Pátek 4. října 1991

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Prosím spravodajcov, aby sa ujali slova.

Společný zpravodaj výborů SL P. Konečný: Jestli jsem dobře rozuměl, poslanec Lux řekl, že jsme hlasovali o návrhu poslance Tomana s tím, že se nepřijalo předvětí a nehlasovalo se o dvou písmenech a) a e), protože jsou obsažena v původním textu zákona. Pravděpodobně poslanec Lux doporučuje, abychom hlasovali o návrhu poslance Tomana jako o celém textu.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Čo navrhujete vy? Oznámte plénu, za čo ste vy.

Společný zpravodaj výborů SL P. Konečný: Chtěl jsem se zeptat poslance Luxe, jestli jsem mu dobře rozuměl.

Poslanec SN J. Lux: Já vám jen pomáhám, četl jsem § 27 jednacího řádu, podle kterého jsme povinni jednat. Tady nemáme na vybranou.

Poslanec SL P. Kučera: Každý poslanec má právo rozhodnout, zda se o jeho pozměňovacím návrhu bude rozhodovat jednotlivě atd. Poslanec Toman vyslovil přání, aby se hlasovalo po bodech, a tak se stalo. První předvětí nebylo přijato, nemůžeme tedy hlasovat o návrhu jako o celku.

Poslanec SN J. Lux: V tom případě, pane kolego, doporučuji, abyste si nalistoval stranu 16 jednacího řádu, kde v odstavci 2 citovaného paragrafu je věta: "Nedojde-li při takovém hlasování ke schválení všech částí návrhu, je nutno hlasovat o nich ještě jako o celku."

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Prvá veta odseku 2 znie: "Každý poslanec môže navrhnúť, aby sa o jednotlivých návrhoch hlasovalo samostatne. O návrhu snemovňa rozhodne bez rozpravy". To sa nerozhodlo.

Poslanec SN J. Lux: Jelikož jsme k tomu přistoupili, domnívám se, že není jiné řešení, než hlasovat o celém paragrafu 2 znovu.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Prikláňam sa k tomu, že sme zvolili ten postup, že sme neformálne pristúpili na toto znenie. Ešte sa hlási poslanec Vild.

Poslanec SN J. Vild: Smysl ustanovení § 27 je takový, že tehdy, když jsou části některého pozměňovacího návrhu přijaty, tak se o návrzích, které byly přijaty, hlasuje jako o celku. Ne, že se hlasuje o celém návrhu dohromady, ale jen o návrzích, které byly přijaty. To je podle mého názoru jednoznačné.

Poslanec SL M. Benčík: Mám faktickú poznámku. Ani vo sne ma nenapadlo, aby som v tejto trapnej situácii a nepripravenosti našich kolegov, ktorí sa ujali úlohy spravodajcov k tomuto zákonu, robil arbitra. Pán Lux má pravdu, že sa má hlasovať o celku, aby z toho bol logický celok. To neznamená, že to, čo sme odmietli, sa do toho môže zahrnúť.

Předsedající předseda SNM. Šútovec: Ešte sa s technickou poznámkou hlási poslanec Toman a poslanec Világi.

Poslanec SN P. Toman: I když vzbudím nevoli, myslím si, že názor pana Vilda není správný. Je nutný výklad ten, který přednesl poslanec Lux, že o celém mém § 2 je v současné době nutno hlasovat jako o celku.

Poslanec SL O. Világi: Spravodajcovia boli dostatočne pripravení na svoju úlohu, ale otázka je dosť zložitá. Nemôžeme si vyberať, než aby sme postupovali podľa Rokovacieho poriadku. Porušili sme ho tým, že sme nehlasovali o tom, že budeme hlasovať o návrhoch poslanca Tomana ako o častiach. Navrhujem, aby sme hlasovali o celom návrhu poslanca Tomana ako o celku a naše predchádzajúce hlasovanie o tom anulovali. Alebo, aby sme hlasovali dodatočne, musíme potvrdiť hlasovaním snemovní, že sme chceli hlasovať o častiach návrhu poslanca Tomana.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: O slovo sa hlási poslanec Benda, Stome, Uhl. Upadáme však do novej rozpravy. Obávam sa, že dnes zákon neodsúhlasíme.

Poslanec SL V. Benda: Připojuji se k poslanci Benčíkovi, že je podle jednacího řádu nutné hlasovat jako o celku a upozorňuji, že je v logickém rozporu naše hlasování o tom, že nezměníme preambuli ve smyslu návrhu poslance Tomana a současně hlasováním jsme přijali bod 1 písm. h). Těžko se někdo jako student vysoké školy...podílel na porušování lidských a občanských práv, nýbrž toto byl předpoklad pro časovou následnost. To znamená, že bod h) při vládní preambuli je nesmyslný. Protože je nutno dospět ke sladění, je nutné ještě jednou hlasovat o návrhu poslance Tomana jako celku. Není o čem diskutovat, protože to tak přikazuje jednací řád.

Poslanec SL P. Kučera: Chtěl bych říci poslanci Bendovi, že na rozdíl od něj jsme si tuto nelogičnost uvědomovali. Parlament rozhodl o nepřijetí preambule, a proto jsme nehlasovali ani pro písm. h), které je v tomto nelogické. Nicméně je to jen okrajová záležitost, protože meritum věci, to je vrátit se podle návrhu poslance Luxe k tomu, abychom hlasovali ještě jednou, to by znamenalo, že parlament vůbec nemusel hlasovat. My jsme hlasovali o tom jako o celku, protože některé věci jsme tam schválili, a některé ne. Parlament neschválil preambuli, a proto je jasné, že k tomu má záporné stanovisko.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Opakujem literu zákona o Rokovacom poriadku. Pokiaľ nedôjde pri

takom oddelení hlasovania ku schváleniu všetkých častí návrhu, je nutné o nich hlasovať ešte ako o celku. Tak to znie. Ešte sa hlásia poslanci Mečl a Uhl.

Poslanec SN J. Mečl: Dámy a pánové, když tu projednáváme zákony, projednáváme je po jednotlivých ustanoveních, přijímáme, nebo odmítáme návrhy.

Když hlasujeme o zákonu, hlasujeme na závěr o zákonu jako o celku. Ale to neznamená, že návrhy, které byly při dílčím hlasování odmítnuty, se tam z nějakých zvláštních důvodů vrací. Příklad, který uvádí pan předseda, souvisí s tím, že když se hlasuje o částech návrhu, může vzniknout nekonzistentní celek. To znamená, že z hlediska dílčích změn, které byly odhlasovány, se k návrhu sněmovny vyjádří ještě jednou, jestli ten návrh má vůbec smysl, ale to neznamená, že se rozhoduje dvakrát o téže věci.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Výklad je teda taký, že je možné hlasovať ešte raz, ale len o tých, ktoré boli prijaté, ako o celku.

Poslanec SN P. Uhl: Paní a pánové, domnívám se, že je to v souladu s jednacím řádem, který stanoví, že máme hlasovat o celku. Samozřejmě máme hlasovat o celku tak, jak jsme projevili svoji vůli, to znamená s kombinací vládního návrhu a návrhu poslance Tomana. A o tomto celku jedině můžeme hlasovat. Ale domnívám se, že to je možné až při konečném hlasování, o celém zákonu, kde tento celek bude zahrnut.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ešte raz pán poslanec Toman. Potom to ukončíme a požiadam spravodajcov, aby nám zhrnuli, čo sme odhlasovali, a to, čo sme neodhlasovali, dáme pred zátvorku. O tom, čo sme odhlasovali budeme hlasovať ešte raz.

Poslanec SN P. Toman: Z diskuse k této větě je vidět, že věc je právně nevyřešena a máme rozdílné názory. To je neoddiskutovatelné, rozdílné názory jsou. Panují zde trochu emoce.

Navrhoval bych v současné době nechat tento bod otevřený, hlasovat dál o jednotlivých pozměňovacích návrzích. Dát si pak čas k prostudování jednacího řádu k zaujetí právních stanovisek k vzájemnému vyjasnění. Na závěr bychom se k bodu vrátili a rozhodli, co s ním.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Obávam sa, že by vznikli následné komplikácie. Potom by sme nevedeli, ako sa máme zachovať k ďalším pozmeňovacím návrhom, napr. aj poslanca Kopřivu, ktorý bol teraz na rade a k ďalším a ďalším. Obávam sa, že technické poznámky smerujú k tomu, aby sme sa dnes dostali k hlasovaniu. Nechcem byť podozrievavý, ale vzbudzuje to ten dojem.

Poslanec SN K. Stome: Chtěl bych připomenout, že debata se jeví nepraktickou, protože stejně budeme muset ve vztahu ke změněným jednotlivým bodům se vyjadřovat v souvislosti s návrhem pana poslance Kopřivy. Prošel-li by poslední návrh pana navrhovatele Tomana, samozřejmě by se muselo odsunout i hlasování o návrhu pana poslance Kopřivy. Nás to stejně nemine podle čl. 26 jednacího řádu. Nedělejme si iluze, že tato debata něco vyřeší. Návrhy jsou v tomto směru kompaktní, stejně budeme muset do toho hořkého kousnout.

Můj návrh je, abychom vypustili toto hlasování, vypustili hlasování o návrhu pana poslance Kopřivy, pokračovali dál a v mezidobí - třeba o polední přestávce - si udělali expertizu.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Prikláňate sa teda k názoru pána poslanca Tomana. Slovo má poslanec Filip.

Poslanec SL V. Filip: Myslím si, že není pravda, že bychom si měli udělat právní expertizu. Ono už dva a půl tisíce let od dob římského práva platí to, co říká profesor Mečl, že ne dvakrát o téže věci. Prosím, abychom pokračovali dál v jednotlivých ustanoveních, která jsou. To, co je rozhodnuto, je rozhodnuto.

Poslanec SL S. Chýlek: Chtěl bych upozornit - prosím pana předsedajícího, aby se mnou komunikoval - že jsme o všech částech návrhu pana poslance Tomana - s výjimkou preambule - hlasovali v té souvislosti, že navazují na preambuli vládního návrhu. Jedině tak jsme hlasovali, jedině tak jsme vyjádřili svůj souhlas, či nesouhlas s tím, co následovalo. Není to možné jinak pojímat. Prosím, aby to bylo zahrnuto do všech úvah, které budou dále prováděny.

Společný zpravodaj výborů SL P. Konečný: Panu kolegovi Benčíkovi bych k jeho kritice práce zpravodajů řekl, že zpravodajové připravili pozměňovací návrhy, ale co se týče procedurálních hádek, na jejich vyřešení se necítíme dost silní. Nevím, kdo by to vyřešil, nevím, jestli se na to cítí pan dr. Benčík. To opravdu není tak jednoduché.

Nyní bych v podstatě shrnul to, co jsme odhlasovali, a pokusím se navrhnout nějaké řešení.

V § 2 - návrh poslance Tomana - jsme nepřijali předvětí, u písmene a) se zjistilo, že je z původního vládního návrhu, tak jsme ho zařadili automaticky. Písmeno b) bylo schváleno, písmeno d) se schválilo s jazykovými úpravami, které souvisejí s původním předvětím vládního návrhu zákona. Písmeno e) je z původního vládního návrhu, to znamená, že se jen změnil název písmena. Písmeno f) jsme také schválili, g) a h) jsme schválili s původními jazykovými úpravami, schválili jsme i odst. 2. Pravděpodobně chyba, kterou jsme udělali v celém průběhu, byla v tom, že jsme měli nechat hlasovat o všech předvětích po sobě tak, jak byly podány. To znamená nejdříve předvětí pana poslance Tomana, pak Kopřivy a předvětí pana poslance Kučery. Já jsem se to pokusil navrhnout, ale nebylo to přijato s pochopením, tím jsme se dostali do těchto procedurálních těžkostí. Pravděpodobně se postup nedá vráti zpět, protože si nedokážu představit, jakým způsobem bychom se k tomu mohli vrátit. Skutečností zůstává, že o návrhu pana poslance Kopřivy - pokud ho nevezme zpět - bychom hlasovat měli, samozřejmě i o návrhu pana poslance Kučery. Když jsme se dopustili určitého procedurálního faux pas, nemůžeme v něm pokračovat dál, ale o každém pozměňovacím návrhu musíme hlasovat.

Jestli bych mohl zaujmout stanovisko, i když vím, že v této situaci je opravdu těžké navrhovat nejsprávnější postup, doporučoval bych hlasovat o návrhu poslance Kopřivy s tím, že ti, kteří budou hlasovat pro, určitým způsobem berou na vědomí celý dopad na § 2 včetně jeho písmen. Potom bych navrhl hlasovat o návrhu pana poslance Kučery s tím, že opět všichni poslanci si uvědomí, že pokud bude přijat, nebo nepřijat návrh pana poslance Kopřivy, jaké to má dopady. Takže tento postup - hlasovat o návrhu pana poslance Kopřivy s tím, že si uvědomíme, jaké by to mělo dopady na všechny písmena paragrafu 2, kde by se opět vrátila určitá jazyková úprava.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Súhlasí pán poslanec Kopřiva?

Poslanec SL T. Kopřiva: Pokud budeme striktně trvat na tom, co bylo předáno písemně, opravdu došlo k chybě a o mém návrhu se mělo hlasovat předem. My jsme hlasovali o dvou řádcích návrhu poslance Tomana, můj návrh má čtyři řádky. Já jsem stáhnul to, co už sněmovny odhlasovaly.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: S technickou poznámkou sa hlási poslanec Kanis.

Poslanec SN P. Kanis: Na základe toho, čo sa tu povedalo viackrát, myslím si, že je celkom zrejmé a jasné, že o návrhu poslanca Kopřivu nemá cenu hlasovať.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Odporúčania spravodajcov sú iné. Poznámku má poslanec Olej.

Poslanec SN J. Olej: Pán Kopřiva hovorí, že mal návrh, ktorý má 4 riadky, ale z toho sú dva riadky totožné s vládnym návrhom - písmeno a).

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Áno, to je zrejmé. Mám názor, že kto nechce, môže pochopiteľne hlasovanie ignorovať. Slovo má poslanec Kučera.

Poslanec SL P. Kučera: Je to asi klíčový bod celého jednání. Poslanecký klub OH se připojuje k návrhu, aby tyto body - týkající se § 2 - byly odsunuty na konec. Na konec aby byl odsunut i návrh můj, aby se o preambuli hlasovalo později.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Dám o tom predbežne hlasovať. Je možné zistiť mienku snemovní, či návrh pána poslanca Kučeru získa dostatočnú podporu.

Kto je pre? (SN - ČR 48, SR l8, SL 56) (Hlasy: bez majority - takže to stačí.)

Společný zpravodaj výborů SL P. Konečný: Tímto způsobem bychom se ale rozhodovat neměli, protože přijetí tohoto procedurálního návrhu, abychom odsunuli rozhodutí v takovém závažném bodě návrhu tohoto zákona - podívejte se na všechny ostatní paragrafy. Ostatní paragrafy samozřejmě určitým způsobem reflektují paragraf 2. Jestli se tomu vyhneme, tak budeme rozhodovat, aniž bychom věděli, jaké je zásadní rozhodnutí.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Je tu odporúčanie a neodporúčanie. Dám rozhodnúť hlasovaním. Takže z nadpolovičnej väčšiny prítomných poslancov obidvoch snemovní, kto súhlasí s návrhom poslanca Kučeru? Hlasuje ten, kto súhlasí s návrhom poslanca Kučeru na odsunutie tohto bodu.

(SN 39, SL 20)

Nebudem pokračovať, návrh poslanca Kučeru nezískal podporu v ani jednej snemovni.

Prosím ešte raz predneste svoj návrh zrozumiteľne a ideme ďalej.

Společný zpravodaj výborů SL P.Konečný: Já bych se ještě vrátil k tomu, jak jsem doporučoval hlasovat. Doporučoval bych znovu hlasovat o návrhu poslance Kopřivy tak, jak on ho modifikoval, s tím, že si všichni uvědomujeme, jaké dopady by to mělo na ostatní písmena § 2.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Prečítame, prosím, tie štyri riadky.

Společný zpravodaj výborů SL P.Konečný: § 2 odst.l upravit takto: "Předpokladem pro výkon funkce uvedené v § l je, že občan v období od 25.2.l948 do l7.ll.l989 nebyl

a) příslušníkem Sboru národní bezpečnosti zařazeným ve složce Státní bezpečnosti.

(Hluk v sále.)

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Kto súhlasí

bs takýmto pozmeňujúcim návrhom, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (SN - ČR 40, SR 38, SL 61) Ďakujem. (Potlesk.)

Kto je proti? (SN - ČR 6, SR 4, SL 9) Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (SN - ČR 9, SR 1, SL 14) Ďakujem.

Návrh poslanca Kopřivu bol prijatý v obidvoch snemovniach.

Společný zpravodaj výborů SN M. Farkaš: Ďalší pozmeňujúci návrh je pána poslanca Kučeru. Vzhľadom na to, že sme prijali predchádzajúci pozmeňujúci návrh pána poslanca Kopřivu, spravodajcovia odporúčajú, rovnako i predkladatelia, prijať tento návrh.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Technická poznámka. Pán poslanec Soukup.

Poslanec SL J.Soukup: Poznámka je faktická.

Vážené Federální shromáždění, založili jsme právě precedens, podle kterého tento parlament bude opakovaně znovu hlasovat o věcech, které už jednou přijal, a měnit pružně svá rozhodnutí podle momentálních politických tlaků a frakčních vůlí jednotlivých členů. Toto není demokratický postup.

Poslanec SN M.Ransdorf: Chtěl jsem říci v podstatě totéž, co pan poslanec Soukup, protože tady byl vytvořen precedens a znamená to, že nemůže být poslanec Kučera ve svém nároku zkrácen, i když byl přijat návrh poslance Kopřivy, protože ten fakticky rozhodoval o tom, co už bylo rozhodnuto. Podle jednacího řádu, jak nás tady upozorňoval pan kolega Stome, je možné hlasovat o každém návrhu, čili i tom, co předkládá pan kolega Kučera.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Poslanec Ruml sa hlási, ako ďalší pán poslanec Roman, poslanec Kučera.

Poslanec SL J.Ruml: Prosím vás, já vím, že od samého začátku to bylo nešťastné hlasovat o větě, která nemá konec. Ale nechápu ty, kteří pořád říkají, že se hlasovalo dvakrát. Kdo jim bránil v tom, aby hlasovali stejně jako před tím nebo to ignorovali? (Potlesk.)

Poslanec SL P.Kučera: Poslanec Randsdorf to řekl. Já bych se obhájil sám, protože si myslím, že to je velice charakteristické pro dnešní jednání, že pan zpravodaj mě vlastně chtěl upřít právo na můj pozměňovací návrh. (Hluk.) Je to ve stenografickém záznamu, nechť si to přečte on sám.

Ale v této situaci se domnívám, že by bylo rozumné, abychom dali možnost na půlhodinu přerušit jednání a poradit se, protože celé jednání dostává jiný ráz.

Poslanec SN L .Roman: Ja si myslím, že nám tu chýba už iba porucha na zariadení.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Pán spravodaj Farkaš má repliku na to, čo tu odznelo. (Hluk.) Prosím, upokojte sa!

Společný zpravodaj výboru SN M. Farkaš: V žiadnom prípade som nechcel upierať pánovi poslancovi právo. Ja som mu to len odporúčal. On sa mohol rozhodnúť, áno alebo nie. (Potlesk.)

Poslanec SN M. Kontra: My sme teraz hlasovali o návrhu pána poslanca Kopřivu, a to k ods. 1 s tým, že sa vyčiarkli tri bodky. Prijali sme také znenie tohto paragrafu a odseku. Predpokladom pre výkon funkcií uvedených v § 1 je, že občan v období od 25.2.1948 do 17.9.1989 nebol príslušníkom Zboru národnej bezpečnosti zaradeným v zložke Štátnej bezpečnosti a nč viac - bez toho "a". (Hluk.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP