Středa 30. října 1991

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský:

Děkuji. Nyní má slovo poslanec Hrivík.

Poslanec SN P. Hrivík: Vážený pán predsedajúci, vážené Federálne zhromaždenie, Občianský zákonník je jedným z najzákladnejších a najzávažnejších legislatívnych dokumentov, ktorý je zrkadlom úrovne a kvality občianskoprávneho a politicko-spoločenského systému. Upravuje majetkové a občianskoprávne vzťahy medzi rôznymi subjektmi občianského práva. Základnými predpokladmi určujúcimi obsah novelizácie občianského zákonníka sa stalo - ako už tu bolo spomenuté - nové ustanovenie zakotvenia občianských práv a slobôd, rozvoj súkromného podnikania a obnovenie tržného hospodárstva. Vládny návrh novely občianského zákonníku tlač 685 je prvým krokom k radikálnej rekonštrukcii nášho právneho systému. Návrh novely je len úpravou starého socialistického občianského zákonníka a z toho pramenia aj jej jeho nedostatky, o ktorých sa zmienil navrhovateľ, spravodajcovia a niektorí moji predrečníci. Nemôžno ju však odmietnuť, pretože sa snažia zachytiť už novú kvalitu a atribúty posttotalitného obdobia. Novelu chápem ako prechodnú formu a zásadný krok k budovaniu nového občianského kódexu a vôbec nového právneho poriadku aj cez rozdielne a protichodné názory odborníkov na jej obsah a kvalitu.

Pretože diskusie k tomuto návrhu novely občianského zákonníka boli a sú rozsiahle a bohaté na doplňovacie a pozmeňovacie návrhy, sústredím sa len na niekoľko paragrafov. Vychádzajúc z tlače 585 a 966 predkladám tieto pozmeňovacie návrhy:

Prvý pozmeňujúci návrh sa týka § 469 a) - ide o vydedenie. Toto ustanovenie navrhujem vypustiť. Na rozdiel od dôvodovej správy treba uviesť, že toto ustanovenie sa v praxi vôbec neosvedčilo. Dôvody vydedenia sú tak neurčité, že spôsobujú a budú spôsobovať ťažké a zdĺhavé súdne spory. Poručiteľ má záujem, aby podiel vydedeného dediča nadobudol iný z dedičov a to konkrétne novela Občianského zákonníka nerieši.

Objektívna a subjektívna možnosť realizovať ciel vydedenia je daná v § 469 Občianského zákonníka, ktorý rieši dedičskú nespôsobilosť a v § 476 a následných paragrafoch, ktoré riešia dedenie zo záveti. Vydedením nemožno dosiahnuť o nič viac, a keď teda zostaviteľ má záujem, aby zákonný dedič nededil, má možnosť tomu zamedziť čiastočne testamentom, ktorý má také isté formálne náležitosti ako zápis o vydedení a vyhne sa tým zbytočným sporom, či dôvody pre vydedenie sú alebo nie sú. Na testamente sa nič nemení, aj keď tam zostaviteľ uvedie, prečo toho-ktorého dediča vydeďuje. Keď sú objektívne dôvody, napr. keď dedič zavraždí zostaviteľa alebo sa dopustí iného odsúdeniahodného činu, zákon to rieši dedičskou nespôsobilosťou. Zostaviteľ mimo toho, v záujme zamedzenia sporu po jeho smrti, má možnosť so svojim majetkom naložiť za svojho života.

Obsahom druhého pozmeňovacieho návrhu je § 476, týkajúci sa dedenia zo záveti. Navrhujem ponechať doterajšiu úpravu uvedenú v občianskom zákonníku a toto ustanovenie nenovelizovať. Novelou sa zavádza forma alografnou záveťou, tj. záveť, ktorá bude zhotovená inou osobou za účasti svedkov. Táto forma záveti môže vyvolať ťažké súdne spory medzi dedičmi zo záveti a medzi zákonnými dedičmi. V koho prospech je záveť zostavovaná, má možnosť si pre seba obstarať vhodných vyhotoviteľov záveti aj svedkov a nie je zaručené, že takáto záveť bola vyhotovená podľa vôle zostaviteľa, zvlášť keď zostaviteľ bol pri vyhotovení záveti ťažko chorý. Doterajšia forma záveti, teda holografná, napísaná vlastnou rukou zostaviteľa, zaručovala, že zostaviteľ mohol stále ešte písať a dalo sa predpokladať, že si uvedomoval, čo píše. Pri druhej forme, tj. notárskej záveti, objektívnosť bola zabezpečená prítomnosťou štátneho notára.

V náväznosti na vyššie uvedené skutočnosti navrhujem § 476 b) vypustiť.

A posledný pozmeňujúci návrh sa týka § 476 c), ktorý je v rozpore s § 40 ods. 4 návrhu novely občianského zákonníka. Medzi právnymi úkonmi osôb, ktoré nemôžu čítať alebo písať, by nemal byť rozdiel. Navrhujem toto ustanovenie návrhu novely zmeniť takto: "zostaviteľ, ktorý nemôže čítať alebo písať môže testament zariadiť formou úradného zápisu". Je to podobné ako § 40 ods. 4 návrhu novely. Ďakujem.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Děkuji, slovo má pan poslanec Vild, po něm bude mluvit pan poslanec Doksanský.

Poslanec SN J. Vild: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, mám jenom krátký pozměňovací návrh: do § 715 doplnit další větu, je to paragraf, který se týká výměny bytů. Tato věta by zněla: "Odepře-li pronajímatel bez závažných důvodů souhlas se směnou bytu, může soud na návrh nájemce rozhodnutím nahradit projev vůle pronajímatele." O co mi jde? Snažíme se zde vytvořit trh s byty a umožnit pohyb bytů a vůbec občanů, kteří budou mít zájem své byty vyměňovat. Tímto návrhem bych chtěl, abychom odstranili možnost, aby pronajímatel mohl z důvodu například proto, že bude chtít z nějakého důvodu šikanovat toho, kdo je nájemcem v tomto bytě, by mu v tom chtěl bránit, když například tento člověk bude mít pět dětí a bude bydlet ve dvoupokojovém bytě a bude chtít tento byt vyměnit za větší, čtyřpokojový a někoho takového najde. Proto tento můj návrh nic nemění na té konstrukci, která tam je, pouze umožňuje uvolnění trhu s byty. Děkuji vám.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský:

Poslanec Benda má faktickou poznámku.

Poslanec SL V. Benda: Mám dvě faktické poznámky, vlastně faktickou poznámku a procedurální návrh. Mám faktickou poznámku na kolegu Vilda. Je příznačné, že hovoříte o tom, že budou chtít lidé své byty vyměňovat. To nejsou jejich byty, to jsou byty, toho majitele, oni je mají přece jenom pronajaté.

A procedurální návrh. Pracuje skupina představitelů některých klubů a několika expertů ještě na jakémsi komplexním systému pozměňovacích návrhů. Bohužel, práce se zřejmě protáhly a jejich výsledek by bylo ještě zapotřebí projednat v klubech. Proto podávám procedurální návrh, aby byla rozprava buď okamžitě nebo po několika příspěvcích pro dnešek přerušena a aby pokračovala zítra dopoledne, aby se mezitím mohly sejít poslanecké kluby.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Myslím, že není důvodu, abychom přerušovali diskusi, protože zatím jsou další poslanci do diskuse přihlášeni a mají tedy právo hovořit. Poslanec Vild má ještě faktickou poznámku.

Poslanec SN J. Vild: Chtěl bych se omluvit, jestliže jsem použil ve svém projevu slova "svého bytu", tak jsem udělal nepřesnost a omlouvám se.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Myslím, že jsme to pochopili, slovo má poslanec Doksanský.

Poslanec SL J. Doksanský: Dobrý večer, vážené kolegyně a vážení kolegové, mé pozměňovací návrhy jsou v podstatě totožné s těmi, které tu před chvílí přednášel pan kolega Fišera, jde jenom o určité modifikace jednak formální a jednak rozšiřující.

K tomu paragrafu 476 d) odst. 2 navrhuji toto znění: "Nezletilí, kteří dovršili 15-ti let, mohou projevit poslední vůli pouze formou notářského zápisu. Osoby nevidomé mohou projevit poslední vůli formou notářského zápisu nebo před třemi současně přítomnými svědky, do listiny, která musí být přečtena. Osoby neslyšící, které nemohou číst nebo psát, mohou projevit poslední vůli formou notářského zápisu nebo před třemi současně přítomnými svědky, ovládajícími znakovou řeč. Příslušná listina musí být tlumočena do znakové řeči." Tam jde o specifický problém, že neslyšící lidé mají často problémy s porozuměním obsahu textu, a proto tedy je nutné, aby při právních úkonech, tak závažných, byla užita znaková řeč, která je plnohodnotným znakovým nebo jazykovým systémem, kterému neslyšící nebo hluchoněmí lidé rozumějí často daleko lépe než formě grafických sdělení.

K § 685, odst.3 navrhuji toto znění. Znění bude ve dvou variantách, první je užší a druhá je rozšiřující. Nejprve první varianta: "Zákony národních rad stanoví, co se rozumí služebním bytem a bytem zvláštního určení a za jakých podmínek lze uzavřít nájemní smlouvu o nájmu služebního bytu a o nájmu bytu zvláštního určení."

Ve variantě druhé, rozšířené: "Zákony národních rad stanoví, co se rozumí služebním bytem, bytem zvláštního určení a bytem v domech zvláštního určení a za jakých podmínek lze uzavřít nájemní smlouvu o nájmu služebního bytu, o nájmu bytu zvláštního určení a o nájmu bytu v domě zvláštního určení."

Tady jde o to - kolega Fišera to už jednou říkal, já to ještě zrekapituluji - že stavebně i technicky speciálně upravené byty pro zdravotně postižené, zejména pro lidi na vozíku, jsou pořizovány s velkými finančními náklady a byla by škoda, kdyby tyto byty měly sloužit někomu jinému než tomu, komu byly určeny.

Pozměňovací návrhy předám písemně. (Potlesk.)

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Děkuji. Slovo má poslanec Valko. Je zatím posledním přihlášeným do diskuse.

Poslanec SL E. Valko: Vážené Federálne zhromaždenie, dovoľte mi, aby som stručne uviedol pozmeňujúce cie návrhy k dvom ustanoveniam novely Občianského zákonníka. Domnievam sa totiž, že obidva pozmeňujúce návrhy by mali byť v súlade so zákonom o cenách č. 526/1990 Zb. Ide o tieto pozmeňujúce návrhy:

§ 635

(1) Dohodnutá cena nesmie byť jednostranne menená pokiaľ zákon nestanoví inak. Náklady do dohodnutej ceny nezarátané je možné účtovať len vtedy, keď s tým objednávateľ písomne súhlasí.

(2) Pokiaľ dôjde v dohode od uzatvorenia zmluvy do doby jej zmluvného plnenia k zmene cenového predpisu, ktorá umožní uplatňovať vyššiu ako zjednanú cenu, môže predávajúci žiadať kupujúceho o dohodnutie novej ceny, keď preukáže, že mu uplatnením doteraz dohodnutej ceny vzniká ním nezavinená majetková ujma. Keď nesúhlasí kupujúci so zjednaním novej ceny, môže predávajúci

a) od zmluvy ustúpiť, ale je povinný nahradiť kupujúcemu škodu, ktorá kupujúcemu odstúpením od zmluvy vznikne alebo

b) požiadať súd, aby určil novú cenu zodpovedajúcu cene obvyklej v dobe plnenia.

(3) Predávajúci môže požiadať súd o určenie ceny podľa ods. 2 vtedy, keď nie je možné od zmluvy odstúpiť alebo keď uzatvorenie zmluvy alebo zachovanie jej platnosti je vo verejnom záujme.

(4) Predchádzajúce ustanovenie platí tiež pre kúpnu zmluvu a pre zmluvu o preprave.

Ako zdôvodnenie k tomuto balíku pozmeňujúcich návrhov by som uviedol: Súčasná novela vychádza z doterajšej právnej úpravy, konkrétne z § 230 občianského zákonníka, ktorá platila pre obdobie zmien stanovených výhradne cenovými úradmi a nie pre dojednanie ceny s prípadnými limitami.

K ods. 1: Domnievam sa, že nie je žiadnym dôvodom, aby to malo platiť len pre cenu dohodnutú rozpočtom, a to tým skôr, že pokiaľ ide o rozpočet, o zrušenie predpisov o dokumentácii, nie je pojem rozpočtu v súčasnej dobe definovaný. Cena takmer každého subjektu sa skladá s ceny jednotlivých materiálov, subdodávok a práce.

K ods. 2: Zhotoviteľ cenu neoznamuje, ale navrhuje, pretože ide o cenu dohodnutú. Len v prípade, že by došlo k zvýšeniu stanovenej minimálnej ceny, by oznamoval zhotoviteľovi novú cenu. Je to upravené v ustanovení § 7 zákona č. 526/1990 Zb.

Pokiaľ ide o nasledujúce ustanovenie, rád by som ho jednoducho odôvodnil v tom zmysle, že je celý rad vzťahov, ktoré nie je možné zrušiť z technických alebo právnych dôvodov. Napr. nie je možné prerušiť dodávky tepla, vody, elektriny, ani dodávky povrchovej vody. Platí to napr. aj pre platené zdravotnícke a hygienické služby atď.

Pokiaľ ide o ods. 4 domnievam sa, že nie je nijaký dôvod, aby sa úprava podľa tohto ustanovenia nevzťahovala na kúpnu zmluvu a zmluvu o preprave.

Okrem toho upozorňujem, že obchodný zákonník tento postup nemá, takže musí platiť táto všeobecná úprava.

Pokiaľ ide o posledný pozmeňujúci návrh, ide o doplnenie § 696 o nový odsek 3: "Keď nesúhlasí nájomca so zvýšením nájomného alebo ceny za plnenie spojené s užívaním bytu a nedôjde k dohode prenajímateľa a nájomcu o výške nájomného alebo ceny obec pri bytoch na území Českej republiky a obvodný úrad pri bytoch na území Slovenskej republiky do 60 dní odo dňa, kedy mu prenajímateľ oznámil požadované zvýšenie. keď to nájomca neurobí, platí nájomné alebo cena vo výške požadovanej prenajímateľom."

Stručne sa pokúsim odôvodniť tento pozmeňujúci návrh. Možnosť obrany nájomníka proti neoprávnenému zvyšovaniu je podľa môjho názoru nutné priamo stanoviť v novele rovnako ako lehoty, dokedy sa má nájomník obracať na orgán. V súčasnej dobe totiž existuje len ustanovenie § 20 vyhlášky č. 60/1964 Zb., podľa ktorého určenie výšky nájomného (a to len v niektorých prípadoch) platilo v mieste príslušného národného výboru, obce, prípadne, v Slovenskej republike obvodné úrady môžu najlepšie posúdiť miestne podmienky a výšku nájomného, aké je v mieste obvyklé. Upozorňujem, že by v takom prípade išlo o rozhodnutie, ktoré by podliehalo v konečnej inštancii preskúmaniu súdom. Išlo by o rozhodnutie správneho orgánu, a to by mohlo byť podľa novely občianského súdneho poriadku preskúmané príslušným súdom. Ďakujem za pozornosť.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Děkuji poslanci Valkovi. Slovo má poslanec Janča, připraví se poslanec Bobovnický.

Poslanec SN B. Janča: Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych se ještě krátce zmínil o nadacích, tedy o dobrovolných neziskových a svépomocných organizacích, které svým charitativním a obecně prospěšným zaměřením budou hrát v naší společnosti stále větší úlohu. Legislativa nutná pro jejich činnost bude vycházet z předlohy, kterou projednáváme.

Aby byl zachován komplexní přístup a zajištěna širší škála možností vztahujících se k této problematice, je nutné vedle nadace na stejnou úroveň postavit i účelové fondy, které sledují obdobné cíle, ale jsou přechodné povahy. Dovolte, abych v této souvislosti podal pozměňovací návrhy v § 20 b) a c).

V § 20 b) nadpis "nadace" doplnit slovy "a účelové fondy". Celý nadpis by zněl "Nadace a účelové fondy". Odst. 1 druhý řádek - vynechat závorku a přidat spojku 'a', takže by začátek odstavce zněl "fyzická nebo právnická osoba může jednotlivě nebo společně vyřizovat nadaci a účelové fondy."

Další v odst. 3 škrtnout poslední dvě slova a nahradit je slovem "soudu". Odstavec by zněl "nadace je právnickou osobou, vzniká registrací u příslušného soudu".

V § 20 v bodě c) doplnit "a kmenové jmění". Bod c) by zněl "zdroje, nadace a kmenové jmění". Zařadit bod d) ve znění "způsob finančního hospodaření a způsob kontroly použití finančních prostředků". Děkuji za pozornost.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský:

Nyní má slovo poslanec Bobovnický.

Poslanec SL J. Bobovnický: Vážený pán predsedajúci, vážené Federálne zhromaždenie, dovolím si predniesť k novele Občianskeho zákonníka niekoľko praktických pripomienok, z čoho budú vyplývať štyri pozmeňujúce návrhy.

Predovšetkým k novému § 475 a): Toto ustanovenie zavádza ďalšiu štvrtú skupinu dedičov. Dôvodová správa na strane 203 hovorí, že sa rozširuje okruh zákonných dedičov v súlade so snahou posilniť význam rodinných vzťahov. Ale takto navrhovaný nový postup prakticky nerieši zákonné dedičstvo. Jedná sa, podľa môjho názoru, o ustanovenie bez praktického významu. O odúmrť sa jedná pri smrti starších poručiteľov, pri smrti týchto starších ľudí už nežijú prarodičia poručiteľa. Navrhované ustanovenie to rieši tým, že dedia deti prarodičov, to znamená strýkovia a tety poručiteľa. Tí však v prevážnej väčšine tiež nežijú.

Bolo by preto žiadúce ustanovenie § 475 doplniť o vetu, ktorá by znela: "keď nededia ani títo, dedia vnuci prarodičov rovnakým dielom". Jednalo by sa o bratancov, resp. sesternice poručiteľa. To by malo význam pri rozšírení okruhu zákonných dedičov a nielen deklaratívny význam, ako to má doteraz navrhovaná úprava § 475 a).

K § 677 a 678. V zásadách návrhu zákona na strane 2 sa konštatuje, že sa odstraňujú obmedzenia, ktoré umožňovali alebo predpokladali administratívne zásahy do občianskoprávnych vzťahov. Preferuje sa zmluvná voľnosť. Navrhovaná úprava ustanovenia § 677 a 678 nie je však v zhode s týmito zásadami. Podľa mojej mienky vy v § 677 mal byť vypustený ods. 2 a § 678 by mal znieť: "Ods. 1) Nájomnú zmluvu možno vypovedať v lehote stanovenej zmluvou alebo zvláštnym predpisom. Ods. 2) Pokiaľ táto lehota nie je určená, je pri nájmoch poľnohospodárskych a lesných porastov najmenej 6 mesiacov k 1.10., pri nájmoch iných nemovitostí trojmesačná a pri nájme movitostí jednomesačná." Takto koncipovaný paragraf 678 by dával prednosť zmluvnej voľnosti. Zásah zákona by prišiel len vtedy, keby účastníci túto okolnosť neupravili zmluvne.

K § 693: Toto ustanovenie preberá doterajšiu právnu úpravu. Podľa môjho názoru je žiadúce doplniť tento paragraf ďalším odsekom, ktorý by konštatoval, že za závady a poškodenie, ktoré spôsobil nájomca sa považujú aj také závady a poškodenia, ktoré spôsobila osoba zdržiavajúca sa v dome so súhlasom nájomcu. Navrhovaná právna úprava § 693 umožňuje nájomcovi brániť sa tým, že závadu a poškodenie nespôsobil ani on, ani tí, ktorí s ním bývajú. Navrhované znenie § 693 by bolo označené ako ods. 1 a bolo by doplnené ods. 2 tohto znenia: "za závady a poškodenie spôsobené nájomcom sa považuje, aj keď tieto spôsobí osoba, ktorá sa zdržiavala v dome so súhlasom nájomcu."

Posledná pripomienka k paragrafom 778 a ďalej. Vždy sa tam hovorí o banke. Je ale zrejmé, že zmluva o vklade môže vzniknúť aj s inou inštitúciou, napríklad so sporiteľňou. Myslím, že by tam bolo výhodnejšie prevziať z doterajšej právnej úpravy označenie peňažný ústav, alebo nejaké podobné všeobecné označenie namiesto navrhovaného zúženého "banka". Týka sa to paragrafov 778, 779, 780, 781, 784, 786 a 787. Ďakujem za pozornosť.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Děkuji. Ptám se poslanců, zda se ještě někdo hlásí do diskuse. Návrh poslance Bendy mám v patrnosti. Pan poslanec Tomsa.

Poslanec SL J. Tomsa: Pane předsedající, paní a pánové poslanci, mám jen jeden pozměňovací návrh. Do § 128 zařadit nový odstavec 3, který by zněl - já jsem ho teprve nyní koncipoval - "Jde-li o rybníky nebo zalesněné územní oblasti, nesmějí být likvidovány pro účely podnikání, získání stavebních prostor nebo prostor výrobních nebo jde-li o území, jejichž charakter je třeba z důvodů ekologických zachovat." Pokládá se zachování těchto prostor za veřejný zájem. Ještě bych to formuloval nějak právnicky. Děkuji vám.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Děkuji. Ještě někdo se hlásí? Máte slovo, pane poslanče. Pana poslance Tomsu prosím, aby svůj návrh dal písemně zpravodajům. Pane kolego, kdybyste se pro zápis představil, neuvedl jsem vaše jméno.

Poslanec SN Z. Boros: Mám tiež jeden jediný pozmeňujúci návrh, týka sa § 135 c) ods. 3. Navrhujem doplniť vetu, ktorá končí slovami: výkonu vlastníckeho práva k stavbe, slovami "a vo zvlášť odôvodnených prípadoch zriadiť vlastníkovi stavby za náhradu vlastnícke právo k pozemku potrebnému na užívanie stavby". Ďakujem za pozornosť.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Přeje si ještě někdo vystoupit v diskusi? Pan poslanec Benda. S vaším návrhem počítám, nehodlám proto dnešní diskusi ukončit. Ale pokud by si někdo z přítomných poslanců přál vystoupit, bylo by dobré, kdyby zpravodajové mohli na pozměňovacích návrzích pracovat. Pokud tomu tak není, dnešní schůzi přeruším s tím, že budeme pokračovat zítra v 9 hodin.

Prosím, ještě neodcházejte. Zpravodajové považují za potřebné se sejít a začít na tom pracovat. Prosím poslance, kteří podávali pozměňující návrhy a chtějí se se zpravodaji sejít, aby se dostavili do místnosti 026.

Zároveň bych prosil skupinu, jejímž jménem mluvil pan poslanec Benda, pokud má své návrhy písemně už připraveny, aby je dala zpravodajům, aby s předstihem je mohli zpracovávat. Jinak dojde k poměrně značnému časovému zpoždění.

To je toto sdělení. Prosím zpravodaje, aby se odebrali do místnosti 026, poslance, kteří podávali své pozměňovací návrhy, nechť se tam dostaví také dohodnout se se zpravodaji na dalším postupu práce.

Jinak sděluji, že parlamentní komise pro lidská práva a menšiny zasedá ihned po skončení plenárního zasedání v místnosti č. 534.

Budeme pokračovat diskusí k návrhu občanského zákoníku v 9.00 hodin ráno. Zítra ve čtvrtek v 19.00 hodin se koná schůze zemědělské komise, pozvánky si členové vyzvednout ve svých schránkách.

Slovo má ještě poslanec Sokol.

Poslanec SN J. Sokol: Klub poslanců Občanského hnutí se sejde v 18.30 v místnosti 274.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský:

Tím tedy přerušuji naše jednání.

(Jednání přerušeno v 18.12 hodin.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP