Středa 30. října 1991

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem, môžeme hlasovať.

(15.00 hodin)

Kto súhlasí s pozmeňujúcim návrhom, tak, ako tu odznel, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (Hlasuje se.)

(SN 6, SL 14) Ďakujem.

Kto je proti? (SN 43, SL 26)

Kto sa zdržal hlasovania? (SN 42, SL 34)

Návrh bol zamietnutý v obidvoch snemovniach.V Snemovni národov bolo 6 pre, 43 proti a 42 sa zdržalo hlasovnaia, v Snemovni ľudu 14 bolo pre, 34 proti a 34 sa zdržalo hlasovania.

Společný zpravodaj výborů SN M. Prokop: Nyní bychom měli hlasováním rozhodnout o návrhu kolegy poslance Bendy, který navrhuje v odstavci 1 v první větě vypustit část věty za středníkem - "v průběhu jedné hodiny nesmí čas vyhrazený reklamám přesáhnout 12 minut". Tady se mínění zpravodajů liší. Já doporučuji, kolega Mynář nedoporučuje. Vláda rovněž nedoporučuje. Pokud jde o komentář, myslím, že v tuto chvíli není nutný.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Môžeme hlasovať, obidve snemovne sú uznášania schopné.

(15.02 hodin.)

Kto súhlasí s pozmeňujúcim návrhom poslanca Bendu, ako bol citovaný, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (Hlasuje se.)

(SN 34, SL 18) Ďakujem.

Kto je proti? (SN 20, SL 14)

Kto sa zdržal hlasovania? (SN 35, SL 37)

V Snemovni národov bolo 34 poslancov pre, 20 proti, 35 sa zdržalo hlasovania, v Snemovni ľudu 18 poslancov bolo pre, 14 proti a 37 sa zdržalo hlasovania.

Společný zpravodaj výborů SL I. Mynář: O dalším pozměňovacím návrhu poslankyně Šormové nemusíme, myslím, hlasovat, neboť byla přijata alternativa II a návrh platil pouze pro případ, kdyby alternativa II nebyla přijata.

Následují pozměňovací návrhy k § 9. V § 9 máme u odst. 2 dvě alternativy. Navrhuji nejdříve rozhodnout o alternativách a pak přejdeme k dalším pozměňovacím návrhům. Alternativa I je z původního vládního návrhu. Budeme hlasovat o přijetí alternativy II. Upozorňuji, že alternativa II je v podstatě totožná s alternativou I, pouze v jediném bodě se liší a doporučuje zařadit v odstavci 2 nové písmeno f) ve znění, které zakazuje reklamy v lokálním programu.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: V alternatíve II je ešte tlačová chyba, na ktorú upozornil poslanec Prokop - vypadlo tam písmeno g.

Společný zpravodaj výborů SL I. Mynář: O tom jsme už hovořili na začátku. Odstavec šestý tam samozřejmě patří, finanční zdroje z koncesí jsou příjmem provozovatele ze zákona.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Hlasujeme ako v predchádzajúcom prípade, či základom pre prijímanie ďalších pozmeňujúcich návrhov má byť alternatíva II alebo alternatíva I. Budeme hlasovať o alternatíve II. Nie sme uznášaniaschopní.

Společný zpravodaj výborů SL I. Mynář: Stanoviska navrhovatele i zpravodajů jsou shodná - přijmout.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem, môžme hlasovať.

(15.04 hodin)

Kto je za alternatívu II, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (Hlasuje se.)

(SN 53, SL 35) Ďakujem.

Kto je proti? (SN 10, SL 5)

Kto sa zdržal hlasovania? (SN 24, SL 31)

V Snemovni národov 53 bolo pre, 10 proti, 24 sa zdržalo hlasovania, v Snemovni ľudu 35 bolo pre, 5 proti a 31 sa zdržalo hlasovania. Návrh bol zamietnutý v Snemovni ľudu, nebol teda prijatý. Základom ďalšieho rokovania je alternatíva I.

Společný zpravodaj výborů SL I. Mynář: Další pozměňovací návrhy se týkají odstavce 3, který si všímá přidělení celoplošných kanálů pro provozovatele ze zákona, případně pro komerční vysílání. Poslanec Piskoř navrhl na konci třetí věty na str. 10 nahoře v první řádce vypustit slovo "nejméně". Upozorňuji, že kolem tohoto problému se vedla velká diskuse, že v původním vládním návrhu bylo slovo "celkem", že gesční sociální a kulturní výbor akceptoval připomínku SNR, která zde zařadila slovo "nejméně". Kolega Piskoř navrhuje toto slovo vypustit. Stanovisko navrhovatele k tomuto návrhu je negativní. Stanovisko zpravodajů je pozitivní.

(15.07 hodin)

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Budeme hlasovať. Ide o § 9, ods. 3 vypustiť slovo "najmenej", návrh poslanca Piskořa. Kto súhlasí s jeho návrhom, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (Hlasuje se.) (SN 49, SL 46) Ďakujem.

Kto je proti? (SN 13, SL 9)

Kto sa zdržal hlasovania? (SN 28, SL 22)

Ďakujem. V Snemovni národov 49 pre, 13 proti, 28 sa zdržalo hlasovania, v Snemovni ľudu 46 pre, 9 proti, 22 sa zdržalo hlasovania. Návrh bol prijatý.

Společný zpravodaj výborů SL I. Mynář: Druhý návrh poslance Piskoře se týká odstavce 4. Navrhuje redukci vysílacích okruhů, které se přidělují provozovatelům ze zákona, a to ze 6 na 4 a ze 3 na 2 v pásmu VKV. Stanovisko navrhovatele je negativní, zpravodaj SN doporučuje, zpravodaj SL nedoporučuje.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Rozhodneme hlasovaním. Ide o § 9 ods. 4.

(15.08 hodin)

Kto súhlasí s týmto návrhom poslanca Piskořa, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (Hlasuje se.) (SN 32, SL 33) Ďakujem.

Kto je proti? (SN 15, SL 12)

Kto sa zdržal hlasovania? (SN 41, SL 29)

V Snemovni národov 32 pre, 15 proti, 41 sa zdržalo hlasovania, v Snemovni ľudu 33 pre, 12 proti, 29 sa zdržalo hlasovania. Návrh bol odmietnutý.

Společný zpravodaj výborů SL I. Mynář: Návrh poslance Kukučky je formulován tak, že vychází z původního textu. Jestliže z původního textu slovo "nejméně" vypadlo, pak tento návrh v podstatě navrhuje zařadit za slovo "republiky" slovo "nejvíce". Stanovisko navrhovatele i zpravodajů je negativní.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Poslanec Kukučka nie je prítomný v sále, nemôže sa vyjadriť. Vyjadrime sa my hlasovaním.

(15.09 hodin)

Kto súhlasí s jeho návrhom, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (Hlasuje se.)

(SN 3, SL 6) Ďakujem.

Kto je proti? (SN 57, SL 37)

Kto sa zdržal hlasovania? (SN 27, SL 26)

V Snemovni národov 3 pre, 57 proti a 27 sa zdržalo hlasovania, v Snemovni ľudu 6 pre, 37 proti, 26 sa zdržalo. Návrh bol odmietnutý v obidvoch snemovniach.

Společný zpravodaj výborů SL M. Prokop: Kolega Bratinka navrhoval nahradit slovo "nejméně" slovem "celkem", jak bylo v původním znění zákona. Ptám se ho, zda to stahuje? (Ano.) Děkuji.

Takže jsme u § 10, a sice kolega Piskoř navrhuje v odst. 7 doplnit text slovy "státní organizace nebo společnost s účastí státu". Odst. 7 praví, že společníkem obchodní společnosti, která o licenci žádá nebo jíž byla udělena, nesmí být provozovatel ze zákona a doplněk by zněl: čárka "státní organizace nebo společnost s účastí státu". Musím tady upozornit na jistou nedotaženost asi velmi dobře myšleného návrhu, ale pokud bychom ho domysleli do důsledků, zamezili bychom vysílání v současné době Svobodné Evropy a BBC, Radio France Internationale. Čili je nutno na to upozornit, že kdybychom toto přijali, tak bychom již tyto vysílající stanice postavili mimo zákon.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Navrhovateľ, poslanec Piskoř, sa chce vyjadriť, potom sa hlási s technickou poznámkou poslanec Stome.

Poslanec SL J. Piskoř: Těžko si dokáži představit, že by společníkem obchodní společnosti, která žádá o licenci, byla BBC nebo Svobodná Evropa.

Poslanec SN K. Stome: Domnívám se, že BBC je veřejnoprávní korporace nebo něco takového, že to není státní instituce.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Budeme rozhodovať hlasovaním, ako vždy doteraz. § 10 ods. 7 doplniť slovami "štátne organizácie alebo spoločnosť s účasťou štátu". To je znenie pozmeňujúceho návrhu.

(15.14 hod)

Budeme hlasovať. Kto súhlasí, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (Hlasuje se.)

(SN 19, SL 22) Ďakujem.

Kto je proti? (SN 11, SL 21)

Kto sa zdržal hlasovania? (SN 51, SL 34) Ďakujem.V Snemovni národov 19 pre, 11 proti, 51 sa zdržalo hlasovania, v Snemovni ľudu 22 pre, 21 proti a 34 sa zdržalo hlasovania.Návrh bol zamietnutý.

Společný zpravodaj výborů SN M. Prokop: Dále navrhuje kolega Piskoř vypustit text odstavce 8, který praví, že podíl pořadů převzatých od jiných provozovatelů z ČSFR nebo ze zahraničí nesmí ve vysílání činit více než 80 procent.

Tady se liší stanovisko zpravodajů od stanoviska navrhovatele. Navrhovatel nesouhlasí s vypuštěním tohoto odstavce, my zpravodajové se domníváme, že to je i z logiky věci nadbytečné a že ten účel, který to sleduje, to v žádném případě nemůže splnit. Doporučujeme vypustit.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ako sa k tomu stavia vláda? (Vláda nesouhlasí.) Hlasujeme. Kto súhlasí s týmto pozmeňujúcim návrhom na vypustenie ods. 8 § 10, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (Hlasuje se.)

(SN 46, SL 51) Ďakujem.

Kto je proti (SN 7, SL 6)

Kto sa zdržal hlasovania? (SN 23, SL 18) Ďakujem. V Snemovni národov 46 pre, 7 proti a 23 sa zdržalo, Snemovňa ľudu 51 pre, 6 proti, 18 sa zdržalo. Návrh bol prijatý.

Společný zpravodaj výborů SN M. Prokop: Tím jsme vyřídili i první část návrhu poslance Kukučky, který byl identický. Dále poslanec Kukučka navrhuje vypustit z § 10 odst. 4. Na rozdíl od minulého návrhu tady jsou zpravodajové i s navrhovateli zajedno, nedoporučujeme vypuštění tohoto odstavce.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Vidím, že nová pani poslankyňa Glosíková nie je stále prítomná, pri tom bola uvedená ako osoba, ktorá ignoruje hlasovanie. Pozriete sa, či nie je zaťažené sedadlo. Ďakujem.

(15.16 hodin)

Hlasujeme o pozmeňujúcom návrhu, ako bol citovaný. Týka sa § 10 ods. 4, kde navrhuje vypustenie. Kto s tým súhlasí, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (Hlasuje se.) Ďakujem

(SN 2, SL 7)

Kto je proti? (SN 50, SL 48)

Kto sa zdržal hlasovania? (SN 25, SL 23) Ďakujem. V Snemovni národov 2 pre, 50 proti, 25 sa zdržalo hlasovania, v Snemovni ľudu 7 pre, 48 proti a 23 sa zdržalo hlasovania. Návrh bol zamietnutý.

Společný zpravodaj výborů SL I. Mynář: Jsme u § 11, který se zabývá žádostmi o licence a údaji, které mají obsahovat. Je zde shodný návrh pana poslance Piskoře i Kukučky, vypuštění písmen f) a g) z odst. 1, která se týkají informace pro Federální radu o tom, jaká část výdajů se bude vydávat na pořady v tuzemsku, případně kolik vysílacího času bude věnováno pořadům domácí produkce. V tomto bodě se navrhovatel i zpravodajové shodně domnívají, že právo na tuto informaci Federální rada při udělování licence má mít, že je to jediná věc, která pokrývá problematiku domácí tvorby a doma vyrobených pořadů. Vypuštění těchto písmen, nedoporučují.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Budeme hlasovať.

(15.18 hodin)

Pýtam sa, kto súhlasí s týmto návrhom pána poslanca Piskořa, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (Hlasuje se.)

(SN 10, SL 21) Ďakujem.

Kto je proti? (SN 44, SL 28)

Kto sa zdržal hlasovania? (SN 24, SL 28)

Ďakujem. Snemovňa národov 10 za, 44 proti a 24 sa zdržalo hlasovania, Snemovňa ľudu 21 pre, 28 proti, 28 sa zdržalo hlasovania. Návrh nebol prijatý.

Společný zpravodaj výborů SL I. Mynář: Druhý návrh k odst. 1 § 11 je od pana poslance Kukučky, který navrhuje u písmene e) redukci tohoto písmena pouze na větu "programovou skladbu vysílání s návrhem vysílacího schématu". Navrhovatel i zpravodajové se domnívají, že skutečně takto podaný návrh nebo sousloví "návrh vysílacího schématu" přesně interpretuje vše, co je tam dále uvedeno. Doporučují souhlasit s tímto návrhem.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP