Úterý 29. října 1991

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem, prosím pána poslanca Kanisa, aby sa ujal slova. Žiadam všetkých poslancov, ktorí majú v úmysle vystúpiť v rozprave, aby podali písomnú prihlášku. Pán poslanec Kanis je posledný písomne prihlásený.

Poslanec SN P. Kanis: Vážený pán predsedajúci, ctené dámy, vážení páni.

Podľa § 1 zákona je životné minimum spoločensky uznanou minimálnou hranicou príjmu občana, pod ktorou nastáva stav jeho hmotnej núdze.

Už tento výklad dáva možnosť rôzneho pohľadu a hľadania rôznych hľadisiek určujúcich hranicu, pod ktorou sa človek nachádza v stave hmotnej núdze. Ide teda o hranicu relatívnu, ktorú sebalepšou definíciou nie je možné presne určiť. Kritériom pre posudzovanie potreby sociálnej pomoci, pri poskytovaní dávok a služieb sociálnej starostlivosti, je tzv. hranica sociálnej potrebnosti. Jej výška bola naposledy upravená v roku 1988 vyhláškou Federálneho ministerstva práce a sociálnych vecí č. 149, ktorou sa vykonáva zákon o sociálnom zabezpečení. Predložený návrh životného minima nadväzuje na doterajšiu prax pri využívaní hraníc sociálnej potrebnosti, jeho význam je však oveľa širší. Životné minimum, stanovené zákonom bude východiskom pre hranice sociálnej potreby, ktoré nasledovne určia právne predpisy republík, rovnako ako podmienky, za ktorých sa bude poskytovať pomoc občanom, ktorých príjmy nedosahujú túto stanovenú hranicu. Zmena životného minima má byť upravená nasledovne, keď životné náklady vzrastú viac ako o 10 %. Stanovenie úrovne životného minima, tak ako je predložené v návrhu zákona, je možno považovať za kompromis medzi existenčným a sociálnym minimom, pretože zabezpečuje uspokojovanie najzákladnejších životných potrieb a neumožňuje už ani skromnú obmenu základných predmetov dlhodobej spotreby. Je zrejmé, že sociálne minimum by pre dospelú osobu malo byť vyššie o 200 až 300 Kčs. Z hľadiska sociálnej potrebnosti je v návrhu dobre stanovená diferenciácia podľa veku detí a tým pre jednotlivé typy rodín. Životné minimum by malo byť objektívnym základom pre stanovenie niektorých sociálnych príjmov, ako je napríklad minimálna mzda a dôchodok ako zdroj jediného príjmu.

Situácia je však presne opačná. Minimálna mzda je stanovená na 2.000 Kčs, čo predstavuje 1.597 - 1925 Kčs čistého, podľa typu dane. Dôchodok, ako zdroj jediného príjmu činí 1.800 Kčs pre jednotlivca a 3.060 Kčs pre dvojice. Životné minimum bolo v podstate po veľkých diskusiách stanovené tak, aby vyhovovalo hranici dôchodku, ako zdroja jediného príjmu, ktorý je v návrhu stanovený od 1. 7. 1991 a s jeho novou úpravou sa počíta v novom roku - zatiaľ nie sú známe finančné zdroje. Životné minimum pre jednotlivca je teda 1.700 Kčs a najnižší dôchodok ako jediný zdroj príjmu je 1.800 Kčs. Životné minimum pre dvojicu je 3.050 Kčs a najnižší dôchodok ako jediný zdroj príjmu je 3.060 Kčs. Z tohto je jasne vidieť, že celá konštrukcia životného minima je odvodená z konštrukcie minimálneho príjmu alebo dôchodku ako jediného zdroja príjmu. Nové hranice sociálnej potrebnosti by mali však byť objektívne stanovené na základe normatívneho spotrebného koša a s prihliadnutím na rast peňažných príjmov. V dôvodovej správe je táto problematika dostatočne rozobraná. Na škodu veci však v rámci tejto dôvodovej správy absentujú podklady, ako sa vlastne spotrebný kôš vyvíja a aká je jeho štruktúra a skladba.

Mám tu niekoľko výpočtov o nákladoch nutných na prevádzku domácností, či už prípade nákladov domácnosti na byt 1+1, kde sa predpokladá jedna až dve osoby alebo v prípade nákladov na byt 1+2, kde sa predpokladajú dve až tri oosby. So vzrastajúcim počtom osôb dochádza postupne k narastajúcim rozdielom, ktoré napríklad pri nákladoch na byt 1+4 - šyri až päť osôb sú v skutočnosti 1.080 Kčs a v návrhu je len čiastka 950 Kčs.

Úvedené údaje predstavujú súčasný stav poplatkov za bývanie - chcem zdôrazniť, že príklady, ktoré som uvádzal sú za štátne byty, pričom je zrejmé, že tie sú stále lacnejšie ako družstevné byty, ale vlastné náklady vo vykurovacej sezóne sa budú dotýkať všetkých domácností. Od januára sa potom predpokladá zvýšenie poplatkov za holé nájomné o 100 % a v druhej etape o 80 % a to postihne len štátne byty.

Vieme, a je to aj v dôvodovej správe, že je ustanovená skupina expertov, ktorá má dopracovať tieto problémy. K istému sporu by možno došlo, prečo v návrhu zákona je životné minimum rozdelené len do dvoch položiek a či by nebolo vhodnejšie - to je samozrejme len moja pripomienka - aby bola hranica sociálnej potrebnosti rozdelená na tri časti - na náklady na výživu ako základ, na ostatné náklady ako druhá položka a na náklady na bývanie ako tretia položka. To je samozrejme záležitosťou tých, ktorí budú pripravovať úpravy tohto zákona.

Na základe konkrétnych rodinných účtov je možné doložiť nedostatočnú výšku životného minima u rôznych typov domácností, či konkrétnych osôb. Je možné súhlasiť s názormi, že výšky životného minima,tak ako sú tu stanovené, a ako som tu už spomenul, sú o 200 až 300 Kčs nižšie, než hranice sociálnej potrebnosti, pričom je potrebné zdôrazniť, že už od roku 1988 boli tieto hranice v podstate podhodnotené o 200 až 400 Kčs. Na druhej strane je to skutočnosť - a príkladov nie je málo, že rad domácností už dnes, síce prevažne krátkodobo, žije pod uvedeným životným minimom a to preto, že im nie je známe, že môžu žiadať o výpomoc, hanbia sa a nemajú odvahu žiadať o takúto výpomoc. Niektoré obecné úrady nevyužívajú odporúčanie ministerstva práce a sociálnych vecí a zamietajú výpomoc do výšky uvedeného nového odporučenia. alebo im príjem zatiaľ postačuje kryť náklady na výživu, oddiaľujú nákupy potrebných vecí, odevov a podobne, žijú v tom, čo mali, a hlavne z úspor. alebo sa prejavuje istá súnaležitosť rodín, hlavne ku vzťahu k deťom a vnúčatám.

Kritické situácie jednotlivcov nie sú v našej spoločnosti dostatočne rozlišované. Nerozlišujeme, kto upadol do biedy bez vlastného zavinenia, kto je alkoholik, narkoman a vyložený kriminálnik - recidivista. Zo života okolo nás vidíme, že niektoré asociálne živly majú tendencie si začínať zvykať na sociálne možnosti, ktoré tu sú.

Správne je v tlači uvedené, že neúmerne nízke životné minimum je rovnako škodlivé, ako prílišný sociálny akcent. Koniec koncov, všetky otázky záchrannej sociálnej siete sú nutné, hlavne pre nefungujúcu ekonomiku, ale súčasne ju ďalej neúmerne zaťažujú.

Čiastky životného minima boli stanovené v súvzťažnosti k výške dôchodkov, ako jediného zdroja príjmu. Výška dôchodkov ,ako jediný zdroj príjmu, je dnes 1.800 Kčs - skladá sa z dôchodku na jednu osobu 1.580 Kčs s 220 kčs príspevku.

Životné minimum je stanovené na 1.200 Kčs na zabezpečenie výživy a ostatných základných potrieb na jednu osobu plus 500 Kčs na nevyhnutné náklady pre domácnosť, teda celkom 1.700 Kčs.

Výška dôchodku, ako jediný zdroj príjmu, bola chápaná ako minimálny príjem pre jednotlivca, jeho životné náklady vo väčšine prípadov sú predsa len o niečo nižšie ako človeka v produktívnom veku. Dôchodci majú napríklad nárok na určité oprávnené úľavy z veku,napríklad cestovné a podobne.

Keďže bola výška dôchodku, ako jediného zdroja príjmu, chápaná v podstate ako životné minimum, tak dochádza k rozdielu 100 Kčs, ako som tu už uviedol medzi dôchodkom a životným minimom. Bolo by nielen logické, ale vzhľadom na skutočný vývoj životných nákladov, i plne opodstatnené, aby čiastka potrebná k zabezpečeniu výživy a ostatných základných osobných potrieb bola v § 3 odst. 2 písmeno e) zvýšená o 100 Kčs v súlade s tým, čo sa javí plne opodstatnené, zvýšiť čiastku vo všetkých bodoch paragrafu 3 odst. 2 o 100 Kčs.

Preto podávam pozmeňovací návrh k § 3 odst. 2 písmena a), b), c), d), e) tohto znenia:

§ 3 odst. 2: za čiastku potrebnú k zabezpečeniu výživy a ostatných základných osobných potrieb občana sa považuje

a/ 1000 Kčs mesačne, pokiaľ ide o dieťa do 6 rokov veku

b/ 1100 Kčs mesačne, pokiaľ ide o dieťa od 6 do 10 roku veku

c/ 1300 Kčs mesačne, pokiaľ ide o dieťa od 10 do 15 roku veku

d/ 1400 Kčs, pokiaľ ide o nezaopatrené dieťa od 15 do 26 roku veku

e/ 1300 Kčs u ostatných občanov.

Prosím, aby sa hlasovalo po prvé: o zvýšení o 100 Kčs v bodoch a/ až e/, pokiaľ by to nebolo schválené, potom o jednotlivých bodoch.

Druhý môj pozmeňovací návrh spočíva v tom, že toto vyrovnanie príspevkov sa bude oneskorovať a preto navrhujem nový § 9, ktorý by mal toto znenie:

"Čiastky životného minima, stanovené týmto zákonom, sa pre výpočet finančnej pomoci uplatnia od 1. júla 1991", tzn., aby tieto čiastky zachytili zdraženie energetických zdrojov, ktoré už bolo vykonané.

S tým súvisí aj môj tretí návrh, aby pôvodný § 9 bol prečíslovaný na § 10.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Na základe skúseností by som odporučil, aby sme notifikovali metodiku vystúpenia - poslanci, ktorí chcú prednášať pozmeňovacie návrhy by ich mali najskôr predniesť a potom by mali hovoriť, takže teraz pán poslanec Kanis hovoril a ocitol sa už mimo odhlasovaný čas, keď prednášal pozmeňovací návrh. Preto všetkým ďalším navrhujem, aby najskôr predniesli pozmeňovací návrh a potom ho zdôvodňovali. Jedine tak sa to dá správne zmerať.

Vystúpením pána poslanca Kanisa sme vyčerpali všetky písomné prihlášky do diskusie. Hlási sa ešte niekto do diskusie? (Nikdo se nehlásil.) Rozpravu teda vyhlasujem za ukončenú. Požiadal by som teraz pána ministra Millera, aby zaujal stanovisko k predneseným diskusným príspevkom.

Ministr práce a sociálních věcí ČSFR P. Miller: Vážené poslankyně, vážení poslanci, celá řada pozměňovacích návrhů a doporučení směřuje neadresně. Ministerstvo práce a sociálních věcí stanovilo základní rámec, vše ostatní je v rámci předpisů a nařízení republik.

Pan poslanec Peter - návrh změny § 2 odst. 2 - se obrací, aby toto bylo omezeno pouze předpisy republik. Naše odpověď zní, že to není možné proto, že se může jednat i o zákony federální, např. zákon o sociálním zabezpečení upravující výši důchodů jako jediný zdroj příjmu. Proto je to formulováno takto obecně.

Pan poslanec Tomis: Jsem velice často kritizován za to, že naše hmotné zabezpečení nezaměstnanosti je tak vysoké, že prakticky umožňuje lidem, aby pouze pobírali toto hmotné zabezpečení a nepracovali. A je to skutečně pravda, protože řada našich občanů si přizpůsobila svůj životní standard, životní styl tak, že z toho dokáže vyžít. Máme s tím opravdu problém. Musím zde na rovinu říci, že toto stanovisko budeme muset přehodnotit a půjdeme ještě níže a tvrdším způsobem. To, jak navrhuje pan poslanec Tomis, v podstatě znamená, že pokud přijmeme nějaký zákon, tak by to měl být zákon, který bude garantovat určitou životní úroveň, ale životní úroveň poměrně dost vysokou, ale to přece snad nechceme? My chceme, aby ti, kteří se dostanou do situace nouze, byli přinuceni - pokud to bude zaviněně - o své situaci přemýšlet a pokusit se svou situaci vlastními prostředky a vlastní iniciativou změnit. Pokud nebudou na to stačit, je zde mechanismus, který jim pomůže překlenout toto období, ale neměla by to být životní situace standardní, která by měla člověka provázet celý život. Připouštím, že zde budou určité sociální skupiny, které budou v této situaci celý život. Ale je pak třeba si položit otázku, zda jsou v této situaci také díky své vlastní vině, ne jenom proto, že nemají momentálně zaměstnání.

Průzkum spotřebního koše. My jsme nestanovili tuto metodu pouze tím, že jsme ji stanovili na základě relativní metody, ale i absolutní metody. Obě tyto metody jsou zde skloubeny, čehož dostatečným výrazem je konsensus, kterého jsme dosáhli v Radě hospodářské a sociální dohody - tím bych odpověděl i některým dalším poslancům. Stálá pracovní skupina Rady hospodářské a sociální dohody na svém zasedání 4. 10. 1991 posoudila vývoj indexu životních nákladů v uplynulých měsících, zejména po 1. červenci 1991, který byl uvažován jako datum účinnosti zákona, a porovnala tyto údaje s navrženými částkami. Dále zvážila předpokládaný cenový vývoj do konce roku 1991 a na počátku roku 1992 a dospěla k závěru, že za prvé: Navržené částky životního minima v § 3 jsou ještě přijatelné za předpokladu, že zákon nabude účinnosti co nejdříve, nejpozději do r. 1991.

B Za druhé: Pokud by do data účinnosti tohoto zákona došlo k výraznému zvýšení životních nákladů, je nutno takovou skutečnost zohlednit při první valorizaci.

Toto je společná dohoda expertní skupiny, kde jsou zastoupeni jak zástupci odborářů, tak vládní zástupci, zástupci vědeckých ústavů a zaměstnavatelů, takže na tyto navržené částky je dosaženo celospolečenského konsensu. Zde by tedy neměl být skutečný problém.

K otázce zmocnění, jak to navrhuje paní poslankyně Matochová, bych chtěl především upozornit, že se vůbec nejedná o dávky, nebo dokonce o nárokovou dávku, ale pouze vymezení okruhu osob v hmotné nouzi. Myslím, že nemůžeme přijmout návrh, abychom vypustili, kdo vlastně návrh podá, protože by to zakládalo právní nejistotu. V zákoně musí být přece řečeno, kdo nařízení vydá.

Další problém je, že návrh byl projednán ve vybraných výborech ČNR a SNR, které doporučují jeho schválení. Souhlas byl v těchto výborech včetně ústavně právního výboru ČNR vysloven i s valorizací částek životního minima podle § 7 zákona, který zmocňuje vládu ČSFR ke zvyšování částek životního minima při splnění určitých podmínek. Forma nařízení vlády navržená v § 7 návrhu je přitom v souladu s článkem 79 ústavního zákona o čs. federaci a s právními úpravami přijatými vládou ČSFR v poslední době. Jedná se například o nařízení vlády ČSFR č. l74/l991 Sb., kterým se provádí zákon o mimosoudních rehabilitacích. Toto nařízení se přitom týká jen důchodového zabezpečení. Jedná se dále o nařízení vlády ČSFR č. 4O6/l991 Sb., o prodloužení dovolené na zotavenou v organizacích, které neprovozují podnikatelskou činnost. Přitom i tato nařízení vlády ČSFR byla vydána na základě zmocnění obsažených v zákonech, které nabyly účinnosti po l.lednu l991, tedy za účinnosti novely ústavního zákona o čs. federaci.

Ze svého hlediska bych chtěl uvést, že je zřejmé, že současně navrhované částky s růstem životních nákladů budou ztrácet kupní sílu, a proto bude nutné v co nejkratším období po dosažení lO % růstu životních nákladů provést jejich valorizaci. Proto je nutné, aby nové stanovení bylo možné provést operativněji.

K vystoupení poslance Bendy. Chtěl bych říci některé údaje, které se týkají vícečetných rodin. Opět to budou mít ve své působnosti obě republiky, jak ČNR, tak SNR. Jen pro vaši informaci bych chtěl říci, že na území hlavního města Prahy je pouze 412 rodin, které mají více než 5 dětí. Na území Jihočeského kraje je to jen 2O8 rodin. Kdybychom tento návrh přijali, založili bychom obrovský problém pro Slovenskou republiku, protože v Západoslovenském kraji je takových rodin l552, ve Středoslovenském kraji 3O92, ve Východoslovenském 4979. Vidíte tedy zcela jasný nepoměr - řeknu to zcela na rovinu - v neprospěch slovenského rozpočtu. Ponechme tedy tuto možnost regionálního i územního stanovení oběma republikám a nezakládejme do zákona povinnost pro republiky. Mám pocit, že by se s tím těžko vyrovnávaly.

Chtěl bych jen říci, že podíl romských rodin na těchto číslech činí 64,3 %, čímž samozřejmě nepolemizuji například s panem Bendou, který by na to řekl, že jsou to také křesťané.

Pokud jde o rodiny s více dětmi a o to, co uváděl poslanec Benda - uvažujme, že je zde tedy 6 dětí, tři ve věku do 6 let, dvě děti od 6 do lO a jedno nad lO let. To činí životní minimum ve výši 91OO Kčs. Zároveň je třeba říci, že u této rodiny se 6 dětmi pokrývají sociální příjmy na krytí životního minima 42,5 %, tedy doslova 3870 Kčs. Znamená to tedy, pane poslanče, že byste musel mít příjem s vaší paní menší než 5230 Kčs, a o tom pochybuji.

Pokud jde o poslance Motyčku, pokles o lO % se týká předchozího stavu, to je úrovně, na kterou byla dříve stanovena hranice sociální potřebnosti. Částky na jednotlivce se netýkají pouze zabezpečení základních potřeb výživy, ale i ostatních osobních potřeb.

Poslanec Tomis - matka s dítětem - připomínka se týkala nízkých částek a toho, že to nepostačí například na krytí nákladů na bydlení. Dávky jsou skutečně řešeny v republikových předpisech o sociální potřebnosti a my prakticky ani nemůžeme tyto problémy řešit, protože nám prostě kompetenčně nepřísluší. Navazují pouze na zákon o životním minimu a výše dávky bude záviset na skutečných nákladech, na skutečném posouzení Úřadem sociálního zabezpečení, a to každého jednotlivého případu.


Velmi hezky zde mluvil pan poslanec Kanis. Říkal, že zde stále chybí rozlišení příčin, a z toho já vyvozuji, že je třeba zlepšit práci. To je to, oč já při každém svém vystoupení usiluji, a to i ve výborech kulturních a sociálních. My jsme si toho skutečně vědomi. Potřebujeme posílit Úřady sociálního zabezpečení minimálně o 8OOO osob. Vyřešíme tím několik problémů. Za prvé tím vyřešíme jistou část nezaměstnaných absolventů středních i vysokých škol. Naše dávky nebudou plošné, za což jsme oprávněně kritizováni. Budou diferencované. Bohužel musím v současné době také říci, že nejsem schopen se o tom se svými republikovými partnery (respektive s nimi možná ano, ale ne s ČNR a SNR) dohodnout o přístupu k této problematice. Problém by byl i v tom, že na výplaty zvýšených počtů pracovníků v Úřadech sociálního zabezpečení bychom potřebovali asi l mld. Kčs. My bychom tím vlastně ale ušetřili. Ušetřili bychom na tom, že tyto dávky by nebyly plošné, ale byly by diferencované. Vítám každou takovou iniciativu, která nám pomůže a podpoří nás v této naší snaze.

Poslanec Benda se domnívá, že čím více lidí je v domácnosti, tím dochází k většímu růstu nákladů na domácnost. S poslancem souhlasím, ovšem na druhé straně nejsou snižovány částky na výživu jednotlivce. Domnívám se - a jistě se mnou budete souhlasit - že u větších domácností dochází pak i z tohoto důvodu k úsporám. Domníváme se, že tyto dva faktory proti sobě působí a vzájemně se kompenzují.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: K záverečnému slovu ministra Millera má technickú poznámku poslanec Tomis.

Poslanec SN V. Tomis: Já bych měl k panu ministrovi jednu prosbu. Abychom to nejen my, ale všichni občané pochopili, bylo by možná vhodné udělat rozbor třeba těch 1200 Kčs nebo 600 Kčs na dítě, kolik z toho je na stravu denně, kolik je na kulturu, kolik na oblečení a kolik se šetří třeba na ledničku nebo televizi. Velice by to pomohlo. Myslím, že v dalších takových materiálech by vždy takový rozbor měl být, abychom věděli, z čeho vláda vycházela.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Technickú poznámku má ešte poslanec Peter.

Poslanec SN F. Peter: Chcel by som zdôrazniť, že pri mojom vystúpení som tlmočil názor vlády a konkrétne pani ministerky, ktorá mi povedala, že vláda prejednala znenie návrhu zákona, ktorý znel tak, ako som ho ja tu navrhol. O tlači 839 slovenská vláda nevedela. Ďakujem za pozornosť.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Slovo má spravodajca poslanec Roček.

Společný zpravodaj výborů SN M. Roček: Prosím o desetiminutovou pauzu k projednání pozměňovacích návrhů.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Vážení kolegovia, ide o to, že spravodajcovia si potrebujú usporiadať materiály, vyzývam vás, zostaňte hlasovať, chcem dať o niečom rozhodnúť hlasovaním. Prosím hlavne poslancov Snemovne ľudu, aby zabezpečili uznášaniaschopnosť snemovne.

Rád by som sa vrátil k hlasovaniu o programe na začiatku našeho jednania. Vystúpila poslankyňa Rothmayerová s požiadavkou, aby do programu bol zaradený návrh zákona o jednorázovom vianočnom príspevku pre nezaopatrené deti, nemohla však uviesť, či tento iniciatívny návrh existuje vo forme oficiálnej parlamentnej tlači. Ja som to tiež nevedel a nedal som o zaradení hlasovať.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP