Úterý 8. října 1991

Pokiaľ ide o výnimky, chcel by som sa o nich zmieniť. Už sa o nich hovorilo viackrát a dokonca tu zaznelo, že vláda vychádza v ústrety KSČ. 0 čo vlastne presne ide? Ide o to, že KSČ v tejto hektickej dobe začiatkom roku 1990 akýmsi spôsobom postupovala, odovzdávala niektoré budovy, rozpúšťala svoj aparát, zbavovala sa ho, zbavovala sa niektorých ľudí, rozväzovala pracovné pomery, ľudia odchádzali. Bo to určitý proces erózie hospodárskej a koniec koncov personálnej moci KSČ. Tam, kde išlo o špekulatívne prevody, o tom nie je čo diskutovať, tam sa veci vyšetria a keď tam boli špekulácie, musia sa vyšetriť či už prostriedkami finančnými alebo prostriedkami trestného práva, aby bolo jasno. Tam kde skutočne odovzdala bez akéhokoľvek zisku, bez akýchkoľvek možností obohatenia sa tento majetok pod vplyvom okolností, tam sa stalo to, že ich odovzdala a to v súlade s vtedy platným právom.

Zmluvy, ktoré uzatvárala, sú zmluvami, ktoré sú po práve. Prostriedky, ktoré vyplácala, vyplácala na základe právnych noriem, ktoré v tejto dobe platili. Spätne o tri štvrte roka na to, s účinnosťou o rok späť, sa tieto prostriedky vyhlásili za štátne. Komunistická strana ich mala v tej dobe. Vyplatila ich po práve. Tento zákon vychádza z tézy: keď nemôže ísť o naturálny návrat, musí sa vrátiť finančná hodnota. V tom okamžiku sa zakladá dlh. Tak teda, podľa prijatých zákonov, by Komunistická strana mala štátu zaplatiť hodnotu, napríklad arcibiskupského seminára, ľudového domu atď., mala by zaplatiť peniaze, ktoré vyplatila svojim pracovníkom. To, že sa rozhodlo, že prostriedky patria štátu, rozhodlo sa vtedy, keď boli vyplatené. Takže argumentácie , že štát prevzal prostriedky a neprevzal štátny aparát, je "na vode". Štát neprevzal ani prostriedky. Tie prostriedky boli dávno preč. Prostriedky boli vyplatené ľuďom. To bola určitá úvaha, ktorou sa riadila federálna vláda.

Je možné jedno - vrátiť všetky tieto, a možné by to bolo formou zákona, predovšetkým nemovitosti do majetku Komunistickej strany, zrušiť všetky zmluvy a jednoducho konštatovať, že to patrí štátu a príslušný štátny orgán nech rozhodne, ako s tým naložiť.Keď v prípade arcibiskupského seminára rozhodne, že mu to patrí, bolo by to po práve. Samozrejme, presná litera z ústavného zákona skutočne znamená založenie spätného dlhu.

Prosím, aby FZ túto situáciu posúdilo. Nechceme, aby bola vinená vláda. Celkom otvorene hovoríme, ako sa uvažovalo a ako k tomu pristupovala federálna vláda.

Rozhodnutie je vo vašich rukách, nie v rukách vlády. Keď sa bude konštatovať, skutočná existencia tohto dlhu, v záverečných ustanoveniach správy konštatujeme, a minister financií to navrhol, metodiku, ako uviesť dlh, ako založiť konto a ako tento dlh splatiť, z akých prostriedkov KSČ. To sa v správe konštatuje. Inými slovami, k dnešnému dňu nie je absolútne žiaden problém, pokiaľ ide o tieto prostriedky. Nerozplynuli sa. Je navrhnutá metodika, ako tieto prostriedky dostať do štátneho rozpočtu, keď FZ bude tento postup aprobovať.

Aký je dnešný stav? To je skutočne záhadné, o čom stále hovoríme. Nie je to ani majetok Komunistickej strany ani SZM. Je to majetok štátu. Nehovorím o veciach, ktoré sa riešia. Inými slovami, štátne orgány majú k dispozícii majetok. Na Slovensku od 1.7. tento majetok využívajú organizácie, ktoré slovenská vláda určila. Tento majetok pracuje, aby som tak povedal, zrejme v prospech ľudí, pretože prináša hodnoty a tie idú do štátneho rozpočtu, ktorý ich rozdeľuje. Z českej strany nemáme organizácie, ktorým by sme to odovzdali. Naposledy sa vláda týmito záležitosťami zaoberala v polovici októbra.

Federálne orgány, resp. republikové orgány, okresné úrady majú k dispozícii majetok, a nemajú organizácie, ktorým by tento majetok odovzdali. Teraz, pokiaľ ide o majetok SZM, zriadila sa nadácia atď. Konštatoval som to v úvodnom slove. V posledných dňoch sa situácia dostala, keď sa ňou začala zaoberať česká vláda, do pohybu. Tento pohyb je zreteľný a viditeľný. V správe konštatujeme, v akých termínoch by sa mohla zhruba dať odpoveď, ako sa tento majetok vyrieši. Na FMF sa celou touto problematikou zaoberá jeden námestník.

Je pre mňa skutočne záhadou, keď majetok patrí štátu, a som teda len za to, presunúť ho medzi federáciu a republikami, medzi štátnymi orgánmi, prečo nezvolíme cestu dohody, absolútne najkratšiu možnú cestu. Tou najkratšou cestou, a pán minister Němec o tom tiež hovoril, je cesta aplikácie jedného z dvoch ústavných zákonov. Máme dva ústavné zákony, resp. tri a je na nás, ktorý si vyberieme. Podľa obidvoch je možné postupovať čistým ústavným spôsobom. Alebo previesť na federáciu. Ďalšia právna norma - z federácie na republiky, proces sa naťahuje. Alebo konštatovať, po vzájomnej dohode, pretože konštatujú štátne orgány... keď to konštatujú, nebudú to potom nárokovať. Tento majetok majú v držaní okresné úrady a my sme ochotní a vychádzame v ústrety konštatovaniu - áno, okresné úrady to majú, je to republiková záležitosť,nakladajte s tým tak, ako to zákon predpokladal. Tento postup je absolútne odmietavý. Nie je možný, pretože údajne nie je právne čistý. Nechápem, čo je na ňom nečisté.

Štátny orgán má k dispozícii majetok a je na nás, či budeme konštatovať, že je federálny alebo republikový. Ústava dovoľuje konštatovať, že je republikový. A my miesto toho konštatujeme, či je to špeciálny ústavný zákon vo vzťahu k všeobecnému ústavnému zákonu... No čo? Už je nad ľudské sily vysvetliť, že federálna vláda nemôže prijať vládne nariadenie, ktoré ukladá republikovým orgánom... To nie je, že chceme odmietnuť právnu normu. Ale akú môžeme prijať vládnu normu, ktorou uložíme úlohy republikovým orgánom? To nemôžme urobiť ani zákonom FZ. Takéto vládne nariadenie federálna vláda jednoducho prijímať nebude. Takéto vládne nariadenie je neústavné.

Nepochybujem o tom, že je dobrá vôľa vyjasniť právnu situáciu. Pokúšame sa vyjasniť právnu situáciu najjednoduchším ústavne aprobovateľným spôsobom, a to sa nám skrátka nedarí. Majetok, prepáčte, máme "na chrbte". Majetok potrebujeme odovzdať, kam patrí. Už pol roka sa o to snažíme. Nie je komu. Hovorím, že v posledných dvoch-troch týždňoch sa situácia zmenila. Čo je otvorené, to doriešime.

Na záver chcem ešte odpovedať, pretože stále padajú otázky o zodpovednosti (pán poslanec Vrchovský sa na to pýtal). Vo federálnej vláde sme brali koncepciu. Pokiaľ ide o majetok SZM, určitým gestorom tejto problematiky v spolupráci s republikovými kolegami a ďalšími členmi federálnej vlády, bol podpredseda vlády Mikloško.

Pokiaľ ide o majetok KSČ, federálna vláda uložila niekoľko úloh ministrovi financií, uložila určité úlohy mne, uložila určitú úlohu ministerke kontroly. Na týchto veciach sa pracovalo týmovo v kolektívoch, predovšetkým v spolupráci s predstaviteľmi republík, pretože tam vlastne ten majetok ide.

Možno unikol fakt, že za rovnakej právnej situácie, majetok v Slovenskej republike nerobí problémy. Dokonca sme zaznamenali pokus spochybniť z českej strany postup slovenskej strany. Upozornenie na to, že slovenská strana postupuje spôsobom, ktorý neladí s federálnymi predpisami. V dobe, kedy slovenská strana nemá s týmito vecami problémy. Inými slovami, napriek tomu, že sme si dali úvodné motto, že nechceme tento problém spolitizovať, musím konštatovať, že sa spolitizoval. Tento problém sa spolitizoval, tento problém sa využíva a ja by som si prial, aby sa vrátil na cestu dohody s predstaviteľmi všetkých štátnych orgánov, aby sa majetok presunul presne tam, kam patrí. Presne tam, ako to mal na mysli jeden aj druhý ústavný zákon, ktorý bol prijatý pred rokom.

Mám pocit, že toto sa nám môže podariť v priebehu niekoľkých málo týždňov a sme pripravení o tom dať záverečnú správu Fedrálnemu zhromaždeniu. Padol tu návrh, že do konca roku tento návrh môžeme akceptovať.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji premiéru Čalfovi. Navrhuji následující postup. Hlásí se poslanec Voleník.

Poslanec SL L. Voleník: Pane předsedající, kolegové a kolegyně, vzhledem k tomu, že tady máme dnes již jeden danajský dar, se kterým si nevíme rady, byl bych nerad, abychom si přivodili další nepříjemnost v souvislosti s chystaným hlasováním. Vezměte si lístky a podívejte se. Ve Sněmovně národů se má hlasovat o panu Longbauerovi a Stome a Sněmovna lidu o panu Longbauerovi a Konvičkovi. Domnívám se, že jde o zřejmý lapsus.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Nejde. Včera hlasovaly sněmovny samostatně a prakticky zůstali dva s nejvyšším počtem hlasů ve sněmovně. Do dalšího kola postupují dva kandidáti s nejvyšším počtem hlasů. Na toto téma teď nemohu připustit diskusi ani dialog. Musíme uzavřít první bod.

Domnívám se, že o obou usneseních, které navrhl jednak kolega Suchánek a kolega Němec, bychom měli případně hlasovat až po přestávce.

Teď bych dal hlasovat pouze o postoji obou sněmoven k přednesené zprávě. Než tak učiním, dávám slovo kolegovi Němcovi, protože on je navrhovatelem usnesení. Neotvírám rozpravu. Předpokládám, že půjde o technické vysvětlení k vašemu usnesení, pane ministře poslanče.

Poslanec SN I. Němec: Děkuji za slovo. Pane předsedající, bohužel moje situace je trochu neobvyklá, protože po závěrečném slovu pana místopředsedy bych se rád k některým problémům vyjádřil.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Je mi líto. Osobně bych vám velmi rád vyhověl, ale jsem vázán jednacím řádem. Je možné, abyste to vyjádřil v rozpravě k vašemu návrhu, když se bude posuzovat mimo sněmovnu váš návrh usnesení. Pokud na usnesení trváte.

Poslanec SL P. Kučera: Pane předsedající, vzhledem k tomu, že se jedná o usnesení, které jsme si nestačili zaznamenat, navrhuji, aby bylo rozdáno písemně poslancům a teprve potom o něm budeme moci jednat.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Pane poslanče, myslím, že je to řešení, protože v tom můžete samozřejmě vystoupit.

Poslanec SN I. Němec: Svůj návrh usnesení stahuji. Je to ve stenografickém záznamu a federální vláda se má možnost podle toho řídit.

Chtěl bych říci jenom jedno. Nejde mi o můj osobní spor s někým, ale jedná se o spor, ke kterému se vyjadřují soudy a soudy odmítají tento postup, odmítají převody majetku tak, jak o tom mluvil pan premiér.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Tím, že využíváte této oprávněné politické cesty doporučení, myslím, že to je zcela správné a ulehčuje to situaci. Nepochybuji, že federální vláda dokáže vyvodit optimální řešení z této situace.

Obě sněmovny jsou usnášení schopné. Máme se vyjádřit k přednesené zprávě vlády o stavu realizace ústavních zákonů č.496/1990 Sb. a č.497/1990 Sb., o navrácení majetku SSM lidu ČSFR. Hlasují obě sněmovny prostou většinou hlasů. Sněmovna národů hlasuje jako celek.

Táži se poslanců obou sněmoven, kdo souhlasí s zprávou, ať hlasuje!

Musím zrušit otázku a tím přerušuji hlasování. Je možno formulovat otázku tak, jak to zde bylo předběžně řečeno. Kdo bere přednesenou zprávu na vědomí, nechť hlasuje!

(Hlasuje se.)

SN - pro 77, proti 5, zdrželo se 21

SL - pro 81, proti nikdo, zdrželo se 20.

Přednesenou zprávu obě sněmovny Federálního shromáždění jako celek berou na vědomí. Čtyři poslanci ze Sněmovny národů hlasování ignorovali, čtyři poslanci ze Sněmovny lidu též hlasování ignorovali.

(Poznámka redakce: usnesení FS č. 205, SN č. 348, SL č. 326)

Vyhlašuji polední přestávku. Prosím, abyste teď odešli volit. Ještě se hlásí poslanec Lux.

Poslanec SN J. Lux: Pane předsedající, navrhoval jsem do usnesení vyslovit nesouhlas s postupem vlády. 0 tom se nehlasovalo.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Lituji.

Poslanec SN L. Kostya: Pane předsedající, vaše výzva k volbě je předčasná. Nebyla tady objasněna zásadní věc. Byly rozdány hlasovací lístky, na kterých jsou v podstatě tři jména.

Předsedající předseda SL R. Battěk: V každé sněmovně jen dvě jména.

Poslanec SL L. Kostya: Ano, ale musí dojít ke stejnému usnesení obou sněmoven. To znamená, pan poslanec Stome a Konvička, i kdyby dostali všechny hlasy, jeden ve Sněmovně národů a jeden ve Sněmovně lidu, tak nemohou být zvoleni.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Tak nebudou zvoleni a bude další kolo volby.

Poslanec SL L. Kostya: V podstatě dáváte možnost zvolit jen pana Longbauera.

Předsedající předseda SL R. Battěk: To ne, šanci mají všichni, záleží na nás. Prosím, přistupte k volbě a nechte se překvapit. Pane poslanče, to je legislativně čistý postup.

Ještě se hlásí kolega Jégl, ale já jsem vyhlásil už polední přestávku a vyzval jsem k volbě.

Poslanec SL P. Jégl: Ještě bych se vyjádřil k volbě. Dovolte, abych jménem poslanců, kteří navrhovali Libora Konvičku jako kandidáta za generálního inspektora a jménem Libora Konvičky samotného jeho kandidaturu stáhl. Děkuji.

(Jednání přerušeno ve 13.10 hodin.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP