Pátek 4. října 1991

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Každý máme iné spomienky. Prosím spravodajcov, aby navrhli ďalšiu metodiku hlasovania, ale upozorňujem, že je veľká pravdepodobnosť, ak budeme teraz hlasovať o návrhu poslanca Kopřivu o celom § 2 a keby bol prijatý, nemôžeme potom hlasovať o komplexe návrhov poslanca Tomana, ktoré sa týkajú § 2.

Společný zpravodaj výborů SL P. Konečný: Upřesnil bych to, co jsem řekl. Hlasovali jsme o návrhu pana poslance Tomana, o předvětí. Návrh pana poslance Kopřivy obsahuje předvětí a písm. a). V písm. a) se mírně liší od vládního návrhu.

Doporučil bych tento postup. V této chvíli rozhodnout hlasováním o návrhu pana poslance Kopřivy, který je na str. 5. Dále hlasovat o návrhu pana poslance Kučery a poté se vrátit k hlasování o jednotlivých písmenech.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ešte raz upozorňujem, že akonáhle odsúhlasíme návrh poslanca Kopřivu, ktorý obsahuje celý § 2, nie je možné potom hlasovať o pozmeňujúcich návrhoch k § 2, ako ich predložil poslanec Toman, pretože bude odhlasovaná a odsúhlasená vládna verzia.

Ešte jedna faktická poznámka poslanca Šterna.

Poslanec SN J. Štern: Chtěl bych navázat na poslance Prokopa a upřesnit jeho návrh. Pokud budeme dál hlasovat o návrhu poslance Tomana s tím, že je zachována vládní preambule tohoto paragrafu, tak potom musíme v bodě b) pokračovat tím, že " ...jako osoba evidovaná v materiálech Státní bezpečnosti, jako rezident, agent" atd. Nemůže tam být rezident, to je věcný postup.

Navrhuji pokračovat v projednávání návrhu poslance Tomana, protože potom bychom se už k tomu nemohli vrátit.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: To je aj môj názor. Pán poslanec Hubálek s faktickou poznámkou. Potom by sme mohli skončiť a prejsť na hlasovanie.

Poslanec SL B. Hubálek: Chci říci totéž, co říkal poslanec Lux a potvrdil poslanec Štern. Držme se jednacího řádu, kde se říká, že se hlasuje po jednotlivých bodech, když to bylo navrhovatelem doporučeno a pak hlasovat celkově, i když některá část schválena nebyla. Děkuji.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Prosím spravodajcu, aby nám predložil návrh, ako o ňom budeme hlasovať.

Společný zpravodaj výborů SN M. Farkaš: V § 2 ods. 1 ostáva celá preambula, ods. a) a pokračujeme v ods. b) v tomto znení. Aby sme nadviazali na ten text, tak musíme pokračovať od textu "ako osoba evidovaná v materiáloch, rezident, agent, držiteľ prepožičaneho bytu, držiteľ konšpiračného bytu, informátor alebo ideový spolupracovník Štátnej bezpečnosti."

Ods. c) - ako vedomý spolupracovník Štátnej bezpečnosti.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Toto je úprava, ktorú je možné považovať za legislativno - technickú, prípadne štylistickú úpravu navrhnutého textu a o nej dám hlasovať.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Hlasujeme o návrhu poslanca Tomana - § 2 písm. b) a c)

Kto súhlasí s týmto pozmeňujúcim návrhom k § 2 ods. 1 bod b) a c) v dikcii, ktorá tu odznela? Ďakujem. (SL 62, SN - ČR 41, SR 45)

Kto je proti? (SL 11, SN - ČR 6, SR 4)

Kto sa zdržal hlasovania? (SL 29, SN - ČR 11, SR 6) Ďakujem.

Návrh bol prijatý v obidvoch snemovniach.

Prichádzame k písmenu d). Pán poslanec Toman v poslednom riadku spochybnil pojem "platený predseda", chcete k tomu niečo dodať?

Poslanec SN P. Toman: Já tento svůj návrh stahuji.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Prosím spravodajcu, aby nám prečítal, ako to bude potom znieť.

Společný zpravodaj výborů SL P. Konečný: Bude to znít takto: "Jako tajemník orgánu Komunistické strany Československa a Komunistické strany Slovenska od stupně okresního nebo jemu na roveň postaveného výboru výše, jako člen předsednictva těchto výborů, jako člen ÚV KSČ nebo ÚV KSS, jako člen Byra pro řízení stranické práce v českých zemích, jako člen Výboru pro řízení stranické práce v českých zemích." Tam to končí. Škrtají se slova "placeným předsedou ZO KSČ a ZO KSS".

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Budeme o návrhu poslanca Tomana na úpravu § 2 ods. 1 písm. d) hlasovať.

Kto súhlasí s návrhom poslanca Tomana, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(SL 83, SN - ČR 52, SR 42) Ďakujem.

Kto je proti? (SL 5, SN - ČR 5, SR 4) Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (SL 10, SN - ČR 6, SR 5) Ďakujem.

Pozmeňujúci návrh bol prijatý.

Pokračujeme písmenom e).

Společný zpravodaj výborů SN M. Farkaš: Pokračo-

vať budeme písmenom e) - v tomto znení: "Ako pracovník aparátu orgánov uvedených pod písmenom d) na úseku politického riadenia Zboru národnej bezpečnosti.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: 0 tomto návrhu nie je treba hlasovať, pretože zmena je totožná so zmenou vo vládnom návrhu. Prejdime k písmenu f).

Společný zpravodaj výborů SL P. Konečný: "jako příslušník Lidových milicí".

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Budeme o tomto písmene hlasovať.

Kto je za tento návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (SL 72, SN - ČR 41, SR 41) Ďakujem.

Kto je proti? (SL 8, SN - ČR 9, SR 3)

Kto sa zdržal hlasovania? (SL 23, SN - ČR 15, SR 7) Ďakujem. Návrh bol prijatý.

Prosím ďalší návrh.

Společný zpravodaj výborů SN M. Farkaš: Pokračujeme písmenom g): "ako člen akčného výboru Národného frontu po 25. februári 1948, previerkových komisií po 25. februári 1948". a tu musí nastať malá technická zmena "alebo previerkových a normalizačných komisií po 21.8.1968".

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Vítam medzi nami dodatočne pána ministra Dlouhého a pani ministerku Kořínkovú.

Budeme teraz hlasovať o § 2 ods. 1 písm. g).

Kto súhlasí s touto zmenou, tak, ako tu odznela, nch zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (SL 94, SN - ČR 55, SR 49) Ďakujem.

Kto je proti? (SL 2, SN - ČR 2, SR 4)

Kto sa zdržal hlasovania? (SL 12. SN - ČR 5, SR 3) Ďakujem.

S faktickou poznámkou sa hlási pán poslanec Měrák.

Poslanec SN P. Měrák: Vážený pane předsedající, rád bych požádal zpravodaje, aby nám ke každému návrhu přečetli stanovisko vlády, a jestli by byli tak laskavi a sděli-li nám i stanoviska vlády i k těm věcem, které jsme již schválili. Nás by to zajímalo.

Společný zpravodaj výborů SL P. Konečný: Na začátku jsme řekli stanovisko vlády k celému § 2. Bylo odmítavé. Stanovisko vlády k jednotlivým písmenům nebylo. Bylo jen souvislé stanovisko k § 2.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Je to jasné, pán poslanec. (Poslanec SN P. Měřák: Ano.)

Společný zpravodaj výborů SL P. Konečný: Další písmeno je písmeno h). Text zní: "jako student na vysoké škole F.E.Dzeržinského při Radě ministrů SSSR... " atd. " jako vědecký aspirant nebo jako účastník kursů...".

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Jednoducho povedané, tam sa to prevádza do iných pádov. Budeme hlasovať o písmene h).

Kto súhlasí s týmto pozmeňujúcim návrhom, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (SL 86, SN - ČR 51, SR 45) Ďakujem.

Kto je proti? (SL 2, SN - ČR 1, SR 2)

Kto sa zdržal hlasovania? (SL 15, SN - ČR 4, SR 4) Ďakujem.

Obidve snemovne návrh prijali.

Společný zpravodaj výborů SN M. Farkaš: Pokračujeme odsekom 2, aby sme trochu zrýchlili tempo.

Odporúčam, aby som nečítal celý text, ktorý má určite každý v lavici.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Urýchlilo by nám to prácu, ale myslím, že by bolo čistejšie, keby sme to čítali. Pán poslanec Toman má technickú poznámku.

Poslanec SN P. Toman: V tomto bodu bych změnil svůj návrh s tím, že beru zpět svůj návrh, pokud jde o slova "nebo vzhledem k okolnostem vědět měl a mohl".

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Prosím poslancov, aby si vyčiarkli v piatom riadku strede vety "pretože vzhľadom na okolnosti vedieť mal a mohol". Túto formuláciu pán poslanec Toman stiahol zo svojho návrhu. Hlasovať budeme len o zvyšku.

Společný zpravodaj výborů SN M. Farkaš: Ešte tam musí byť jedna legislatívne technická úprava, aby tam bolo "podával" v predposlednom riadku odseku, nie "podáva". Celý tento odsek bude znieť: "Vedomou spoluprácou s Štb sa podľa odseku 1c) pre účely tohto zákona rozumie, že občan bol evidovaný v materiáloch Štb ako dôverník, kandidát tajnej spolupráce alebo tajný spolupracovník dôverného styku a vedel, že sa stýka s príslušníkom SNB a podával mu správy formou utajeného styku alebo plnil ním uložené úlohy".

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Rozumiete?

Pán poslanec Pernica má technickú poznámku.

Poslanec SN F. Pernica: Kolegové, moment, já se chci zeptat. Ve druhé části je tam SNB. Příslušník SNB byl v uniformě nebo v civilu? Nemá tam být Státní bezpečnost?

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Zmena tam proti vládnemu návrhu je. Prosím pracovníčky aparátu a im nadriadený orgán, aby po dobu hlasovania neroznášali v snemovni materiály a neodvádzali pozornosť poslancov od rokovania. Túto činnosť prosím zastaviť do 13.00 hodiny. Ešte sa hlási poslanec Ruml.

Poslanec SL J. Ruml: Nezlobte se, ale jestliže je v první části přítomný čas, musí být i ve druhé části přítomný čas.

Poslanec SN P. Toman: Měl by tam skutečně být, tak jak je v textu pozměňovacího návrhu.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Že sa stýka, to je, myslím, celkom v poriadku. To je problém skôr jazykovedcov ako legislatívcov. Myslím si, že takto je to v poriadku.

Poslanec SN M. Kontra: V Rokovacom poriadku sa hovorí v § 4 odsek 4: "Poslanec môže svoj pozmeňujúci návrh alebo doplňovací návrh vziať späť, pokiaľ snemovňa neprikročila k hlasovaniu o ňom." Myslím, že pán Toman nemá čo vnášať teraz pozmeňujúce návrhy.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ešte sme neprikročili k hlasovaniu. Hlasuje sa o každom zvlášť, čiže každé hlasovanie je hlasovaním zvláštnym. Keby sa prerušilo medzi pre a proti, bol by to zásah do hlasovania, takto nie.

Prosím dám hlasovať. Ešte pán poslanec Magyar.

Poslanec SL F. Magyar: Prosím pána predsedu, aby nepripúšťal obštrukcie. Pripájam sa k návrhu pána poslanca Prokopa. Po dobu hlasovania majú slovo jedine spravodajcovia a navrhovateľ pozmeňovacieho návrhu, nikto iný nemá dostať slovo.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Myslím, že to nie je zhodné s literou Rokovacieho poriadku, ale tiež by som žiadal, aby sa technické poznámky obmedzovali na nevyhnutné minimum.

Hlasujeme o tomto pozmeňujúcom návrhu.

Kto súhlasí s predneseným pozmeňujúcim návrhom, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! Ďakujem.

(SN - ČR 51, SR 45, SL 71)

Kto je proti?

(SN - ČR 2, SR 1, SL 1)

Kto sa zdržal hlasovania? (SN - ČR 6, SR 6, SL 17)

Ďakujem. Pán poslanec Soukup, trváte na spojej

technickej poznámke?

Poslanec SL J. Soukup: Už nemá smysl, nicméně podotýkám, že tak jak jsme to odhlasovali, to znamená, že člověk, který oznámil příslušníku VB, že mu soused ukradl slepici, je věcí tohoto zákona. (Potlesk.)

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Dúfajme, že tento výklad sa nebude uplatňovať.

Poslanec SN P. Toman: Jen pro upřesnění, občan, který oznámil, že mu někdo ukradl slepici, není evidován jako důvěrník, kandidát tajné spolupráce.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Inými slovami, keby toto oznámenie učinil evidovaný občan, potom je to v poriadku.

Společný zpravodaj výborů SL P. Konečný: K pozměňovacímu návrhu pana poslance Kopřivy k § 2 odst. 1 a). Doporučoval bych, abychom o tom hlasovali, jinak asi nevyřešíme, co s tím.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Obávam sa, že by to bolo zmätené, pretože by sme vlastne schválili vládny návrh, ktorý je odlišný.

Poslanec SL T. Kopřiva: Já stahuji tu část svého pozměňovacího návrhu, která začíná písmenem b) a končí posledním písmenem. Žádám hlasování o tom, co je vytištěno v pomocném tisku.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: To znamená, že tri bodky odstrániť. Poslanec Kučera sa hlási, pred tým bol poslanec Vild.

Poslanec SN J. Vild: Domnívám se, že přece nemůžeme přesně o tomtéž hlasovat ještě jednou. Je to trochu jiné, ale je to stejné. Přece když parlament jednou o něčem rozhodne, nemůže hlasovat přesně o tomtéž ještě jednou.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Upozorňujem poslanca Kopřivu, že keby sme odhlasovali tento jeden návrh, museli by sme znovu legislatívno - technicky previesť zmeny do toho, čo už bolo pripravené. Navrhujem mu, aby stiahol svoj návrh. (Poslanec SL T. Kopřiva: Nesouhlasím.)

Poslanec SL P. Kučera: Pane předsedající, to, co řekl kolega Vild, sedí. Děláme ze sebe trochu hlupáky.

Poslanec SL J. Soukup: Velmi mě to mrzí, ale moje o jednotlivých bodech § 2 bylo ovlivněno tím, co jsme schválili na začátku. Pokud nyní budeme o stejném hlasovat znovu, dopouští se někdo manipulace s Federálním shromážděním. (Potlesk.)

Poslanec SN J. Lux: Vážení kolegové, domnívám se, že jsme nějak nezaznamenali, co jsem tady řekl k jednacímu řádu. V § 27 odst. 2 se zcela jasně píše: "Každý poslanec může navrhnout, aby se o jednotlivých částech návrhu hlasovalo samostatně. 0 návrhu sněmovna rozhodne bez rozpravy. Nedojde-li při takovém hlasování ke schválení všech částí návrhu, je nutno hlasovat o nich ještě jednou jako o celku." To je náš případ, nevím, co tady dramatizujeme.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Dám teda hlasovať. Snemovňa musí rozhodnúť a síce bez rozpravy o tomto postupe. Dám hlasovať, či rozhodneme o tom, aby sa to takto urobilo. (Hluk v sále.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP