Pátek 4. října 1991

Poslanec SN P.Dostál: Pane předsedající, já jenom krátce. Náš klub se přidává k návrhu pana poslance Kučery a žádáme o přerušení schůze na půl hodiny.

Poslanec SL V.Benda: Jenom fakticky na to, co říkal poslanec Kontra. Jednak je zaznamenáno ve zvukovém záznamu, jednak ale přímo v tisku se praví: § l č.39 poslanec Kopřiva: "Úvod odstavce l upravit takto" a pokračuje to až do písmene a). Je samozřejmé, že budou následovat písmena b) a další.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Poslanec Roubal a potom dám hlasovať o tom, či prerušíme toto hlasovanie a stretnú sa kluby.

Poslanec SN M. Roubal: Vážení páni kolegovia, chcel by som vás upozorniť ešte na jeden precedens, možno je to mimo a jeden precedens, ktorý je v Rokovacom poriadku. Keď niekto podá pozmeňujúci návrh, zriekne sa ho, už o ňom nemôžeme hlasovať. Z toho dôvodu by sme mali vždy, ak sa chceme poistiť, pozmeňujúce návrhy, ktoré máme zopakovať aspoň dvakrát. Ale z toho mi vychádza aj opačná logika, že dvakrát sa o nejakom pozmeňujúcom návrhu môže hlasovať.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Dám hlasovať o návrhoch, ktoré tu odzneli, o návrhu pána poslanca

Dostála a pána poslanca Kučeru, či máme prerušiť toto hlasovanie na malú chvíľku, aby sa kluby poradili o ďalšom postupe.

Myslím si, že by to bolo rozumné, pretože atmosféra v sále nie je dobrá a obávam sa, že by sme hlasovali pod dojmom emócií a nie s chladným rozumom.

Kto súhlasí s tým návrhom, aby sme naše rokovanie na chvíľu prerušili? (SN 61, SL 50)

To je dostatočný počet. Prerušujem teda schôdzu na 30 minút. Ešte vám prečítam, kde sa zídu poslanecké kluby. (Informace o místnostech, kde se sejdou poslanecké kluby.) Hlási sa ešte pán poslanec Ševčík.

Poslanec SN V. Ševčík: Pane předsedo, prosím, aby prezidium zařídilo, abychom měli k dispozici stenografické záznamy z rozpravy ke klíčovým bodům.

Předsedající předseda SN M.Šútovec: Prezídium v tomto parlamente nemáme, ale zariadim to.

Prerušujem naše rokovanie na pol hodiny.

(Schůze přerušena ve 12.12 hodin.)

(Schůze opět zahájena ve l3.27 hodin.)

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Otváram prerušenú schôdzu. S technickou poznámkou sa prihlásil poslanec Ransdorf. Dávam mu slovo.

Poslanec SN M. Ransdorf: Dámy a pánové, rád bych přednesl dva návrhy tomuto fóru pod dojmem toho, že z celého dopoledního jednání jsem byl hluboce otřesen tím, jak nízká je politická kultura v této zemi a v tomto shromáždění. (Někteří poslanci křičí a buší do lavic, předsedající žádá o klid a říká, že řečník nemá být nikým přerušován.)

Domnívám se, že na tomto jednání se projevilo, jak pravdivý je výrok Friedricha Schillera (opět silný hluk v sále), že s hloupostí i bohové marně bojují. Skutečně bych chtěl říci, že hloupost je jediný doklad existence absolutna ve světě.

Po zkušenostech s projednáváním lustračního zákona v tomto parlamentě bych chtěl dát návrh, aby se tento parlament usnesl na svém seberozpuštění.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: To je zaujímavý návrh.

Poslanec SN M. Ransdorf: Pokud by s tímto návrhem nebyl souhlas, tak navrhuji, vzhledem k tomu, kolik jsme dnes promarnili času, abychom tento čas nahradili a v jednání o lustračním zákonu pokračovali i zítra.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Dúfam, že dnes prerokúvanie tohto bodu skončíme.

Pán poslanec Ransdorf, mysleli ste to formálne vážne s návrhom na sebarozpustenie? (Poslanec SN M. Ransdorf: Ano.) V zmysle akého ustanovenia platnej ústavy?

Poslanec SN M. Ransdorf: Pane předsedající, pokud vím, neexistuje ustanovení, které by tomuto návrhu odporovalo. Za druhé - bylo tu vícekrát řečeno, že parlament je suverénní, ne? (Výkřiky ze sálu: Hlasovat!)

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Neexistuje ústavný zákon, ktorý by tento postup umožňoval. Myslím, že s týmto konštatovaním môžeme návrh odmietnúť.

Dávam slovo spravodajcovi Konečnému. Pokračujeme v prerokúvaní jednotlivých pozmeňujúcich návrhov.

Společný zpravodaj výborů SL P. Konečný: Nemohu souhlasit s poslancem Ransdorfem. Nicméně procedurální problémy jsou samozřejmě velmi složité a opravdu je těžké je vyřešit. (Předsedající předseda SN M. Šútovec: Prejdite k veci, pán poslanec.)

Dále je tu pozměňovací návrh na straně 5 k § 2 odst. 1. Jde o návrh poslance Kučery: "Jedna z výkonů funkcí uvedených v § 1 s výjimkou § 1 odst.1 c) je vyloučen ten, kdo v období od 25. 2. 1948 do 17.11.1989 se podílel na potlačování lidských a občanských práv tím, že orgánům státní moci nebo orgánům jim mocensky na roveň postaveným poskytl informace, v jejichž důsledku byl jiný v rozporu se zásadami demokratické společnosti a obecně uznávanými lidskými právy zbaven života, svobody nebo mu způsobena majetková nebo jiná vážná újma nebo kdo způsobil stejné následky jako ... ". Následují písmena a) až e) § 2 odst. 1.

Vláda nedoporučuje, zpravodajové nedoporučují.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Budeme hlasovať. Ešte sa hlási poslanec Benda. Má slovo.

Poslanec SL V. Benda: Jen abychom se vyhnuli procedurálním pochybnostem vzhledem k tomu, že byla přidána písmena při předchozím hlasování - má zřejmě v návrhu být písmeno d). Navrhovatel patrně souhlasí.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Áno, budeme hlasovať o pozmeňujúcom návrhu poslanca Petra Kučeru, ako je uvedené na strane 5 v zozname pozmeňujúcich návrhov. Ide o § 2, úvod odseku 1, ako bol citovaný.

Pýtam sa poslancov obidvoch snemovní, či súhlasia s týmto pozmeňujúcim návrhom. Ak áno, nech zdvihnú ruku a stlačia tlačidlo! Ďakujem.

(SN - ČR 22, SR 14, SL 36)

Kto je proti?

(SN - ČR 24, SR 7, SL 26) Kto sa zdržal hlasovania? (SN - ČR 13, SR 29, SL 34)

Ani jedna zo snemovní návrh neschválila. Návrh nebol prijatý.

Společný zpravodaj výborů SL P. Konečný: Je zde blok pozměňovacích návrhů pana poslance Dienstbiera ml. v § 2 odst. 1 d) až na str. 6 do § 22. Chtěl byl navrhnout panu poslanci nejprve legislativně technické úpravy. (Předsedající předseda SN M. Šútovec: Najskôr sa chcem opýtať, či pán poslanec Dienstbier trvá na tom, že sa má o veci hlasovať ako o celku.) (Poslanec SL J. Dienstbier ml.: Navrhuji, aby se hlasovalo o skutečnostech, které jsou doplněny v § 2 zvláště v důsledku toho, co již bylo přijato, a potom o zbytku.) (Předsedající předseda SN M.Šútovec: Bude sa teda hlasovať o veciach v § 20 - a to oddelene. Prosím, pán kolega, pokračujte.)

Nejdříve řeknu legislativně technické úpravy. V § 19, 19 a) a v § 20 je třeba vypustit slovo nález a slovo komise. Pokud by s tím pan poslanec souhlasil, potom se ještě přišlo při pohovoru s legislativci a s poslancem Dienstbierem na ještě jednu úpravu. To musím však ponechat na zvážení sněmovnám, zda to bude možno akceptovat.

V navrhovaném § 17 odst. 2 - doplnit větu - na konec: "Žádost o přezkoumání soudem podle odst.1 má odkladný účinek na skončení pracovního poměru." (Předsedající předseda SN M.Šútovec: Nie som si istý, či toto je legislatívno - technická úprava.)

Doporučil bych, pokud pan poslanec Dienstbier, který byl iniciátorem tohoto, pokud s tím souhlasí a nic nenamítá, hlasovat i s těmito úpravami. (Předsedající předseda SN M.Šútovec: Obávam sa, že nejde o jednoduchú úpravu, je to, podľa môjho názoru rozšírenie pôvodného pozmeňujúceho návrhu. Nie je to tak?)

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Dáme hlasovať najskôr o záležitostiach, týkajúcich sa § 2.

Společný zpravodaj výborů SL P. Konečný: Znamená to, že je to část pozměňovacího návrhu na str. 5 dole a na str. 6 začátek. Navrhovatelé nedoporučují. Vláda nedoporučuje. (Předsedající předseda SN M. Šútovec: Tento návrh sa týka textu až po riadok:" ŠtB a ".)

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Hlasujeme o tom. Kto súhlasí s týmto pozmeňujúcim návrhom poslanca Dienstbiera, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

SN - ČR pre 15, proti 22, zdržalo sa 23

SN - SR pre 5, proti 14, zdržalo sa 31

SL - pre 20, proti 11, zdržalo sa 68

Ďakujem. Návrh nebol prijatý v ani jednej zo snemovní.

Společný zpravodaj výborů SL P. Konečný: Zbývá ještě druhá část na str. 6 pod řádky, kde se začíná § 4 - vypustit slova - až po § 22, vypustit slovo " komise a nálezu" včetně těchto legislativních změn, které jsem řekl. Navrhovatelé nedoporučují. Vláda nedoporučuje, protože se vyjádřila k celkovému textu.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Dáme hlasovať. Má niekto námietku proti tomu, aby sa vsuvka v odseku 2 § 17 pokladala za legislatívno - te chnickú záležitosť? (Nikdo.) Dáme hlasovať o veci ako celku. Pýtam sa, kto súhlasí s týmto návrhom, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

SN - ČR pre 14, proti 10, zdržalo sa 37

SN - SR pre 12, proti 7, zdržalo sa 33

SL - pre 27, proti 19, zdržalo sa 54

Ďakujem. Návrh nebol prijatý v ani jednej snemovni.

Společný zpravodaj výboru SN M. Farkaš: Ďalší je pozmeňujúci návrh pána poslanca Šedivého. (Poslanec Šedivý stahuje zpět.)

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Sťahuje sa všetko, čo je na strane 6.

Společný zpravodaj výborů SN M. Farkaš: Pokračujeme na strane 7. Stiahol sa celý komplex pozmeňovacích návrhov až do konca strany 6 a pokračujeme na strane 7 pozmeňujúcim návrhom pána poslanca Kroupu.

V § 2 odsek 1 písm. d) doplniť text takto: "S výnimkou tých, ktorí tieto funkcie zastávali len v období od 1.1.1968 do 1.5.1969." Vláda s návrhom pána poslanca Kroupu súhlasí a obidvaja spravodajcovia tiež.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Poslanec Prokop má technickú poznámku. Pán minister Langoš si tiež praje hovoriť.

Ministr vnitra ČSFR J. Langoš: Vláda navrhuje, aby parlament vybral hlasovaním z tých variantov, ktoré upravujú obdobie rokov 1967 až 1969.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Pán poslanec Prokop.

Poslanec SN M. Prokop: Jenom technicky. Jednalo by se potom o písm. b).

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ešte sa s technickou poznámkou hlási pán poslanec Blažek a Fišera.

Poslanec SN A. Blažek: Domnívám se, že by bylo v souladu s logikou věci, kdybychom napřed mohli hlasovat o návrhu, který jsem spolu s kolegy Tylem a Stomem podal a je to návrh pořadové číslo 35, který poněkud rozšiřuje toto období. Kdyby tento návrh neprošel, tak bychom hlasovali o návrhu, který podal poslanec Kroupa.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Áno, myslím, že to má svoju logiku, pretože toto zahrňuje širšie obdobie. Navrhoval by som spravodajcom, aby uviedli tento návrh.

Ešte sa hlási poslanec Fišera.

Poslanec SN I. Fišera: Jestliže vláda navrhuje, aby se vybralo mezi těmi návrhy, které se tohoto období týkají, doporučuji, aby bylo hlasováno o všech v pořadí na sobě navazujícím, aby se začalo tím návrhem, který je v principu nejširší a který nejvíce zakládá na skutkové povaze činu, tj. mým návrhem.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Spravodajcovia, vyjadrite sa k tomu.

Společný zpravodaj výborů SL P. Konečný: Je dost těžké vybírat, který návrh je nejširší. Je tam sice jednoznačná věc, podle které by se to dalo určit, podle období, ale zase se dá říci, že návrhy mají kolikrát různou formulaci, která vymezuje různý okruh občanů. Návrhů je poměrně dost. Je to návrh pana poslance Kroupy ze str. 7, pánů poslanců Blažka, Stomeho a Tyla ze str. 7. Dále je to návrh paní poslankyně Adrianové ze str. 9, návrh pana poslance Doležala ze str. 10, odst. 4 a návrh pana poslance Fišery. Nevím, jestli bychom byli schopni seřadit pět pozměňovacích návrhů tak, jak požadoval pan poslanec Fišera, tzn. od nejširšího k nejužšímu.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Odporučil by som vám k tejto veci zaujať jednoznačné stanovisko. Navrhujem, aby sa hlasovalo o všetkých, ale poradie navrhnute vy.

Pani poslankyňa Adrianová.

Poslankyně SN M. Adrianová: Vážený pán predsedajúci, prosila by som, aby môj pozmeňovací návrh bol pripojený k návrhu pána poslanca Kroupu.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Sťahujete svoj návrh? (Ano.) Ďakujem.

Pýtam sa ďalších poslancov, ktorí podali pozmeňovacie návrhy k tejto tématike, či nechcú svoje pozmeňovacie návrhy, eventuálne stiahnúť späť?

Pán poslanec Doležal.

Poslanec SN B. Doležal: Stahuji svůj návrh, tzn. odst. 4 § 4. Na zbývajícím trvám.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Sťahujete § 4 ods. 4 vášho pozmeňujúceho návrhu. Ďakujem. Je to na strane 10. S technickou poznámkou sa hlási poslanec Štern.

Poslanec SN J. Štern: Navrhuji následující postup. Aby se hlasovalo podle toho, jak návrhy byly časově podány, ale pakliže mají stejné kritérium, tak aby přednost dostaly ty, které v rámci kritéria jsou širší.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Áno. Pán poslanec Farkaš, zoznámte nás s tým, čo teraz ostalo po vyčiarknutí dvoch pozmeňujúcich návrhoch. Začneme od toho, ktorý zahrňuje najširšie obdobie. Ešte sa hlási poslanec Fišera.

Poslanec SN I. Fišera: Rozumím tomu tak, protože jako první návrh byl podaný můj a je nejširší, bude o něm hlasováno jako o prvním.

Společný zpravodaj výborů SN M. Farkaš: Je to poradové číslo 2, to by súhlasilo, keď sa snemovne dohodli na tomto postupe bez oficiálneho hlasovania.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Snemovne sa nemusia dohodovať, keď vy súhlasíte a ako spravodajcovia to navrhujete. S technickou poznámkou sa hlási poslanec Benda.

Poslanec SL V. Benda: Kolegyně a kolegové, domnívám se, že logický je postup opačný. To jsou všechno zmírňující návrhy. Dohodli jsme se, že musíme hlasovat o všech návrzích. Přitom jednací řád nám dovoluje dávat je do logické posloupnosti. Bylo by daleko příhodnější hlasovat napřed o nejslabším návrhu, a pak to v dalším hlasování můžeme rozšířit a pokračovat dále, než když schválíme nejširší návrh, tak potom hlasování o dalších návrzích bude směřovat proti odhlasované věci.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Myslím, že výklad je možný tak aj tak. Navrhujem, aby sme začali hlasovať o návrhu, ktorý bol podaný s nižším poradovým číslom a to je návrh pána poslanca Fišeru. Potom by mohol byť návrh poslanca Kroupu a návrh poslanca Blažka, Stomeho a Tyla. Hlási sa poslanec Fišera.

Poslanec SN I. Fišera: Vzhledem k tomu, že prošel návrh pana poslanec Tomana, je nutné upravit písm. d) až f).

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Spravodajcovia si to zaznamenajú. Pán spravodajca Farkaš, predneste nám, o čom budeme hlasovať.

Společný zpravodaj výborů SN M. Farkaš: Bude to na strane 10 § 4 po por.č. 2, preto je na prvom mieste, podaný pánom poslancom Fišerom. V ods. 3 vložiť nové znenie v skutočnosti uvedené v § 2 ods. 1 písm. c) až g), ako to bolo navrhnuté už v predchádzajúcom hlasovaní, to znamená d) až f): "Nie sú prekážkou pre výkon funkcií uvedených v § 1, keď občan preukázal svoju občianskú a vlasteneckú zodpovednosť pri odpore proti okupácii Československa vojskami Varšavskej zmluvy a jej následky, keď funkcia uvedená v § 2 ods. 1 písm. c) až e) po roku 1970 nevykonal. Taktiež tieto skutočnosti občan dokladá čestným prehlásením".

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Potom budeme musieť rozhodnúť, kedy budeme hlasovať o druhej časti pozmeňovacieho návrhu pána poslanca Fišeru. Prosím spravodajcov, aby sa prihlásili k tejto záležitosti.Budeme hlasovať o tom, čo tu práve odznelo.

Společný zpravodaj výborů SN M. Farkaš: Je potrebné dodať, že vláda necháva rozhodnúť parlament hlasovaním, a spravodajcovia neodporúčajú.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Budeme o návrhu hlasovať.

Kto súhlasí s týmto návrhom, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (SL 40, SN - ČR 19, SR 16) Ďakujem.

Kto je proti? (SL 15, SN - ČR 11, SR 0) Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (SL 47,SN - ČR 30, SR 37) Ďakujem. Ani jedna snemovňa pozmeňujúci návrh neprijala.

Společný zpravodaj výborů SN M.Farkaš: Ďalší návrh, o ktorom by sme mali hlasovať, je spoločný pozmeňujúci návrh poslanca Blažka, Stomeho a Tyla, ktorí navrhujú odsek 1 písm. b) v súbore pozmeňujúcich návrhov poslanca Tomana doplniť takto: "Toto obmedzenie sa netýka občanov, ktorí tieto funkcie vykonávali len od 1.9.1967 do 31.12.1969 a v tomto období sa ich vzdali alebo ich boli normalizačným režimom zbavení".

Vláda aj v tomto prípade necháva to na posúdenie parlamentu, spravodajca Snemovne ľudu odporúča, ja sa pripájam k vláde.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP