Čtvrtek 31. října 1991

Společný zpravodaj výborů SN V. Ševčík: Nyní je zde návrh pana poslance Bendy k § 479. Stanovisko vlády i zpravodajů je záporné.

Společný zpravodaj výborů SL O. Világi: Pán poslanec Benda tu nie je, tak sa s ním nemôžeme dohodnúť, ale pán poslanec Pohanka mal návrh, ktorý sa dotýkal plnoletých potomkov. Keby sme prijali návrh pána poslanca Pohanku, tak by sa už nemuselo hlasovať o návrhu pána poslanca Bendu. Ale je to dosť komplikované.

Společný zpravodaj výborů SN V. Ševčík: Já si myslím, že bychom to neměli komplikovat, že bychom neměli tyto dva návrhy spojovat. Mělo by se o nich hlasovat odděleně. Stanovisko vlády i zpravodajů je k pozměňujícím návrhům pana poslance Bendy záporné.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Budeme o návrhu hlasovat.

(16.53 hodin)

Kdo je pro návrh pana poslance Bendy, nechť zvedne ruku! (SN ČR 22, SN SR 3, SL 36) Děkuji.

Kdo je proti? (SN ČR 5, SN SR 6, SL 6) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (SN ČR 26, SN SR 34, SL 27)

Návrh nebyl přijat.

Společný zpravodaj výborů SN V. Ševčík: Nyní přichází na řadu pozměňovací návrh pana poslance Pohanky, pokud trvá na hlasování. (Poslanec SL M. Pohanka: Ano, trvám.)

Stanovisko vlády i zpravodajů k tomuto pozměňovacímu návrhu je záporné.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Budeme o návrhu hlasovat.

(16.54 hodin)

Kdo je pro pozměňující návrh pana poslance Pohanky, nechť zvedne ruku! (SN ČR 6, SN SR 2, SL 31) Děkuji.

Kdo je proti? (SN ČR 6, SN SR 7, SL 15)

Kdo se zdržel hlasování? (SN ČR 36, SN SR 36, SL 30)

Návrh přijat nebyl.

Prosím další návrh.

Společný zpravodaj výborů SN V. Ševčík: Další návrhy se týkají prekluse a promlčecích lhůt. Po dohodě s panem poslancem dr. Vosčekem si myslím, že můžeme hlasovat o všech těchto návrzích, protože je to stejná problematika, najednou.

Jde o §§ 504, 509, 626, 640, 675, 683, 691, 699, 753 a 771. Stanovisko vlády i zpravodajů je záporné.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Trvá pan poslanec Vosček na hlasování? Ano, trvá. Budeme tedy hlasovat.

(16.57 hodin)

Kdo je pro tyto pozměňující návrhy, nechť zvedne ruku! (SN ČR 18, SN SR 29, SL 40)

Kdo je proti? (SN ČR 9, SN SR 5, SL 5)

Kdo se zdržel hlasování? (SN ČR 20, SN SR 18, SL 29)

Návrhy nebyly přijaty.

Prosím další návrh.

Společný zpravodaj SL O. Világi: Ďalšie návrhy sú návrhy pána poslanca Schneidera.

Poslanec SL J. Schneider: Stahuji svoje návrhy, které se týkají § 607 a 625.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Prosím další návrh.

Společný zpravodaj výborů SN V. Ševčík: Další návrh je návrh pana poslance Schneidera, kde v § 635 navrhuje vypustit část věty "pouze měl-li majetkový prospěch".

Stanovisko vlády i zpravodajů je záporné.

Předsedající první místopředseda FS Z. JičínskýBudeme o návrhu hlasovat.

(16.58 hodin)

Kdo je pro uvedený návrh, nechť zvedne ruku! (SN ČR 24, SN SR 13, SL 31)

Kdo je proti? (SN ČR 4, SN SR 1, SL 17)

Kdo se zdržel hlasování? (SN ČR 17, SN SR 29, SL 27)

Návrh přijat nebyl.

Prosím další návrh.

Společný zpravodaj výborů SN V. Ševčík: § 635 - pozměňovací návrh pana poslance Valko. Stanovisko vlády i zpravodajů je záporné.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Budeme o návrhu hlasovat.

(16.59 hodin)

Kdo je pro uvedený návrh, nechť zvedne ruku! (SN ČR 4, SN SR 5, SL 24)

Kdo je proti? (SN ČR 12, SN SR 7, SL 15)

Kdo se zdržel hlasování? (SN ČR 30, SN SR 33, SL 37)

Návrh přijat nebyl.

Prosím další návrh.

Společný zpravodaj výborů SN V. Ševčík: K § 642 poslanec Schneider svůj návrh stáhl.

K § 655 poslanec Schneider svůj návrh stáhl.

§ 669 byl vyřízen předchozím hlasováním, stejně tak § 675, návrh poslance Vosčeka.

§ 677 - poslanec Bobovnický navrhuje vypustit druhý odstavec. Stanovisko vlády i zpravodajů je záporné.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Trvá pan poslanec Bobovnický na hlasování? (Netrvá.)

Společný zpravodaj výborů SN V. Ševčík: § 678 - poslanec Bobovnický navrhuje upravit znění tohoto paragrafu podle textu. Stanovisko vlády i zpravodajů je záporné.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Pokud by návrh byl přijat, upozorňuji na tiskovou chybu. Místo "porostů" má být "pozemků". Jde o § 678 na str. 13, který má odstavce. Můžeme nechat hlasovat.

(17.02 hodin)

Kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se.) Děkuji. (SN ČR 4, SN SR 17, SL 12)

Kdo je proti? (SN ČR 1, SN SR 3, SL 5)

Kdo se zdržel hlasování? (SN ČR 45, SN SR 25, SL 55)

V SN ČR 4 pro, 1 proti, 45 se zdrželo, v SN SR 17 pro, 3 proti, 25 se zdrželo, v SL 12 pro, 5 proti, 55 se zdrželo. Návrh přijat nebyl.

Společný zpravodaj výborů SL O. Világi: Nasleduje návrh poslanca Fišeru na str. 13 Podobný návrh podal aj poslanec Doksanský, ktorý dal dva varianty. Poslanec Fišera nie je prítomný. Jeho návrh vláda neodporúča. Vláda odporúča prijať variant II v znení, ktoré navrhoval poslanec Doksanský.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Jde o poslední odstavec na str. 13. Hlasujeme tedy o návrhu poslance Fišery. Jak jste slyšeli, návrh nedoporučuje vláda, nedoporučují jej ani zpravodajové. (Poslanec SN I. Fišera svůj návrh stahuje.)

Společný zpravodaj výborů SL O. Világi: Musíme hlasovať o variente II v znení návrhu poslanca Doksanského. Vláda odporúča, spravodajcovia tiež.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Hlasujeme o variantě II návrhu poslance Doksanského. Slyšeli jste souhlasná doporučující stanoviska zpravodajů i vlády.

(17.05 hodin)

Kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť zdvihne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se.) Děkuji. (SN ČR 53, SN SR 44, SL 76)

Kdo je proti? (Nikdo.)

Kdo se zdržel hlasování? (SN ČR 1, SN SR 2, SL 3)

Ve SN ČR 53 pro, nikdo proti, 1 se zdržel, ve SN SR 44 pro, nikdo proti, 2 se zdrželi, ve SL 76 pro, nikdo proti, 3 se zdrželi. Návrh byl přijat.

Společný zpravodaj výborů SN V. Ševčík: Jsme u § 685. Tady je situace komplikovaná.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Jde o str. 14, § 691, návrh poslance Bendy. Vážení kolegové, aby bylo jasné, o čem budeme hlasovat, žádám místopředsedu vlády o stručné stanovisko.

Místopředseda vlády ČSFR P. Rychetský: To je jeden z případů, kde vláda nesouhlasila se zprávou ústavněprávních výborů, takže jako první pozměňovací návrh je návrh společné zprávy ústavněprávních výborů (tisk 966). V tomto materiálu je návrh pod bodem 73. Bod 83 má dva body. Můžete o tom samozřejmě hlasovat společně. Bod první je návrh ústavněprávních výborů, aby se z § 685 odst. 1 vypustila poslední věta, která zní: "Nájem bytů je chráněn, nedojde-li k dohodě, lze jej vypovědět jen z důvodů stanovených zákonem". My s vypuštěním té věty nesouhlasíme. Tisk ústavněprávních výborů je vlastně v tuto chvíli protinávrhem.

Když už mám slovo, hned vzápětí pod stejným bodem začíná série kroků učiněných ústavně-právními výbory, které mění vládní návrh tak, že všude jde o družstevní byt, nepoužívá se termín "nájem, nájemní vztah a nájemní smlouva". Vracejí to zpět k termínu "užívání bytu", tj. k tomu, co jsme chtěli opustit. O bodu 73 je zřejmě třeba hlasovat napůl. Kdybyste odmítli i druhou část, tak tím jste již odmítli i body 78, 79, 80, 81 a 82, protože to všechno spolu souvisí. Pak už se užívání promítá do ostatních bodů.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Vážené kolegyně a kolegové, je to jasné. (Hlas ze sálu: Není to jasné.) Vezměte si tisk 966.

Společný zpravodaj výborů SL O. Világi: Musíte mať pred sebou vládny návrh, musíte mať pred sebou tlač 966. Keď máte tieto dva návrhy, vidíte, že ústavnoprávne výbory navrhli, aby § 685 vládneho návrhu neskončil slovom "užívania", ale aby tam bol dodatok v znení: "spravidla obsahuje popis príslušenstva a popis stavu bytu". To navrhujú ústavnoprávne výbory. Vláda s tým nesúhlasí. Ústavnoprávne výbory navrhujú ešte vypustiť druhú vetu: "Nájom bytu je chránený. Keď nedôjde k dohode, možno ho vypovedať len z dôvodov uvedených v zákone." Túto vetu navrhujú ústavnoprávne výbory vynechať a vláda s tým nesúhlasí.

To znamená, že musíme najskôr hlasovať, čo navrhujú ústavnoprávne výbory, tzn., že musíme hlasovať o tom, že ods. 1 sa doplňuje dodatkom "spravidla obsahuje aj popis príslušenstva a popis stavu bytu" a vynechá sa druhá veta v znení: "nájom bytu je chránený, keď nedôjde k dohode, možno ho vypovedať len z dôvodov stanovených v zákone".


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP