vlády i zpravodajů je záporné. Navrhujeme, aby v zákoně zůstaly.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Je to jasné? Opakujte, pane zpravodaji, návrh. Pan poslanec Novosád má faktickou poznámku.

Poslanec SL K. Novosád: Jen bych upozornil, že hovoříme o tisku 966, který má název "návrh výborů ústavně právních". Pokud jsou tady pánové za výbory ústavně právní, nemůže být jejich návrh v rozporu s usnesením výborů ústavně právních.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Tady je stanovisko výborů, je stanovisko vlády a v této věci se tato dvě stanoviska liší. Myslím, že věc je jasná.

Společný zpravodaj výborů SN V. Ševčík: Nemyslím, že je to osobní stanovisko. My tady nezastáváme jen stanovisko ústavně právních výborů, ale jsme společnými zpravodaji všech výborů.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Nebudeme věc komplikovat, museli bychom předložit zápisy všech výborů atd. Tím nebudeme věc komplikovat. Myslím, že je to jasné. Ústavně právní výbory doporučují vypustit druhou větu, vláda s tím nesouhlasí.

Společný zpravodaj výborů SN V. Ševčík: V podstatě jde o to, že instituce družek je mnohdy tak významná, že je nelze opomenout. To bývají mnohdy svazky mnohem trvalejší a hlubší než manželství. (Hluk v sále.)

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Pánové, nebuďte formalisti, jde o to, abychom věděli, o čem hlasujeme. Ne všichni poslanci mají všechny texty před sebou, nejde tady o ovlivňování, každý má svůj názor. Jde jen o to, abychom věděli, o čem hlasujeme. Hlasujeme o vypuštění druhé věty podle návrhu ústavně právních výborů.

Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se.) Děkuji. (SN ČR 23, SN SR 34, SL 38)

Kdo je proti? (SN ČR 11, SN SR 3, SL 22)

Kdo se zdržel hlasování? (SN ČR 16, SN SR 8, SL 22)

Děkuji. V české části sněmovny národů 23 pro, 11 proti, 16 poslanců se zdrželo hlasování. Ve slovenské části 34 pro, 3 poslanci proti a 8 poslanců se zdrželo hlasování. Ve Sněmovně lidu 38 pro, 22 proti, 22 se zdrželo. Návrh přijat nebyl. Prosím zpravodaje o další návrh.

Společný zpravodaj výborů SL O. Világi: Teraz sme narazili zase na podobný problém, pretože ide o § 707, str. 17 bod 102. Ústavnoprávne výbory navrhli zmeny poslednej vety "členstvo zostaviteľa môže tiež prejsť na viacerých dedičov." Vláda s tým nesúhlasí, je toho názoru, že členský podiel nemôže dediť viac dedičov.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Prosím pana místopředsedu o technickou poznámku.

Místopředseda vlády ČSFR P. Rychetský: To je vskutku technická poznámka. To není zde přesné, že vláda si nemyslí, že nemůže dědit více dědiců. Zákon říká, že to nemůže. § 700 to zakazuje. Tato věta ve vládním návrhu je stylizována tak, že může více dědiců, jde-li o více nájemných vztahů, jak jsem vysvětloval. Proto jsme pro to, aby zůstalo původní znění, jak je ve vládním návrhu.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Myslím, že věc byla vysvětlena. Můžeme hlasovat. Základem tohoto pozměňovacího návrhu je stanovisko ústavně právních výborů. Pan místopředseda uvedl důvody, pro které nedoporučuje, aby tam tato věta byla. Myslím, že věc je jasná.

Nicméně kdo po vysvětlení je pro tento pozměňovací návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se.) Děkuji. (SN ČR 6, SN SR nikdo, SL 2)

Kdo je proti? (SN ČR 6, SN SR 13, SL 32)

Kdo se zdržel hlasování? (SN ČR 39, SN SR 31, SL 41)

Děkuji. V české části SN 6 poslanců pro, 6 proti, 39 se zdrželo, ve slovenské části nikdo pro, 13 proti, 31 se zdrželo. Ve Sněmovně lidu 2 pro, 32 proti, 41 poslanců se zdrželo. Návrh přijat nebyl. Prosím zpravodaje o další návrhy.

Společný zpravodaj výborů SL O. Világi: Ďalší pozmeňujúci návrh podal poslanec Schneider. Vzťahuje sa na § 708 a pán poslanec navrhuje tento paragraf vynechať. Je to strana 15. (Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Vezměte si druhý tisk, poslanec Schneider trvá na hlasování.) Vláda neodporúča prijať tento pozmeňujúci návrh.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Prosím, kolegové, buďte pozorní, abychom hlasování mohli dokončit v klidu, abychom přesně věděli, o čem hlasujeme.

Poslanec SL J. Schneider: Chtěl bych říci dvě věty. Za prvé bych chtěl upozornit na tu věc, že tím předchozím hlasováním se situace změnila a je jiná než v době, kdy jsem tento pozměňovací návrh podával. Přesto na tom trvám, ale upozorňuji na tento fakt kolegy poslance.

Ještě jedna věc. Doufám, že mám právo vyslovit nesouhlas s interpretací pana místopředsedy Rychetského, který uvedl, že jsem zdůvodňoval ten svůj návrh obcházením analogického ustanovení. To není pravda.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Myslím, že můžeme hlasovat. Kdo je pro uvedený pozměňovací návrh poslance Schneidera, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se.) Děkuji. (SN ČR 28, SN SR 34, SL 39)

Kdo je proti? (SN ČR 6, SN SR 2, SL 15)

Kdo se zdržel hlasování? (SN ČR 16, SN SR 9, SL 22)

Děkuji. V české části SN 28 pro, 6 proti, 16 poslanců se zdrželo, ve slovenské 34 pro, 2 proti, 9 se zdrželo, ve Sněmovně lidu 39 pro, 15 proti, 22 poslanců se zdrželo hlasování. Návrh přijat nebyl.

Společný zpravodaj výborů SN V. Ševčík: Paragraf 710, pozměňovací návrh pana poslance Hubálka, str. 15 tisku, který máte před sebou. Navrhuje další třetí odstavec. Stanovisko vlády i zpravodajů je záporné.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP