Pátek 4. října 1991

(Po přestávce jednání opět zahájeno v 10.27 hodin.)

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Vážené Federálne zhromaždenie, prítomnosť pri hlasovaní je predovšetkým záležitosťou disciplíny jednotlivých poslaneckých klubov. Chcem vás upozorniť, že by bolo vhodné, aby sme boli pri hlasovaní prítomní v sále v čo najväčšom počte, preto vás upozorňujem už vopred, že poludňajšiu prestávku vyhlásim o 13.00 hodine. Žiadam vás, aby ste skôr na obed neodchádzali.

Konštatujem, že obidve snemovne sú uznášaniaschopné. Snemovňa národov je schopná uznášať sa vo svojich obidvoch častiach. Môžeme začať. Prosím, slovo má pán spravodajca Konečný.

Společný zpravodaj výborů SL P. Konečný: Pomocný tisk pozměňovacích návrhů k vládnímu návrhu zákona, strana 1, preambule - návrh pana poslance Kvasničky. Pozměňovací návrh máte v textu, nebudu ho číst. Co se týče názoru zpravodajů k tomuto návrhu preambule - říkají, že by bylo potřeba legislativně technického zpřesnění tohoto návrhu, a zpravodajové nedoporučují přijmout preambuli tohoto znění.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Vypočuli sme si odporúčanie spravodajcu. Budeme hlasovať o preambuli, ako ju navrhol pán poslanec Kvasnička. Konštatujem, že obidve snemovne sú uznášaniaschopné. Pri hlasovaní o tomto zákone aj o jednotlivých pozmeňujúcich návrhoch platí zákaz majorizácie, pretože ide o zákon, ktorý zasahuje do sféry pracovno-právnych vzťahov. Takže budeme hlasovať.

(Hlasuje se.)

(10.29 hodin)

Kto súhlasí s návrhom pána poslanca Kvasničku na preambulu tohto zákona, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(SN - ČR 4, SR 11, SL 46) Ďakujem.

Kto je proti?

(SN - 15, SR 5, SL 29) Ďakujem.

Zdržal sa niekto hlasovania?

(SN - ČR 8, SR 18, SL 84) Ďakujem.

Konštatujem, že návrh nebol prijatý v ani jednej snemovni. Prosím ďalší návrh.

Společný zpravodaj výboru SN M. Farkaš: Ďalší pozmeňujúci návrh sa tiež týka preambule zákona - návrh pána poslanca Bratinku. Nebudem ho čítať, máte ho tiež pred sebou. V zákone nie je možné vychádzať z uznesenia, pretože zákon má vyššiu právnu silu. Preto ani vláda, ani spravodajcovia tento pozmeňujúci návrh neodporúčajú.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Hlasujeme o doplňovacom návrhu pána poslanca Bratinku na preambulu tak, ako ju máte odcitovanú na prvej strane pozmeňujúceho návrhu.

(Hlasuje se.)

(10.30 hodin)

Pýtam sa obidvoch snemovní. Kto súhlasí so zaradením tejto preambule do zákona, nech zdvihne ruku stlačí tlačidlo!

(SN - ČR 25, SR 22, SL 37) Ďakujem.

Kto je proti?

(SN - ČR 8, SR 9, SL 25) Ďakujem.

Zariadenie znovu sklamalo. Konštatujem však, že ani jedna snemovňa návrh pána poslanca Bratinku neprijala. Prebieha meranie.

Ďakujem. Zariadenie je v poriadku. Prosím o ďalší pozmeňujúci návrh.

Společný zpravodaj výborů SL P. Konečný: Dále je to pozměňovací návrh k § 1 - pana poslance Tomana - nahradit slovo "podmínky" slovem "předpoklady".

Vláda doporučuje tuto změnu, navrhovatalé též doporučují, protože změna je v souladu s textem tohoto zákona.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Budeme hlasovať.

(10.32 hodin)

Kto je za pozmeňujúci návrh pána poslanca Tomana, ako sa nachádza na prvej strane, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(SN - ČR 54, SR 1, SL 10) Ďakujem.

Kto je proti?

(SN - ČR 1, SR 0, SL 4)

Zdržal sa niekto hlasovania?

(SN - ČR 10, SR 5, SL 19) Ďakujem.

Konštatujem, že obidve snemovne pozmeňujúci návrh pána poslanca Tomana prijali.

Pristúpime k pozmeňujúcim návrhom na strane druhej.

Společný zpravodaj výborů SN M. Farkaš: Vzhľadom na to, že pozmeňujúci návrh pána poslanca Kopřivu stráca zmysel, pretože sme odsúhlasili predchádzajúci návrh, poslanec Kopřiva sťahuje svoj návrh.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Pán poslanec Kopřiva súhlasí? (Ano.)

Společný zpravodaj výborů SL P. Konečný: Na straně dvě § 1, pořadové číslo 20, návrh pana poslance Hubálka. Chtěl jsem jménem zpravodajů navrhnout, jestli by nesouhlasil s legislativně technickou úpravou. To znamená, že v jeho návrhu by se druhá věta upravila takto (konzultovali jsme to s legislativním odborem), druhá věta by se dala jako nový odstavec pět ve znění: "Tento zákon stanoví též podmínky spolehlivosti pro možnost provozování některých koncesovaných živností." A odkaz jedna na § 27 odst.2 živnostenského zákona a přílohu 3 živnostenského zákona, který jsme již přijali.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Pýtam sa, či sa má hlasovať o obidvoch vetách spoločne alebo oddelene?

Společný zpravodaj výborů SL P. Konečný: Navrhujeme společné hlasování.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Pán poslanec Hubálek je tiež toho názoru? (Ano.)

Společný zpravodaj výborů SL P. Konečný: Zpravodajové doporučují.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Budeme hlasovať. Pýtam sa snemovní, kto súhlasí s návrhom pána poslanca Hubálka, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(SN - ČR 40, SR 43, SL 84) Ďakujem.

Kto je proti?

(SN - ČR 7, SR 4, SL 9) Ďakujem.

Zdržal sa niekto hlasovania?

(SN - ČR 18, SR 8, SL 23) Ďakujem.

Snemovňa národov v obidvoch častiach schválila pozmeňujúci návrh a Snemovňa ľudu tiež. Pozmeňujúci návrh bol prijatý.

Společný zpravodaj výborů SN M. Farkaš: Ďalší pozmeňujúci návrh mal pán poslanec Albert Černý k odseku 1, písm. c), nebudem ho čítať, máte ho pred sebou. Musím však povedať, že je tu zásah do kompetenčného zákona a je nutné, aby túto formu riešili národné rady svojimi zákonmi.

Vláda to neodporúča, ani spravodajcovia.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Pýtam sa poslanca Černého, či trvá na svojom návrhu?

Poslanec SL A. Černý: Stahuji. (Potlesk.)

Společný zpravodaj výborů SL P. Konečný: Paragraf jedna návrh pana poslance Tomana, doplnit do odst.1 písm.d) kanceláře soudů. Zpravodajové doporučují, doporučuje i vláda.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Budeme hlasovať o pozmeňujúcom návrhu pána poslanca Tomana k § 1 pod poradovým číslom 3 na strane dve súboru pozmeňujúcich návrhov.

(Hlasuje se.)

Kto súhlasí s pozmeňujúcim návrhomm, ako tu odznel, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(SN - ČR 52, SR 47, SL 95) Ďakujem.

Kto je proti?

(SN - ČR 3, SR 0, SL 7) Ďakujem.

Zdržal sa niekto hlasovania?

(SN - ČR 10, SR 8, SL 15) Ďakujem.

Konštatujem, že Snemovňa národov v obidvoch častiach, aj Snemovňa ľudu tento pozmeňujúci návrh schválili.

Pozmeňujúci návrh bol prijatý.

Společný zpravodaj výborů SL P. Konečný: Další pozměňující návrh bychom doporučili posunout asi o čtyři místa dozadu a hlasovat nejdřív o těch čtyřech pozměňujících návrzích, které jsou za tímto pozměňujícím návrhem, protože návrh pana poslance Jindřicha Konečného při tom, jak navrhneme pozměnit pozměňovací návrh pana poslance Černého a pana poslance Honnera, pokud by byl přijat, řešilo by to i problém, který chce řešit pan poslanec Konečný.

Navrhli bychom změnu, přesunout hlasování o návrhu pana poslance Konečného za pozměňující návrhy pana poslance Černého a Honnera. Jestli to tak může být.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Súhlasí poslanec Konečný?

Společřný zpravodaj výborů SL M. Farkaš: Ďalší pozmeňujúci návrh je zo súboru pána poslanca Tomana, riešiť Československú tlačovú kanceláriu Českej republiky a Slovenskej republiky. Vláda podporuje tento pozmeňovací návrh, spoloční spravodajcovia tiež.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Budeme hlasovať. Kto z poslancov obidvoch snemovní súhlasí s takýmto pozmeňujúcim návrhom, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(SN - ČR 54, SR 47, SL 93) Ďakujem.

Kto je proti?

(SN - ČR 3, SR 0, SL 7) Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN - ČR 7, SR 5, SL 16) Ďakujem.

Konštatujem, že obidve snemovne pozmeňujúci návrh poslanca Tomana prijali.

Společný zpravodaj výborů SL P. Konečný: Další pozměňovací návrh - § 1 odst. 1 - poslanec Toman - vypustit slovo "výlučný". Zpravodaj Sněmovny lidu nedoporučuje, vláda nedoporučuje, zpravodaj Sněmovny národů doporučuje.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Budeme hlasovať. Pýtam sa, kto súhlasí s ďalším pozmeňujúcim návrhom pána poslanca Tomana, nech zdvihne ruku a stlačí tlačídlo!

(SN - ČR 37, SR 39, SL 56)

Kto je proti?

(SN - ČR 12, SR 6, SL 20)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN - ČR 16, SR 11, SL 37)

Konštatujem, že návrh nebol prijatý v Snemovni národov poslancami zvolenými v Českej republike, ani Snemovňou ľudu.

Společný zpravodaj výborů SN M. Farkaš: Ďalší pozmeňovací návrh pána poslanca Malinu - rieši tú istú problematiku, ale je určitým zmäkčením. Vláda tento návrh neodporúča, spravodajcovia odporúčajú prijať.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ide o návrh poslanca Malinu na zmenu § 1, tj. posledná veta na strane druhej a prvá veta na strane tretej.

Pýtam sa, kto súhlasí s týmto pozmeňujúcim návrhom, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(SN - ČR 51, SR 41, SL 86)

Kto je proti?

(SN - ČR 7, SR 6, SL 9)

Kto sa zdržal hlasovania? (SN - ČR 8, SR 10, SL 21)

Návrh bol prijatý v obidvoch snemovniach.

Společný zpravodaj výborů SL P. Konečný: Na straně 3 bychom se chtěli obrátit jako zpravodajové na pana poslance Alberta Černého a na pana poslance Honnera a navrhnout jim legislativní změnu, a to tak, že písm. f) § 1 odst. 1 za slovy "ve státních podnicích" by byla vložena slova "státních organizací", což je částí návrhu pana poslance Honnera. Tím by to řešilo oba jejich pozměňovací návrhy. Vláda nedoporučuje, oba zpravodajové doporučují.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Súhlasí pán poslanec Honner a pán poslanec Černý?

(Oba souhlasí.) Počuli ste názor spravodajcu. Kto súhlasí s týmto návrhom, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(SN - ČR 40, SR 39, SL 65)

Kto je proti?

(SN - ČR 6, SR 2, SL 8)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN - ČR 18, SR 10, SL 40)

Návrh bol prijatý v obidvoch snemovniach.

Společný zpravodaj výborů SL P. Konečný: Nyní bychom dali rozhodnout o návrhu pana poslance Jindřicha Konečného, protože když byl přijat návrh pana poslance Černého a pana poslance Honnera, tak si myslíme, že by to řešilo i jeho pozměňovací návrh.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Vrátime sa na stranu dve - to je poradové číslo 57, návrh poslanca J. Konečného.

Poslanec SL J. Konečný: Svůj návrh stahuji.

Společný zpravodaj výborů SN M. Farkaš: Ďalší pozmeňujúci návrh je pána poslanca Bendu, v § 1 ods. 1 - za slová "štátne peňažné ústavy" doplniť slová "štátne poisťovne".Pretože zákon Slovenskej národnej rady 24/91 a Českej národnej rady... (Poslanec SL V. Benda: Svůj návrh stahuji.)

Společný zpravodaj výborů SL P. Konečný: Další je návrh pana poslance Alberta Černého. Prošel návrh pana poslance Hubálka, který řeší tuto souvislost se živnostenským zákonem (Poslanec SL A. Černý: Stahuji svůj návrh).

Společný zpravodaj výborů SN M. Farkaš: Ďalší pozmeňujúci návrh je návrh pána poslanca Tomana k ods. 2 § 1. Je tu malá zmena, aby sa neplietli pojmy a nedošlo k zlému výkladu, navrhujeme pánovi poslancovi Tomanovi, aby zmenil "vyšší dôstojník" za slovo "plukovník".

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Prosím pána poslanca Tomana, aby sa k tomu vyjadril.

Poslanec SN P. Toman: Když je důstojníkem major, podplukovník, plukovník, myslím, že mohu částečně omezit svůj návrh a dávám tam z těch tří hodností jenom plukovníka.

Společný zpravodaj výborů SN M. Farkaš: Je tu ešte jedna legislatívno - technická úprava, aby to bolo čisté a síce "funkcia vojenských pridelencov". Vláda tento návrh neodporúča, obidvaja spravodajcovia odporúčajú. Ide teda o zmeny: § 1 ods. 2 - funkciami, podľa § 1 ods. 1 písm. b), sa rozumie v Československej armáde a na Fededrálnom ministerstve obrany funkcia s plánovanou hodnosťou plukovník a generál a funkcie vojenských pridelencov.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Budeme hlasovať o tomto upravenom texte. Kto súhlasí s týmto pozmeňujúcom návrhu poslanca Tomana, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(SN - ČR 52, SR 45, SL 83)

Kto je proti?

(SN - ČR 5, SR 6, SL 11) Kto sa zdržal hlasovania? (SN - ČR 8, SR 5, SL 21)

Obidve snemovne pozmeňujúcií návrh poslanca Tomana prijali.

Společný zpravodaj výborů SL P. Konečný: Další návrh § 1 odst.3 poslance Tomana. Navrhujeme legislativní úpravu, protože takto by se to nedalo zařadit do odst. 3. A to takto: Odst. 3 doplnit novou větou: "Na vysokých školách se těmito funkcemi rozumějí rovněž funkce volených akademických funkcionářů a funkce schvalované akademickým senátem." Vláda doporučuje tento návrh, oba zpravodajové také doporučují.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP