Středa 30. října 1991

Bratinky, mně to připadá dost nemožné, protože v odstavci jedna říkáme, že do vysílání reklam nebyly zařazeny. Čili c) tam zůstává.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: My sme predsa odhlasovali, že písmeno c) vypúšťame. (Poslankyne SL E. Nováková: Ne, to jsme neodhlasovali, my jsme odhlasovali, že budeme postupovat podle alternativy I.)

Tam nie je formulované, či sa jedná o alternatívu jedna alebo dve. Môžme prijať výklad, že sme rozhodli o alternatíve jedna.

Budeme hlasovať o procedurálnom návrhu pána poslanca Mušku. Ešte sa hlási pán poslanec Benda.

Poslanec SL V. Benda: Já mám dvě technické poznámky. Za prvé - jak je toto hlasování slučitelné s § 26 odst. 4 jednacího řádu. Ten odstavec 4 je stručný a praví, že hlasování nesmí být přerušeno. Domnívám se tedy, že nelze hlasovat o přerušení hlasování, to za prvé.

Za druhé, když již mám slovo - pokud bude rozhodnuto pokračovat v hlasování, tak jenom čistě stylistická úprava plynoucí z přesunutí odstavce c) do odstavce dvě - bod c) v podobě návrhu kolegy Bratinky by musel znít "na tabákové výrobky uváděly údaje o obsahu nikotinu a dehtu v příslušných výrobcích a byly zakončeny varováním, že kouření je škodlivé". To slovo "reklama" je nahoře v návěští, ten slovesný tvar musí být ale změněn.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: To je štylistická operácia, pán poslanec Muška sa hlási.

Poslanec SN M. Muška: Chcel by som sa k tomuto vyjadriť. Pokiaľ sa týka prerušenia, tak to nie je možné, pokiaľ beží hlasovanie o konkrétnej otázke. Pokiaľ sa týka tohto vystúpenia, tak si myslím, že vlastne opäť bola otvorená rozprava. Prebiehajú tu nové pozmeňujúce návrhy, nové úpravy, rozoberá sa celá otázka.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Nie, ja som si neuvedomil, čo hovorí § 26 v bode 4, že hlasovanie nesmie byť skutočne prerušené, takže sa pýtam poslancov, či súhlasia s procedurálnym návrhom pána poslanca Mušku, aby sa urobila pauza na analýzu vzniklej situácie?

(14.41 hodin)

Kto súhlasí s týmto návrhom, prosím. (SN 35, SL 28) Ďakujem.

Kto je proti? (SN 24, SL 25) Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (SN 24, SL 12) Ďakujem.

Snemovňa národov 35 pre, 24 proti, 24 sa zdržalo hlasovania, Snemovňa ľudu 28 pre, 25 proti a 122 sa zdržalo hlasovania

Budeme teda hlasovať o § 6 - poslanec Bratinka navrhol, aby sa ods. 6 vsunul ako písm. c) "Reklama na tabakové výrobky musí..." nech to prečíta spravodajca.

Společný zpravodaj výborů SL I. Mynář: Odst. 2, písm. c) ve stylistické úpravě..." na tabákové výrobky uváděly údaje o obsahu nikotinu a dehtu v příslušných výrobcích a byly zakončeny varováním, že kouření je škodlivé." Ostatní písmena přečíslovat.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ešte technická poznámka poslanca Soukupa.

Poslanec SL J. Soukup: Pane předsedající, chtěl jsem se jenom zeptat zpravodajů a ujistit se ve svém přesvědčení - to písmeno c), které jsme vypustili, tak v textu zákona bylo nadbytečné, protože o bod nebo dva výše se praví, že nesmí být zařazeny reklamy, které ohrožují zájmy ochrany zdraví. To se domnívám, že je i kouření a nadměrné požívání alkoholu je to rovněž. Obávám se, že dodatek kolegy Bratinky by situaci ještě více zkomplikoval.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Na to by sme potrebovali presvedčivý dôkaz, ktorý tu nemáme, to je vaše tvrdenie.

Prosím, budeme hlasovať. Je prítomných len šesťdesiat deväť poslancov Snemovne ľudu. Požadujem aby minimálne ďalších sedem sa dostavilo do snemovne. Prosím poslancov Snemovne ľudu, ktorí sa nachádzajú mimo snemovne, aby nás nezdržiavali a dostavili sa do snemovne.

Môžeme hlasovať, obidve snemovne sú uznášania schopné. Ešte opakujem, budeme hlasovať o to, aby do § 6 v prijatej alternatíve bol zaradený ako bod c) text poslanca Bratinku v štylistickej úprave, a aby bod c) a d) sa prepísali na d) a e).

Kto, prosím, súhlasí s pozmeňujúcim návrhom pána poslanca Bratinku, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(14.42 hodin)

(SN 71, SL 49) Ďakujem.

Kto je proti? (SN 2, SL 4) Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (SN 20, SL 26) Ďakujem.

V Snemovni národov hlasovalo 71 poslancov pre, 2 proti, 20 sa zdržalo hlasovania. V Snemovni ľudu 49 poslancov pre, 4 proti a 26 sa zdržalo hlasovania. Obidve snemovne pozmeňujúci návrh prijali. Prosím ďalej.

Společný zpravodaj výborů SL I. Mynář: Vrátíme se k odst. 1, písm. g), které navrhuje poslanec Benda a poslanec Kukučka vypustit. Domníváme se, že to není šťastný návrh, neboť naopak vypuštění tohoto písmene g) by umožňovalo silným stranám, majetným stranám, ovládání trhu reklam vlastní stranou v médiích. Stanovisko navrhovatelů a zpravodajů je shodné, to znamená negativní.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Budeme hlasovať.

(14.47 hod.)

Kto súhlasí s pozmeňujúcim návrhom, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (SN 4, SL 8) Ďakujem.

Kto je proti? (SN 49, SL 37) Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (SN 27, SL 26) Ďakujem Snemovňa národov 4 za, 49 proti a 27 sa zdržalo hlasovania, Snemovňa ľudu 8 za, 37 proti a 26 sa zdržalo hlasovania. Návrh nebol prijatý. prosím ďalej.

Společný zpravodaj výborů SL I. Mynář: Dále u stejného písm. g) je zde návrh poslance Soldáta, aby se vypustilo slovo "ateistické". Domníváme se, jestliže jsou zde reklamy náboženské, reklamy politických stran, tak i slovo "ateistické" má zde své místo. S tímto návrhem nesouhlasíme. (Hlas z pléna: Nechť nám navrhovatel řekne, co je to ateistická reklama.)

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Hlasujeme o návrhu poslanca Soldáta.

(14.49 hodin)

Kto je za, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(SN 11, SL 9.) Ďakujem.

Kto je proti? (SN 37, SL 19) Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (SN 42, SL 43)

Snemovňa národov 11 pre, 37 proti, 42 sa zdržalo hlasovania, Snemovňa ľudu 9 pre, 19 proti a 43 sa zdržalo hlasovania. Návrh bol zamietnutý.

Společný zpravodaj výborů SL I. Mynář: Poslední návrh, který se týká písm. g), je návrh pana poslance Piskoře, který navrhuje zákaz náboženských reklam, ateistických reklam a reklam politických stran, ale pouze u provozovatelů ze zákona. Stanovisko navrhovatelů i zpravodajů je rovněž negativní.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Poslanec Piskoř stiahol tento návrh, môžeme prejsť k ďalšiemu návrhu.

Společný zpravodaj výborů SN M. Prokop: Dostáváme se k § 7, zde navrhujeme nejprve ujasnit si hlasováním náš vztah k uvedeným alternativám. Již jsme se vyjádřili, že jak oba zpravodajové, tak navrhovatel zákona doporučujeme alternativu dvě.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Hlasujeme - nie sme uznášania schopní. Pán poslanec Benda.

Poslanec SL V. Benda: V každém případě by bylo dobré říci, o čem hlasujeme, ale myslím, že by bylo logické hlasovat o alternativě I, pokud navrhovatel i zpravodajové předkládají alternativu II jako základ.

Poslanec SN M. Prokop: Ve všech případech, kde tisk uvádí alternativy dvě, je vždy alternativa I ve znění původního vládního návrhu. V tomto smyslu alternativa II je považována za pozměňující návrh, a proto o ní hlasujeme nejdřív. Je-li potřeba zopakovat, o co jde - jedná se o povolená procenta reklamy ve vysílacím čase u provozovatelů ze zákona a u provozovatelů z licence. Alternativa II předpokládá u provozovatelů ze zákona 3 % v televizním vysílání, u držitelů licencí 10 % denního vysílacího času, následující text umožňuje zvýšit v případě teleshopingu nebo přímé nabídky k prodeji s těmi omezeními během jedné hodiny, o kterých bychom potom eventuálně hlasovali dále, u rozhlasového vysílání 5 % pro provozovatele ze zákona a 20 % u držitelů licencí. Hlasujeme tedy o alternativě II, § 7.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ide o to, aby základom ďalšieho rokovania bola alternatíva II.

(14.52 hodin)

Kto súhlasí s alternatívou II ako základom ďalšieho rokovania, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (SN 59, SL 49) Ďakujem.

Kto je proti? (SN 9, SL 3)

Kto sa zdržal hlasovania? (SN 23, SL 23) Ďakujem.

Snemovňa národov 59 pre, 9 proti. 23 sa zdržalo hlasovania, Snemovňa ľudu 49 pre, 3 proti, 23 sa zdržalo hlasovania. Obidve snemovne tento návrh prijali. Znamená to, že všetky pozmeňovacie návrhy k § 7 sa vzťahujú k alternatíve II.

Poslanec SN M. Prokop: Nyní bychom měli hlasovat o návrhu kolegy Dostála, aby v alternativě II zůstal pouze odst. 1 tak, jak je navržen v tisku. Navrhuje změnu v odst. 2: "V rozhlasovém vysílání čas vyhrazený reklamám nesmí u provozovatelů ze zákona přesáhnout 10 %, u držitelů licencí 20 % denního vysílacího času." Zpravodajové tento návrh nedoporučují.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Snemovňa národov aj Snemovňa ľudu sú uznášania schopné, aj keď musím konštatovať, že je neuveriteľné, koľko práce majú poslanci v priľahlých priestoroch - cez dvere vidím, ako sa prechádzajú hore - dole, ale nesedia pri hlasovaní v sále. Pán poslanec Kováč, prosím, technická poznámka.

Poslanec SN M. Kováč: Mám faktickú poznámku, chcem si to ujasniť. Pred tým sme odsúhlasili, že v celom návrhu bude platiť alternatíva I. Ako sa sem teraz dostáva alternatíva II? Možno to nechápem.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Pán poslanec, odsúhlasili sme alternatívu I v § 6. Teraz sme prijali alternatívu II v § 7.

Poslanec SN M. Kováč: Chápal som to tak, že sme odsúhlasili alternatívu I vo všetkých návrhoch.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Pochopili ste to zle. Ešte raz pre osvieženie zopakujte, o čom hlasujeme. Medzi tým ubehla určitá doba, aby to bolo všetkým jasné.

Poslanec SN M. Prokop: Hlasujeme o tom, že v § 7 bude odst. 2 znít: "V rozhlasovém vysílání čas vyhrazený reklamám nesmí u provozovatelů ze zákona přesáhnout 10 %, u držitelů licencí 20 % denního vysílacího času."

Předsedající předseda SN M. Šútovec: To je pozmeňujúci návrh pána poslanca Dostála, spravodajcovia ho neodporúčajú.

(14.55 hodin)

Kto súhlasí s pozmeňujúcim návrhom poslanca Dostála, ako tu odznel, nech zdvihne ruku a stlačíe tlačidlo!

(SN 33, SL 15) Ďakujem.

Kto je proti? (SN 29, SL 41)

Kto sa zdržal hlasovania? (SN 29, SL 19)

Snemovňa národov 33 pre, 29 proti, 29 sa zdržalo hlasovania. Snemovňa ľudu 15 pre, 41 proti, 19 sa zdržalo hlasovania.

Návrh bol zamietnutý. Pokračujeme.

Poslanec SN M. Prokop: Teď bychom měli dát hlasovat o návrhu kolegy poslance Kukučky, který navrhuje v alternativě II, kterou jsme odsouhlasili, text odst. 1 upravit takto (4. řádek): "Provozovatel ze zákona může zvýšit až na 5 %". Jedná se o nabídku reklamy k přímému prodeji. Tento podíl může provozovatel ze zákona zvýšit až na 5 % a držitelé licence až na 20 %, jak zní dál text, a to o přímé nabídky veřejnosti k nákupu. Smyslem návrhu kolegy Kukučky je tedy 10 % snížit na 5 %. Zpravodajové tento návrh nedoporučují, protože se jedná o teleshopping, o přímou nabídku, že varianta II už jinak omezuje provozovatele ze zákona. Ani vláda to nedoporučuje.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP