Středa 30. října 1991

My jsme pouze docílili toho, že v tomto zákonu se explicitně nepraví, že reklama na alkohol je zakázána. Pokud platí v tuto dobu a stále ještě platí zákony obou národních rad, republikové zákony o zákazu propagace alkoholu a jiné toxikománie, tak prostě tyto zákony stejně tuto reklamu na svém území zakazují, a to, že my jsme ji tady explicitně nevyjádřili, neznamená, že bychom ji povolili.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Takže, o čom budeme hlasovať? Obávam sa, že toto znenie pozmeňujúceho návrhu k bodu c) sa nehodí do alternatívy I. Hlási sa poslanec Bratinka.

Poslanec SN P. Bratinka: Dostal jsem radu - nemám ji ze sebe, abych se přiznal - že se tyto potíže obejdou, když vyjdeme z alternativy první, která je nyní základem našeho jednání a vložíme ten můj text, který upravuje povinnosti provozovatelů do odstavce 2 § 6 v alternativě jedna - "provozovatelé jsou povinni, aby reklamy" a nyní můžeme dát bod e), že reklamy na tabák musí mít ty a ty podmínky.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: V tejto forme návrh podaný nebol. Ja o ňom nemôžem dať hlasovať. Hlási sa poslanec Dostál.

Poslanec SN P. Dostál: Pane předsedající, když jsme probírali tento sporný paragraf v garančním výboru, tak k této alternativě jedna a dvě jsme se rozhodli proto, že existuje mezinárodní konvence, která jen za určitých podmínek dovoluje propagovat tabákové výrobky a alkohol. Na to je mezinárodní konvence. Jestliže jsme zrušili alternativu dvě, která taxativně vyjmenovává, co je v té mezinárodní konvenci - u toho byl člen vlády, který nám to takto vysvětloval - a přijali jsme alternativu jedna, dostali jsme se do velice složité situace, že budeme propagovat tabákové výrobky a alkohol, aniž bychom respektovali mezinárodní konvenci.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Hlási sa pán poslanec Sokol.

Poslanec SN J. Sokol: Kolegové, já myslím, že vysvětlení této situace docela dobře začal kolega Benda - já bych v tom pokračoval. Když si pořádně přečtete formulaci návrhu poslance Bratinky, tak je formulován nešťastně, poněvadž je zde řečeno "podle výsledku hlasování v alternativě dvě text upravit takto". Tam není řečeno, v případě, že bude přijata alternativa dvě, nebo v případě, že bude zamítnuta. Ale není zde připraven text jak by ta alternativa měla znít v případě, že alternativa dvě nebude přijata. A nyní bych doporučoval přijmout vysvětlení kolegy Bratinky, že je totiž možné na odpovídající místo alternativy jedna zařadit tentýž text. Takto já jsem rozuměl tomu celému pozměňujícímu návrhu a v tom smyslu jsem pro něj hlasoval. Čili já se domnívám, že písmeno c) je na vhodném místě alternativy jedna zařazeno.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ešte sa chce vyjadriť kolega Bratinka.

Poslanec SN P. Bratinka: Podle výsledku hlasování alternativy dvě - tato poznámka se týkala číslování odstavce, ve kterém se to octne - se předpokládá zařazení dalšího odstavce č. 2, který by popisoval pravidla týkající se reklamy alkoholu. Proto moje slova "podle výsledku hlasování o alternativě dvě" se týkala pouze číslování odstavce, v němž by se podmínky tabákových reklam měly octnout. A nikoliv, aby se to vázalo na to, že o něm máme rozhodnout jenom podle toho, jak dopadne hlasování v alternativě dvě. To se týkalo pouze číslování toho odstavce.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Prosím vás, o tom fajčení už hovoríme trochu dlhšie. Ja osobne som nefajčiar, a tak sa mi to veľmi nepáči. Prosím pána spravodajcu.

Společný zpravodaj výborů SL I. Mynář: Vše směřuje k tomu a podaný návrh pana kolegy Bratinky to umožňuje, abychom se ho zeptali, jestli souhlasí s tím, aby písmeno c) bylo zařazeno jako nový odstavec - do odstavce dvě, písmeno c) se potom přečísluje na písmeno d) a písmeno d) bude e).

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Áno, o tom budeme hlasovať. Ešte sa hlási druhý spravodajca.

Společný zpravodaj výborů SN M. Prokop: Upozorňuji, že to i logicky zapadá, protože současné písmeno c) upravuje způsob reklamy léčiv, takže by se tam ty tabákové výrobky naprosto hodily - již i z logiky tohoto odstavce.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Už dlhší čas sa s technickou poznámkou hlási pán poslanec Muška.

Poslanec SN M. Muška: Pán predsedajúci, pôvodne som si myslel, že sa vzdám svojho návrhu, ale myslím si, že postup, aký prijímame v poslednom období pri rokovaní v parlamente by si zaslúžil, aby spravodajcovia ako odmenu za svoju prácu dostali prestávku, aby mali možnosť si doštudovať to, čo majú, aby nám potom predkladali text tak, ako má znieť, aby sme potom nedochádzali k takým záverom, že možno o nešťastnom návrhu tu rokujeme pol hodinu a potom zistíme, že sme prijali nesprávny zákon. Navrhujem, aby sme hlasovanie prerušili a aby sa pokračovalo potom. Okrem toho tu máte pána poradcu, tak aby ste sa mohli poradiť s ním.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Mám to chápať ako procedurálny návrh na prerušenie hlasovania? Áno, dám o tom hlasovať. Ja osobne s týmto návrhom nesúhlasím. Hlási sa poslankyňa Nováková.

Poslankyně SL E. Nováková: Možná, že se mýlím, ale já bych potřebovala pro upřesnění této situace říci zde toto - jestliže do odstavce dvě chceme zařadit návrh pana poslance Předsedající předseda SN M. Šútovec: Hlasujeme o návrhu pána poslanca Kukučku na skrátenie písm. e) § 10.

(15.20 hodin)

Kto súhlasí s týmto návrhom, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! Ďakujem.

(SN 65, SL 63)

Kto je proti? (SN 4, SL 2) Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (SN 13, SL 13) Ďakujem. V Snemovni národov bolo 65 pre, 4 proti a 13 sa zdržalo hlasovania, v Snemovni ľudu bolo 63 pre, 2 proti, 13 sa zdržalo hlasovania.

Návrh bol prijatý.

Společný zpravodaj výborů SN M. Prokop: Dostáváme se k § 12. Kolega Piskoř předložil návrh na vypuštění odst. 3, který zní: "Součástí rozhodnutí o udělení licence jsou kromě podmínek uvedených v odst. 2 rovněž podmínky, které provozovateli vysílání stanoví orgán udělující licenci." Přestože rozumím úmyslu navrhovatele tohoto pozměňovacího návrhu, nelze ho doporučit, protože - podle mého názoru - v případě, že Federální rada nebo jiný orgán, který uděluje licenci, se bude rozhodovat a může např. pro přidělení určité frekvence, určité licence vypsat konkurs, musí si stanovit nějaké vnitřní podmínky. Z těchto důvodů nedoporučuji přijetí návrhu kolegy Piskoře, ani vláda s tímto návrhem nesouhlasí.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Budeme hlasovať o vypustení ods. 3 v § 12, ako to tu zaznelo. Navrhovateľom je pán poslanec Piskoř.

(15.21 hodin)

Kto súhlasí s týmto návrhom, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(SN 18, SL 25) Ďakujem.

Kto je proti?

(SN 14, SL 27) Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (SN 47, SL 28) Ďakujem.

V Snemovni národov bolo 18 pre, 14 proti, 48 sa zdržalo, v Snemovni ľudu 25 pre, 27 proti, 28 sa zdržalo hlasovania. Návrh bol odmietnutý. Domnievam sa, že tým je vybavený aj návrh pána poslanca Kukučku.

Společný zpravodaj výborů SL I. Mynář: To jsem chtěl též poznamenat.

Dostáváme se k § 16, část 4. Je zde návrh poslance Piskoře - vypustit v § 16 odst. 2 ve znění, které je ve vládním návrhu. Vláda a zpravodaj Sněmovny lidu se domnívají, že Federální rada musí mít jakési mantinely, ve kterých se bude pohybovat, a proto tento návrh poslance Piskoře nedoporučují.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Áno, jeden spravodajca odporúča, druhý nie.

Společný zpravodaj výborů SN M. Prokop: Já naopak doporučuji, domnívám se, že je to naprosto deklarativní. Proto doporučuji.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Vypočuli ste si stanoviská, budeme hlasovať.

(15.24 hodin)

Kto súhlasí s vypustením príslušného bodu § 16, ako ho navrhoval pán poslanec Piskoř, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(SN 39, SL 40) Ďakujem.

Kto je proti? (SN 16, SL 18) Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (SN 32, SL 24) Ďakujem. V Snemovni národov bolo 39 pre, 16 proti, 32 sa zdržalo hlasovania, v Snemovni ľudu 40 pre, 18 proti, 24 sa zdržalo hlasovania. Návrh nebol prijatý.

Společný zpravodaj výborů SL I. Mynář: Druhý návrh je poslance Syče, který hovoří nejen o § 16, ale i o následující celé části čtvrté, kterou navrhuje vypustit. Kdybychom tento návrh přijali, vážným způsobem bychom zasáhli do celého zákona a zasadili bychom mu tvrdou ránu. Jak vláda, tak zpravodajové nedoporučují přijmout.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Budeme hlasovať.

(15.25 hodin)

Kto súhlasí s pozmeňujúcim návrhom pána poslanca Syča na vypustenie štvrtej časti zákona, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(SN 7, SL 3) Ďakujem.

Kto je proti? (SN 68, SL 51) Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (SN 16, SL 22) Ďakujem. V Snemovni národov 7 pre, 68 proti, 16 sa zdržalo hlasovania, v Snemovni ľudu 3 pre, 51 proti, 22 sa zdržalo hlasovania. Návrh bol zamietnutý.

Společný zpravodaj výborů SN M. Prokop: V § 18 navrhuje pan poslanec Piskoř nové znění textu odstavce 10, který by zněl: "Federální rada přijímá rozhodnutí nadpoloviční většinou hlasů všech svých členů." Oba zpravodajové i vláda vřele doporučují.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Budeme hlasovať.

(15.27 hodin)

Kto súhlasí s týmto pozmeňujúcim návrhom, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! Ďakujem.

(SN 81, SL 62)

Kto je proti? (SN 1, SL 4) Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (SN 4, SL 14)

V Snemovni národov 81 pre, 1 proti, 4 sa zdržali, v Snemovni ľudu 62 pre, 4 proti, 14 sa zdržalo. Návrh bol prijatý.

Společný zpravodaj výborů SN M. Prokop: Kolega Ransdorf do § 18 navrhuje pod pořadovým číslem 13 nový text odst. 1, který máte uveden na šesté straně tisku. Nebudu ho celý číst. Chci k němu jen poznamenat, že - jak už bylo řečeno - vychází z poněkud jiné koncepce zákona nebo z poněkud jiné koncepce politiky v oblasti masmédií, takže ho nedoporučujeme ani my jako zpravodajové, ani vláda.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Hlasujeme o tomto pozmeňujúcom návrhu k § 18, ods. 1.

(15.28 hodin)

Kto súhlasí s pozmeňujúcim návrhom pána poslanca Ransdorfa, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(SN 12, SL 12) Ďakujem.

Kto je proti? (SN 55, SL 43) Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (SN 15, SL 22) Ďakujem. V Snemovni národov bolo 12 pre, 56 proti, 15 sa zdržalo hlasovania, v Snemovni ľudu 12 pre, 43 proti, 22 sa zdržalo. Návrh bol zamietnutý.

Společný zpravodaj výborů SN M. Prokop: K § 18 navrhuje paní kolegyně Bellušová v odst. 1 změnit počet členů Federální rady z 9 na 12, z nichž 4 volí Federální shromáždění, 4 Česká národní rada a 4 Slovenská národní rada.

Dále navrhuje větu doplnit o text: "Ve Federální radě je paritní zastoupení občanů České republiky a Slovenské republiky."

Chtěl bych se paní poslankyně zeptat, zdali je možné její návrh v tomto smyslu chápat jako komplexní, tedy obě části jako jeden návrh, nebo zda si přeje odděleně hlasovat o těchto dvou částech.

Myslím, že je to jeden návrh a že sleduje jeden úmysl. Je možno o něm hlasovat dohromady. (Ano.) Děkuji. Návrh paní poslankyně Bellušové má ještě třetí část, která navrhuje doplnění textu podle čl. 42 odst. 2 písm. m) ústavního zákona o čs. federaci. Tady bych chtěl upozornit na to, že toto nelze uplatnit, protože federální rada tak jak je koncipována v návrhu zákona není orgánem státní správy. Pouze v omezené části těch pokut vykonává činnost státní správy. Je to volený orgán, má odpovědnost vůči FS atd. Tedy v tomto směru nemůžeme doporučit návrh paní kolegyně Bellušové. (Poslankyně SN E. Bellušová: Chtěla bych upozornit, že tento druhý návrh se netýkal odst. 1 a 2 § 18, ale odst. 12.) V tom případě se omlouvám. Text jsme dostali z počítače, kde je napsáno v odst. 1 a 2. Oddělíme to zvlášť. (Předsedající: Hlásí se ještě poslanec Uhl.)

Poslanec SN P. Uhl: Chtěl bych podpořit první část návrhu paní poslankyně Bellušové. Žádám o oddělené hlasování. (Poslanec SN M. Prokop: Chtěl bych namítnout panu kolegu Uhlovi, že nelze ty dvě části oddělit, protože paní kolegyně žádá o paritní zastoupení. V případě 9-ti členné rady je to vyloučeno.)

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Hlasujeme spoločne o návrhu v § 18 ods. 1. S technickou poznámkou sa ešte hlási pán poslanec Zelenay.

(Technická poznámka poslance SN R. Zelenaye: Vážený pán predseda, pán predsedajúci, celkom presne som nerozumel spravodajcom. Neodporúčal tú druhú časť - tzn. zaradenie. Prvá časť - to k tomu nepatrí.) (Předsedající předseda SN M: Šútovec: Tam bola reč len o prvých dvoch odsekoch. Tretí odsek budeme prerokúvať separátne, teraz je reč o ods. 1.)

Společný zpravodaj výborů SN M. Prokop: Nedoporučujeme, protože se domníváme, že parita, kterou paní poslankyně navrhuje, je kryta způsobem volby tohoto orgánu i principem, který je tam uplatněn, kdy předseda a místopředseda jsou vždy navzájem občany obou republik. Z tohoto důvodu nedoporučujeme přijetí. Ani vláda nedoporučuje.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Hlasujeme. Kto súhlasí s pozmeňujúcim návrhom pani poslankyne Bellušovej, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (Hlasuje se.)

(SN 32, SL 23)

Kto je proti? (SN 14, SL 10)

Kto sa zdržal hlasovania? (SN 44, SL 52)

Ďakujem. Návrh bol zamietnutý.

Společný zpravodaj výborů SN M. Prokop: Nyní bychom měli hlasovat o třetí části toho návrhu - tj. doplnění textu v odst. 12 - doplnit text slovy podle článku 42, jak je uvedeno v tisku. Už jsem zdůvodnil, proč nemůžeme doporučit tento pozměňovací návrh.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Budeme hlasovať. Kto súhlasí s návrhom pani poslankyne Bellušovej, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (Hlasuje se.)

(SN 13, SL 11)

Kto je proti? (SN 26, SL 14)

Kto sa zdržal hlasovania? (SN 44, SL 53)

Ďakujem. Návrh nebol prijatý. Budeme pokračovať.

Společný zpravodaj výborů SL M. Prokop: Nyní k § 19 můj komplex pozměňovacích návrhů týkající se kabelových rozvodů. Po dohodě se zástupcem navrhovatele panem místopředsedou vlády, vláda s tím souhlasí. Nezbývá mi, než abych souhlasil také, a doporučil vám přijetí i v zastoupení kolegy Mynáře.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Budeme hlasovať. Kto súhlasí s pozmeňujúcimm návrhom pána poslanca Prokopa v § 19 ods. 1 písm. b), nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (Hlasuje se.)

(SN 74, SL 67)

Kto je proti? (SN 1, SL 1)

Kto sa zdržal hlasovania? (SN 11, SL 12)

Ďakujem. Návrh bol prijatý.

Společný zpravodaj výborů SN M. Prokop: Nyní se dostáváme k § 20. Upozornil bych na to, že je to vyřízeno. O tom už hlasovat nemusíme.

Zbývá nám návrh poslance Mandlera, který navrhuje vypuštění 4. odst. v § 20. V tomto se liší názory zpravodajů od sebe. Já doporučuji. Kolega Mynář nedoporučuje. Vláda rovněž nedoporučuje.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Rozhodne hlasovanie. Kto súhlasí s tým, aby z § 20 bol vypustený ods. 4, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (Hlasuje se.)

(SN 19, SL 16)

Kto je proti? (SN 19, SL 31)

Kto sa zdržal hlasovania? (SN 43, SL 36) Ďakujem.

V Snemovni národov bolo 19 pre, 19 proti, 43 sa zdržalo, v Snemovni ľudu 16 pre, 31 proti, 36 sa zdržalo hlasovania.

Návrh nebol prijatý ani v jednej snemovni.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP