Středa 30. října 1991

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Aby sme sa aspoň trochu vyspali. Budeme hlasovať.

(14.06 hodin)

Kto súhlasí s pozmeňujúcim návrhom pána poslanca Čičmanca ohľadom § 5 ods. 3, kde chce nahradiť termín 22 hodín termínom 23 hodín, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(SN 26, SL 24) Ďakujem. Snemovňa národov 26, Snemovňa ľudu 24.

Kto je proti? (SN 24, SL 27) Snemovňa národov 24, Snemovňa ľudu 27. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (SN 45, SL 38.) Snemovňa národov 45, Snemovňa ľudu 38. Ďakujem.


V Snemovni národov 26 pre, 24 proti, 45 sa zdržalo hlasovania. V Snemovni ľudu 24 pre, 27 proti, 38 sa zdržalo hlasovania. Návrh bol zamietnutý.

Společný zpravodaj výborů SL I. Mynář: Kolega Kukučka má dva návrhy: v tomto paragrafu jednak je to v odst. 3 - vypustit slova "nebo morální". Stanovisko jak zpravodajů, tak vlády je rovněž shodné - nedoporučují, neboť vypuštění tohoto slova odporuje konvenci Rady Evropy Televize bez hranic, kde se rozlišuje jednak psychický, jednak fyzický, jednak morální vývoj. Chtěl bych upozornit, že v tomto směru rozhodujeme také, pokud schválíme nebo neschválíme § 20 odst. 3 b), který je vlastně následní legislativní úpravou. Rozhodnutím o tomto rozhodneme i o následujícím § 20.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Áno. Poslanec Kukučka trvá na hlasovaní? (Ano.) Trvá. Budeme hlasovať.

(14.08 hodin)

Kto súhlasí s pozmeňujúcim návrhom pána poslanca Kukučku - vypustiť slová "nebo morální" z odseku 3 § 5 - nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(SN 7, SL 14) Ďakujem. Snemovňa národov 7, Snemovňa ľudu 14.

Kto je proti? (SN 40, SL 48) Ďakujem.Snemovňa národov 40, Snemovňa ľudu 48.

Kto sa zdržal hlasovania? (SN 50, SL 26) Ďakujem.

V Snemovni národov bolo 7 pre, 40 proti, 50 sa zdržalo, v Snemovni ľudu 14 pre, 48 proti, 26 sa zdržalo, 4 ignorovali. Návrh nebol prijatý.

Společný zpravodaj výborů SL I. Mynář: U stejného paragrafu v odst. 5 navrhuje kolega Kukučka změnit číslovku 30 na číslovku 15, kterou by se zkrátila doba, po kterou musí provozovatel uchovávat záznamy pro případné problémy. Rovněž nesouhlasí ani zpravodajové, ani navrhovatel, neboť tato doba je již zkrácena na 30 a je v zájmu provozovatelů, aby tyto záznamy uchovávali.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem, aj o tom rozhodneme hlasovaním. Paragraf 5 odsek 5 - číslovku 30 nahradiť číslovkou 15 - ide o dobu archivovania záznamov.

Kto je pre, nech hlasuje!

SN - pre 1, proti 60, zdržalo sa 42

SL - pre 5, proti 51, zdržalo sa 30

Snemovňa národov jeden pre, 60 proti a 42 sa zdržalo hlasovania. Snemovňa ľudu 5 pre, 51 proti, 30 sa zdržalo hlasovania.

Ďakujem, návrh bol zamietnutý

Společný zpravodaj výborů SL I. Mynář: Dále. Vytvořit nový odst. 7, který navrhl poslanec Ransdorf. Text máte před sebou. Domníváme se, že terminologie v tomto návrhu je jiná než koncepce použitá v tomto zákoně. Nezdá se nám, že je to text, který do tohoto zákona patří. Proto, jak vláda, tak zpravodajové nesouhlasí.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Sme na strane 2, § 5 poradové číslo 13. Text paragrafu 5 odst. 7 upraviť. Rozhodneme hlasovaním. Kto súhlasí s takou úpravou, ako navrhol poslanec Ransdorf, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (Hlasuje se.)

SN - pre 23, proti 43, zdržalo sa 33

SL - pre 14, proti 43, zdržalo sa 29

Snemovňa národov 23 pre, 43 proti, 39 sa zdržalo, Snemovňa ľudu 14 pre, 43 proti, 29 sa zdržalo.

Ďakujem. Návrh nebol prijatý.

Společný zpravodaj výborů SL I. Mynář: Poslední návrh týkající se § 5 podal poslanec Ondrejkovič. Rád bych se ho zeptal, zda souhlasí se stylizační úpravou, která je následující. Doplnění odst. 4, které navrhuje, by znělo - za slovo veřejném zájmu, a to v době, která by nebezpečí z prodlení snížila na minimum. Takováto by byla naše navrhovaná úprava.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Súhlasíte, pán poslanec? (Společný zpravodaj výborů SL I. Mynář: V tom případě zpravodajové i vláda s navrženou úpravou souhlasí a doporučují ji schválit.) Vyčiarknite si z predposledného riadku tohto návrhu slova "dňom vysielania". Budeme hlasovať o zostávajúcom texte.

Kto súhlasí, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

SN - pre 100, proti nikto, zdržal sa 1

SL - pre 84, proti nikto, zdržalo sa 5

Snemovňa národov 100 pre, nikto proti, 1 sa zdržal hlasovania.

Snemovňa ľudu 84 pre, nikto proti, 5 sa zdržalo.

Společný zpravodaj SL I. Mynář: Přistupujeme k § 6. Navrhoval bych následující postup. Protože máme paragraf s alternativami, rozhodneme nejprve o přijetí alternativ, potom se budeme věnovat jednotlivým pozměňovacím návrhům, které se vztahují na tu či onu alternativu. V tom případě bych doporučoval nejprve rozhodnout o alternativě II, zda ji budeme akceptovat nebo nikoli. Stanovisko navrhovatele je zamítavé. Stanovisko zpravodajů v tomto směru je odlišné - je nakloněno této alternativě. Hlasujeme o § 6 o alternativě II, zda má či nemá být přijata.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Kto je pre, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (Hlasuje se.)

SN - pre 47, proti 19, zdržalo sa 35

SL - pre 55, proti 5, zdržalo sa 29

Snemovňa národov 47 pre, 19 proti, 35 sa zdržalo, Snemovňa ľudu 55 pre, 5 proti, 29 sa zdržalo hlasovania.

Ďakujem. Návrh nebol prijatý. SN neprijala túto alternatívu.

Společný zpravodaj výborů SL I. Mynář: Dále budeme postupovat podle jednotlivých písmen. Písmeno a) se týká pozměňovacího návrhu poslance Kukučky, který navrhuje vypustit z písm. a) slovo morálku. (Předsedající předseda SN M: Šútovec: Myslím, že o tom není třeba hlasovat, protože jsme o tom v zásadě rozhodli při předešlém hlasování.) Domnívám se, že toto není totéž. Stanovisko vlády je negativní, stanovisko zpravodajů rovněž.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Hlasujeme o pozmeňovacom návrhu poslanca Kukučku. Kto je pre, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (Hlasuje se.)

SN - pre 4, proti 39, zdržalo se 37

SL - pre 9, proti 48, zdržalo se 22

Snemovňa národov 4 pre, 39 proti, 37 sa zdržalo, Snemovňa ľudu 9 pre, 48 proti. 22 sa zdržalo hlasovania.

Ďakujem, návrh bol zamietnutý.

Společný zpravodaj výborů SL I. Mynář: Dále je písm. b). Zde je můj pozměňovací návrh. Text tohoto návrhu máte před sebou. Stanovisko navrhovatele i zpravodajů je jednoznačně pozitivní.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Hlasujeme o návrhu pána poslanca Mynářa. Usaďte sa. Hlasujeme. Kto je pre tento návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (Hlasuje se.)

SN - pre 92, proti nikto, zdržalo sa 9

SL - pre 69, proti 1, zdržalo sa 15

Snemovňa národov 92 pre, nikto proti, 9 sa zdržalo, Snemovňa ľudu 69 pre, 1 proti, 15 sa zdržalo hlasovania.


Ďakujem. Návrh bol prijatý.

Společný zpravodaj výborů SL I. Mynář: Omlouvám se, že jsem přeskočil do odst. 2, když jsem se měl věnovat odst. 1. Vrátím se k němu.

Dále je zde pozměňovací návrh pana poslance Bratinky, který je v odst. 1. Navrhuje vypustit písm. c) - reklamy na tabákové výrobky a alkohol.

Stanovisko navrhovatele je zamítavé, stanovisko zpravodajů je odlišné. Je pozitivní.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Kto súhlasí s návrhom pána poslanca Bratinku, na úpravu § 6 ods. 1 písm. c), nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (Hlasuje se.) Ďakujem.

Kto je proti? (Hlasuje se.) Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Hlasuje se.) Ďakujem.

Snemovňa národov 64 pre, 11 proti, 25 sa zdržalo hlasovania.

Snemovňa ľudu 50 pre, 16 proti, 23 sa zdržalo hlasovania.

Snemovne návrh prijali. Fajčiari zvíťazili.

Společný zpravodaj výborů SL I. Mynář: Dále je zde několik návrhů, které se týkají odst. 1 písm. g).

Předsedající předseda SN M. Šútovec: S technickou poznámkou sa hlási pán poslanec Benda, ale až keď dohovorí pán kolega Mynář.

Společný zpravodaj výborů SL I. Mynář: Jde o písm. g). Nejdříve bych navrhoval hlasovat o návrhu pana poslance Bendy, který navrhuje vypustit celé písm. g). Tento návrh je totožný s návrhem pana poslance Kukučky.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Pán poslanec Benda, prosím, teraz.

Poslanec SL V. Benda: Já mám dotaz k odhlasovanému. Tak jak je to formulováno na str. 3, návrh poslance Bratinky, tak to znamená, že jsme absolutně vypustili tímto hlasováním zákaz reklamy pro tabákové výrobky i pro alkohol, protože jím uváděná varianta omezující reklamu pro tabákové výrobky se vztahovala jen k alternativě II, kterou jsme už zamítli. Je-li tomu tak, já neprotestuji jako známý kuřák a ctitel alkoholu (Potlesk.), ale jestliže Federální shromáždění nesledovalo tento úmysl nebo jestliže bylo jen zmateno nejasným zněním návrhu, tak se ptám poslance Bratinky jako navrhovatele, jestli přece jen nemá v úmyslu trvat na tom, aby do varianty I bylo zařazeno nové znění odst. c), tj. že u tabákových výrobků je povinnost uvádět... (Předsedající předseda SN M. Šútovec: Tento problém reálne vznikol.) Já se obávám, že jsme vázáni i mezinárodními smlouvami v tomto ohledu s tím "kouření škodí zdraví".

Nevím, jak to pan předsedající vyřeší, ale myslím, že bychom eventuálně měli hlasovat ještě jednou o tom, zda druhá část návrhu poslance Bratinky je nové znění písm. c), tzn. reklama na tabákové výrobky musí uvádět údaje o obsahu nikotinu a dehtu v příslušných výrobcích a musí být zakončena varováním, že kouření je škodlivé. Myslím, že toto by se tam zařadit mělo.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Obávam sa, že to bolo skutočne zmätené. Najskôr pán poslanec Bratinka, potom pán podpredseda vlády.

Poslanec SN P. Bratinka: Můj návrh na vypuštění písm. c) a text, který upravuje znění tabákových reklam, je jeden celek. To znamená, pokud jsme rozhodli hlasováním o vypuštění písm. c) - a) já jsem nepostřehl, že by jste četl druhou část, že současně s tím reglementujeme způsob tabákových reklam.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ovšem. My sme prijali zákaz reklamy na tabákové výrobky a alkohol, tým sme prijali alternatívu I a teraz sme si bohužiaľ odhlasovali, že je zakázaná reklama tabákových výrobkov, ale že pri tom majú byť také a také údaje. (Hluk v sále.)

Společný zpravodaj výborů SL I. Mynář: Procedurální postup by měl být následující: Jestliže jsme vypustili písm. c), tak součástí návrhu bude nové písm. c), které navrhuje pan kolega Bratinka, a pokud jsme o tom hlasovali tak, jak jsme hlasovali, jsme povinni o novém návrhu písm. c) ještě hlasovat.

Místopředseda vlády ČSFR J. Mikloško: V alternatíve I bolo zakázané reklamovať tabákové výrobky a alkohol, v alternatíve II tabákové výrobky ostali zakázané a alkohol v určitých, presne vymedzených podmienkach, ktorú sú opísané z konvencie. Keď sme odsúhlasili alternatívu I, tak ostane pri zákaze reklám,keby to bolo tak, ako je to teraz, tak nemôžeme prijať medzinárodnú konvenciu, ktorá vylučuje tabákové výrobky alebo aspoň hovorí o obmedzeniach, ktoré uvádzal poslanec Bratinka. Taktiež zákony ČNR a SNR vylučujú propagáciu ak toho, tak toho. Môj názor je, že aspoň písm. c) od pána poslanca Bratinku by mal byť v alternatíve I odsúhlasené.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Pán poslanec Kostya, potom pán poslanec Dostál, pán poslanec Benda, pán poslanec Magyar je už pri mikrofóne, tak má prednosť.

Poslanec SL F. Magyar: Pozmeňujúci návrh kolegu Bratinku sa vzťahoval na alternatívu II. Tým, že sme druhú alternatívu odmietli, tak návrh je zamietnutý. Bola chyba zo strany spravodajcov, že dali hlasovať. Ani legislatívne to tu nepatrí, pretože tam je napísané, že sa zakazuje reklama. Alternatíva I znie takto. To bola chyba a teraz už nie je čas na podávanie alebo presúvanie pozmeňujúcich návrhov. Máme to "schwarz auf weiss" na papieri pred sebou.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Myslím, že tento výklad nie je celkom správny. Nie je tam napísané, že v § 6 ods. 1 vypustiť písm. c), nie je tam špecifikované, v ktorej alternatíve. Týka sa to obidvoch alternatív. Pán poslanec Kostya.

Poslanec SN L. Kostya: Pane předsedající, mám podobnou filozofii jako kolega Magyar. Jestliže se přijetím alternativy I rozhodlo o zákazu této reklamy, nemůže se v žádném dalším pozměňujícím návrhu v jakékoliv podobě dostat jakákoliv varianta podoby reklamy, tzn. o návrhu pana poslance Bratinky po rozhodnutí o variantě I se vůbec nemělo hlasovat.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Domnievam sa, že my sme meritórne rozhodli o tom, k čomu budeme prijímať pozmeňujúce návrhy, či k alternatíve I alebo k alternatíve II, takže teraz prijímame pozmeňujúce návrhy k alternatíve I. Prosím, pán poslanec Ransdorf, potom pán poslanec Benda, pán poslanec Dostál a pán poslanec Muška.

Poslanec SN M. Ransdorf: Já bych se rád na pana předsedajícího obrátil s dotazem, zda např., jestliže jsme si schválili zákaz podobné reklamy, není možné pokládat za reklamu alkoholických výrobků např. volební kampaň Strany přátel piva nebo tabákových výrobků kdyby eventuálně vznikla v dalším volebním období třeba Strana přátel tabáku?

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Je to zaujímavá otázka, ale nie je predmetom hlasovania. Ešte pán poslanec Benda, potom pán poslanec Muška.

Poslanec SL V. Benda: Já se obávám, že pan předsedající, pan místopředseda vlády a někteří poslanci vyšli z falešné premise, že vyvodili z ní potom nepatřičné závěry. My jsme neschválili alternativu I, my jsme hlasovali o alternativě II a tu jsme nepřijali. Tím okamžikem se základem dalšího jednání stala alternativa I a k ní se vztahuje ještě spousta dalších pozměňovacích návrhů.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Opakujete inými slovami to, čo som povedal. Ja mám tiež to isté stanovisko.


Poslanec SL V. Benda: V tomto případě jsme teď v situaci, kdy bylo písm. c) právoplatně vypuštěno z alternativy I. Je možné napravit určitý zmatek, který vznikl v textu, že další část návrhu se vztahuje jen k alternativě II tím, že vložíme, jak navrhovatel požadoval a upřesnil, že budeme hlasovat o zařazení písm. c) v jeho znění, které zamýšlel pro alternativu II, ale které propaguje i pro alternativu I. Pokud se to bude zdát nekorektní, tak musíme konstatovat, že nemáme žádné omezení reklamy tabákových a alkoholických výrobků.

Společný zpravodaj výbor SN M. Prokop: Já bych chtěl jen reagovat na názor, že tím, že jsme vypustili teď písm. c) z varianty I, jsme vlastně připustili reklamu alkoholu.



Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP