Středa 2. října 1991

Společný zpravodaj výborů SL T. Kopřiva: Poslanec Michal Kováč navrhuje nahradit slova v § 15 písm. a) "Nejvyšší soud ČSFR" slovy "Ústavní soud ČSFR". Podle článku 7 ústavního zákona č. 91/1991 Sb. má Ústavní soud ČSFR pouze přezkoumávat rozhodnutí politických stran a hnutí. Bylo třeba proto stanovit jiný orgán, který může činnost politické strany zakázat nebo pozastavit, a tím je právě Nejvyšší soud ČSFR. Zpravodajové a navrhovatel tento pozměňovací návrh nedoporučují.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Ptám se pana poslance, který pozměňovací návrh podal, zda-li po tomto vysvětlení trvá na tom, aby se o něm hlasovalo. (Netrvá.) Děkuji. Můžeme postoupit dále.

Společný zpravodaj výborů SL T. Kopřiva: Do § 17 navrhuje pan poslanec Petr Kučera vložit nový odstavec 2, který zní: "Politická strana a hnutí může mít majetek jen v České a Slovenské Federativní Republice. Následující odstavce by se přečíslovaly.

Poslanec SL P. Kučera: Stahuji svůj návrh ve prospěch návrhu poslance Hanáka, který je přesnější.

Společný zpravodaj výborů SL T. Kopřiva: Další pozměňovací návrh poslance P. Kučery - v § 17 vložit za dosavadní odstavec 3. (Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Oba návrhy jsou konzumovány návrhem poslance Hanáka.)

Tedy společné pozměňovací návrhy poslance P. Kučery a poslance Hanáka zní takto: § 17 doplnit odst. 4 a 5 tohoto znění:"Politická strana se může zúčastnit jako člen nebo společník jen v právnické osobě, jejímž předmětem činnosti je:

a) provozování rozhlasových a televizních stanic, vydavatelství, nakladatelství a tiskárny

b) publikační a propagační činnost

c) loterie a tomboly

d) výroba a prodej předmětů propagujících program a činnost příslušné politické strany

e) pořádání kulturních, společenských, sportovních, rekreačních, vzdělávacích a politických akcí.


Odst. 5 - politická strana nesmí vlastnit majetek mimo území ČSFR."

Výbory ústavně právní z původního návrhu toto ustanovení vypustily. Navrhovatel ovšem tentokrát souhlasí s návrhem poslanců Hanáka a P. Kučery. Navrhovatel doporučuje zařadit toto ustanovení. Zpravodajové nechávají na vyjádření sněmovnám.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Budeme hlasovat. Kdo z poslanců je pro tento pozměňující návrh, nechť zdvihne ruku a stlačí tlačítko! (Hlasuje se.)

(SN - ČR 55, SR 52, SL 85)

Kdo je proti?

(SN - ČR 0, SR 0, SL 2)

Kdo se zdržel hlasování?

(SN - ČR 10, SR 2, SL 24)

Děkuji. Pozměňovací návrh byl přijat.

Společný zpravodaj výborů SL T. Kopřiva: Další pozměňovací návrh podal poslanec M. Kováč, který navrhuje vypustit § 17 a 18 a ponechat jen text § 20, který bude přečíslován a bude nazván - financování stran a hnutí ze státního rozpočtu ČSFR. V § 20 po přečíslování bude nový odstavec který zní: " Hospodaření stran a hnutí a poskytování státního příspěvku ze státních rozpočtů republik podle výsledků voleb do národních rad upraví zákon o národních radách." Vypuštění § 17 a 18 je v rozporu s míněním VÚP, které se rozhodly hlasováním, že je třeba upravit uvedenou problematiku obsaženou v § 17 a 18. Nedoporučujeme vypuštění § 17 a 18. Domníváme se, že odst. 8 je dostatečně v dalších paragrafech řešen.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Pan poslanec Kováč trvá na svém návrhu. Budeme hlasovat. Kdo je pro tento pozměňovací návrh, nechť zdvihne ruku a stlačí tlačítko!

(Hlasuje se.)

(SN - ČR 0, SR 16, SL 15)

Kdo je proti?

(SN - ČR 26, SR 15, SL 53)

Kdo se zdržel hlasování?

(SN - ČR 40, SR 21, SL 40)

Děkuji. Pozměňovací návrh přijat nebyl.

Společný zpravodaj výborů SL T. Kopřiva: Následuje pozměňovací návrh poslance Mohority. (Poslanec SL V. Mohorita: Stahuji.) Děkuji.

Dále návrh poslance Bendy byl podán jako jeden pozměňovací návrh. Pokud s tím bude pan poslanec souhlasit, domnívám se, že by bylo třeba rozložit jím navrhované paragrafy, protože navrhovaný paragraf 17, jak ho máte v pomocném tisku, již byl přijat pozměňovacími návrhy poslanců Hanáka a Kučery. Pak následuje nový odstavec 18 a 19. 0 těch by se mělo hlasovat zvlášť. Ptám se, zda s tímto postupem pan poslanec Benda souhlasí. (Poslanec SL V. Benda: Navrhl jsem, že souhlasím s tím, aby se o jednotlivých částech hlasovalo odděleně. Samozřejmě některé podporuji více, jiné méně. Nebudu rád, když projde jen část návrhu, ale samozřejmě podporuji v zásadě toto omezení.)

Budeme tedy hlasovat o § 18 z návrhu poslance Bendy. Bude to znít: "Strany a hnutí mohou na území ČSFR zřizovat nadace za podmínek stanovených v zákonech." Tento návrh byl z původního návrhu zákona vyřazen VÚP. Zpravodajové a navrhovatel nesouhlasí.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Nyní budeme hlasovat, kdo z poslanců je pro tento pozměňovací návrh, nechť zdvihne ruku a stlačí tlačítko!

(Hlasuje se.)

(SN - ČR 31, SR 14, SL 32)

Kdo je proti?

(SN - ČR 2, SR 3, SL 7)

Kdo se zdržel hlasování?

(SN - ČR 28, SR 27, SL 65) Děkuji. Tento návrh přijat nebyl.

Společný zpravodaj výborů SL T. Kopřiva: Ještě se musíme vrátit k § 17 odst. 1. Příjmy z majetku stran a hnutí zahrnují zejména úroky, příjmy z pronájmu nemovitostí a příjmy z podnikatelské činnosti v rozsahu stanovené tímto zákonem. Zpravodajové a navrhovatel se domnívají, že ustanovení dřívějších paragrafů, které jsme již přijali, dostatečně tuto problematiku řeší, proto nedoporučujeme přijetí tohoto návrhu.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Budeme hlasovat s tím, že pokud by byl tento návrh přijat, znamenalo by to, že ostatní odstavce § 17 se přečíslují. To je implicitně obsaženo v návrhu.

Budeme hlasovat o tomto pozměňovacím návrhu pana poslance Bendy. Kdo je pro něj, nechť zdvihne ruku a stlačí tlačítko!

(Hlasuje se.)

(SN - ČR 7, SR 2, SL 13)

Kdo je proti?

(SN - ČR 2, SR 4, SL 10)


Kdo se zdržel hlasování?

(SN - ČR 56, SR 47, SL 81)

Děkuji. Návrh přijat nebyl.

Společný zpravodaj výborů SL T. Kopřiva: Další částí pozměňovacího návrhu poslance Bendy je § 19. VÚP se opírají při svém rozhodnutí nezařadit toto znění do zákona o vyjádření federální vlády, kde je řečeno, že tyto otázky je třeba řešit v nových daňových zákonech, jejichž vládní návrhy mají být předloženy FS již v tomto roce. Do účinnosti těchto nových daňových úprav jde pouze o to, aby praxe, aplikace platných předpisů byla v souladu s čl. 22 Listiny základních práv a svobod, tzn., aby nebyly zvýhodňovány jedny politické strany proti druhým. Zpravodajové a navrhovatel s uvedeným pozměňovacím návrhem nesouhlasí. Nedoporučují ho.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Trvá poslanec Benda na svém návrhu? (Netrvá.)

Společný zpravodaj výborů SL T. Kopřiva: Následuje návrh poslance Hanáka - v § 18 doplnit v odst. 2 písm. b) za slova "volební kampaně" dát slova "státní příspěvek".

Zpravodajové a navrhovatel se domnívají, že z kontextu § 20 vyplývá souvislost s volební kampaní a že zařazení těchto dvou slov je nadbytečné. Necháváme na rozhodnutí sněmovnám.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Budeme hlasovat.

(15.01 hodin)

Ptám se poslanců, kdo je pro tento pozměňovací návrh.

(Hlasuje se.)

(SN - ČR 5, SR 1, SL 24)

Kdo je proti?

(SN - ČR 3, SR 2, SL 6)

Kdo se zdržel hlasování?

(SN - ČR 56, SR 45, SL 70) Sněmovny návrh nepřijaly.

Společný zpravodaj výborů SL T. Kopřiva: Poslanec

Zlocha navrhuje v § 18 vypustit odst. 3. Tento odstavec byl do tisku 878 zařazen rozhodnutím výborů ústavně právních, proto zpravodajové nedoporučují tento pozměňovací návrh. Navrhovatel se změnou také nesouhlasí.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Poslanec Zlocha trvá na svém návrhu? (Trvá.) Budeme hlasovat.


(15.02 hodin)

Kdo je pro tento pozměňovací návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko!

(Hlasuje se.)

(SN - ČR 12, SR 18, SL 29)

Kdo je proti?

(SN - ČR 14, SR 17, SL 20)

Kdo se zdržel hlasování?

(SN - ČR 39, SR 18, SL 55) Návrh přijat nebyl.

Společný zpravodaj výborů SL T. Kopřiva: Poslanec

Tichý navrhuje do § 18 doplnit nový odstavec 4, který by zněl: "Hospodaření stran a hnutí podléhá kontrole kontrolních orgánů federace a republik."

Zákon o kontrole v ČSFR, který jsme přijali, má ustanovení § 42, kde federální ministerstvo kontroly provádí kontrolu pro potřebu Federálního shromáždění v rozsahu usnesení Federálního shromáždění. Připravují se zákony národních rad, které budou mít podobné nebo obdobné zmocnění pro kontrolu národních rad. Proto se zpravodajové domnívají, že tento nový čtvrtý odstavec je nadbytečný. Nedoporučují ho. Navrhovatel s jeho zařazením nesouhlasí.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Trvá pan poslanec Tichý na hlasování? (Trvá.) Budeme hlasovat.

(15.04 hodin)

Kdo je pro tento pozměňovací návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko.

(Hlasuje se.)

(SN - ČR 9, SR 19, SL 24)

Kdo je proti?

(SN - ČR 27, SR 9, SL 14)

Kdo se zdržel hlasování?

(SN - ČR 23, SR 26, SL 66) Návrh přijat nebyl.

Společný zpravodaj výborů SL T. Kopřiva: Poslanec

Richter navrhuje vypustit § 20. Paragraf 20 byl přijat na zasedání výborů ústavně právních. Zpravodajové vázáni rozhodnutím výborů ústavně právních nedoporučují vypuštění tohoto paragrafu. Navrhovatel s vypuštěním tohoto paragrafu také nesouhlasí.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Trvá poslanec Richter na hlasování? (Trvá.) Budeme hlasovat.

(15.05 hodin)

Kdo je pro tento pozměňovací návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko.

(Hlasuje se.)

(SN - ČR 16, SR 6, SL 28)

Kdo je proti?

(SN - ČR 18, SR 16, SL 30)

Kdo se zdržel hlasování?

(SN - ČR 29, SR 30, SL 48) Návrh přijat nebyl.

Společný zpravodaj výborů SL T. Kopřiva: Obdobné vysvětlení se týká § 20 odst. 3., kde poslanec Hanák navrhuje vypustit slova "na jejich žádost a". Zpravodajové podporují znění vzešlé z ústavně právních výborů. Navrhovatel s pozměňovacím návrhem nesouhlasí.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Trvá poslanec Hanák na svém návrhu? (Trvá.) Budeme hlasovat.

(15.06 hodin)

Kdo z poslanců je pro tento pozměňovací návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko.

(Hlasuje se.)

(SN - ČR 15, SR 8, SL 28)

Kdo je proti?

(SN - ČR 3, SR 5, SL 8)

Kdo se zdržel hlasování?

(SN - ČR 40, SR 40, SL 71) Návrh přijat nebyl.

Společný zpravodaj výborů SL T. Kopřiva: V návrhu poslance Doležala bych vás chtěl upozornit na tiskovou chybu, tam nemá být předvolební podpora ve výši 800 Kčs, ale ve výši 800 tisíc Kčs. Pokud by tento návrh byl přijat, byla by tu legislativní zkratka stran a hnutí. Tento návrh předpokládá, že strany a hnutí, které vznikly po 17. listopadu 1989 a zúčastnily se parlamentních a komunálních voleb v roce 1990 nebo vznikly z politických hnutí, která se těchto voleb zúčastnila, mají nárok na vyplacení jednorázové státní předvolební podpory ve výši 800 tisíc Kčs. Podporu vyplatí straně a hnutí ministerstvo vnitra, u kterého je strana registrována, na základě písemné výzvy, podané do dvou měsíců ode dne účinnosti tohoto zákona. Podpora se vyplatí straně a hnutí z rezerv státního rozpočtu, které vzniknou prodejem nebo pronájmem části majetku, který byl zabaven komunistické straně zákonným opatřením Federálního shromáždění ČSFR.

Ustanovení tohoto paragrafu, které navrhuje poslanec Doležal, je nepřímá novela státního rozpočtu, navíc se zpětnou účinností. Zpravodajové doporučují uplatnit tento pozměňovací návrh k návrhu rozpočtu na rok 1992. Zpravodajové tento návrh nedoporučují, ani navrhovatel s ním nesouhlasí.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Trvá poslanec Doležal na svém návrhu? (Trvá.) Budeme hlasovat.

(15.08 hodin)

Kdo z poslanců je pro tento pozměňovací návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko.

(Hlasuje se.)

(SN - ČR 12, SR 7, SL 18)

Kdo je proti?

(SN - ČR 37, SR 22, SL 57)

Kdo se zdržel hlasování?

(SN - ČR 13, SR 24, SL 33) Návrh přijat nebyl.

Společný zpravodaj výborů SL T. Kopřiva: Poslanec

Čičmanec navrhuje vložit nový § 22, který by umožňoval, aby vedoucí orgány politických stran a hnutí mohly požádat o vydání osvědčení nebo nálezu o spolupráci s bývalou StB nebo vojenskou kontrarozvědkou. Další znění máte před sebou. Zpravodajové a navrhovatel se domnívají, že toto ustanovení nepatří do tohoto zákona, ale do zákona, který budeme za chvíli projednávat. Z legislativního hlediska se domníváme, že v zákoně nelze odkazovat na budoucí zákon, o kterém nevíme, jestli bude přijat a jestli budoucí zákon bude mít ustanovení, které by korespondovalo s ustanovením tohoto zákona. Zpravodajové a navrhovatel nesouhlasí.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP